Familie

Foto's van familie

Familie nieuws

Zij verhuurt Pipowagens, hij is koeienboer en de zoon heeft een mini oorlogsmuseumpje

30-07-2020 - Verveling? Kennen ze niet bij de Vlierdense familie Verberne. De ondernemers hebben allemaal veel te weinig uren in een dag. Er moeten koeien worden gemolken, schoolklassen rondgeleid en gastenverblijven gestofzuigd.

Nieuwsgrazer

Psychische nood onder boeren: 'Langdurige onzekerheid is voor niemand goed'

17-07-2020 - Ogranisaties als GGD, AgroZorgwijzer en Zorg om Boer en Tuinder merken dat agrariërs vaker dan voorheen last hebben van psychische problemen, onder meer door toenemende werkdruk. Boeren praten daar vaak niet over en daardoor worden de problemen groter.
Veel boeren onderschatten hun problemen en hebben vaak onvoldoende vertrouwen in de reguliere hulpverlening, blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland en het Amsterdam UMC.
Uit een inventarisatie van 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat tussen 2013 en 2016 het aantal suïcides in de agrarische sector is toegenomen. "We zien dan dat tussen 2013 en 2016 het suïcidecijfer is gestegen van 12,5 naar 17,4 per 100.000. Dit is een stuk hoger dan het landelijke suïcidecijfer van 10,6. De agrarische sector staat daarmee in de top 10 van sectoren met relatief gezien de meeste suïcides", blijkt uit onderzoek.
In Drenthe pleegden in relatief korte periode onlangs meerdere boeren zelfmoord, meldt RTV Drenthe. Wat de redenen waren voor deze boeren om uit het leven te stappen, is niet te zeggen.
Wel is duidelijk dat agrariërs te maken hebben met veel problemen tijdens hun werk, zegt Christel van Raaij van AgroZorgwijzer. "In de varkenshouderij bijvoorbeeld heb je te maken met prijsschommelingen en de stoppersregeling. Bij melkveehouders had je de fosfaatwetgeving en nu de stikstofcrisis. Bij pluimveehouders had je fipronil."
Daar komen de droogte en de coronacrisis nog overheen. "Het is bijna nooit één ding, maar het kan wel zijn dat het de druppel is die de emmer doet overlopen. Langdurige onzekerheid is voor niemand goed, je hebt een stabiele basis nodig."
Onzichtbare problemen
Er zijn ook minder zichtbare problemen. De druk vanuit de samenleving en de omgeving is er een van. "Enerzijds zijn we kampioen in het in stand houden van de leus dat het het mooiste beroep ter wereld is. Anderzijds hebben we een kloteberoep,zegt LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts tegen de regionale omroep. Volgens hem krijgt de sector constant shit over zich heen in de media. "De maatschappelijke waardering lijkt soms ver te zoeken."
Volgens Bloemerts hebben sommige boeren geen plezier meer in het werk. "Boeren willen niet de helft van de tijd bezig zijn met regels, er komen er steeds meer en er zijn steeds meer controles. Je wil primair bezig zijn met het product, in de stal of op het land werken."
In een boerenfamilie wordt er vaak automatisch vanuit gegaan dat de volgende generatie het bedrijf voortzet. "Als een bedrijf generaties lang in de familie is, wil je niet dat het bij jou eindigt", zegt Van Raaij.
Agrariërs met problemen kunnen terecht bij Agro Zorgwijzer en Zorg om Boer en Tuinder. De GGD is ook alert op boeren die psychische hulp nodig hebben.
In 2018 kondigde landbouwminister Schouten al aan stappen te willen zetten om het onderwerp beter bespreekbaar te maken. Ook kondigde ze een landelijk loket voor (anonieme) meldingen aan. Twee jaar later is dat loket er nog niet. "Uiterlijk eind dit jaar komt er een voorstel voor de invulling van dit landelijke loket. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk bij bestaande dienstverlening aan te sluiten", zegt haar woordvoerder tegen RTV Drenthe.

Nieuwsgrazer

Varkensboer wil dier- en milieuvriendelijkere stal, maar woonwijk start petitie tegen groeiplannen

11-07-2020 - Bewoners van de Gemertse wijk Paashoef zijn een petitie begonnen tegen de bouwplannen van de familie Jans. Zij willen hun oude varkensstallen aan de Rooije Hoefsedijk slopen. Ervoor in de plaats moet een hypermodern stallencomplex komen. Alleen de investering die daarvoor nodig is, wil het familiebedrijf terugverdienen door het aantal dieren dat ze houden te verdubbelen. En juist daar zit een deel van de naastgelegen wijk niet op te wachten.
Joep en Janny Jans hadden tot een half jaar geleden een varkenshouderij aan de Wolfsbosscheweg in Gemert. Alleen door uitbreiding van het bedrijventerrein daar moesten ze weg. Ze namen een boerderij aan de Rooije Hoefseweg over, niet ver van hun oude bedrijf. Op hun nieuwe stek mogen er nu gespeende 1660 biggen en een kleine 2400 vleesvarkens worden gehouden. Janny legt uit waarom ze wil moderniseren en er een vergunning is aangevraagd om meer varkens te houden.
Volgens de aangevraagde vergunning mag de familie Jans straks 3800 biggen en bijna 4800 vleesvarkens houden in de nieuwe stal. Het voedsel voor de dieren wordt op de eigen akkers verbouwd en dat land bemesten weer met de varkenspoep zodat er kringlooplandbouw ontstaat. Alleen in de huidige stal kunnen ze de zelf geteelde mais niet voeren omdat anders de oude voedselsystemen verstopt raken.
Joep en Janny hadden liever niet uit hoeven breiden. "Alleen kunnen we dan ook niet in een diervriendelijkere stal investeren en de biologische luchtwassers terugverdienen." Die zijn namelijk nodig om met meer dieren binnen de stikstof, ammoniak en fijnstofnormen te blijven die op het huidige perceel gelden. "Die apparaten zijn zelfs zo goed, dat we zelfs veel minder uitstoten straks, terwijl de stal en het aantal dieren groter zijn."
ZorgenDaniëlle van Dijck, initiatiefnemer van de petitie tegen de 'megastal', is van dat laatste niet overtuigd. "Er is genoeg kritiek op de effectiviteit van de luchtwassers. Daarnaast weten we gewoon dat de intensieve varkenshouderij in deze regio voor een slechte luchtkwaliteit zorgt. Vandaar dat corona hier ook zo'n impact heeft gehad." Zij ziet daarom meer varkens op zevenhonderd meter van de wijk niet zitten.
"Sinds ik hier woon heb ik klachten aan mijn luchtwegen ontwikkeld. Ik dacht dat ik gewoon pech had, totdat mijn kinderen het ook kregen", vertelt Yvonne Hoekx. "Ik dacht eerst nog dat ik het had doorgegeven, maar toen mijn dochter op kamers ging wonen in Tilburg, had ze ineens geen last meer van haar luchtwegen. Alleen als ze in het weekend hier is, krijgt ze na twee dagen weer last." Volgens het viertal tegenstanders staan dit soort klachten niet op zich in Gemert.
Gemiste kansVolgens Van Dijck heeft de gemeente Gemert-Bakel niet aan zijn zorgplicht voldaan. "Zij moeten de inwoners beschermen tegen nog meer varkens en daarmee nog meer luchtvervuiling en stankoverlast." Ze had ook beter geïnformeerd willen worden en vindt dat de nieuwe stal van de familie Jans erdoor wordt geduwd. De varkenshouders zijn het daar niet mee eens. "We hebben aan alle wettelijke eisen voldaan, inclusief een rapport van de GGD naar de gezondheidseffecten.
Inmiddels zijn er ruim drieduizend handtekeningen opgehaald met de online petitie. "Niet alleen uit de wijk, maar uit heel Gemert en zelfs uit Eindhoven", vertelt Yvonne. Ze vindt net als Daniëlle dat er beter geluisterd moet worden naar die zorgen. "We hebben met de lokale CDA-fractie om tafel gezeten, maar voelden ons niet begrepen. Wij zijn ook niet tegen de ondernemer en snappen zijn plannen, maar wij willen niet zoveel extra dieren vlakbij de bebouwde kom", zegt Daniëlle.
Janny Jans heeft begrip voor de zorgen, maar is van mening dat ze berusten op de verkeerde aannames. "Dat ik bijvoorbeeld vergunningen van mijn oude perceel en dit perceel heb samengevoegd, kan niet eens." Toch nodigt de varkenshouder de mensen uit Paashoef uit om zich te laten informeren en van gedachten te wisselen. "We willen geen problemen en hier tot aan ons pensioen een boterham verdienen en misschien dat onze zoon het dan ooit overneemt", zegt ze hoopvol.
De gemeente Gemert-Bakel wil nog niet reageren op de kwestie en zegt na de zomervakantie in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van de petitie.

Nieuwsgrazer

Nog meer Familie nieuws

Datum Onderwerp Reacties
09-07-2020 Wonderkoe Nora gaf al 200.000 liter melk en dat is over de hele wereld nog niet zo vaak gebeurd 0 reacties
04-07-2020 Kans op kalfjesdrieling is één op acht miljoen dus Boerdonkse boer bijzonder blij 0 reacties
28-06-2020 Bewoner hoort knal en ontsnapt met zijn familie net op tijd aan verwoestende vuurzee in monumentale boerderij 0 reacties
25-06-2020 IJzeren plaat als dam in de sloot, water vasthouden in droge tijden is uitdaging voor waterschappen 0 reacties
22-06-2020 Boer zoekt water: 'een mooie snede na maar 2,5 mm water, ik was positief verrast' 0 reacties
20-06-2020 'Een nertsenhouder mag je alles aandoen, blijkbaar' 0 reacties
20-06-2020 Liempdenaren verdrietig over vertrek kleurrijke pastoor en maken film over zijn tijd in het dorp 0 reacties
18-06-2020 'Bij ons vind je alleen Beemsterkaas in het schap' 0 reacties
15-06-2020 Vossen doden zeventig sierkuikens in Soest 0 reacties
07-06-2020 Lokale kersen, lokale aardbeien: we kunnen nu niet op pad dus zoeken we naar pareltjes in eigen dorp of stad 0 reacties
02-06-2020 Boerenpicknick in Bommelerwaard: ‘We komen op plekken waar we nog nooit zijn geweest’ 0 reacties
22-05-2020 Coronanieuws: totaal sterftecijfer voor het eerst in maanden lager dan normaal 0 reacties
16-05-2020 Gemertse champignonkwekerij groeit door 0 reacties
13-05-2020 'Stalbezettingen schieten alle doelen voorbij', dierenactivist krijgt weinig begrip 0 reacties
09-05-2020 Bijna duizend kilo friet verkocht met actie op Almkerkse boerderij: ‘Anders tot veevoer verwerkt’ 0 reacties
04-04-2020 Landbouwbedrijf Nieuw Namen zoekt met eigen voorgesneden friet de consumenten op 0 reacties
27-03-2020 ‘Personeelsgebrek door coronacrisis bedreigt oogst aspergetelers’ 0 reacties
25-03-2020 Video: Koeien houden geen anderhalve meter afstand 0 reacties
23-03-2020 Boer Zoekt Vrouw boer Geert-Jan hoeft niet te kiezen, Betty vertrekt. 0 reacties
22-03-2020 Bloemen voor wanhopige tulpenkweker 0 reacties
10-03-2020 Eerste kievitsei Weststellingwerf: Klaas Stapensea op herhaling 0 reacties
22-02-2020 Boer zoekt Vrouw-deelneemster Steffi wil in april 2021 eigen B&B openen 0 reacties
10-02-2020 Varkens leven als één familie in de proefstal van boer Ivo: op zoek naar gelukkigere varkens 0 reacties
06-02-2020 Familie Meiland gaat in Achterhoekse boerderij wonen 0 reacties
28-01-2020 Oss koopt een van laatste boeren aan rand van Geffen weg voor natuurontwikkeling 0 reacties
24-01-2020 Chinese Muur en andere grote attracties dicht vanwege nieuwe coronavirus 0 reacties
21-01-2020 Varkenshouder Ten Have: 'Misschien kan Greenpeace ons vlees promoten' 0 reacties
06-01-2020 Video: Open dag nieuwe schapenstal familie Reitsma 0 reacties
12-12-2019 Minder koeien, meer kwaliteit 17 reacties
15-11-2019 Is de boerderij van familie Lansink in Sint Isidorushoeve het voorbeeld voor Minister Schouten? 1 reactie
18-10-2019 Bekijk hier de dronebeelden van het politieonderzoek rond de schuilboerderij in Ruinerwold 0 reacties
17-10-2019 Fotoserie: Nieuwe stallen geschikt voor vrijwel ieder vleeskuikenconcept 0 reacties
16-10-2019 Hoe gaat het supermarktlandschap in België er uit zien met de komst van Jumbo? 0 reacties
10-10-2019 Fotoserie: Nieuwe biologische leghennenstal vanwege gunstige toekomstperspectief 0 reacties
09-10-2019 Bollenplantseizoen afgetrapt met eerbetoon aan Leidse meester-schilder 0 reacties
07-10-2019 Van onooglijk plantje naar rubberproducerend bloemetje 0 reacties
28-09-2019 Oproep ambassadeurs ‘Lekker eten voor iedereen’ 0 reacties
27-09-2019 Kapèlkeshof wint zilveren medailles met wijnen 0 reacties
25-09-2019 Maishakselen met een Fox type 6600 0 reacties
24-09-2019 Rein Landman vindt ruimte en vrijheid in de VS 9 reacties
23-09-2019 Varkensbedrijf Kavar kondigt juridische procedure aan tegen gemeente Oisterwijk 0 reacties
16-09-2019 Open dag Engling 0 reacties
12-09-2019 Microflor trekt vers kapitaal aan 0 reacties
10-09-2019 DNA-onderzoek demonstreert uniekheid van runderen op Fries melkveebedrijf 0 reacties
06-09-2019 Oogstdag Kamperveen 0 reacties
05-09-2019 Alleen in rijke landen zijn hartkwalen niet langer doodsoorzaak nummer 1 0 reacties
02-09-2019 Melkveehouder experimenteert met de 'fly trap' 0 reacties
29-08-2019 Leren over robuuster maken van grasland 0 reacties
26-08-2019 Melkrobotleverancier moet schade van boer betalen 11 reacties
23-08-2019 Fotoserie: Van nat strooisel naar gezonde kippen en meer eieren 0 reacties
23-08-2019 Modderpoeltrofee 2019 naar Overesch 0 reacties
23-08-2019 Modderpoeltrofee 2019 naar Overesch 0 reacties
22-08-2019 Column: Positieve en minder positieve verrassingen 0 reacties
22-08-2019 Boer toont mestbeluchtingssysteem 0 reacties
20-08-2019 Heine Kuhr over zijn ronde stal voor 600 koeien 0 reacties
16-08-2019 Hele families druk met poetsen voor fokveedag bij Agrifair Wierden 5 reacties
16-08-2019 Bouw kalverstal familie Wisse vordert gestaag 0 reacties
16-08-2019 Bezwaar ongegrond verklaard: Verhuizing boer in De Rips stap dichterbij 0 reacties
26-07-2019 ​‘Worstenmaker en familie VanDrie praten over fusie’ 0 reacties
25-07-2019 Een van de grootste mestfraudezaken ooit: Lierops familie hoort vandaag de straf 0 reacties
23-07-2019 Verdachte brand kippenstal was onder invloed van drank en drugs 0 reacties
23-07-2019 Toch feest in Warnsveld als ‘hun warmterecord’ sneuvelt 0 reacties
23-07-2019 Toch feest als het warmterecord sneuvelt 0 reacties
23-07-2019 Drie generaties en alle drie verzot op trekkers 0 reacties
18-07-2019 Brandstichter kippenstal meldt zich bij politie 0 reacties
18-07-2019 Video: Jennissen verkiest 10 melkrobots boven conventioneel melken 0 reacties
13-07-2019 Jan Modaal zit klem 4 reacties
12-07-2019 Tien melkrobots voor familie Jennissen in Den Dungen 55 reacties
11-07-2019 Schouten: 'Loket voor Groningse boeren met aardbevingsschade' 0 reacties
11-07-2019 Dit familiebedrijf in Holten fabriceert 200 soorten ijs en 14 verschillende ijstaarten 0 reacties
01-07-2019 Eerste certificaat IJsseldelta Boert Bewust onthuld 0 reacties
01-07-2019 Werkbezoek over emissiebeleid voor beleidsmakers overheid 0 reacties
28-06-2019 LTO tekent niet zomaar bij klimaatkruisje 0 reacties
25-06-2019 Verdachten drugslab boerderij familie Karst in Zuidwolde ook betrokken bij productie speed in Odoornerveen 0 reacties
24-06-2019 P.Bos veevoeders viert 125-jarig bestaan 0 reacties
21-06-2019 Familie Groen gaat van rozen naar zonnepanelen 0 reacties
13-06-2019 Uit de oude doos van …de familie Verplancke 0 reacties
06-06-2019 Frans Hempen geeft uitleg bij zijn gloednieuwe jongveestal 0 reacties
03-06-2019 Jeroen Pauw: ‘Ik hoopte dat Yvon Jaspers eigen leed zou relativeren’ 0 reacties
01-06-2019 Zo groot is de grootste asperge ooit gemeten 0 reacties
28-05-2019 Toekomstproof boeren met de Italiaanse waterbuffel 0 reacties
25-05-2019 De champignons groeien weer, aan de Beeksedijk in Gemert 0 reacties
24-05-2019 Steeds meer veehouders installeren bewakingscamera’s 0 reacties
22-05-2019 Jan Drenthecollectie blijft in de familie 0 reacties
21-05-2019 Column: Stront er overheen 0 reacties
16-05-2019 Bijzondere natuurlijke geboortes 0 reacties
14-05-2019 Minister Grapperhaus wil varkensboer in Boxtel opzoeken 0 reacties
13-05-2019 Kalveropfokclub brengt kinderen in contact met dieren 0 reacties
13-05-2019 Veel melk per kilo fosfaat door voeren en landwerk uit te besteden 0 reacties
02-05-2019 Nog geen spoor van koe Jacoba uit Arnemuiden: ‘We staan voor een groot raadsel’ 0 reacties
25-04-2019 Maximale score voor vier EK-vaarzen 0 reacties
05-04-2019 By de Boer: serie over het werk op melkveebedrijf en actuele ontwikkelingen 1 reactie
02-04-2019 Eerste ervaringen met de IFS-PIA 0 reacties
02-04-2019 Het eerste officiele fokcentrum voor Fries Roodbont staat in…...Groningen 0 reacties
29-03-2019 Koeien boer Stevens in Holten mogen weer naar buiten 0 reacties
29-03-2019 ‘Automatisch voer aanschuiven geeft rust’ 0 reacties
29-03-2019 Familie Ten Have wint agrariche ondernemersprijs 2019 0 reacties

Familie video's