Boeren gebruikten de helft meer water vanwege recorddroogte

Boeren gebruikten in 2018 de helft meer oppervlakte- en grondwater dan een jaar eerder omdat ze hun land moesten besproeien in de uitzonderlijk droge zomer. Dat leidde tot hoge kosten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de afgelopen zomer moesten boeren hun land beregenen vanwege droogte, maar daarover zijn nog geen cijfers bekend. „Zo extreem droog als in 2018 is het in geen decennia geweest”, zegt Cor Pierik, landbouweconoom van het CBS. Ook in 2019 was er een neerslagtekort, maar dat was minder groot. Het kost een doorsneeboer per week „vele duizenden euro’s” extra om gewassen of grasland voor het vee te besproeien. Niet alleen de machines zijn prijzig, maar ook de daarvoor benodigde brandstof en arbeidskosten. Desondanks maakten veel boeren de keuze om tot besproeien over te gaan, om een grotere financiële tegenvaller te voorkomen. Een deel van de boeren mocht van waterschappen hun land niet beregenen. Pierik ziet grote verschillen in opbrengsten tussen boeren die wel en niet mochten besproeien. Ook huishoudens gebruikten meer water, al was de toename van 7 procent minder groot dan bij de boeren. Afgezien van deze uitschieter daalt het watergebruik van huishoudens al jaren, doordat huishoudelijke apparaten als wasmachines en vaatwassers zuiniger zijn geworden.

Boeren woedend over uitspraken OM/Linda Bregman over boerenacties

[b]Persbericht In Opportuun spreekt Bregman onder meer over intimidering, bedreiging en veel alcoholgebruik tijdens de boerenacties van dit najaar. Als organisator van meerdere acties waaronder de grote 1 oktober actie hadden wij direct contact met politie (landelijk) en verschillende burgemeesters. (waaronder Krikke/Den Haag)[/b] Wij hebben steeds gecommuniceerd dat de snelweg niet mocht worden gebruikt door tractoren, echter werden overal in het land colonnes tractoren door politieagenten van lokale korpsen rechtstreeks de snelweg op geleid, regelmatig uitgezwaaid door de plaatselijke burgemeester en wethouders. De beelden hiervan zijn overvloedig, evenals van de gemoedelijke sfeer die overal heerste. Een enkel incident daargelaten zijn er geen overtredingen en aanhoudingen geweest en hebben deelnemers aan de massale demontraties zich aan de aanwijzingen van politie gehouden. Ook van alcoholgebruik was op de meeste demonstraties geen sprake, al helemaal niet ‘veel’. Agractie Nederland was verbaasd dat de driehoek in Den Haag op 1 oktober hun zaakjes niet had geregeld, onvoldoende agenten en shutllebussen had klaarstaan op het strand bij Scheveningen, en tractoren gewoon liet doorrijden en heeft destijds contact gezocht met politie en burgemeester Den Haag waarom zij zich niet aan de gemaakte afspraken hielden. Bij de grootste acties waren meer dan 5000 tractoren en ruim 20000 boeren betrokken. Kortom, hier veegt het OM zijn straatje schoon met onjuiste berichtgeving ten koste van de boeren. Indien ze dat hadden gewild hadden ze mensen staande kunnen houden, blaastesten kunnen laten uitvoeren, etc. https://www.youtube.com/watch?v=h8eViviJTx4

Van melkveehouder naar zonneboer: Gelderse weilanden vol zonnepanelen

In rap tempo raken velden in Gelderland vol met zonnepanelen. In de eerste helft van dit jaar een recordaantal van 137,7 megawatt aan plannen goedgekeurd en met subsidie beloond door het Rijk. Dat is ruim meer dan in heel 2018 en 2017. In Wilp verrijst volgend jaar het grootste zonnepark van Gelderland. Ook elders in staan velden in rap tempo vol zonnepanelen. In de eerste helft van dit jaar keurde Den Haag een recordaantal van 137,7 megawatt aan zonneparken goed. Dat is ruim meer dan in heel 2018 en 2017. Een bulldozer tuft het grasland van Willy Gooiker langs de A1 bij Wilp op. Groot materieel maakt het land van de voormalig melkveehouder klaar voor de komst van 116.000 zonnepanelen. ‘Hier komen ze volgend jaar te staan, van 80 centimeter tot 2,30 meter hoog', zegt Gooiker. Op de vijftig hectare van Gooiker graasden eerder tachtig tot honderd koeien. Van melkveehouder naar energieproducent is heel natuurlijk voor Gooiker, zijn vrouw en twee dochters. Liefhebbers van het Gelders landschap moeten weinig hebben van de schitterende zonnepanelen tussen het groen. En ook de provincie trok eerder dit jaar fel van leer tegen het snel toenemende aantal zonnepanelen op landbouwgrond. Gedeputeerde Peter Drenth zei zelfs dat hij de zonneparken op landbouwgrond zou stoppen. Toch kiezen steeds meer boeren ervoor hun land te verpachten aan grote zonne-energie bedrijven. En dat is logisch; er zijn veel meer euro’s met zonnepanelen te verdienen dan met welk gewas ook.

EDOO


Topics
0
Reacties
0
Volgers

Over mij

Leeftijd: 66jr
Laatst online: 2d geleden

Melkveehouder, sinds kort zonder opvolger. De beoogde opvolger zag er uiteindelijk toch vanaf. De melkkoeien zijn weg. Wij houden ons nu op kleinere schaal bezig met jongvee opfok.

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering