Nog meer puzzelen

Van melkweb:

21 december 2016

Tijdelijke FrieslandCampina standstill-maatregel

Geachte heer/mevrouw,

In de ledenraadsvergadering van 20 december 2016 heeft de ledenraad van FrieslandCampina haar steun uitgesproken voor het voorgenomen sectorplan fosfaatreductie. Ook heeft de ledenraad ingestemd met het voorstel van het bestuur en de executive board van FrieslandCampina om, in aanloop naar het sectorplan fosfaatreductie, een tijdelijke maatregel in te stellen om het melkaanbod niet toe te laten nemen ten opzichte van het niveau van 2016. Deze zogenoemde tijdelijke FrieslandCampina standstill-maatregel geldt van 9 januari 2017 tot het moment dat de maatregelen van het sectorplan fosfaatreductie in werking zullen treden (beoogde datum 1 maart 2017).

Uitstel invoering fosfaatrechtenstelsel naar 1 januari 2018
Op 13 oktober 2016 maakte staatssecretaris Van Dam bekend dat de invoering van het fosfaatrechtenstelsel wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Naar aanleiding hiervan heeft de zuivelsector samen met andere partijen een pakket van maatregelen samengesteld om de fosfaatproductie door de melkveehouderij in 2017 substantieel te verminderen. Het doel van de maatregelen is om te voldoen aan de milieueisen van de Europese Commissie en zo de derogatie voor Nederlandse melkveehouders te kunnen behouden in 2017 en voor de jaren 2018-2021. De daadwerkelijke invoering van het maatregelenpakket is afhankelijk van definitieve besluitvorming in de sector en de instemming van de Europese Commissie met de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Het maatregelenpakket zal naar verwachting in werking kunnen treden op 1 maart 2017.

Melkaanbod en verwerkingscapaciteit in onbalans
FrieslandCampina heeft in haar verwerkingscapaciteit rekening gehouden met de inwerkingtreding van het fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2017. Dat zou immers de melkproductie aanzienlijk reduceren. Echter, door het uitstel van de inwerkingtreding van het fosfaatrechtenstelsel en de onduidelijkheid over het fosfaatreductieplan is het melkaanbod blijven groeien. Hoewel de verwerkingscapaciteit van FrieslandCampina in 2016 wederom is toegenomen, geven de laatste inschattingen aan dat het melkaanbod de beschikbare eigen en ingehuurde verwerkingscapaciteit waarschijnlijk zal overstijgen in de eerste maanden van 2017. Om te voorkomen dat het melkaanbod in 2017 boven de beschikbare verwerkingscapaciteit uit komt, heeft FrieslandCampina een tijdelijke standstill-maatregel ingesteld.

Tijdelijke maatregel van kracht tot inwerkingtreding sectorplan
De tijdelijke FrieslandCampina standstill-maatregel gaat in per 9 januari 2017. De maatregel is van kracht tot het moment dat de maatregelen van het sectorplan fosfaatreductie in werking treden (beoogde datum 1 maart 2017). Afhankelijk van ontwikkelingen kan de tijdelijke maatregel zo nodig aangepast worden.

De tijdelijke maatregel is van toepassing op leden-melkveehouders van Zuivelcoƶperatie FrieslandCampina U.A in Nederland. Uitgezonderd daarbij zijn de leden-melkveehouders die melk leveren conform het biologisch melkgeldreglement en leden-melkveehouders gevestigd in Duitsland en Belgiƫ.

Vaststelling van het vergelijkingsvolume
Om de tijdelijke FrieslandCampina standstill-maatregel uit te kunnen voeren, wordt voor elk bedrijf een vergelijkingsvolume per dag vastgesteld op basis van de totale hoeveelheid geleverde melk in een referentieperiode. Voor de vaststelling van het vergelijkingsvolume kunnen leden-melkveehouders vooraf zelf kiezen uit drie referentieperiodes:

(I) 20 augustus 2016 tot en met 17 september 2016;
(II) 1 januari 2016 tot en met 31 maart 2016;
(III) 13 november 2016 tot en met 12 december 2016.

Bij de keuze voor de referentieperiode gaat FrieslandCampina standaard uit van de periode met het hoogste vergelijkingsvolume (zie achterzijde brief).

90% inhouding op maandelijkse garantieprijs over melkvolume boven vergelijkingsvolume
Het maandelijkse vergelijkingsvolume wordt maandelijks vergeleken met de geleverde hoeveelheid melk in de betreffende maand. Voor leden-melkveebedrijven waar de werkelijk geleverde hoeveelheid melk boven het maandelijkse vergelijkingsvolume ligt, geldt een inhouding van 90 procent op de maandelijkse garantieprijs over de hoeveelheid melk boven het vergelijkingsvolume.

Toeslag over minder geleverde melk ten opzichte van vergelijkingsvolume
Leden-melkveebedrijven waar de werkelijk geleverde hoeveelheid melk onder het maandelijkse vergelijkingsvolume ligt, ontvangen een toeslag. De toeslag wordt betaald over de minder geleverde melk ten opzichte van het vergelijkingsvolume en wordt uit de inhouding gefinancierd. De hoogte van de toeslag is maximaal de maandelijkse garantieprijs over maximaal 10.000 kg minder geleverde melk per maand. De hoogte van de toeslag wordt maandelijks vastgesteld.

Meer informatie
In de bijlage vindt u een uitleg van de tijdelijke FrieslandCampina standstill-maatregel. Op melkweb vindt u meer informatie via mijn overzicht > maatregelen > tijdelijke standstill-maatregel. Ook kunt u bij vragen contact opnemen met de binnendienst per email via binnendienst@frieslandcampina.com of telefonisch via 033ā€“7133000.


Met vriendelijke groet,

Namens het coƶperatiebestuur,

Frans Keurentjes
voorzitter bestuur Zuivelcoƶperatie FrieslandCampina U.A.

Deel dit topic

Reacties

vofjagtenberg
Het is maar goed dat er geen druppel Belgische en Duitse melk in Nederland verwerkt wordt.
brabo
@vofjagtenberg
Ik denk dat dit binnen een jaar wel een feit is, en waarschijnlijk nog heel vlakbij jou ook 😄
vofjagtenberg
@brabo Daar gaat mijn melk al naar toe (9 van de 10 keer). Kan beter een leiding aanleggen. Is hemelsbreed 3 km denk ik.
Teunis D
@vofjagtenberg Belgische ledenmelk is zowieso maar een druppeltje in vergelijking met de Nederlandse.
christo
@Teunis D De laatste druppel doet de emmer overlopen. Slap excuus.
Brutus64
Je wordt iedere keer opnieuw verrast, weer anders dan verwacht
de Tank
@Brutus64 leuk he!
+1
Brutus64
@de Tank echt niet leuk
de Tank
@Brutus64 ach,degene die moeten minderen kunnen nu alvast beginnen. Krijgen daar iig 2 maanden een beloning voor.
+1
@Brutus64 Tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen kan dat zomaar ??? Zijn er juristen op het prikkebord ???
arie.j
Quote Reactie van @Brutus64:
e wordt iedere keer opnieuw verrast

Die toeslag op minder melk (maximaal over 10.000kg)is ook een verrassing achteraf begrijp ik .
janv
Toch quotering!
friesboertje
Hup, allemaal terug in jullie mand.
meelezer11
Iets met bomen en het bos niet meer zien?
+1
Jack Rijlaarsdam
Het wordt steeds moeilijker om een referentieperiode uit te kiezen waarin melkveehouders niet benadeeld worden wanneer zij aan een melkverminderingsplan hebben meegedaan.
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

De genoemde referentieperiode bestaan toch al van uit de dubbeltjes regeling.
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam en daarom neem jij deze keer de 90 % korting maar, in verband met volgende referentie ?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
daarom neem jij deze keer de 90 % korting maar, in verband met volgende referentie

Ja, geweldig, ik zie er melkveehouders voor aan.

Ik heb het hele verhaal net aan m'n meisje proberen uit te leggen en die heeft nu al een kwartier de slappe lach. Wat een komedie.
+1
vofjagtenberg
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik heb het hele verhaal net aan m'n meisje proberen uit te leggen
Hier ook gedaan. Ben halverwege maar gestopt. Ze snapte hem al. 😂
KuikenenKoe
Net of vertrouwen ze hun haalbaarheid eigen melkreductie list niet ,gaat immers om 6 weekjes
en bij invoering list gaat melk aanvoer toch al wel zakken
Mijn besluit is genomen ik doe der geen donder op uit !!! nu jullie nog , allemaal gas erop , plankgas ,
+2
meelezer10
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
Mijn besluit is genomen ik doe der geen donder op uit !!! nu jullie nog , allemaal gas erop , plankgas ,

goed zo zo moet dat. Dan wordt er teminste genoeg geld ingehouden door de 90% korting

Ik melk wel 20000 liter minder de komende 2 maanden. Dan krijg ik voor 20000 liter de garantieprijs. zeg 38 cent is 7600 euro. plus 20000 liter in de 10 cent regeling nog 2000 euro.

Is samen 9600 euro door niets te doen. En het mooie is ik ga mijn referentievolume toch niet halen doordat de koeien allemaal net wat later kalven.
Rondhus
@de tukker oet twente zoals ik het kan bekijken blijft hier het rechter voetje ook gestrekt. Slechte koeien al opgeruimd. Boel nieuwmelkse koeien vanaf december tot eind januari. Nu al onder gve -4% reductieplan. Gas terug voor twee maanden kost me de rest van het jaar te veel melk
Maarten4
RFC is toch geen politieke partij? Als er teveel melk is, dan gaat de prijs naar beneden. Met overal referenties raakt het overzicht kwijt. Mensen die altijd een hoge referentie hebben gehad worden beschermd. Waarom de markt zijn werk niet laten doen?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Maarten4:
Waarom de markt zijn werk niet laten doen

Melk aan de voorkant de fabriek in pompen en door de achterdeur weg laten lopen is weinig zinvol en kost klauwen met geld. In feite is dit de markt z'n werk laten doen. gasdroppers mogen doormelken tegen afdracht van 90% melkgeld en afremmers krijgen hiervan wat sigarengeld. Er komt vanzelf een evenwicht.
Maarten4
@Jack Rijlaarsdam Klopt. Maar waarom moet de RFC dit ons opdragen? Overtollige melk verkopen tegen dumpprijzen laat de garantieprijs dalen. Dan komt er vanzelf evenwicht.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Maarten4:
Overtollige melk verkopen tegen dumpprijzen laat de garantieprijs dalen.

Verdiep je nog eens in de totstandkoming van de garantieprijs.
christo
@Jack Rijlaarsdam Heeft dat niet iets met referentiebedrijven te maken? Die kunnen schijnbaar de melk de laatste tijd beter vermarkten dan FCDF. Misschien een ideetje om daar wat heen te karren?
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam gasdroppers, die houden we erin. Woord van 2017?
weurding
Quote Reactie van @Wiebren:
gasdroppers,

benieuwd wat voor smaak we daaraan over houden, hij had het gisteren al over zakjes drop uitdelen 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
gasdroppers, die houden we erin. Woord van 2017

Welnee, hier een grote smoel, maar uiteindelijk is bijna iedereen zo mak als een lammetje. Degene die zo simpel is om wel dom door te melken wordt na een maand wel door z'n vrouw terug gefloten.

Ondanks alle rumoer vanmiddag, alles went, het is een mooie opwarmronde voor het reductieplan. Nu is het nog gelijk aan een referentieperiode, dus alleen de groei is er uit, dan zullen we toch echt 4% moeten minderen.
meelezer10
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
4% moeten minderen.

De ene wel de andere niet. 🙃
Vario512
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
4% moeten minderen

Melkprijs december boven 40 cent. 1 maart de 1ste snee kuil en de maiskuil open, april het gras erbij. Zodra de stillstand eraf is, kunnen we hier 10% groeien.

Waar maken we ons druk over.
klant
Kom niet meer bij van het lachen wat een ongeloofelijke bende is het toch aan het worden, stelletje prutsers.
verwijderd
meelezer10
@buorman per maand
buorman
@meelezer10

idd [net verwijderd] maar 3/4 Jan en Febr dus ong 17500
meelezer10
@buorman het zal wel 20000 zijn tot 1 maart. Ik zat met mijn referentievolume in de waar dat is nammelijk wel 3 maanden
+2
Frans1
Quote Reactie van @meelezer10:
Ik zat met mijn referentievolume in de waar

Je zult de enige wel niet zijn 😞
Wat een puinzooi allemaal.
Wel geluk dat mijn referentieperiode zo goed uitpakte,nu cashen voor melk die niet geleverd wordt.Het is van de zotte
vaak
@Frans1 Ik heb ook geluk.
De regels leveren mij mooi de jackpot op zonder iets te doen.
christo
@vaak Geloof je het zelf? Er staat maximaal de garantieprijs. Minimum staat niets over. Dus misschien wel meer dan 0 cent voor elke liter die je minder levert.
Twentsch Land
@christo

Denk dat 10 cent het minimum is, heb niks gelezen over afschaffing 10 cent regeling.
christo
@Twentsch Land Je krijgt wel twee referenties voor twee regelingen. Ze houden wel van een goede kerstpuzzel in amersfoort
meelezer10
@christoOm het nog een beetje complexer te maken. Administratieve knip is van toepasing op de referentieperiode.
christo
@meelezer10 Zou toch jammer zijn dat de puzzel snel af is. Kerst duurt toch wel meer dan 48 uur.
+1
dwers
Toch niet meer te geloven domheid ten top, begrijpen ze bij FC zelf nog wel, zal wel zo'n klukkluk vergadering geweest zijn, ik ga naar de stal gooi er nog wat extra voer voor, morgen kan het toch weer anders zijn allen gegroet.!!
+2
brabantboer1
Het is inderdaad niet te geloven. De bende wordt groter en groter, Friesland Campina werkt zich steeds dieper en dieper in de nesten. Hoe bang moeten we zijn voor het vermogen bij deze organisatie vraag ik mezelf af. Zie ik mijn centjes op naam ooit nog een keertje terug.
+1
verbi
@brabantboer1 RFC is een gezonde club ben het ook niet altijd met hun eens maar ze zitten nu ook in een vervelende situatie. En al wat ze uitvaardigen is nog goed te snappen zo moeilijk is het toch niet. Waar maak je je druk om.
weideboer
Kan me vergissen, maar wie van jullie heeft de afgelopen jaar zijn/haar beleid aangepast aan rfc.....niemand toch? En als je toch zielig wilt doen vraag even een DOC-er hoe te handelen, die hadden er reden toe, wij niet. Dus ga aub niet zo kermen als een klein kind als er een hobbel in de weg zit. Krijg het idee dat velen op deze prikbord niet helemaal lekker in hun vel zitten.

Oke, schiet maar, I don't care!!!

p.s enige wat ik RFC kwalijk neem is dat hun niet helemaal fair zijn in hun uitleg. Hun kunnen de melk wel verwerken maar ze hebben meer een afnameprobleem van hun(ons) producten. A-ware is de stille luis in de pels, je hoort ze niet, je ziet ze niet maar leveren stiekem wel (steeds meer) door (bron: verpraten van een rayonmedewerker).
Frans1
Quote Reactie van @weideboer:
vraag even een DOC-er hoe te handelen

En wat hebben die gedaan wat een ander niet gedaan heeft ?
Rondhus
Op melkweb januarie, februarie en maart een "fabrieksqoutum". In de mail word gezegt dat het eraf gaat als andere plan in werking treed waarscheinlijk 1 maart. Dus remmen voor maar januarie en februari?? En stel avv krijgen we sneller en kan plan ingaan op 1 februarie. Dan maar remmen voor alleen januarie?
Cornelis
@Rondhus Afhankelijk van ontwikkelingen kan de tijdelijke maatregel zo nodig aangepast worden. Tekst van melkweb.
christo
@Cornelis Ik denk dat er binnen afzienbare tijd een korting komt op je referentiehoeveelheid. Past mooi bij het fosfaatreductieplan.
Rondhus
@Cornelis dus gas erop? Eerste twee maanden beetje verlies nemen om daarna de koeien knap op de melk te houden en door te melken. Voldoe al aan de gve -4% regeling
Cornelis
@Rondhus Lees het zoals je wilt. Boerenlogica: in januari en februari een FC regeling omdat de verwerkingscapaciteit niet oneindig groot is en dan in maart, april ...tja hoe gaan we dat dan doen.
schoppenboer
@Cornelis
Dan zijn er al een hoop koeien weg denk ik.
Cornelis
@schoppenboer 10% van de koeien weg is pak hem beet 4% minder melk (of niks) en 80% minder werk.
vrije boeren
A were heeft melk te kort
kaas
@vrije boeren die zit vol

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , melkveehouderij , duitsland , werking , melk , frieslandcampina , derogatie , biologisch , melkproductie , melkveehouders , ledenraad , europese commissie , garantieprijs , fosfaatproductie , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
2.285