LTO Internationale Melkprijsvergelijking 2007

<b>Hebben jullie over onderstaand persbericht nog (korte) concrete vragen??, ik ga later vandaag naar perspresentatie van de LTO Internationale Melkprijsvergelijking 2007:

De Nederlandse melkveehouders hebben twaalf roerige maanden achter de rug
</b>
Bij de presentatie van de LTO Internationale Melkprijsvergelijking 2006, op 12 juli 2007, liepen de prijzen van zuivelproducten snel op. Na de prijspiek in november 2007 is de melkprijs echter weer snel gedaald. Pas sinds mei 2008 laat de markt weer tekenen van herstel zien. De LTO Internationale Melkprijsvergelijking 2007 laat zien dat de melkprijs sinds de start van de vergelijking in 1999 nog niet zoveel gefluctueerd heeft.

Melkveehouders en zuivelbedrijven waren altijd gewend naar een stabiele prijs, omdat Brussel de zuivelmarkt beheerde door opkoop en gesubsidieerde afzet van overschotten. Dat is niet langer het geval. Zuivelbedrijven moeten scherper opereren, nu Brussel zich terugtrekt. En melkveehouders moeten op zoek naar nieuwe instrumenten om prijsrisico's af te dekken. Want de prijs kan in een jaar tijd makkelijk 10 cent stijgen, maar ook 10 cent dalen. Dat bepaalt de markt. Bepalende factoren zijn het weer, landbouwpolitiek, dierziekten (zoals blauwtong), economische groei en hoge olieprijzen, waardoor de vraag naar bio-energie aantrekt en transport en voer duurder zijn geworden.

<b>EU wil landbouwhervorming</b>
Op 20 mei 2008 presenteerde de Europese Commissie voorstellen voor een 'gezondheidstoets' van het EU-landbouwbeleid. Onderdeel hiervan is de afbouw van het stelsel van melkquota. LTO is hier vóór, want het melkquotum brengt kosten met zich mee, die melkveehouders in de meeste andere EU-lidstaten niet hebben, namelijk zo'n 7 eurocent per kg geproduceerde melk.

Bovendien wil LTO de zogenaamde bedrijfstoeslag, die boeren krijgen voor het duurzame beheer van landbouwgronden, in ieder geval tot 2013 behouden. Omgerekend is dit ruim 3 eurocent per kg geproduceerde melk. Samen draagt dit gemiddeld zo'n 10 eurocent per kg bij aan de marge van de melkveehouder. Die heeft dat meer dan nodig, omdat de kosten van energie, voer en kunstmest het afgelopen jaar fors gestegen zijn.

<b>Friesland Foods en Campina fuseren</b>
De twee grootste zuivelcoöperaties van Nederland, Friesland Foods en Campina, kondigden op 19 december 2007 een fusie aan. LTO heeft die fusie ondersteund, omdat melkveehouders hun krachten moeten bundelen om beter te kunnen onderhandelen met de supermarkten, en beter te kunnen concurreren met grote voedingsconcerns. Zoals bekend hebben de leden-melkveehouders van Friesland Foods en Campina ingestemd met de fusie en is het wachten op het akkoord van Brussel. De nieuwe coöperatie FrieslandCampina zal de grootste coöperatieve zuivelonderneming ter wereld zijn.

<b>Melkstaking</b>
Van 28 mei tot 6 juni 2008 heeft een aantal melkveehouders geen melk geleverd, en van 30 mei tot 1 juni waren zelfs enkele zuivelfabrieken geblokkeerd door melkveehouders.
De acties komen voort uit zorg over het inkomen van melkveehouders, nu de kosten snel stijgen en de melkprijs veel minder voorspelbaar is. LTO deelt die zorg en strijdt voor behoud van voldoende marge op melkveehouderijen en voor ruimte om te kunnen ondernemen. Denk hierbij aan discussies over natuur versus landbouw, gemeentelijke vergunningen, milieuregels en dierenwelzijn. LTO heeft afstand genomen van de fabrieksblokkades, omdat melkveehouders vrij moeten zijn in de keus om al dan niet mee te doen aan zulke acties.

In Nederland hebben maximaal 600 melkveehouders (3%) deelgenomen aan de melkstaking. In Duitsland was de deelname met ca 35 % aanzienlijk groter, evenals in Oostenrijk (25%). In andere landen is er geen melkstaking geweest, met uitzondering van Duitstalig België. Inmiddels is een dialoog op gang gekomen tussen LTO, NAJK, DDB, NMV en NZO, waar onafhankelijke experts bij betrokken worden. LTO is blij met deze dialoog en pleit voor eensgezindheid binnen de sector. Waar mogelijk, moeten we proberen samen op te trekken.

Bron: LTO

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Nu de prijs gedaalt is en op het moment stabiliseert ,moeten we het v/d kosten hebben dus er moet iets gebeuren met het quotum dit jaar
Andere landen zoals belgie melken hun quotum niet vol en hebben die kosten niet en dat is valse concurentie terwijl er een zuivelktekort is en het quotum diende in die om de boterberg weg te werken
Allemaal verleden tijd, dus ook het quotum weg ,G8 gaf het ook al aan
Onbekend
er is al wat gebeurd ,je heb per 1 april 2% gratis quotum gehad.daardoor zijn gelijk je quotumkosten gedaald.
Onbekend
lto heeft het altijd over dat het uit de markt moet komen
maar als ik goed kijk zijn foliekaasprijzen al weer gestegen
waar blijft die verhoging
wanneer spreekt men de zuivel hier op aan ???
of zit siemjaner voor de zuivelindustrie
Onbekend
De meeste zitten er vooral voor zichzelf. Lekker intressant doen en daar geld voor krijgen.
Onbekend
Dat mag je flauw vinden , maar dan is er wel heel veel flauw op dit prikbord. Als ik zie hoe er gereageerd wordt op Sieta en de DDB dan hou ik het nog netjes. Ik zit niet in iedere topic over de LTO te zeuren zoals sommige doen tegen de DDB.
Onbekend
Ik ben het helemaal met je eens george
Onbekend
Haal je arm eens bij George uit z'n hol, dirk!
Onbekend
Die zit
Onbekend
Wat zit er ??
Onbekend
De waarheid mag hier gezegd worden sjakie en dat heeft niets met flauw te maken
kan wel hard zijn En wat george betreft die ken ik niet gezien je opmerking
Onbekend
Hebt u concrete voorstellen om de melkveehouders tevreden te houden, daar in een tijd van voedselschaarste nog steeds vrijwel alle winst op zuivel in de keten (bijna 99%) aan deze producenten voorbijgaat, zonder hierbij te verwijzen naar dierwelzijn-, natuur- en vergunningsissues, omdat deze items die onrechtvaardige winstverdeling in de keten niet structureel kunnen bijstellen.
Onbekend
Co, wat is de deadline?
Onbekend
is om 10.30 uur begonnen
Grasbaal
George,

We hebben het er eerder over gehad, ik blijf jouw mening over mensen die zich inzetten voor de belangenbehartig voor hun sector op zijn zachts gezegd erg flauw vinden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , duitsland , landbouw , lto , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , fusie , dierenwelzijn , energie , nmv , voer , landbouwbeleid , natuur , melkquotum , kunstmest , ddb , dierziekten , politiek , melkveehouders , melkveehouder , najk , zuivelonderneming , zuivelmarkt , bedrijfstoeslag en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!