Zeldzame rassen uitgezonderd van fosfaatregeling

De aanwas van zeldzame koeienrassen wordt uitgezonderd van de fosfaatreductieregeling. Dat meldt staatssecretaris Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Deel dit topic

Reacties

Farma_boerke
Weinig nut, alleen de anwas word uitgezonderd volgens dit bericht. De dieren zijn dus als (deels) afgevoerd. Hoe kun je het ras dan zuiver houden zonder moederdieren?
arie.j
Quote Reactie van @Farma_boerke:
Weinig nut, alleen de anwas word uitgezonderd volgens dit bericht. De dieren zijn dus als (deels) afgevoerd. Hoe kun je het ras dan zuiver houden zonder moederdieren

Jij wil vrijstelling voor dieren die al zijn afgevoerd omdat die nog als moederdier dienst kunnen doen?
dorpsrandhoeve
Ik ben benieuwd wanneer zeldzame boeren nu eindelijk uitgezonderd gaan worden.
van Ittersum
Tis allemaal leuk al die uitzonderingen en al het andere op basis van emotie/feiten. Maar de groep die "het verlies"/compensatie van Fosfaat op moet hoesten wordt of groter per bedrijf of de ondergrens wordt hoger. Het moet toch uit de linker of rechterbroekzak komen.
+2
cjw73
@van Ittersum zal best maar geloof niet dat de groep boeren met zeldzame rassen giga is uitgebreid sinds 2015. Want de uitbreiders zijn de fanatiekelingen en die hebben dat soort koeien niet.
weideboer
@cjw73 wat komt hierna, waar gaan ze nog meer een uitzondering voor maken...
cjw73
@weideboer das niet zo moeilijk toch !!
dierrechten en geen derogatie...
robbies
@weideboer grondgebonden neem ik aan. Tot dusver hebben alle juridische aanklachten al gelijk gekregen
weideboer
@robbies aanklacht is nog geen uitspraak.
robbies
@weideboer houders van vleesvee, jongvee en bijzondere rasse hebben al vrijstelling gekregen, nog voordat er een rechter naar kon kijken. Feitelijk is nu daarmee de hele ministeriele regeling ontkracht, Waar ze in gepropt moesten worden omdat deze partijen (grotendeels, muv melkleverende zeldzame veerassen) buiten het bereik van de zuivel lagen. De juridische houdbaarheid bleek dus beperkt. Die juridische lijn trek ik gemakshalve door naar grondgebonden en bio-bedrijven. Daar mag van Dam geen vrijstelling aan verlenen omdat deze onder de regeling van ZuivelNL vallen en deze onder geen beding een onderscheid maken tussen intensief en extensief. De vrijstellingen die deze week verleend zijn geven wel aan dat de juridische basis flinterdun is en een rechter zou dus zomaar kunnen oordelen dat grondgebonden en bio-bedrijven onevenredig benadeeld worden door dit plan. (de laatste groep geef ik wel meer kans, omdat ze in het geheel geen gebruik mogen maken van derogatie)
zwier
@robbies Is er al een uitspraak over het kortgeding van de bioboeren bekend?
robbies
@zwier 4 mei
bella
@van Ittersum zoveel dieren zullen dat niet zijn want dan waren het geen zeldzame rassen.
sunny boy
Voor welke rassen geldt dit? Ook voor witrikken?
Metal ap
@sunny boy witrik is geen ras
friesboertje
Tja, het zegt eigenlijk niet zoveel. Volgend jaar moeten ook zij weer terug naar 2 juli.
oldhuus
Ja dan gaat er alsnog de kop eraf...
+1
fokker
Vorig jaar verklaarde al mijn buren me voor gek toen ik een lakenvelder stiertje bij mijn pinken joeg . Maar nu al die lakenvelder kalfjes geboren worden was dat toch niet zo n slechte keuze
arjankok
@fokker moet je ze wel inschrijven in het lakenvelder stamboek en die kijken zeer kritisch naar de tekening dus reken je nog niet rijk
friesboertje
@fokker
Kruislingen tellen niet lijkt mij.
oldhuus
@friesboertje
Net als met Jersey, zuiver telt 0,7 Gve, en 50-85% telt 0,85. Maar moet het natuurlijk wel op de schets allemaal kloppen.
friesboertje
@oldhuus
Waar haal je deze informatie vandaan?
Volgens mij gaat het toch echt alleen om zuivere rassen en niet kom kruislingen die er wel als een lakenvelder of als echte blaarkop uitzien.
oldhuus
@friesboertje
Ik had het alleen over Jersey, hoe dat met blaarkoppen gaat weet ik niet.
m uut m
@oldhuus
Alleen in de bex
+2
weurding
Quote Reactie van @fokker:
Vorig jaar verklaarde al mijn buren me voor gek

da's vrij normaal, komt overal voor 😉 😄
Jannus
@fokker Vererft het laken wel dominant ?

Veel zg blaarkoppen zijn ook geen echte blaarkoppen want een blaar moet los van het dek om de ogen liggen
+1
fokker
@Jannus Ja lakenvelder aftekening is dominant dus ik fok uit bonte vaarzen lakenvelder kalfjes.
PIONIER
@fokker Tot dat je ze verkopen wil als ze kalven moeten, dan kan je ze niet kwijt en kan je die lichtgewicht dieren voor de slacht moet verkopen voor worstprijzen.
fokker
@PIONIER Maak je geen zorgen ik hou er niet een aan gaan allemaal naar de kalvermesteij kan aan de kleur zien welke blijven en welke weg gaan dat is makkelijk.Het is wel licht vee ze kalven makkelijk af .
KuikenenKoe
Zeldzame rassen uitgezonderd ??
laten we die dan naar china sturen doen ze andersom ook met hun panda s
Pluto
Ik ga over op het fokken met pandakoeien!!!!!!!!!.
+3
weurding
Tís even werk maar morgen beginnen we ze in een lakenvelder kleur te spuiten 😂
+1
noordhollander
Die museumachtige maatregels slaan nergens op en hebben vooral niets met realiteit te maken......................
+1
weurding
@noordhollander ook museum's hebben bestaansrecht
Groen1
Uitzondering zeldzaam runderras bij fosfaatreductie

Voor zeldzame runderrassen als Lakenvelders en Blaarkoppen is een uitzondering gemaakt in de GVE-reductieplan. Niet-melkleverende bedrijven hoeven de dieren niet af te voeren.
Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft afspraken gemaakt met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) om de effecten van het fosfaatreductieplan op het behoud van deze runderen te verminderen. Hij komt daarmee tegemoet aan vragen van Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA). Van Dam maakte vorige week ook al een uitzondering voor vleesvee. 'Deze wijziging van de regeling biedt ook een oplossing voor de niet-melkproducerende bedrijven die runderen van zeldzame rassen houden. Er is een zeer beperkt aantal melkproducerende bedrijven dat alleen melkvee heeft van een zeldzaam ras', schrijft de staatssecretaris donderdag aan de Tweede Kamer.

I&R-systeem
Melkveehouders met zowel zeldzame melkveerassen als de gebruikelijke Holstein-koeien hebben volgens Van Dam de keuze in welke dieren zij afvoeren. Wel heeft hij In overleg met de SZH besloten dat de aanwas van de zeldzame rassen, namelijk de dieren die na 1 oktober 2016 zijn of worden geboren, wordt vrijgesteld in de regeling. Voorwaarde voor het vrijstellen van de zeldzame rassen is dat de betreffende dieren worden gemerkt in het I&R-systeem.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , koeienrassen , tweede kamer en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0