MELKVEEHOUDERS WORDEN UITGELACHEN IN EUROPA

Door Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

Melkveehouders kunnen verlenging van de derogatie hoogstwaarschijnlijk vergeten, als de sector er niet spoedig in slaagt weer onder het fosfaatplafond te komen.
Op clementie vanuit Brussel kan Nederland vermoedelijk niet rekenen. Wie zijn oor te luister legt in andere landen, hoort dat met het nodige sarcasme en kritiek over de Nederlandse melkveehouderij wordt gesproken.

Nederland is een wereldspeler op het terrein van zuivelverwaarding, maar we worden niet altijd bewonderd in andere lidstaten. Nederlandse koeienboeren worden gezien als rupsjes-nooit-genoeg, die zich vrijwillig zwaar in de schulden steken om alsmaar meer te produceren.

Remmen los
Na het einde van het melkquotum gingen in Nederland als een van de weinige EU-landen de remmen los. En dat op dure grond in een klein en dichtbevolkt land met hoge milieudruk. Opgezweept door de ambitieuze zuivelindustrie, zijn we bezig aan een race to the bottom, zo zien ze dat in Europa.

Boeren in zuidelijke en oostelijke lidstaten hoeven niet zo nodig de wereldmarkt te bedienen. De Fransen hebben ons altijd al uitslovers gevonden. Liever een paar koeien minder als het inkomen dat toestaat, dan alsmaar meer, redeneren de Fransen.

Gunfactor
Onze onderhandelaars merken in Brussel dat van een gunfactor geen sprake meer is. De slechte prijsvorming in de afgelopen anderhalf jaar draagt daaraan bij. Het zijn de groeiers die het inkomen van de overige veehouders drukken.

Nederland staat voor een correctie van de mest- en melkproductie, als de derogatie ons lief is. Als de sector geen derogatieverlenging krijgt, dan hoeven onze boeren niet op mededogen van Europese collega's te rekenen.

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2016/…
Grasbaal

Zelf uw fosfaatrechten kopen of verkopen??

Fosfaatrechten zijn nu het nieuwe melkquotum, bekijk hier actuele vraagprijzen en het aanbod.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

sorry
"Als de sector geen derogatieverlenging krijgt, dan hoeven onze boeren niet op mededogen van Europese collega's te rekenen."
weideboer
@sorry wat had je anders verwacht dan met deze lage Europese melkprijzen. Op dat moment kijkt iedereen vooral naar zichzelf.
Greetje
Dacht dat ze in bijvoorbeeld Frankrijk ook niet zo veel te lachen hadden..
+2
komelker 2
Straks maar stemmen op een partij die uit de EU wil.
+1
spotmelker
@komelker 2 Die partij krijgt al (meer dan) genoeg stemmen
George
Toch denken die Fransen zo gek nog niet. 😄
+2
achterhoeker2
Of ze me uitlachen kan me niet schelen, en dat geldt het zelfde met de fosfaatproductie ik( en iedere boer )kijkt eerst naar zijn/haar eigen situatie ,en daarom moeten we ophouden met termen als ,sectorbreed en algemeen belang, we moeten accepteren dat de derogatie eraan gaat.
En hoe bedrijven dat oplossen is aan hun.
Geen enkel bedrijf is het zelfde
+1
jg
@achterhoeker2 In melk verwerking wordt ook sectorbreed geïnvesteerd. Heel makkelijk dat selectief gebruik maken van......
duitser
Kijk toch een man die verder heeft gekeken. Nu de 95% van de boeren nog.
+2
melktkoeien
Dacht dat derogatie over normen in waterkwaliteit ging, weet niet wat een gun factor van andere landen daarmee van doen heeft, als het daar van af hangt hoeven we toch nergens aan te voldoen
+1
jvt
@melktkoeien zou ik toch maar anders bezien... de europese norm is 170 kg N, bij uitzondering mag nederland wat meer brengen door derogatie, dat is ze de afgelopen jaren idd gegund, zonder dat daar veel tegenover stond. Niks meer, niks minder....
arjankok
@jvt ja en de Europese norm voor N/koe is dan ook van toepassing? [ 60 kg]
pieter p
@arjankok Onzin hier in Frankrijk Bretagne hangt de N per koe af van het aantal stal dagen en productie

(klik om te vergroten)

Norm corpen
pieta
@pieter p Wordt met het aantal staldagen de N-uitstoot lager of hoger?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Wordt met het aantal staldagen de N-uitstoot lager of hoger?

Dat staat toch in de tabel, in Frankrijk wordt de excretie bij meer dagen buiten de stal hoger. Vreemd genoeg wordt in NL de NH3-uitstoot bij weidegang juist lager. Verhaal is dus heel simpel, alle opstallers verplicht naar Fransenland verkassen is de beste oplossing voor het milieu.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Ik had wel zo'n vermoeden. Maar ik wist het liever zeker. Mijn lessen Frans zijn lang geleden. Het woordje exterieur deed me denken aan de buitenkant.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam N-excretie en ammoniakemissie zijn twee verschillende dingen. N-excretie in NL is bij weidegang ook anders dan bij opstallen alleen wij gebruiken daarbij ureum.
In een stuk of drie topics wordt van alles bijelkaar gegoogeld over het buitenland. Leuk tijdverdrijf, maar voegt het ook wat toe?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Leuk tijdverdrijf, maar voegt het ook wat toe?

Mwoah, ik vond zelf m'n conclusie redelijk sterk. Verder voegen de meeste discussies weinig meer toe dan onhaalbare plannen en veel eigenbelang. Als het de geestelijke druk maar van de ketel haalt, dan heeft het z'n nut gehad.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam ik niet. Met halve conclusies gebaseerd op nog veel minder informatie is het niet meer dan tijdverdrijf. Wat me stoort is dat met het grootste gemak alles in twijfel wordt getrokken van mensen die er de hele dag mee bezig zijn, met als bewijs een tijdje googlen.
ALs je dat scherm uitlaat werkt ie in ieder geval nog als spiegel....
Met betrekking tot geestelijke druk heb je dan wel weer helemaal gelijk. Beter excuses zoeken dan oplossingen immers? Allemaal ge-ja-maar
pieta
@Wiebren Er zijn er veel in de sector die lange tijd op een oplossing zitten te wachten. Gisteravond op de RFC-vergadering ook nog over gehad. Ik hoop van harte dat er een oplossing uit de koker komt voor 2017 waar iedereen wat aan bij gaat dragen zodat we een kans hebben op behoud van derogatie.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Beter excuses zoeken dan oplossingen immers?

Ik begrijp dat de frustratie bij jou ook redelijk stijgt nu we in het eindspel beland zijn. Zelf herken ik me niet in deze uitspraak, ben best bereid een veer te laten om tot een oplossing te komen. Grote manco van jou en de kring van bestuurders om je heen is ten eerste gemis van het besef dat veel kennis die bij jullie gesneden koek is voor de gemiddelde melkveehouder een groot zwart gat is. Dit gaat dan over juridische mogelijkheden, al gewogen en afgekeurde plannen, maar ook over de aanwezigheid van andere duurzaamheidsgrenzen dan de puur administratieve fosfaatproductiegrens. Ten tweede zitten jullie in de onderhandelingsflow en bekijken alles vanuit sectorniveau. De doorsnee melkveehouder raakt ondertussen behoorlijk in verwarring en bekijkt alles vanuit individueel bedrijfsniveau. Het is niet gek dat er dan anders tegen bepaalde informatie aan gekeken wordt en zaken aangevoerd worden als mogelijke oplossing, terwijl jij dat als excuus om niet te veranderen opvat. Verder was m'n opmerking als relativerende kwinkslag bedoeld, want uiteindelijk is het prikkebord naast een gewaardeerde bron van informatie inderdaad ook een vorm van tijdverdrijf.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam was meer algemeen bedoeld dan voor jou persoonlijk
+1
MTSTAMMINGA
@Wiebren

We willen graag een oplossing ,maar weten er geen !!
Maar weten wel wat een andere collega moet doen om ons eigen probleem op te lossen

Persoonlijk denk ik dat we momenteel in een uitzichtloose situatie verkeren,maar we blijven positief na de toekomst
Ben benieuwd hoe de zuivelwaardes zijn morgen
Frans1
@Wiebren 😄 kijk, het klopt dus precies wat Jack zegt
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
kennis die bij jullie gesneden koek is
Nou.............................dat valt dan ook wel weer mee. Die zgn. "kennis" is ook niet veel meer dan computerkennis. Het zou de "deskundigen" sieren als ze eens achter die computer vandaan kwamen en in de praktijk zouden kijken wat er werkelijk gebeurt.
m uut m
@Wiebren
Waar zit bij ons het verschil in weidegang en opstallen als ze alletwee een ureum van 22 hebben. Er zit wel verschil in excretie tussen vaste mest en drijfmest.
Dat is op zich ook verwonderlijk wij hebben de koeien 5 maand binnen in een potstal en rekenen een heel jaar met een lagere excretie norm.
Wiebren
@m uut m en er is verschil in gebruiksnorm.
m uut m
@Wiebren
Nee dat is er niet.
Er is verschil in werkingsefficiëntie maar dat heeft geen invloed op je plaatsingsruimte.
De excretie van een koe die 8000 kg melk geeft kan niet anders zijn in de weide of stal ongeacht wat voor stal .
Wiebren
@m uut m Oh nee?
klei zand loss veen
Grasland met beweiden 345 250 250 250 265
Grasland met volledig maaien1 385 320 320 320 300
m uut m
@Wiebren
Als je nu aangeeft dat de derogatie voor loss en een gedeelte van de zandgronden lager is namelijk 230. Dan had je gelijk.
Wij hebben het de hele tijd over mest en niet de totale stikstof ruimte.
De totale stikstof ruimte verandert ook niet met of zonder derogatie.
Zonder derogatie hebben wij geen verschil in opstallen, weidegang en grondsoort.
Het enige verschil die wij hebben is vaste mest en drijfmest. En dat de derogatie 230 of 250 is.
Hoe een eventuele volgende derogatie er uit komt te zien is natuurlijk afwachten.
Maar de kans dat de derogatie kleiner wordt is groter dan dat het nu is.
+1
paul1
@pieter p toch nog stuk lager dan hier in ned.
arjankok
@pieter p oke was ook maar schot in de lucht ,verschillen in productie maken veel meer verschil als hier in Ned.
cornelissen
Alleen in frankrijk wel wat meer potstallen,dus of het vergelijkbaar is weet ik niet
pieter p
Quote Reactie van @cornelissen:
Alleen in frankrijk wel wat meer potstallen

Dat wordt hard minder hier,tenminste in Bretagne
Kuilbult
Fosfaatproductie oplossen? Volgens de geleerden worden koeien niet zeeziek. Hup, koeien op de boot en geregeld de kurk eruit.
achterhoeker2
Wiebren moet niet zo gepikeerd doen als prikkers meedenken.
Ik waardeer zijn inzet maar luisteren naar anderen kan geen kwaad
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Wiebren moet niet zo gepikeerd doen als prikkers meedenken.

Veel (anonieme) prikkers nemen hem de maat, terwijl hij naar eer en geweten z'n werk doet. Logisch dat iemand eens wat fel reageert wanneer hij keer op keer persoonlijk aangevallen wordt. Natuurlijk luistert hij best, maar heb nu niet de illusie dat hij hier veel nieuws hoort. Ik vind het mooi dat je wel je waardering voor z'n inzet uitspreekt. Daar sluit ik me bij aan.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveehouderij , remmen , koeien , derogatie , boeren , europa , melkquotum , melkproductie , nederland , grond , veehouders , melkveehouders , zuivelindustrie , brussel , wereldmarkt , inkomen en fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!