Wie niet voor ons is, is tegen ons…

Farmers Defence Force riep het CDA afgelopen week op om uit de regering te stappen. Melkveehouder Bennie Stevelink denkt dat het boerenbelang juist is gediend bij een middenpartij.

OPINIE BENNIE STEVELINK, MELKVEEHOUDER IN TWENTE


Lang geleden las ik een boek over de Rote Armee Fraktion, een extreem linkse terreurgroep die in de jaren zeventig Duitsland teisterde. Ze hadden als slogan 'wie niet voor ons is, is tegen ons'. De leiders bepaalden het standpunt dat je moest volgen, zonder nuance. Deze manier van denken vormt de basis van een totalitaire staat. Een staat waar slechts één mening kan bestaan. Iedere afwijking daarvan betekent dat je een vijand bent. Wit of zwart en niets ertussenin.

In een democratie kunnen meerdere meningen bestaan, waarbij besluiten worden genomen door consensus te zoeken. Een goed functionerende democratie is geen dictatuur van de meerderheid maar zoekt, zoals gezegd, consensus. Het vereist dat je andere meningen respecteert en daar constructief mee kunt omgaan.

Gevaarlijke ontwikkeling
Wat het voorgaande betreft zie ik in Nederland een gevaarlijke ontwikkeling. Farmers Defence Force (FDF) en Forum voor Democratie (FvD) eisen allebei volledige aansluiting bij hun standpunt, anders ben je 'links' en dus een vijand. Zelfs het CDA en VVD worden consequent als linkse partijen betiteld.

Blijkbaar streven FDF/FvD naar een zo groot mogelijke tegenstelling door middenpartijen te bestrijden

Zowel in politieke keuzes als in het belang dat wordt gediend zijn FDF en FvD zo met elkaar verweven, dat ik ze in één adem noem. Vaak is niet duidelijk of het gaat om het boerenbelang of om de positie van fractievoorzitter Thierry Baudet. Zo wordt geëist dat het CDA 'de stekker uit het kabinet trekt' en een coalitie met FDF/FvD vormt.


Het CDA heeft dit bij monde van Maurits von Martels van de hand gewezen. En terecht! Het CDA heeft recht op een eigen standpunt en afweging. Het zou voor het CDA regelrechte zelfmoord betekenen en mogelijk ook voor de boeren. Een groot deel van de CDA-stemmers voelt zich niet thuis bij extreem rechts en zal het CDA aan de linkerkant verlaten als de partij opschuift naar rechts.

Linkse meerderheid
Hierdoor kan bij de volgende verkiezing een linkse meerderheid ontstaan die over de boeren heen walst. Het zal verdere polarisering en spanning in de samenleving veroorzaken. Om een linkse meerderheid te voorkomen, is het heel belangrijk dat een middenpartij ook een middenpartij blijft. Dat is het CDA bij uitstek.

De gemiddelde CDA-stemmer hecht belang aan voedselzekerheid door een goed ontwikkelde eigen landbouw. Voedsel dat voor de laagstbetaalden betaalbaar is. De mensen die hier geen belang aan hechten, stemmen GroenLinks.

Tegelijk zal de gemiddelde CDA-stemmer ook belang hechten aan goed rentmeesterschap van de aarde. Er zijn mensen die hier geen belang aan hechten, die stemmen FvD. De CDA-stemmer probeert voedselzekerheid te combineren met goed rentmeesterschap, hoe moeilijk dat ook is. Hij voelt zich niet thuis bij FvD of GroenLinks.

Aanval op CDA en VVD
Het valt mij op dat FDF/FvD hun aanvallen vooral richten op het CDA en VVD en niet op D66 of GroenLinks. Deze laatsten staan toch veel verder van hen af? Waarom richten ze zich daar niet op?

Blijkbaar streven FDF/FvD naar een zo groot mogelijke tegenstelling door middenpartijen te bestrijden. Geen consensus, maar alles wat afwijkt van hun eigen standpunt elimineren. Het CDA en VVD kunnen als middenpartijen verbinden en tot consensus komen met andere partijen. Dat wordt door FDF/FvD blijkbaar als een bedreiging gezien. Zij willen geen consensus, maar volledige schikking naar hún standpunt.

Deel dit topic Wie niet voor ons is, is tegen ons… (nieuweoogst.nl)

Farmers Defence Force riep het CDA afgelopen week op om uit de regering te stappen. Melkveehouder Bennie Stevelink denkt dat het boerenbelang juist is gediend bij een middenpartij.

Nieuwsgrazer

Bijlages

(klik om te vergroten)

Afbeelding van gelinkte bron artikel

Laatste  |  

Reacties

+5
arie.j
Even voor de goede orde: Dit is een ingezonden stuk van een privé persoon.
Niet iets als een redactioneel commentaar.
Dat kan bij plaatsing er voortaan beter bijgezet worden, doet verder aan het stuk niet toe of af, maar het is goed te weten wie of wat schrijft. En met welke verantwoordelijkheid
+5
Erik!!1979
Ik maak van bijna al mijn reacties screenshots zodat als ze gewist worden ik het bewijs heb dat ik het geschreven heb. Maar nu weet ik waar Co zijn reactie van heeft. 😉 deze mening mogen jullie best hebben hoor. Lig er geen moment waker van. Ik hoop dat FDF samen met LSV de greendeal aanpakt. In de tussentijd zal er wel veel geframed worden.

(klik om te vergroten)

+1
Grasbaal
@Erik!!1979 Zie je nu overal een complot theorie in??.
Bartlehiemboer
@Erik!!1979 Het kwam mij ook al bekend voor 😄
+9
Realisme
Altijd worden de mensen die evt FVD zouden stemmen weg gezet als mensen die geen moer om de aarde geven. Daarom alleen al is de opinie/column van Bennie lachwekkend want wat hij zegt gebeurt net zo goed de andere kant op. Als je niet meedoet in de klimaatheisa ben je bij voorbaat voor het verkloten van de aarde.
arie.j
Quote Reactie van @Realisme:
Als je niet meedoet in de klimaatheisa ben je bij voorbaat voor het verkloten van de aarde

Bewijs het tegendeel zou ik zeggen en overtuig de gerenommeerde wetenschappers.
+2
Johannushoeve cv
@arie.j kun jij dan een gerenommeerd wetenschapper aan wijzen en zijn die er nog wel ?
+5
Realisme
@arie.j Hiermee geef je precies aan wat ik bedoel. Dank daarvoor! Het woord “gerenommeerde” is echt van deze tijd omdat alles wat vooral door media word bestempeld als niet gerenomeerd bij voorbaat weg gezet word als sukkels. Bijvoorbeeld Geesje en haar collega werden door nieuwsuur meteen weggezet als burgers/amateurs terwijl zij wel degelijk hebben bewezen de afgelopen jaren dat zij hun vak verstaan.
Het rapport 50 jaar zonsopkomsten van Peter Cruijff bewijst aan de hand van een langdurige feitelijke meetreeks dat er meer aan de hand is. Maar omdat deze man niet word aangemerkt als “gerenomeerd” kijkt niemand er naar. Terwijl de “gerenommeerde” wetenschap elke paar jaar de modellen herijkt omdat ze feitelijk bitter weinig meten behalve dan dat het ijs smelt op aarde.
Begrijp me goed ik sluit het een niet uit voor het ander. En dat is precies wat de “gerenommeerde” wetenschap wel doet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Realisme:
. En dat is precies wat de “gerenommeerde” wetenschap wel doet.

Ik sluit me bij Johannushoeve cv aan: noem eens een paar van die gerenommeerde wetenschappers?
arie.j
Quote Reactie van @Realisme:
. Bijvoorbeeld Geesje en haar collega

Ontkennen Zijlstra en Geesje zoals FvD de hele stikstofproblematiek ? Niets van gehoord.
Het ging alleen over een ander percentage voor de landbouw en het effect van bepaalde maatregelen
Verder hadden die 2 een goede samenwerking met het RIVM waar ze een goede verstandhouding met de wetenschappers daar hadden. En ze gebruikten de gegevens van het RIVM als onverdacht wetenschappelijk
Heel iets anders dan wat FvD daarover denkt te melden
+1
spotmelker
@arie.j verwar geen onderzoekers met wetenschappers.
Achso
@spotmelkeren verwar de mening van velen niet met de waarheid
Farmer_
@arie.j Er is geen boer die zijn eigen grond wil verkloten.
+1
m uut m
@Farmer_
Kijk maar eens wat die boer in Friesland daar voor afval op zijn land strooide omdat hij er euro's voor kreeg.
+4
kanniewaarzijn
Bennie Stevelink is zelf iemand die nogal tevreden is met zichzelf en iedereen die het niet met hèm eens is belachelijk maakt. Grappig dus, dat uitgerekend hij een dergelijk stuk schrijft....
+5
jammermaarhelaas
@Bennie Stevelink

Ik ken u van enkele van de reacties die u schrijft onder artikelen op Boerderij.nl.

Hier mijn mening/opvatting.
Het CDA is bij uitstek een boerenpartij, en door hen hier op aan te spreken (de toon daar kun je over van mening verschillen) kun je hen bij de les houden.
Partijen ter linker zijde zijn misschien te ver in hun eigen verhaal verzand, en dus wekt daar de realiteit te veel wrevel, zal men zich middels grijsgedraaide retoriek verdedigen.
Dat er een koppeling wordt gesuggereerd tussen FDF en FvD lijkt me onterecht. FDF heeft zijn eigen doel, het boerenbelang, en daar waar FvD hier ook voor staat, daar vinden beiden elkaar. Ook FvD werd niet gespaard, net als het CDA, ik stond zelf in het publiek afgelopen woensdag 19-2 op het Koekamp in Den Haag. En de PVV, ook die wordt kritisch benaderd, en niet gespaard in kritiek.

Ja, het gaat om goed rentmeesterschap, en juist dat kunnen we bereiken door, voor zover mogelijk, met juiste gegevens te werken, zoals Mesdagfonds nu voor ons boven tafel heeft gebracht. Hier hebben we een heel goed argument om beleid op te baseren.
Iedereen die nu in de media zijn best doet om @JanCees en de doorrekening van het Mesdagfonds in diskrediet te brengen, heeft niet goed begrepen waar het ons om te doen is. Volgens mij gaat het om de N depositie op natura 2000 gebieden, en die worden door Mesdagfonds getoond. Commissie Remkes toonde cijfers over heel Nederland, en dat is volgens mij niet waar het in de gerechtelijke uitspraak over ging.
Dat men in Den Haag hier nog even van moet bekomen, en zich straks op passend beleid moet gaan toeleggen, zal nog wel indalen.
weurding
@jammermaarhelaas

(klik om te vergroten)

+1
jammermaarhelaas
@weurding

Ik vind het wel voor hem spreken dat hij met voor en achternaam en foto reageert.
+4
weurding
@jammermaarhelaas komt voor zijn mening uit zonder angst voor zijn identiteit... zouden meer moeten doen😉
+3
Bartlehiemboer
Tja, wij zitten in Friesland niet in Brabant wij zijn bioboer niet gangbaar. Wij zijn soms voor soms tegen. Wat had ik net als jullie waarschijnlijk graag gezien dat het CDA de stekker er uit had getrokken.Maar dat mag je niet afdwingen Laten we nu niemand woorden in de mond leggen of afzeiken (wat wel een logische gevolg is wanneer je in het nauw wordt gedreven) Laten we bezig zijn met feiten en bovenop onwaarheden zitten. Daarin kunnen we elkaar vast allemaal wel vinden
+2
adriaan33
@Bartlehiemboer hier in de Peel zou de dispositie zichtbaar moeten zijn. Er zou overal brandnetels moeten groeien en geen bomen. Bodemleven zou dood moeten zijn. Praktijk? Alleen brandnetels op plaatsen waar door menselijk handelen teveel mest of afval is gestort in het verleden. Bomen groeien goed tot aan de stallen. Bodemleven floreerd op onze akkers.
Peter23
@Bartlehiemboer er zijn wel partijen die voor minder de stekker uit een kabinet hebben getrokken.
Todi
DTOT wat vindt jij hier van .
+1
Jannus
+1
duitser
@Todi dat is de DTOT
Detukkeroettwente
@duitser Nee duutser dat bin ik niet, jammer had gekund mooi filmpie.
+3
Detukkeroettwente
@Todi Das machtig mooi man , de twentse nuchterheid.
+4
arjen90
@Bennie Stevelink Je bent schijnbaar niet zo'n fan van FDF en FvD, maar hoe kom je bij een grote verwevenheid of samenwerking. Het verschil is ook dat CDA en VVD in de regering zitten en FvD niet denk ik. Het CDA begint een beetje identiteitsloos te worden en men weet niet waar ze echt voor staan. Ik vind dat het CDA niet voldoende voor de boeren opkomt de afgelopen jaren en ze stemmen vrolijk met windmolenparken op land en op zee en zonneweides via het klimaatakkoord wat op lange en korte termijn een zeer groot gevaar is voor de toekomstbestendigheid voor de landbouw en visserij en het omliggende buitengebied...
+5
de Haas
@arjen90 Het CDA doet voorkomen dat het identiteitloos is maar ondertussen doen hun "prominenten" a la Veerman en Van Kesteren niets anders dan harken. Lekker christelijk bezig.
+6
Peter23
Als je boerderij.nl leest zie je dat bennie een enorme LTO fan is. Dan krijg je dit soort geschreven kladjes als LTO geen aandacht meer krijgt.
+7
George
Inderdaad is helemaal LTO geil. Tja en waarom FDF zich op CDA en VVD richt is toch wel duidelijk! Dat Groen Links tegen de landbouw is en D66 ook was ons al heel lang duidelijk . Maar dat VVD en vooral het CDA tegenwoordig de boeren laten vallen als een baksteen is nieuw , vandaar de verontwaardiging onder de boeren en FDF. Daar mogen ze best op gewezen worden. Maar die Stevelink zevert wel vaker wat in mijn ogen. Wel onder eigen naam , dat dan weer wel. 😄
+1
Zwaagdijk
Ik schaam me dat ik vvd gestemd heb.
En ik vind ook ook wie niet voor is, is tegen.
Oog om oog tand om tand. Extreem kan je alleen maar extreem bestrijden.
+1
mlkvhoudr
Mensen wat is het nut van de hele tijd negatieve krantenberichten hier plaatsen, heeft ook iemand positieve krantenberichten gezien van bijvoorbeeld de telegraaf en zo niet zal er nog heel wat werk aan de winkel zijn om de volgende presentatie zo te presenteren dat ook de krantenjongens en meisjes niet kunnen ontkennen dat er wat aan de hand is. Ik neem aan dat de bedrijven buiten de landbouw ook zeker aangeslagen zijn op het verhaal dat er nog voor 60 jaar ruimte is, als het verhaal van het mesdagfonds solide blijkt komt er nog heel wat achter weg of een journalist dat nou positief of negatief vind. Dus ik snap de focus er op niet zo.....
+2
Peter23
@mlkvhoudr met dit soort berichten van die Benniet zie je ook dat de sector van binnen uitgehold wordt. Dat is ook belangrijk om te weten
+3
mlkvhoudr
@Peter23 ik heb t vluchtig overgekeken en bennie maakt de denkfout dat de boeren er electoraal toe doen, dat doen we niet.

Ook niet voor de fvd. Hooguit kunnen we als reclame dienen voor de fdf naar andere bevolkingsgroepen. Dat de heer baudet kan laten zien ik kom tenminste nog op voor de hardwerkende nederlander.
Maar de mening van bennie verder doet er geen kloten toe, net als die van mij ook niet. En uithollen hier word ikn door rechts aangevallen en op nu.nl door links dus we kunnen het hier prima oneens zijn zolang we maar niet zo dom zijn om elkaar echt aan te vallen, want dan bereikt niemand wat
+1
Peter23
@mlkvhoudr Benniet reageert zo omdat zijn denkkader niet breder gaat.
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
bennie maakt de denkfout dat de boeren er electoraal toe doen, dat doen we niet.

Dus je gaat ook niet stemmen als er verkiezingen zijn? Het doet er immers niet toe?

Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Ook niet voor de fdf. Hooguit kunnen we als reclame dienen voor de fdf naar andere bevolkingsgroepen. Dat de heer baudet

Ik denk dat je hier FDF en FVD door elkaar haalt, is niet hetzelfde, voor lezers van de linkse Volkskrant overigens wel.
mlkvhoudr
@Ян де веехоудер verbeterd dank je. Ga wel stemmen heb op maurits von martels gestemd en op henk jan ormel europees volgende keer gaat t tussen cda en de BBB
weurding
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Mensen wat is het nut van de hele tijd negatieve krantenberichten hier plaatsen

als je weet hoe men over je denkt kun je er misschien op inspelen
mlkvhoudr
@weurding dan hadden we nu ook geen brexit gehad en was hillary de eerste mp van america geworden als het er toe deed wat de media ons wil doen laten geloven
Achso
@mlkvhoudrHet heeft alleen bewezen dat Facebook en Google beter zijn in het manipuleren van mensen.
mlkvhoudr
@Achso ik denk ondanks dat ik het vaak met @Jan S oneens ben over de mainstream media dat hij zeker gelijk heeft dat je tegenwoordig niet meer op 1 bron kan vertrouwen. Je moet jezelf verdiepen. Ik vind de brexit bijvoorbeeld waanzin, maar een meerderheid in engeland niet en het mooie daarvan is dat we nu op t gemakkie gaan zien of het engeland wat brengt. Ik denk dat t vrij vervoer van personen en goederen een groot goed is met een paar nadelen. Bijna zeker is wel dat er niet binnen een jaar definitieve afspraken komen waar de UK beter van word
Jannus
@mlkvhoudr
Quote:
Ik vind de brexit bijvoorbeeld waanzin, maar een meerderheid in engeland

Op korte termijn misschien maar verwacht dat ze op de langere termijn beter af zijn,eerst het zuur en dat het zoet,Griekenland hebben we moeten redden met miljarden,en dan is het de vraag wie er dan achteraan komt want we gaan het betalen,links dan wel rechtsom en dan heeft Engeland het nakijken
+5
JanCees
@mlkvhoudr Noorwegen heeft weinig problemen en Zwitserland ook niet en ik denk dat goede afspraken gezien de logistieke rol die de Nederlandse havens en infrastructuur hebben voor een belangrijk deel van Noord West Europa dermate groot zijn in deze tijd van just in time leveren dat heel veel EU landen heel snel tot goede afspraken willen komen en wij willen dat ook als Nederland. Ik maak me vooral zorgen over de enorme schuldenlast die een aantal EU landen aan het vormen zijn en deels al hebben gevormd en dan die EU Green Deal van Timmermans er nog een keer overheen dan zie ik dingen vastlopen op wie gaat dat allemaal betalen.
hans1980
@JanCees klopt greendeal is in feite een cashdeal er moet veel geld komen van EU burgers om de economie in EU weer aan de praat te krijgen en om ons één te laten voelen. Geld van Noord EU naar Zuid met giga inflatie (weg pensioen) .
Minder of uit de EU zou voor ons welvarende NL beter zijn dan afwachten hoe we onze identiteit afschaffen en daarbij tradities etc. ten behoeve van redden EU systeembanken dat is ook de enige reden van migratie: meer consumenten binnen EU maar zij gaan niet onze oude dag financieren.
Denken over toekomst doen linkse partijen niet enkel alles opmaken en verdelen van andermans eigendom
mlkvhoudr
@JanCees had reactie even gemist zie ik, als er goede afspraken gemaakt kunnen worden dan heeft de uk t inderdaad goed gedaan maar ik kan uit mijn eigen ervaring vertellen dat de grote partijen meestal winnen van de kleinere(bank verpachter mellfafnemer tov boer) en denk dat dat nu ook weer zo gaat zijn......
De schuldenlast moet wel teruggebracht worden dat ben ik volledig met je eens anders word het een tikkende tijdbom
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
positieve krantenberichten

Goed nieuws, is geen nieuws. Dat weet toch iedereen?
+2
Pluto
Vertel er ook even bij dat de leiders van de Rote armee Fraction lang uit het zicht konden blijven omdat ze hoge bestuurlijke functie bekleden . Goed rentmeesterschap is niet besteed aan het CDA , Geurts die woensdag op het podium nog fier voor de boeren meende te staan stemde donderdag gewoon met het kabinet mee . Dus dat geheugen van hem ging maar heel kort mee . D66 en Groen links staan zo ver weg dat niemand daar over twijfelt .CDA en VVD zijn veel gevaarlijker zij doen zich voor als vriend en steken je vervolgens in de rug !. Dit zijn midden partijen die neuken met alles wat voorbij komt !.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Pluto:
Vertel er ook even bij dat de leiders van de Rote armee Fraction lang uit het zicht konden blijven omdat ze hoge bestuurlijke functie bekleden . Goed rentmeesterschap is niet besteed aan het CDA

De eerste onzin en valse verdachtmaking ben je ook niet ...... van gebleven.
Leiders van die club hadden géén hoge bestuurlijke functie.
Peter23
@arie.j Baader en Meinhof niet, de rest ken je ook?
+1
arie.j
Quote Reactie van @Peter23:
Baader en Meinhof niet, de rest ken je ook?

Noem dan één leider van die groep die een hoge bestuurlijk functie had?
Leugens verzinnen en modder gooien kan ik niet waarderen.
Peter23
@arie.j het gaat nergens meer over. Maar om op je vraag in te gaan; je denkt toch niet dat de steun uit de DDR van vuilnismannen en huisvrouwen kwam?
arie.j
Quote Reactie van @Peter23:
het gaat nergens meer over. Maar om op je vraag in te gaan; je denkt toch niet dat de steun uit de DDR van vuilnismannen en huisvrouwen kwam?

Ik vroeg om één voorbeeld? Niet over vermoedens van DDR steun.
Antwoord weet ik zelf wel, de leiders en kopstukken hadden geen enkele bestuursfunctie in Duitsland en zeker geen hoge.
Gewoon dikke duimwerk dus, om even de onwelgevallige partij in een kwaad daglicht te zetten. Vooral doorgaan zo.
Peter23
@arie.j Arie jongen, denk maar niet dat de bestuurders van de RAF kleine jongens waren in de DDR. Net als de leiders van Calon kleine jongens zijn binnen de PvdA.
+1
achterhoeker2
@Peter23 De RAF werd idd (beperkt )gesteund door de DDR maar zelf waren het kleine criminelen en geflipte studenten ze hadden geen enkele functie in de DDR.
Achso
@achterhoeker2RAF werd door Stasi opgeleid. Waren wel een beetje meer dan wat geflipte studentjes
Peter23
@arie.j Je weet dat ze gesteund werden door de DDR.
+1
We wachten de verkiezingen af,PVV EN FVD kunnen wel eens groot worden samen ,dat is CDA EN VVD hun eigen schuld als je bij voorhand de eerst genoemde partijen uitsluit om mee te regeren,en dat dan democratie noemen ,nou dat CDA en VVD kunnen van mij part de bietenbrug op!!!
+2
Bennie Stevelink
Het valt mij op dat de meeste reageerders voorbij gaan aan het werkelijke punt in mijn opinie bij Nieuwe Oogst. Mijn verhaal gaat helemaal niet over stikstof maar over de vorm van politiek bedrijven. Ik zal eerst mijn opiniestuk bij Nieuwe Oogst verduidelijken en daarna zal ik ook nog wat over stikstof zeggen.

Zoals ik in mijn verhaal in Nieuwe Oogst al zei, kan democratie alleen bestaan als er bereidheid is tot consensus. Is deze bereidheid er niet dan zal dat leiden tot oneindige oorlog, totalitarisme, staatsgrepen en tirannie uit wisselende richtingen.
Toen de opstand tegen Assad in Syrië begon duurde het maar even of binnen de protestbeweging ontstonden afsplitsingen van verschillende groeperingen die allemaal de absolute macht, gelijk en belang voor zichzelf eisten. Iedere afwijking van hun specifieke belang en je was automatisch een vijand. Wie niet voor hun was, was tegen hun. Ze vochten tegen Assad maar ook vooral tegen elkaar.
In dit soort landen kan democratie niet bestaan. Een verlichte dictator is het hoogst haalbare. Een dictator die de verschillende groepen onder de duim houdt, zodat ze elkaar niet afmaken, die de verschillende groepen redelijk gelijk behandeld, niet al te gewelddadig is en niet al te corrupt is. Democratie kan in deze landen niet bestaan omdat iedereen de absolute macht voor de eigen groep wil en niet bereid is tot een vergelijk met anderen.

Dit is de politieke cultuur waar FvD/FDF op aan sturen met hun eis dat het CDA de “stekker” uit het kabinet moet trekken. Ze proberen bewust middenpartijen die wél in staat zijn tot consensus te elimineren.
Het bizarre aan deze situatie is, dat Baudet als aanvoerder van de “boreale” partij, samen met FDF een politieke cultuur wil introduceren die normaal alleen voorkomt in moslimlanden.

STIKSTOF
In het LC zijn twee lijnen zichtbaar: de lijn “Calon” die erkent dat er een stikstofprobleem is en daar in overleg met de regering een oplossing voor zoekt die voor de boeren zo gemakkelijk mogelijk is.
Daarnaast de lijn “van Maanen” die zich op het standpunt stelt dat er helemaal geen stikstofprobleem is. Deze lijn wordt gevolgt door FDF en Sieta Dairy Board, alle anderen zitten op de lijn “Calon”.

Men had grote verwachtingen van het onderzoek van het Mesdagfonds. Het Mesdagfonds heeft echter niet de duidelijkheid gegeven die iedereen wenste. Het heeft wél een andere duidelijkheid gegeven: ze hebben aangetoond dat er inderdaad een stikstofprobleem is. Want ook een bijdrage van 25% is zodanig substantieel dat we dat niet naast ons neer kunnen leggen en er wat mee moeten. Het Mesdagfonds heeft dus aangetoond dat de lijn “Calon” gelijk heeft. FDF zal zich hier in moeten schikken.

Belangrijk hierbij is te beseffen dat het niets uitmaakt of het 46% of 25% is. We moeten halveren en dat vereist dezelfde inspanning, ongeacht of het 46% of 25% is. Ik zal dit verduidelijken met een vergelijking:
Ik heb een mestoverschot en moet 4000 kg N afvoeren. Er zit 4 kg N in een ton mest dus ik moet 1000 ton afvoeren. Bij ons in Twente kost dat €12 dus €12.000.
Nu ga ik heel scherp op eiwit voeren waardoor het stikstofoverschot kleiner wordt. Dat lukt: ik hoef nog maar 3000 kg N af te voeren. Maar door de scherpe eiwitnorm is het stikstofgehalte in de mest gedaald tot 3 kg per ton. Ik moet nog steeds 1000 ton afvoeren en ben nog steeds €12.000 kwijt voor mestafvoer.

Of ik 1000 kg NH3 uitstoot en ik moet dat 50% verlagen of ik stoot 600 kg NH3 uit en moet dat 50% verlagen, de inspanning die ik moet doen is precies dezelfde. De inspanning is namelijk niet absoluut maar procentueel en dan maakt het niets uit.

Het wordt tijd dat het LC afspraken maakt en FDF ophoudt met pogingen om buiten het LC om, het stikstofprobleem te ontkennen.
+2
Piet1960
@Bennie Stevelink Assad in Syrië.
+1
Bennie Stevelink
@Piet1960 je hebt gelijk, heb het gecorrigeerd.
hans1980
@Bennie Stevelinkgeesje heeft duidelijk uitgelegd dat bedrijven verplaatsen of piek belasters opkopen nauwelijks minder depositie geeft op stikstof gevoelige gebieden. Laat staan verder dan 400m van natura2000 gebieden
Dus in feite geen stikstof depositie probleem!
+6
Arum
@Bennie Stevelink "Ze hebben aangetoond dat er een stikstofprobleem is".Ik zeg nee ze hebben aangetoond dat er stikstofdepositie is maar dat hoeft dan helemaal geen probleem te zijn! Het grote probleem is dat de gebieden niet meer onderhouden worden zoals het zou moeten!
Bennie Stevelink
@Arum jij volgt dus de lijn “van Maanen”.
+2
Jan S
😀
Arum
@Bennie Stevelink Ik volg helemaal geen lijn-ik zie geen schade aan de natuur-ik zie alleen veranderingen in de natuur -vossen in het duin gebracht,daardoor de konijnen opgevreten- geen schapen meer op de hei en niet meer plaggen. Er ontbreken dus schakels.
Realisme
@Bennie Stevelink misschien heb jij een ander soort bril op maar ik zie bij van maanen ook bereidheid tot het leveren van een bijdrage waar het niet dat dat niet ten koste mag gaan van boeren zonder dat daar een redelijke vergoeding tegenover staat. De lijn Calon, tsja, als hij wat zegt gaat het altijd over het probleem en onze verplichting tot leveren.

Buiten dat lijkt je rekenmethode nergens op want het is heel goed mogelijk om scherper eiwit te voeren zonder daarmee je mest te verarmen. Draait om de verhouding organisch/an-organisch. En daarmee reductie van emissie en dus depositie.
+1
Bennie Stevelink
@Realisme de vergelijking die ik maak gaat niet over stikstofemissie maar over simpel mestafvoer.
Realisme
@Bennie Stevelink ja en dan heb je het over totaal kg N terwijl bij krapper eiwit voeren de N niet perse om laag hoeft te gaan en als dat wel gebeurt niet vaak met 1 kg N per kuub. De verhouding veranderd in veel gevallen ook van an-organisch gevonden en N naar organisch gebonden. Wat inhoud van emissiegevoelig naar niet emissiegevoelig. Met een daling van 4 kg N naar 3 kg N per m3 reken je vooral naar je eigen verhaal toe in mijn optiek
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Realisme:
. De verhouding veranderd in veel gevallen ook van an-organisch gevonden en N naar organisch gebonden

Deze zin is een waarheid als een koe. Dat probeer ik de goegemeente al jaren aan het verstand te brengen. Maar we blijven domweg alles één op één optellen. Wat je vervolgens zegt over emissiegevoelig en niet-emissie gevoelig is dan weer niet zo. De omzettingen van de anorganisch naar de organische leefwereld maken dat de elementen geconcentreerder worden. Er zijn dus geen verliezen....die verliezen zijn bedacht omdat men geen idee had waar "het bleef".
Bennie Stevelink
@Realisme

Dit is de VERGELIJKING die ik maak.

Ik zal dit verduidelijken met een vergelijking:Ik heb een mestoverschot en moet 4000 kg N afvoeren. Er zit 4 kg N in een ton mest dus ik moet 1000 ton afvoeren. Bij ons in Twente kost dat €12 dus €12.000.Nu ga ik heel scherp op eiwit voeren waardoor het stikstofoverschot kleiner wordt. Dat lukt: ik hoef nog maar 3000 kg N af te voeren. Maar door de scherpe eiwitnorm is het stikstofgehalte in de mest gedaald tot 3 kg per ton. Ik moet nog steeds 1000 ton afvoeren en ben nog steeds €12.000 kwijt voor mestafvoer.
———————-EINDE VERGELIJKING!!!!——————————————

Ik laat in deze VERGELIJKING zien dat het kan voorkomen dat je bij een kleiner mestoverschot (in kg N) toch dezelfde tonnen mest moet afvoeren. Ik laat dus zien dat het kan voorkomen dat de inspanning die je moet doen gelijk blijft, ook als het probleem kleiner is.

Een soortgelijk probleem doet zich ook voor bij het beperken van emissie. Als je 1000 kg NH3 uitstoot hebt en je moet dat 50% verminderen dan zou dat bv kunnen met een emissiearme vloer die 50% reductie geeft.
Heb je 600 kg NH3 emissie en je moet 50% verminderen moet je dezelfde emissiearme vloer leggen.
Dus qua kosten maakt het niets uit of je 1000 kg NH3 emissie hebt of 600 kg. De kosten zijn in beide gevallen hetzelfde.
+1
sorry
@Bennie Stevelink en je veevoedingverhaal gaat ook niet erg op....
Bennie Stevelink
@sorry jij begrijpt mijn vergelijking niet.
sorry
@Bennie Stevelink het probleem wordt niet opgelost de stikstof die wij inleveren wordt weer gebruikt voor verkeer en industrie.....de natuur wordt er bijgehaald als dwangmiddel
Pluto
@sorry En daar heeft links de denkfout gemaakt !. Boeren weg dan kunnen wij bouwen . En met dank aan het RIVM die met het halsstarrig weigeren van de broncodes deze staatsgreep heeft voorkomen .
jan w
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Dit is de VERGELIJKING die ik maak.

Jouw vergelijking klopt volgens mij niet.
Als je een kwart minder N in jouw mest hebt, dan kun je ook ongeveer een kwart meer mest op je eigen grond brengen en gaat er ongeveer een kwart van je af te zetten mest af.
jammermaarhelaas
@jan w

Wat je zegt, heb het al voor gerekend, maar nog niks gehoord. Hoeft ook niet, zal wel niet relevant zijn.
En daarnaast, als dat praktisch zou kunnen zonder verdunning, waar we in het voorbeeld van uit gaan, dan had je een wonderlijk middel, wonderlijke methode.

Zie:

@Bennie Stevelink

Ik neem even jou voorbeeld over:
Wanneer je in je rekenvoorbeeld van 4 naar 3 kg N per ton mest gaat, telt dat toch over al je mest (neem ik even aan).

Voorheen dus 1000m3 met 4 kgN is 4000kgN af te voeren, stel dat is 20% van je totale productie, dan is je totale productie (1000/20)*100= 5000m3 met 4kgN geeft 20.000kg N waarvan je er 20.000 - 4000 = 16.000 kgN zelf kunt aanwenden.
Daalt nu je N gehalte naar 3 kgN per m3, dan is je totale productie nog 5000*3= 15.000 kgN, je kunt dan dus zelfs mest aanvoeren.
+3
hans1980
@Bennie Stevelink hou niet van vergelijkingen, en ook niet met Syrië!!!

Punt het gaat om stikstof depositie op stikstof gevoelige gebieden!!!!!

NH3 is zwaar gas en komt ca 400m rond agrarisch bedrijf (dit klopt met modellen RIVM)

FvD is de enige serieuze partij die wat aan migratie wil doen, je wilt toch niet dat NL een 2e Syrië wordt?

En FvD komt op voor de boeren met feiten!
CDA en VVD lopen zo hard ze kunnen achter d66 groen links aan niet tijdens debatten maar wel als het op stemmen aan komt!
adriaan33
@hans1980 NH3 is een licht gas, NOx is zwaarder dan lucht. Het zou zichtbaar aan de begroeiing moeten zijn als het meeste NH3 binnen 500m zou neerdalen.
JanCees
@adriaan33 dat is het ook
Boerin86
@Bennie Stevelink over stikstof worden al jaren afspraken gemaakt(met vooral de landbouwsector). Mijn visie: Om na de aanwijzing van de natura2000 gebieden, toch nog vergunningen te kunnen verlenen is de PAS tot stand gekomen. Op 29/5 heeft de Raad van state geoordeeld dat de PAS niet meer voldoet. De timing van de MOB heeft erg meegespeeld bij het oordeel van de rechter. Volgens de PAS zou er namelijk een dalende stikstoftrend moeten zijn. Nadat Tjeerd de Groot het dus voor elkaar heeft gekregen om het melkquotum af te schaffen in 2015 en o.a. de overheid hierna over niet genoeg kennis beschikt om andere maatregelen te nemen, waardoor er is uitgebreid, stegen de emissies, waaronder NH3. De dalende stikstoftrend, werd hierdoor een stijgende trend. Ook al lag de fosfaatwetgeving klaar, de hoogste rechter heeft dit buiten beschouwing gelaten. Terwijl de fosfaatwetgeving ook zorgt voor een NH3 begrenzing. In principe was het juridische probleem in de PAS dus al getackeld, toen de fosfaatregelgeving tot stand kwam. De afspraak was altijd al de dalende trend, toen en nu. We zitten onder het stikstofplafond. Ik vind daarom niet dat we als sector een stikstofprobleem hebben op dit moment.
Bennie Stevelink
@Boerin86 jij gaat dus uit van een complot?
sorry
@Bennie Stevelink het verhaal gelezen op melkweb van die ene boer .....mais aankopen en dit gewoon laten verrotten.....dan komt dit gunstiger uit met de planetplof van wiebren...

trap ze weg
+1
Boerin86
@Bennie Stevelink ehm nee. Ik citeer uit de volledige uitspraak van de Raad van State van 29/5 en rapport Remkes, niet alles kan.
+9
Jannus
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het wordt tijd dat het LC afspraken maakt en FDF ophoudt met pogingen om buiten het LC om, het stikstofprobleem te ontkennen.

Stikstof is nooit een probleem geweest en zal het ook nooit worden,de mensen maken er een probleem van en daar zit financieel gewin aan ten grondslag.
Bennie Stevelink
[@jij volgt dus duidelijk de lijn “van Maanen”.
+3
sorry
@Bennie Stevelink wat wordt het volgende probleem ? methaan ... co2....de kringlooprojektjes die als paddestoelen uit de grond schieten dankzij carola

er wordt een probleem gecreeerd om eraan te verdienen
sorry
Daarnaast ga je even voor het gemak maar even voorbij dat er tig duizenden euro's uitgegeven is aan vergunningen en ammoniakrechten
sorry
@sorry een hele groep boeren die de (Z)Lto even wou deletten op 8 oktober
+6
Erik!!1979
@Bennie Stevelink jij bent zoals altijd gewoon tegen de hard werkende boer aan het schoppen. Ik reageer nooit bij de boerderij. Maar hier dus wel. Stop aub met dat schoppen. We hebben genoeg milieu organisaties en corrupte mensen binnen de landbouw organisaties. Wij hebben jou er echt niet bij nodig. Er is nu een LC. Die MOET bij elkaar blijven. Dus nogmaals stop met verdeeldheid zaaien!
Bennie Stevelink
@Erik!!1979 welke lijn moet het LC volgen? De lijn “Calon” waarbij wordt erkend dat er een stikstofprobleem is, zoals het Mesdagfonds ook doet, en daar een zo voordelig mogelijke oplossing voor vinden of de lijn “van Maanen” waarbij men blijft volharden in het standpunt dat er geen stikstofprobleem is?
+7
Jan S
😀
Bennie Stevelink
@Jan S jij volgt dus de lijn “van Maanen” die stelt dat er geen stikstofprobleem is.
+9
Jan S
😀
+2
hans1980
@Jan S ja vindt ik ook van Maanen is geen richting het is de richting van het collectief!
FDF steunt ook het Mesdag fons
+2
Wolswinkel
@Bennie Stevelink Jij volgt dus de lijn “Alex Datema”.
+1
jan w
@Bennie Stevelink
Het gaat hier niet om Jeroen. Het gaat over het landbouwcollectief. Waar jij probeert een bom onder te leggen. Als 85% van de LTO leden voor het Landbouwcollectief gaat en 5 % weet het niet en 10% gaat met Calonn mee. Dan is het oordeel zuiver. Dan moet LTO voor die 85% gaan en niet voor die 10% volgers van Calon.
+1
sorry
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:

@Erik!!1979 welke lijn moet het LC volgen? D

in ieder geval een oplossing die geen geld kost en regels
+1
Farmer_
@Bennie Stevelink Als de norm belachelijk laag gezet wordt is er op papier een N probleem, in werkelijkheid is er ook geen N probleem.
+1
sorry
@Farmer_ als er een vogel schijt wordt de norm al overschreden
BertK
@sorry laat staan een paar ganzen
+1
Erik!!1979
@Bennie Stevelink Calon zit niet als woordvoerder in het collectief. Calon heeft een hele kleine aanhang. Het collectief heeft een grote aanhang waarvan LTO een deel van is. FDF volgt de afspraken van het collectief. Daar heeft Calon als voorzitter zich ook bij neer te leggen. Ben jij als LTO gelovige niet eens met het collectief dan moet of LTO uit het collectief stappen ( wat een drama voor de sector zou zijn) of jij jou lidmaatschap opzeggen.
Bennie Stevelink
@Erik!!1979 er zijn twee denklijnen binnen het LC. Ik heb ze ieders een naam gegeven. Dat ik de ene lijn “Calon” noem heeft niets te maken met de vraag of Calon wel of niet in het LC zit. Ik had ook de naam “Erik” kunnen gebruiken inplaats van Calon. Ik heb de naam “Calon” gebruikt omdat die vorig jaar een keer gezegd heeft dat er een stikstofprobleem is.
+8
Erik!!1979
@Bennie Stevelink er zijn geen 2 lijnen. Het is de lijn van het collectief. Meer niet. Misschien dan nog èèn lijn van jou, maar jij hebt geen achterban dus die telt niet. Dus houd eens op. Als het collectief de lijntjes willen verzetten dan bespreken ze die onderling. Ik geef Mark input, jij misschien Calon een andere Jeroen etc. Daarna gaan ze het intern uit discussiëren en horen wij hoe het uitgepakt heeft. Heel simpel.
+34
JanCees
@Bennie Stevelink Bennie je kletst alsof je dagelijks bij het LC zit maar dat doe je niet.
Om te beginnen FdF en FvD hebben niets met elkaar te maken.
Die stelling is volstrekt buiten werkelijke realiteit dan ook.

Dan de lijn Calon en van Maanen in het LC.
Om te beginnen heb ik Calon nog niet gezien in het LC maar dat doet verder niet ter zake.

Ook doet niet terzake of je nu wel of niet geloof hecht in wel of niet stikstofproblemathiek.
Het verhaal opkloppen tot de klimaathysteria van je bent ontkenner of niet is ronduit belachelijk.

De politiek is in paniek geraakt door een uitspraak van de RvS.
Dat hele traject heb ik de afgelopen jaren nauwgezet gevolgd.
De ene na de andere rechter flikkerde de hete aardappel bij een hoger rechter neer want ze snapten er geen fluit van twas en is te complex.
De RvS heeft gezegd better save than sorry. Dus alleen ontwikkelen als er ruimte is.

En toen brak de pleuris uit want boeren staan tot de laatste schapenstaart kippenvleugen varkensneus en koeienkop geregistreerd vua RVO en deels via vergunning (ook niet allemaal met vergunning is best wel een probleem) Boeren dus dubbel in beeld van alle andere stikstofemitters in Nederland maar een beperkt deel.

Daarnaast is er een rekenmodel waar van alles over is gezegd en nog gezegd gaat worden.

Nu even het LC.
Het LC heeft als lijn heel verstandig eerst de non regret maatregelen van water bij mest tijdens uitrijden meer weidegang (voor beiden wordt met stoom en kokend heet water door Mesdag een support app ontwikkeld in goede samenwerking met LTO/NMV/DDB).
Daarnaast aandacht voor het voerspoor.

Dat is de LC lijn van zowel Jeroen van Maanen als Trienke Elshof LTO.
Dus wat basel je nu om verdeeldheid te proberen te zaaien?

En of er een stikstofprobleem is ach dat is van later zorg . Voor mij is het meer een politiek probleem dan daadwerkelijkprobleem.
Ik zou zeggen ga eerst alle habitatbeoordelingen maar eens op een rij zetten. @rene-de-jong heeft dat redelijk uitgebreid gedaan die wil jullie daar misschien wel wat over vertellen.

Maar @Bennie Stevelink hou alsjeblieft op met muggenziftpuntjes maken. Ja het CDA heeft het moeilijk en ja LTO heeft het ook niet makkelijk ik denk dat beiden daar zichzelf op kunnen beraden en keuzen kunnen maken zonder dat er gestookt wordt in het LC over de band.
Ik zie Trienke Elshof en een aantal andere LTO bestuurders hard werken samen met een aantal medewerkers ook binnen het LC en zie dat de mensen van FdF dat ook doen en elkaar proberen te supporten.
Binnen dat LC en in overleg onder leiding van Aalt Dijkhuizen met de overheid gaat dat prima.
Dus schrijf en praat niet over lijnen binnen het LC die er binnen het LC niet zijn.

Het is heel simpel er is al best veel bereikt en dat is bereikt door zowel actie voeren als door onderhandelen en door schouder aan schouder samen op te trekken ook al zitten er beste grote verschillen onderling in beelden en uitingen.
Ik nodig je van harte uit om ook in je uitlating en je schrijven de samenwerking te supporten inplaats van te verdelen.
Maar je bent er natuurlijk vrij in. Want er is is geen "wie niet met mij is, is tegen mij" Er is wel samensterk met elkaar in vrijheid laten. Ik geef toe das af en toe beste spannend.
Tot nu toe is het een vrij redelijk geslaagd experiment met wat ik zie een heel groot draagvlak bij boeren en boerinnen.
De reden van succes zit hem in de werkwijze van alle mensen in het collectief en drie mensen in het bijzonder dat zijn Trienke, Jeroen en Aalt.
Jouw schrijven doet ernstig afbreuk aan hun inzet en wat ze hebben bereikt.
Misschien is ergens een positieve bijdrage leveren aan het proces voor collega boeren en boerinnen een meer waardevolle bijdrage
+1
Twentsch Land
Een mooie uiteenzetting van wat gaande is 👍🏻
@JanCees
+1
matt
@JanCees hij heefter niks van opgestoken zevert weer gewoon verder,op de boerderij site.
Maar daar heb je hem ook weer rechtgezet zag ik.

Denk een lijntje calon teveel gesnoven 😞
+2
George
Quote Reactie van @matt:
hij heefter niks van opgestoken zevert weer gewoon verder,op de boerderij site.

Wa is da unne koekwous zeg.
Twentsch Land
A nee joh .... als hij zo denkt en dat graag wil schrijven dan moet hij dat maar mooi doen.........wij schrijven toch ook wat wij denken 😉

@George
hans1980
@Twentsch Land allemaal correct als we de oorlog en RAF er maar buiten laat
+1
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ik heb de naam “Calon” gebruikt omdat die vorig jaar een keer gezegd heeft dat er een stikstofprobleem is.

En dat er een tweelingfraude was..........
Kennelijk ben je niet geroyeerd, had je alles goed op orde?
+2
Arum
@Bennie Stevelink Wat voor schade zie jij nu op dit moment aan de natuur als gevolg van een teveel aan stikstof? En dan bedoel ik niet het vergrassen als gevolg van slecht onderhoud.
+3
Willie2
@Bennie Stevelink Niet handig allemaal...

(klik om te vergroten)

Bennie Stevelink
@Willie2 van den Oever maakt een andere vergelijking dan ik, met het doel op te ruien.
Ik vergelijk alleen het totalitaire denken: ONS standpunt, of geen standpunt. Niets er tussen. Geen vergelijk, geen consensus, geen respect voor andere meningen.
+1
Erik!!1979
@Bennie Stevelink een standpunt van het collectief waar minstens 90% van de landbouw partijen achter staat. En geloof mij maar, Mark is ook niet voor 100% tevreden over het plan, FDF heeft ook water bij de wijn gedaan. Maar Mark en de rest van FDF houden zich aan d e afspraken.
+7
Willie2
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Niets

Dat klopt niet wat je zegt, ze hebben toch een consesus gesloten binnen het LC over hoe uit de "stikstofimpasse" te komen. Dat FDF iets directer en wat minder deugneusig als LTO dat klopt, maar met altijd braaf vergaderen bereik je ook niet altijd het gewenste resultaat. Maar om FDF gevaarlijk te noemen vind ik sterk overdreven. Je framed FDF nu op een hele foute manier, ze doen ontzettend goed werk voor de hele sector. Je kan wel wijsneuzerig zeggen dat we het van middenpartijen moeten hebben, maar deze laten de boeren al wel deciania consuqent in de steek. Bijv. het fostfaatdebacle en nu weer de stikstofleugens die ons zomaar worden aangedaan. Massaimmicratie is waar deze parijen altijd conseqent voor zijn, gevolg: woningentekort en er moet weer meer landbouwgrond aangekocht worden. Een stem op VVD is een stem op GroenLinks. Dat de VVD als links omschreven wordt tegenwoordig is niet zo gek, Klimaatakkoord wat door GroenLinks en Milleudefencie geschreven is zomaar over genomen door VVD en CDA. Daarna werden de klimaattafels geleid door VVD'er Ed Nijpels en Pvda'er Dierik Samsom. Alle vier regeringparijen, dus ook VVD en CDA hebben hun hantekening hieronder gezet. Nu komen er zonneweides en windparken op land en op zee. De visserij is al naar de klote geholpen door die scheinheilige middenparijen en nu is de landbouw ook aan de beurt als het aan hen ligt. @Bennie Stevelink jij hebt de afgelopen jaren behoorlijk wat politieke signalen gemist als ik je stukje zo lees. FvD en PVV worden zo groot omdat die middenparijen een hele andere agenda hebben en uit proberen te voeren, d.m.v. een "gecreerde" stikstofcrisis op te tuigen en op deze manier goedkoop aan agrarische grond te kunnen komen en dat door te spelen aan de grote bedrijven en projectontwikkelaars.

FDF gaat hier tegen in, de woorden zullen niet altijd netjes zijn en sommige (slinkse) deugmensen niet uit komen, maar FDF versterkt het Landbouwcollectief en speelt daar haar eigen rol.

Ik zou zeggen stop met het negatieve framen: nieuweoogst.nl/nieuws/2019/… . Bij Calon mocht het niet, maar nu in eens weer wel bij FDF door hetzelfde blad. Ik zou zeggen wees dan consequent en doe het zelf ook niet...
Vario512
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ik vergelijk alleen het totalitaire denken: BENNIE zijn standpunt, of geen standpunt. Niets er tussen. Geen vergelijk, geen consensus, geen respect voor FDF.
+1
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
ONS standpunt, of geen standpunt.

Dat doen de vrienden van de dierenpartij en de dierenrechtenactivisten toch ook? Varkensstallen zijn concentratiekampen volgens hun, daar kun je echt niet op een normale serieuze manier mee praten, als je denkt dat dat wel kan, leef je echt in een andere wereld!
+1
Jan S
😀
mlkvhoudr
@Jan S grappig had dit nog niet gezien toen ik andere reactie typte jij dacht dus ook al aan bush jr
Bennie Stevelink
@Jan S als meerdere partijen dit standpunt hanteren is vreedzaam samenleven niet meer mogelijk. Iedere partij gaat er in dat geval vanuit dat zijn standpunt de absolute waarheid is waar anderen zich aan moeten onderwerpen. Er ontstaat een toestand zoals in veel moslimlanden zoals ik in mijn vorige reactie beschreven heb.
Jan S
😀
+1
Erik!!1979
@Jan S dit is zo triest. Ik heb veel moslims onder mijn vrienden. Die worden nu weer weg gezet als halve terroristen. Ik zeg toch ook niet dat iedere LTO of RFC bestuurder corrupt is, grootste deel is gewoon netjes maar altijd verpesten een paar het voor de rest.
+2
Jan S
😀
+1
arie.j
Quote Reactie van @Jan S:
Waar het uiteindelijk om gaat is waarheidsvinding.

Kan me niet heugen dat het je daar veel om gaat, het is volgens jou meestal een complot
+1
Jan S
😀
hans1980
@Bennie Stevelink jij bent wel een pitbull
+2
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Er ontstaat een toestand zoals in veel moslimlanden zoals ik in mijn vorige reactie beschreven heb.

Dat komt doordat de mensen in de randstad vrijwel geen benul meer hebben van wat er op het boerenbedrijf speelt. Melk komt gewoon uit een pak in de supermarkt. De mensen in de stad leven in een betonnen werkelijkheid en hebben daardoor geen idee meer van de natuurlijke processen, dat planten ook stikstof nodig hebben bijvoorbeeld. Uiteindelijk draait het gewoon om de grond.

Wel eigenaardig overigens dat linkse partijen die zo voor het milieu en de natuur zeggen te zijn ook altijd voorstander zijn van veel immigratie. Je zou denken dat wanneer je erg begaan bent met de natuur en deze wilt beschermen je eerder minder dan meer inwoners in ons land zou willen hebben. Meer immigratie leidt tot meer woningbouw, meer verkeer en uiteindelijk tot minder natuur.
+15
Jan S
😀
+1
Farmer_
@Jan S Calon is een Globalist dat wisten we toch al.
+1
Jan S
😀
+2
jammermaarhelaas
@Bennie Stevelink

Ik neem even jou voorbeeld over:
Wanneer je in je rekenvoorbeeld van 4 naar 3 kg N per ton mest gaat, telt dat toch over al je mest (neem ik even aan).

Voorheen dus 1000m3 met 4 kgN is 4000kgN af te voeren, stel dat is 20% van je totale productie, dan is je totale productie (1000/20)*100= 5000m3 met 4kgN geeft 20.000kg N waarvan je er 20.000 - 4000 = 16.000 kgN zelf kunt aanwenden.
Daalt nu je N gehalte naar 3 kgN per m3, dan is je totale productie nog 5000*3= 15.000 kgN, je kunt dan dus zelfs mest aanvoeren.
+2
weurding
@jammermaarhelaas klopt, maar geef eens de info dat je naar 3 kg N per kuub kunt gaan zonder verdunnen en velen zullen je dankbaar zijn.
jammermaarhelaas
@weurding

Het ging mij even om het inzicht en om de rekenfout.

Ik weet geen methode om zonder verdunning van 4 naar 3 kgN/m3 te komen.
+1
hofmiddelburg
@Bennie Stevelink stikstofprobleem?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🤣😂🤣😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣
+1
duitser
@hofmiddelburgidd is net hoe je de norm zet. Als we nu de norm voor inwoners in Nederland op 10 miljoen zetten hebben we ook een inwonersprobleem. Als we dat dan maar vaak genoeg herhalen gaan ze dat ook geloven.
+1
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
ik moet dat 50% verlagen

Ik stel voor dat alvorens de veestapel gehalveerd wordt, er eerst een pilot gedaan wordt bij jou op het bedrijf, kunnen we kijken of dat bevalt, de helft van de veestapel weg.
+3
Todi
Bennie Bennie waar is je Twentse nuchterheid.
+14
jordi 1455
Ik denk dat soort artikelen van Bennie juist meer olie op het vuur gooit, want dit drijft de boel op een hoger spits omdat het etablissement de VVD, CDA en LTO zich als goed presenteren en de oppositie/dissidenten en de zogenaamde populisten wegzet als foute extremisten. Maar ja zodra de zittende macht je als een bedreiging ziet wordt alles uit kast gehaald om die oppositie/dissidenten te demoniseren.

Want geloof je niet dat de mens klimaatverandering veroorzaakt ben je een klimaat-ontkenner.
Stel je vragen over het immigratiebeleid dan ben je een racist en xenofoob.
Maak je je zorgen over islamitische terreur ben je een islamofoob.
Ben je voor een nexit krijg je het verwijt dat je bij het kremlin op de loonlijst staat.
Als je het niet eens bent met de (Z)LTO krijg je het verwijt dat je niet weet wat goed voor je is.

En dit is topje van de ijsberg wat van verwijten je van het etablissement krijgt als je het niet met hun eens bent, geen wonder dat mensen zich voelen aangetrokken tot de FDF en FvD.
+12
Detukkeroettwente
Bijna NIKS gelezen hier, maar ehh bennie geloof jij werkelijk dat stikstof een probleem IS ???
Waarom heb je dat niet 5 jaar eerder gezegd??? Je zeverd gewoon achter de meute aan !!!
En is fosfaat een probleem , of een oplossing voor minder melk bij oa RFC???

Het hele geneuzel over het KLIMAAT , is een mening niks meer en niks minder, er is totaal niks aan de hand .
achterhoeker2
@Detukkeroettwente Ik denk dat stikstof en fosfaat allebei geen problemen geeft voor natuur.
Maar de (Europese) overheid vind van wel , dan is het zaak om de besluitvorming bij te sturen dmv overleg en dat kan LTO beter dan de FDF.
duitser
@achterhoeker2 jij denkt dat de lto de Europese besluitvorming even kan bijsturen?
achterhoeker2
@duitser Nee maar dat is beter dan met de trekker het verkeer laten vastlopen.
+1
duitser
@achterhoeker2 daar is tot nu toe wel wat meer mee bereikt. Overheid heeft nog geen stappen durven nemen
+2
Jan S
😀
Noordoost
Om even in de "Mark vd Oever" lijn te blijven, volgt hier een polletje:

Ik stel voor dat meneer Stevelink vanaf nu een spreek/schrijfverbod krijgt.

Wie is er voor ?
+6
Twentsch Land
Flauwekul !
Iedereen moet zijn mening kunnen geven, dus ook Bennie ..... en dus ook Mark.

@Noordoost
+1
Willie2
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Iedereen

Ben ik mee eens, ik vind juist wel leuk dat er iemand is zoals Bennie, het is veel beter om met argumenten in te gaan op hem, dan hem te gaan bedreigen omdat hij een andere mening heeft...
+1
Willie2
@Noordoost Als iemand voor is een plusje of tegen een plusje 👇
+3
Willie2
@Willie2 Voor
Willie2
@Willie2 Tegen
+9
JanCees
@Noordoost Echt onzin. @Bennie Stevelink heeft een mening en die mag hij zeer zeker geven.
Ik ben het wel niet met hem eens maar ik heb respect voor Bennie dat hij met naam en rugnummer de discussie met open vizier aangaat.
Dat gaat niet op voor alle toetsenbordhelden op prikkebord.
+1
Erik!!1979
@JanCees in deze ben ik het met je eens. Ik vind dat Bennie een waardeloze mening heeft, maar dat mag. Ik vind het jammer dat de andere uiterste hier niet mag. Kwarkje/christo en Cowboys staan helemaal aan de andere kant. Die zouden hier ook een mening mogen hebben. Deze hebben de andere Mark niet meer beledigd als Bennie Mark van de oever. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed.
+4
Grasbaal
Quote Reactie van @Erik!!1979:
Kwarkje/christo en Cowboys

Nogmaals: iedereen mag hier zijn mening plaatsen maar het dagelijks plaatsen van dezelfde berichten/mening is niet mogelijk (en zeker niet door mensen die niet eens durven te zeggen wie ze zijn). Dan gaat vroeg of laat de handrem erop.
hans1980
@Twentsch Land allemaal correct als we de oorlog en RAF er maar buiten laat
grupstalboer
Kijk allemaal wat er wereldwijd gebeurt. We horen over aanslagen in Duitsland maar zoals alles tegenwoordig, is niets meer wat het lijkt. En dat geloven we dan weer wel van de NPO?????
Wakker worden en alles heeft met elkaar te maken of je nou in complotten gelooft of niet.
Groen1
Jan S
😀
arie.j
Quote Reactie van @Farmer_:
@Jan S nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…

En voor Jan S zijn informatie: Ook de NMV wil maatregelen om onder stikstof plafond te blijven en ziet de noodzaak om wat fosfaat betreft dat ook te doen , dus net als Calon.
Wat ook logisch is voor een organisatie met gezond verstand, het wordt dwingend door de EU opgelegd.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
, het wordt dwingend door de EU opgelegd.

Alsof daar zulk lekker volk zit. Reken maar dat die qua corruptie niet onderdoen voor Den Haag.
Jan S
😀
+1
arie.j
Quote Reactie van @Jan S:
Dat jij het van gezond verstand vind getuigen om klakkeloos de dictaten van de EU op te volgen, is veel zeggend over je eigen gedachten goed. Ik durf wel te stellen dat het EU gedachten goed op alles behalve christelijke waarden is gebaseerd

Het getuigd van gezond verstand om dwingende wetten op te volgen ook al ben je het er niet mee eens. Dat moet zo zo vaak.
Ook de velen Nederlandse wetten waar jij het niet mee eens bent, daar zul je je aan moeten houden.
Nederland zit in de EU en zal zich aan de regels daarvan moeten houden.
En dat wil ook zeker twee derde van 2e Kamer.
Als jij dan roept dat het verraad is als iemand de noodzaak ziet, omdat er niet onderuit te komen valt, dan is dat alleen maar dom.
En verder vooral doorgaan met schelden en tieren op ieder die het niet eens je is, kom je vast ver mee.
Jan S
😀
+3
George
@Farmer_

Dat is nou een écht LTO verhaal. Vreselijk. 😄
+3
Jan S
😀
Farmer_
@Jan S Hij leert het niet schijnbaar.
hans1980
Rob Jette tegen de "dreigboeren"

« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!