MelkveeNL


Foto's
0
Video's
0
Topics
4.277
Reacties
1
Stemmen
4
Volgers
9

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 4wk geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


21 Feb 2018

'Communiceer zo snel mogelijk zonder vakjargon bij een crisis'

Communiceer als groot bedrijf of als sector zo snel mogelijk bij een crisis en vermijd vakjargon. Te lang wachten met informeren van de pers wekt wantrouwen. Beschouw de pers bovendien niet als vijand. De pers wil alleen worden geïnformeerd.

0 reacties


Brussel zet in op forse korting landbouwsteun

De Europese Commissie wil de begroting flink opschroeven om nieuwe taken zoals het immigratiebeleid, uitbreiding van de grensbewaking en extra beveiliging te kunnen betalen. Dat geld wordt dan weggehaald bij het budget voor de landbouw. Dat gaat in de voorstellen met 60 tot 120 miljard euro naar beneden.

2 reacties


Boternotering doet reuzenstap omhoog

De boternotering maakt deze week weer een reuzenstap van 50 euro omhoog, naar 485 euro per 100 kilo. Krappe voorraden zijn de motor achter deze prijsstijging.

2 reacties


Prestatieprijs Arla over 2017 ruim kwart hoger

De Deense zuivelcoöperatie Arla Foods kijkt terug op een financieel goed jaar. Mede dankzij hogere verkoopprijzen steeg de omzet van het concern met 8 procent tot 10,3 miljard euro. De nettowinst bedraagt 2,8 procent van de omzet. De prestatieprijs van Arla ging daardoor met ruim 27 procent omhoog naar € 38,10 per 100 kilo melk.

1 reactie


Koeien Tom Keuper al bijna twee weken buiten

De Achterhoekse melkveehouder Tom Keuper uit Megchelen is een die-hard weider: op vrijdag 9 februari is voor hem het weideseizoen 2018 al weer begonnen. De filmpjes in de links onderaan het artikel deelde hij de afgelopen dagen via Twitter.

1 reactie

20 Feb 2018

ForFarmers neemt Pools voerbedrijf over

ForFarmers neemt voor circa 56 miljoen euro 60 procent van de aandelen van het Poolse veevoerbedrijf Tasomix over, dat voornamelijk actief is in de pluimveesector. Daarmee wordt het veevoerbedrijf uit het Gelderse Lochem ook actief op de Poolse markt.

0 reacties


Groot aantal genen beïnvloedt hoogtemaat koeien

De hoogtemaat bij koeien is moeilijk voorspelbaar, doordat die afhankelijk is van een groot aantal genen. Ook voor de mens is dat het geval. Voor hondenrassen zijn verschillen in hoogtemaat eenvoudiger te verklaren, doordat slechts enkele genen verantwoordelijk zijn voor de grootte van een hond.

1 reactie


Zeven nieuwe routes voor bestrijding BVD en IBR

De landelijke stuurgroep ‘Voorbereiding collectieve aanpak IBR en BVD in Nederland’ liet eind vorig jaar weten de aanpak van IBR en BVD via leveringsvoorwaarden per 1 april 2018 op alle melkveebedrijven te verplichten. Er zijn vier nieuwe ‘routes’ om BVD-vrij te worden en drie ‘routes’ om IBR-vrij te worden.

9 reacties


Shredlage bevordert stabiliteit maïskuil

De maïskuil blijft bij oogsten en inkuilen volgens de Shredlage-techniek langer stabiel. De grovere Shredlage-delen fermenteren waarschijnlijk langzamer dan de fijne, conventioneel gehakselde delen.

4 reacties


750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer vrijgegeven. Daarnaast is de herstelmelding van circa 100 bedrijven beoordeeld. Hier was echter onvoldoende onderbouwing om die bedrijven te kunnen deblokkeren.

12 reacties

19 Feb 2018

Vertrouwen melkveehouders onderuit

Melkveehouders hebben veel minder vertrouwen in hun ondernemingen. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex die het LEI Wageningen UR elk kwartaal presenteert.

6 reacties


Groeiend aantal veehouders twijfelt over derogatie

Steeds meer veehouders twijfelen of ze nog wel mee zullen doen met derogatie. Dit blijkt uit de tussenstand van het nog lopende online marktonderzoek Maïsscan.

15 reacties


Sojaprijzen fors omhoog

De sojaprijzen zijn de afgelopen weken flink gestegen. Dit komt met name door de droogte in Argentinië.

8 reacties

17 Feb 2018

De plek van Tom Overmars

Elke melkveehouder heeft ongetwijfeld een plek op zijn bedrijf waar hij graag komt. Vanwege de werkzaamheden welke hij daar vol passie uitvoert. Of omdat hij er gewoonweg trots op is. In deze tweewekelijkse rubriek komen melkveehouders hierover aan het woord bij hun favoriete plek. Deze week met Tom Overmars (35). Hij melkt ca. 115 koeien in het Overijsselse Broekland.

0 reacties

16 Feb 2018

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO. Hij wil het royeren van frauderende boeren zelfs breder doortrekken naar andere organisaties als FrieslandCampina en de Rabobank. Calon stelt dit in een uitgebreid interview met de Agrio-bladen. Hierbij een korte samenvatting van dit interview.

17 reacties


‘Geen verdere melkprijsdaling verwacht’

De zuivelmarkt laat de laatste weken weer een positief beeld zien. Ook de vooruitzichten op langere termijn zijn gunstig. LTO-zuivelanalist Klaas Johan Osinga ziet daarom geen reden voor een verdere melkprijsdaling.

18 reacties


RVO geeft CRV toestemming tot wijzigen diergegevens

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft CRV toestemming gegeven om wijzigingen door te voeren in de diergegevens binnen haar eigen systemen. De fokkerijorganisatie meldt dat de blokkade ook hen niet voorbij ging. Een aangevoerde tweeling op het Dairy Breeding Center in Wirdum (FR) werd geblokkeerd waarop CRV bewijslast aan moest leveren.

Veehouders die bewijsmateriaal moeten verzamelen of wijzigingen moeten doorvoeren om hun bedrijf te deblokkeren, kunnen hiervoor contact opnemen met CRV en het bedrijf verzoeken de acties uit te voeren. CRV heeft per direct de capaciteit van de klantenservice opgeschaald om de verwachte toestroom van vragen aan te kunnen.

Veehouders die de klantenservice van CRV verzoeken om wijzigingen door te voeren in de CRV-systemen, krijgen na afloop een overzicht, dat als bewijsmateriaal kan dienen voor het deblokkeren van hun bedrijf bij de RVO.

Speciale commissie
CRV heeft wel een speciale commissie ingesteld, mocht een veehouder ‘met verdachte dierbewegingen’ zich bij CRV melden met het verzoek tot wijzigingen. Uiteindelijk kan via een directiebesluit de beslissing vallen om de gevraagde wijzigingen niet door te voeren en/of geen informatie te verstrekken. Volgens CRV moet zij die rol wel nemen met het oog op de Wet op de economische delicten.

1 reactie


Commentaar: Calon en zijn kanon

LTO-voorzitter Mark Calon riep bij de eerste mededeling van minister Schouten keihard dat fraude in de melkveesector hard aangepakt moest worden. En in zijn organisatie is geen plaats voor fraudeurs. Door zo hard mee te roepen met Schouten bevestigde hij het beeld dat het ministerie naar buiten bracht: het gros van de bedrijven fraudeert.

Maar vandaag stuurt diezelfde Calon een persbericht de wereld in, waarin hij aangeeft zeer teleurgesteld te zijn in het optreden van de overheid. Alsof de lamp in zijn hoofd opeens aan ging. Bij de regionale afdelingen loopt het storm met klachten, omdat veel bedrijven op slot zijn gezet door administratieve slordigheden. Een veelgehoorde klacht is dat bij het verkeerd afboeken van een dood geboren kalf automatisch ook alle meerlingen op een melkveehouderij als verdacht worden beschouwd. Calon noemt het schieten met een kanon op een mug door de overheid, doordat ze ook datasets van CRV en andere organisaties in beslag hebben genomen en die vergelijken met hun eigen data.

15 reacties


Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een ochtendprogramma met sprekers bezochten de ongeveer 140 geïntereseerden twee bedrijven die Jerseys melken, waaronder die van Henk Uilen in Nieuwleusen. Deze veehouder ruimde een groot deel van zijn veestapel vanwege Para TBC, waarop hij besloot om zuivere Jerseys aan te kopen en de overige Holstein in te kruisen met Jersey. In deze video vertelt Uilen zijn ervaringen met het ras.

64 reacties

15 Feb 2018

Melkhonger China heeft wereldwijd grote gevolgen

De toenemende behoefte aan melk in China gaat wereldwijd grote gevolgen hebben, ongeacht of die melk in China zelf wordt geproduceerd, of geïmporteerd. Zelfs bij een sterk verbeterde efficiëntie van de melkveehouderij in China, neemt de uitstoot van broeikasgassen en stikstof uit de melkveesector wereldwijd toe met z’n 20 tot 25 procent.

46 reacties


CRV: I&R-onderzoek vergelijkbaar met strafzaak onder de rechter

Het huidige onderzoek naar I&R fraude is vergelijkbaar met een strafzaak die onder de rechter is. Dat zegt CRV-voorzitter Peter Broeckx in een reactie op de I&R-affaire. Omdat er nu strikte juridische kaders gelden, mag CRV momenteel geen gegevens verstrekken aan veehouders. “Dit frustreert mij mateloos”, aldus Broeckx in een persverklaring.

0 reacties


Systeem voor verkopen melk van individuele koe

Het nieuwe bedrijf Direct Dairy in Leeuwarden introduceert een systeem waarmee boeren melk van individuele koeien op de markt kunnen brengen.

2 reacties


Schouten onder vuur vanwege blokkades

Kamerleden van links tot rechts waren kritisch op het optreden van minister Schouten inzake de I&R-fraude. „Wilt u het woord ‘fraude’ niet meer gebruiken“?

Helma Lodders (VVD): "Kunt u een definitie geven van wanneer er sprake is van fraude en wanneer van een administratieve fout? Het beeld dat nu in de media is ontstaan, is dat alle geblokkeerde bedrijven fraudeurs zijn."

'Ingewikkeld'
Minister Schouten gaf toe daar zelf ook mee te zitten. "De vraag of er opzet in het spel is, is ingewikkeld", zei ze. "Daar moeten we de komende periode meer zicht op krijgen." Het duurt echter nog wel even voordat het ministerie alles goed in kaart heeft, aldus de minister. Schouten gaf aan dat ze mensen die onterecht als fraudeurs te boek staan zo snel mogelijk wil deblokkeren, maar dat degenen die moedwillig fraude hebben gepleegd, daar niet mee weg mogen komen.

22 reacties


FrieslandCampina koopt noodlijdende Chinese partner uit

FrieslandCampina heeft in China haar noodlijdende joint-venture partner China Huishan Dairy uitgekocht uit de gezamenlijke onderneming Friesland Huishan Dairy. Daarmee is de onderneming in China van een 50-procents dochter een 100 procent dochteronderneming geworden, meldt de zuivelcoöperatie.

11 reacties


CBS: Minder banen en meer vacatures in landbouw en visserij

Het aantal banen in de landbouw en visserij is in het laatste kwartaal van 2017 ten opzichte van het derde kwartaal met 2.000 verminderd. Tegelijkertijd steeg het aantal vacatures van 1.700 naar 1.900, zo blijkt uit laatste cijfers van het CBS.

0 reacties

14 Feb 2018

Levensduur roosters onder druk door berijden

Roostervloeren in ligboxenstallen gaan langer mee als ze niet te zwaar worden belast door werktuigen, bijvoorbeeld voor het instrooien van ligboxen. Dat blijkt uit zogenaamd FarmTest onderzoek van de Deense voorlichtingsdienst SEGES.

24 reacties


Gezondheidsraad: verminder uitstoot fijnstof en ammoniak

De Gezondheidsraad adviseert verdere reductie van de uitstoot van fijnstof en ammoniak uit veehouderijen.

0 reacties


Boter weer stevig in de plus, melkaanvoer blijft op niveau

De boternotering lijkt weer met een opmars bezig en stijgt deze week met maar liefst 14 euro per 100 kilo. Ook vol melkpoeder noteert in de plus.

0 reacties


Met natuurazijn mortellaro te lijf

Het gebruik van formaline tegen klauwproblemen staat onder druk. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het kankerverwekkend zou zijn. Veevoerbedrijf Van Benthem uit Vollenhove heeft daarvoor een alternatief: natuurazijn.

39 reacties

13 Feb 2018

Petitie voor eerherstel melkveehouders

De overheid moet – na zorgvuldig onderzoek – duidelijkheid scheppen over het wérkelijke aantal melkveebedrijven dat heeft gefraudeerd met de dierregistratie, om het imago van de melkveehouders te herstellen. 'Excuses zijn daarbij gewenst.'

0 reacties


Opvangboer Bert Hollander: Hermien eerst socialiseren

Koe Hermien, de beroemdste koe van Nederland, is maandagochtend gearriveerd bij rundvee-opvang Stichting De Leemweg in Zandhuizen (Friesland). Volgens veehouder Bert Hollander moet de 3,5 jaar oude Limousin-koe eerst gesocialiseerd worden, omdat ze als vleeskoe niet aan de omgang met mensen was gewend. "Ik geef haar nu met de hand water."

20 reacties


FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van melkveehouder Henk Gommer uit Zevenhuizen (GR). Gommer weigerde vorig jaar de verplichte Kringloopwijzer in te vullen, wat hem een schadepost van 27.000 euro opleverde. Omdat de protestboer op 3 februari van FrieslandCampina een schriftelijke uitnodiging ontving om vóór 15 mei aanstaande de Kringloopwijzer over het jaar 2017 in te vullen, ging Gommer ervan uit dat hij in 2018 ‘met een schone lei’ kon beginnen. „Bestuursvoorzitter Frans Keurentjes heeft me afgelopen najaar ook een toezegging in die richting gedaan.”

84 reacties


Melkveeorganisaties: blokkade buiten proportie

De blokkade van 2.000 melkveebedrijven is in veel gevallen een buitenproportionele maatregel. De blokkade berust in de meeste gevallen niet op I&R-fraude, maar is vooral te herleiden op administratieve fouten of gebrekkige communicatie tussen verschillende registratiesystemen.

0 reacties


SZH luidt de noodklok over MRIJ-ras

Het MRIJ-ras loopt in Nederland zó hard terug, dat de grens van 'zeldzaam runderras' in zicht komt. Het aantal fokdieren boven de 2 jaar is het afgelopen jaar met 12 procent afgenomen, van 13.000 in 2016 naar 10.700 in 2017. De grens van zeldzame rassen ligt bij 6.000 fokdieren.

21 reacties

12 Feb 2018

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij 100 bedrijven ten onrechte vanuit dat de afkalfdatum miste. Ook waren er ruim 900 kalveren geboren na 1 januari 2018 onterecht meegenomen in de blokkade.

18 reacties


‘Snijmaïs kan met minder kali toe’

Het bemestingsadvies voor kali op grond waar snijmaïs wordt geteeld, kan omlaag. Tot deze conclusie komt Wageningen UR op basis van recente veldproeven.

0 reacties


Schouten: onterechte blokkades ‘heel vervelend’

Minister Carola Schouten van Landbouw noemt het ‘heel vervelend’ dat tientallen bedrijven onterecht zijn geblokkeerd.

11 reacties

10 Feb 2018

Honderd dagen minister Carola Schouten

Carola Schouten is nu honderd dagen in functie als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In die tijd lijkt ze zich te ontwikkelen tot de crimefighter die Ivo Opstelten en Fred Teeven in het vorige kabinet nooit zijn geworden. Ze krijgt alom waardering, maar heeft nog geen tijd gehad om een eigen beleid te voeren.

18 reacties


Extra aandacht vanuit CBB voor landbouwzaken

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) gaat dit jaar extra aandacht besteden aan de landbouw. Door de invoering van nieuwe wettelijke regels sinds 2015 is het aantal agrarische zaken sterk gestegen en is de behandelingstijd veel langer geworden.

0 reacties

09 Feb 2018

Schouten: 'Retributie NVWA stijgt omdat bedrijven dat willen'

De stijging van de NVWA-retributie ligt deels aan de wensen die bedrijven hebben, vertelde minister Schouten aan de Tweede Kamer. „Als de NVWA kosten maakt vanwege de wensen van bedrijven, worden die kosten doorberekend.”

1 reactie


Automatische boerderijzuivelaar zoekt robotbedrijf

Direct Dairy Holding (DDH) maakt een automatisch systeem, dat melk vanuit de melkrobot pasteuriseert, in plastic stazakken verpakt en vervolgens naar een koeling transporteert. Binnenkort wil het bedrijf het systeem op een melkveebedrijf plaatsen. Daarvoor is het op zoek naar een melkveehouder, die het systeem wil gebruiken en demonstreren aan andere geïnteresseerde melkveehouders.

4 reacties


Bleker:‘Zo snel mogelijk heel precies duidelijkheid over I&R fraude’

Er moet zo snel mogelijk én heel precies duidelijkheid komen over de I&R fraude verdenkingen. Dat zegt voormalig staatssecretaris van landbouw Henk Bleker, die nu voorzitter is van Vee & Logistiek Nederland. Deze week werden 2100 melkveebedrijven geblokkeerd door RVO.

0 reacties


Polen investeert 1,6 miljard in stallen en veevoeropslag met EU geld

In 2018 stelt de Poolse regering in totaal 1,6 miljard Euro beschikbaar voor modernisering van stallen en veevoerinstallatie’s. Deze regeling ‘modernisering van landbouwbedrijven’ (ARiMR) is de Poolse uitwerking van de EU plattelandsontwikkelingsprograma’s binnen het gemeenschappelijke EU landbouwbeleid.

1 reactie


Landbouwsector klaagt op de verkeerde plek

Het artikel over mestfraude eind vorig jaar in de NRC zorgde binnen de landbouwsector voor veel kritiek. Maar het aantal klachten vanuit de landbouw dat bij de NRC binnen kwam, was op één hand te tellen. Ook bij de Raad voor de Journalistiek komen nauwelijks klachten binnen over landbouwonderwerpen in de algemene media.

3 reacties


Maïsareaal constant tot licht hoger

In het komend seizoen gaan maïstelers gemiddeld 0,7 procent meer maïs zaaien. Dit blijkt uit de tussenstand van het nog lopende online marktonderzoek Maïsscan.

0 reacties

08 Feb 2018

2.100 rundveebedrijven op slot na onregelmatigheden in I&R

Bij ruim 2.100 Nederlandse rundveebedrijven zijn onregelmatigheden in de I&R vastgesteld. Deze bedrijven worden donderdag en vrijdag geblokkeerd, zegt minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

112 reacties


Sancties bij onjuiste registratie Kalf Volg Systeem

Melkveehouders moeten de kalveren die zij via een handelaar afvoeren sinds 1 januari 2018 verplicht laten registeren in het Kalf Volg Systeem (KVS). Het systeem is naar verwachting per 1 maart 2018 dusdanig goed ingericht, dat er door Vee en Logistiek Nederland en zuivelondernemingen sancties opgelegd kunnen worden bij onjuiste registratie van de kalveren.

58 reacties


Flinke variatie ammoniakemissie door weer

Het toedienen van mest resulteert in een groot aandeel van de totale ammoniakemissies in Nederland. Uitrijden onder de meest optimale omstandigheden kan die emissie met 20 tot 30 procent reduceren bij dezelfde toedieningsmethode.

3 reacties


Nieuwe Duitse regering: duurzame landbouw en natuur geen tegenstelling

De nieuwe Duitse ‘GroKo’ regering van CDU, CSU en SPD ziet duurzame landbouw en natuur nadrukkelijk niet als tegenstelling. Daarmee begint de landbouwparagraaf in het regeerakkoord. De leden van de SPD moeten nog stemmen over de regeringsverklaring.

0 reacties


I&R-fraudeurs strafrechtelijk vervolgd

Bedrijven die met I&R hebben gefraudeerd kunnen rekenen op een nacalculatie in het kader van het fosfaatreductieplan, en daarnaast mogelijk op een korting op de GLB-inkomenssteun. De grootste overtreders worden strafrechtelijk vervolgd. Dat blijkt uit een brief die minister Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, en waarin ze de onderzoekswijze van de NVWA en RVO beschrijft.

51 reacties

07 Feb 2018

Verkenning: melkveehouder cruciale succesfactor kalf bij de koe

Of je als melkveehouder succesvol kalveren langere tijd bij de koe kunt laten lopen, hangt heel sterk af van de motivatie, inzet, kennis en vakmanschap van de boer zelf. Daarnaast zijn er nog heel veel 'kennislacunes' rondom 'kalf bij de koe'.

0 reacties


Koudmerken langzaam uitgefaseerd

Er komt een vrijstelling voor boeren die nu nog gebruik maken van koudmerken of vriesbranden om hun koeien te merken. Zij mogen dat blijven doen totdat het bedrijf wordt overgenomen of beëindigd.

3 reacties


Biologische melkveehouderij geen knelgeval, vindt Kamer

Tijdens de stemmingen heeft de Tweede Kamer een SP-motie om biologische melkveehouders voor fosfaatrechten als knelgeval te beschouwen, verworpen.

0 reacties


Boter en vol melkpoeder weer in de plus

Zowel boter als vol melkpoeder noteren deze week 4 euro hoger en komen daarmee op respectievelijk 421 euro en 256 euro per 100 kilo, blijkens de noteringen van ZuivelNL. De zuivelvetten waren de afgelopen periode aardig in prijs gedaald, waardoor ze nu prijstechnisch weer wat aantrekkelijker zijn.

0 reacties