NAJK De jonge boeren

Hebben spijt dat lto uit landbouw akkoord is gestapt

Waarom zien hun wel perspectief?
Zijn ze ?
A, naïef
B, grondgebonden bedrijven

Deel dit topic

Reacties

hans1980

+42
familie pelle
Ik wil de najk en met nadruk hun fantastische voorzitter feliciteren met de positie waarin ze zich hebben gemanoeuvreerd. Door jullie opstelling kon Piet Adema bij OP 1 jullie prima misbruiken alszijnde dat lto niet aan de jonge boeren en toekomst denkt omdat de “jonge boeren” nog aan tafel zaten.
Sinds de oprichting van het najk houden jullie het handje vast van lto en nu op een cruciaal moment laten jullie je misbruiken door een passant. Amateurs!
+4
producent
@familie pelle

Van der tak en van der Plas zaten bij Jinek en werden gewoon bejegend door Eva en Floor Bremer.
Dan zit Adema bij op1 en ze hebben niet genoeg watten en veren, zie hier hoe de Nederlandse pers werkt.
+3
familie pelle
@producent waren twee beschamende tv-vertoningen met vooringenomen tantes bij Jinek en onwetendheid bij OP 1. Had me laatst voorgenomen niet meer te kijken naar dit soort uitzendingen voor mijn humeur.....zijn we er toch weer ingetuind.
+2
matt
@familie pelle heb net buienradar gekeken 55mm,nu snel naar bed 🙂
hypotheekboer
@familie pelle heb onder het maaien ook naar Jinek geluisterd. Wat een niveau. Je merkt dat ze niet met cijfers om kunnen gaan. Landbouw en stikstof is al gauw te hoog niveau voor de journalistiek, zeker voor deze dames die nauwelijks de stad uitkomen. Jammer dat Van der Tak blijft hangen in wollige ambtelijke taal. Caroline mocht er wel wat oneliners ingooien. Geen perspectief geboden en met dit akkoord gaat een groot deel van de sector failliet bijvoorbeeld en de rest kan niet verder, zoiets. Keep it simple.
p.w.
@producent Ongelofelijk de blik in de ogen van Eva en Floor, die minachting in de vraagstelling en commentaar. Geen enkel begrip dat LTO als belangenbehartiger voor hun achterban vanwege gebrek aan perspectief niet voor het akkoord heeft getekend. Van der Plas en v.d. Tak deden het trouwens prima , maar hun argumenten deden er niet toe in de ogen van de dames.
+1
Erik1979.
@familie pelle ik kijk het al lang niet meer. Ze liegen alles bij elkaar. Waarom zou ik mij zelf laten bedriegen en laten afzeiken. Ik kijk blckbk today. Daar komen steeds meer verschillende mensen. Steeds beter niveau. En praten met respect met mensen. Laten ze uitpraten. En proberen van alle kanten het onderwerp te belichten. Als het wat bij blckbk niet waar zou zijn dan zit je op het zelfde niveau als bij Jinek. Maar dan wordt je in iedergeval met respect behandeld. Over de onderwerpen waar ik een beetje kennis van heb merk ik dat ze heel erg hun best doen om bij de waarheid uit te komen. En dat heb ik bij Jinek totaal niet.
jhackert1986
@Erik1979. wanneer je de waarheid zoekt kun je me altijd bellen
+1
Erik1979.
@jhackert1986 dan zet hier jou telefoon nummer maar neer.....
jhackert1986
@Erik1979. ik stuur wel een pb
Erik1979.
@jhackert1986 ik krijg jou telefoon nummer wel achterhaald. Ik bel jou vanavond om 18.00 op met de vraag of Robje een fout gemaakt heeft. Volgens mij namelijk wel. Volgens mij warmt de aarde volgens de ippc berekening niet 0,000036 graden minder op als Nederland 28.000.000.000 investeert maar 0,0000036. Niet dat het veel uitmaakt, beide absurd. Maar ik vind het wel interessant. Graag met onderbouwing en berekening erbij. Dus vanavond 18.00 bel ik jou.
jhackert1986
@Erik1979. er is een heel simpel antwoord op die vraag
Ga die miljarden investeren en daarna meten hoeveel de temperatuur veranderd is
Erik1979.
@jhackert1986 strak plan, geld kun je zo bij drukken en door de inflatie is het makkelijker omdat dan een keertje terug te betalen. En bij voldoende inflatie hoeft dat niet meer.
+2
bio boer
Erik1979.
@bio boer en ik vraag mij af of ze de berekening goed gemaakt hebben. Niet dat het relevant is. Maar er gaat al wat rond dat het 0,0000036 is volgens de richtlijnen van de ippc. Misschien eens goed om dat ook eens uit te zoeken @JanCees ??? Misschien eens bij Geesje Rotgers navragen of bij clintel.
bio boer
@Erik1979. Ach wat maakt mij het uit kunnen niet alles uitzoeken
+2
Cowboy3
+1
mlkvhoudr
@familie pelle zouden wij t op die leeftijd veel beter gedaan hebben?

Op die leeftijd denk je nog echt : woorden doen er toe, als jeouder word dan heb je de ervaring dat mooie woorden ook ergens naar toe moeten leiden

word je nog ouder komt de strijd tegen de verzuring, hoe voorkom je dat de ervaring tot cynisme leid, dat is het gebrek aan vertrouwen wat nu tot de breuk geleid heeft.

Ik weet niet wat wijsheid is wel dat de jeugd de toekomst is en dat de jeugd in de toekomst er achter komt dat ze in de jeugd dachten dat ze al heel wat wisten, maar dat dat in retroperspectief nog wel wat tegen viel
+4
weurding
@mlkvhoudr als je ouder wordt, word je wijzer, en leer je de werkelijkheid (maatschappij) kennen, en die valt steeds meer tegen, dus nee, men verzuurt niet, maar raakt steeds meer doordrongen van de werkelijkheid
+1
mlkvhoudr
@weurding vandaar al die positieve reacties hier, geen verzuring pure uiting van wijsheid🙂

Aanpassen inclusief verdienmodel was mijn motto met boterzachte afspraken op verdienmodel kun je idd net zo goed geen afspraken maken, zo kijk ik er naar
T60401
Quote Reactie van @weurding:
je de werkelijkheid (maatschappij) kennen, en die valt steeds meer tegen, dus nee, men verzuurt niet, maar raakt steeds meer doordrongen van de werkelijkheid

Doet mij steeds meer aan de kleuterklas denken.
Wolswinkel
@mlkvhoudr
Quote:
zouden wij t op die leeftijd veel beter gedaan hebben?

Nee, en daarom hield je jezelf op een afstand, omdat je immers wist(in mijn geval nog steeds weet) dat je eigenlijk nog amper het snot voor de ogen kwijt was..
mlkvhoudr
@Wolswinkel jeugd zonder duidelijke mening moet maar ambtebaar worden of zo maar geen zelfstandig ondernemer, dat gezegd hebbende mijn potentiele opvolger is nog jong en heeft wel eens aangegeven zelf te willen gaan melken maar mij lijkt een robot over een poosje wel wat, want ik melk al 27 jaar zelf, en voor mii staat vast dat ik zelf geen jaren meer melk dus of een botje of de opvolger neemt t over qua melken
+2
Erik1979.
@mlkvhoudr ik molk al vanaf mijn 12e bijna iedere dag zeker 9 keer in de week. Mijn vader kon het niet meer wegen zijn rug. Ik en mijn jongste zus hebben dat opgepakt. Nooit last van gehad. Als jou opvolger wil melken dan zou hij het zelfde kunnen. Spaart veel €€€ . Is mooi voor zijn toekomst.
mlkvhoudr
@Erik1979. dan moet ik ook de melkstal renoveren maar snap je punt
+1
Erik1979.
@mlkvhoudr mijn vader was toen al voor een robot. Ik wilde melken wegens kostprijs. Hij had gelijk, sociaal gezien is een robot voor een gezinsbedrijf belangrijk. Ik zou in de situatie waar mijn vader in zat mij lekker laten melken. Zeker zondag morgen na een avondje door gaan. Dan had ik het vanzelf ook gezien 😁 mijn vader was af en toe veel te goed.... Zondag mocht ik vaak uitslapen 🙈 (ik was toen 16/17)
+1
Frans1
@mlkvhoudr jeugd die ondernemer wil worden gaat niet wachten of pa bereid is het bedrijf evt over te willen dragen😉
mlkvhoudr
@Frans1 ik blijf er gewoon bij dat er alleen over genomen word als ik er als vader achter sta, er moet perspectief op een structureel verdienmodel inzitten zo niet geen overname, is dat er tegen die tijd is overname geen probleem
+1
Erik1979.
@mlkvhoudr daar denk ik het zelfde over. Komt er niet meer respect voor de landbouw dan gaat de jeugd dit niet doen.
+2
Twentsch Land
Hoorde ooit iemand zeggen.... ok zou het leven zo weer opnieuw willen maar wel in onze tijd en niet in deze tijd.....de jongeren waaronder ik toen hadden zoiets van dat zouden wij niet willen, jullie tijd want toen was er dit niet en dat niet.

Het valt mij op dat er best veel enthousiaste jongeren zijn die het boeren nog steeds zien zitten.

@Erik1979.
+1
Frans1
@Twentsch Land probleem in nl is de waarde van een over te nemen geheel, vooral met grond in eigendom
Erik1979.
@Twentsch Land wij hebben echt een prachtige uitgangspositie. Als ik de resultaten een beetje ok houd dan staat alles klaar voor een opvolger. De stal is uit 2012 en kan makkelijk nog 50 jaar mee bij de nodige aanpassingen. Sleufsilo vergt onderhoud maar ligt er en grond is geen probleem. Schulden positie is dat wel maar dat moet ik zoiezo keihard aan werken. Daar tegenover staat dat mijn oudste 3 allemaal goede punten halen op het gymnasium. En waarschijnlijk allemaal gaan studeren. De jongste lijken de oudste na te gaan doen. Dan de keuze, of een goed inkomen met respect. Of het pispaaltje van de samenleving?
+4
Noorderling
Quote Reactie van @Erik1979.:
Of het pispaaltje van de samenleving?

Hoe vaker je het herhaalt, hoe eerder je er in gaat geloven.
Kop niet laten hangen en doen wat je goed lijkt!
Zolang directe omgeving nog niet begint te sputteren zou ik dat geroeptoeter van een afstandje maar aan je voorbij laten gaan.
Erik1979.
@Noorderling er is al een boer in Bayern op de trekker geslagen omdat ze een land aan het spuiten waren. Hier in Duitsland zijn ze heel makkelijk te manipuleren. Iedereen loopt achter de leiding aan. En wat die zegt dat is goed...... Het gaat echt ver hier echt ver 😢
de Tank
@Erik1979. "Of het pispaaltje van de samenleving?"

In mijn omgeving is niemand die mij als pispaaltje behandelt. Mensen die ik niet persoonlijk ken hebben geen invloed op mijn gevoel gewaardeerd te worden.
+1
Frans1
@mlkvhoudr Het staat wat haaks op wat je hierboven schrijft vind ik. Hoe kun je nu tegelijkertijd ondernemerschap van de jeugd verwachten en ze tegelijkertijd in onzekerheid laten zitten of jullie het wel over willen dragen🤔 Als ondernemer zoek je perspectief, links om of rechtsom. Als wij stoppen is het aan de jeugd hoe ze het verder gaan doen, verschil van inzicht hou je toch, dat is die verrekte generatiekloof
Noorderling
Quote Reactie van @Frans1:
Het staat wat haaks op wat je hierboven schrijft vind ik. Hoe kun je nu tegelijkertijd ondernemerschap van de jeugd verwachten en ze tegelijkertijd in onzekerheid laten zitten of jullie het wel over willen dragen

Dat is wel een ding.
Pensioen moet er links of rechts wel uitgehaald kunnen worden, verder lekker laten gaan.
Een of soms twee generatiekloven overbruggen is en blijft lastig. Die onbezonnenheid kun je maar even gebruik van maken 😉
Gaat een keer op je muil, geld is een keer op, leer je ook alleen maar van.

Als ik rond kijk wat er op sommige bedrijven is gebeurt na besluit er (weer) vol tegen aan te gaan, en er ook nog steeds starters zijn, moet er toch een mogelijkheid zijn?
Zelf goedkope stallen bouwen met eigen arbeid, in akkerbouw met landhuur en samenwerkingen het vliegwiel weer aan de gang krijgen en uiteindelijk na een aantal hele lastige jaren toch flink grond kunnen kopen.
Als een iemand oogje in het zeil houdt bij de koeien en de ander kan zich vol op wat anders storten, dan kan er veel.
mlkvhoudr
@Noorderling als pachter met een vrouw die tzt niet op 1 erf met opvolger wil wonen, welk bedrag zou jij er aan hangen dat er aan vrij prive vermogen opgebouwd moet zijn wil de opvolger een reeele businesscase overhouden bij 4 procent rente? En in 15 jaar aflossen
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
als pachter

Dat is met eigendomsbedrijf niet veel anders, kun je stille reserves ook niet zomaar verzilveren, enkel als je stopt. Daar heb je bij elke opvolging een dillema. Geld moet toch ergens verdient en betaald worden. Al is het enkel de rente.

Fosfaatrechten is wellicht leuke aanvulling als pensioen als je stopt, maar daar kon je 10 jaar geleden ook niet op rekenen.
Uiteindelijk heb je als pachter toch in je carrière ook wat moeten reserveren als pensioen, waarbij het niet uitmaakt of je wel of geen opvolger hebt? Eigendom bedrijf met opvolger staat voor dezelfde opgave, enkel is er altijd een uitweg om te stoppen en je je druk kunt maken hoe je het geld op krijgt.

Dat reserveren mag ieder op zn eigen manier doen, ze zijn er die huizen hebben gekocht naast het melkveebedrijf en van die verhuur kunnen leven. Ander zet geld opzij, stalt het bij de melkfabriek, verkoopt wel een deel grond/asr of wat dan ook. Obligaties en aandelen. Kan van alles zijn.
Minimale wat je nodig bent is een woning welke je aan staat en geld om van te leven, daaraan kun je elk bedrag hangen. Woning kan van 3ton tot makkelijk het dubbele, sommige mensen kunnen nooit geld uit geven en de ander lukt het om een ton per jaar er door te krijgen. Een kan het werk niet loslaten en bespaard zo aan twee kanten geld, ander stopt per direct.
mlkvhoudr
@Noorderling heel verhaal geen antwoord, ik dacht altijd minimaal 4 ton nodig te hebben prive als ik stop, ik denk dat dat bedrag met hoge inflatie een stuk hoger moet zijn maar in alle gevallen moet er flink voorgesorteerd worden en niet gewacht tot overnamemoment
Erik1979.
@mlkvhoudr goud of grond kopen. Dat is waardevast. (Geen belegings advies 😉) Inflatie krijgen ze voorlopig niet terug als ze door blijven gaan met het duur maken van energie en voedsel.
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik dacht altijd minimaal 4 ton nodig te hebben prive als ik stop,

als je tevreden bent met een huis van 2ton, en 20 jaar met 2ton kunt overleven a 10.000euro per jaar zou dat kunnen.
Als huizen een half miljoen kosten en wilt 20 jaar 30k te besteden hebben, heb je aan een miljoen niet genoeg.
Net wat je wilt.
mlkvhoudr
@Noorderling klein huisje prima als t goed is ook aow en de binnen de familie overnamesom maar ik denk ook dat t te krap is
Vdejong
@mlkvhoudr
Quote:
t goed is ook aow

😂
Denk dat je over 20 jaar van een koude kermis thuis komt. Met al die gelukzoekers die naar Nederland komen en nul komma niks bijdragen aan de economie, is de pot snel leeg. Tel daar de 25 miljard bij die uitgegeven wordt aan iets dat nog steeds geen bewezen probleem is. Om in leven te blijven, zul je dan door moeten werken met twee banen tot je dood neervalt.
+1
mlkvhoudr
@Vdejong t scheelt dat doorwerken tot onze dood in de familie zit 🙂
Vdejong
@mlkvhoudr als echte ridders. Sterven in het harnas, zoals m'n vader
mlkvhoudr
@Vdejong ik kwam nog een stageverzoek tegen voor canada ontario, nu ben ik uiteraard al weer vergeten welke hoek je zat maar deze dame zoekt stageadres in canada

(klik om te vergroten)

+2
Twentsch Land
Canada .....

Zoiets moeten we proberen in Twente te houden 😉

@mlkvhoudr
+1
mlkvhoudr
@Twentsch Land die dame verdiend perspectief 😎
Vdejong
@mlkvhoudr er staat toch duidelijk werkplek. En waarom nabij Norwich? We wonen 1 tijdzone ten oosten van Ontario, in Nova Scotia. Stuur maar een pb voor meer informatie
+1
pieta
@mlkvhoudr Familie van Henk?
+1
labella
@mlkvhoudr ik was ook aan het rekenen maar hoop dat ik nog minimaal 2 miljoen nodig ben.😃
+1
Wolswinkel
@mlkvhoudr mening prima, maar wel een broek op maat aantrekken. Uiteindelijk zijn we allemaal snotneuzen wa..😉 Je melkerij vechten jullie maar uit, maar begrijp je overwegingen.
mlkvhoudr
@Wolswinkel is ook zo ik accepteer hier thuis grote monden, dat is de tijdsgeest maar als ik in gesprek ben met iemand zakelijk moet de jeugd t gesprek niet overnemen, dat zijn we gewoon eens eerst leren kruipen voor dat je doet of je al kan rennen
+1
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. zouden wij t op die leeftijd veel beter gedaan hebben?

Ja. Je mag bovendien verwachten op die leeftijd dat ze geen kleuters meer zijn. Ik schaam me momenteel dat ik als jonge boer nog lid ben van een club met zo’n voorman.
Ik heb zelf jarenlang in het Ajk bestuur gezeten en daar werd altijd inhoudelijk en pittig gediscussieerd. De houding van roy meier was onder geen enkele andere ex-voorzitter van het NAJK ingenomen. Notabene ex voorzitter najk dirkje bruins (ook geen oudje) zat naast van der tak opzichtig te knikkken.
Juist omdat het omdat het om de toekomst van jonge boeren gaat had ik een scherpere houding van meier verwacht. T is overduidelijk dat hij geen enkele kritische ruggespraak heeft gehad. Dat is het enige wat hem een klein beetje vrij pleit. Maar een excuus aan lto is op z’n plaats.
mlkvhoudr
@familie pelle ik ben nooit verder gekomen dan het lokale ajk bestuur en daar hebben ze me nog deels terecht uitgezet ook, zelf eindverantwoordelijk zijn en bestuurswerk doen viel niet te combineren, ik ga er inhoudelijk even over nadenken wat je zegt want je zegt hier wel wat heel essentieels, en dan moet er ook een doordacht antwoord op terug komen
jhackert1986
@mlkvhoudr het niet kunnen combineren uit zich ook bij anderen in ondermaats bestuurswerk
mlkvhoudr
@familie pelle ik heb er even over nagedacht en misschien is het wel zo inderdaad dat het najk teveel het hoog opgeleiden narratief heeft omarmt en te veel asn wensdenken is gaan doen zonder de economische tucht van de markt in de gaten te houden
+1
Hans van Bergen
@familie pelle Wat een sukkels wat een dombo's . OP JE TELEFOON ZIT EEN CALCULATOR. GEBRUIK DIE EENS AJK!!!!!
hans1980

Wolswinkel
Roy Meijer zou later verklaren; ,,Het NAJK is niet gewend buiten de LTO om op eigen benen te staan, daarom zijn wij uit het overleg gekropen”..
+4
p.w.
Mona Keijzer
@MonaKeijzer
·
7 u
Raar gesprek bij Jinek over klappen landbouwakkoord. Logisch dat LTO bedankt voor plannen die het eten wat boeren in NL maken duurder maakt dan wat uit buitenland komt. Dat maakt concurrentie oneerlijk, leidt tot omzetdaling, schrale bedrijfsvoering en mogelijk faillissementen.
+3
John Spithoven
Als ik zo de uitzendingen van Nieuwsuur en Jinek beluister en de argumenten van Sjaak waarom het landbouw akkoord gesneuveld is kom ik tot de volgende conclusie:

Alles is maakbaar en voor elk verzonnen probleem is een oplossing te bedenken.....maar in de internationale wereld ( binnen de Eu en wereld) is de markt niet maakbaar........en een overheid mag en kan geen marktverstorende instrumenten inzetten om verzonnen en gemaakte problemen op te lossen....,.

Daar was toch geen 8 mnd voor nodig om dat vast te stellen?
mlkvhoudr
@John Spithoven jawel daar heeft bennie gelijk in gehad de wegloper krijgt de schuld
Realisme
@mlkvhoudr dat is ook wel deels de schuld van dat najk die onder de veren gaat schieten. Waarom ze dat doen mag iedereen zelf bedenken maar naïviteit geloof ik niet in
+2
demelkboer
@John Spithoven tis andersom in deze casus john. Voor elk oplossing is er een probleem
Bennie Stevelink
Nu de kruitdampen beginnen op te trekken worden de eerste contouren zichtbaar.
Het lijkt erop dat het klappen van het Landbouwakkoord vooral afkomstig is van ZLTO. Zie het topic over het standpunt van Harm Holman en enkele dagen geleden een topic over een zekere Corné, een lokale ZLTO vuist-op-tafel-boer die zelfs de geringste grondgebondenheid niet accepteerde.
Het Landbouwakkoord is geklapt langs dezelfde scheidslijn als de grondgebonden groei van de melkveehouderij in aanloop naar afschaffing van het melkquotum.
LTO-Noord zag waarschijnlijk nog wel heil in een Landbouwakkoord. NAJK zit op de lijn van LTO-Noord.

Toen duidelijk was dat een LA er nooit kon komen door de opstelling van ZLTO heeft LTO-Noord besloten er maar met z’n allen uit te stappen en naar buiten toe de eenheid van LTO te bewaren. NAJK, op de lijn van LTO-Noord, bleef alleen achter en besefte dat verdere deelname zinloos was en stapte er ook maar uit.

Het is niet ondenkbaar dat ZLTO en de vuist-op-tafel-boeren dit keer hun Waterloo vinden. Na afschaffing van het melkquotum was er al grote irritatie in de politiek over de opstelling van ZLTO wat er toe leidde dat grondgebonden boeren werden vrijgesteld van de verplichte inkrimping van 8,3%.
Vroeger kon ZLTO via het CDA het landbouwbeleid bepalen doordat het CDA zijn electorale zwaartepunt in Brabant en Limburg had en het CDA een dominante factor in de landelijke politiek was. Het CDA is geen dominante factor meer in de landelijke politiek en heeft zijn electorale zwaartepunt inmiddels in Overijssel, Drente en Friesland. ZLTO heeft geen grip meer op de landelijke politiek.
Nu het LA is geklapt wordt het landbouwbeleid eenzijdig door de politiek bepaalt zonder overleg met de boeren. Er is grote ergernis over het klappen van het LA wat er toe kan leiden dat een redelijk strenge grasland GVE-norm wordt ingevoerd met relatief korte overgangstermijn. Het CDA zal hier niet tegen stemmen. De boeren boven de rivieren kunnen er wel mee leven, hier en daar een paar koeien minder maar een grasland GVE-norm van minimaal 2,6 tot 2,8 is voor de meeste boeren te doen. Tegelijk zullen de vuist-op-tafel-boeren er definitief mee uitgeschakeld worden en hun Waterloo daarmee vinden.
+3
Braboboer
@Bennie Stevelink
Eerst waren Agractie en FDF de boosdoeners,

Nu is jouw clubje LTO er uit gestapt en heb je weer een nieuwe zondebok gevonden, dit keer de ZLTO.

Ik heb in de verklaring van LTO over het beëindigen van de onderhandelingen nergens gelezen dat de GVE norm het breekpunt is om te stoppen met onderhandelen.

Heb het sjaak ook nergens horen zeggen.
jhackert1986
@Bennie Stevelink Bennie. Het lto statement was: we zitten allemaal op dezelfde lijn!!
Dat snap je toch wel?
GJ Bosch
@Bennie Stevelink Goede heldere analyse!!!!!
+1
mlkvhoudr
@GJ Bosch vrij open deur wel deze analyse ik heb best een groot netwerk vind ik zelf en dan hoor je verhalen van beide kanten en hoe saai en clichenatig ook het verhaal is nooit zwart wit maar heeft altijd meer kanten, zo lang ik geen valide argument hoor wat er mis is met mest afvoeren naar een akkerbouwer kan ik me op zijn minst wel inleven in een zuidelijke boer voor wie dit bedrijfsmatig een existentiële kwestie is hoe zeer ik ook voor grondgebonden landbouw ben dan wel was want met die bufferstroken ben je grondgebonden ook de klos
Noorderling
@mlkvhoudr
Waarom alleen zuidelijk?
Wat brengt het om in Flevoland, Oldambt of veenkoloniën extensief te boeren op dure grond en akkerbouw geen ruilgrond heeft en daarmee ruimer bouwplan?

Gve norm staat het heilige kringlooplandbouw van CU in de weg, niet een beetje, maar haaks er op omdat er met een beetje fatsoenlijk opbrengsten geen ruimte meer is in de pens voor reststromen van humaan/akkerbouw. Graszaadhooi, perspulp, aardappelvezels etc. Alles voor niks.
Maismeel uit Argentinië importeren, fosfaat en kali uit Belarus, Rusland, ureum uit China en op Russisch gas. Allemaal winst...
mlkvhoudr
@Noorderling als reactie op de noord zuid analyse
GJ Bosch
@mlkvhoudr Wat allerlei mensen er van denken is niet zo relevant. Belangrijk is wat het kabinet wil.

Als ik het allemaal goed begrijp, dan wil het kabinet met een GVE-norm de hoeveelheid koeien in NL laten dalen. Minder koeien in NL is de simpelste en meest zekere manier om de CO2 en NH3 uitstoot te laten dalen.

Nu LTO ook is opgestapt heeft het kabinet de handen vrij voor wat betreft de GVE norm. Ik kan mij goed voorstellen (op basis van wat Stevelink hierboven over ZLTO zegt) dat het kabinet geen uitzonderingspositie voor Brabant wil.
+2
Noorderling
@GJ Bosch
Waarom niet afroming op 20%?
Hebben huidige coalitiepartijen afgeschaft.

Dan raakt het diegene die beweegt, overheid remt enkel autonome groei af. Kaasschaven kent enkel verliezers.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Waarom niet afroming op 20%?

Waarom moeten wij het gratis inleveren? Laat ze maar wat opkopen. Varkens en pluimvee leveren niets gratis in. Wij leveren al telkens 10%. Direct afschaffen die korting.
Noorderling
@pieta
Uiteindelijk verrekend zich dat toch in de prijs van de netto koop?

10% korting plus 90x100euro of 100x 90 maakt uiteindelijk voor de verkoper ook niet uit.

Wie groeit betaalt korting. Past me ook niet, wel de minst slechte optie denk ik. Gerichte opkooprondes is enkel rem op autonome krimp, speculatie en marktverstoring.
pieta
@Noorderling Toen de korting van 20 naar 10 ging zakte de prijs met?
Noorderling
@pieta
Dat was al zo lang van te voren aangekondigd dat er ook weinig van te zeggen valt, tendens is nog steeds dalend tot stabiel.
pieta
@Noorderling Zonder korting neemt het aanbod toe. Wet van vraag en aanbod.
weurding
@pieta andersom dan? Was eerst 10% , ging het naar 20
mlkvhoudr
@GJ Bosch ik ben ook gewoon voor minder dieren in nl maar daarom is het houden van meer dieren op plek a en mest naar plek b toch niet zo woest veel anders dan dat we nu allemaal fuseren naar 1 bedrijf en dat de mest imeens op 1 bedrijf blijft. Mij persoonlijk lijkt het nog veel logischer om in intensieve gebieden mensen te verleiden een paar jaar eerder te stoppen en zo de vergrijzing te gebruiken voor krimp van een procent of 20
GJ Bosch
@mlkvhoudr
Quote:
Mij persoonlijk lijkt het nog veel logischer om in intensieve gebieden mensen te verleiden een paar jaar eerder te stoppen

Melkveehouders in intensieve gebieden zullen eerder stoppen bij een GVE regeling

Het verdienmodel van de blijvers wordt beter naarmate er meer bedrijven mee stoppen. Zo cynisch is het.
+1
George
Quote Reactie van @GJ Bosch:
Het verdienmodel van de blijvers wordt beter naarmate er meer bedrijven mee stoppen. Zo cynisch is het.

Valse hoop , er zijn er inmiddels al zoveel gestopt en het is totaal niet beter geworden. Eerder slechter want je hebt helemaal niks meer te willen.
mlkvhoudr
@GJ Bosch als er geen paardenvolk voor in de plek komt tenminste 😉
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @GJ Bosch:
dat het kabinet geen uitzonderingspositie voor Brabant wil.

Dan moeten ze die (afrekenbare) stoffenbalans ook niet invoeren. Anders zeer ongeloofwaardig.
+6
matt
@Bennie Stevelink ben je weer verdeeldheid aan het zaaien,op basis van je
Fantasie.

We moeten dit we moeten dat,en er staat nikstegenover
En dat is niet goed voor noord,en ook niet voor zuid.
En daarom is het geklapt.
mlkvhoudr
@matt het zou wel overzichtelijker zijn als noord ook vergadert had nu is het prijsschieten richting t zuiden
+4
George
@matt
Ach man of het nu LTO of ZLTO is het maakt allemaal geen flikker uit , de politiek doet toch wat ze wil. Als je het eens bent dan roken ze je uit en als je het niet eens bent ook. Dus kun je beter tegen jezelf uitroken zijn.
Hier in Budel is een enquête onder alle inwoners gehouden over AZC , en een grote meerderheid was voor sluiting AZC en is de overlast meer dan beu van de 1500 gelukzoekers in onze gemeente. Maar wat doen ze? Nog meer locaties inrichten voor gelukzoekers. We hebben er binnenkort meer dan 2000 in onze gemeente. Ze zijn compleet brul aan het worden in dit gekke land. Mensen die voedsel produceren en hard werken ruimen ze op en het grootste krepul halen ze ons land binnen.
+1
matt
@George dacht dat die tent 1 juni 2024 dicht ging,houd dat schorem nu
Toch dat azc open,ben je mooi klaar mee dan.
+1
George
Quote Reactie van @matt:
acht dat die tent 1 juni 2024 dicht ging,houd dat schorem nuToch dat azc open,ben je mooi klaar mee dan.

We hebben echt niks meer te willen in dit land , je kunt stemmen wat je wil , er veranderd niks. Landbouwakkoord of niet , dat maakt ook geen enkel verschil . Ze doen gewoon wat ze willen en volgen hun agenda. En dat is het opruimen van de boeren.
+1
matt
@George of je nu links of rechts stemt of er tussen in,het maakt idd
Niks uit.
Ze gaan wat bij elkaar zitten,in achterafkamertjes klimaatkamer of whatever.
Husselen wat.
En dezelfde komen weer terug,en sluiten anderen buiten.
En gaan weer door,met waar ze mee bezig waren.
George
@matt Zo is dat , we hebben totaal geen invloed meer.
Als je dat wel nog denkt te hebben dan houd je alleen jezelf voor de gek!
+2
matt
@matt dan word je toch ook kei hard voor de gek gehouden man man
+2
George
Quote Reactie van @matt:
dan word je toch ook kei hard voor de gek gehouden man man

Kijk naar de Brabantse politiek , die stallendeadline. Ongelooflijk BBB laten ze niet toe omdat die dat eruit willen hebben. Rechter schiet deze stalsystemen af maar die gore kliek in het provinciehuis houdt er gewoon aan vast! Het is gewoon bezopen wat voor een stel ongelukkige herders aan de macht zitten.
+2
matt
@George mijn theorie is,dat ze aan de stallendeadline vast houden om
De BBB buiten te kunnen sluiten.
Ze zijn in en in slecht,dat boeren er moedeloos van worden.
Kan ze niks verrekken.
George
@matt Je ziet het al jaren met Wilders en nu doen ze hetzelfde met BBB. Ze zijn gewoon door en door rot. Heel die politieke kliek.
+1
bio boer
@Bennie Stevelink ik dacht dat het breek punt was dat ze niet willen garanderen dat we de kosten blijvend vergoed krijgen van de markt of overheid

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , lto , najk , jonge boeren , grondgebonden en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
99
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
3.801