Het verhaal van een Piekbelaster

Het verhaal van een piekbelaster

Een aantal maanden terug had de oplettende lezers ook al wel gezien dat mijn bedrijf de twijfelachtige eer te beurt was gevallen om te worden aangewezen als piekbelaster. Ik wist eigenlijk 2 jaren geleden dat dit zwaard van Damocles boven ons bedrijf hing via de Maatregel Gericht Aankoop veehouderijen. Je kunt dan 2 dingen doen : 1. Niks 2. Handelen. Ik heb in mijn 17 jaar als melkveehouderij veel dingen gedaan, maar stilzitten en niks doen was er nooit 1 van. 17 jaar gelden ben ik begonnen met 42 melkkoeien (we molken er eerder altijd zo’n 100) en door gegroeid naar 300 plus jongvee nu. Dat lukt niet als je afwacht en stil zit. Deze groei was mogelijk door dat er in het verleden ook keuzes zijn gemaakt die financieel veel ruimte gaven(MQ verkopen in 2006 en in periode 2008 tot 2012 weer kopen).

Dus Handelen bleef over: Inschrijven voor LBV+. Kijken hoe ik daar als ondernemer misschien wel beter van zou kunnen worden. Een bedreiging was het, misschien om te buigen als kans. Als melkveehouder met 300 mk op 80 meter en 2 km van twee natuur gebieden (Rijntakken en Veluwe) en vrij intensief(100ha) worden de komen de jaren cruciaal. Het intensieve bedrijfsmodel was eigenlijk tot afschaffing Derogatie een zeer lonend verdienmodel. Zeker met mijn sobere bedrijfsvoering, simpele stalletjes uit 2011 en 2016 met dichte vloeren en deels zonder wanden , tweedehands inrichting maar functioneel, bleven de vaste kosten en financiering laag. Er was daar door meer ruimte voor variabele kosten en dus snelle groei (al piepte en kraakte dat ook wel eens 😉. Afschaffing van Derogatie, extensivering, NLPG en KRW zal dit doen veranderen. Minder koeien of meer grond doet de vaste kosten stijgen , die wetmatigheid staat.

Het aanbod van de LBV+ wordt omschreven door de minister als woest aantrekkelijk. Dat is betrekkelijk , je moet het eigenlijk afzetten tegen het scenario van niets doen. Dan is het misschien het meest aantrekkelijke . Zakelijk is dit aanbod, in mijn geval, een aanbod wat heel mooi past de situatie die ik heb gecreëerd. Financieel het een aanbod waarvan ik denk dat onder de toekomstige ontwikkeling nooit meer zal krijgen en wat ik in de komende 20 jaar met koeien melken niet ga weer verdienen op de plek waar ik nu zit. Zakelijk is het eenvoudig in Excel te bepalen. Zeker omdat gronden en huis niet in de regeling zitten. Ik ben 17 jaar zakelijk genoeg melkveehouder geweest om dat in te schatten. In de regeling doen courante bovengemiddelde bedrijven nu mee, daarom is de pot nu al leeg. Die bedrijven zijn gaan rekenen. Eigenlijk funest voor de landbouwstructuur

Emotioneel is het moeilijk, en heb ik dat eerlijk gezegd best onderschat. Niemand wordt boer om te stoppen, zeker gezien mijn leeftijd (43) denk je daar niet aan. Zeker nu het bedrijfsmatig eigenlijk heel lekker draait. Na een woelige eerst 15 jaar kom ik nu rustiger vaarwater en is er bij een leuk melkprijs best wat te verdienen. Zoals gezegd extensiveren komt neer op mijn eigen krimp betalen, daar krijg ik zakelijk gezien een heel ongemakkelijk gevoel bij. Emigreren en verplaatsen zijn gezien de privé implicaties(kinderen en vrouw met eigen carrière) geen optie. De vraag is ook of je in Nederland nog je nek in de strop van de veehouderij wilt steken. Ik heb de keuze gemaakt dat niet te doen.

Ik besef mij dat ik in een positie zit dat gezien het aanbod mijn leeftijd en de privé situatie ik keuzes kan maken in situatie van “mogen” en niet van “moeten”. Dat is niet overal het geval. Ik schrik van berichten van jonge boeren die ik nu krijg. Velen zijn het spuugzat en zien het soms gewoon niet meer zitten. Ik vind dat pijnlijk, er gaat veel kapot op deze manier.

Een aantal collega’s en prikkers ken ik persoonlijk en hebben mij ook al berichten gestuurd. Veelal, jammer dat je stop ,maar zakelijk snap ik je helemaal. Veel rees de vraag ga je dit ook op prikkenbord zetten. Ik voel mij hier niet toe verplicht , maar al je op een forum over alles een mening (overigens nooit persoonlijk naar mijn mening) heb, zoals ik moet je je soms ook kwetsbaar op durven stellen. Bij deze.

Stop ik als melkveehouder: JA(overigens is het beroepsverbod een lachertje dat hadden we hier op PB al geconcludeerd) , stop ik als boer : NEE. Ik houd de grond en ga verder met akkerbouw, die tak wil ik nog wel wat versterken in de toekomst. Al wordt dat kort op N2000 ook een uitdaging. Adema geeft eigenlijk wel aan dat het een hele kluif wordt. De landbouw heeft mij 17 jaar veel gebracht, graag doe ik er wat voor terug al weet ik nog niet op welke manier.

Moraal van het verhaal, zorg dat je met je bedrijf in de positie blijft dat je zelf nog keuzes kunt maken. Ook al zijn dat keuzes waar je nooit over heb nagedacht toen je boer werd.

Grt , Eduard

Deel dit topic

Reacties

+2
jan 10
Triest verhaal Eduard,het is in mijn ogen het gevolg van het wan beleid(d66 beleid) van de overheid die de boeren ,maar ook de burgers(de zorg etc) laat vallen.
Een overheid die faalt op alle fronten van woningbouw tot defensie, ze krijgen nix meer voor elkaar.Vaak krijgen wij boeren de schuld,want we hebben het ,,laten gebeuren,,Dat klopt niet want we kunnen alleen boer blijven als we meedoen aan schaalvergroting.
Dat is bij de bakker,de fietsenmaker,de kruidenier etc precies het zelfde.
Wens je veel succes met de nieuwe stap die je gaat maken, samen met je gezin,dat gaat wel weer goed komen denk ik.
labella
@demelkboer Sterkte met de keuze die je wellicht liever niet had gemaakt en succes met de nieuwe uitdaging.
+11
demelkboer
@labella ondernemen is keuzes maken. Zakelijk vaak eenvoudig, emotioneel soms lastig
+1
Vdejong
Quote Reactie van @demelkboer:
ondernemen is keuzes maken. Zakelijk vaak eenvoudig, emotioneel soms lastig

Inderdaad, alhoewel ik denk dat, wanneer wij de boerderij NIET verkocht hadden, ik er emotioneel aan ten onder was gegaan.
+1
cjw73
@demelkboer komt mij zeer bekend voor, ben met dezelfde dingen bezig.
+1
Mooiproater
Duidelijk verhaal, succes kerel!!!
+2
slagakker
Succes met je beslissing. Heb het 3 jaar geleden ook doorgemaakt. Zakelijk geen moeilijke beslissing emotioneel valt het niet altijd mee. Ook zelf de keuze gemaakt. Wel weer nieuw bedrijf gestart buiten de landbouw en akkerbouw met ZZP werk. Maar de liefde voor de melkkoeien gaat nooit weg. Maar ik zeg altijd waar een deur dicht gaat gaat er ook weer 1 tje open.
+1
John Spithoven
Eduard, dank voor je openheid.

En dank voor het vertrouwen dat we af en toe eens konden sparren. En ik hoop dat dat ook blijft.
demelkboer
@John Spithoven je weet mijn idee hier over
+2
mlkvhoudr
Wij hadden al bijgepraat eduard maar het is een heldere uiteenzetting en een volslagen logische keuze, dat maakt hem nog niet leuk maar wel verstandig, ik wil de jeugd wel aanraden schijt aan die negativiteit te hebben, al is het soms ook haast niet te voorkomen, ook hier is in mijn agrarische carriere wel eens het een en ander gebeurd dat ik er even goed klaar mee was, maar je mag vallen en je hoeft niet altijd sterk te zijn ook al kan de sector (je zakelijke omgeving)daar als geheel niet zo goed mee omgaan, tegenslagen overwinnen hoort er ook bij.

Of verstandige keuzes maken zoals eduard nu doet dat kan natuurlijk ook.
+1
demelkboer
@mlkvhoudr menno dit was de enige redenen die mijn weerhield om het niet te plaatsen:" weer een die er mee stopt" voor de landbouwstructuur en de jonge boeren is dat niet goed. Maar dat wordt toch vakkundig naar de kloten geholpen .
+2
mlkvhoudr
@demelkboer er zijn gelukkig nog steeds jonge gasten die er vol voor willen gaan en of dat nou plantaardig of met dieren is zal mij worst wezen, het is wel de bedoeling dat we de nodige bedrijvigheid over houden op ons mooie platteland
+1
Farma_boerke
Je staat niet alleen. Net vanochtend weer 3 in (wijde) omgeving gehoord die stoppen. Ook dat is een keuze die eenieder zelf moet maken (ik kan niet achter de deur kijken wat er speelt). Natuurlijk gaan er verhalen, maar dat houd je toch. Blijf je eigen ding doen en pas je aan daar kom je het verste mee. Je doet het niet voor een ander en moet plezier houden, Succes!
+2
demelkboer
@Farma_boerke rond om en op de hele veluwe gaat het heel hard. Een piekbelaster heeft nog maar 1 koper en die zit in Den haag en biedt maar 1 x. Niemand krijgt een financiering rond om een piekbelaster locatie aan te kopen. Je marktwaarde daalt dus rap. Na hard gedaalde marktwaarde wordt ont eigening ook stuk makkelijker.
+1
Farma_boerke
@demelkboer die onteigening komt ook dichterbij. In het NPLG word er ook over gesproken alsmede minnelijke aankoop.
Ik heb een paar kameraden op de Veluwe (pacht) en die zitten helemaal klem, komt er grond vrij gaat het naar een nieuw "bedrijf" ipv extensiveren oid voor anderen vanuit Landschap.
Zelf heb ik ander werk en de boerderij is niet meer (hobby over), stoppen is ook een vak en moet je ook kunnen/durven.

Beter word het niet in Nl vooralsnog want de ambtelijke top (waar het vandaan komt) blijft gewoon zitten, makkelijker wordt het zeker niet meer
pieta
@demelkboer Ik wens je alle succes! Zonde van je bedrijf in de huidige vorm maar zoals je zegt zakelijk gezien een goede keuze.
matt
@demelkboer
Quote:
rond om en op de hele veluwe gaat het heel hard

Ze vegen het daar gewoon leeg,rond de peel ook.
robbies
Een overwogen beslissing is altijd een goede beslissing. Succes!
+1
matt
Eerst mezelf gedwongen het verhaal te lezen,en toen gaandeweg dacht ik
Dat kan de melkboer wel eens zijn.
En dat was dus ook zo,stoppen is ook ondernemen zeggen ze wel eens ooit.
Dat is denk ik op jouw wel van toepassing.
Met de ineenstorting van de fosfaatrechten,heb je zakelijk gezien de goede keuze gemaakt.
Dat natuurgebied schiet er natuurlijk niks mee op,dat jouw koeien straks weg
Zijn.
Het is en blijft puur wanbeleid,en kapitaalvernietiging waar ze hier mee bezig zijn.
Je bent nog relatief jong,en ondernemend van geest succes met de afhandeling.
En met wat je nu gaat doen.
George
Quote Reactie van @matt:
Eerst mezelf gedwongen het verhaal te lezen,en toen gaandeweg dacht ikDat kan de melkboer wel eens zijn.

Ik vind het altijd knap dat je altijd weet wie het is. Ik dacht nu weer , Who the fuck is Eduard?
Maar Eduard de ex melkboer , veel succes met de afhandeling en het went sneller dan je denkt. Ik melk op 1 april al 17 jaar niet meer en de tijd is voorbij gevlogen. Ik teer nog steeds op mijn quotum verkoop 😀 en hoop dat jij ook zo lang er van kunt genieten. Soms moet je niet vergeten op de luxe trein te springen als die voorbij komt want misschien komt ie nooit meer. Varkenshouders weten daar meer van.
mlkvhoudr
@George een poosje terug kon je ermet enige zekerheid van uit gaan dat de meeste prikkers ronald heetten😁😉

Soms zie ik het gelijk maar soms sta ik gewoon uit en kijk ik alleen voor mijn plezier en heb ik geen idee wie achter de nickname zit.

En een andere keer zie je ergens anders 1 of andere mannes of manners precies zo reageren als hier onze hans1980, en dan denk ik t zal toch niet he, maar boeien😁
+1
matt
@George
Quote:

Ik vind het altijd knap dat je altijd weet wie het is. Ik dacht nu weer , Who the fuck is Eduard?

Jij vertelt deelt graag,over wat je hebt en jouw bezig houd en interesseert.
Ik kan goed luisteren,en probeer wat op te steken 😉
HansBa
Was terug naar 100 koeien geen optie zoals je schreef jullie altijd hadden? Begrijp die groei naar 300 koeien en daarmee de keus van extensief naar intensief niet. Succes met de akkerbouw.
Noorderling
@HansBa
100 koeien en 50ha akkerbouw lijkt me ook een mooie mix, koeien is het beste rustgewas.

Is of zou zoiets ook mogelijk zijn met een extensiveringsregeling of is dat direct al weer heel ingewikkeld?

Maar een gedurfde stap.
Snap het, toch blijft het onlogisch maar ook onnodig voelen. Van een afstandje lijkt het alsof ze met bluffen proberen te ontmoedigen.
Dichtbij gaat het vreten, gelukkig is er een plan b mogelijk en is zon regeling ook weer een kans en avontuur.
Wat voor kant ga je op met akkerbouwen qua gewassen @demelkboer?
+1
demelkboer
@Noorderling de extensieverings regeling is leuk als je extensief bent niet als je het daar voor moet worden. De mogelijkheid bestaat dat je na vier jaar de latente ruimte van je nb kwijt bent. Na 4 jaar? Wat dan? Ik ken mensen die het gaan doen . Die zien het in hun situatie ook heel zakelijk en het past daar ook in bedrijf. Die moeten zorgen dat ze ee pot goed leeg roven . Verhuur van grond of akkerbouw onder deze regeling kan eigenlijk niet meer. Beetje maïs nog voor je zelf
+3
demelkboer
@HansBa niemand betaalt je voor de krimp van 300 naar 100, hoogstens met de extensieveren regeling. Die duurt maar 4 jaar , daarna moet je maar weer zien. Ver is het in mijn geval een goed aanbod, daar ga je zakelijk gezien geen koeien meer voor melken , geen 100 en geen 300.

Tis pure kapitaalvernietiging die de natuur geen stek verder helpt en de hele landbouw structuur omzeep helpt. Maar misschien is dat ook wel op dot soort locaties de bedoeling
+2
mlkvhoudr
@demelkboer dromers die veel geld ergens op stuk willen slaan moet je niet teveel vragen stellen maar financieel profiteren van hun fata morgana daar waren wij t snel over eens, ik was net aan een mooie nieuwe stap in mijn agrarische carriere begonnen, (waar ik mijn weg ook nog in moet vinden en verder niks over ga zeggen hier 😁)en ik zie er erg naar uit om samen met de jeugd stappen te gaan zetten richting de toekomst dus hier totaal niet naar opkoop gekeken, en jij begint nu ook aan een mooie nieuwe ondernemerspagina.

Wij (jij en ik) hebben leerdammer overleefd wij komen er wel 😎 en nu jjj een ander ondernemers pad gekozen hebt word een niet nader te noemen (B2B) inkoper weer wat drukker en dat is weer goed voor de rest daar en de melkleveranciers elders en zo profiteren er heel wat ondernemers van het d66 fatamorgana
HansBa
@mlkvhoudr Leerdammer overleeft? Krijg je nu zoveel meer dan?
+3
Realisme
@mlkvhoudr leerdammer overleeft😂
HansBa
@demelkboer ken de regeling niet maar dan betaald de overheid dus meer voor je fosfaat/stikstof rechten als de vrije markt.
Dat laatste ben ik met je eens, waanzin is het.
+1
hans1980
@HansBa ja overheid betaald 130 euro voor fosfaatrechten
+1
cjw73
@HansBa fosfaat is 121 euro als ik het goed heb en we weten allemaal dat de actuele prijs de helft daarvan is. Ben zelf ook bezig om te stoppen binnen een paar jaar, maar de bank zei ook gewoon we rekenen niks meer voor de fosfaatrechten, wat het nog opbrengt is mee genomen verder niks.
+1
demelkboer
@cjw73 121 voor 100% vrije markt betaald maar 90% van markt waarde
cjw73
@demelkboer in ieder geval meer dan de 60 euro waar je ze nu niet eens voor kwijt raakt. En veel succes met de verdere omschakeling, je bent zeker niet de laatste.
camperboer
@demelkboer veel reacties dat je het goed hebt gedaan.
Maar 121 euro is toch wel behoorlijk minder dan paar jaar terug.
Dus achteraf gezien ben je eigenlijk toch te lang door gegaan
robbies
@camperboer het is het dubbele van nu.
Vdejong
@camperboer wij kregen in 2021 ook niet meer dan gemiddeld €160
labella
@camperboer eind 2022 nog voor 175 euro verkocht
demelkboer
@camperboer de regeling is meer dan alleen je fosfaatrechten en dat is voor 100% zonder afroming. En ik hen ze nog 6 jaar kunnen laten renderen met melkleveren. Overigens hen ik 2018 op de top van de p rechten om wel eens enkel scenario van verkoop door gerekemd. Dat was toen fiscaal minder interessant dan onder de lbv+.

Maar ik geeft toe , bij rechten van 265 euro moest je wel lang rekenen om er met melken geld aan te verdienen
bio boer
@HansBa vooral voor je stallen die je gaat slopen
HansBa
@bio boer daar hebben we hier rood voor rood voor.
bio boer
@HansBa hier gelukkig niet 😁
+2
demelkboer
@HansBa Deze regeling is in meerdere opzichten veel aantrekkelijker dan RvR, maar dat zal per bedrijf verschillen
+3
-Jan-
@HansBa je moet maar afwachten wanneer je de centen hebt,ze hebben zo een regeltje en je vist achter het net
+1
HansBa
@demelkboer denk je niet dat in de toekomst de gewasbescherming in de akkerbouw een groter probleem wordt dan extensief/misschien biologisch melkvee houden naast natura 2000?
+1
demelkboer
@HansBa ook in dat scenario zie ik legio bedreigingen, Boswijks ideaalbeeld van Landschapsgrond hangt boven de markt in veel overgangsgebieden. Vandaar in dat geval niet "alles op rood" . Het extensivering scenario wekt met vergoeding tegen kostprijs, dat zegt eigenlijk alles over je mogelijke verdienmodel. Verder zijn er nog al wat voorwaarden waar aan je moet voldoen die niet voor iedereen zomaar in te vullen zijn. edepot.wur.nl/633655/ Ik kan de locatie van niet bedrijf niet veranderen (ja met verkoop), daar zul je het mee moeten doen.
bio boer
@demelkboer er zal ook een verplaatsing regeling komen zo ver ik weet is daar nog weinig van bekend kan ook optie zijn is nog onzeker wat daar van terecht komt het gewoon tekoop zetten zal in deze tijd op jou locatie ook niet meevallen
En verhuizen dat ziet ook niet iedereen zitten
+1
demelkboer
@bio boer vooralsnog houdt de lbv+ per 5 april op . Verplaatsingsregeling is er op dit moment nog niet. Ik heb de privé implicaties geschetst maar los daarvan zijn 300+ bedrijven bijna niet te Verplaatsen of het moet de grens over
pieta
@demelkboer Je kunt natuurlijk ook verplaatsen en dan wat kleiner weer beginnen. Daarna weer een groeistap zetten. Je moet dit wel willen natuurlijk.
bio boer
@pieta toch staan er ook wel bedrijven met 300 koeien tekoop wel minder maar er zijn ook minder potentiële kopers voor

Ik zie ook wel gebeuren als je wordt verplaatst dat er voorwaarden worden gesteld hoe je bedrijf voort zet niet iedereen heeft daar zin in
HansBa
@demelkboer eigenlijk ben je mooi de Sjaak met grond tegen natura 2000 aan. Zou dan zelf ook de grond verkopen als ze marktconform willen betalen en weg wezen daar. Lastige keuzes maar doen waar je je goed bij voelt.
demelkboer
@HansBa was het maar lang n2000 het ligt er nog deels in. Onder de vogelrichtlijn zijn in 1994 percelen landbouwgrond aan gewezen als n2000. Daar heeft iedereen toen zitten slapen
Jannus
Quote Reactie van @demelkboer:
Onder de vogelrichtlijn zijn in 1994 percelen landbouwgrond aan gewezen als n2000. Daar heeft iedereen toen zitten slapen

Het is een richtlijn waar je rekening dient te houden met de flora en fauna in dat gebied,niets mis mee toch?? wanneer je iets meer respect voor de natuur zou tonen dan kun je er toch wel mee leren omgaan want om nu te zeggen dat je goed voor de natuur zorgt en vervolgens met een triplemaaier de 3e week van april erin te schuiven doet mij fronzen
+3
robbies
@Jannus die triplemaaier is het probleem niet. Die 4 miljoen mensen extra sinds 1994 wel
+2
Jannus
Quote Reactie van @robbies:
die triplemaaier is het probleem niet.

Vind ik wel want de vogelrichtlijn beschrijft een bepaalde tijd van rust in die gebieden en vormen van beheer en wanneer je dan midden in het broedseizoen denkt eventjes wat spinazie te kunnen gaan maaien dan ben je niet bezig met natuurbeheer maar met eigenbeheer
+1
cjw73
@robbies nou.... GPS is mooi hè, kunnen we ook nachts maaien, dan weet je zeker dat er niks in leven blijft. Hier in Friesland is ook zo'n firma die bijna 24/7 maait als het druk is.
robbies
@cjw73 en @Jannus die vogels stoppen niet met foerageren en fokken waar de ambtenaren de grens van vogelrichtlijn getekend hebben. En de vogels uit de gebieden waar de afgelopen 30 jaar woonwijken de grond uitgestampt zijn, zijn echt niet verkast naar de aangewezen vogelbeschermingsgebieden. Die zitten ook op boerenland. Hoe zit het met de ganzen? Blijven die ook lekker in het foerageergebied?

Hier kregen ze het voor elkaar om een "wandelroute" voor de boomschorskikker te maken. Kostte miljoenen. Enig probleem was dat de route niet de kortste weg van A naar B was. Denk je nu echt dat die kikker zich aan die route gaat houden?

Je moet echt wel wat rekening houden met de aanwezige natuur, maar laten we niet meegaan in de gekkigheid dat we die beesten kunnen sturen naar t gebied waarvan ecologen en ambtenaren verzonnen hebben dat dat het beste voor hen is.
+1
cjw73
@robbies al die onzin ben ik absoluut met je eens. Hier ook allemaal dassen tunnels aan gelegd onder de provinciale wegen voor een godsvermogen, tegenwoordig is alles dicht gegroeid. Maar we moeten wel oppassen dat we niet het complete imago ten gronde helpen, en grote tripelmaaiers werkt zeker niet positief.
+1
Jannus
Quote Reactie van @robbies:
Je moet echt wel wat rekening houden met de aanwezige natuur, maar laten we niet meegaan in de gekkigheid dat we die beesten kunnen sturen naar t gebied waarvan ecologen en ambtenaren verzonnen hebben dat dat het beste voor hen is.

We hebben het niet over vogels te sturen maar oog hebben voor door stil te staan bij

Wat is er voor nodig om in het broedseizoen oog te hebben voor de natuur ?? Gewoon een klein beetje geduld en kijken
+1
robbies
@Jannus je begon zelf met de vogelrichtlijn uit 1994. Daar hebben toch echt een paar ecologen en ambtenaren wat zaken op papier gezet vanuit wensdenken, ipv vanuit natuurherstel/beheer
Jannus
Quote Reactie van @robbies:
je begon zelf met de vogelrichtlijn uit 1994.

Ik volg de melkboer op zijn schrijven erover maar het is nu eenmaal niet mogelijk voor de grutto om het legsel binnen 3 dgn uit te broeden en ook niet tussen kerst en nieuwjaar,dat bedoel ik met het broedseizoen en tijdsduur
+3
de jonge
@cjw73 die vogels zouden er volgens de ""wetenschappers"" ook helemaal niet zitten, die willen toch allemaal in de natuur leven?
+1
cjw73
@de jonge hier doen de meeste dat ook super, op de ganzen na is de rest verdwenen. Of dat nu aan mij of aan de ganzen ligt weet ik niet. 🙈🙈🙈
Jannus
Quote Reactie van @cjw73:
Of dat nu aan mij of aan de ganzen ligt weet ik niet.

Je zegt het al,ligt aan het immigratie beleid 😋😋😋
+1
demelkboer
@Jannus het is gewoon landbouw grind. Alleen destijds aangewezen als vogelrichtlijn. Maar als je iets aanwijst betekent het niet dat de natuur daar beter van wordt. Weidevogels zijn allemaal vertrokken sinds de komt van de koppels ganzen. Weidevogels zouden we zonder vogelrichtlijn ook gewoon beschermen dat doen we binnendijks ook. Vogelrichtlijn is destijds door landbouw zonder morren geaccepteerd onder het mom van: dan krijg je mooi een vergoeding als je een pakketje afsluit. Paard van troje bleek uiteindelijk
+1
bio boer
Doe wat je denkt wat goed is zou de soep echt zo heet gegeten worden weten doen we het niet waar de bedrijven staan over 20 jaar die gewoon door doen zo ze het hebben gedaan
HansBa
+1
mlkvhoudr
@HansBa Dat is wel t plan, ik stuur je wel pb
+1
bio boer
@HansBa is hier tekst weggehaald?
HansBa
@bio boer was dubbel gepost
bio boer
@HansBa oja heb ik ook wel eens 😁
hans1980
Succes verder
Een lastige beslissing maar wel de juiste denk dat veel boeren achteraf denken hadden we ook moeten doen net als misschien melkquotum en of fosfaatrechten op top verkopen nu is landbouwgrond duur dus....

Wordt wel kaalslag onder melkveehouders erg jammer bij jou is het stikstof bij veel anderen knelt de afschaffing van derogatie
+1
Albert Altena
Wijze woorden: Eigen keuzes maken i.p.v. gedwongen worden.
+3
HansBa
@Albert Altena gedwongen keuzes te maken!
+1
kanniewaarzijn
@HansBa Precies, er is niks "eigens" aan.
+1
Albert Altena
@HansBa Heb je gelijk aan. Bij hem is het gedwongen keuzes maken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , veehouderij , melkkoeien , bedrijfsvoering , melkveehouder , jonge boeren , financiering , verdienmodel , vaste kosten en piekbelaster geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
5.513