Harmen Endendijk nieuwe voorzitter NMV

Quote:
Harmen Endendijk, nieuwe voorzitter NMV, pleit voor eigen visie in beleid, vereenvoudiging mestwetgeving, herziening derogatie en dialoog-actie-juridische stappen voor sterker melkveehoudersbelang.

De leden van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) hebben dinsdag met 47 stemmen voor en twee blanco gekozen voor Harmen Endendijk uit Ermelo (GD) als nieuwe voorzitter van de vakbond. Endendijk is daarmee de opvolger van Henk Bleker die eind afgelopen jaar zijn functie bij de NMV neerlegde. Paul Gosselink uit Sinderen (GD) is de nieuwe vicevoorzitter. Hij trad de afgelopen maanden op als interim-voorzitter.

Endendijk vertelde tijdens de Algemene Ledenvergadering in De Schakel in Nijkerk dat zijn vader bij de eerste leden van NMV hoorde. Hij wil de doelstellingen van de vakbond naar eigen zeggen zo goed mogelijk naar voren brengen bij de beleidsmaatregelen en zorgen voor een eigen visie. „Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met die van een ander,” gaf Endendijk met enige zelfspot een uitspraak van Johan Cruyff als voorbeeld.

Het belangrijkste vindt hij dat je moet kunnen leven van het melken van koeien. Daarnaast wil hij zich inzetten voor een gelijk speelveld op de internationale markt.

Bodem en mest
Voor de komende jaren moet er goed gekeken worden naar het beleid aangaande bodem en mest, zo vindt hij. De mestwetgeving moet bovendien eenvoudiger worden. „Een melkveehouder moet dit zelf kunnen invullen en er moet sprake zijn van enige coulance bij de overheid wanneer hier fouten in staan.”

Harmen Endendijk pleit ook voor een herziening van de derogatie. „Bij afbouw van de derogatie moeten ook de bijbehorende maatregelen verdwijnen.” Het gebruik van kunstmestvervangers bovenop de norm voor dierlijke mest moet mogelijk zijn, volgens de nieuwe voorzitter. „Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat dierlijke mest beter is voor het milieu en de waterkwaliteit dan kunstmest.”

Drie stappen
Het gevraagd worden als voorzitter voor de NMV vindt Endendijk eervol. „Er gaat veel veranderen en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. Er zit een hoop inhoudelijke kennis in de club. We worden in Den Haag inmiddels serieus genomen. Ik denk dat we moeten werken in drie stappen. Eerst mondeling, daarna fysieke actie durven voeren en ook de juridische weg moet je niet schuwen. Je staat sterker aan tafel met een fanatieke achterban.”

Endendijk is melkveehouder in Ermelo en daarnaast al jaren vaste columnist van de regiobladen Veldpost, Vee & Gewas, Stal & Akker en Agraaf van Agrio, de uitgever van onder andere Melkvee.

Tekst: Co Schipper

Deel dit topic

Reacties

vannorden1993
Aantal leden nmv is 49?
matt
@vannorden1993 eerder 1993
+7
labella
Top, ik mag zijn colums ook graag lezen.
+2
mlkvhoudr
@labella snap ik zijn custom made stukjes, ik hoop voor de agrarische sector en voor de nmv leden in het bijzonder dat zijn bestuurstijl wat meer diepgang heeft, voor nu aan alle nmv leden hier: gefeliciteerd met de nieuwe voorzitter
+11
robbies
@mlkvhoudr hij heeft een prima profiel. Wageningen gestudeerd, kan het helder verwoorden en hangt nog regelmatig zelf de melkstellen onder zijn koeien. Denk dat er weinig zijn die die eigenschappen hebben.
Erik1979..
@robbies groot deel heeft een robot die het doet. Ook niets mis mee 😁
+2
mlkvhoudr
@robbies ik vind zijn stukjes plat populisme maar ik vind t verder allemaal dikke prima, ik wens hem sterkte met deze hondenbaan
+2
robbies
@mlkvhoudr voor sommigen is het nooit goed.
mlkvhoudr
@robbies ik ben wel blij dat ze iemand gevonden hebben die die hondenbaan wil hebben, ik zou er niet aan moeten denken om de agrariache sector met haar blinde oerconservatieve tak aan de ene kant en de doorgeschoten idealisten aan de andere kant te moeten vertegenwoordigen.

Dus ik wens de heer endendijk veel wijsheid , rust in de kop en visie toe

Ik zelf heb er niet zoveel vertrouwen in
+1
robbies
@mlkvhoudr je schuift wel snel vd bestuursstijl van Endendijk naar de algemene staat van de melkveehouderij.
+1
mlkvhoudr
@robbies ik ben geen fan van zijn stukjes, dat zijn gewoon populistische praatjes, daarom leest iedereen hier ze ook zo graag, ingewikkeld denkwerk vraagt dat niet
+3
robbies
@mlkvhoudr op inhoud mis ook jij weleens iets. Bij Joindata werd je ook wat later wakker. Is het dan wel gepast om de lezers van Endendijk maar meteen te kwalificeren?

jij gaat nogal graag mee in het probleemdenken, heb ik hier gemerkt. Daarom krijg je ook de geuzennaam linkse trol. Maar daar ben je wel een beetje een uitzondering in. 90% van de boeren voelen zich gezocht. Harmen benoemt dat gewoon. Jij vindt dat dan populistisch, maar zou het niet kunnen zijn dat jij een beetje buiten de realiteit staat?
mlkvhoudr
@robbies zeik jij nou maar gewoon door ik geloof het verder wel met jouw gezeik de laatste tijd
+2
robbies
@mlkvhoudr zo'n chagrijnige reactie ben ik niet van je gewend
+2
mlkvhoudr
@robbies ik ben nog gewoon fluitend aan t werk dus er is bij mij geen sprake van enig chagerjjn, maar je loopt wel door te zeiken
+1
Vdejong
@robbies
Quote:
maar zou het niet kunnen zijn dat jij een beetje buiten de realiteit staat?

😂
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
maar zou het niet kunnen zijn dat jij een beetje buiten de realiteit staat?

Mlkvhoudr bezoekt tegenwoordig D66 bijeenkomsten. Daar krijg je rare kronkels van in je hoofd.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn ik ben niet bang voor andersdenkenden, zonder hun landbouwvisi e ben ik het best met de nodig zaken eens met d66, niet met alles maar dat hoeft ook niet, verdiepen in andersdenkenden begint al met hetero zijn, dan kan de rest onmogelijk moeilijker te begrijpen zijn 😄
weurding
@kanniewaarzijn geloof ik niet, hij rijdt geen citroen
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Bij Joindata werd je ook wat later wakker

daar moeten de meesten nog bij wakker worden
mlkvhoudr
@cs-agrar als je me de volgende vergadering eerder appt zal ik eens een vergadering bezoeken, kijk ik dan of ik een positiever beeld van hem krijg
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
of ik een positiever beeld van hem krijg

hij wil misschien ook wel even bij aan voor een praatje. Beetje lullen red jij wel
mlkvhoudr
@cs-agrar laat hem zijn energie maar gebruiken om er voor zijn leden te zijn
+1
GJ Bosch
mlkvhoudr
@GJ Bosch ik ben naar aanleiding van deze column niet meer fan geworden......
+2
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. ik vind zijn stukjes plat populisme

De columns van Robert ellenkamp vind je ruk.
De columns van Klaas van der horst vind je ruk.
De columns van Harmen endendijk vind je ruk.
Mijn voorzichtige conclusie is dat je niet zo van columns houdt?
mlkvhoudr
@familie pelle opschrijven wat iedereen graag wil horen is de makkelijke weg kiezen, ik heb daar niet zo veel mee, schrijft klaas van der horst columns?
+2
mlkvhoudr
@familie pelle dacht zal met mijn grote bek zelf dan maar eens stukje typen, kunnen ze me hier nog verder afbranden 🙂

(klik om te vergroten)

+1
robbies
@mlkvhoudr nu blijf je er zelf wel een beetje over zeiken kerel;)
mlkvhoudr
cs-agrar
@mlkvhoudr @Co Schipper heeft contacten bij de agrarische pers, kan hier vast wat mee
+1
mlkvhoudr
@cs-agrar hij mag t gebruiken, is in 5 minuten in elkaar geflanst, wou er geen carriere mee beginnen😄
+1
weurding
@mlkvhoudr je bent je roeping mis gelopen😁
+1
mlkvhoudr
@weurding mn moeder is lerares in rustte, misschien van haar geerft maar mn laatste stukje tekst was voor een vriend die ging trouwen voor bij t aanbieden kado, dat ging op zn sallands die het kado aanbood vergat het stukje tekst 😄 maar toch zijn ze al meer dan 12 jaar getrouwd ondertussen, dus vaak knutsel ik niet wat in elkaar
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
mn laatste stukje tekst

dat was dezelfde tekst als deze?
+4
mlkvhoudr
@cs-agrar nee, die was beter, dit is meer mijn verbazing over het hele proces in de agrarische sector van elkaar de maat nemen, elkaar hard wegduwen, iemand publiekelijk slachten en dan binnen no time weer om collectiviteit vragen, er zit geen lijn in, of je neemt afscheid van elkaar of je laat elkaar (een beetje) heel.

Ik ken een verhaal waarbij een leerling zijn recht kwam halen in de school met een cameraploeg er bij, de directeuren werden de maat genomen, en het werd zogenaamd onder druk voor de camera opgelost.
ik zag dit op tv, en sprak later een leraar die daar werkte, die noemde dat een schijnoverwinning van de leerling.

Hij zei je vind geen leraar meer in het gebouw die nog iets extra s voor die jongen wil doen.

We moeten niet van suiker zijn maar iedere belangenbehartiger verbaal en publiekelijk afmaken die niet uitvoert wat jij wil geeft dagsuccessen maar gaat op termijn contraproductief werken
cs-agrar
@mlkvhoudr belangenbehartigers welke contraproduktief werken heb je niets aan. Wie zn belang behartigen ze dan
mlkvhoudr
@cs-agrar ik zou eerst onderscheid willen maken tussen lange termijn belangenbehartiging en korte termijn belangenbehartiging, vroeger zorgden ze in de bouw voor elkaar gingen ze op vrijdagmiddag in t cafe zitten verdeelden ze het werk, dat mocht later niet meer, en misschien gebeurd het nu al wel tussen de belangenbehartigers maar zo niet bespreek onderling waar je mee bezig bent en waarom, wat je er mee wilt bereiken en waarom, dan kun je ook het werk verdelen, maar dat werkt voor de korte termijn, op de lange termijn is het stoppen of aanpassen en dat aanpassen heeft geen enkele belangenbehartiger grip op hoe de individuele boer dat doet
+1
jan-cees
@mlkvhoudr Dat hebben we een tijdje gedaan in het Landbouwcollectief zelf met Jeroen van Maanen en John Spithoven opgezet in de Sgakel in Nijkerk en helaas heeft dat maar een half jaar bestaan.
Maar succesvol was het wel want het was voor het eerst sinds jaren dat de overheid maar 1 landbouwpartij aan tafel had die in de lead was.
En dat vonden ze verrekte lastig
mlkvhoudr
@jan-cees zou het nu er de nodige personele wisselingen geweest zijn niet een mogelijkheid zijn het weer op te pakken?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
de nodige personele wisselingen

denk dat er eigenlijk maar een partij nogal los voor de wagen was en die zoeken, meen ik, nog nieuwe voorzitter
jan-cees
@mlkvhoudr Of nieuwe poppetjes weer ruimte geven voor een LC daar kan ik niets over zeggen . Bij LTO is er nog geen nieuwe voorzitter bekend en ik ken Harmen alleen van reputatie uit het bedrijfsleven en die is zeker goed.
En natuurlijk ken ik zn vader Dirk en die is nog steeds altijd kraakhelder in waar hij voor staat
+3
mlkvhoudr
@jan-cees nee kan ik ook niet inschatten maar ik heb in mijn jeugd best vaak het zelfde verhaal moeten aanhoren over mensen die maar boos op elkaar bleven en dat de 1 zelfs niet op de begrafenis van de ander kwam, nou kun je er over discussieren wat de overledene daar aan had maar boos op elkaar blijven is er in mijn jeugd dus uitgepraat, boos blijven hebben de partijen alleen zichzelf mee en als dat kleuterklasnivo van jij deed stom ik wil niet met jou spelen niet eens overwonnen kan worden wat dan wel....
+1
robbies
@jan-cees zijn jullie het ook eens over Grondgebondenheid? 😉
jan-cees
@robbies vast niet is dat erg?
robbies
@jan-cees nee, maar eenieder die jouw GGB standpunten niet innemen neem je behoorlijk de maat. Daarom vroeg ik het me af.

Of beter geformuleerd: Het is jouw rotsvaste overtuiging dat de beweging naar jouw definitie van GGB al lang is ingezet en dat dat de toekomstbestendige bedrijfsvoeringen zijn. Dan vind ik het op zich best opmerkelijk - maar ook positief- dat je een bestuurder toejuicht die niet die bedrijfsvoering heeft en er ook in geen 100 jaar naartoe kan bewegen
+2
HenkjanOtten
@jan-cees dat is uw beeld erbij. Ik vrees dat het beeld ervan in de media en politiek heel anders is. Namelijk door het onbehouwen optreden van van Maanen, het gedrag van vd Oever in die periode, en de grote misser van het Mesdagfonds die ook afstraalt op Agrifacts en in Den Haag nog lang niet vergeten is.
Het was gewoon erg onprofessioneel bestuur, maar boeren sprak het wel aan..
Bennie Stevelink
@HenkjanOtten Het Landbouw Collectief was helemaal geen succes maar een regelrechte schertsvertoning. Achter de schermen werden door FDF de andere deelnemers getiranniseerd. Dat ging zover dat in januari 2020 door het hoofdbestuur van FDF zelfs de Bleu Tiger laster verspreid werd. In maart 2020 volgde de beruchte Paas-Judas-brief waarin toekomstig stoppende boeren pro-actief bedreigd werden. En dan nog de pogingen van FDF om de gehele agrarische sector te koppelen aan FvD waarmee de politieke lobby en invloed van de landbouw volledig uitgeschakeld zou worden.
FDF kreeg wel informatie van het Mesdagfonds wat de andere partijen niet kregen. Dit had als gevolg dat er beslissingen moesten worden genomen waar FDF wél de informatie voor had maar voor de andere partijen een black box was. Dit leidde tot verlamming binnen het LC.
Uit betrouwbare bron weet ik dat al begin maart iedereen behalve DDB van het LC afwilden. Ze hebben gewacht totdat LTO er als eerste uitstapte en de zwarte piet toegeschoven kon worden.
Zowel het hoofdbestuur van FDF als het Mesdagfonds hebben er alles aan gedaan om verdere samenwerking onmogelijk te maken.
John Spithoven
@Bennie Stevelink Dank voor je visie op de samenwerking binnen het landbouw collectief.
Bennie waar zie jij wel een gezamenlijk geboden oplossing voor het stikstofdossier? Na 4 jaar en 10 maanden wordt het toch wel tijd voor een oplossing. En gezien dat je inside informatie grossiert over het LC, ga ik er vanuit dat je ook precies weet welk gezamenlijk standpunt er nu ligt wat zorgt voor een oplossing in de vergunningverlening volgens de habitat richtlijn, oplossing voor de bouw en PAS Knelgevallen en oplossingen voor natuurherstel.
+2
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink ook als je gelijk hebt wat best zou kunnen waarom dan geen collectief met lto nmv en agractie en andere partijen maar zonder fdf, ook die matigen hun toon dus bij nornaal gedrag zouden die nu toch ook weer welkom kunnen zijn?

Het verleden hebben we geen invloed meer op alleen nog maar op de toekomst, dus onderlinge spelregels opstellen en wie aann de regels wil voldoen is welkom zou ik denken
+1
Bennie Stevelink
@mlkvhoudr
Quote:
waarom dan geen collectief met lto nmv en agractie en andere partijen

Meteen toen LTO uit het LC stapte hebben ze aangegeven bij ieder onderwerp te kijken met wie constructief kan worden samengewerkt om samen sterker te staan. Zo hebben ze samen met Agractie aan de hoofdtafel gezeten bij het overleg over het Landbouwakkoord.
+1
John Spithoven
@Bennie Stevelink Smaakte de koffie bij moeders de vrouw maar zo lekker als op het ministerie.....dan bespaarde we tenminste heel wat CO2 uitstoot.

En Bennie, mijn vraag staat nog open. Vertel, wat hebben we zoal bereikt de laatste 4.10 jaar?
kleine boer
@John Spithoven we wachten nog steeds op antwoord van bennie....
Bennie Stevelink
@John Spithoven
Quote:
En Bennie, mijn vraag staat nog open. Vertel, wat hebben we zoal bereikt de laatste 4.10 jaar?

Dat er steeds meer draagvlak komt voor het standpunt dat depositie beleid een onbegaanbare weg is. We moeten toe naar emissiebeleid.
+1
John Spithoven
@Bennie Stevelink Van der Wal zal daar wel mee in haar nopjes wezen dat bestuurders haar volgen in het reductie kaartje...

Jouw bestuurder kiest voor de meerderheid, 50.01%.
Pas knelgevallen en Boeren op de Veluwe, Brabant, Achterhoek en in jou Overijssel kunnen voor de trein...

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@John Spithoven laat elkaar een beetje heel john, al deel ik je zorg dat het geen wissellen van beleid word maar stapelen dus je geeft de pasmelders weer lucht maar maakt de nb vergunning waardeloos, de meeste pasmelders hebben maar weinig rechten nodig. Zie jij de handel daarin weer openstellen als betere oplossing?

(dacht dat dat nu niet kon)
+3
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
e geeft de pasmelders weer lucht maar maakt de nb vergunning waardeloos,

Daar zou ik toch liever zien dat ze niet op in zetten. Degene die een NB-vergunning hebben hebben daar allemaal moeite voor gedaan en geld ingestoken. Bij de PAS-melders zitten knelgevallen en de overheid moet dat zelf oplossen. Die hebben het veroorzaakt. En met de valse PAS-melders moeten ze maar kijken wat ze doen.
Bennie Stevelink
@John Spithoven vanaf 1990 hebben we emissiebeleid gehad. Later is dit verschoven naar depositie-beleid waarbij werd gedaan alsof stikstof een lokaal probleem is. Omdat ammoniak 41% lichter is dan de lucht heb ik dit altijd onrealistisch gevonden. Ammoniak verspreidt zich vanuit Nederland over heel Noord Europa. Met het loslaten van depositie-beleid kom je automatisch weer terug bij emissiebeleid.

Jij bekijkt het uitsluitend juridisch. Ik bekijk het vooral milieu-technisch.
+1
John Spithoven
@Bennie Stevelink dank voor je reactie. Ik begrijp nu ook de beweegredenen, maar deze zijn niet valide.

Vanuit de NEC richtlijn voert een lidstaat emissie beleid. Voor ammoniak voldoet Nederland.
De NEC richtlijn wordt getoetst onder de wet milieubeheer. Een verkregen wet milieubeheer vergunning die onder de bepalingen van Aarhus onherroepelijk zijn geworden kunnen niet meer onderhevig zijn aan een nieuwe toetsing.

De habitatrichtlijn beschermt aangewezen natuur. Naast 300 andere druk factoren is stikstof er ook 1, in de natuur, wel te verstaan.
Daarom is er met de komst van de habitatrichtlijn een toetsingskader bij gekomen, de Wnb. Deze toetst onder art 2.7 de gevolgen van een nieuw project op de natuur. In de handreiking voortoets staat omschreven dat dit toetsen met een Aerius calculator berekening moet

Leg mij eens uit hoe je wilt toetsen aan de bepalingen van de habitatrichtlijn met emissie beleid?
Bennie Stevelink
@John Spithoven
Quote:
maar deze zijn niet valide

Juridisch misschien niet maar milieu-technisch wel.
John Spithoven
@Bennie Stevelink systeem wijziging zal toch met een wettelijke onderbouwing moeten...

Tenzij je het bovenwettelijk wil afdwingen via bijv de zuivel. Maar dat zie ik niet gebeuren.

En ministeriële regeling? Ook dan moet er een wettelijk haakje wezen. En dan loopt de NEC richtlijn in de weg.

Dus..... habitatrichtlijn, wet natuurbescherming en wet stikstof reductie en natuurherstel maar wijzigen?
Utopie en minimaal 5 jaar verder.

Overigens heb ik wel een oplossing. Ben die aan het uitwerken.
Oplossing voor pas knelgevallen, bouw, vergunning verlening en natuur.
+1
Hans van Bergen
@John Spithoven Wil men wel een oplossing. Het lijkt mij, na tal van aangedragen oplossingen, niet
John Spithoven
@Hans van Bergen Daar begin ik ook aan te twijfelen....
robbies
@John Spithoven Verlies van derogatie en beeindigingsregelingen gaat er voor zorgen dat er veel ongebruikte ruimte binnen de landbouw komt. Waarom niet gewoon extern salderen toestaan met afroming voor natuur en landbouw? we krijgen al die vergunde ruimte toch niet volgeproduceerd.
John Spithoven
@robbies zoals ik ook schreef, oplossing voor de vergunning verlening.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Het lijkt mij, na tal van aangedragen oplossingen

Als je iets wil oplossen moet je een duidelijk afgekaderde probleemdefinitie hebben. Die is er m.i. niet. Ik heb nog nooit een onderzoeker bezig gezien met de totaalemissie van de samenleving waarvan wij een beperkt aandeel hebben die wel eens heilzaam/neutraliserend kon werken t.a.v. het overige en waarom neemt elke onbenul aan dat alle geveinsde emissies per definitie in de lucht opgenomen worden?
mlkvhoudr
@John Spithoven we zullen het op haar curriculum beoordelen, zo heb ik dat dure woord ook 1 keer in mijn leven kunnen gebruiken, hoop natuurlijk dat je het ei van columbus gevonden hebt.

creeer je voldoende tegenspraak voor je het naar buiten brengt zo dat het bulletproof is?

nl.m.wikipedia.org/wiki/Curriculum/….
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
op haar curriculum beoordelen

Je bedoelt waarschijnlijk "merites" ? 😁
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn 😆😆😆 moet ik ook niet doen moeilijke woorden gebruiken 😆😆😆

ik had t nog opgezocht of ik het goede woord had en nog fout doen😆
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
merites

helpt alleen Novem?
+3
pieta
@Bennie Stevelink Ik bekijk het vergunningstechnisch. Ik heb een NB-vergunning. Ik heb graag dat die zijn status behoud. Die wens ik voor geen enkele PASS-melder in te leveren. Laat dat duidelijk zijn. Ik heb wel graag dat de PAS-probleemgevallen opgelost worden. Wie er terecht gebruik van gemaakt heeft daar dient de overheid het op te lossen. Zoek de oplossing niet bij bedrijven met een NB-vergunning. Het is het probleem van de overheid.
Noorderling
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Later is dit verschoven naar depositie-beleid

Als jij als individu Aerius invult is het gewoon weer emissiebeleid met wat gerommel in de marge over windrichting en stalhoogte wat een kleine invloed heeft op de depositie. 95% emissie en 5% depositie.
Dat laatste is verwaarloosbaar als de variabelen voor iedereen verandert.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
We moeten toe naar emissiebeleid.

waarom?
+2
kleine boer
@Bennie Stevelink we moeten? Bewijs eerst de verslechtering van de natuur maar. Meeste verdwenen natuur is of met een weg of met huizen volgebouwd ....wanneer word de eerste woonwijk gesloopt en terug gegeven aan de natuur? of wanneer komt er een landingsbaan minder en terug gegeven aan de natuur? Vorig jaar weer meer benzine verkocht wanneer word dat minder ipv meer.?
+3
jan-cees
@HenkjanOtten Heel bijzonder dat twee mensen te weten jij en @Bennie Stevelink heel erg zeker denken te weten hoe het er aan toeging in het Landbouw Collectief. Beide heb ik jullie er niet gezien.

Jeroen van Maanen lag bij alle deelnemers in het LC goed ook bij LTO het waren Jeroen en Trienke Elshof die samen met Aalt Dijkhuizen de gesprekken met de overheid voerden dat deden ze in goede samenwerking en effectief.
Het Mesdagonderzoek naar Aerius leek toen fout te zijn nu 4 jaar later weten we Aerius heel veel onzekerheden en onjuistheden bevat dat zelfs het Rivm nu aangeeft dat het voor vergunning verlening ongeschikts is vanaweg onzekerheden tot 100%. Tot het Mesdagonderzoek was iederen rotsvast van vertrouwen over Aerius.
Juist het Mesdagonderzoek was het begin van het einde van het rotsvatse geloof in Aerius.
En het Mesdagfonds heeft daar met het UvA onderzoek nog een schepje bovenoio gedaan.
Maar natuurlijk is het vanachter het toetsenbord achteraf allemaal beter te weten. Door mensen die zelf niet zo bijster veel ondernemen.
@Bennie Stevelink je hebt het weer over een betrouwbare bron maar je komt met opmerkingen die kant nog wal raken.
Het Mesdagfonds was alleen betrokken bij het LC als financier en adviseur verder niet.
In de besluitvorming binnen het LC had het Mesdagfonds geen stem en geen rol anders dan adviseur op het gebeid van stikstof vraagstuk en netwerk om snel informatie op te diepen uit het grote netwerk van onderzoekers.


Het Mesdagfonds heeft nooit FDF van meer of eerder van informatie voorzien dan de overige deelnemers in het LC dus die bewering is onzin.
Jouw bewering dat vanwege het Mesdagfonds de besluitvorming in het LC daarom voor een deel op basis van een blackbox was is gewoon onzin.
Het LC heeft een voorstel gemaakt om het stikstofvraagstuk aan te pakken. Het concept is geschreven door Wim Bussink, Aalt Dijkhuizen en ondergetekende . Het concept is diverse keren heen en weer gegaan naar de deelnemers in het LC en allen hebben daar inbreng in kunnen hebben . Vanuit LTO heeft Mark Heijmans daar het nodige op ingebracht.


Het Mesdagfonds heeft de afgelopen jaren sinds 2014 zorg gedragen dat er nieuwe inzichten in beeld zijn gekomen op het gebied van stikstof emissie en depositie en ook de eerste onderzoeken naar de kromme opzet van metingen in het oppervlakte water .
Het Mesdagfonds heeft het UvA onderzoek opgezet waardoor het beeld over depositie en met name de afstand vanaf de bron scherp in beeld zijn ghekomen en de vraagtekens omtrent het aandeel droge depositie beter in beeld gekomen.
Het Mesdagfonds heeft het onderzoek van Herman de Boer naar uitspoeling van rundveedrijfmest in vergelijking met kunstmest gedaan.
Beide onderzoeken zijn aanbesteed tijdens mijn voorzitterschap en beide onderzoeken hebben een grote beleidsmatige impact.

Vertellen jullie mij eens welke onderzoeken LTO, LTO projecten of Zuivel.NL hebben gedaan welke ook een dergelijk impact hebben of hebben gehad?
En vergelijk ook de budgetten van de clubs even.
Ook de vraag aan jullie twee persoonlijk.
Naast het toetsenbordheldendom wat hebben jullie beiden persoonlijk er aan gedaan om te zorgen dat er meer helderheid of nieuwe kennis is ontwikkeld in het voordeel van boeren?

@Bennie Stevelink
Eerder heeft Nieuwe Oogst een aantal van jouw beweringen moeten rectificeren omdat je onzin verkondigde over mij en mijn rol binnen het LC.
Nu ben je weer onjuistheden en onwaarheden aan het verspreiden.

Is er een reden waarom jij graag onwaarheden doet verspreiden?
Bennie Stevelink
@jan-cees
Quote:
je hebt het weer over een betrouwbare bron maar je komt met opmerkingen die kant nog wal raken.
Het Mesdagfonds was alleen betrokken bij het LC als financier en adviseur verder niet.

Op 20 februari 2020 werden de Mesdag-cijfers bekend gemaakt. Vooruitlopend hierop werd op 19 februari 2020 door FDF een trekker-overwinningsmars gehouden in Den Haag.
Al veel eerder werd door FDF binnen het LC geëist dat in afwachting van de Mesdag-cijfers de onderhandelingen opgeschort moesten worden. De andere partijen gingen hier niet in mee omdat ze de zin ervan niet konden beoordelen. Ze hadden informatie nodig over de Mesdag-cijfers om de zin van een opschorting te kunnen beoordelen. Die informatie kregen ze niet. Ze moesten blind instemmen met het opschorten van de onderhandelingen.
jan-cees
@Bennie Stevelink sorry ik weet niet wie je dat broodje aap op de mouw heeft gespeld.
Het Mesadagreken onderzoek door Richard Zijlstra was woensadag 14 gereed en donderdag 15 besproken met rivm en lnv en onder embargo gedeeld met voorzitter lc eerder waren er geen resultaten .
In het weekend is het rapport geschreven en 20 ste gepresenteerd
Dus weer loop je te bazelen en een eigen theorie te bedenken die niet juist iis.
Hans van Bergen
@HenkjanOtten Media en politiek dat is hetzelfde wah. En jij hebt nog geen begin van enig benul wat er onder boeren leeft. Lekker meehuilen met de media daar ben jij goed in. Jij zou ook prima passen in het politie corps van Moskou om oude bloemen leggende vrouwtjes achter te tralies te stoppen vanwege hun steun aan de oppositie. Gadverdamme man.
robbies
@familie pelle misschien vindt ie die van @Bennie Stevelink wel leuk 😉
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
ij heeft een prima profiel.

en een eigen mening
HenkjanOtten
Goede keus. Gefeliciteerd!
49 aanwezigen op zo'n belangrijke vergadering was wel beschamend..
+1
kleine boer
@HenkjanOtten bij lto komt schijnbaar niemand ze zijn nog steeds zoekende naar een voorzitter....
Bartlehiemboer
@HenkjanOtten

Zijn wel lid maar bijeenkomsten zijn altijd onder melktijd.

Nu moet ik wel toegeven dat ik niet weet van de tijd van deze zitting.
cs-agrar
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Zijn wel lid maar bijeenkomsten zijn altijd onder melktijd.

jullie melken van 11-15u?
arie.j
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Zijn wel lid maar bijeenkomsten zijn altijd onder melktijd

Rare melkveehouders club is dat.
En nooit een gewone avondvergadering?
robbies
@arie.j jawel hoor. Maar een ALV is geen vergadering die je ff tussen 20.00u en 22 00u propt als je ook nog wat inhoud wil behandelen.
cs-agrar
Mooi, hopen dat hij waardig opvolger van Bleker zal zijn.
+3
de hoef
@cs-agrar mooie vrouw ook daar naast
+3
cs-agrar
@de hoef je zou spontaan lid worden (die paar boeren die dat nog niet zijn)
Hans van Bergen
Geweldig goed nieuws
robbies
@Hans van Bergen nu nog lid worden Hans
Hans van Bergen
@robbies Waarom??
+1
robbies
@Hans van Bergen omdat je het goed nieuws vindt
jan 10
Mooi, ik mag zijn columns ook graag lezen.
Kan het altijd goed verwoorden,heldere kijk op zaken.
Vdejong
@jan 10 er zijn mensen die daar anders over denken @mlkvhoudr
mlkvhoudr
@Vdejong klopt, ik ben geen fan van hem maar ook geen lid dus mijn mening doet er verder niet toe
+1
jan 10
Quote Reactie van @Vdejong:
er zijn mensen die daar anders over denken @mlkvhoudr

Ja,hij denkt over meerdere dingen anders,en dat mag.
+1
duitser
Leuk vrouwtje op de foto. Komt me bekend voor 🤔
+2
de hoef
@duitser een bokser hoorde ik vertellen
+1
duitser
@de hoef pittig dametje dus...?
+3
de hoef
@duitser niet voor de poes
+8
John Spithoven
NMV gefeliciteerd met Harmen Endendijk als nieuwe voorzitter.
Een jong , energieke, goed opgeleid persoon die de NMV nodig heeft.
+6
jan-cees
Als medeoprichter en eerste (kortdurige) voorzitter van de NMV feliciteer ik de NMV met haar nieuwe voorzitter
Iemand die met een nieuw elan heel veel kennis van zaken en veel energie zich zal gaan inzetten voor melkveehouders .
Harmen gefeliciteerd fantastisch dat je het voorzitterschap wil gaan vervullen.
Heel veel succes
+1
Bennie Stevelink
Een moeilijke positie voor de NMV. Om te kunnen bestaan moeten ze zich onderscheiden van LTO door hardere opstelling. Tegelijk moeten ze zich onderscheiden van FDF door juist meer de weg van overleg te volgen, en dan hebben ze Agractie nog voor de voeten lopen.
+4
hans-hans
@Bennie Stevelink misschien is het juist heel makkelijk , gewoon je zelf zijn en voor de rest niks anders
+1
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink voor elk wat wils en voor niemand wat te willen aan het einde van het liedje
Vdejong
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Agractie nog voor de voeten lopen.

Eendracht maakt macht?
+1
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink Ik ben blij dat je zelf dan toch eindelijk door hebt dat lto er alleen maar is om de postitie van RVO voor te lichten aan de boeren en meteen alles toe te geven en meteen bereidheid te tonen om in te leveren-halveren-vertrekken-jezelf op te heffen en er geen rekenschap van te geven dat op het moment DAT je dan als boer gehalveerd bent je meteen weer aan de onderhandelings tafel plaats kunt nemen om wederom in te leveren voor iets nieuws.
Alle andere boeren hadden dit 4 jaar gelden al door en zijn met dit type gezever HELEMAAL KLAAR. En hebben dus geen zin meer in toegevers en dat is wat de NMV nog niet helemaal helder op het netvlies heeft.
cs-agrar
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
NMV nog niet helemaal helder op het netvlies heeft.

dat hebben ze daar nu net wel helder, dat er zoals het nu gaat, geen eind aan komt. Nou ja uiteindelijk wel, dan doet de laatste NL boer het licht uit. Danst Timmerfrans op tafel, even maar waarschijnlijk, ivm max laadvermogen tafel,,
+3
Erik1979..
@Bennie Stevelink ik vind het altijd mooi om te horen hoe je schrijft over een wonderlijke wereld ver van de realiteit. Helaas is het in de werkelijke wereld een tekortkoming geweest van de lto dat de nmv nvv en de ddb opgericht waren. En daarna een tekortkoming van die partijen dat agractie en fdf opgericht zijn. Als er nog een partij opgericht wordt dan hebben fdf en agractie ook gefaald. Als lto een keertje op zou komen voor alle boeren dan wordt de rest overbodig. Hierbij dus een tip voor de lto. Doe je best en de rest is werkeloos. Zou het beste zijn. Schelden of klagen op de andere is een teken van je eigen falen niet erkennen.
Vdejong
Quote Reactie van @Erik1979..:
Schelden of klagen op de andere is een teken van je eigen falen niet erkennen.
geldt dat ook voor klagen over personeel?
+1
Erik1979.
@Vdejong iedereen in Duitsland heeft problemen met personeel. Overal zijn er tekorten aan mensen die willen werken. Werken loont zich niet meer voor de lagere inkomens. Is niet alleen bij ons een probleem. Duitsland gaat naar de kloten in alle opzichten door slecht extreem links beleid.
+5
mlkvhoudr
@Erik1979.. @George zei t een poosje terug al wat kun jij met volle overtuiging de grootst mogelijke onzin neerzetten😄
Bennie Stevelink
@Erik1979..
Quote:
Helaas is het in de werkelijke wereld een tekortkoming geweest van de lto dat de nmv nvv en de ddb opgericht waren

De NMV heeft zich eind jaren negentig vooral bezig gehouden met rechtszaken voeren tegen de kwaliteitsborging. Toen ze de kwaliteitsborging juridisch niet meer konden tegenhouden boden ze aan mee te werken onder de voorwaarde dat ze zelf de kwaliteitsborging mochten opstellen. Daarmee kwam de aap uit de mouw: het ging niet om de kwaliteitsborging maar om het niet willen accepteren van bestuur of regelgeving van anderen. Als ze zelf de regels maar konden opstellen was de kwaliteitsborging geen probleem. Waar ze niet bij nadachten was dat het voor alle andere boeren geen verschil maakte. Als de kwaliteitsborging door het coöperatie-bestuur wordt opgesteld is het voor mij en alle andere boeren een regeling van anderen. Als het door het NMV-bestuur wordt opgesteld is het voor mij en alle andere boeren óók een regeling van anderen. Alleen voor de NMV-bestuurders zelf was er verschil. Het NMV-bestuur was dus uitsluitend bezig met hun persoonlijke beleving en niet met het belang van de melkveehouders.

Een aantal jaren later is vanuit de NMV de DDB opgericht. De DDB was uitsluitend bedoeld als strijdvehikel tegen zuivelcoöperaties. Het was bedoeld om het bestuur van zuivelcoöperaties klem te zetten om daarmee de machtsfrustratie van de NMV en DDB bestuurders af te reageren. Het melkprijs verhaaltje waarachter zij zich verschuilden was zo onnozel dat alleen de meest eenvoudigen van geest daar geloof aan hechtten.

Het is mij niet duidelijk hoe deze gang van zaken een tekortkoming is van LTO.
+2
hans-hans
@Bennie Stevelink LTO heeft natuurlijk wel tekortkomingen ,(dat is ook normaal want dat heeft iedereen )
jij bent een beetje zwart of wit denker vind ik
Melkboer16
@Bennie Stevelink diezelfde
lieden vertrokken ook vaak naar een andere melkfabriek. Zag je afgelopen jaren weer gebeuren, die het hardste achter FDF aanliepen stonden het eerst bij DOC op de stoep en dat ging ook over de regels die RFC opstelde. Bij Doc kregen ze 2 keer per jaar controle en moesten ze beloven geen actie daartegen te voeren.
kleine boer
@Melkboer16 maar hoe kan het dan dat andere fabrieken meer melk krijgen en rfc minder en slechter draait ? Als t zo goed gaat bij rfc zou dat toch andersom zijn? De vertrekkers kregen gratis geld toch nie zo dom om te zeggen we vertrekken dan hebben jullie de rooie bakjes leeg….🤔best aardig toch
t zal wel
Super keuze. inhoudelijk sterk, weet waar die overpraat, ook niet bang om zn mening te ventileren.
nmv en zeker ook harmen proficiat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nmv , derogatie , kunstmest , overheid , melkveehouders , melkveehouder , endendijk , henk bleker , uitspraak , opvolger en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
118
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0