MelkveeNL


Foto's
0
Video's
0
Topics
3.980
Reacties
1
Stemmen
4
Volgers
6

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 5jr geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


21 Nov 2017

Met bierfles en golfbal het land in voor optimaal beweiden

Het toepassen van Nieuw-Zeelandse beweidingsprincipes leidt tot een hogere grasopbrengst. Tot deze conclusie kwam student Reinier van Leeuwen van Van Hall Larenstein in Velp, naar aanleiding van zijn scriptieonderzoek. Het leverde hem de NVWV-scriptieprijs op. Veehouders kunnen al met eenvoudige hulpmiddelen als een bierflesje en een golfballetje het land in om de optimale grashoogte te bepalen.

2 reacties


Poll: Veel gras te lang de winter in

Na een paar jaren met mooi herfstweer, is het natte weer voor een aantal veehouders wel even slikken. Bij een flink aantal boeren gaat het gras dan ook te lang de winter in.

8 reacties


Opinie: Niemand gediend met misleidende oprispingen in de media

‘Niemand is gediend met misleidende/selectieve oprispingen in de media’. In deze opinie gaat Steven van Westreenen in op de uitlatingen van onderzoekers over het ammoniakbeleid (PAS) waarvoor de NOS recentelijk een podium bood.

2 reacties

20 Nov 2017

Spuiten en bemesten met megadrone

Met name ontwikkeld voor het bemesten en bespuiten van akkerbouwgewassen, maar ook interessant voor de melkveehouderij, is de megadrone die Drone4Agro vorige week presenteerde op de Agritechnica. Onder de drone is plek voor een sproeiboom en een 250 litervat. Over wat wel en niet mag, wordt de komende tijd nog door de leverancier gelobbyd richting regelgevende instanties. Naar verwachting staat binnen een jaar het sein op groen. Het prijskaartje ligt rond de 60.000 euro.

4 reacties


NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het mestfraudedossier door de sector. Volgens de vakbond kan de sector niet zelf het mestprobleem oplossen. „LTO kan niet waarmaken wat zij beloofd.”

15 reacties


Groot onderzoek toont waarde A2-melk aan

Wetenschappers tonen middels een groot praktijkonderzoek aan dat melk met A2-eiwit gunstig is voor mensen met een melkallergie. Er wordt gesproken van een doorbraak, omdat miljoenen mensen wereldwijd hier problemen mee zouden hebben.

11 reacties

18 Nov 2017

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het unieke aan dit concept is dat het een traditionele voermengwagen betreft, die volledig zelf kan voeren, maar daarnaast ook nog manueel is te bedienen. Op dit moment bevindt de machine zich nog in de testfase. De fabrikant verwacht dat de voermengwagen op z'n vroegst eind 2018 op de markt komt.

21 reacties

17 Nov 2017

Video: Maaier heft automatisch bij wild in het veld

Machinefabrikant Pöttinger introduceert deze week het Sensosafe-systeem op de Agritechnica in Hannover (D). Dit systeem herkent dieren in het veld, zodat de maaier tot een rijsnelheid van 15 kilometer per uur automatisch wordt geheft. Het systeem bestaat uit een sensor die op kleur de bodem aftast. Wanneer de sensor een kleurverschil ziet, heft hij de maaier in een keer omhoog, om direct na het object de maaier weer te laten zakken. De uitvinding is op de beurs beloond met een zilveren medaille.

27 reacties


Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet in gevaar, denkt landbouwminister Carola Schouten. „Wij hebben een goed verhaal”, vertelde ze in de Tweede Kamer.

6 reacties


Topmaisteler Philpsen: 43 procent drogestof maar niet bang voor broei

Topmaïsteler Lambert Philipsen uit Sevenum (LB) heeft inmiddels ook de analyses van de maïs binnen. Hij is dik tevreden over de voederwaarde. Het drogestofpercentage van ruim boven de 40 procent drogestof vindt hij niet te hoog. „De maïs was goed aan te rijden en ik kan de kuil prima koud houden.”

7 reacties


Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar weidemelk en Europees geteeld voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De supermarktketen heeft daarover afspraken gemaakt met Milieudefensie.

2 reacties


Schouten wil cultuuromslag sector

Het beeld van een sector die aan elkaar hangt van mestfraude wordt in stand gehouden door een cultuur waar mensen elkaar de hand boven het hoofd houden, stelde minister Schouten. Om de fraude aan te pakken moet dat beeld worden doorbroken.

14 reacties


RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de verleende erkenning in te trekken. Dat meldt het overheidsorgaan op last van drie rechters van het CBb, die hadden opgedragen om binnen zes weken alsnog een besluit te nemen over het eerdere protest van KI Samen.

10 reacties

16 Nov 2017

Countus: één op de vijf melkveehouders kan fosfaatrechten kopen

Eén op de vijf melkveehouders heeft voldoende middelen om in 2018 fosfaatrechten te kopen om de krimp van 8,3 procent op te vangen. Dit blijkt uit berekeningen van Countus accountants en adviseurs.

69 reacties


Video: Kemper gaat strijd aan tegen maïsstengelboorder met Stalkbuster

In Duitsland, maar ook in het zuiden van Nederland, richt de maïsstengelboorder steeds meer schade aan aan maïspercelen. De maisstengelboorder kan in de bodem overwinteren in achtergebleven gewasresten en stoppels. Het advies is daarom om de stengels zo kort mogelijk te maken om ze goed onder te kunnen werken. Kemper, fabrikant van pnder andere maisbekken voor de hakselaar, introduceert op de Agritechnica in Hannover (D) de Stalkbuster. Deze vernietigt de stengel tot bijna aan de grond toe. De organisatie van de beurs bekroonde de innovatie met een gouden medaille.

3 reacties


NRC blundert! Veel minder fraudeurs in 2014-2015

NRC doet water bij de wijn in het tendentieuse artikel over mestfraude bij mestbedrijven. Niet 61 procent hiervan is beboet, of wordt verdacht van mestfraude, maar 39 procent. Deze cijfers zijn gebaseerd op een evaluatie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

1 reactie


Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie moet een basis leggen onder de strategische agenda van de vakgroep voor de komende jaren. Op veel punten zijn de belanghebbenden het wel met elkaar eens. Echter, grondgebondenheid en schaalvergroting blijven punten van discussie.

39 reacties

15 Nov 2017

Mestfraude: vooral kleine overtredingen en papieren slordigheden

Op basis van NVWA controles bij 36 intermediairs werd bij 61 procent geen tekortkomingen geconstateerd. Deel van de tekortkomingen betreft minder ernstige overtredingen en administratieve slordigheden. Wanneer die buiten beschouwing worden gelaten komt het nalevingpercentage op 75 procent.

0 reacties


‘Maïsopbrengst flink overschat’

Ondanks het goede groeiseizoen, haalt slechts 35 procent van de percelen in de Achterhoek en Noord Brabant een opbrengst van 50 ton of meer per hectare. Volgens adviesbedrijf Groeikracht wordt de maïsopbrengst in de praktijk vaak flink overschat.

3 reacties


Video: Unieke opraper gaat concurrentie aan met hakselaar en opraapwagen

Machinefabrikant Fliegl introduceert deze week op de Agritechnica in Hannover (D) de Büffel. Deze machine raapt het gewas op en snijdt gras middels een invoer die we kennen van de opraapwagen. Vervolgens komt het in een kleine buffer van 10 kuub terecht. Daarna wordt het gras via een losband in de silagewagen gelost. De machinebouwer heeft de machine ontwikkeld om met zo weinig mogelijk kracht en daarmee brandstof het gras in de kuil te krijgen.

129 reacties


Zijlstra wil snijden in EU-landbouwbudget

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) stelde dinsdag in Brussel voor om het EU-landbouwbudget te verlagen. Dit in reactie op een oproep van europarlementvoorzitter Antonio Tajani om het totale EU-budget te verdubbelen.

10 reacties


‘Beste presterende bedrijven ook hogere pH en organische stof in bodem’

Tijdens het afgelopen week gehouden Topkuilevenement sprak Robin Wolf van Eurofins Agro over de ontwikkeling van het organische stof gehalte en de pH in de bodem. Hij demonstreerde dit met de dataset van de deelnemers van de Vruchtbare Kringloop Achterhoek. Wolf liet de resultaten zien van de 20 procent best presterende bedrijven op het gebied van bodemoverschot aan stikstof en fosfaat, en vergeleek dit met de totale groep bedrijven. Zijn conclusie was dat de best presterende bedrijven ook een hogere pH en organische stof in de bodem hadden, terwijl de grond van zichzelf niet per definitie beter was. „De praktijk bewijst dat een betere bodemvruchtbaarheid zich direct vertaalt in een beter resultaat in de Kringloopwijzer.” Klik op de video voor de volledige presentatie.

0 reacties

14 Nov 2017

Dertig procent jongvee kampt met Mortellaro

Uit praktijkonderzoek van Agrifirm, het Nederlands Klauwgezondheidscentrum en Zinpro blijkt dat dertig procent van het jongvee kampt met Mortellaro. Het onderzoek vond plaats op zestien melkveebedrijven, verdeeld over heel Nederland.

34 reacties


Nieuwe CFO FrieslandCampina heet Jaska de Bakker

De opvolgster van Hein Schumacher, die de functie van CFO van FrieslandCampina verruilt voor die van CEO, is bekend. De raad van commissarissen benoemt Jaska de Bakker per 1 januari 2018.

4 reacties


Dairycampus test droogzet-app

Het project ‘Droogstand op maat’ startte recent met het testen van een droogzet-app. Met behulp van die app kan een melkveehouder in de toekomst bepalen welke droogstandslengte voor zijn individuele koeien het beste is (0, 30 of 60 dagen) en of hij wel of niet een droogzetter met antibiotica dient te gebruiken.

0 reacties


Boze minister werpt de bal naar de mestsector

De kersverse minister van Landbouw, Carola Schouten, ontbiedt over vier weken LTO Nederland, Rabobank, het POV en Cumela opnieuw op het ministerie. De partijen hebben de opdracht gekregen om een plan van aanpak op te stellen om paal en perk te stellen aan de fraudepraktijken in de mestbranche.

0 reacties

13 Nov 2017

Geen boeteverlaging voor in ongelijk gestelde melkveehouders

Landbouwminister Carola Schouten ziet geen reden om de 52 melkveehouders, die in het hoger beroep omtrent het fosfaatreductieplan in het ongelijk werden gesteld, een lagere boete op te leggen dan de sectorgenoten die geen bezwaar tegen het plan maakten.

38 reacties


Melkvee gebruikt 50 procent minder antibiotica dan mens in Nederland

Het antibioticagebruik bij Nederlandse runderen ligt ongeveer 50 procent lager dan bij mensen. Tussen 2009 en 2014 is het antibioticagebruik in de hele dierhouderij met 58 procent gedaald. Het humane gebruik van antibiotica ligt daarbij in Nederland op een veel lager niveau dan het gemiddelde in Europa.

3 reacties


Deense Triple-A-gebruikers halen hogere levensproductie

Onderzoeks- en adviesbureau Valacon onderzocht de relatie tussen het Triple-A-gebruik en de levensduur. Daarbij werden Deense bedrijven die met het systeem werken, vergeleken met alle melkveebedrijven uit het land. De gebruikers realiseren een hogere levensduur en levensproductie.

31 reacties


Zelfrijdende voermengwagen met 100% elektrische aandrijving

Op de Agritechnica presenteert voermengwagenfabrikant de eerste 100% electrisch aangedreven zelfrijdende voermengwagen, genaamd Trucklin e.O eTruck 1408. Het containervolume bedraagt 8-14 kuub en de wagen heeft 1 of 2 verticale vijzels.

0 reacties

11 Nov 2017

Superboer Bennie Jolink: 'Respect voor doorzetters'

De zanger van Normaal, Bennie Jolink, stopte met optreden. Op het platteland in de Achterhoek (GD), waar hij is geboren en getogen, blikt de kleinzoon van twee boeren terug op zijn carrière. Middels zijn blues en rock zette Bennie alias Buuz’n Beernd de boer voor het eerst op een voetstuk.

0 reacties


NRC: ‘Mestbedrijven frauderen met transport’

Bijna twee op de drie mestbedrijven in Oost-Brabant en Noord-Limburg is beboet, verdacht of veroordeeld wegens fraude. Dat meldt het NRC op basis van eigen onderzoek.

0 reacties

10 Nov 2017

Vuurdoop Carola Schouten uitgesteld

Een debat van de nieuwe landbouwminister Carola Schouten met de Tweede Kamer is op het laatste moment uitgesteld. De minister moet verantwoording afleggen over een hormoonschandaal uit 2002.

18 reacties


Video: veldbonen pletten en inkuilen in slurf

De teelt van veldbonen staat opnieuw in de belangstelling. Maar hoe verwerk en kuil je dit product in om te kunnen voeren. Veevoerbedrijven Mulder Agro uit Kollumerzwaag en De Zevenster uit Zuidhorn, in samenwerking met zaaizaadbedrijf Limagrain, organiseerden daarom een aantal weken geleden een demonstratie bij Mulder Agro. Op deze video wordt het principe van pletten en inkuilen in de slurf uitgelegd.

1 reactie


Fotoserie Topkuilevenement: topkwaliteit voer omzetten naar rendement

Afgelopen donderdag werd het jaarlijkse Topkuilevenement gehouden in Havelte. Het thema was dit jaar: ‘Hoe melkt uw kuil?’ Een gevarieerd programma passeerde de revue. Daarbij kregen de bezoekers praktische tips mee naar huis, van bodem-, bemesting-, grasland- en inkuilmanagement tot rantsoenoptimalisatie. Na de lezingen en workshops en een vleugje serieuze humor, volgde de ontknoping van de Topkuilcompetitie.

8 reacties

09 Nov 2017

Dochtergroepen Saxobeat, Doorman en Kingboy op HHH-show

De fokkerijorganisaties CRV, Semex en WWS presenteren op zaterdag 9 december dochtergroepen van respectievelijk Saxobeat, Doorman en Kingboy op de Holland Holstein sHow in de IJsselhallen in Zwolle.

2 reacties


Boerin blust brand in koeienstal

Het snelle optreden van de eigenaresse heeft een stalbrand in de kiem gesmoord in het Gelderse buurtschap Vethuizen. De brandweer die ter plaatse kwam, hoefde uiteindelijk nauwelijks in actie te komen.

4 reacties


Franse ‘fairtrade-melk’ nu ook in België

De Belgische vestigingen van de supermarktketen Carrefour bieden binnenkort melk aan van het merk ‘Wie is de baas?!’ Dat merk is gebaseerd op het succesvolle Franse merk C’est qui le patron, dat sinds vorig jaar melk tegen een eerlijke prijs bij de producent inkoopt.

1 reactie


Eiwitarme bijvoeding lijkt grasopname nog niet te stimuleren

Dieren kunnen de eiwitopname zelf balanceren, wanneer ze de keus hebben tussen eiwitarm en eiwitrijk voer, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Reden voor onderzoekers in het project Amazing Grazing, bouwsteen Bijvoeding op de Dairycampus om te onderzoeken of de opname van bij verschillende eiwitniveaus in de bijvoeding verschilt. In 2017 lijkt dat – in tegenstelling tot 2016 – niet het geval.

1 reactie


Krijn Jan Polinder wint Topkuil 2017

Krijn Jan Polinder van Nunspeet (OV) is winnaar van Topkuil 2017. De jury van Topkuil maakte dat vandaag bekend tijdens het Topkuilevenement in Havelte.

11 reacties

08 Nov 2017

A&S Advocaten overweegt in cassatie te gaan

Het Wageningse advocatenkantoor A&S Advocaten overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Haag in het hoger beroep inzake het fosfaatreductieplan. Dat meldt advocaat Jacoline Kroon, die 20 fosfaatreductie-knelgevallen bij staat.

22 reacties


Boter maakt pas op de plaats

De boternotering maakt een pas op de plaats. De notering daalde de afgelopen tijd fors, maar blijft deze week staan op 497 euro per 100 kilo.

0 reacties


Johan Dekker Flevolands koploper Topkuil-competitie

De Topkuil-competitie van het vakblad Melkvee is dit jaar uitgebreid met een provinciale competitie. In de provincie Flevoland gaat Koeien & Kansen-deelnemer Johan Dekker uit Zeewolde aan kop. Zijn voorjaarskuil werd beoordeeld met een 8.

0 reacties

07 Nov 2017

Topkuilfinalist gebruikt Zweeds gras en stemt kunstmest af per perceel

Topkuilfinalist Simon Kat uit het Noord-Hollandse Dirkshorn woont midden in een akkerbouwgebied. De veehouder ruilt elk jaar een deel van zijn percelen voor de teelt van bloembollen. Daar krijgt hij extra hectare voor terug. Dit betekent wel dat hij extra allert moet zijn om de bemestingsbehoefte op peil te houden. Om het ruw eiwitgehalte in de kuil te verhogen heeft hij dit jaar extra gelet op de stikstofbehoefte. Kat rijdt daarom in twee keer kunstmest, waarbij hij de tweede keer de gift afstemt op de analyse per perceel. Om voldoende structuur in het gras te houden, zaait hij op eigen percelen Zweeds gras in, met een hoog aandeel Timotheegras.

1 reactie


Grote meerderheid melkveehouders rouwt niet om uitspraak gerechtshof

Een grote meerderheid van de melkveehouders vindt de uitspraak van het gerechtshof, met betrekking tot het fosfaatreductieplan, terecht. Dat blijkt uit de wekelijkse poll van Melkvee.nl

31 reacties


‘Gras zo kort mogelijk snijden of hakselen, ook bij ‘pittige’ kuil’

Veehouders doen er verstandig aan om gras, ook snel verteerbare- en nat gras, te hakselen of zo kort mogelijk te snijden met de opraapwagen.

0 reacties