Boeren, ondernemers en natuurbeheerders willen gezamenlijk stikstofcrisis aanpakken

Quote:
Binnen negen jaar kan de uitstoot van stikstof met 40 procent worden teruggedrongen in Nederland, maar daar hangt wel een prijskaartje aan van 15,3 miljard euro. Dat stellen Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, LTO Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland gezamenlijk.

Ze willen dat de overheid tot 2030 jaarlijks 1,7 miljard euro investeert om hun plannen mee te bekostigen.

Deel dit topic

Reacties

+1
BertK
Mooie woorden, maar concreet?
Jannus
Quote Reactie van @BertK:
Mooie woorden, maar concreet?

gewillige handjes,de organisaties zien hun inkomstenbronnen uit hun handen glijden omdat he beleid gaat veranderen en willen door die handjes toch de vingers aan de pijplijn houden,het zal een vestzak/broekzak verhaal worden
mlkvhoudr
Nog even afwachten wat de precieze inhoud van de plannen is voor we er wat van kunnen vinden.....
+1
BertK
@mlkvhoudr Verstandige praat.
Check:
-Reductie voor uitgeven ruimte
-Juridische borging
-Effect op jouw bedrijf
+2
mlkvhoudr
@BertK ik heb er even een dagje over kunnen nadenken en veel reacties gelezen hier die weer alle kanten opgaan, van bar slecht plan tot goed plan en daar tussen in beter een slecht plan dan geen plan, nu heb ik hier al vaker aangegeven dat een goede belangenbehartiging problemen voor is en niet steeds in het defensief moet zitten maar pro actief de problemen voor moet zijn, van uit die gedachte vind ik het goed dat LTO met een plan komt
Boerbakje
@mlkvhoudr Wat vind je van het plan zelf?
Uiteindelijk gaat het om de inhoud.
mlkvhoudr
@Boerbakje Daar weet ik er nog onvoldoende van af, druk druk druk....dus moet me daar eerst verder in verdiepen
+3
mlkvhoudr
@Boerbakje Ik heb de eerste 20 minuten van de webinar gezien en ik vind eigenlijk wel dat de heer van der tak daar zinnige dingen zegt
+1
Farma_boerke
@mlkvhoudr Eens, zitten wat versprekingen en verhaspelingen in, maar de grote lijn is wel duidelijk en niet direct negatief.
Toch hangt veel van het achterliggende plan af dat ontbreekt nog alsmede de uitvoering en waar de kosten landen (subsidie zal niet 100% dekken).

Uiteindelijk zal dit een intensiveringsversnelling leveren en versnelde stoppersgolf indien formatie het overneemt. Moeten we dat willen?
mlkvhoudr
@Farma_boerke keek vandaag met verbazing naar uitspraak Shell, ik ben bang van wel dat we dit moeten willen.....
+4
Farma_boerke
@mlkvhoudr het is een voorstel voor de formatie en valt zogenaamd niet aan te tornen, take it or leave it.
Echter werkt het zo ook niet, geld na corona kon wel eens “op” zijn. Er was al 6 miljard uitgetrokken en dit komt er nog overheen. Bijna 23 miljard voor een modelmatig berekend probleem voor grootschalig tuinieren in Nederland door TBO’s zonder resultaatverplichting gebaseerd op twijfelachtige KdW waarden. Ja gezien de uitspraak door de rechter kon pro actief wel eens beter zijn. Of dit het beste is......

Voordeel ook industrie zal 40% leveren, maar tov wat? Zonder vergunning 40% minderen in uitstoot, hoe is dat te toetsen en hoe vast isdat. Andere bronnen luchtvaart, scheepvaart, verkeer zit er niet bij. Vrees dat het nimmer genoeg zal zijn.

Uiteindelijk levert ook dit met uitplaatsingen onvrede en veel nieuwe bufferzones die herbestemd kunnen worden en ook N2000 kunnen worden, wat zijn garanties? En voor hoe lang? Wat volgt erna methaan en CO2 lopen ook als als pilot via LTO

Teveel vragen en onduidelijkheden, kom maar door met de onderbouwing LTO laat kritisch naar kijken door anderen, als het goed is kan het met commentaar beter worden en aangescherpt.
mlkvhoudr
@Farma_boerke Take IT or leave IT is het LC ook op gestrand meen ik
+1
Farma_boerke
@mlkvhoudr ja en het ergste vervolgens is het feit dat de overheid vervolgens de voorstellen overneemt en zelf denkt te kunnen invoeren ( met dieptepunt de voermaatregel, maar de rest staat ook nog).

Als sector zegt dit kunnen we, zegt de overheid ok zetten we in de wet, succes. Zie maar dat je je red. Dat is het risico, alsmede selectief shoppen waardoor er niets van het geheel overblijft. Hoe sterk sta je in de schoenen als collectief hier?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
de eerste 20 minuten van de webinar gezien

venijn zit altijd in de staart.. LTO gaat zich maar eens verantwoorden waarom andere belangenclubs niet hier in gemoeid zijn, terwijl het zon ingrijoend gebeuren is. En dan ook helemaal met de billen bloot, dit hoeft niet perse op een webinar, dus ook de achterkamertjes duidelijk. Het spelletje wat nu gespeeld wordt is lang niet zuiver
Bartlehiemboer
@mlkvhoudr Denk dat van bijna ieder de afkeuring komt dat ze zeggen namens de boeren te spreken. Terwijl de meesten van niets weten. Ook functie elders als de boer weg moet... Waar in Nederland moet die boer naar toe. Van alle kanten komt bezwaar tegen nieuwe boeren. Zowel uit Den Haag, de burger of de natuurgebieden.
mlkvhoudr
@Bartlehiemboer ik merk er zelf weinig van in mijn buurt maar dat zijn ook bijna nog allemaal mensen die contact hebben met boeren, het zijn of nog van boerenkomaf zijn
+15
John Spithoven
Elke kg N reductie is juridisch op dit moment niet houdbaar.

De boeren verkocht als slaven.
BertK
@John Spithoven Hoezo uitkoop niet?
+1
groeier
Quote Reactie van @BertK:
uitkoop

Als een boer plaats wil maken, of voor een mooie prijs N kan verkopen, waarom zou dat niet mogen. Lijkt wel dat geld verdienen taboe is in ons land.
+5
JanCees
@groeier dat is prima als mensen willen verkopen op basis van vrijwilligheid.
Nu gaat het "vrijwillig" .Dus we maken mensen eerst rijp met beperkende maatregelen en daarna wil je heel graag "vrijwillig" verplaatsen.
Uitroken noemen we dat ook wel
arie.j
Quote Reactie van @JanCees:
@groeier dat is prima als mensen willen verkopen op basis van vrijwilligheid.Nu gaat het "vrijwillig" .Dus we maken mensen eerst rijp met beperkende maatregelen en daarna wil je heel graag "vrijwillig" verplaatsen.Uitroken noemen we dat ook wel

Niet zo negatief Jan Cees.
Wie langs de bebouwing zit weet dat er ook niet anders dan wijken en uitkopen op zit.
Maar dat boeren dan financieel uitgerookt waren, dat heb ik er nog van bijzonder weinig vernomen. Het is maar net welke voorwaarden en prijs het is.
BertK
@arie.j Als het zo simpel is, waarom duurt dat dan zo lang? De problematiek bestaat al sinds 1994.
+2
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Wie langs de bebouwing zit weet dat e

Langs bebouwing of langs natuur kon nog wel eens een verschil geven.
+1
Noorderling
@pieta
Dat is nu toch ook al een groot verschil?
uitkoop voor natuur is tegen landbouwwaarde met voorwaarden waarover je nog kunt onderhandelen. Uitkoop voor woningbouw of industrie is een hele andere rekensom, gaat zomaar om 2 tot 3 keer de landbouwwaarde.
+1
Jannus
Quote Reactie van @arie.j:
Maar dat boeren dan financieel uitgerookt waren, dat heb ik er nog van bijzonder weinig vernomen.

Ik wel,keep dreamin',ze komen bij je en bieden je een bedrag voor je grond en je hebt kiezen of delen of ze verzuipen je waar je bij staat
+3
JanCees
@arie.j wellicht in jouw omgeving niet omdat daar de meeste ontwikkeling richting bebouwd gaat en dat is idd qua prijs als je een beetje oplettend bent geen straf.
Maar zelfs in Flevoland ken ik paar mensen die verplaatst zijn voor natuurontwikkeling en die zijn daar niet beter van geworden.
Het wordt pas echt vervelend als er bufferzones worden ontwikkeld die op dat moment geen schaduwwerking hebben maar een tijdje later door de provincie wel als kwetsbaar worden ingekleurd.
Dan zijn de omliggende bedrijven zich niet beuwst van de veranderde status en plots beperkt in hun ontwikkeling en perspectief en dus waarde en financierbaarheid.
Dat speelt nu bij de N2000 gebieden die zouden ook geen schaduwwerking hebben en toch is het nu anders.

Verder is het gewoon een stomme zet van LTO.
De industrie gaat niets doen want die hebben zogenaamd door de maatregelen van het klimaatakkoord een voldoende reductie op stapel staan.
Dus de gehele reductie vanuit de extra maatregel bij landbouw lees veehouderij neerleggen is bij deze door LTO geaccepteerd.
Verder geen enkele kritische noot over de KDW dus ook die zijn geaccepteerd.

En dan de frase over realtime meten?
Als je dat zegt dan geef je duidelijk te kennen dat je geen zak verstand van het Nh3 dossier hebt.

Het is niets anders dan een door bureau deskundigen opgesteld verhaal wat alle uiterking in de praktijk mist.

Het is de slechtse vorm van belangenbehartiging die je kunt bedenken. Of het doel moet zijn bedrijven versneld in de ellende storten. Dan is het een geslaagde exercitie te noemen
Farma_boerke
@JanCees Het meten van ammoniak is complexer dan men hier doet voorkomen. Lijkt leuk voor de boeren (meten = weten), maar in de praktijk onbruikbaar en zal niet worden geaccepteerd door overheid. Maw kosten voor niets.

LTO zet zich hierbij keurig in op de bedrijven met toekomst en biedt een indirecte uitweg voor de rest, stoppen. Alleen de grote bedrijven met enig perspectief kunnen meekomen of verplaatsen en de rest
Vdejong
@Farma_boerke dus, als ik het goed begrijp, is lto voor een plan dat tot leegloop van het platteland leidt?
Farma_boerke
@Vdejong Yep

Niet alles in reactie is meegekomen, maar daar komt het wel op neer. Bedrijven
arie.j
Quote Reactie van @JanCees:
Het is de slechtse vorm van belangenbehartiging die je kunt bedenken. Of het doel moet zijn bedrijven versneld in de ellende storten. Dan is het een geslaagde exercitie te noemen

Kan het niet zo erg met je eens zijn
Je kan overal wel kritiek op hebben. De vraag echter is : wat is maximaal haalbaar en wat betekend niets doen.
Aansluiten bij een partij met Thierry Baudet en later Ja21 valt ook meer dan genoeg over te zeggen
hans1980
@arie.j gaat het jou nu om van het laatste punt jou mening te ventileren of als bejaarde boer je zegje te doen over lot van jonge boeren??
+1
BertK
@arie.j Tussen niets doen en je met deze actie laten nadien liggen nog veel andere mogelijkheden, begin met je huiswerk nog eens te doen. Lto weet al lang dat de gewenste reductie van emissie niet kan. Twintig jaar terug al geconstateerd samen met de plaatselijke lto voorzitter.
+1
Melkboer16
@JanCees doe jij daar zelf niet een beetje aan mee dan via het ingrepenbesluit?!
JA21 stemde daar in mee als ik me niet vergis.
Zeg een paar keer tegen een goede fokker dat ie alleen maar kan kiezen uit een paar waardeloze hoornloze stieren dan maak je zo iemand al rijp voor één opkoopregeling.
oubi
@JanCees er zijn meer boeren zonder opvolger dan met opvolger; als er dan regelingen zijn waar men mee tevreden is dan is het toch prima. Het behoud van het aantal dieren is toch geen doel op zich.
Noorderling
@oubi mee eens, alleen kun je wel de vraag stellen waarom de belangstelling zo laag is. Kip ei verhaal wordt het dan.
+9
arie.j
Quote Reactie van @John Spithoven:
Elke kg N reductie is juridisch op dit moment niet houdbaar.De boeren verkocht als slaven.

John, hoe je er zelf in staat is je eigen beslissing.
Maar dreig je nu niet met de eigen frustratie andere boeren in een spiraal naar beneden mee te nemen?
Of maak het je werkelijk geen fluit uit als andere boeren naar de knoppen dreigen te gaan , zowel geestelijk als financieel?
Terwijl fatsoenlijke uitkoop of verplaatsing mogelijk zou wezen? Natuurlijk is altijd kritiek mogelijk en moet het wellicht nogal duidelijk wat anders.
Maar boeren zich dood te laten lopen tegen een muur van maatschappelijke en politieke onwil
Daar dien je het tegengestelde van het boerenbelang mee
jg
@arie.j niets is zeker , zeker fatsoen niet
+5
Farma_boerke
@arie.j Gezamelijk uit de stikstofcrises.

Wat doen de andere aangesloten sectoren dan VNO-NCW, Bouwend Nederland?
Nergens te vinden in de plannen of komt dat nog via hun kanaal?

lto.nl/wp-content/uploads/…
+1
@arie.j Video nog niet bekeken , maar men moet gewoon stoppen met deze LARIEKOEK,
+1
arie.j
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
@arie.j Video nog niet bekeken , maar men moet gewoon stoppen met deze LARIEKOEK,

Dat brul jij al tijden, enig effect gezien?
+11
JanCees
@arie.j 1 Er is geen juridische zekerheid. Dus bestaande vergunningen blijven onder vuur liggen van Mob.
2 Pasmelders is niet geregeld vergunningverlening laat nog langer op zich wachten
3 Geen kritische noot over onderbouwing KDW
4 Geen kritische noot over toegepaste rekenmodellen

Net als eerder bij het LC gaat overheid shoppen in het plan komen er wel maatregelen met veel minder geld en geen juridische houdbaarheid van vergunningen.

Arie dit is ronduit verraad van boerenbelang en niets anders.
de Tank
@JanCees Mee eens, dat het in de basis rammelt(understatement) gaat men volledig aan voorbij. Straks krijgen we hetzelfde met co2. Er wordt braaf meegegaan in het verhaal. Wellicht levert meepraten meer op als het om voorwaarden uitkoop gaat, het druist wel enorm tegen mijn gevoel van rechtvaardigheid en handelen op basis van feiten in.
+1
de Tank
@arie.j Ik ben 25 jaar geleden weggegaan voor natuurontwikkeling in de buurt van Woerden. Omdat de grondprijs in Groningen niet hoger was dan wat mij werd geboden en de bedrijfsgebouwen af waren was het mogelijk hier verder te gaan. Kwalitatief betere grond voor dezelfde prijs. De situatie is nu anders, voor de grond hier wordt meer betaald dan rond Woerden. Als mensen nabij natuurgebieden elders verder willen zal normaal gesproken meer dan de daar geldende vrije waarde betaald moeten worden.
arie.j
Quote Reactie van @de Tank:
Als mensen nabij natuurgebieden elders verder willen zal normaal gesproken meer dan de daar geldende vrije waarde betaald moeten word

Dat is duidelijk, wat meer betalen dan de marktwaarde om elders verder te kunnen, daar zal extra geld van de overheid voor moeten komen.
Noorderling
@arie.j
alleen mag dat dus niet bij opkoop/onteigening van de overheid. Alleen voorwaarden kun je het nog over hebben, maar dat zet bij miljoenen ook geen zoden aan de dijk.
Wat maakt het dan dat je gaat verplaatsen, de angst dat het nog beroerder wordt?

Je kunt vandaag nog in de auto stappen naar Duitsland, daar zie je wat beleid doet rondom natuurgebieden dat je jaren geen graslandverbetering mag doen, 0 ploegen of nieuw inzaaien en afhankelijk van het gebied. Helemaal geen mest, alleen dierlijke mest, of zelfs in natuurgebieden alleen kunstmest. Dat kost je 100 vem en 3-5% eiwit, opbrengst daargelaten. Dat is wat extensivering gaat doen.

Heb je ook nog gewoon blijvend grasland, daar wordt je niet veel vrolijker van. Ik denk dat een halvering van de grondprijs van grond van dergelijke kwaliteit met belemmeringen reëel is. Die stempel van gebiedsgerichte aanpak is een aanslag op je bedrijfsvoering en bedrijfswaarde. Komen we uiteindelijk weer bij het begin, waar sta je en waar ga je heen. Wordt het al gauw uit angst regeren en maken dat je weg komt, als het kan met piepende banden, afhankelijk van je vertrekpunt hoe je bedijf nu ingericht is.
+1
Realisme
@arie.j dat uitkopen is een heel apart verhaal aan het worden. Zit zelf met een provincie om tafel op basis van “vrijwilligheid”, toekomst genoeg in het bedrijf maar ben het gezeik wel zat. Dus ik heb gemeld dat ik bij een goed bod wel wil verplaatsen. NL valt al af want ze willen er niet het stempel overheidsingrijpen opplakken, dus moet je afrekenen. Vervolgens willen ze eigenlijk alleen de landbouwwaarde geven voor het land en de gebouwen het liefste niet. Dus je word naar het buitenland gestuurd met een fooi en ondertussen moet je zelf ook nog even je weg ontwikkelen om daar wat aan over te houden. Eerdaags gesprek met de gemeente voor uitbreiding van de stal, klaar met de provincie! Vermoed dat een groot gedeelte van de bedragen die genoemd worden eindigen bij NM en LTO die daarvoor meedoen aan dit idee en de andere partijen krijgen de ruimte kado. En de boeren krijgen wat ze altijd krijgen. Te weinig
Vdejong
@Realisme ik hoop dat iedereen dezelfde kans krijgt, als die wij kregen.🤑
jan.1
Quote Reactie van @Vdejong:
ik hoop dat iedereen dezelfde kans krijgt, als die wij kregen.

Je bent ook al 20 jaar te laat naar mijn idee:😀
+1
Frans1
@jan.1 we zijn niet allemaal al zo oud😬
jan.1
Quote Reactie van @Frans1:
we zijn niet allemaal al zo oud

Je bent zo oud als je je voelt:😀
+1
Frans1
@jan.1 dat zeggen alle ouwe mensen😂😂
jan.1
Quote Reactie van @Frans1:
dat zeggen alle ouwe mensen

Dan hoop ik voor jou dat je dat ook een x mag zeggen:😀
+1
Frans1
@jan.1 😂😂ik ook hoor
+1
Vdejong
@jan.1 waarom, wij gaan ons nog een jaar of tien ergens anders vermaken, zonder dat gezeur.
jan.1
Quote Reactie van @Vdejong:
waarom, wij gaan ons nog een jaar of tien ergens anders vermaken, zonder dat gezeur.

En daarna?
+1
Vdejong
@jan.1 verhuizen naar warme oorden.
jan.1
Quote Reactie van @Vdejong:
verhuizen naar warme oorden.

Als ik jou was zou dat nu gelijk maar doen,10 jaar beetje tobben aan een koeie uier gaat hem ook niet worden meer:😬
Vdejong
@jan.1 in 20 jaar tijd is er ongeveer
€ 45000/ha bij gekomen.
jan.1
Quote Reactie van @Vdejong:
in 20 jaar tijd is er ongeveer€ 45000/ha bij gekomen.

En wat is het daar duurder geworden?
Vdejong
@jan.1 hoeveel het duurder geworden is, weet ik niet. Grondprijs waar wij naar toe gaan , ligt tussen $6000 en $8000 per acre.
jan.1
Quote Reactie van @Vdejong:
hoeveel het duurder geworden is, weet ik niet. Grondprijs waar wij naar toe gaan , ligt tussen $6000 en $8000 per acre.

160 acre farmland koste 25jaar geleden in midden Alberta $150.000,is nu ook vertienvoudigt .
Vdejong
@jan.1 dus hebben wij goedkoop gekocht tov alberta? Toch? En kunnen 3 tot 4 keer maaien itt 2 keer in alberta.
jan.1
Quote Reactie van @Vdejong:
dus hebben wij goedkoop gekocht tov alberta? Toch? En kunnen 3 tot 4 keer maaien itt 2 keer in alberta.

Jij zit wel meer in een uithoek lijkt me,maar ik ken dat gebied niet zozeer waar je naar toe gaat,Alberta kom ik geregeld dus ken ik beter,3 x alfalfa,maar mais gaat ook prima,wel op tijd hakselen.
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
maak het je werkelijk geen fluit uit als andere boeren naar de knoppen dreigen te gaan

sjaak maakt het blijkbaar niets uit
+1
jg
Waar zit het voordeel van deze overeenkomst voor een LTO-lid dat alle vergunningen goed geregeld heeft ? Neem aan dat LTO -leden gekend zijn in deze actie van LTO ?
hans1980
@jg verschillende boeren zijn lid van LTO maar niemand heeft enig idee waar de LTO top mee bezig is #transparantie
Erco
@hans1980 Ja maar dat is bij de eigen mellfabriek al zo dus die "jas" past hun vast goed 😉😬
+1
Jannus
Quote Reactie van @hans1980:
lid van LTO maar niemand heeft enig idee waar de LTO top mee bezig is

Dat is net het verschil met een jonge kat,die gaan de ogen nog een keer open...
+1
Vdejong
@Jannus
Quote:
ogen open
daar ben je bij een kat zeker van.
+2
Zwaagdijk
@jg als je de berichten van spitshoven goed lees, heeft hij er geen vertrouwen meer in. Over en sluiten.
BertK
@jg Als LTO lid heb ik een pas melding gedaan want volgens lto en provincie was nb vergunning onnodig en duur.
Vdejong
@BertK lto heeft de eerste aanvraag voor een nb vergunning hier spaak laten lopen en voor een tweede aanvraag had nogmaals betaald moeten worden. Dus lto lid af.
HansBa
@jg De laatste maanden zijn er veel enquêtes geweest onder de leden over stikstof etc. Denk dat mede op basis daarvan dit naar voren komt.
@jg Nee ben wel lid , maar wij weten niks van deze plannen/lariekoek.
Zwaagdijk
@Detukkeroettwente hoe ken jij nou lid zijn? Jij zeg altijd stoppen met dat gezwam
Vdejong
@Zwaagdijk van 2 walletjes eten.
+1
Zwaagdijk
@Vdejong als ik m hier zie brullen had ik dat niet verwacht. Als je aangesloten ben bij een club, ben je het met de meeste dingen eens. Anders stop je.
marcsterreborn
@Zwaagdijk een echte Tukker he...
arie.j
Quote Reactie van @marcsterreborn:
@Zwaagdijk een echte Tukker he...

En van mijn moederskant heten ze Tukker met de achternaam.....oei zit vast niet goed met me 😃
+1
Twentsch Land
Daar ligt de oorzaak Arie .... wij maar denken van wat is er toch met die Arie 😬....en zo in een keer uit het niks ligt het antwoord op tafel 😂

@arie.j
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Daar ligt de oorzaak Arie .... wij maar denken van wat is er toch met die Arie ....en zo in een keer uit het niks ligt het antwoord op tafel

Nou ik zit veel in de historie en met genealogie was ik al dezelfde verre voorvaderen tegengekomen als je in deze link bij Tukker als familie naam ziet staan .
Het is dus niet helemaal zeker dat die bij jou uit de streek vandaan kwamen.
In ieder geval al ongeveer 20 generatie terug daar de benen genomen 😂
nl.wikipedia.org/wiki/Tukker/
Twentsch Land
De benen genomen ..... of ..... misschien wel weg gejaagd 😂

@arie.j
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
De benen genomen ..... of ..... misschien wel weg gejaag

Kan ik niet meer navragen 😃
+1
mlkvhoudr
@arie.j Neit soezen moar broezen Arie maar helaas de familuenaam tukker komt niet uit de mooiste provincie van Nederland

historiek.net/tukker-twente-herkomst-betekenis/…
jan.1
Quote Reactie van @arie.j:
En van mijn moederskant heten ze Tukker met de achternaam.....oei zit vast niet goed met me

Hier in het dorp woonde vroeger ook Tukker die boer was,altijd maar brommen op iedereen,was geen gezellige:😬
Twentsch Land
En zelf het praatjes makend konijn wat zich graag in een hol verstopt 😂

@marcsterreborn
+1
Twentsch Land
+7
John Spithoven
Dit plaatste ik zondag en haal het nu weer naar voren.

De komende week wordt met een goed nieuws show en allerlei ingewikkelde termen de volgende boodschap gebracht.

1)Woon je in de buurt van N gevoelige natuur gebieden , dan is er door de sector voor je besloten dat je geen toekomst hebt op die plek. Je bedrijf zorgt voor een berekend natuurprobleem ondersteunt met subjectieve beoordelingen en bedreigt daarmee een algemeen belang. Als je verder wil in de veehouderij, moet dat op een andere plaats.

2) De bedrijven verder van N gevoelige natuur gebieden zullen investeren in innovatieve systemen, kostprijs verhogend. Door de aanhoudende juridische onzekerheid zal ook jouw toekomst onzeker zijn.

En voor de burgers van Nederland, uw voedsel zal door import en handelspolitiek fors duurder worden. Daarnaast zal het staatsmenu voor het grootste gedeelte uit vegetarische bestanddelen bestaan.

Redden we de natuur er mee? Nee! Maar het geeft bij de elite wel een goed gevoel.....

 
hans1980
@John Spithoven Jammer dat we het enige land ter wereld zijn dat stikstof zo als probleem ziet...
Wat zegt de EU hierover??
Vdejong
@hans1980 eu is bezig met andere "belangrijkere" zaken, bv Belarus.
+1
Vdejong
@John Spithoven kortom; dierhouderij moet weg uit dit klotenland.
+1
JohnDeere7serie
Toch leren ze wel snel, nog niet zo lang geleden vonden ze het plan van het landbouwcollectief, 2,9 miljard vragen van de overheid, ongehoord en onbestaanbaar. Nu vragen ze zelf dik 5x zoveel, 15.000 miljoen, miljoen per boer 😀 Blijft er allicht wat over voor eigen organisaties in de benen te houden.
mlkvhoudr
nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…

Ik schrok wel een beetje van het aantal veehouderijbedrijven wat het zou treffen, 2100 waar iets dient te gebeuren bij dit plan, en er staat ook 2100 bedrijven nabij een natura 2000 gebied en niet nabij een stikstofgevoelig natura 2000 gebied
+2
Vdejong
@mlkvhoudr koude sanering, uitrookbeleid, sterfhuisconstructie en misschien zijn er nog wel meer termen die van toepassing zijn op het beleid van "onze" regering.
mlkvhoudr
@Vdejong dit is voorlopig nog een plan van onze eigen belangenbehartiging.....waarbij mij bij het woord innovatie ik wel een indruk heb waar dat geld gaat neerslaan.....
+1
Vdejong
@mlkvhoudr regering en "onze" belangenbehartigers zitten samen op het zelfde pluche.
+3
Jawis
@mlkvhoudr jouw belangenbeharteging misschien. Niet die van mij, ik wil niks met deze waardeloze club te.maken hebben. Op regionaal niveau niks dan lof, maar landelijk een zieke organisatie, die willens en wetens uit de ruif vreet bij carola...
+2
Vdejong
@Jawis ben al tijden geen lid meer van welke belangenbehariger dan ook
+1
mlkvhoudr
@Jawis Gaan we nou over 1 woord lopen
Miereneuken? Het is toch helder wat ik bedoel.......
+7
JanCees
@mlkvhoudr Na twee jaar moet de vergunningverlening op gang komen. Dus Pas Melders en vergunninglosen zitten in ieder geval nog 2 jaar zonder vergunningen en dus klem.
Dat is niet de door Carola toegezegd oktober dit jaar.

Verder niets over juridische houdbaarheid. Dus geen zekerheid.
Niets over rammelende stikstofmodellen en ontbrekende kennis over herkomst depositie niets over ontbrekende onderbouwing Kritische Depositie Waarden

Het lijkt wel of LTO gewoon braaf bij Maxime Verhagen op schoot is gaan zitten.
Vooral melkkveehouders zijn de klos want dat zijn op papier de grootste veroorzakers van emissie en depositie.
+1
mlkvhoudr
@JanCees Daarom viel me ook op natura 2000 gebied in plaats van stikstofgevoelig natura 2000 gebied, dan denk ik ze willen de kansen op meer bebouwing beter over Nederland spreiden want er zit altijd wel ergens een natura 2000 gebiedje in de buurt, maar dat is een gevoel hè geen ingelezen wijsheid
Kempenaar
@JanCees JanCees is dit niet gewoon hetzelfde als wat ze in Brabant al geregeld hebben
+2
JanCees
@Kempenaar Dit is erger
Koeien boertje
@JanCees en hoe zit het met de vergunning 10 jaar geldig?
Ze nemen er rustig de tijd voor zo als ik het bekijk, dan kost het hun weinig meer om deze door te schuiven naar andere takken
+1
Boerbakje
@JanCees Beste Jan Cees.
Had je iets anders verwacht dan?
Tjeerd de Groot en Jesse Klaver zijn de enige die eerlijk waren op de plattekar op het Malieveld.
+2
Twentsch Land
Eerlijk !

Ja ze verkondigde eerlijk dat ze discriminatie ten opzichte van boeren wel normaal vinden en dat er systemen ( openbaar toegestaande diefstallen ) toegepast mogen worden om de boer zijn eigendommen af te nemen.

@Boerbakje
+3
Boerbakje
@Twentsch Land De cpn is in der tijd opgegaan in groen links.
Iets met politiek DNA.
+1
Vdejong
@Boerbakje zie je wel, modern communisme.
+4
Jan S
Quote Reactie van @Vdejong:
modern communisme

Dat mag je niet zeggen van de goegemeente. En het is alom aanwezig. RFC en LTO zijn de communistische organisaties waarmee wij te maken hebben. Het wordt steeds duidelijker. Van de Tak is Calon 2.0, maar van het gladde Gristen adderengebroed. Net iets "fatsoenlijker" verpakken, net als een Cees Veerman, zodat de schaapjes er weer met open ogen intrappen. 😲 Wat heb ik nu weer gezegd.
Vdejong
@Jan S foei🙊
BertK
@JanCees Ging al van minimaal drie jaar uit voordat er een vergunning komt. Daarna nog de stikstof.
Larpfarm
Uit de toelichting:

De juridische houdbaarheid wordt geborgd door de doelstellingen wettelijk te verankeren met de
gebiedsgerichte aanpak, door wettelijk vastgelegde reductiedoelen, goede governance, strakke
regie, een duidelijk tijdpad, goede registratie en monitoring via het stikstofregistratiesysteem en
de stikstofbank – en zo nodig bijsturing door het Rijk – en voldoende financiële middelen om uit
de huidige stikstofimpasse te komen.
JanCees
@Larpfarm Dat is ze bij huidige wetgeving ook niet succesvol gelukt Mob is nog steeds aan het prijsschieten
Twin Quard
@JanCeesHet onderzoek naar depositie in opdracht van het Mesdagfonds door de UvA duurt 3 jaar maar is er inmiddels al iets bekend over de resultaten tot nu toe.
JanCees
@Twin Quard nog twee jaar te gaan
+1
joske1980
Ik hoor hier ook nog steeds geen betere ideeën
+7
mlkvhoudr
@joske1980 ik ben gewoon voor uitkoop zonder de innovatie en zonder het beroepsverbod, maar dat heb ik hier al heel vaak aangegeven dus dat is niks nieuws hier, wil de maatschappij je ergens weg hebben moeten ze met een dikke portemonnee aankomen, en ik zie in de overschrijving van de opkoopregelingen elke keer weer dat de zwijgende meerderheid er ook zo over denkt, wil je .e weg hebben bied maar eens goed geld
BertK
@mlkvhoudr Waarom zou ik wat doen? Omdat de door mij veroorzaakte depositie geen moer voorstelt kon ik met een pas melding wegkomen, degenen die vrijstelling van melding hadden, dragen al helemaal niks bij. Dan wel grof geld uitgeven?

Overheid gaf zelf aan dat het geen moeite waard was, een vergunning met een degelijke beoordeling door een ambtenaar was zonde van de tijd en het geld.

Mijn voorstel: degenen die vrijstelling hadden voor een vergunning aanvraag nu weer vrijstelling en voor de toekomst een vergunning (referentie) verstrekken.
mlkvhoudr
@BertK ik zie bij jou ook geen enkele noodzaak dan
BertK
@mlkvhoudr Helaas wel. In 96 was ik net in maatschap, baan buiten de deur, pa quotum voor 40 koeien, nu ruim 80 en PAS-melding voor 100. Was net meldingsplichtig met 0,01 mol. Enige zekerheid om niet terug te moeten naar 40 mk wordt een vergunning.
+2
mlkvhoudr
@BertK Wat een gezeik is het toch allemaal geworden😡
+2
BertK
@mlkvhoudr Merk aan mezelf dat je je niet te hard ergeren moet, verwonder jezelf maar. Iets van soep en warmte.
+1
laatste strijder
@BertK Misschien wel t mooiste tijdverdrijf des levens : VERWONDEREN
Erco
@BertK hier idem. Jij hebt tenminste nog n pas melding. Ik heb niks 😄 maar ga er niet uit dat ik terugmoet naar 40 😬
Johannushoeve cv
@joske1980 heb jij dan wel een beter idee ?
+2
Farma_boerke
Dit geld komt nog bovenop de huidige 6 miljard uitgetrokken voor de stikstofcrises.

Er zitten ook wel goede punten in meten = weten, vrijwillig, extra gelden, ...

Maar het is de uitvoering waarop zoiets een eigen leven gaat leiden en niet lang vrijwillig meer zal zijn door regionale beperkingen die dan ineens komen. Kop nu in de strop steken en wie trapt het krukje weg? Wat zijn de waarborgen voor de deelnemers, wat zijn de garanties, hoe zit het met de PAS, etc etc.

Nog veel vragen, kom maar met antwoorden; LTO geeft het overkoepelende plan vrij (regiolannen liggen vast nog niet klaar).

Paar issues nog: Wat vindt de MOB, waar is jullie mandaat om dit namens de sector te doen
+2
JanCees
@Farma_boerke en wat nu als die metingen aantonen dat de stikstof een andere beeld geeft dan nu de wetenschap is en de KDW overdreven scherp.
Dan blijft het beleid overeind?

Het is een zotte vertoning
Farma_boerke
@JanCees Ja het is een zotte vertoning, want de wet blijft staan ongeacht de methode van stikstofbepalen. Dan komt er vast nog een schep bovenop.

Dan zegt de overheid ook simpel, kijk maar naar cie Hordijk, dat wisten we al qua modellering. Maar er moet wat gebeuren. KDW niet goed, dat is het beste wat op dat moment beschikbaar was, jammer voor je joh.
Ook metingen zullen altijd aangevochten worden en er zal een nog groter rookgordijn worden opgetrokken dan het al is. Een overheid geeft niet zomaar toe, zij heeft alle tijd.
joske1980
@JanCees
Je hebt helemaal gelijk maar ik denk niet dat je gelijk gaat krijgen in Den Haag iig niet op tijd
En ik ben wel bang voor volgende coalitie
Boerbakje
@JanCees Om daar kans op te maken zit er niks anders op dan de boel te frustreren en tijd te rekken.
Anders komen die gegevens te laat.
+1
John Spithoven
Mijn uitspraak: Boeren verkocht als slaven doet links en rechts zeer

Welke rechtszekerheid hebben vergunninglozen tov vergunninghouders tot nu toe!

Wat veranderd het gepresenteerde plan daarin : Niets

Elke kg reductie wordt in dit speelveld omgezet in veekrimp.

Dus zal eerst de aandacht moeten liggen bij het creëren van rechtszekerheid.

En anders heb ik een advies voor de boeren, zorg dat je als eerste je bedrijf in Nederland verkoopt.
Noorderling
@John Spithoven
Wat is het probleem van krimp als een individu daar goed geld tegenover vind staan?
Niemand wil minder landbouwgrond in Nederland, maar als je 3x de landbouwwaarde kunt ontvangen stribbelen er ook niet veel meer tegen. Onlangs Flevoland 5ton/ha.
Uitbuiten en verplaatsen, kun jezelf en de volgende generatie zorgeloos boeren.

Als de overheid niet genoeg betaald is dat hun probleem en gebeurt er niets. Als er een beroepsverbod in zit gebeurt er ook weinig en kom je ook niet in de positieve ontwikkeling. Er is gewoon een grote kapitaalinjectie nodig om met alles wat er ligt, waar je je vraagtekens terecht bij kunt zetten maar niet meer veranderd, om nog minimaal een generatie boer te blijven.

Wat ik om me heen zie is dat in gebieden waar windmolens worden gepoot, industrie of havenschap komt de bedrijven door gaan, waar de rest die het met melk of akkerbouw moet verdienen het lastig heeft. Mede door door het moeten concurreren tegen het grote geld.
Dan kom je op het punt, gelijk hebben of gelijk krijgen. Pakken wat je pakken en het beste er uit halen in jouw situatie. De hoop op een ondernemersvriendelijk klimaat kunnen we denk ik wel opgeven, kun je alleen nog het beste er van maken.
+3
John Spithoven
@Noorderling Vraagje

Het plan heeft het over 2100 bedrijven in de bufferzones. Als je geld had, kocht je dan een bedrijf in de bufferzone of daarbuiten?
+1
Noorderling
@John Spithoven
Daar zitten wel de vergunningen. Op akkerbouw grond van een ton ga je met melken ook geen geld verdienen.

Ben er bang voor dat die landbouwhoofdstructuur er langzaam aan toch gaat komen. Het borrelt net op te veel plaatsen weer op. Wie aanpast overleeft, of we willen of niet. Dan moet je of maken dat je er weg komt, of goede verplaatsregeling treffen of aanpassen.

Strenge milieuwetgeving en discussie om de ruimte is natuurlijk niks nieuws, misschien is die druk nog wel belangrijk aandeel in de huidige/hoge grondprijs rondom N2000 bedrijven ten opzichte van het landbouw opbrengend vermogen.

De trein dendert door, maar denk dat 90% van de veehouders om mij heen uit een ander landsdeel komt en zijn om een reden vertrokken waarvan de meesten vrijwillig. Die uitgekochte boeren bleven vaak in Flevoland hangen. Dan kom je op het punt gelijk hebben of krijgen, het is lastig maar ik zou de eer aan mezelf houden.

Wie blijft zitten ontstaat ook ruimte voor, komen vroeg of laat weer veldkavels te koop, andere stukken grond, jongveelocaties. Het is maar net wat je wilt, een prijsdaling is hier een risico op de lange termijn, prijsstijging brengt zekerheid maar ook belemmeringen in groei omdat je de euro maar een keer uit kunt geven. Je moet geen domme dingen doen, maar het voor een ander invullen kun je ook niet.
+1
Twentsch Land
@Noorderling

Wie aanpast overleeft, of we willen of niet.

Dat is van de ene kant wel zo maar het probleem zit in ..... laat dit als voorbeeld maar even doorgaan .... dan gebeurt er in de agrarische sector veel ..... als dit nou voor de komende 100 jaar zou zijn zouden we kunnen zeggen van oké .... maar de aap is dat het maar voor eventjes is ..... over 10 jaar ( of eerder ) zitten ze weer bij de boer aan de deur te kloppen.
Noorderling
Quote Reactie van @Twentsch Land:
zitten ze weer bij de boer aan de deur te kloppen.

In 2024 moet iedere stal emissiearm zijn.
Ben je over 10 jaar in het huidige klimaat nog wel boer?
Kun je nu gaan voor een flinke zak geld of je krijgt de stempel stopper en mag nog een paar jaar uitzingen, vergelijkbaar met de varkenshouderij.

Vind er ook wel wat van, en het lijkt nergens op hoe het gaat. De vraag is alleen of je het uitmelkt of tegen probeert te houden met beperkt resultaat.
De bal ligt nu bij de overheid, als ze dit aanbod niet accepteren weet je exact waar je aan toe bent, ook al is de boodschap niet zo leuk. Dan gaan er weer andere wetten gelden.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @Noorderling:
Wie aanpast overleeft,

Hou op met die flauwekul, je bedoelt de rest van je leven in coma liggen.., wat heb je dan voor leven?
Noorderling
@slagroomvla
Zo rooskleurig staat het er bij mij wat betreft wetgeving ook niet voor.
Als het zo slecht wordt gaan we over op plan b of c.
Het koeien mogen melken is ondertussen een privilege geworden en niet aan mij toebedeeld. Melken ze de hele puinzooi wel op een andere manier uit.
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
Je moet geen domme dingen doen, maar het voor een ander invullen kun je ook niet.

Goed gesteld en het lezen op dit prikkebord wordt je ook niet veel wijzer van maar de contouren van beleid kun je er wel goed vinden,aanpassen of verdwijnen
+2
Jawis
Als deze regering plus milieuclubs met harde bewijzen komen dat er inderdaad een stikstofprobleem is in nederland, en als ze daarna met harde bewijzen komen dat de veehouderij daar voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor is, dan kan er misschien onderhandeld worden over wie wat gaat doen. Maar wel nadat ook van de industrie en het verkeer en niet te vergeten de consumenten zelf een stikstoffootprint beschikbaar is waarmee iedereen naar gelang dient te reduceren....
groeier
Quote Reactie van @Jawis:
met harde bewijzen komen dat er inderdaad een stikstofprobleem is

Dat stikstof is niet een probleem van de landbouw, de overheid wil alles vol bouwen wat onverantwoord is.
+3
Henk Schoonvelde
2 jaar na de PAS uitspraak hebben (terechte) trekker optochten en veel politieke discussie uiteindelijk aangetoond dat er maatschappelijk geen draagvlak is om zowel Stikstof als Klimaat doelstellingen zomaar over boord te gooien.
Daarnaast zijn wij er als sector niet in geslaagd om die doelen en modellen die omschreven staan volledig omver te werpen.

Wat je er persoonlijk ook van vindt op dit moment heeft de landbouw er het meeste aan om het overleg te zoeken in een brede coalitie van diverse achtergronden. Dit zal inderdaad een politiek en ambtelijk steekspel worden waar je als nuchtere boer soms met kromme tenen naar zult kijken, maar andere keus is er ook niet.

Er zit dus goed voor ons als landbouw om een stap naar voren te doen. Ik denk dat de timing tijdens de coalitie overleggen van LTO erg goed is. Volgens mij staan er veel realistische doelen in die de boeren die door willen weer duidelijkheid en ruimte geven.

Zonder overleg blijft de boel echt op slot. Zaak voor ons als boeren om te zorgen om in deze complexe dossiers de goede mensen aan tafel te brengen. Ook de overheid vind dit een geweldig ingewikkeld en lastig dossier. We moeten de overheid hier dus zoveel mogelijk mee helpen, dat is beter dan over je te laten regeren.

Voor klimaat is het speelveld denk ik niet veel anders.
+1
jg
@Henk Schoonvelde Iedereen kan door . Niemand is gedwongen te stoppen. Wat bedoel je met door willen ? , voor nop de ruimte van anderen regelen ?
+3
hans1980
@Henk Schoonvelde Eerst meten!!!!
Daarna beleid op aanpassen
Niet andersom of gelijktijdig zoals ze nu willen

Meeste ammoniak blijft 300m rond bedrijf dus waarom ingrijpende maatregelen???
Grietje62
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Wat je er persoonlijk ook van vindt op dit moment heeft de landbouw er het meeste aan om het overleg te zoeken in een brede coalitie van diverse achtergronden. Dit zal inderdaad een politiek en ambtelijk steekspel worden waar je als nuchtere boer soms met kromme tenen naar zult kijken, maar andere keus is er ook niet.

Als dit zo is, waarom is er dan niet voor gekozen om het overleg te zoeken in een brede coalitie van alle landbouworganisaties. Niet alleen de LTO die het voor het zeggen heeft.
+3
George
Welke crises?
+1
@George GEMAAKTE PROBLEMEN .
+3
Jan S
@George Een crisis om nieuw beleid er door te drukken met de bekende methode: PROBLEM, REACTION, SOLUTION.
Creeer een probleem, wacht op de reactie van de mensen, presenteer de oplossingen die al van te voren bedacht is om het beleid er door te drukken.

Niets is meer te gek, als je te werk gaat volgens de Rutte-doctrine.
+1
John Spithoven
Een juridisch probleem los je niet op met een grote zak gelabeld geld. Daar help je de periferie mee. Of je de boeren er mee helpt? Alleen die gene die stoppen wil op een onverkoopbaar gemaakt bedrijf zal je helpen. De rest blijft vertwijfeld achter in de juridische onzekerheid.
+2
John Spithoven
@John Spithoven En de voortdurende gedachte dat er vanzelf toekomst is als we maar voldoende collega's uitfaseren, vind ik misselijkmakend.
Vdejong
@John Spithoven de meeste collega's worden volgens mij uitgefaseerd door hun opvolgers.
oubi
@John Spithoven de meeste boeren hebben geen opvolger; dus er is niks misselijkmakends aan dat er minder boeren komen; het is geen wensgedachte maar gewoon een gegeven. Op boederij.nl verhaal van Tiny Jansen, kuikenbroeder uit Elsendorp. 40 jaar geleden nog 90 boeren in Elsendorp; over 5 jaar waarschijnlijk nog maar 10. Zo hard gaan het.
+1
Jan S
Quote Reactie van @oubi:
de meeste boeren hebben geen opvolger

En hoe denk je dat dat komt?
Veel uren maken, weinig verdienen, overladen met misselijkmakende regelgeving, grote onzekerheid en in veel gevallen weinig perspectief.

Zou dat een reden kunnen zijn?
de Tank
@Jan S Ik denk dat er tov vroeger veel meer mogelijkheden zijn voor een goede baan en de druk van het moeten opvolgen veel minder is. Kwa arbeidsuren en beloning is het nooit feest geweest.
George
Quote Reactie van @de Tank:
Kwa arbeidsuren en beloning is het nooit feest geweest.

Jawel in jaren 70 en 80 was het prima.
+1
Vdejong
@George inderdaad, mijn ouders konden vroeger altijd van de lopende rekening land kopen en stappen zetten zonder bank. Eerst pacht, toen erfpacht, daarna eigendom.
de Tank
@George ik heb vrachten meer vrije tijd dan mijn vader had en in verhouding zeker niet minder inkomen. Regelgeving had hij het wel veel eenvoudiger.
George
Quote Reactie van @de Tank:
en in verhouding zeker niet minder inkomen.

Dan heeft je vader iets niet goed gedaan. Hij had dezelfde melkprijs , betere kalveren- en slachtkoeien prijzen , veel lagere kosten voor vrijwel alles behalve de rente.
de Tank
@George valt wel mee denk ik, begon met de hand 10 koeien melken, pachtbedrijf 13 ha, mest in de praam achter in het land brengen. Zonder zijn inzet en stappen was ik nu geen boer.
George
@de Tank
Dan was je iets anders geweest. Geen boer maar misschien wel iets beters of misschien ook niet.
Jan S
Quote Reactie van @de Tank:
Ik denk dat er tov vroeger veel meer mogelijkheden zijn voor een goede baan en de druk van het moeten opvolgen veel minder is. Kwa arbeidsuren en beloning is het nooit feest geweest.

Dat ben ik met je eens. Maar als het in de landbouw wat makkelijke geld verdient kon worden, zonder de rompslomp van regelgeving en wat meer vrijheid en op z'n minst een stuk zekerheid als je een investering doet wel zou helpen om het aantrekkelijker te maken.
+4
Grietje62
Wat is de NB-vergunning nog waard als je die hebt, t.o.v. PAS melding?

We geven nu toe dat er een stikstofprobleem is, op basis van modellen en berekeningen. Juridisch geven we alles uit handen zo, als er iemand naar de rechter stapt (MOB) dan krijgen we om de oren van de rechter dat de boeren zelf met het (nieuwe) plan zijn gekomen.

Op welke basis gaan we N reduceren. Uitgaande van werkelijk aantal dieren, van NB-vergunning, aantal fosfaatrechten.... wat is er nog meer te verzinnen?

Op teletekst staat: "Natuurorganisaties,ondernemers en boeren komen met een gezamenlijk plan
om de stikstofcrisis aan te pakken."
We worden straks gewoon op een hoop gegooid als boer. LTO maakt plannen voor de hele landbouw. Melkveehouderijvakbond, varkensvakbond en pluimveesector hebben geen inbreng? Terwijl er wel 5 andere (Natuur en bouw) partijen aan tafel zitten om over de boer zijn eigendommen te beslissen. Dan hadden er naast LTO toch best een paar anderen aan kunnen schuiven.

Wat gebeurt er met de aangenomen stikstofwet in eerste en tweede kamer? Wordt die aangepast met deze plannen waar de meesten zich niet in vinden?
+1
BertK
@Grietje62 Lto is niet we en lto is ook niet de boeren. De politiek mag dat zo zien, de rechter is hopelijk wijzer.
cornelissen
Quote Reactie van @BertK:
De politiek mag dat zo zien, de rechter is hopelijk wijzer.

Zal wel tegenvallen. De wetgeving wordt met behulp van lto zo ingekleed ,dat je bijna altijd ver-liest. Nmv loopt er wel achteraan. Bent je er niet mee eens ,dan zoek je maar een advocaat , krijg je als antwoord per mail.
Ik heb het allemaal meegemaakt met de fosfaatwetgeving.
Hoe ze deze wetgeving gaan inkleden is nog onduidelijk, maar gezien de beoogde doelstellingen kan het voor een hoop melkveehouders
wel eens je einde worden om nog economisch rendabel door te gaan
John Spithoven
pigbusiness.nl/artikel/…

Linda begrijpt de problematiek. Hadden we als melkveehouderij maar zo'n charismatisch leider.
Zwarecross
@John Spithoven 83% vind het plan ruk
Zwarecross
@Zwarecross Is dat voldoende voor draagvlak?😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😎😎😎😎
+2
Farma_boerke
@Zwarecross Daar gaat het niet om, de perceptie is gezet, boeren en bouwers met natuurmonumenten trekken samen op.

Ja er is wat gemorrel in de achterban maar dat zijn maar wat extremen en is minimaal. LTO vertegenwoordigd immers 32.000 leden. Zo werd het net op BNR gebracht. Wat dat betreft heeft LTO al een slag geslagen (waarheid doet er niet toe, nieuws maakt het wel waarheid). FDF ed waren maar splinterpartijen conservatief en behoudend
Zwarecross
@Farma_boerke Uitvoering moet bij de boeren gebeuren
En die zeggen massaal 🖕🖕🖕
+1
cs-agrar
"Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, LTO Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland willen dat de landbouw voor het stikstofdebacle opdraait"

Dit zou een betere headliner zijn
George
Ja de titel klopt niet , het woordje boeren moet vervangen worden door LTO. En degene die zich daarmee geassocieerd voelen die willen dat misschien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
173
DEELNEMERS
45
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN