DDB: nog geen reden voor vreugde voor Duitse melkveehouders

Het glas blijft half leeg in de ogen van de DDB:

Ondanks lichte kostendaling: geen verlichting voor Duitse melkveehouders.

De huidige cijfers laten een lichte daling van de melkproductiekosten in Duitsland zien. Dit is echter nog geen reden voor vreugde.

(Brussel, 2 december 2013) In vergelijking met april dit jaar, is de kostprijs voor de productie van melk in Duitsland op 1 juli 2013 met ongeveer één cent gedaald naar 42 cent per kg melk. Tegelijkertijd steeg de gemiddelde melkprijs naar 38,55 cent per kg melk. Dit betekent dat er nog steeds een gat zit tussen de boerenmelkprijs en de productiekosten van 3,45 cent. Dit blijkt uit de resultaten van de productiekostenstudie die wordt uitgevoerd door het Duitse Bureau voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling (BAL) en wordt gepubliceerd door de European Milk Board (EMB) en melkveehoudersorganisatie MEG Milch Board. De cijfers voor Duitsland worden ieder kwartaal berekend. De Milk Marker Index (MMI) berekend door de MEG Milch Board op basis van de studieresultaten, toont – met 113 punten – een kostenstijging van 13 procent sinds 2009 aan.

Romuald Schaber, president van de European Milk Board, gaf zijn kritisch commentaar op de huidige situatie waarbij melkveehouders hun kosten niet kunnen halen uit de melkprijs: “Momenteel veroorzaakt een lichte productiedaling de enigszins hogere prijzen. Dit heeft het gat tussen de melkprijs en de kostprijs wat kleiner gemaakt, maar er is nog steeds geen sprake van een kostendekkende melkprijs – laat staan dat er winst kan worden gemaakt.”

De melkprijs/kostprijs verhouding die ieder kwartaal wordt gepubliceerd door de MEG Milch Board toont aan dat in juli de kosten slechts met 92 procent werden gedekt. “Het zijn de melkveehouders die de ontbrekende 8 procent uit eigen zak moeten betalen – zoals ze ook zelf de ontbrekende 18 procent in april moesten betalen. Voor veel melkveehouders zijn deze kosten slechts voor een beperkte periode te dragen – zelfs met behulp van leningen. Na verloop van tijd wordt een groeiend aantal melkveehouders in Duitsland en Europa zo gedwongen hun bedrijf te beëindigen”, aldus president Schaber over de consequenties van het systematische tekort tussen uitbetaalde prijzen en de huidige kosten.

De reden dat melkveehouders geen kostendekkende melkprijs ontvangen, komt door hun positie in de markt. “Het is een feit dat door hun zwakke positie in de markt, melkveehouders geen mogelijkheden hebben om zich te verzetten tegen de prijsdruk die door de kopers wordt uitgeoefend”, zegt Schaber. En hoe meer melk er ongelimiteerd in de markt wordt gepompt, hoe zwakker de positie van de melkveehouders wordt en hoe meer druk er op de prijzen komt. “Er is een manier om de melkproductie efficiënt te reguleren, zodat – na aanpassing aan de vraag – de melk kan worden verkocht voor kostendekkende prijzen. Dankzij een Monitoring Agency die berekent hoeveel melk er werkelijk nodig is op de markt en die de productie daarop aanpast, is het mogelijk om stabiele markten te garanderen”, verklaart Romuald Schaber, verwijzend naar de voorgestelde oplossing die een duurzame en Europa-brede melkproductie in de toekomst mogelijk maakt.

Bron: DDB

Deel dit topic

Reacties

Cornelis
Tja je kunt ook klager van beroep worden.
+2
Farmer_
Ze hebben het over, voor 1 Juli, de melkprijs werdt in Dld pas in Juni wat hoger.
hans van toos
Ik hoor mijn duitse broer niet klagen anders!!
Farmer_
Ik hoor de melkveehouders ook niet juichen hier.

Sprak vanmorgen iemand die heeft 1200 melkkoeien die was ook niet in een juich stemming, had het over de steeds hoger wordende pachtkosten, bij hun in de omgeving 1200/ha, hier bij ons lopen ze ook steeds verder op, pachtcontracten moeten vernieuwd worden en gaan soms naar het dubbele/ha.
casev
1200 euro per hectare?
Dan heb je wel n mooi probleem, als je een hoop pachtcontracten heb die aflopen.

Is er wel een maximale pachtprijs, of mag men vragen wat men wil?
Farmer_
@casev
Het gaat niet altijd naar de hoogstbiedende, vaak zijn dat biogas en die willen ze er meestal niet op hebben,Duitsers zijn zo, ze gunnen je het of niet.
Afgelopen zomer was een Hollander hier die molk een 40 minuten noord van hier, hij moest voor zijn hele boerderij 1200/ha gaan betalen, dat kon niet uit en is ermee gestopt.
spotmelker
@Farmer_Met een dergelijke pachtprijs voor je gehele bedrijf komen de eigen ruwvoerkosten al vlot boven de 20 cent per kg ds. Dat met een financiering op pachtbasis (= hoge aflossingsplicht) maakt het i.d.d. kansloos.
paul1
Maar de rente is toch erg laag, waarom niet kopen dan ?
+1
gezienus
@paul1 één Duitse boer verkoopt wel die dingen waar onderhoud aan zit maar nooit dé grond
+1
paul1
Eigenlijk hebben ze wel gelijk, grond is zekerder, dan de euro...
+1
jan 1
Als ddb zegt dat melkprijs goed is dan kunnen ze zich opheffen,dat is natuurlijk niet de bedoeling,gewoon blijven klagen,voor behoud ddb...
+3
gezienus
Meende laats toch van mijn neef en nicht gehoord te hebben als de premies is weg valden ook diverse nederlandse boeren klem zitten

dus leven we van de premies of van de melkprijs
pa
Onmogelijk volk de D D B ers. Ze zijn bepaald al jankend geboren.
+1
huub
De ddb wou toch 40cent, die hebben ze, of willen ze nu 50?
MBTrac1100
Ddb heeft het altijd over kostendekkend gehad inclusief berekende arbeid en rente, zo rekent het lei namelijk ook
ejb
Ik mag er dan toch wel vanuit gaan dat vele boeren op dit moment wel een kostendekkende melkprijs hebben. anders heb je volgens mij toch wel een behoorlijk groot probleem
+1
pieta
@ejb
Bij mij is de melkprijs altijd kostendekkend. Ik maak kosten navenant de hoogte van de melkprijs. Hoef ik mooi geen belasting te betalen. Smiley
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Ik maak kosten navenant de hoogte van de melkprijs.

Dan zijn jouw kosten melkprijsdekkend...
paul1
Heeft iemand de bedrijfstoeslag al binnen ?
koeman
Even bij track en tracing gekeken... daar stond vorige week nog niets op, nu ineens alleen de beslissing nog verzenden. En het vreemde is dat bij perceelcontrole nu ineens vermeld staat dat het eind juli is afgerond. Blijkbaar lopen ze daar ook een beetje achter.
pa
Die van vorig jaar wel.
+5
Gait oet klooster
Hier zijn de toeslagrechtten nog niet binnen, en wat gezienus zegt daar zit een kern van waarheid in, als de rechtten wegvallen hebben veel boeren toch een probleem .
Coen
Die toeslag van 3 tot 4 cent per kg melk hebben velen niet als vrije marge, sommigen zelfs niet als inkomen 😞
spotmelker
In 2009 hier ook niet maar dit jaar moet 't lukken.
Gait oet klooster
Klopt coen de toeslagrechtten worden veelal gebruikt om in het najaar af te lossen, omdat er de rest van het jaar geen ruimte voor is.
paul1
Ha, de sint is hier net langs geweest !! 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , landbouw , melk , melkprijs , europa , ddb , melkproductie , melkveehouders , toekomst , brussel , kostprijs , taal en reguleren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0