Gedetailleerde kaart van ammoniak op straatniveau gepubliceerd

Er is een kaart gepubliceerd met RIVM data over de NH3-uitstoot op straatniveau. Op deze interactieve kaart met 730.000 datapunten kan elke boer of burger kijken of de data van het RIVM overeenkomt met de eigen beleving van de omgeving.
Op kaart is de ammoniak-uitstoot op straatniveau te zien en iedereen kan nu beoordelen wat de emissie in hun omgeving is. Elk datapunt is ongeveer een vierkante kilometer. Wat zichtbaar is, is dat in gebieden met een hogere uitstoot er relatief meer intensieve veehouderij is. Ook lijkt er in het westen van Nederland minder ammoniak uitgestoten te worden dan in Zuidoost- Nederland en de regio rondom Amersfoort en Barneveld. Binnenkort wordt ook een NOx-kaart gepubliceerd op basis van de RIVM data.

Deel dit topic Gedetailleerde kaart van ammoniak op straatniveau gepubliceerd (veld-post.nl)

Er is een kaart gepubliceerd met RIVM data over de NH3-uitstoot op straatniveau. Op deze interactieve kaart met 730.000 datapunten kan elke boer of burger kijken of de data van het RIVM overeenkomt met de eigen beleving van de omgeving.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Farma_boerke
Zie ook eerste reactie Geesje Rotgers obv aangeleverde data en mogelijke verklaringen waarom industrie zo laag is
(net als Lelystad, warmte en hoge uitstoot --> verspreiding)


+3
Peterr
Eerste scheuren reeds ontdekt:

(klik om te vergroten)

Hermen heeft al een flink manco ontdekt.

Let wel, gaat hier om ammoniak emissies, de NOx kaart volgt later.
Farma_boerke
@Peterr is gevolg van de-NOX installatie op schoorsteen. Als die faalt komt het wel vrij. Maar falen is slecht onderhoud, dus zou niet moeten kunnen en niet vergund mogen worden.
Peterr
@Farma_boerke Help me ff, een bedrijf vraagt vergunning aan voor uitstoot ammoniak, maar door vrijwillig te investeren in een NOx-installatie op de schoorsteen stoot deze geen NH3 meer uit??
+1
Farma_boerke
@Peterr Een De-NOx installatie werkt net zo als je adblue toevoeging in de dieelauto. Onder invloed van de hoge temperatuur, reageert toegevoegd ammoniak met de aanwezige NOx en zet dit om naar N2 (natuurlijke niet problematische variant). dit moet goed getuned zijn anders verloopt de reactie niet goed. De reactievergelijking heb ik in een ander topic al eens gedeeld: prikkebord.nl/topic/194553/

Als de temperatuur niet goed is of het mengsel ontsnapt er dus ammoniak wat niet heeft gereageerd. Ook als het te verbranden materiaal wisselend is van samenstelling (biomassa) kan de verhouding in de rook wijzigen en ammoniak vrijkomen.

Hetzelfde zien we nu bij de bijmenging van bio-ethanol in de auto's. De verbranding van bio-ethanol geeft meer uitstoot van ammoniak via de uitlaat (benzine auto's). De verhoging van het bijmeng percentage van 5 naar 10% leidt tot meer NOx uitstoot (10 --> 13 mg/km), CO2 (169 --> 172 mg/km), NH3 (4 --> 11 mg/km) & bv methaan CH4 (5 --> 6 mg/km). Deze getallen zijn wetenschappelijk gepubliceerd (doi.org/10.1016/j.fuel.2014.10.076) , maar komen in geen enkel overheidsverhaal en berekening voor. De heilige koe vervuilt dus ook.
Peterr
@Farma_boerke Dank voor de info!
Toont aan dat de ammoniakuitstoot van verkeer weliswaar flink is gestegen, maar valt tot dusver nog weg tegen de NH3 uitstoot uit de veehouderij. Heb even gerekend met CBS cijfers. Gezien de gereden benzine kilometers kom ik dan aan een ammoniak uitstoot van dit stukje benzineverkeer personenauto's in Nederland van ruim 42 duizend kg NH3 bij E5, en ruim 117 duizend kg NH3 bij E10. Landbouw wordt tot dusver aangeslagen voor 132 miljoen kg NH3.

Maar wat betreft je verhaal over de de-NOx installaties, daar vind volgens jou bij optimale afstelling dus geen ammoniak emissie plaats?
Waarom zou daar dan wel een milieuvergunning voor worden aangevraagd?
Farma_boerke
@Peterr Apparatuur kan uitvallen of suboptimaal draaien, om geen boete te krijgen moet je gewoon in je vergunning hebben staan dat je dat eventueel ook kunt uitstoten.
Peterr
@Farma_boerke Is dat wettelijk bepaald?
En stoten diesels volgens jou dus ook nulkommaniks NH3 uit bij toevoeging van Adblue?
+1
Farma_boerke
@Peterr Dat is gewoon creatief en handig van bedrijven.
Adblue toevoeging werkt op laboratoria perfect, maar in de praktijk is niet gemeten. Het systeem kan beter met extra sensoren voor feedback van bv nh3, maar wordt daardoor veel duurder.
Ik denk dat de praktijk wel eens tegen kan vallen, zoals we ok zien met de bio ethanol toevoeging.
Peterr
@Farma_boerke Toch wringt er wat. Begrijp niet waarom deze bedrijven dan nog steeds NH3 emissie in hun Milieujaarverslag melden.

(klik om te vergroten)

Shell 2017
Farma_boerke
@Peterr NH3 niet alleen voor De-NOx installaties in gebruik, maar ook voor processen (chemie), verkeer en koelingen. Zonder precieze info is de uitstoot niet te herleiden.
De Amercentrale ammoniak uitstoot is echter vreemd. Jarenlang was er geen uitstoot en dan word er via de vergunning toch potentiele uitstoot vergund.Waarom? De MOB heeft ook een zaak hieromtrend lopen.

Overheid werkt soms raar en zeker hierbij, omdat er zovele instanties/registraties betrokken zijn die niet aan elkaar gelinkt zijn (en elkaar dus ook tegen spreken)
+1
boer.
Klopt niet
De hoge amoniak boven de veluwe is van varkens en kippen em die hebben weinig tot geen uitstoot door luchtwassers
+7
kanniewaarzijn
Ze hebben zo te zien gekeken waar veel landbouw was en daar rood gekleurd. Want dat was de wenselijke uitkomst.
+1
casev
@kanniewaarzijn hier in de polder lijkt het wel alsof ze op google maps gezocht hebben waar er een grote stal/schuur staat, en daar de stip gekleurd hebben. Zo staat hier in het dorp 1 groot stal al jaren vol met caravans...... en is oranje gekleurd...
kanniewaarzijn
@casev Komt vast omdat ze die caravans regelmatig komen oppikken....met de auto! 😀
buorman
@casev
''De stikstofuitstoot (emissie) op onze kaarten is afkomstig van het RIVM. Het zijn registraties, geen metingen''
+1
familie pelle
Snap er niets van. Bij ons in de buurt een groot natuurgebied. Staat een rode stip (veel emissie) in met geen enkele boerderij in de buurt. Iig niet in die vierkante kilometer. Zullen wel veel reeen en hazen lopen.......
+2
de jonge
@familie pelle ik denk veel ganzen......
familie pelle
@de jonge die zitten hier (nog) niet
grondlozeboer
@familie pelle zitten daar vennetjes in? Of is t een vernat gebied?
buorman
@grondlozeboer
Hebben die dan ook een geregistreerde vergunning dan?
grondlozeboer
@buorman nee, maar waarom staat er dsn een groene stip bij mij en acher ons waarniemand zit een oranje? Op de plek waar een moeras zit?
+1
weurding
Wonderbaarlijk hoe men een kaart naar hun hand kan zetten
+2
Bartlehiemboer
@weurding Ik vind het ook wonderbaarlijk dat iedereen zo rustig blijft...We proberen het netjes op te lossen terwijl we ze allemaal wel even door elkaar willen schudden en met de feiten om de oren willen slaan.
de jonge
Weet iemand welke link het is om die kaart te kunnen gebruiken???
Mh12
Zou me niets verbazen dat die stippen gezet zijn na aanleiding van nb vergunningen. Dus grote varkens of kippenschuur is oranje of zelfs rode stip
BertK
@Mh12 rioolzuiveringen, riooloverstorten, stoten die ook uit?
Farma_boerke
@BertK Tuurlijk, maar volgens de emissieregistratie blijven ze onder de 10.000kg per jaar en hoeft het niet meegeteld te worden.

stowa.nl/publicaties/…
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden ammoniak , rivm , boer en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!