Mest perikelen.

De N productie in 2023 was 470 miljoen kg. Op basis van gelijkblijvend areaal (1.796 miljoen ha) zakt de plaatsing in 2026 naar 300 miljoen kg N. Door NPLG verdwijnt er tot 2030 790.000 ha...... maar laat het de helft wezen uiteindelijk. Dan gaat de plaatsing ruimte naar rond de 250 miljoen kg N
Pluimvee mest verbranding (11 miljoen kg N), export (30 miljoen kg N) gaan daar niet voldoende bij helpen.

En Renure staat in de kinderschoenen, zorgt voor een forse kostprijs verhoging, dus zal ook te weinig oplossing bieden, zeker in combinatie met de grasland gve norm.

Onderzoeken RIVM, H de Boer en monitoring derogatie bedrijven tonen aan dat de waterkwaliteit bij aanwenden meer dierlijke mest dan de 170 niet bijdraagt aan een verslechtering van de waterkwaliteit.

Door onterechte aanscherping normen van de N norm ontstaat er een gecreëerde niet plaatsbare mest voorraad die elk jaar groter wordt waardoor er op de boerenerven een voorraad probleem ontstaat, vaak alleen administratief met een economisch delict tot gevolg.

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Waarom economisch delict?
+2
Twentsch Land
Als in de bemonsterde mest minder stikstof/fosfaat zit kom je te zitten met een lege put en een papier waar te weinig op is te verantwoorden.

@mlkvhoudr
Vdejong
@Twentsch Land Eindelijk iemand die het door heeft. Met dat probleem zaten wij bij de verkoop van de boerderij. Gat van 1800 m3
+1
Greetje
@Vdejong Hoe heb je dat opgelost uiteindelijk?
+1
Vdejong
@Greetje Provincie heeft het opgelost, maar doe ik verder geen uitspraken over. Weet niet wie mee leest
+1
Greetje
@Vdejong Nee snap ik, dank voor je reactie.
+2
Kars
@Twentsch Land daarom snapt @bio boer niet dat zonder derogatie met niet genoeg grond voor mest je nauwelijks kunt beweiden.
Door de lage gehaltes wordt je 2 keer genaaid in afvoer en opslag.
+2
John Spithoven
@mlkvhoudr Een voorraad opgeven die er niet is......het wordt voor de nvwa prijs schieten volgend jaar.
Twentsch Land
Als er velen daar mee komen te zitten komt er wel een oplossing voor.

@John Spithoven
+2
Erik1979..
@Twentsch Land dat denk ik ook. De pedofielen en verkrachters vrij laten om zo de boeren in de bak te gooien. Ik denk dat dat de oplossing wordt van de d69 gerelateerde rechterlijke macht 😢
mlkvhoudr
@John Spithoven ja dat snap ik maar is dat een economisch delict?
+1
Noorderling
@John Spithoven
Is ook een keuze, uitrijden wat je had moeten afvoeren.
Mest produceren is uiteindelijk niet verplicht.

Heb wel meer mest zitten dan de papieren voorraad. Keer wat opsparen in een droog jaar en houdt je wel marge aan je eigen zijde. Het begint met opslagcapaciteit.

Dat het een puinhoop is zijn we wel eens.
spotmelker
@Noorderling Ik heb altijd minder in voorraad (put) dan op papier. Dat komt omdat de koeien hier tijdens het uitrijverbod nog langdurig weiden.
+1
Noorderling
@spotmelker
Je bemest in het seizoen dus "teveel".
spotmelker
@Noorderling Ik heb geen idee, heb nog steeds iets grond over voor de forfaitaire mestproductie dus voorzover geen last.
Kars
@Noorderling je snapt het dus niet.
demelkboer
@mlkvhoudr als heg verschil tussen voorraad op papier en voorraad werkelijk aanwezig geen consequenties had dan hadden we geen probleem
mlkvhoudr
@demelkboer een stoppende boer moet zijn grond nog even jaar aanhouden dan is er geen probleem met voorraadverschillen, ik kan de voorraad hier in ieder geval niet met zekerheid schatten, zit ook spoelwater in
+2
demelkboer
@mlkvhoudr datvis het probleem van de lbv en lbv plus ook. Die koeien gaan weg maar die voorraad mest komt op de markt.
Greetje
@demelkboer De grond moet dan nog een jaar in eigen beheer blijven om de (papieren) voorraad weg te poetsen.
+1
demelkboer
@Greetje bij de lbv of lbv plus hoef je geen grond te verkopen
pieta
@demelkboer waarom komt die mestvoorraad dan op de markt? Die wend je toch aan op eigen land. Of moet je zo snel slopen dat bewaren tot uitrijden ook niet kan?
+1
demelkboer
@pieta je mest opslag moet leeg zijn. In 1 of 2 seizoenen ,net waneer tekent. Normaal zou je bij geen productie mest aanvoeren. Maar nu moet je eerst naar voorraad 0. Melkveehouders hebben grond die kunnen schuiven, intensieve stoppers moet met die mest meteen weg. Er komt dus het eerste jaar ondanks minder vee noet minder mest. Eerst de ijzeren voorraad weg werken
pieta
Quote Reactie van @demelkboer:
Normaal zou je bij geen productie mest aanvoeren.

Als je stopt maak je toch je voorraad op zodat je eventueel in de winter aan kunt voeren. Beste prijs en meteen je opslag benutten. Weten wat er in de mest zit aan gehalten en hij is beschikbaar als je rijden kunt. Maar de stoppers geven veelal geen plaatsingsruimte op de markt direct na het stoppen. Maar dat is niks nieuws. Het is nu alleen extra pijnlijk.
demelkboer
@pieta klopt maar zo doet adema dat wel deels overkomen
+1
MTSTAMMINGA
@mlkvhoudr Dat is ook de pratijk in mijn omgeving @mlkvhoudr
+1
spotmelker
@MTSTAMMINGA Ruim 10 jaar terug had je daar toch een 'oplossing' voor 😁
+2
demelkboer
De ambtenaren op minlnv kunnen dit rekensommetje ook maken. Sterker nog , het is gemaakt
+1
MTSTAMMINGA
We praten er hier in de buurt al over wij nog melk volgde maand,in plaats wie gaat stoppen!!

Ben benieuwd wat voor invloed dat gaat hebben 😬
hans1980
Een halvering in melkstroom in Nederland daar pleit Adema voor

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , export , grasland , derogatie , rivm , kostprijs , gve en renure geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1.383