Groen licht voor megaproject onderzeese opslag CO2: industrie haalt opgelucht adem

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor de aanleg van Porthos, het project waarbij afgevangen CO2 uit de Rotterdamse haven wordt opgeslagen in een leeg gasveld in de Noordzee. De raad vindt dat de tijdelijke stikstofuitstoot bij de bouw van Porthos geen ‘significante schade’ toebrengt aan omliggende natuurgebieden.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Deze argumenten zou je ook kunnen gebruiken bij andere projecten die nu vastlopen door de MOB eisen:

Quote:
Porthos denkt jaarlijks 2,5 megaton CO2 onder de zee op te kunnen slaan, zo'n 1,5 procent van de jaarlijkse uitstoot in heel Nederland. Die klimaatwinst maakt de schade die tijdens de bouw ontstaat verwaarloosbaar, vindt woordvoerder Sjaak Poppe. "Bij de bouw komt in totaal 160 ton stikstof vrij. Elke maand dat het project wordt vertraagd levert 200.000 ton CO2-uitstoot op."
stefanus
@Grasbaal Stikstofwet aanpassen is efficiënter.
+6
Kars
Co2 opslaan.... Is toch de grootste kul die er bestaat!
bio boer
@Kars kunnen ee straks geldverdienen met pakken stro onder de grond testoppen 🤭
Hoe veel koolstof/co2 zit er per ton stro ?
robbies
Mooi, kunnen alle PAS-melders ook gelegaliseerd worden
John Spithoven
Deze uitspraak van de RvS als einduitspraak in de Phortos zaak biedt mogelijkheden voor pas melders en projecten met een kleine depositie.

De overheid heeft het jaren gezocht in het vormen van een drempelwaarde. Maar daar ligt de oplossing niet.
Zowel in de uitspraak van de raad van de vergunning betwistingen in Vlaanderen, als in deze , wordt duidelijk dat elk project VOORAF passend beoordeeld moet worden. Een drempelwaarde is daarmee passee. Maar mocht de bijdrage in depositie beperkt zijn dan acht de raad van state de significante invloed op de natuur verwaarloosbaar. Nu wordt dat in deze uitspraak gesteld op 0.57 mol. Aan de hand van het TNO rapport zal deze grens nu opgerekt moeten worden. Dit is een enorme domper voor de MOB!

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@John Spithoven rvs dus bindend toch?
robbies
@John Spithoven eigenlijk dus wat @rene-de-jong hier al talloze malen gezegd heeft.
John Spithoven
@robbies ja, maar alleen als uiteindelijk de RvS zijn plasje er overgeeft gedaan . .

En daar lag het probleem. Ook wij bleven hangen in de ambtelijke molen
John Spithoven
@John Spithoven iets vinden is nog geen jurisprudentie
Realisme
@John Spithoven ik lees “juiste uigangspunten” en “vereiste diepgravendheid” klinkt naar mij alweer of alleen projecten met geld dit gaat lukken
rene-de-jong
@John Spithoven ho,ho dat kan het wel worden hé 😬

Van belang hier is dat de 'vaste jurisprudentie' waarmee de 'juristen' van LNV, IPO/BIJ12 de Handreiking Voortoets Stikstof vast hebben gesteld NIET klopt.

Het is namelijk geen vaste jurisprudentie dat boven de 0,005 significant is en er volgens altijd vergunning (passende beoordeling) nodig is. Dit onderstreept nu de RvS

Ook een belangrijk punt in deze uitspraak is overweging 12;
‘eerst autonome daling’ was/is de stelling van C.W. Backes (u weet wel de vaste jurist van ........) om een drempelwaarde te kunnen toepassen met verwijzing naar Duitse rechtspraak.
Niet dus;
Een autonome daling is niet nodig als er geen sprake is van significante invloed zegt de RvS hier.

Daarmee zijn twee belangrijke 'juridische' hobbels weg genomen of anders gezegd; enkele verzinsels van de LNV IPO/BIJ12 zijn hiermee naar het rijk der fabeltjes te verwijzen.

De weg is hiermee vrij voor o.a. Provincies om de Handreiking Voortoets Stikstof ter discussie te stellen en dus ook alle PAS melders op de juiste manier te helpen.
Wel zal hiervoor eerst een juist verweer gevoerd moeten worden om ook andere getallen van deze 0,01 en 0,57 mol toe te passen.

Tot op heden lag er weinig tot niks op de weegschaal en ook deze keer nog weer te weinig volgens mij want hier is vooral de tijdelijke aard besproken terwijl dit allemaal ook bij permanente bedrijvigheid van toepassing is.
robbies
@rene-de-jong
Quote:
permanente bedrijvigheid.

Daar zit wel een punt van zorg. Desalniettemin mag je volgens simpele wiskunde heel wat decennia 0,005 mol berekende depositie hebben voordat je aan de 0,57 mol zit.
rene-de-jong
@robbies De uitspraak richt zich logischer wijs op dit specifieke geval.

Bij een verweer waar de Hanleiding Voortoets Stikstof in het geding is kan er een algemene vrijstelling tot bijvoorbeeld 21 mol worden bepleit net als in Dtsl.

Door bijvoorbeeld de notitie van H. Hoekman te gebruiken hoeft dit geen vermogen te kosten.

De provincie Zuid Holland is wakker via de gedeputeerde van de BBB en doet er wat mee, vele anderen volgen braaf het IPO/BIJ12 die ze uiteraard voorzien van hun 'jurisprudentie' die uit de dikkeduim van C.W. Backes komen.
Weidezicht
@rene-de-jong wie is die gedeputeerde? En wat doet die dan?
+1
rene-de-jong
@Weidezicht Dat is F. Rijkaart en die pakt de notitie van Hoekman op en probeert ook collega's zo ver te krijgen.

Enkele weken terug vroeg ik hier om de mailgegevens van PZH en werd overspoeld met reactie (qoud non) waarna ik zelf maar even ben gaan zoeken en mailen.
Dit naar aanleiding van dit artikel: agraaf.nl/artikel/…

De recente Porthos uitspraak toont aan dat de denkwijze klopt en IPO/BIJ12 samen met LNV er flink naast zitten.
GJ Bosch
@John Spithoven Dit schrijf Ellenkamp:

vee-en-gewas.nl/artikel/…

Gevolgen boeren
De uitspraak is ook voor boeren interessant, omdat de hoogste rechter nu toestaat dat er extra deposite mag plaatsvinden. Alleen heeft de overheid wel veel extra onderzoek laten uitvoeren om aan te tonen dat er geen significante schade aan de natuur wordt toegebracht. Voor een individeel bedrijf is dat waarschijnlijk te duur. Bovendien gaat het hier vooral om tijdelijke depositie in de aanlegfase van het project, maar het biedt wel aanknopingpunten.


Een individueel bedrijf heeft er dus waarschijnlijk niets aan. Ben jij het daarmee eens?
+1
John Spithoven
@GJ Bosch ik denk het niet, kom er later op terug. Druk met inkuilen.
+2
Nevergiveup
CO2 , wat een farce , elke seconden ademen 8.000.000.000 mensen CO2 uit , laat staan de hele natuur inclusief zee en micro organismen.

Goed voor alle groene planten.

Echter NOx en Pfas uit Industrie , Scheepvaart (vuile stookolie) en Luchtvaart is een groot probleem !
arie.j
Quote Reactie van @Nevergiveup:
elke seconden ademen 8.000.000.000 mensen CO2

Gesloten kringloop, CO2 wat de mensheid uitademd is eerst door planten vastgehouden
Saldo nul
klimaathelpdesk.org/answers/…
bio boer
@arie.j net al met vee dat zien ze weer anders
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@arie.j net al met vee dat zien ze weer anders

CO2 is vooral de fossiele industrie en verbranding voor van alles en nog wat
Vee moet weg voor de Stikstof
Nevergiveup
@arie.j helemaal goed , en zo ook met de (agrarische ) dieren. De CO2 die uit brandstoffen komt was ook al wel op aarde. Het CO2 gehalte stijgt niet / nauwelijks omdat planten dan wereldwijd weer sneller gaan groeien , een robuust natuurlijk kringloop , vastleg systeem feitelijk.

Ik zie eigenlijk meer een probleem in al die chemische stoffen verbranden zoals bv. in kerosine zit on het bij -50 nog vloeibaar te houden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bouw , groen , opslag , natuurgebieden , CO2 , stikstofuitstoot en koolstofrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0