Wat een geluk dat A-ware een melkfabriek wil bouwen

Onbeperkt melk willen leveren en een minimummelkprijs zal ook zeker niet bij A-Ware plaatsvinden. Keep on dreaming:

Royal FrieslandCampina (RFC) kan best iets meer voor melk betalen. Zet nu eens die toonaangevende melkprijs neer of garandeer een minimumprijs, betoogt melkveehouder Sander Bouma uit Workum in een gezonden brief in de Nieuwe Oogst.

Al jaren wachten leden-melkveehouders van RFC op die beloofde toonaangevende melkprijs. Het systeem van een marktconforme melkprijs voelt als spieken tijdens een repetitie. De prestatietoeslag komt waarschijnlijk uit de koker van de bonuscultuur van de topbestuurders.

Hoe kunnen wij onze bestuurders nu eens duidelijk maken dat, gezien de resultaten van onze onderneming RFC, het best mogelijk is om de grondstof melk iets meer te waarderen? Is het niet dat het coöperatiebestuur verantwoordelijk is voor haar leden? Maak nu onze executive board Koninklijke FrieslandCampina N.V. eens duidelijk dat de leden-melkveehouders geen genoegen meer nemen met een gemiddelde melkprijs van 35 cent. Het kan toch niet moeilijk zijn om te verklaren dat bij veel boeren het water tot aan de lippen staat omdat de prijzen van arbeid, grondstoffen en energie steeds hoger worden?

Calamiteit
Stel je voor dat er een calamiteit ontstaat in Nederland. Dan hebben veel melkveehouders geen reserves om een eventuele dip in de melkprijs op te kunnen vangen. En dan, staan jullie dan voor ons klaar? Het is gemakkelijk om te zeggen dat
je dan als melkveehouder een buffer moet opbouwen, maar geef ons dan ook iets extra’s voor de melk. Zodat dat kan.

We hebben echt wel geleerd van de melkprijsval van 2010: we zijn voorzichtiger geworden met investeringen. En er zijn genoeg melkveehouders die sindsdien geen vervangingsinvesteringen meer hebben kunnen doen, laat staan dat hun eigen arbeid wordt betaald. Op een modern melkveebedrijf heeft de vrouw vaak een baan buitenshuis of er wordt geprobeerd extra inkomen te verkrijgen door verbreding. Dit is eigenlijk te gek voor woorden.

Er zijn ook boeren die op de een of andere manier geluk hebben gehad en dankzij extern vermogen geen klagen hebben. Meer bewondering heb ik voor collega’s die door slim ondernemen hun zaakjes goed op orde hebben. Helaas is dit niet voor alle leden-melkveehouders weggelegd en mag dit niet een beeld zijn voor de hele sector. Er zijn ook boeren die schulden hebben overgenomen en hard moeten werken om het bedrijf nog enig perspectief te bieden. Volgens AcconAVM zat de gemiddelde break-even melkprijs vorig jaar op 38,8 cent. Laat zulke cijfers meespreken in jullie melkprijsbepaling.

A-ware nodigt uit
Wat een geluk dat A-ware een melkfabriek wil bouwen, nota bene in
ons Friesland. Er is veel belangstelling onder de melkveehouders en personeel van RFC. Hoe zou dat komen? Vooral de vooruitstrevende boeren zijn druk bezig met de pro’s en contra’s. Het komt niet vaak voor dat je zo een kans krijgt om het allerbelangrijkste van je bedrijf, namelijk de melkafzet, te veranderen. Trots en verbondenheid wordt afgewogen tegen zeggenschap en vernieuwing. Ik zou zeggen: beleg spoedig extra regioraadbijeenkomsten en praat over een actieplan. Sla dan eindelijk eens met de vuist op tafel en maak je sterk voor die onafhankelijke melkprijs.

Een ander idee is om een minimummelkprijs in te voeren. Een vangnet van 32,5 cent lijkt mij een welkome boodschap naar de leden toe. Het kan ook niet meer in deze tijd dat de melkprijs onder dit niveau gaat komen. Jullie zien, er is genoeg creativiteit onder de leden. Geef ons een duidelijk signaal dat jullie ons serieus nemen en maak het niet af met ellenlange praatjes. Geef ons snel een positief argument, zodat ons beslisvraagstuk de RFC kant op kantelt. Want ik kan jullie wel zeggen dat bij veel leden-melkveehouders A-ware als geroepen komt.

Deel dit topic

Reacties

+2
jorisdriepinter
RFC heeft aan het einde van het jaar toch gewoon zijn eigen melkprijs hoor.
Wie denkt dat het bij A-ware beter wordt is vrij om te gaan.
Op zich is het een prima zaak dat er een partij bijkomt, niks mis mee.
Ben zeer benieuwd hoe veel mensen die met de mond ontevreden zijn ook daadwerkelijk de daad bij het woord voegen.
+1
mlkvhoudr
Ik zelf verwacht dat ze nog wel met een betere aanbieding moeten komen voordat melkveehouders de overstap gaan maken, je weet wat je hebt, en als je ergens instapt wat je nog moet afwachten hoe het uitpakt, dan wil je daar toch ook enige financiele compensatie voor hebben.

Overstappen om het overstappen denk ik niet dat veel mensen dat gaan doen
pieta
Ze moeten gewoon wat meer leiding geven aan de markt. Zet een keer de prijs. Daar is ontevredenheid over. Ledenbijeenkomsten organiseren en de uitkomst vast hebben staan voordat de eerste bijeenkomst is afgelopen. Dat soort dingen.
+2
Eerst uittreegeld ontvangen van FC ,en dan intree geld betalen bij A-Ware , ja dat schiet lekker op, Sander Bouma heeft netjes verwoord, de top is niet in staat/capabel om 6 of 7ct boven de rest uut te betalen.
+1
MTSTAMMINGA
Als Sander Bouma zijn kostprijs 6 of 7 cent laat zaken Is zijn probleem ook opgelost @de tukker oet twente 😁
George
Denk je nu echt dat dat vanzelf gaat Karst?
+4
MTSTAMMINGA
@George
Nee dat gaat zeer moeilijk,maar 6 of 7 cent meer betaalen als een andere kan gewoon niet
En als het kon was het met de NMV fairmilk wel gelukt denk ik ?

Kun jij je mais boven de markte waarde verkopen ?
Muiter !!!
+2
George
@MTSTAMMINGA
In ieder geval boven de waarde wat een koeienboer er voor wil geven! Hier gaat de mais niet meer weg voor €1000 per ha want dan sla ik hem op. Dat is het leuke van graan en mais Karst , je kunt het eventueel bewaren en wachten op betere prijzen. Bovendien kun je er voor kiezen om wat minder mais in het bouwplan te nemen als de prijzen niet goed zijn. Minder gaan melken in een nieuwe dure stal is al vaak geen optie net zoals het bewaren van melk. Maar jullie zuivelfabriek moet een goede prijs uit de markt halen en zich richting de grootinkopers zich niet als een watjes opstellen zodat jullie de sluitpost blijven.
Frans1
Quote:
@George: Hier gaat de mais niet meer weg voor €1000 per ha want dan sla ik hem op

Dat kun je met deze prijzen wel zeggen,maar hoeveel jaar sla je het op als de prijzen weer eens een paar jaar slecht worden?
+13
jorisdriepinter
Wat Karst zegt klopt: er is niemand die structureel 6-7 cent boven de markt kan uitbetalen. Iedereen die vindt dat daarom de top van RFC niet capabel is heeft een erg wereld vreemd gedachtengoed.
We zijn veel afhankelijker van de overheid/politieke besluitvorming dan we wel eens willen geloven.
Dat wil niet zeggen dat ik de melkprijs hoog genoeg vindt. Bij de huidige kosten moet die omhoog om voor de lange termijn door te kunnen. Niet bij de beste 10% saldo boeren, die redden zich altijd wel, maar het gros heeft meer nodig.
Toch is er iets van een kentering waar te nemen.
-een groep vooraanstaande bestuurders pleitte vorige week voor meer investeringen in de landbouw!
-Robert Zoeleck van de wereldbank verwijt de EU nog vanuit overschotten te denken en roept op om de landbouw te stimuleren.
-Er komt steeds meer bewijs dat supermarkten(inkoopcombi"s) er,
vrij vertaald, maffia achtige praktijken op nahouden.
-voedsel tekorten gaan steeds meer de wereldvrede bedreigen.

Als landbouw moeten we verstandig met deze signalen omgaan. Niet onze coops en bestuurders afbranden maar ze stimuleren dit te gebruiken.
Dat lijkt me verstandiger
+3
spotmelker
Uit ervaring kan ik zeggen dat RFC leden relatief goed zitten met hun melkprijs. In absolute zin is het te weinig en moeten de zuivelverwerkers zich versterken (NMA)t.o.v. de machtige retail. Misschien moet de melkstroom hiervoor eerst nog wat verder opdrogen.
+3
pieta
Dit moesten ze ook eens meer gaan communiceren. Daarnaast ook communiceren dat we vanalles duurzaam willen doen mits er een fatsoenlijke melkprijs komt.
+1
Farmer_
De politiek moet hier wat aan doen en meer controle houden op deze mafia achtige praktijken.
+1
cs-agrar
Quote:
@jorisdriepinter: Wat Karst zegt klopt: er is niemand die structureel 6-7 cent boven de markt kan uitbetalen.

Wat is "boven de markt" betalen? Wie zet die marktprijs? Is een gemiddelde van meerdere fabrieken de marktprijs? Of zijn dit prijzen waarbij boeren zich nog enigzins koest houden?
Bij retail weet men nog goede winsten te behalen, en tussen de marktprijs en de "boerenprijs" zit volgens mij een heel gat, dat blijft ergens bij die fabriek hangen. Sommigen innnoveren er van, sommigen betalen alsnog uit en sommigen denken alles over te moeten nemen wat te koop komt, met al dan niet goed resultaat.
Denk dat een bestuur misschien eens moet vragen om exacte specificaties van alle stromen, en niet alleen groot bedrag hierheen en groot bedrag daarheen.
Kan zomaar zo zijn dat er in die cijfers meer gerommeld is dan menig boer kan terugvinden. Want dat is eenmaal zo, op kantoor zit een heel groepje van die stropdassen die alles zo gunstig mogelijk moeten rekenen.
Zeg nu zelf, uw boekhouder is toch ook een handige kerel?
jorisdriepinter
@cs-agrar
Heb je wel eens van de termijn markt en noteringen gehoord?
pieta
@jorisdriepinter
Heb je weleens van de LIBOR-rente gehoord? Je weet wel die rente waar een paar kleine boetes voor uitgedeeld zijn oa aan de rabobank.
jorisdriepinter
@pieta
o, dus jij beweert dat op de termijn markten fraude wordt gepleegt?
Bewijs graag!
Of behoor jij tot de groep die ook nog steeds geloven dat de amerikanen nooit op de maan geweest zijn.
cs-agrar
@jorisdriepinter
hoeveel boeren worden daar naar uitbetaald door de fabriek? Het gaat om de toegevoegde waarde.
+1
jorisdriepinter
@cs-agrar
Wereld wijd best wel veel denk ik. Maar ik ben het met je eens, het gaat om de toegevoegde waarde. Maar de discussie was dat RFC wel 6 cent meer moest uitbetalen. Als de notering 30 cent is, moet RFC dus 36 betalen, in die verhouding. Dat is een plus van 20 %. Als de helft van de melk in de toegevoegde waarde producten gaat moet de netto marge voor RFC dus al 40 % zijn. De fiscus wil in een aantal gevallen ook nog wat zien dus de bruto marge moet dan wel .... zijn.
Dat is dus wat Karst bedoeld, dat is niet reel.
+1
ejb
@jorisdriepinter

wel even goed lezen he????

Pieta vraagt alleen of je van de LIBOR rente gehoort hebt.
de verdere link leg je zelf
jorisdriepinter
@ejb
Maar dat bedoelt hij wel! Natuurlijk ken ik de LIBOR affaire.
Maar Pieta insinueert dat als er met de ene notering wordt gesjoemeld dat met de andere ook wel zo zou zijn.
Er is niks verkeerd aan een gezonde portie achterdocht maar als je alles in twijfel trekt kun je ook niets meer.
+1
George
@jorisdriepinter
Ik geloof die Amerikanen inderdaad niet al teveel. Als er iemand de zaak kunnen opnaaien dan zijn het wel die Amerikanen. Je hoeft alleen al maar naar die overdreven nepreclame van die Amerikanen te kijken dan weet je al genoeg. Ik weet in ieder geval niet zeker of ze wel op de maan zijn geweest.
pieta
@jorisdriepinter
Dat weet ik natuurlijk niet. Maar tot korte tijd terug hadden veel mensen geeneens ooit van de LIBOR-rente gehoord. Dus dat zegt niets. Ik wil alleen maar aangeven dat jij hooguit kan denken dat je het weet.
pieta
@jorisdriepinter
Wellicht wordt bedoeld door cs dat de prijs bij de huidige kosten 6 cent omhoog moet.
pieta
@jorisdriepinter
Ik wil alleen maar zeggen dat er wel eens geschreven wordt dat grondstof markten beinvloed worden door speculanten. Waarom zou het bij andere noteringen niet kunnen?
Ik wou niet insinueren dat het gebeurt overigens maar wil wel aangeven dat ik niet weet of het niet kan.
ejb
Quote:
@jorisdriepinter: Maar dat bedoelt hij wel

het is een vrouw, en dat denk jij maar zeker weten doe je het ook niet
pieta
@ejb
Dat ik een vrouw ben denk jij vanwege de naam. De realiteit is dat ik Piet niet mocht gebruiken als gebruikersnaam(was al bezet), dus maar Pieta van gemaakt.
George
Co schrijft keep on dreaming. Maar ik vind dat de schrijver een goed verhaal heeft. Het is gewoon de waarheid en eigenlijk te gek voor woorden dat er niet meer leden melkveehouders in opstand komen voor meer melkgeld.
RFC durft met een stalen blik te beweren een prima melkprijs te hebben neergezet, een melkprijs uit de top 3 van de laatste 10 jaar. Helemaal geweldig als je bedenkt dat de melkprijs al 15 jaar veel te laag is.
MTSTAMMINGA
Nog niet zoveel jaren terug zei De DDB met een stalen blik dat 40 cent een goeie prijs was

Als ik zei wat voor nieuws er allemaal weer is aangeschaft hier op de buurt,snap ik het klagen over de melkprijs wel 😁
jg
Karst , kun je ook zien hoe er betaald is, cash/lease/ hypotheek of voorlopig helemaal niet.......
+2
MTSTAMMINGA
@jg
Je hoort weleens wat !!! Je armoede laten zien aan de buurt levert soms een boel geld op denk ik weleens hahaha
George
Karst dat was toen een redelijke prijs maar dat is ondertussen achterhaald.
dorpsrandhoeve
Jij droomt toch ook de hele zomer dat die kiepers te klein zijn om alle mais weg te krijgen George?
George
Nee eigenlijk helemaal niet. Ik probeer gewoon een goed gewas te telen en hoop dat het weer een beetje meespeelt ,dat er in de bloeiperiode voldoende neerslag valt en probeer de korrelmais tegen een goede prijs te verkopen. De laatste jaren is dat heel erg goed gelukt zowel in kilo's als de prijs. Maar ik droom er niet absoluut niet van.
pieta
@George
Beetje zelfkritiek mag je wel hebben George. Je hectare-opbrengsten zijn uitmuntend maar je verkoopopbrengsten zijn niet op een piek gerealiseerd (je had toch te vroeg verkocht). Smiley.
+2
George
Volgens mij ben ik duidelijk genoeg op het forum en heb ik meerdere malen erkend dat ik te vroeg verkocht had. In 2011 heb ik het door vroeg te verkopen goed gedaan en afgelopen jaar verkeerd. Maar ondanks dat denk ik toch bovengemiddelde opbrengsten wat Kilo's en prijs gerealiseerd te hebben. Ik heb er in ieder gevall niet wakker van gelegen. 😄
jg
Melkveehouders maken geen keuzes tav verkoop (prijs/hoeveelheid) van produkten. Zij leveren blind en zien wel wat er voor betaald wordt. En daarna gaan ze nog zeuren ook ........
jan 1
Quote:
@jg: Melkveehouders maken geen keuzes tav verkoop (prijs/hoeveelheid) van produkten. Zij leveren blind en zien wel wat er

Is er veel te kiezen dan!
MTSTAMMINGA
@jan 1
Als minder wil ontvangen wel ,maar als je meer wilt ontvangen wordt het moeilijk denk ik voor jou @jan 1
+1
pieta
Je had mijn smiley toch wel gezien he.
arie.j
Beetje vreemde zaak.
Nieuwe Oogst plaats een ingezonden stuk zonder de naam van de schrijver te vermelden.
Iets wat tot heden niet gebruikelijk was, de mening van een ingezonden stukken komt immers voor rekening van de inzender

En vervolgens kopieerde Co het hier zonder bronvermelding (ieuwe Oogst) en zonder vermelding dat het een ingezonden stuk betreft.
Vroeger gaf hij prikkers daar een vermaning voor, terecht, want het geeft een verkeerde indruk.

Wat het stuk zelf betreft, het geeft blijk van een mening die nogal simpel is, en de schrijver (wie?) lijkt niet zo ver na te denken.
FC moet belangrijk meer betalen schrijft hij.
Waar moet dat vandaan komen? Dat vertelt verder niet, het enige wat ik dan kan verzinnen is minder reserveren en investeren, is dat werkelijk de weg?
Grasbaal
Arie, aub goed lezen. Bronvermelding en auteur worden wel degelijk genoemd (uiteraard zoals altijd):

Quote:
@Grasbaal: betoogt melkveehouder Sander Bouma uit Workum in een gezonden brief in de Nieuwe Oogst.
+3
arie.j
Sorry Co, inderdaad overheen gelezen
cs-agrar
Quote:
@arie.j: Waar moet dat vandaan komen? Dat vertelt verder niet, het enige wat ik dan kan verzinnen is minder reserveren en investeren, is dat werkelijk de weg?

Aan de andere kant, heeft al dat investeren aantoonbaar effect gehad?
arie.j
Maar het is een wat vreemde reactie om alleen maar te roepen dat ze meer moeten betalen en niet aan te geven waar het vandaan moet komen.
(Hij heeft het over een onafhankelijke melkprijs, maar te lezen is dat hij gewoon wil zeggen een flink hogere prijs)
Nou ja, de leden moeten met de vuist op tafel slaan, dat schrijft hij ook nog.
Alsof het uit die tafel moet komen..

Als iemand anders schrijf dat melkveehouders maar flink minder kosten moeten maken zodat ze dan meer kunnen verdienen.
En verder niet aangeeft hoe dat moet, dan klimmen jullie ook terecht in de boom.
Of is dat ook gewoon een kwestie van met de vuist op tafel slaan?
mlkvhoudr
Quote:
@arie.j: Als iemand anders schrijf dat melkveehouders maar flink minder kosten moeten maken zodat ze dan meer kunnen verdienen.
En verder niet aangeeft hoe dat moet, dan klimmen jullie ook terecht in de boom.
Of is dat ook gewoon een kwestie van met de vuist op tafel slaan?

Soms is dat de enigste methode die helpt, maar dan moet je je het wel waar kunnen maken. Tot op heden heb ik steeds het geluk gehad dat ik meestal wel wat te kiezen had, de keuze's worden in de landbouw wel steeds beperkter 😞
pieta
@arie.j
Van RFC krijg ik niet de indruk dat hard met de vuist op tafel slaan. Dit zit vooral in de melkrpijssystematiek. Het op de eerste dag van de maand al gaan verwachten dat iedereen de prijs gaat laten zakken vind ik niet sterk. Als je je prijs baseert op andere uitbetalingen, maak hem dan ook pas bekend na de bekendmakingen van de andere fabrieken.
Het grootste probleem is volgens mij dat de cooperaties ed zich onvoldoende mogen organiseren tegen de grotere inkopers.
+2
gerrie-hul
@arie.j
Arie geef nu dan ook maar eens aan waar de melkveehouders op kunnen bezuinigen terwijlanderen de kosten naar de boeren wel kunnen verhogen P.S zonder met de vuist op tafel te slaan Ik ben de mening toegedaan dat er meer voor de melk betaald moet worden Deze melkprijs is al 20 jaar oud
cs-agrar
@arie.j
Bij mijn weten wordt er bij elke overname weer geschermd met woorden als bijv "synergievoordeel", "marktmacht" en natuurlijk de hogere melkprijs. Maar hebben al die overname's ook de beloftes waargemaakt of is het enige wat gestegen is de bonus bij de hoge heren?
arie.j
In dat ingezonden stuk werd niet geschreven dat FC met de vuist op de tafel moest, maar dat de leden richting FC met de vuist op tafel moesten.
Dat even ter correctie
Wachten tot ieder zijn voorschotprijs heeft, dat zal niet gaan, of je moet het goed vinden dat FC met betalen 1 tot 2 maanden achterloopt
FC maakt verder een inschatting,(die later zonodig wordt gecorrigeerd) en die is net zoveel keer omhoog dan omlaag, anders zou de melkprijs iedere maand en ook elk jaar zakken.
Anderen daar hun melkprijs op baseren? Daarmee zeg je eigenlijk dat die anderen ook geen onafhankelijke melkprijs hebben,al zeggen ze van wel.
+1
ROORDA J
Wat weer een klaagzang. laat aalle redenen voor een hogere melkprijs er buiten.die is voor iedere ondernemer anders en elk heeft z'n eigen verantwoordelijkheid.Iedere veehouder wil wel een hogere melkpr maar we meoten wel realistichzijn en RFC heeft een toonaangevende melkpr.Het zou mij inzien hem wel sieren met een eigen prijs te komen maar met de sistematyk heb ik voor als nog weinig moeite alzou de verdeling van de prestarie toeslag wel beter kunnen.Laat uw stem hooren op de leden vergaderingen!!!
+3
Tis geen klaagzang roorda, een constatering van feiten, een pries die 20jr oud is, heeft DE TOP ook dezelfde beloning als 20 jr geleden, of mag dit niet gezegd worden ???
+2
pieta
Heb jij wel de indruk dat ze met het horen van je stem iets doen Roorda?
Ik vind het niet zozeer een klaagzang als wel realiteit dat de melkprijs, absoluut gezien, gezien de kostenstijgingen van afgelopen jaren gewoon laag is. Dat is nog niet het ergste maar erger zijn de bestuurders die de hele tijd aan het verkondigen zijn dat de melkprijs zo slecht nog niet is. Ik zou willen zeggen tegen die bestuurders: "Als je niks beters weet hou dan maar stil.".
Natuurlijk heb je invloed op je eigen kostprijs maar onvermijdelijke kostenstijgingen zouden toch doorberekend moeten kunnen worden. Als dit niet mogelijk is(wat afgelopen jaar wel bleek) meld dan iig dat dit zo niet door kan gaan en dat de melkprijs dus hoger zou moeten.
+2
MTSTAMMINGA
Heb jij geen buren die werkeloos zijn omdat de baas de kosten niet kon door bereken ? @pieta

We leven momenteel in een tijd een boel melken is geen probleem
Een boel overhouden is aardige moeilijker momenteel denk ik
Maar nog altijd mogelijk
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
Denk niet dat pieta alleen de huidige tijd bedoeld Karst
+3
pieta
Quote:
@MTSTAMMINGA: Heb jij geen buren die werkeloos zijn omdat de baas de kosten niet kon door bereken ? @pieta

Nee. Maar de baas die de kosten niet doorberekend krijgt gaat toch ook niet zeggen dat hij het goed doet. Die roept dat het allemaal heel moeilijk is.
MTSTAMMINGA
Quote:
@pieta: Nee. Maar de baas die de kosten niet doorberekend krijgt gaat toch ook niet zeggen dat hij het goed doet. Die roept dat het allemaal heel moeilijk is

Hij zegt gewoon het is de bank zijn schuld ,die wil niets

En wat ik hoor van die jongens Nee hun baas rekente alkosten niet door want dan heeft hij straks helemaal geen werk meer zei een buurman laast Je zult maar vaste personeel hebben,en geen werk Waar bereken je dan de kosten door aan wie? @pieta
Laast nog iemand gesproken of reizen in eigen tijd [was altijd baas zijn tijd] of werkeloos worden !!!!

Net als mijn buurman klaagt maar over de melkprijs ,maar bouwt wel een stukstal er bij ? Ik bedoel als je dan ondernemer bent zou je toch de stal afbreeken 😁
gezienus
@MTSTAMMINGA

Een boel overhouden is aardige moeilijker momenteel denk ik
Maar nog altijd mogelijk.

Licht ook aan heel wat andere zaken jong, bedrijf over genomen , familie situatie en leeftijd wees eerlijk als het goed is heb jij je schaapjes op het droge en zit jij je tijd nog uit 😃
+6
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA

Als ondernemer kijken naar mensen die het slechter hebben is helemaal niet interessant karst, we moeten kijken naar de mensen die het beter hebben en hoe die het doen, die kant moeten we op
pieta
Quote:
@MTSTAMMINGA: Waar bereken je dan de kosten door aan wie?

Als je ze niet door kunt berekenen moet je proberen verantwoord te snijden in de de kosten. Daar zit de kneep bij RFC, zij zien de melkprijs als kosten terwijl het uitbetalen van een goede melkprijs juist hun continuïteit waarborgt. Het is cooperatie van en voor de leden. Het streven naar een nabetaling van 2 cent kun je ook verstaan als het streven naar minimaal 2 cent toevoegen aan de "dode hand" en het vasthouden van plm 0.6 cent ledengeld in obligaties vast.
@pieta
Ja pieta , dat heet gogelen met getallen , maar misschien mag dit ook niet gezegd worden, bij FC is het motto hoe minder we uut betalen hoe beter we het doen !!! Snap je !!!
+2
arie.j
@pieta
Het is ook een kwestie van niet willen begrijpen pieta.
Je verhaal over de dode hand slaat natuurlijk nergens op.
Bij in de dode hand houden zouden ze die 2 cent niet moeten uitbetalen, en dat doen ze juist wel.
Wanneer FC volgend jaar een eigen voorschotmelkprijs zou gaan betalen, dan voorspel ik dat er weinig of niets aan de totale melkprijs veranderd t.o.v.het huidige systeem.
Kijk b.v. naar Arla, ongeveer even groot met eigen voorschotmelkprijs, en doen die het beter?
Maar het is al jaren hetzelfde gezeur, de boeren vinden de melkprijs te laag en dan moet er toch iets de schuld hebben?
+1
cs-agrar
@arie.j
Is Arla eigenlijk wel vergelijkingsmateriaal? Een concern als Arla kijkt ook gewoon wat de rest doet, en gaat een beetje op dezelfde lijn zitten. Ze kunnen wel zeggen dat ze zelf een prijs neerzetten, maar al zou deze veel hoger zijn dan er door collega fabrieken gegeven wordt snijden ze zichzelf in de vingers. Arla wil alleen maar groter en groter. En zijn er niet vies van om een tijdje wel hoger te gaan zitten om een particuliere fabriek even de nek om te draaien door het overstappen van boeren.
Weet eerlijk gezegd niet of Arla ook een coöperatie van boeren is/hoort te zijn, iemand daar bekend mee?
MTSTAMMINGA
@cs-agrar

Nadenkertje
A ware probeert DOC de nek om te draaien ? grove gezegd en moeten we daar blij van worden ?
gerrie-hul
@arie.j
Wat bedoel je met begrijpen Arie Geef ook eens antwoord op mijn vraag Waar kunnen de melkveehouders nog meer op bezuinigen en wat te denken van de ruim 20 jaar oude melkprijs En dan zwijgen we even over je dode hand
pieta
@arie.j
Ik geef niets of niemand de schuld. Ik vind ook niet dat ik zeur. Mijn mening komt er op neer dat als je je voorschot afhankelijk stelt van het voorschot van anderen dat je je eigen voorschot dan niet als eerste bekend moet maken. Mijn voorstel bij handhaving van het huidige systeem zou zijn: bekendmaken op de betaaldag.
Daarnaast klopt mijn verhaal over de "dode hand" volgens mij wel. RFC maakt een bepaalde winst. De helft van die winst is voor de leden (contant + ledenobligaties vast). Bij een winst van zeg: 4 cent gaat er 2 cent naar de leden wv plm 1,4 contant en 0,6 als ledenobligaties vast. Dus op de balans van RFC wordt 2 cent per kg toegevoegd aan de "dode hand" en ze houden het geld van de ledenobligaties vast op de eigen rekening.
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
Goeie vraag, misschien is dat ook wel zo. zoals je zegt, nadenkertje
+1
arie.j
@pieta
Ik ben jaren lid geweest van Campina die had een eigen melkprijs.
Friesland had in die tijd ook al het huidige systeem.
Was de Campina melkprijs daarom hoger?
Nee, hij was krap aan gelijk met veel minder toevoegen aan het eigen vermogen dan Friesland en in feite daardoor een veel zwakkere onderneming.
Dat is bij de fusie voor een gedeelte recht getrokken door de leden van Friesland uit dat vermogen een extra betaling te geven.
Dus een eigen voorschotmelkprijs geeft geen enkele garantie voor een betere melkprijs.
Het enige waar discussie over kan zijn is de toevoeging aan eigen vermogen.
Wanneer FC enkele jaren na elkaar werkelijk die 2 cent kan toevoegen is het zaak er naar te kijken, maar zover is het niet.
Je moet ook rekening houden met het feit dat FC een garantie geeft wat de melkprijs elk jaar minimaal zal zijn(n.l.het gemiddelde van de andere ondernemingen in de buurt) Dat geven andere cooperaties niet
Daarnaast zal FC ook in een jaar met weinig winst geen groter percentage van die kleinere winst aan het eigen vermogen toevoegen.
Dergelijke garanties kunnen alleen gegeven worden als er wat vlees op de botten zit, ofwel een paar jaar weinig aan eigen vermogen toevoegen of zelfs interen in een onverhoopt slecht jaar moet geen probleem zijn.
matt
Quote:
@arie.j: Je verhaal over de dode hand slaat natuurlijk nergens op.
Bij in de dode hand houden zouden ze die 2 cent niet moeten uitbetalen, en dat doen ze juist wel.

Wat vooral nergens op slaat arie,dat jij het weer half gelezen hebt
en met zo"n denigrerend antwoord komt.
+2
ejb
Stem laten horen op ledenavond heeft geen enkele zin, dat is mij de laatste jaren wel pijnlijk duidelijk geworden
+4
gezienus
Dat is op meer vergaderingen zo zeg je een keer de waarheid kijken je collega's je aan alsof je gek bent dan nog iemand van het bestuur met een snelle babel die er overheen lult en dát wás het
+3
cs-agrar
@gezienus
totdat het pauze is en dan krijg je opeens wel bijval.
Heb het wel vaker gezien, een financieel goed onderlegde boer had de jaarcijfertjes van de fabriek goed doorgespit, als enigste denk ik, en stelde het bestuur enkele rake vragen. Op het moment dat hij de microfoon kreeg hoorde je al om je heen, o, heb je hem ook weer. Terwijl hij eigenlijk voor iedereen sprak.
+1
MTSTAMMINGA
@ejb je zin krijgen op een ledenvergadering is onmogelijk
Wij in Friesland willen ons zegje er ook overdoen !!!!!
En iedereeen denk weer anders vanuit zijn bedrijf thuis denk ik
MTSTAMMINGA
@cs-agrar
He @cs-agrar en waarom keer die man geen bijval van uit de zaal dan ? oa van jou ?
ejb
@MTSTAMMINGA
het allergrootste probleem wat ik er mee heb dat alles in kannen en kruiken is voordat ze het aan de leden presenteren en hoofdbestuur heeft dit al bij de ledenraad in de week gelegd vooraf en ze weten dus al dat ledenraad er mee instemt.

zal je een paar voobeelden noemen
1 verhouding 10-5-1 voor eiwit, vet, lactose is niet aan te sleutelen want dat hadden een paar mensen bij FC zo bedacht en hoofdbestuurder kon zelfs niet eens uitleggen hoe dat tot stand gekomen was

2 de hoogte van de weidepremie was vooraf al afgedicht doordat de voorzitter vooraf al zij wat de uitkomst van de ledenavonden zou worden.

3 de toeslagen op b.v. kwantum was ook niet over te praten zelfde als het hele duurzaamheidsgebeuren gebeuren

4 paar jaar terug met zuivelstakingen werd ons verteld dat ze niet toegaven, toen ik thuis kwam hadden ze al toegegeven.

5 de prijs waarvoor de fabrieken Bleskesgraag en Nijkerk incl merk frieshe vlag weggeven werden krijgen wij als eigenaren niet te horen.

6 de bonussen zijn niet openbaar maar worden onzichtbaar verwerkt

enz enz enz

en dan maakt het mij helemaal niet uit of ik gelijk krijg of niet maar om het feit of er open en eerlijk met de leden gepraat werd en wij als leden/eigenaren krijgen niet de waarheid te horen

feit is wel dat als ik besluit weg te gaan neem ik meer dan €200000 mee want zoveel geld heb ik er al in zitten en vind dat de bestuurders volstrekt geen rekening houden met de eigenaren en dat steekt behoorlijk
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
zoals ik al schreef Karst, waarschijnlijk was hij de enigste die de cijfers goed doorgenomen had, ik zat bij de andere groep. En is ook al jaaaaaaaren terug gebeurd, als snotjochie wil je dan ook niet direct opstaan.
+2
MTSTAMMINGA
@ejb
Ik heb ALLE vertrouwen er in dat de ledenraad voor me opkomt
En die ledenraads leden die ik ken zijn beter ontwikkelt en slimmer dan ik Maar als ik ze zei voedt ik ze wel met mijn zienswijze
Druk
@ejb
Vul maar aan met: voor welke extreem hoge prijs is recentelijk door RFC kaashandelaar Zijerveld in Bodegraven overgenomen?
Hoorde gisteren een prijsindicatie en dan schrik je toch echt hoe gemakkelijk met ons geld door de directie met instemming van het bestuur hiervoor is betaald. En dat alleen om Jan Anker een hak te zetten.
+1
MTSTAMMINGA
@Druk
Dan is dus de uit spraak van @Jack Rijslaardam waarheid @Druk
Een concurent er bij kost misschien wel meer dan het opbrengt
En de KEIHARD STRIJDT wordt met boeren geld gevoerd

Maar age mijn buurman kocht in een middag 3.5 ha land En de keuken voor de vrouw deden ze 3 weken over om die te kopen 😁
gezienus
Quote:
@MTSTAMMINGA: Maar age mijn buurman kocht in een middag 3.5 ha

je weet natuurlijk niet hoeveel jaar hij al met die gedachten had gelopen, als dat een keer te koop komt dan koop ik het
+1
George
In 1989 was de melkprijs hoger dan nu dus de melkprijs is ouder. Misschien wel 25 jaar. En dan hebben we nog geen rekening gehouden met inflatie en alle andere kostprijstijgingen. Kortom ze betalen een melkprijs uit waar ze zich voor zouden moeten schamen. 50 cent zou nog steeds een minimale melkprijs zijn. Dat heeft niks met klagen te maken maar is een realistisch gegeven om de toekomst van de melkveehouderij en voedselproduktie veilig te stellen. En dit geldt voor de gehele landbouw en niet alleen voor de melkveehouderij. Er moet rendement zijn om boeren over te houden die voedsel produceren. Altijd dat kostprijsgezever.
jan 1
Quote:
@George: In 1989 was de melkprijs hoger dan nu dus de melkprijs is ouder. Misschien wel 25 jaar. En dan hebben we nog geen rekening gehouden met inflatie en alle andere kostprijstijgingen. Kortom ze betalen een melkprijs uit waar ze zich voor zouden moeten schamen. 50 cent zou nog steeds een minimale melkprijs zijn. Dat heeft niks met klagen te maken maar is een realistisch gegeven om de toekomst van de melkveehouderij en voedselproduktie veilig te stellen. En dit geldt voor de gehele landbouw en niet alleen voor de melkveehouderij. Er moet rendement zijn om boeren over te houden die voedsel produceren. Altijd dat ko

Vind 50 cent maar aan de magere kant George,na een jaar is het weer te weinig 😄
+1
George
Ik zeg toch al dat het minimaal is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , energie , melkveehouders , melkveehouder , rfc , melkveebedrijf , toonaangevende melkprijs , personeel , grondstof , a-ware , inkomen en vrouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
84
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
4