Kamer laat knelgevallen en biologische melkveehouderij in de steek - de reacties

De Tweede Kamer zette deze week tijdens het fosfaat- en fosfaatrechtendebat een streep door de motie van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop om de zogenoemde knelgevallen in de melkveehouderij te helpen. Dat zijn boeren die nog laat geïnvesteerd hebben op basis van oud beleid, maar die hun investeringen door het veranderde mestbeleid in het geheel niet meer meer terug kunnen verdienen. Een zorgzame overheid zou daar oog voor moeten hebben vindt de SGP; ook hoogleraar agrarisch recht Willem Bruil is die mening toegedaan. De boeren zelf wijzen erop dat zij hun geld in duurzame stallen hebben gestoken. De Kamer, waaronder de volledige coalitie, had er geen boodschap aan.
Al evenmin had de Kamer oren naar een uitzonderingsbehandeling voor biologische melkveehouders. Wel opmerkelijk: ouderwetse Nederlandse melk/vleesrassen - de zogenaamde dubbeldoel koeien - kregen wel een uitzondering. De regering moet de provincies opdragen dierpremies te verstrekken om boeren hun koeien niet op te hoeven laten doeken. Tevens moet minister Schouten zich in de onderhandelingen met de EU over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid sterk maken voor een subsidieregeling voor houders van dergelijke dieren.

Deel dit topic

Reacties

+8
Milkman4
Het bevoordelen van de knelgevallen en biologische boeren gaat ten koste van de andere collega melkveehouders, die dan ook nog meer moeten inkrimpen.
Wij hebben niet bijgebouwd, maar hier staat de stal ook voor de helft leeg......
+9
Het gele geneuzel over het niet bestaande fosfaat probleem MOET stoppen, net als het amoniak verzinsel, met vooraf ingevulde getallen, nog voordat de meetapparatuur was uitgevonden waren de uitkomsten al bekend. !!!
+1
christo
Waar ik benieuwd naar ben: wat is de motivatie van onze landbouwpolitici om in de kamer te zitten. En voor wie/waarom zitten ze er? Wanneer je er verantwoordelijk voor bent dat je groot emotioneel leed aangericht hebt kun je dat voor jezelf goedpraten? Het is te triest voor woorden.
+3
Flinstone
Wordt langzamerhand nie goed van da geneuzel van die biologische boeren! Niet gekort veel verdienen en dan nog zeuren!
Gun iedereen een volle stal maar dan wij ook!als in wil bereiken wat we in 2013/2014 voor ogen hadden zijn we ook een ton verder😳
+3
brabantboer1
@Flinstone Ik geef je helemaal gelijk, ben zelf biologisch melkveehouder en vind dat er niemand, maar dan ook niemand behalve diegene die echt buiten hun toedoen om, dus een dierziekte, problemen in het gezin of ander aantoonbare reden minder koeien hadden dan gebruikelijk een knelgeval zijn.

Het zijn alles bij elkaar ook maar een handjevol bioboeren die vinden dat zij vrijgesteld moeten worden van fosfaatrechten. Zij roepen hard en worden ook gehoord.

Geneuzel over individuele knelgevallen moet eens afgelopen zijn, er moet gekeken worden naar de toekomst en gestuurd worden op maximaal rendement om collectief onder dat plafond te blijven, zodat we zo snel mogelijk van deze vervelende rechten af zijn. Daarnaast werkbaar maken van deze regelgeving. Afromen van handel in beperken en fosfaatbank zo weinig mogelijk vullen, Transparantie in prijzen bewerkstelligen en zorgen dat niet de overheid er beter van wordt, maar de boer.

Hebben jullie voor de grap al eens becijferd wat de overheid verdient aan deze rechten?

1 recht wat verkocht wordt door een stopper brengt geld op. Stel dat deze veehouder voor 1000 euro rechten verkoopt. Deze rechten vallen grotendeels in de 52 procent schijf. dus 520 euro belasting. Het nadeel van de verkoop is weer dat er op de rechten door de koper kan worden afgeschreven. Dus van deze 1000 euro wordt er gemiddeld 35 procent minder belasting betaald.

Maar nog steeds een positief saldo van 170 euro voor de belastingdienst.

Allemaal geld dat wegstroomt uit de sector. De stopper dolgelukkig en op weg naar de mercedes garage voor een nieuwe mercedes, de staat gelukkig met het geld en de agrarische sector weer een stuk armer.

Bio boer, Groeier, krimper of wat dan ook voor boer, de melkveehouderij is hier niet mee gebaat. Dit kost de sector ontzettend veel geld. Laten we daar onze schouders onder zetten en zorgen dat die verdomde rechten zsm weer verdwijnen. Weg individueel pensioen, maar behoud van de melkveehouderij in nederland.
+1
Twentsch Land
@brabantboer1

Een heel verhaal !
Een mooi verhaal !
Maar die fosfaatrechten gaan echt niet weg de eerste tig-jaar
pieta
Quote Reactie van @brabantboer1:
1 recht wat verkocht wordt door een stopper brengt geld op. Stel dat deze veehouder voor 1000 euro rechten verkoopt. Deze rechten vallen grotendeels in de 52 procent schijf. dus 520 euro belasting. Het nadeel van de verkoop is weer dat er op de rechten door de koper kan worden afgeschreven. Dus van deze 1000 euro wordt er gemiddeld 35 procent minder belasting betaald.

Even een tegengeluid. Stopper verkoopt voor 1.000 euro rechten en keeft net als ieder ander plm 15% mkb-winstvrijstelling. De helft van 85% naar de belasting geeft dan iets meer als 40% belasting. Maar veel waarschijnlijker is dat ie bijvoorbeeld gaat banksparen(mits hij de leeftijd heeft) en het over een wat langere periode uit gaat laten keren aan zichzelf en bijna geen belasting er over betaald vanwege een lager fiscaal inkomen. Ben je wat jonger en stort je lijfrente af en laat je die uitkeren dan heb je eigenlijk hetzelfde verhaal.
jpls
@pieta bij een opbrengst van € 1000,- heb je die winst vrijstelling, maar als je belastbaar inkomen ( ik noem iets ) hoger is dan € 70000.- dan word die vrijstelling toch afgeroomd, omdat de bel. dienst vind dat je toch al genoeg winst maakt.
labella
@jpls Veel stoppers kunnen ook nog wel verrekenen met verliezen uit de afgelopen jaren.
+1
robbies
Quote Reactie van @labella:
verliezen

Welke verliezen in de laatste jaren?? Zo slecht was de melkveehouderij toch niet? Tenzij de stoppers allemaal grote groeiers waren
verbi
@pieta Zit er aan de lijfrente geen max bedrag? Volgens mij is dat 150000 euro maar weet dit niet zeker.
pieta
@verbi Zit zeker een max bedrag aan. Maar dat verschilt per leeftijd en waarvoor je hem afsluit. Oudedag, overbrugging en wellicht zijn er nog meer.
grondlozeboer
@verbi hoorde net van waar ik t land huur dat t 450000 is
robbies
Ik lees dat Jos Verstraten hard zijn best doet om de houders van Zeldzame rassen ook uit het ledenbestand van LTO te krijgen.
+1
christo
@robbies Dat waren dan de laatsten die nog lid waren? Het schijnt dat de nmv al bijna groter is dan de lto.
Koeien boertje
@christo als iedereen die klaagt en moppert over LTO wel, maar ik heb een idee dat er niet snel wordt opgezegd
Jaap40
@Koeien boertje nmv wordt ook steeds vaker in 1 noemer met LTO genoemd. Ben bang dat nmv op den duur net zo goed een belangen behartiger voor kleine groep wordt.
jpls
@Jaap40 komt omdat er veel verschil aan boeren is: kleine bedrijven, grote bedrijven, intensief, extensief, zie het als stands-organisatie voor iedereen maar eens goed te doen, de overheid weet ons met al die regeltjes goed tegen elkaar uit te spelen, en hoe meer er ''omvallen'', met des te minder boeren hoeft men te onderhandelen, voor zover je daarover nog kan spreken.
Wilbert
@robbies Wat jij (en Jos) niet zien is de massale steun in de 2e kamer voor dit voorstel om te kijken of houders van zeldzame rassen EU-geld kunnen ontvangen. 145 stemmen voor, enkel PvdD stemde tegen. De sympathie en waardering voor deze groep veehouders is ontzettend groot, daar kan een gemiddelde Brabantse veehouder alleen maar van dromen. Werk aan de winkel dus.
robbies
@Wilbert Waar maak jij uit op dat ik dat niet zie?

Jos schrijft onderstaande:

Quote:
Dat zeg ik Dick. Waarom zou je anders die rassen gaan houden terwijl normale boeren er juist afstand van doen. Onderscheidend vermogen creëren. Die boeren huilen dan ook krokodillentranen. Maar dat zou ik ook doen. Gratis groeien zit in de businesscase van deze bedrijven. Vaak samen met TBO partijen, dus grond in overvloed en daar zit dus geen beperking.

Ik vind dat geen faire opmerking en kan me voorstellen dat dat helemaal in het verkeerde keelgat schiet van de bijzondere rassen-houders. Daar was mijn opmerking op gericht. Wat dat met mijn visie te maken heeft, kan ik er niet uit halen.
van Ittersum
Bedrijven hebben geen balans meer tussen geïnvesteerd kapitaal en de opbrengende vermogen. We zitten al jaren te vertellen en te praten over wat er toen in Denemarken gebeurde. Het gebeurt hier nu ook , de fosfaatrechten brengen dit versneld naar boven. We hebben heel hard gelopen misschien wel geprint maar we kunnen het niet voor blijven. Prijs de warme sanering, geen schande voor diegenen die daar voor kiezen of alternatieven zoeken. Nadeel van uitzonderingen maken voor bepaalde groepen is dat het altijd maar een tijdelijke werking heeft
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Bedrijven hebben geen balans meer tussen geïnvesteerd kapitaal en de opbrengende vermogen. We zitten al jaren te vertellen en te praten over wat er toen in Denemarken gebeurde. Het gebeurt hier nu ook , de fosfaatrechten brengen dit versneld naar boven. We hebben heel hard gelopen misschien wel geprint maar we kunnen het niet voor blijven. Prijs de warme sanering, geen schande voor diegenen die daar voor kiezen of alternatieven zoeken. Nadeel van uitzonderingen maken voor bepaalde groepen is dat het altijd maar een tijdelijke werking heeft

filosofische woorden, maar natuurlijk ontzettende onzin. De grondprijs is niks gedaald in de afgelopen jaren, dus de vergelijking met Denemarken - waar de grondprijs halveerde - gaat niet op. Net zo min als dat er in Denemarken warm gesaneerd is. Daar is gewoon heel erg koud gesaneerd.

Individuele bedrijven zitten nu klem als gevolg aan gebrek aan visie binnen de sector. Ik zie het somber in voor sommigen, maar tegelijkertijd kunnen ze nog steeds warm stoppen met fosfaatrechten en verkoop van grond. Wellicht een andere carriere opstarten, maar er zal er geeneen failliet gaan.
van Ittersum
@robbies ik zeg ook niet dat het 1 op 1 geldt maar het principe is gelijk, al het kapitaal in Nederland zit hem in niet-opbrengende vermogen. Grond en gebouwen. Niet overal kost de grond 60-70000 euro de vraagprijs is er wel maar het brengt het gewoon niet op gezien de grondgebondenheid. We staan nog maar aan het begin. Probeer maar eens grond en gebouwen straks gelijk te rekenen bij 2 melkkoeien per hac....kwestie van tijd, de prijs moet naar beneden. We leven nog in de waan van het verleden , gebeurde in Denemarken ook totdat....het toen was het muizen
grondlozeboer
@van Ittersum helemaal met je eens. Het houd een keer op.....
+1
spotmelker
Quote Reactie van @van Ittersum:
grond en gebouwen straks gelijk te rekenen bij 2 melkkoeien per hac....kwestie van tijd, de prijs moet naar beneden.

Neeee… die boeren willen ze het land uit, dus die grondprijs blijft voor hun (veel) te hoog. Andere investeerders, subsidievreters en argeloze burgerplukkende instanties lachen er om.
Koeien boertje
@spotmelker hoezo als je het land aan de beleggingsmaatschappij verkoopt doe je dat ook niet voor de hoogste prijs want daar wordt de rente over betaald.
Veel mensen denken ook nog dat ze het ooit terug kunnen kopen met 5 jaar voor dat geld
cornelissen
Even voor de objectiviteit , staatssecretaris Van Dam wilde een korting van 10 procent om ruimte te hebben voor een fatsoenlijke overgangsregeling voor onomkeerbare investeringen op de peildatum , LTO onder leiding van K.Romijn en meeloper NMV hebben er 8.3 % van kunnen maken en alternatieven zijn er niet gevonden door lto/nmv en de minister voor de onomkeerbare investeringen.
Je kunt dus rustig zeggen en dat kan ook niemand ontkennen , dat LTO en NMV hun leden hebben "opgeofferd" met onomkeerbare investeringen op de peildatum,. Een zeer zwarte periode in de geschiedenis van belangenbehartiging. Ik heb het als NMV lid aangekaart op de ALV en het blijkt een zeer pijnlijk onderwerp te zijn, wat men daar helaas niet kon ontkennen.
Van uit de leden werd aangedrongen bij de voorzitter om nu eens echt te kiezen(voor of tegen de leden met onomkeerbare investeringen),maar de voorzitter slaagde er nog in deze keuze voor zich uit te schuiven.
Ik adviseer ook de leden van LTO met onomkeerbare investeringen (voor zover ze nog lid zijn) om LTO tot een openlijke keuze te dwingen,nu kennelijk de alternatieven er niet meer zijn.
Het schept in ieder geval duidelijkheid en eerlijkheid.
Ik ben mij bewust ,dat deze aanvulling niet door iedereen in dank wordt afgenomen, maar het is nu wel de realiteit
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @cornelissen:
onomkeerbare investeringen op de peildatum

Dat zijn ongeveer alle boeren...
+2
Twentsch Land
@cornelissen

Er waren voor juli 2015 toch echt al wel wat jaren waarschuwingen als het fosfaatplafon zou worden overschreden er maatregelen zouden komen....om dan toch de gok te nemen is toch echt wel ondernemersrisico.
+3
John Spithoven
@cornelissen Lieve man. Van Dam wilde 9 8 % korten. Alleen knelgevallen zoals omschreven in de commissie Kalden. Alles wat te veel gereduceerd was kwam in fosfaatbank. En dat heb ik samen met Kees Romijn voorkomen. Van Dam wilde niet meer knelgevallen helpen . Anders is het niet
John Spithoven
@John Spithoven Overigens is er ruimte genoeg voor knelgevallen. Aan de melkveehouderij is 82 9 miljoen kg uitgedeeld. Dus daar is ruimte en in nationaal plafond is ook ruimte. Maar men wil niet en jullie makke schapen accepteren dat.
jg
@John Spithoven Wordt het vleesvee fosfaat herverdeeld ?
John Spithoven
@jg Ze zouden voor 1 juli met beleid komen......

DE FOSFAATWET GAAT NOOIT WERKEN
BoerBart
@John Spithoven 82.9 voor melkvee uitgedeeld.
Hier moet je de Kg fosfaat die de vleesveehouderij zich nu toeeigend bij optellen.
Dan komt het plafond te dichtbij.
Hoe de vleesveehouders hierbij betrokken zijn is raadselachtig. Het is wel een feit.
John Spithoven
@BoerBart Nee dat is de fout in het systeem.Maar als je mij afgelopen jaar hier gevolgd heb snap je waarom niet.. Het sectorplafond in 2002 was melkvee en was 84 .9
cs-agrar
Quote Reactie van @John Spithoven:
Dus daar is ruimte en in nationaal plafond is ook ruimte. Maar men wil niet en jullie makke schapen accepteren dat.

jullie lopen er dus ook niet zo hard voor he, die korting had dus wel heel stukje minder gekund.
John Spithoven
@cs-agrar Ik doe niets meer in de belangenbehartiging. Ben er kots misselijk van hoe de sector ten onder gaat door passiviteit en verkeerde keuzen van bestuurders. Doordat iin het verdienmodel van een bestuurder het bedrijf op de tweede plek komt gaat het fout.
John Spithoven
@cornelissen Er is zelfs ruimte om de korting terug te draaien. Maar ja....
Wilbert
@John Spithoven goh, dus op 2 juli wat het fosfaatplafond niet overschreden? Had het early warning system van lto toch gelijk...
Ik waardeer je inzet voor de sector, maar blijf bij de politieke realiteit. Dromen mag, waar wees reëel en maak andere niet lekker met een dode mus.
+2
John Spithoven
@Wilbert Toch is er voldoende ruimte. De generieke korting was in kg fosfaat 4.5 miljoen kg fosfaat . Dus 2 miljoen kg fosfaat sector ruimte en nationaal is er ook ruimte. Want in 2017 was er rond de 168 miljoen kg fosfaat totaal bij 86.5 miljoen kg fosfaat melkveehouderij en bij uitdelen rechten van 82.9 miljoen kg is er dus ruimte genoeg om korting terug te draaien of voor knelgevallen. Daarnaast is er in depot 1 miljoen kg fosfaat varkens door van Dam met geld van zuivel nl uit de markt gehaald. Men is alleen niet eerlijk naar de boeren
+1
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
LTO onder leiding van K.Romijn en meeloper NMV hebben er 8.3 % van kunnen maken en alternatieven zijn er niet gevonden door lto/nmv en de minister voor de onomkeerbare investeringen.

Dat hebben ze dan fantastisch gedaan. Nu snap ik dan ook dat Romijn een lintje heeft gekregen. 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , landbouwbeleid , mestbeleid , overheid , dieren , stallen , melkveehouders , dubbeldoel , gemeenschappelijk landbouwbeleid , verdienen , tweede kamer , Agrarisch en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0