NMV OVER FOSFAATREDUCTIEPLAN

Wel goed dat de NMV waarschuwt dat als melkveehouders geen maatregelen nemen dat de derogatie voor dit jaar alsnog in gevaar kan komen:




Eind vorige week werd bekend dat de Europese Commissie akkoord gaat met het fosfaatreductieplan van de Nederlandse zuivelsector. Door een foutieve interpretatie kwam ten onrechte in de media dat diverse vertegenwoordigers van de melkveehouderij, waaronder NMV-voorzitter Harm Wiegersma, ‘blij’ zouden zijn met deze stap. NMV-voorzitter Harm Wiegersma ziet weliswaar als ‘ lichtpuntje’ dat derogatie voor 2017 vooralsnog behouden blijft, maar realiseert zich wel heel goed dat de uitvoering van het melkreductieplan verregaande gevolgen zal hebben voor heel veel melkveehouderijbedrijven.

Ook heeft het NMV-bestuur allerminst de uitslag van de stemming op de Algemene Ledenvergadering van 30 december naast zich neer gelegd.Op 30 december spraken de NMV-leden zich uit tegen het toen voorliggende fosfaatreductieplan en de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). De uitslag van deze stemming was echter niet meer relevant voor het al dan niet invoeren van het fosfaatreductieplan. Slechts enkele uren voor het begin van de vergadering had staatssecretaris Van Dam een uitweg gevonden door het fosfaatreductieplan onder te brengen in een ministeriële regeling. Instemming van de sector was hierdoor niet meer nodig voor het invoeren van het plan. Aangezien de stemming over het fosfaatreductieplan was aangekondigd in de uitnodiging voor de ALV, moest deze toch doorgaan.

De NMV is vervolgens niet meer betrokken geweest bij de invulling van de ministeriële regeling. Nu ligt de verantwoordelijkheid bij de overheid, maar de sector moet wel leveren. NMV-voorzitter, Harm Wiegersma, realiseert zich terdege dat het fosfaatreductieplan individuele melkveebedrijven heel zwaar zal treffen. Ieder bedrijf moet een bijdrage leveren. De voorgenomen fosfaatreductie moet nu ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. Anders is alles voor niets geweest

Het enige ‘lichtpuntje’ aan het ‘groen licht’ dat Brussel nu heeft gegeven, is dat derogatie voor 2017 (voorlopig) is behouden. En dat er uitzicht blijft op nieuwe derogatie-onderhandelingen voor de periode na 2018. Met verlies van derogatie zal de schade voor de sector en het aantal koeien dat moet worden geslacht nog veel groter zijn. Als Brussel alsnog ingrijpt en de derogatie intrekt krijgen boeren misschien ook nog te maken met naheffingen. Dit moeten we als sector zien te voorkomen

Meer: nmv.nu/nmv-over-fosfaatreductieplan/

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Als niet wordt voldaan aan de fosfaatreductie 2017 en achteraf zal blijken dat het voor 2017 de derrogatie als nog wordt ingetrokken met gevolg een naheffing ga ik er wel van uit dat die volledig wordt betaald door de genen die zich niet houden aan het plan.

Het zou van de zotte zijn dat je mee moet betalen voor de genen die zich er niet aan houden.

Misschien kan dit nog mee in het reglement van het plan.
Wilbert
Niemand is blij met dit plan. Maar van het alternatief, geen derogatie, wordt ook niemand blij en zijn de financiële consequenties veel groter. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, echter gemiddelde bedrijf heeft baat bij behoud derogatie. Daarom, neem je verantwoordelijkheid als nmv, slechts 0,5% vd melkveehouders stemden tegen op de nmv vergadering, zeer representatief.
+2
m uut m
@Wilbert
De financiële consequenties van geen derogatie is veel kleiner dan wat de fosfaatrechten gaan kosten.
Lto heeft onderzoek laten doen wat verlies van de derogatie kan gaan kosten.
Voor een volledig onderzoek hadden ze natuurlijk ook de kosten van het fosfaatrechten stelsel voor de lange termijn moeten meenemen.
jan w
Quote Reactie van @m uut m:
De financiële consequenties van geen derogatie is veel kleiner dan wat de fosfaatrechten gaan kosten.

Jij denk alleen op korte termijn.
Het eeuwenoude mestbeleid van de EU moet op de schop. Waarbij er ook eens goed gekeken moet worden naar de waterkwaliteit.
m uut m
@jan w
Ik kijk juist naar de lange termijn.
+1
wolfje
Het zou ook van de zotte zijn dat je moet betalen terwijl je niets aan derogatie hebt.

misschien kan dat ook nog mee in het reglement van het plan
pa
Ieder heeft een "ondereind" in de veestapel. Als we die wegdoen is het fosfaat probleem "opgelost" Andere koeien doen het daardoor wat beter dus waar zeuren we over.
Noorderling
@pa niet bij iedereen zit het hok voller dan vol met een deel 2 en 3spenen.
Een ondereind hou je tot de een na laatste koe, wat is jou advies te doen als alle koeien vers zijn of drachtig en alle guste dieren al vetrokken?
Frits1
@Noorderling hier vanmorgen weer een rondje scannen, alles drachtig, hoogste celgetal koe op de melkcontrole 248. Tja lastig... oh ja ook een vaars verkocht voor export dat scheelt toch eentje.
Wilbert
@Frits1 toch maar wat minder jongvee aanhouden met zulke goede koeien.
cjw73
@Noorderling ze hoeven vandaag niet allemaal weg dus er komen vanzelf weer guste of 3 spenen.
weideboer
@pa doe je het ondereind weg, heb je weer een nieuwe ondereind
cs-agrar
@weideboer Simpel, doe je alle koeien met LW 100 en lager toch weg 😄
de hoef
Quote Reactie van @cs-agrar:
LW 100 en lager t

volgende maand heb je er weer
pieta
@de hoef stoppen met mpr. Ben je van dat gedoe met lw af. 😁
+1
meelezer10
@pieta Dan zit ie weer met melkprestatieindex van zijn robots
+1
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
met mpr.

heb geen mpr ,kijk alleen in de tank
Grasbaal
Dit lijkt weer mee te vallen: Geen boete met terugwerkende kracht derogatie prikkebord.nl/topic/102566/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , nmv , derogatie , overheid , schade , melkveebedrijven , melkveehouders , europese commissie , brussel , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0