Hoe boerenbevrijdingsdag eindigde in een bloedbad: ‘Door de falende democratie bloedt de sector’

Op 1 april was het vijf jaar geleden dat het melkquotum voor boeren is afgeschaft. ‘Bevrijdingsdag’ noemde LTO deze dag destijds. Na jaren van stilstand kon de sector weer groeien. Maar het loslaten van het melkquotum eindigde in een drama voor de melkveehouderij.

Rogier van Dijk is er de man niet naar om in huilen uit te barsten. Hij is een nuchtere boer. Maar als de gewraakte brief op 1 december 2019 op de deurmat valt, moet hij wel even slikken. ,,Echt triest dit”, zegt hij. De bank laat hem weten dat het over is. Ze hebben er geen vertrouwen in dat Van Dijk nog uit de problemen komt.

Deel dit topic

Reacties

+1
2juli2015
Mijn 5e verjaardag wordt heel leuk 💩
+2
arjen90
@2juli2015 Volgens mij ben jij dezelfde als Cowboys, Kwarkje en Christo, of niet?
cowboys returns
@arjen90 met cowboys zit je verkeerd want dat was ik. En ik ben niet de andere
Lepus
@arjen90 Is hier op het bord überhaupt nog iemand met zijn oorspronkelijke nick?
m uut m
groeier
Iedereen met nieuwbouwplannen kon een paar jaren voor 31 maart 2015 al bedenken dat dit mis moest gaan, de overheid had toen ook al meerdere keren aangegeven, we hebben teveel koeien in ons land. Alleen de overheid had begin 2015 al een max moeten stellen wat betreft aantallen GVE per ha. Daardoor is met 50% van de knelgevallen enorm slecht omgegaan.
+7
George
Quote Reactie van @groeier:
Iedereen met nieuwbouwplannen kon een paar jaren voor 31 maart 2015 al bedenken dat dit mis moest gaan, de overheid had toen ook al meerdere keren aangegeven

Ikzelf heb hier al vaak geschreven dat ik er helemaal niks van begreep waarom er zo gebouwd en gegroeid moest worden na 1 april 2015. Ik begrijp niet waarom zich dat bijna niemand afvroeg. Onder de quotering was er immers al melk genoeg in de wereld dus waarom zou er na april 2015 plotseling meer geproduceerd moeten worden? Er was nergens een nieuwe zuivel consumerende planeet ontdekt schreef ik ook al meerdere malen. Al die opnaaierij van LTO , Banken en zuivelindustrie hebben sommige boeren die zich daardoor lieten beïnvloeden nu in armoede gestort.
+4
Erik!!1979
@George ik begrijp het nog steeds niet. Toen er melkquotum was had iedere melkveehouder genoeg geld. Lukte het melken niet was er wel een gek die zijn rechten voor veel te veel geld over nam. Nu is het overal een bende. Vele zijn er arm van geworden. De kleinere schoppen tegen de grote. Het enige probleem is dat er nu eigenlijk geen echt goed verdien model is. Daardoor gaat de schaalvergroting veel sneller. En niemand wordt er echt beter van.
+3
duitser
@Erik!!1979 maar ook de schaalvergroters hebben het moeilijk maar worden vaak tegen beter weten in in de benen gehouden . Weet je zelf ook. Koeien en personeel is het ook niet
+4
Erik!!1979
@duitser iedereen heeft het moeilijk. Ook de grotere. Quotum was veel makkelijker. Als je groter wilde worden kocht je een beetje quotum bij en je molk weer meer
Had je er geen zin in deed je het niet en kom meestal toch een hele goede boterham verdienen. Mensen die voor afschaffing waren hadden ze echt niet op een rijtje. Zei ik 10 jaar terug ook al. Nu is mijn gelijk bewezen. Wat een bende. Ook in Duitsland.
+1
@Erik!!1979 Hebben jullie net zo veel wetten als wij om de hoeveelheid vee te reduceren?
Wij hebben bovendien Sonnema en Schouten
Een gelegenheidsduo om de boerenstand te decimeren en de industrie te laten groeien
Ze hechten meer waarde aan het uitvoeren van een niet realistische wensnatuur dan een bord met Hollandse voedsel
+1
duitser
@Christo4.0extendedversion wij hebben de grünen...........
+1
@duitser zelfde shit
+3
m uut m
@Erik!!1979
Flauwekul degene die gewoon een beetje rustig door heeft gedaan verdient nog steeds een goede boterham in de melkveehouderij.
+1
Erik!!1979
@m uut m is wel een berg kapitaal verloren. Ik kijk een beetje verder als alleen Nederland.
+2
Noorderling
@Erik!!1979
Wat koste quotum in west Duitsland dan ongeveer rond 2010? Vanaf oost duitsland en verder Europa in had het toch niet echt waarde meer. Italie betaalde toch geen superheffing en molk wel door, dan heb je het ook al wel ongeveer gehad waar de lucht waarde had.

Uiteindelijk is het ook maar gewoon lucht, dat het wat oplevert bij verkoop is mooi, maar er blind op vertrouwen is te gevaarlijk. Zelfde geld als fosfaat, grond blijft en lucht kan met een pennenstreep door de politiek verdampt zijn. Enige mooie was dat je totaal geen omzetverlies had als iets even niet lukte of minder liep door te verleasen je alsnog hetzelfde saldo had per kg quotum in Nederland, maar daarbuiten betwijfel ik dat.

Er is wel een grote verschuiving van vermogen geweest van productierechten naar grond, van belast naar onbelaste waardetoename. Als je bedrijf in balans is wordt je er eerder beter dan minder van, als intensief of pachter boer je inderdaad niet vooruit.
+1
Erik!!1979
@Noorderling probleem van het afschaffen van quotum zit het in het gemak en de drang van de melkveehouders om steeds meer te produceren. Dan loop je tegen veel grenzen aan. Het melkquotum beheerste deze grenzen omdat het regionaal was. Toen het afgeschaft werd was Nederland de eerste die er tegen aan liep. Bij mij in de buurt gaat het ook heel hard met de stoppers omdat er geen goed verdien model aan zit. Vele klagen steen aan been. Nogmaals, ik vond en vind het nog steeds ontzettend stom van de landbouw lobby dat ze voor afschaffing gepleit hadden.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Erik!!1979:
Bij mij in de buurt gaat het ook heel hard met de stoppers omdat er geen goed verdien model aan zit. Vele klagen steen aan been.

Met klagen kom je er sowieso niet.
Maar wat ik me afvraag, die bedrijven die stoppen hebben meestal niet flink geïnvesteerd na het quotum. Melken er vaak 1-2ton bij, melkprijs is afgelopen jaren toch gemiddeld redelijk goed geweest. Welke belemmering heb je gehad als je niet gegroeid bent?
Ik zou in Nederland ook niet weten welke, diegene die al de grenzen opzochten gaan daar juist mee door, terwijl de wetgeving wil dat die afgeremd worden. Alle regels hebben intensiveren in de hand gewerkt of stimuleren het. Diegene die klagen over regels en stoppen, melken vaak 2koeien/ha en hebben in de praktijk nergens last van.

Van maakt het niet uit wat de belemmering of grens is. Die gaat toch geld kosten. Dat er elke 1-2jaar een nieuwe wordt verzonnen en je nergens op kunt anticiperen is het grootste probleem.
Stikstof is nu gewoon het middel om politieke doelen te realiseren, veestapel wordt wel beteugeld door fosfaat en is sinds 2017 al flink afgenomen. De discussie is niet meer technisch maar gaat over emotie en die gaan we niet winnen.
+5
George
Quote Reactie van @Noorderling:
melkprijs is afgelopen jaren toch gemiddeld redelijk goed geweest

😂 😂 😂
Dat horen ze zo graag bij RFC en de rest.
Meer hoeven we ze niet te geven
+1
m uut m
@George
De kostprijs volgt de opbrengst prijs.
Als de mp van afgelopen jaren voor jouw bedrijf te laag was is je kostprijs te hoog.
+10
George
Quote Reactie van @m uut m:
De kostprijs volgt de opbrengst prijs.Als de mp van afgelopen jaren voor jouw bedrijf te laag was is je kostprijs te hoog.


Hou jezelf maar lekker voor de gek en fijn melken voor een jaren 80 melkprijs in tijden dat alles en iedereen duurder werd . Steeds meer melken voor minder geld , steeds meer vreemd vermogen door record lage rentes op te brengen met allerlei bizarre leen constructies. Hou toch op over dat kostprijsverhaal. De opbrengsten in de landbouw zijn gewoon veel te laag , al vele jaren lang.
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @George:
De opbrengsten in de landbouw zijn gewoon veel te laag

Buiten de landbouw is het ook dramma.met kostprijs en opbrengst prijs Blijkt nu uit de mensen die al problemen hebben momenteel George
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Buiten de landbouw is het ook dramma.met kostprijs en opbrengst prijs Blijkt nu uit de mensen die al problemen hebben momenteel George


Valt wel mee Karst , totaal verschillend! Natuurlijk zijn er nu sectoren met grotere problemen . Maar daar ligt ook alles helemaal stil , productielijnen die compleet stil staan waarvan personeel door betaald moet worden. Horeca bedrijven , hotels , restaurants , café's die compleet gesloten zijn en waar de kosten gewoon doorlopen.
Maar dat wordt nu veroorzaakt door de coronaramp. Landbouw sukkelt al vele jaren structureel met veel te lage opbrengsten. Dat is niet te vergelijken. De oorzaken zijn totaal verschillend. Landbouw krijgt dit drama er nog bovenop , kijk naar de aardappelen. Akkerbouwers met aardappelen in de schuur kost dit klauwen met geld.
+1
groeier
Quote Reactie van @George:
Er was nergens een nieuwe zuivel consumerende planeet ontdekt

Denk dat Corona en bv weersomstandigheden, of klimaatsverandering 100 maal meer invloed hebben dan wij als piepklein landje.
+3
George
Quote Reactie van @groeier:
Denk dat Corona en bv weersomstandigheden, of klimaatsverandering 100 maal meer invloed hebben dan wij als piepklein landje.


Je begrijpt mijn redenering duidelijk niet. Wat is het voordeel voor Nederland geweest dat het Europees geregelde melkquotum werd afgeschaft? Alle door LTO en Co aangedragen argumenten uit die tijd kunnen de prullenbak in en hebben niks dan ellende gebracht. Quotering moest weg want de wereldbevolking groeide enorm en ook de welvaart in de wereld nam toe en daardoor moest de quotering weg zodat we meer konden melken want als we het hier niet deden dan deden ze het wel ergens anders en konden we niet daarvan profiteren. We moesten kunnen groeien en steeds meer werd de term Bevrijdingsdag genoemd , de dag van de volgers waar naar uit werd gekeken en vele vergunningen voor dubbel zo grote bling bling stallen werden aangevraagd , soms werd het wel heel erg overdreven en dacht men van 60 naar 480 koeien te moeten groeien 😂 😂 😂 . Maar niemand die zich afvroeg waarom er na 1 april 2015 plotseling zoveel meer geleverd zou moeten worden? Voor wie ? Voor wat? Onder de quotering was er immers ook al melk genoeg in de wereld. Daarom zei ik altijd al er was nergens geen zuivel consumerende planeet ontdekt welke deze groei rechtvaardigde. Dus boeren zijn door LTO , banken en RFC op verkeerd spoor gezet. RFC zei kom maar op met die melk , we verwerken alles ! Ze zeiden er niet bij dat je dan wel in Noord Holland moest wonen 😂 😂 😂 .
Man , man , man wat een wan beleid is er toch gevoerd , en als je het opgevolgd hebt wordt nu de keet onder je kont uit verkocht en heb je nog geen eigen huis meer. Maar je werd toen wel vol voor ondernemer aangezien hier en niet een op de winkelpassende potverteerder. Dat was nog het enige voordeel. 😄
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
Maar je werd toen wel vol voor ondernemer aangezien

Toen nog wel ja. Niemand die in de gaten had waar het geld werkelijk vandaan kwam. Ik kan me nog herinneren dat deze "ondernemers" van mening waren dat de subsidies wel konden worden afgeschaft, de bomen groeiden immers tot in de hemel. Inmiddels is deze mening wel 180 graden gedraaid, evenals de omstandigheden. Nu zijn er van die "ondernemers" die vinden dat kleine bedrijven maar moeten verdwijnen, zodat alle subsidie naar hun toe kan. Het kan verkeren!
groeier
Quote Reactie van @George:
Europees geregelde melkquotum

Hadden ze idd beter zo kunnen houden, dat is achteraf wel de grootste misstap geweest. De volgende enorme fout is, ons land had een maximum aantal gve's per ha in moeten stellen begin 2015.
Albert Altena
@George
Argument voor het wel kunnen afschaffen van het melkquotum was dat de prijs gemaakt werd op de wereldmarkt, die niet begrenst werd. Zo konden we niet profiteren van krapte op de totale markt.
Dat er een fosfaatplafond boven ons hing wist in die tijd niemand.
De afzet van mest zou de regulering worden.
@groeier KLIMAAT verandering ??? Er veranderd niks aan het klimaat , das allemaal lariekoek, ja iedere keer worden er records gebroken, we zagen dat ook vorig jaar met de temperatuur toen werd ook gemakshalve de temp. van af 1900 tot 1950 weggelaten , om zo het verhaal waar te laten lijken, en aan te geven dat de temp oploopt. De NASA meet precies het tegenovergestelde .
+3
Erik!!1979
@Detukkeroettwente klimaatverandering is van alle tijden. Helaas hebben ze er een verdien model van gemaakt waar een normaal mens wegens de complexiteit en tijdvenster geen fatsoenlijk weerwoord tegen kan geven. Hadden ze vroeger ook met het christendom.
+1
melluk
@George inderdaad
als ik de hele opsomming zo lees, die exact klopt,
Vooral het feit dat LTO geen enkele mogelijkheid had om te sturen en dat toch dacht te gaan regelen wekt weer enorme woede bij mij op.
En ik ben nog niet eens getroffen
@melluk Het is niet de enige club die fff de zaakjes regelde voor de sector
sorry
Jannus
De waan van de dag was toen de honger naar 'meer' en van hebzucht is nog nooit iemand beter geworden,het is de zwakte van de mens als individu
+2
George
Dat was te verwachten. LTO, RFC en banken hadden waanzinbeleid. Europese quotering weg was eenhistorische vergissing.
vrije boeren
Het was voor Rutte alvast een mooie oplossing om van een hoop boeren af te komen Nu de rest nog
kanniewaarzijn
"Meer koeien betekent meer mest en de maximale uitstoot van fosfaat, EEN SCHADELIJKE STOF DIE IN MEST ZIT, komt al snel in beeld".

Zucht.....wat een kennisniveau weer! Alles kan ook die kranten in geslingerd worden.
+4
Een niet onbelangrijke toevoeging die niet digitaal beschikbaar is

(klik om te vergroten)

kanniewaarzijn
@Christo4.0extendedversion Geluk, pech, voorkennis....zeg het maar.
de haasen
@kanniewaarzijn strafbare feiten zijn er gepleegd
oubi
@Christo4.0extendedversion ik zou zeggen stuur briefje naar rvo met verziek alle rechten in te trekken waar geen geldige natuurvergunning op zat destijds. Bij afwijzing even mee vaar Raad van state.
+1
waakhond
@Christo4.0extendedversion vrees niet christo . de fraudeurs met illegaal gehouden melkvee zonder NB vergunning - bouwvergunning gaan voor de bijl.
+1
de haasen
@waakhond herinner jullie deze nog .

prikkebord.nl/topic/169069/

boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…

had jos voor het bouwen van de stal wel een NB aangevraagd ??????
+1
@de haasen Ik heb hem een keer hevig te keer horen gaan op foodlog over een hond die schijt in het natuurgebied
Kan me voorstellen dat hij wel iets van een vergunning had, je begint toch niet zomaar aan de bouw?
Het zou overigens wel kunnen verklaren waarom de lto zich nooit in heeft willen zetten voor de knelgevallen
+1
Erik!!1979
@de haasen hij heeft een keer in een reactie geschreven dat hij geen geldige vergunning had nu de pas afgeschoten is
de haasen
@Erik!!1979 klopt . dus jos had illegaal melkkoeien in de stal staan op 2-7-2015 waar voor geen NB aanwezig was afgegeven (waarom heeft jos niet gewoon ammoniak rechten aangekocht)
dus schouten heeft jos illegale rechten toebedeeld . leuker kunnen we het niet maken
@de haasen Dan had die journalist daar beter aandacht aan kunnen besteden
Dan spreek je toch van een economisch delict?
cowboys returns
@Christo4.0extendedversion ga je zelf maar richten op een nieuw NZO zuivel.nl debacle in het verschiet .
+1
Erik!!1979
@Christo4.0extendedversion maak je niet druk om Jos. Jij hebt vaarzen van over de 50 liter per dag. Die vaarzen van Jos passen daar echt niet tussen 😜
@de haasen Nu valt alles keurig op zijn plek.
Lnv luistert volgens het artikel braaf naar de lto.
Lto heeft nooit iets gedaan voor de knelgevallen
Dat kan ook niet wanneer je zelf een economisch delict probeert weg te moffelen.
Hier is veel geschreven over de aankoop van vaarzen voor de peildatum maar geen vergunning is wel compleet bezopen 🥴
de haasen
@Christo4.0extendedversion het wordt tijd dat de politiek hier van op de hoogte wordt gebracht.
en als de politiek dit accepteert dat er rechten zijn uitgedeeld aan illegale gehouden dieren . keuren ze ook andere economische delicten goed .
dus zal er handhavend opgetreden moeten worden .en de rechten in overeenstemming gebracht moeten worden met het max aantal dieren waar voor een vergunning aanwezig was op 2-7-2015.
waakhond
@de haasen Met de tweeling fraude heeft Calon aan zijn bestuurders gevraagd hebben jullie gefraudeerd . Het antwoordt was nee . en wat blijkt nu het zijn de ergste
@de haasen Pak ze maar aan . Aan de schandpaal met die mislukkelingen/bestuurders.Dit is makkelijk uit te zoeken met terugwerkende kracht.
+1
2juli2015
@Detukkeroettwente Lnv en lto spelen samen.
het doofpot spel. Marjolein zit met de bips op de doofpot en heeft hulp van...
Mama zegt op je verjaardagsfeestje speciaal oud Hollandsche spelletjes
Koekhappen
Ezeltje prikt
En galgje
Zal wel leuk feestje worden
Hoop wel dat de Carolacrisis dan afgelopen is
+1
Jannus
Quote Reactie van @2juli2015:
het doofpot spel.

FDF zorgt wel een beetje voor gerammel in de pot en ook wel zoveel dat ze zich niet doof kunnen voor blijven doen
+2
Noorderling
@Jannus
Maar met zulks asociaal taalgebruik maakt het heel eenvoudig dat partijen je aan de kant zetten en niet met je willen en hoeven spreken.

Ik weet niet of iemand die brieven doorleest voor ze verstuurd worden, of dat de schrijven ze uberhaubt nog eens overleest of eerst een rondje gaat melken voor het versturen. Maar iemand die zo over mij denkt en schrijft komt hier ook het erf niet op, laat staan handel drijven.
Met een toontje lager kun je dezelfde boodschap ook wel over brengen.
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
asociaal taalgebruik

Daarom zeg ik 'gerammel in de pot'

De betrouwbaarheid van de FDF zal zich de komende tijd af laten wegen aan degenen die de moed hebben niet even snel achter de rug van de leden om hun stikstof eventjes te verzilveren,maw zijn er bestuurders die het lef hebben hun stikstof te verpatsen dan is dat de doodsteek voor de FDF

hoe ging het ook al weer,afo&ofa

🔱🔱🔱
jent
Bijna 5 jaar later......Dit gaat vast nooit over....boeren die rechten willen hebben voor iets dat ze nooit gehad hebben....zucht 😞

Wel hebben we allemaal met dezelfde waardeloze regelgeving te maken gehad. Véél eerder had er aan grondgebondenheid gewerkt kunnen worden. Maar dat is niet gebeurd, dus dan moet er gereguleerd worden met rechten.....en dat is niet nieuw, dat kennen we al vanaf 1984
verwijderd
@Pluto En waar heeft hij nu onderdak?
En wie verzoop er in de melk begin 2015?
Allemaal toeval
Pluto
@Christo4.0extendedversion Sorry ik had Tjeerd de Groot nog niet genoemd als mede aanjager van de waanzin !.
+1
Erik!!1979
@Pluto welke helft staat er niet? Kun jíj dar hier even aanvullen?
+1
Pluto
@Erik!!1979 Ik ga niet alles vertellen wat al jaren bekend is , maar er wordt in het artikel met geen woord gerept over de mest verwerking welke door de overheid verplicht in een jaarlijks percentage van de over geproduceerde mest . En dat er geen verwerking kwam omdat die zelfde overheid de benodigde vergunningen niet kon of wilde leveren . Ook worden in het artikel organisaties benoemd welke de uitbreidingen aanjoegen maar waarom niet de namen publiceren van de personen die namens het systeem opereerden ?. In het strafrecht worden ook de namen van de daders benoemd weliswaar in afkorting maar wel duidelijk .
+1
Erik!!1979
@Pluto dan zal er nog veel meer over geschreven moeten worden. Zoals ik al zei in een andere topic: een leuke soap als er niet zoveel levens (werk) kapot gemaakt word.
+1
@Pluto Tjeerd bakt er in OENKERK ook niks van , is de zaak daar al beschreven ondertussen .
+2
George
Quote Reactie van @Pluto:
Wie niet mee deed werd voor dom versleten !.

Dan had je de boot gemist schreven ze hier . 😄
+2
John Spithoven
Een duidelijk en helder artikel die een zwarte bladzijde beschrijft van de melkveehouderij.

Een melkveehouderij die opgejaagd werd door iedereen die gouden bergen zag. Waarbij de schijn opgehouden werd door succesverhalen, terwijl er achter de schermen puinhoop heerste.
Loyaliteit aan beleidsmakers werd beloond met voorkennis.

Een peildatum gebasseerd op i en r cijfers werd vergeleken met een referentie punt uit een ver verleden gebasseerd op CBS meitelling. Appels met peren werden vergeleken. Onjuiste fosfaat excretie cijfers per dier werden er gebruikt. Veel bedrijven raakten tussen de wal en schip door ontbreken overgangsregeling.

Gevolg is dat tot op de dag van vandaag de gevolgen merkbaar zijn. Een fosfaat plafond ontstaan in 2006 als extra eis voor verkrijgen van de derogatie bedreigt wederom de derogatie.

Een zooitje...
cornelissen
Quote Reactie van @John Spithoven:
Een zooitje..

Een verrotte sector, mijn verhaal is inmiddels ook wel bekend.
Om mij hoef je niet met een gefingeerde naam in de krant,wat deze melkveehouder wel doet, want het early warning systeem van K.Romijn , waarschijnlijk mede om echte grondgebondenheid te ontlopen was gewoon een leugen.
Tuig, tuig en nog eens tuig, waar je in deze verrotte sector van in ieder geval enkele collega s openlijk nog een trap na krijgt,had je maar sneller moeten zijn. Hoe weer andere collega denken over een en ander is mij niet duidelijk. Naar verluid hebben wel enkele LTO leden een lintje voor K.Romijn aangevraagd.
Wat in ieder geval een grof schandaal is,dat de belangenorganisaties ,waar je zelf ook lid van bent, een fatsoenlijke overgangsregeling hebben verhinderd en daar hoort NMV ook bij.
En dat krijg je op de jaarvergadering van de nmv nog te horen van F Wiersma ,dat er een fatsoenlijke "knel"gevallenregeling is en krijg je van haar te horen,dat je beter van vertrekken, want je verpest de sfeer. In hoeverre dat nmv beleid is ,weet ik niet.
Om in herhaling te vallen ,een verrotte sector
@cornelissen Zoals duidelijk blijkt uit het artikel is de lto de aanjager geweest in het fosfaatdebacle
Overige betrokkenen hadden er voor kunnen kiezen om corrigerend op te treden
De keuze om dat niet te doen hebben ze zelf gemaakt
+3
Boerderie
@cornelissen weet je Cornelissen, dit is gewoon laster. Want dat heb ik niet zo gezegd, maar ik heb het gevoel dat je toch niet bereid bent om daadwerkelijk te luisteren naar wat iemand bedoelt, zonder hem te schofferen, zoals hier. Ik vroeg of je een beroep gedaan had op de 'individuele disproportionele last', als dat aan de orde was. Tot een gesprek leidt het niet, omdat je boos begint te schreeuwen. Ik vind het erg voor alle melkveehouders die verlies en pijn geleden hebben, er zijn ook niet groeiers wel gekort. Ik vind het voor al die boeren onrechtvaardig, en ik stel jou dan nu de vraag hoeveel jij het acceptabel vindt de niet grondgebonden collega's te korten, terwijl daar ook bedrijven tussen zitten die al jaren niet gegroeid zijn. Ben benieuwd naar je oplossing.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Boerderie:
ook niet groeiers wel gekort. Ik vind het voor al die boeren onrechtvaardig, en ik stel jou dan nu de vraag hoeveel jij het acceptabel vindt de niet grondgebonden collega's te korten, terwijl daar ook bedrijven tussen zitten die al jaren niet gegroeid zijn. Ben benieuwd naar je oplossing

Hier al eens op het prikkebord aangegeven,zelfde werkwijze als bij de invoering van het melkquotum in 1984, niet groeiers konden toen een reduktie aanvragen op het kortingspercentage en kregen dat uiteraard ook ,want dat was ook een regeling. (hoewel er toen op het laatst wel veel regelingen waren) Uit het hoofd, maar ik zoek het niet meer na, eerste korting was toen meende ik 8,65% en voor de niet groeiers iets in de 6 %
Hoe de korting hier had moeten zijn weet ik niet ,te weinig informatie en niet verder over nagedacht.
Tevens had ik mogelijk ook nog wat met opkoop van varkensrechten gedaan, maar daar waren natuurlijk de grote jongens ,zoals elshof, straathof ,e.d en dus lto op tegen. De kleinere varkenshouders dachten daar heel anders over.
Natuurlijk heb ik een beroep gedaan op de individuele disproportionele last, maar je weet hoe dat voor nagenoeg alle melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum is afgelopen en de lopende zaken nog gaat aflopen.En dan moet je niet zeggen ,dat er een fatsoenlijke "knel"gevallenregeling was,want er was helemaal geen regeling voor onomkeerbare investeringen op de peildatum., die hebben jullie en lto tegengehouden.
E.e.a resulteerde in het feit ,dat ik als grondgebonden groeier ,grond heb verkocht om rechten te kopen. Gelukkig had ik nog een kad nummer ,buiten mijn huiskavel, waar geen hypotheek inschrijving op zat, zodat ik dat dus zonder overleg met de bank kon verkopen, want anders schiet het ook niet op.Nu loopt het wel redelijk en ik hoop 10 cent regeling van RFC meevalt, althans in 2019 wel
De enige hulp ,die ik als NMV lid gehad heb ,is een mailtje met: zoek maar een advocaat op.
Mij is ergens nog steeds niet duidelijk, wat ik als grondgebonden groeier verkeerd heb gedaan, of beter gezegd ik had totaal niet gerekend op deze vuile streken van lto en dus ook meeloper op dit onderwerp nmv.
De enigste reden ,dat ik nog lid ben van de nmv is om op de jaarvergadering (bij de rondvraag ) mijn ongenoegen te uiten, maar duidelijk voor mij is wel dat ik daar voor belangenbehartiging niets te zoeken hebt, hoewel mijn onvrede zich ook zonder meer richt tegen de lto, die eerst de grondgebonden
melkveehouders ook nog wou korten ook en ik vertrouw de oprechtheid niet van K.Romijn met zijn early warning systeem.
Tuig , en dan denken we nog maar niet aan alle handelingen van bestuurders , die zeker de geest ademen van voorkennis., hoewel men dat stellig zal ontkennen
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Mij is ergens nog steeds niet duidelijk, wat ik als grondgebonden groeier verkeerd heb gedaan,

Wie heeft er als boer wel iets verkeerd gedaan? Eigen situatie ongeveer 20 koeien groei tov 2002 en 40 ha grond meer maar nog net niet zo dat we niet gekort werden. Alle vergunningen aanwezig.
familie pelle
@cornelissen hoe meer uitzonderingen en knelgevallen hoe meer korting. Wat je bij de 1 goed doet valt bij de ander weer verkeerd. Je snapt de spagaat van nmv toch wel? Hier de volle laag gekort en niks maar dan ook niks verkeerd gedaan. Als grondgebondenheid een voorwaarde was om niet gekort te worden had ik het ook anders gedaan. Effe grond huren in Friesland, hier in de Achterhoek niet/ nauwelijks mogelijk.
Bovendien moet je niet vergeten hoe het komt dat we in deze shit terecht zijn gekomen. Dat is toch echt de misvisie van lto en nu verwacht je dat de nmv de teringzooi netjes oplost. Er is geen passende oplossing!!! Ik ben genaaid en vind de korting onterecht en ja, de nmv had hiertegen kunnen strijden, maar er is er maar 1 schuldig hieraan en dat is de lto.
Noorderling
Quote Reactie van @familie pelle:
Effe grond huren in Friesland, hier in de Achterhoek niet/ nauwelijks mogelijk.

Met het idee dat niemand in Friesland op dat idee komt..
@Boerderie Het is goed dat je reageert
En je vraagstelling is correct
Het was en blijft een duivels dilemma
Een punt waar de nmv ook betrokken bij is ( geweest)
Daarom een stel vragen
Waarom stel je de vraag of hij een beroep gedaan heeft op artikel 1?
Is dat de route die de nmv voor ogen had voor mensen zoals Cornelissen?
Wat heeft de nmv gedaan om voor bedrijven die nu allemaal geschoffeerd worden door het cbb ( ik verwijs naar de columns van o.a. Franca Damen en de heren Bruil en Goumans) een oplossing te bieden?
Waarom zijn de rechten die gereserveerd waren voor knelgevallen uitgegeven aan vleesveehouders. Is er een relatie met de invoering van het jongveegetal tijdens het FRP?
Je zou begrip mee kunnen kweken door de discussie inhoudelijk aan te gaan
duitser
Als we nu allemaal 10% minder gaan leveren moet je eens kijken wat de prijs doet. Maar bij het woord "allemaal" zit het probleem
+4
klaas knetter
Er zijn nog steeds bedrijven die niet meer melk leveren dan tijdens quotum tijdperk. Leg eens uit waarom die 10% minder moeten leveren?@duitser
+1
mlkvhoudr
@klaas knetter om te voorkomen dat melkprijs meer dan 10 % zakt, het is allemaal geen hogere wiskunde.

Maar de melkfabrieken zullen deze afwegingen moeten maken als individuele melkveehouder kun je er van alles van vinden maar dat helpt niks, gebeurt er niks gaan we een rampjaar tegemoet.

De vorige 2 rampjaren meen 2009 en 2015 hebben we ook overleeft dus maak me er geen zorgen over maar heb wel veel liever dat de melkfabrieken vol gas op een blinde muur afrijden voorkomen door tijdig in te grijpen
Achso
@mlkvhoudr 'door 10% minder te leveren, voorkom je dat de melkprjjs 10%zakt'.
Wat heb je daar aan dan?
mlkvhoudr
@Achsonu weinig tot niks, maar als er nu geen melk geproduceerd word waar geen markt voor is loopt de interventevoorraad ons later niet voor de voeten
klaas knetter
Na “Bevrijdingsdag” moesten die groeiers zonodig melkproducten waar geen markt voor was. Ik zie niet in waarom diegenen die nu niet meer produceren dan tijdens het melkquotum het gelag moeten betalen@mlkvhoudr
+1
Erik!!1979
@klaas knetter dat onbeperkt groeien was toch het plan. Er moesten markten gewonnen worden. Had niets met de individuele melkveehouder te doen. Die moesten zich aanpassen en deels gingen daarom groeien. Ik had liever quotum gekocht. En liet het liever bij het oude.
m uut m
@Erik!!1979
Ben blij dat het mq weg is.
Ze hadden de andere problemen heel eenvoudig kunnen tackelen.
Niet meer mest produceren dan dat er daadwerkelijk wordt geplaatst in Nederland.
Waren we van alle dierrechten afgeweest.
Derogatie was geen probleem meer.
+2
Erik!!1979
@m uut m jij verandert nog sneller van bedrijfsvoering als het weer. Jij bent geen maatstaf. En volgens mij heb jij er ook niets aan gehad. Volgens mij melk je geen drup melk meer. Bovendien was het melkquotum zeer goed voor de biologische melkveehouders omdat die in verhouding veel goedkoper was. Jij bent alleen maar aan het schoppen tegen de traditionele melkveehouderij.
+1
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
2015

? 2016 misschien toen hebben we een tijdje op 25 cent gezeten als garantieprijs
mlkvhoudr
@pieta ja klopt was 2016 twijfelde al even
+1
de jonge
@klaas knetter rfc heeft een aantal jaren geleden het vergelijkingsvolume al ingevoerd en het zou voor mij niet als een verrassing komen dat als de afzet stagneert dat ingevoerd word
Noorderling
Quote Reactie van @de jonge:
antal jaren geleden het vergelijkingsvolume al ingevoerd en het zou voor mij niet als een verrassing komen dat als de afzet stagneert dat ingevoerd word

Dat gaat ons echt niet helpen, iedereen kon uit 1 van de 4 hoogste referentieperiodes kiezen, dat is nogal een plas melk. Daarnaast melken we hem nu ook niet vol, het referentievolume voor 2020 is al vastgesteld. Daar is niets mee te doen.
de jonge
@Noorderling daar is nog zat mee te doen,dan zouden ze vanaf die referentie er nog een korting over heen kunnen gooien.......
Noorderling
@de jonge
Wanneer zo zoiets operationeel kunnen zijn?
Hetzelfde als de regeling, ten tijde van de besluitvorming bleek het al niet meer relevant te zijn en om gezichtverlies te beperken toch maar invoeren? Dan maar niks.
@de jonge NIKS TER VAN !!!
Is er nu nog voorraad wat ons dwars kan zitten ???Ook de bijzondere melkstromen zijn niet meer HEILIG,
+1
Huppel
Toch mist er best nog wel een deel in dit verhaal.

En dat is dat de overheid de melkveehouderij wel veel eerder had willen begrenzen met dierrechten. Daarover werd begin 2013 al gesproken:
boerenbusiness.nl/mest/artikel/…
melkvee.nl/artikel/…

Ook in 2011 was er al discussie over wel of geen dierrechten in de melkveehouderij:
abnamro.nl/nl/images/…

En in 2012 werd er al gezegd dat deze 6500 per koe waard zouden gaan worden:
melkvee.nl/artikel/…

IN 2011 heeft Bleeker de dierrechten voor de melkveehouderij ook al genoemd als oplossing om onder het fosfaatplafond te blijven wanneer de sector het zelf niet lukt boerderij.nl/Home/Achtergrond/… (filmpje is er nog wel ergens). Dijksma heeft aan die lijn vast gehouden. Sector los het op of er komen dierrechten. boerderij.nl/Home/Nieuws/…

+1
m uut m
@Huppel
Het is niet zo dat we ermee overvallen zijn.
Huppel
@m uut m dat bedoel ik er ook mee aan te geven
+2
Erik!!1979
@Huppel dit alles had iedereen kunnen bedenken. Hoef je niet bepaald een genie voor te zijn. Dat ze er zo'n bende van hebben gemaakt is daarom best wel bijzonder.
waakhond
@John SpithovenLoyaliteit aan beleidsmakers werd beloond met voorkennis.

Sommige bestuurder lapte alles aan hun laars stallen prop vol zonder vergunning . En niet allen Jos tientalen bestuurder handelde met voor kennis .Provincie omschrijft bij sommige. in 2013 -2014 het volgende. Wij weigeren een NB vergunning af te geven . en de stal staat vol op 2-7-2015 met melkkoeien
HOE KAN DAT ?????
+1
matt
@waakhond iedere x hetzelfde riedeltje,noem dan eens namen.
En begin bij jezelf.
John Spithoven
@matt Als iedereen zo open was als ik, dan was de discussie al lang over.

Ben hier wel is in de hoek gezet dat ik met voorkennis gehandeld heb.

Zie afbeelding over aanvoer cijfers tussen 1 april 2015 en juli 2015.

In de fosfaatrechten ruim 4 % gekort, niet aan het rechten geweest en de korting netjes terug gekocht.

Verder is er een Nbw vergunning voor 250 mk en 148 jv. Kan iedereen terugvinden op internet bij BVB Gelderland

(klik om te vergroten)

Elvis
@John Spithoven en nu vanaf 01/01/14
+5
John Spithoven
@Elvis Alsjeblieft, nu jij en alle andere bestuurders

(klik om te vergroten)

m uut m
@John Spithoven
Beste John,
Ik geloof best dat jij geen vee hebt aangevoerd.
Maar dit is geen bewijs.
Ik krijg precies hetzelfde maar ik heb in 2014 en 2015 wel degelijk vee aangevoerd.
Ook niet als ik op import zoek.
+1
@John Spithoven Hulde voor je transparantie
Dat mensen aan je twijfelen is niet zo mooi
Zijn alle vergunningen openbaar?
+1
de jonge
@John Spithoven jij hoeft je toch niet te verantwoorden zeker. je doet genoeg voor de sector.
marcsterreborn
@de jonge Dat knoop ik in mijn oren. Mensen die veel doen voor de sector hoeven zich niet te verantwoorden.
+1
de jonge
@marcsterreborn mensen die zich oprecht ergens voor in zetten is een andere groep dan mensen die zich ergens voor inzetten voor eigen gewin,en john behoort in mijn ogen in de eerste groep.
+2
mlkvhoudr
@John Spithoven je bent wel goed gek je zo te laten bestellen door @Elvis
Elvis
@John Spithoven staat bij mij ook niks, heb wel een stier aan gevoerd
Ik dacht; kan ik ook
Maar bij mij horen er een paar pinken op te staan die gekocht zijn in september 2014
Wat doe ik niet goed?
Of heeft er iemand met de i&r database liggen opschonen??

(klik om te vergroten)

pieta
@Christo4.0extendedversion Waren dat importpinken?
buorman
@Christo4.0extendedversion

Mss de ID code even wijzigen?
pieta
@Christo4.0extendedversion En meld je die zelf aan in I&R of gaat dat op een andere manier. In je afbeelding staat namelijk aanvoermeldingen gedaan door veehouder zelf. Misschien dat het daar iets mee te maken heeft?
@pieta rvo is duidelijk
Geen dieren gevonden
Wel aangevoerd
Hoef ik ze nu niet mee te tellen?

(klik om te vergroten)

m uut m
@Christo4.0extendedversion
Laten zoeken op import.
m uut m
@Christo4.0extendedversion
En heb je ze al gevonden ?
Bij mij staan ze bij RVO onder import.
@m uut m bij mij is het anders en vallen een paar dingen op
Wordt vervolgd
Eerst even duidelijk hebben wat er gebeurt is
Welke data heeft jouw import betrekking op?
m uut m
@Christo4.0extendedversion
14 augustus 2014 en 24 maart 2015
@m uut m dat past bij mijn gedachte
Die periode staat bij mij ook bij import
Na 2juli 2015 bij import en bij aanvoer
Elvis
@Christo4.0extendedversion zat je ook ergens in een bestuur?
Elvis
@Christo4.0extendedversion lijkt anders wel op voorkennis
@Elvis kan mij voorstellen dat jij zo denkt
John Spithoven
Vraag

Zijn er meer mensen die vee aangevoerd hebben in 2014 en 2015 en dat niet meer bij aanvoer of import in veemanager terug kunnen vinden.
nicolien
@John Spithoven ja ik op veemanager niks over te vinden gaat om 12 vaarzen .
Bij rvo kan je ze wel vinden. Vreemd?
@John Spithoven Bij rvo kan ik de aangevoerde dieren van 2014 niet vinden
Ik snap nu dat Carola zei dat er geen rare voorsorteer aanvoer te vinden was voor de peildatum
Er is met een grote zwarte stift door de i&r gegevens gegaan; maw er is data gewist
+1
Erik!!1979
@Christo4.0extendedversion i&r fraude tijdens fosfaat reductie plan, fraude rond invoer van stikstof en nu ook fraude/fouten door rvo met import dieren. Wil Nederland nog wel de melkveehouderij internationaal op zo'n niveau houden met zulke dier registratie.
@Erik!!1979 jullie doen de grenzen toch niet voor niets dicht
@Christo4.0extendedversion en hier mogen we geloven dat het door de Corona komt
Het komt niet door Corona maar onze bestuurders ism lnv
Erik!!1979
@Christo4.0extendedversion dat is vanwege het falende corona beleid. Niet vanwege het falende dier registratie beleid.
+1
Lepus
@Erik!!1979 Uit alles blijkt dat Nederland zichzelf wil degraderen tot 3e wereld land. En niet alleen op landbouwgebied.
Albert Altena
Daarbij gezegd dat aanvoeren helemaal niet iets illegaals is.
hans1980
Blijft een open wond die fosfaatrechten geschiedenis, maar we moeten door scheelt dat de rechten niet zo duur meer zijn
+3
Grasbaal
@hans1980 Ik denk dat sommige mensen hier over 5 jaar nog steeds mee bezig in hun hoofd, toch jammer 10 verloren jaren.....
+1
Erik!!1979
@Grasbaal en over 20 jaar nog. Totdat alles boven water is. 25 verloren jaren voor de waarheid.
+2
Grasbaal
@Erik!!1979 zonde van al die negatieve energie die je daar in steekt. Je krijgt die 25 jaar zeker niet meer terug
+1
Erik!!1979
@Grasbaal ik doe er niets aan. Er zijn mensen boos, en die gaan een tijdje door......
de haasen
@Grasbaal dus grasbaal jij keurt fraude goed ????

en ja hoe zeer het ook doet . ze gaan er aan . vroeg of laat zal het recht zegevieren
+2
Grasbaal
@de haasen wat is de fraude?, er is hier veel beweerd maar niets bewezen.
buorman
@Grasbaal
En dus is het vooralsnog laster
+3
jg
@Grasbaal Omdat alles verdoezeld wordt .
MTSTAMMINGA
@jg Hoe is het met die 12 boeren die de rabobank aan klaagden ??
+1
dewittemotor
@MTSTAMMINGA Zie: Troostwijk.nl
@dewittemotor Wees ff wat duudelijker ???
MTSTAMMINGA
@dewittemotor Je leest en hoor er niets meer van in de media is ook allemaal erg genoeg Uit spraak van Jack zulks mag niet weer gebeuren In het blad melk van het noorden
@MTSTAMMINGA Nu hij zelf aan de beurt is mag het nooit meer gebeuren?
@Christo4.0extendedversion Is hij aan de BEURT //??? Hoe ???
MTSTAMMINGA
@Christo4.0extendedversion Artikel even lezen voor dat je wat...…….????
@MTSTAMMINGA plaats het maar even
@MTSTAMMINGA Die zitten nu bij de ABN .
de haasen
@Grasbaal meer vee hebben staan dan je vergunning groot is . en dan niet 10 stuks meer . dat is niet zo erg . het gaat over 50 tot 200 stuks meer . de bewijzen hebben ze al . en dat is plegen van een economie,s delict . dus fraude grasbaal
pieta
@Grasbaal Die bewijzen of de aanwezigheid hadden destijds meteen gezocht moeten worden door NVWA of een dergelijke organisatie en dan ook openbaar of gecontroleerd door een ander. Nu is er gewoon gezegd er is niets verdachts aan de hand. En ook ik geloof dat zo niet.
+2
@pieta Niemand gelooft het
Een deel doet de ogen dicht
Een deel hoopt dat iedereen dat doet
Een deel accepteert het niet
Je mag zelf kiezen waar je bij wilt horen
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@Grasbaal Die bewijzen of de aanwezigheid hadden destijds meteen gezocht moeten worden door NVWA of een dergelijke organisatie en dan ook openbaar of gecontroleerd door een ander. Nu is er gewoon gezegd er is niets verdachts aan de hand. En ook ik geloof dat zo niet.

Bij de invoering van het melkquotum zijn er toch aardig wat boeren veroordeeld wegens fraude of poging daartoe(o.m. valse datum onder contracten) maar nu eigenlijk vrijwel niets.
Alleen wel dat geroep dat massaal fraude was, wat is er dan aan de hand? Gefrustreerde boeren die maar wat roepen, of een overheid die niet wil controleren?
jg
@arie.j wat denk je zelf ?
arie.j
Quote Reactie van @jg:
.j wat denk je zelf ?

Als ik iets me afvraag, dan vraag ik iets.
@arie.j Het antwoord is niet zo moeilijk
De overheid had en heeft haar zaken niet op orde
Door stelselmatig zaken zonder bewijzen te ontkennen denken ze er mee weg te komen
+1
Jannus
Quote Reactie van @Christo4.0extendedversion:
Door stelselmatig zaken zonder bewijzen te ontkennen denken ze er mee weg te komen

De overheid heeft zijn zaakjes goed op orde,hoe meer bubbels er geblazen worden,hoe leuker de kassa van de fiscus rammelt en daar draait het allemaal om,we zijn er allemaal om geplukt te worden ons leven lang en of dat nu een Q-bubbel is,een grond bubbel,een huizen bubbel of een fosfaat bubbel of een N bubbel als we elkaar maar in beweging blijven.

Dat wordt nu een beetje lastig met die corona bubbel
+2
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
of een overheid die niet wil controleren?

Ik vind het hier op lijken. Zonder degelijk onderzoek wat ze eigenlijk op 3 juli 2015 op hadden moeten starten zal dat altijd zo blijven. Ik blijf er niet over zeuren maar er is geen afsluiting. Blijft voor sommige toch een open wond.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Ik vind het hier op lijken. Zonder degelijk onderzoek wat ze eigenlijk op 3 juli 2015 op hadden moeten starten zal dat altijd zo blijven. Ik blijf er niet over zeuren maar er is geen afsluiting. Blijft voor sommige toch een open wond

Ja, dat laatste begrijp ik, daarbij wat de één ten onrechte krijgt, dat wordt van andere onnodig gekort.
Alleen begrijp ik de reden nog niet zo erg. Per saldo moet het voor de overheid toch niet veel uitmaken?
+1
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
Per saldo moet het voor de overheid toch niet veel uitmaken?

Maar de bewijsvoering is ontzettend moeilijk. Ook al ademt alles naar de geest van voorkennis, dat is nog geen juridisch bewijs . En de desbetreffende bestuurders zullen alles keihard ontkennen, alleen J. Verstraten schreef hier op prikkebord wat, maar deed dit ,omdat andere bestuurders het deden, die natuurlijk zullen ontkennen.
Dus Carola begint er niet aan en de bestuurders zullen er natuurlijk niet om vragen.
De bestuurders beschouwen dit dossier als afgesloten,of denk je dat ze er nog serieus mee bezig zijn? Alleen de herinneringen hieraan zullen niet prettig vinden.
+1
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Maar de bewijsvoering is ontzettend moeilijk

Wat denk je van gevallen met melden met eerdere data, vlug wat koeien en vaarzen laten kalven. Ook hadden ze bij evt grote aanvoer kunnen controleren op de vergunning.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
Per saldo moet het voor de overheid toch niet veel uitmaken?

Weleens gehoord van "voor wat hoort wat"?
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Weleens gehoord van "voor wat hoort wat"?

Jij denkt aan een zak met geld onder tafel?
kanniewaarzijn
@arie.j Baantjes is gebruikelijker.
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Baantjes is gebruikelijker.

Fantasie
kanniewaarzijn
@arie.j Was het maar waar!
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
@arie.j Was het maar waar!

Ga toch door man, hoeveel boeren willen er nu een baantje bij de overheid?
En hoeveel van die gevallen weet jij dat een sterk vergrote boer nu een baantje bij overheid heeft?
Wat zou die er ook mee moeten?
cowboys returns
@arie.j lijkt er sterk op dat de ROVERHEID niet wil controleren. Want als in de bezwaar procedure van de fosfaat rechten zit keren ze alles binnenstebuiten om er maar onderuit te komen om je gelijk te geven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melkquotum en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
170
DEELNEMERS
44
WEERGAVES
7.337