De brutalen hebben de halve wereld

Maakt Niko hiermee een punt of niet?, de race is in de eerste kamer nog lang niet gelopen:

Niko Koffeman, lid van de Eerste Kamer voor de Partij voor de Dieren, schreef dit opiniestuk samen met journalist Marien Abrahamse:

Doel van de Melkveewet was te komen tot een gereguleerde groei van de melkveehouderij binnen gestelde milieurandvoorwaarden. Grondgebonden groei om te voorkomen dat mestoverschotten worden weggewerkt via mestverwerking. In werkelijkheid realiseert deze AMvB geen grondgebonden groei, maar maakt ze gereguleerde groei van de melkveehouderij onmogelijk.

In de laatste twee jaar voor de beëindiging van het quotum heeft een groep melkveehouders aanzienlijk meer gemolken dan hun melkquotum toestond. Zij namen de te betalen superheffing voor lief. Voor een liter melk kregen ze 39 cent, maar moesten ze 27 cent superheffing betalen. Niet erg profijtelijk, dus was er kennelijk een ander oogmerk voor. Op die manier werd alvast een fosfaat-positie ingenomen voor de tijd na het melkquotum.

Deze strategie is dubbel beloond. In de melkveewet werd nog uitgegaan van een fosfaatreferentie-datum eind 2013, waarmee de extra fosfaatpositie werd gelegaliseerd. In deze AmvB wordt ook nog eens de overschrijding van 2014 gelegaliseerd.

Meer: joop.nl/opinies/detail/…

Deel dit topic

Reacties

+8
david2
Ja boeren die zich altijd netjes overal aangehouden hebben zijn nog nooit beloond......maar dat zullen dan wel geen "ondernemers"zijn volgens de cowboys
+4
HFfan
Zoist wel david, ken genoeg bedrijven waar al 35 of 40 jaar geen steen bijgekomen is en wel regelmatig grond bijgekocht. Zulke bedrijven moeten toch ook naar 300 koeien mogen groeien, zonder dat ze een heel ander bedrijf of rechten erbij moeten gaan kopen. Nooit geen vlieg fout gedaan en nu buitensporig gepakt worden.
Coen
Reeds eerder aangegeven, de concept-AMvB moet eerst nog wel door de beide Kamers.
spotmelker
Waarom schrijft Koffeman dat normoverschrijders mest 'mogen' verwerken?
Zit daar ook al subsidie op of heb ik wat gemist? Met al die uitbreidingsambities wordt VVO + afvoerkosten net zo duur als verwerken, wordt niemand blij van toch?
+2
hans1980
Helemaal mee eens !
Je hebt gewoon boeren die 30-40.000kg /ha produceren de stal mooi vol
en geen last met het kopen van extra grond , zij mogen gewoon legaal mest verwerken, terwijl rustige groeier direct grond moet bijkopen en das een zware dobber !

Deze bedrijven mogen van mij best met terugwerkende kracht ook aan de eisen van het AmvB voldoen wel zo eerlijk!!!
+1
Coen
Oplossing, al meerdere malen geopperd: inperken gedurende een aantal jaren van het fosfaatoverschot tot een bepaald niveau 😄
hans1980
Hoe bedoel je ??
producent
Misschien kun je een DFB oprichten.
-1
de hoef
@hans1980
waarschijnlijk wil coen het in brabant inperken
+1
Coen
@hans1980 , inperken van fosfaatoverschotten > 100 kg naar stel 50 kg binnen 10 jaar ?
de hoef
@Coennederland is een handels land ,jullie mogen ze straks gewoon bij kopen
Coen
@de hoef , wij hebben zelf een mooie intensiteit dus hoeven echt niets te kopen 😄 zijn daarenboven goed economisch duurzaam 😄
Ik ken meerdere 300 plus bedrijven waar ik niet mee wil ruilen.
+2
de hoef
Zullen ze met u wel willen ruilen dan
van ruilen komt huilen zeggen ze hier
+2
jan is hobbyboer
Iedereen gaat er maar vanuit dat de intensieven (de grote groeiers met een mooie stal maar zonder extra grond) ook meer gaan verdienen. Dat is natuurlijk nog maar de vraag. Als de melkprijs echt een paar jaar rond de 30 cent blijft hangen dan wordt een dure nieuwe stal, voer kopen en mest afvoeren/verwerken bij een 'passende' hypotheek een ramp-scenario.
De boeren die gewoon grondgebonden zijn zonder dure stal hebben dan een financieel en sociaal veel beter leven.
Gelukkig kan niemand in de toekomst kijken.
Coen
...... maar jan die oude stal zal toch eens vervangen moeten worden en de techniek en technologie staat nooit stil dus voor continuiteit is er bedrijfsontwikkeling nodig 😄

de ontwikkeling door de cowboy's naar de intensieve melkveehouderij (volledige voeraankoop en mestverwerking) is de doodsteek voor de collega's die wel duurzaam (en dan primair economisch) hun bedrijf ontwikkelen.
HFfan
Niks mis met die nu alwel 300 koeien hebben, maar de kansen moeten wel snel gelijk getrokken worden voor bedrijven die net zoveel of meer grond hebben als die cowboys.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: staat nooit stil dus voor continuiteit is er

Ik denk dat voor de continuïteit van de melkveehouderij de-leveraging, dus afbouw van schulden en een normaal economisch rendement (ipv vastgoedrendement bij sterk oplopende schulden) centraal moet staan. Ik zie nog niet snel de melkprijs structureel tegen de 40 cent aantikken. Maar daar verschil ik van mening over met de deskundigen.

Die nieuwe stal komt er alleen als het economisch rendabel is. Anders is tijdelijk wat minder koeien houden in de verouderde stal misschien wel een economisch veel verstandigere oplossing. Met geld smijten in tijden van een vastgoed-bubble is natuurlijk altijd wel de makkelijkste weg, maar voor de continuïteit van het bedrijf niet altijd de verstandigste.

Ik zie helemaal geen toekomst voor intensieve bedrijven in Nederland, dat gaat helemaal vastlopen, dus met of zonder vergunning, wat maakt het uit, over 15 jaar zijn de meeste op de fles. De regering wil dit soort bedrijven gewoon niet in ons overvolle landje.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: De regering wil dit soort bedrijven gewoon niet in ons overvolle landje.

Nou Jan, dat waag ik te betwijfelen. Anders was de regelgeving om dit te voorkomen/verbieden toch allang in kannen en kruiken geweest. De geboden groeiruimte is voor elke landbouwsector gewoon te groot als je geen grote bedrijven wil.
-6
brabo
Iedereen heeft gelijke kansen gehad, maar is daar verschillend mee om gesprongen. Nu moeten diegene die achteraf de verkeerde keuzes hebben gemaakt niet huilie huilie gaan doen. Dat komt een beetje te zielig over en is niet ondernemer waardig.
HFfan
Je maakt zo wel veel bedrijven met flinke huiskavel onklaar.
jan is hobbyboer
Quote:
@HFfan: onklaar.

? wat bedoel je
-1
de hoef
Juist brabo
oldhuus
Er zijn ook nog melkveehouders die aan het begin van hun carriére staan, maar als intensivering beloont word, en het voer zou maar eens duur worden, dan blijft dat voor de extensieve ook een bron van inkomsten.
gaitwillemjan
Niet mee eens brabo iedereen wist dat er na 2013 iets zou gebeuren dus alles wat je daarna groeit is voor eigen risico.
ik begrijp de lto ook niet
+2
jvt
Ben het niet helemaal eens met jouw conclusie. Wij zijn vertrokken uit NL, maar ook omdat we na acht jaar geld dragen naar adviesbureaus en advocaten nog geen bouwvergunning hadden. Kun je niet gelijke kansen noemen, de ene heeft bijvoorbeeld vergunning gekregen binnen jaar na aanvraag, andere heeft dus lang liggen vechten. Eentje heeft net overgenomen en zit zwaar, geen geld om te bouwen, andere is wat ouder heeft zaak op de rit en toevallig net een versleten stal gehad.
Zal echter altijd discussiepunt blijven welke peildatum te nemen, pak je 2012, hebben de boeren die hierna gebouwd hebben ineens een zeer groot probleem, moeten ze met bijv. 80 koeien een stal van 200 terugbetalen. Pak je zoals nu voorgesteld 2014, worden idd een aantal "cowboys"beloond, net als bijvoorbeeld vetmelkers. E.e.a. zal voor de politiek moeilijk te bepalen zijn, gelukkig hoef ik de keuze niet te maken, want hoe dan ook tref je altijd een aantal bedrijven.
+1
hans1980
Een bedrijf met zeg maar + 150kg fosfaat/ha zal wel grond bij moeten kopen anders is het in de toekomst onverkoopbaar fosfaatrechten gaan met verkoop nl. niet mee
DeBoerin
Quote:
@hans1980: in de toekomst onverkoopbaar fosfaatrechten gaan met verkoop nl. niet mee

Met een opvolger echter geen probleem.
+1
hans1980
Nee dat niet maar het is nu anders dan 20-30 jaar geleden , had je toen een zoon die brum brum zij , dan had je een opvoger .gerneratie nu studeerd door hbo enz. en gaat paar jaar werken , vervolgens zien ze in dat het geld verdienen ook anders kan en ook daadwerkelijk kan worden opgemaakt aan luxurly living en niet dat je 2, 3, 4 jaar buitenshuis moet werken om slechts 1 ha. meer te moeten bewerken om 2 tot 4 koeien extra te mogen melken togen kostprijs??????####
diezel
Quote:
@DeBoerin: Met een opvolger echter geen probleem

Echt niet? 😞
DeBoerin
Quote:
@diezel: Echt niet?

toch niet met doorschuiven van fosfaatrechten ?
HFfan
Is wel diep triest als veel mooie bedrijven zo de boot missen die grond gekocht ipv stallen bouwen omdat ze de kans hadden en daarom toevallig nog niet aan meer koeien houden toe zijn gekomen.
de hoef
Quote:
@HFfan: daarom toevallig nog niet aan meer koeien houden toe zijn gekomen.

hoezo niet aan toe gekomen
als je grond hebt kun je over een paar jaar zo weer wat rechten kopen ,
nu schrijf je net of je het druk hebt gehad met grond kopen ,en daarom niet kon melken
+3
matt
Quote:
@HFfan: Is wel diep triest als veel mooie bedrijven zo de boot missen die grond gekocht ipv

nou dat is ook weer overdreven,heb ook een mooi stukkie grond en
een hele kleine fosfaatreferentie...

Zit volgens mij toch op de goede boot,en niet op een zinkend schip.
sil
Heren, elke regel die je ook bedenkt heeft weer nadelen voor een bepaalde groep, zal nu en nooit niet anders zijn.
Je moet zorgen dat je bedrijf echt rendement heeft, en als dat rendement hoger is door voor buurmans grond een goede pacht te geven in plaats van grond bij te kopen, is dat een beslissing die iedere ondernemer voor zichzelf moet maken. Dat is ondernemersvrijheid, of misschien beter gezegd: ondernemerscapaciteiten !!!
koetje 33
Het kan toch echt niet zo zijn dat de hebzuchtige met net een stal klaar van 350 koeien nu wel kunnen melken en dat bedrijven met evenveel grond of meer nog geen 200 koeien mogen melken....
Geitenboer
Hebzuchtig of slaapkop, gewoon karakter eigenschap
HFfan
@Geitenboer
Slaapkoppen heb je niet veel meer, die maken bij de bank ook weinig kans. Gaat erom dat bedrijven met zelfde aantal hectaren grond dezelfde kansen moeten krijgen.
+1
Geitenboer
@HFfan
Kansen moet je grijpen en niet wachten tot je ze krijg.
HFfan
Kan toch nooit de bedoeling zijn dat je weer rechten bij moet gaan kopen, hadden we net zogoed melkquotum kunnen houden en zoiets willen we juist niet meer.
DeBoerin
De brutalen hebben de halve wereld.

Er is al veel gereageerd maar om op de koptekst terug te komen:
Diegene die afgelopen jaren in melkquotum en stalruimte hebben geinvesteerd hebben ander keuzes gemaakt dan diegene die grond hebben aangekocht en daarbij geen uitbreiding in dieren en stal hebben gedaan. Heeft totaal niets met brutaliteit te maken volgens mij.
hans1980
Dat betwijfel ik , wanneer je in de referentie jaren andere investeringen moest doen dan stalruimte en quota kun je nu mooi geen extra cash majen wat voorgesorteerde bedrijven wel konden kunnen..
matt
Op wie reageer je nu?
de hoef
Quote:
@hans1980: moest doen

hoezo moest
+2
DeBoerin
Quote:
@hans1980: dat betwijfel ik

Leg mij de brutaliteit is eens uit dan.
Ieder heeft zijn keuzes gemaakt en volgens de een is/was grond de enige juiste keuze terwijl andere moeilijk extra grond konden kopen (niet of alleen heel duur) maar wel hun stalruimte op orde hebben gemaakt en de benodigde dieren/quota daarbij. Heeft niets met brutaliteit te maken volgens mij, maar meer de mogelijkheden die er wel waren hebben benut.
matt
Tja Niko,die boeren zijn de politiek te vlug af,maar dat is ook niet zo moeilijk.
zolang de politiek niks doet,als alles voor zich uitschuiven :()
Jos1980
Ik had het ook 'netjes' willen doen lekker efficiënt groeien zoals de standsorganisaties aanraden
Maar ben blij dat ik naar ons pap geluisterd heb en die nieuwe stal zo vol mogelijk.
Met invoer van melkquotum wist toch ook iedereen dat er een referentie kwam en dat zag je nu ook aankomen. De lto's wilden dat iedereen maar beschaaft volgens kringloopwijzer ging groeien.
josl
Ja naamgenoot, ik heb ook netjes naar de standsorganisaties geluisterd. Wel een stal gebouwd en nog niet vol, wordt nu een probleem maar volgens de meeste reacties op dit forum ben ik gewoon een cowboy, brutaal en hebzuchtig.
HFfan
Maakt niet uit wie je bent, maar de een wel en ander niet is onverkoopbaar.
christo
Ik deel jouw mening. Er zijn veel te veel mensen die op een of andere manier niet kunnen of willen begrijpen dat een legitieme keuze, die nu onomkeerbaar is, niet afgestraft mag worden.
mlkvhoudr
@christo

Wat wordt er afgestraft dan ? Hij had die nb vergunning nodig om te bouwen, die heeft die gekregen dus mag die bouwen.

Ik vraag me ook de hele tijd over welke minister die het dan heeft, ik zie steeds die staatsecretaris van de pvda voorbijkomen. Ene sharon dijksma

Was de laatste minister niet gerda verburg, volgens mij was bleker al geen minister meer.

Nu moet die zorgen dat die op een of andere manier grond onder de toko krijgt.

Hij zou kunnen beginnen door al zijn jongvee uit te besteden dan kan die al een gedeelte van zijn nieuwe stal volzetten, voer te kort heeft die toch dus dat zou dan al weer twee vliegen in een keer zijn
+2
christo
@mlkvhoudr
Heeft ene Dijksma niet verkondigd dat voorsorteren door de stal al vol te zetten niet zinvol zou zijn? Als je dat plan netjes gevolgd hebt, krijg je nu straf!
mlkvhoudr
@christo

Goed punt, dat heeft ze inderdaad gezegd
christo
@mlkvhoudrZe doet op dit moment wel meer garanties waar ik dus wat moeite mee heb. In het dossier pas zegt ze: ik ben mijn handtekening waard( of iets van die strekking. Bij de stalregistratie wordt er ook toezegging gedaan. Laat haar eerst maar eens de eerste toezegging nakomen.
Een man een man, een woord een woord is mij met de paplepel ingegeven.
George
Quote:
@christo: Een man een man, een woord een woord is mij met de paplepel

En hoe is dat met een vrouw? 😄
+4
de hoef
@George
die hebben het laatste woord
+1
christo
@de hoefAlleen moet deze vrouw aan meerdere mannen verantwoording afleggen. Dan gedragen ze zich toch net iets anders is mijn ervaring.
cs-agrar
@christo
net hoeveel dreiging er van de vrouw uit gaat, als deze op je gaat zitten...
+1
spotmelker
@cs-agrar Jij wil die vrouw weer meteen voor paal zetten dus?
cs-agrar
@spotmelker
liever niet er op
boerinuitbrabant
1123

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , melk , partij voor de dieren , melkquotum , dieren , melkveehouders , mestverwerking , superheffing , grondgebonden , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
2