Jan Cees Vogelaar. on Twitter


Met welk mandaat zitten Agractie, LTO, NAJK en NMV om tafel bij het Landbouwakkoord?
LTO heeft leden met inschrijving KvK . Hoeveel dat wordt binnenkort iets duidelijker en de te grote broek die LTO aantrekt ook. Dus LTO heeft mandaat zij het veel kleiner dan LTO wil doen geloven en onvoldoende om namens een sector afspraken te maken
NAJK heeft geen bedrijven als lid en heeft dus geen enkel mandaat.
NMV kent circa 1500 leden melkveehouders en heeft dus beperkt mandaat.
POV en NAV zijn beiden ledenorganisaties . POV zal het grootste deel van de varkenshouders organiseren. NAV niet de meeste akkerbouwers. NAV verwelkomde in 2017 het 3000 ste lid en er zijn circa 17.000 bedrijven met (deels) akkerbouw.
DDB heeft geen bedrijven als lid

Dan blijft over Agractie die namens boerenachterban zegt te spreken.
Maar probeer maar eens lid te worden van Agractie.
Dat gaat niet.
Donateur kun je wel worden.

Agractie zit dus aan de hoofdtafel bij het Landbouwakkoord te onderhandelen namens een aantal donateurs niet namens boerenleden.
Agractie is geen ledenorganisatie en heeft derhalve geen enkele representiviteit of mandaat.

Dit is natuurlijk ook allemaal bekend bij de bestuurders die aan tafel zitten en bij de overheid.

Het zogenaamde Landbouwakkoord kan dus nooit namens de primaire sectoren worden afgesloten vanwege de geringe vertegenwoordiging.

Deel dit topic

Reacties

Melkboer16
Ach was JanCees nou maar voorzitter van LTO geworden.
+1
jan-cees
@Melkboer16 cao’s gaan niet over eigendom ontnemen en afwaarderen of bedrijven cancelen. Overigens zijn er ook bedrijven die niet volgens een Cao uitbetalen maar beter
Dat is hier niet het geval
Daarnaast zijn er veel “ handige” werkgevers die vaste arbeid inruilen voor ZZP ers om de CAO te ontlopen
+1
casev2
Tja... Fnv, Cnv onderhandelen ook over dingen die elke werkende nederlander aangaan, maar lang niet iedereen is lid
+1
BertK
Overheid onderhandelt bij voorkeur met groepen, welk aandeel ze hebben interesseert ze niet.
+2
KoeboeraAa
In tijden dat de agrarische sector de rijen moet sluiten, we zoveel mogelijk moeten samenwerken én de verkiezingen voor de deur staan gaat Jan Cees andere boerenpartijen aanvallen. Zeg dan liever wat over al die milieupartijen die ook aan tafel zitten (bij andere overleggen), misschien zelfs de caring farmers.
+2
Twentsch Land
Zeg dan liever wat over al die milieupartijen die ook aan tafel zitten

Die verdedigen hun belangen....

Onze boeren behartigers moeten het belang van de boeren behartigen in zijn geheel, dus niet alleen van die aangesloten zijn bij hun eigen club.

@KoeboeraAa
KoeboeraAa
Quote Reactie van @Twentsch Land:
eg dan liever wat over al die milieupartijen die ook aan tafel zittenDie verdedigen hun belangen....Onze boeren behartigers moeten het belang van de boeren behartigen in zijn geheel, dus niet alleen van die aangesloten zijn bij hun eigen club.

Boeren die zijn aangesloten bij één van de clubs krijgen toch geen andere regels dan de leden die niet ergens zijn aangesloten? Hoezo komen zij dan niet op voor alle boerenbelangen?
+3
cjw73
@KoeboeraAa er zijn clubjes bij die niet eens leden hebben en die bepalen wel over mij eigendommen, zoiets kan niet. En lto roept altijd dat zo goed onderhandelen, nou das gewoon hier onder bij het kruisje tekenen verder niks.
Elvis
@cjw73 clubjes als het mesdagfonds, gevuld met boerengeld
KoeboeraAa
@cjw73 Hoe laat jij je belangen vertegewoordigen dan?
+6
cjw73
@KoeboeraAa niet door lto in ieder geval. Het is gewoon wat John een weekje geleden al zei. Ze moeten in sneltreinvaart bij dat overleg weg gaan. Ze tekenen gewoon voor mijn en jou doodvonnis. Ennu maakt het voor mij weinig uit, want ik stop toch, maar vind het dieptriest hoe er met de toekomstige generatie boeren omgegaan wordt.
+1
groeier
Quote Reactie van @cjw73:
Ze moeten in sneltreinvaart bij dat overleg weg gaan.

Eens.....
overstekend wild
@KoeboeraAa op een boeren forum. Duidelijk uiteenzetting 👍👍 voor JC
+1
GJ Bosch
@jan-cees Spithoven en jij zijn erg tegen een Landbouwakkoord. Waarom is een Landbouwakkoord slecht voor ons? Kun jij dat eens uitleggen?
+8
demelkboer
@GJ Bosch het wordt geen akkoord, het wordt een dictaat. Daar in zit het probleem
GJ Bosch
@demelkboer @John Spithoven Maar waarom is "geen Landbouwakkoord" beter dan "wel een Landbouwakkoord"? Heb jij enig idee wat er gaat gebeuren als er geen landbouwakkoord wordt gesloten?
+3
John Spithoven
@GJ Bosch Aantasting rechtspositie bij akkoord.
GJ Bosch
@John Spithoven Maar waarom wordt de rechtspositie aangetast?
j h p
@GJ Bosch Als je akkoord gaat kun je de schade niet meer verhalen.
Daarom is de staat er ook zo druk mee, willen zo veel mogelijk handtekeningen.
@John Spithoven Hoe sterk zou je staan als je je lidmaatschap van een organisatie opzegt voordat de handtekening gezet is om te kunnen claimen, dit is wel een moment waarop dat belangrijk zou kunnen zijn, wel expliciet de reden van opzeggen aangeven.
GJ Bosch
@j h p
Quote:
Als je akkoord gaat kun je de schade niet meer verhalen

Waar kan ik dat vinden? Of is dat een mening van jou?
j h p
@GJ Bosch Zijn toch algemene regels van een overeenkomst.
theo-lamers
@John Spithoven moet je zorgen dat je zelf aan tafel zit. maar ij kunt ook alleen namens jezelf onderhandelen. hetzelfde geldt voor vogelaar
John Spithoven
@theo-lamers Dat is niet onze rol, ssc is een stichting, geen vereniging.
theo-lamers
@John Spithoven moet je lid worden van een van die partijen en zorgen dat je invloed uit kunt oefenen. wordt het uiteindelijke resultaat beter als ze allemaal weglopen? En dan een richting op die natuurorganisaties willen.
+2
Realisme
@theo-lamers je rechtspositie wordt aangetast als de sector zelf een akkoord ondertekend! Daarvoor is het dus belangrijk dat je alleen een akkoord ondertekend wat gewoon zeer positief is voor de landbouw en niet een handtekening omdat het anders misschien nog slechter word.
+1
GJ Bosch
@Realisme Leg mij nou eens uit waarom de rechtspositie wordt aangetast bij het sluiten van een akkoord. Is daar jurisprudentie over? En wat bedoel jij precies met rechtspositie?
demelkboer
@GJ Bosch bij een akkoord stemmen beide of meerdere partijen in met een overeenkomst waarin al het belang van alle partijen op ee
afgewogen wijze wordt gediend. Ik zie niet hoe dat in dit akkoord gebeurd gaat.

In dit akkoord is het gewoon: landbouw leveren en bek houden.
GJ Bosch
@demelkboer
Quote:
In dit akkoord is het gewoon: landbouw leveren en bek houden.

Maar dat geldt toch ook als er geen Landbouwakkoord wordt gesloten. Dan zal het kabinet gewoon haar zin doordrijven. In een Landbouwakkoord kan de sector proberen de scherpste en pijnlijkste punten van de kabinetsplannen er af te vijlen
demelkboer
@GJ Bosch je maakt je zelf dan wel onsterfelijk belachelijk als je juridisch wat wil gaan aanvechten
+6
Realisme
@GJ Bosch je word bij de rechtbank niet ontvankelijk verklaard omdat het een sector plan is mede “opgesteld” en ondertekend door de sector.
Fosfaatknelgevallen en pas knelgevallen hebben tot op de dag van vandaag geen poot om op te staan in de rechtbank om hun schade te verhalen omdat de sectorpartijen een akkoord hebben gesloten indertijd. U zal daar zelf nooit mee te maken hebben gehad en daarom denken het zal allemaal wel en liever dat sectorpartijen hun best doen omdat het altijd slechter is als je niet tekent. Op het moment dat je niet tekent en de overheid brengt door besluitvorming schade toe aan je eigendommen dan kan je de schade verhalen bij de rechter.
Stel er komt voorkeursrecht op landbouwgrond wat men wil. De kans dat dat zorgt voor waardedaling is behoorlijk groot, bovendien heeft de overheid dan eerste recht van koop en daar zullen ze allicht gebruik van maken. Dan mag je het terughuren met beheersvoorwaarden op die grond maar moet je op je eigen grond ook aan voorwaarden gaan voldoen anders krijg je het niet. Dan hebben er al 2 partijen schade: de stopper want die vangt minder en de blijver want die krijgt alleen de mogelijkheid om grond te verwerven mits die zich naar de wensen van de overheid schikt. En geloof mij de overheid zorgt wel met maatregelen dat je eigenlijk wel ja moet zeggen tegen die grond.
Dit bovenstaande is oa onderdeel van het NPLG en dat wordt weer als basis gebruikt voor het landbouwakkoord.
Komen we weer terug op die handtekening, als de sector onder die maatregel zijn handtekening zet dan zal er wat kleingeld gereserveerd worden om schade te “compenseren” maar in het verleden is hier in het westen wel gebleken dat de compensatie bij lange na niet genoeg is en dat de sterfhuisconstructie zeer vaak wordt toegepast door de provincie.
+1
John Spithoven
@theo-lamers Dank voor je advies.

Weet u, in 2014 is er ook een akkoord getekend, door alle partijen, het pas convenant. Ik heb wel wat adressen van bedrijven die het u haarfijn kunnen uitleggen wat dat hedendaags betekend voor hun rechtspositie

Ik strijd niet voor mijzelf, maar voor jullie. Als je wat dichter bij me stond zou je dat beamen.
Jawis
@GJ Bosch geen landbouwakkoord is tijdswinst voor ons. Zolang er geen akkoord is kunnen er geen boeren onteigend worden en andere rare fratsen uitgehaald worden...
Dat is toch niet heel moeilijk te begrijpen?
GJ Bosch
@demelkboer De leveringsvoorwaarden van jouw melkafnemer zijn ook een dictaat. En die accepteer jij ook klakkeloos neem ik aan
demelkboer
@GJ Bosch ik kan naar een andere afnemer, ik kan niet naar een andere overheid
GJ Bosch
@demelkboer Bij die andere afnemer krijg jee ook een dictaat voorgelegd. Je kunt overigens wel degelijk naar een andere overheid overstappen. Dan zul je moeten emigreren
+6
pieta
@GJ Bosch Over emigreren beginnen is ook een beetje de discussie doodslaan. Hebben sommige bij RFC ook een handje van: als je het er niet mee eens bent vertrek je toch. Dat is geen goede manier van een discussie voeren.
demelkboer
@GJ Bosch wat zou er gebeuren als we tegen de toeslagaffaire ouders zouden zeggen: tja de overheid heeft u genaaid, das vervelend voor u maar als u het daar niet mee eens bent dan gaat u maar emigreren
overstekend wild
@GJ Bosch wat loop je nou als een klein kind te spartelen man, het word je duidelijk uitgelegd! Lees het eens met een open vizier, probeer het te begrijpen ipv bevestiging van je eigen gelijk te zoeken
GJ Bosch
@overstekend wild Ik heb nog geen goede argumenten gehoord waarom je niet over een Landbouwakkoord zou moeten praten. Dat een Landbouwakkoord weinig goeds voor ons betekent, dat wil ik wel geloven. Maar je moet ook naar het alternatief kijken: weglopen en geen Landbouwakkoord. Dat zou voor ons nog wel eens veel slechter kunnen zijn.

Het is dus kiezen tussen twee kwaden.
+3
John Spithoven
@GJ Bosch u heeft geen argumenten gehoord waarom men niet aan tafel zou moeten gaan om over een landbouw akkoord.....

Uitgangspunten om aan tafel te schuiven was het NPLG.

Stikstof neerslag gebasseerd op instellingen van een model tot stand gekomen door bestuurlijk politieke keuzes, niet op basis van feitelijke neerslag

Water, oppervlakte en grondwater normen waarbij er normering vanuit een Brusselse richtlijn opgelegd is, resp 50 mg nitraat/l en 11.3 mg stikstof/l , die wederom op 86 en 98 % van de wateren gehaald wordt, maar waar politiek bestuurlijke keuzes gemaakt zijn om te focussen op eutrofiëring met wederom politiek bestuurlijke vastgestelde norm van 2.4 mg N/l en 0.22 mg P/l.

Klimaat, waarbij uitstoot uit de korte kringloop gelijk gesteld wordt met uitstoot uit het doorbreken van kringlopen die 10.000 jaren geleden zijn gevormd (olie en gas)

Als je dit geen argumenten vindt om van te voren geen voorwaarden te stellen om überhaupt aan tafel te gaan,......?
GJ Bosch
@John Spithoven Als je niet gaat onderhandelen over een Landbouwakkoord, dan blijven al die voorwaarden die jij noemt gewoon gelden, en zal het kabinet met partijen buiten de landbouw iets in elkaar gaan flansen.

Overigens: praten over een Landbouwakkoord betekent niet vanzelfsprekend dat er ook een Landbouwakkoord wordt gesloten. De sector kan altijd nog weglopen van tafel en de druk op het kabinet opvoeren door naar buiten te brengen dat het kabinet volstrekt onredelijk is.
H.Langkamp
@John Spithoven Ik heb je het vaak zien schrijven, dat de voorwaarden om aan tafel te gaan het onderschrijven van het nplg is. Heb je daar onderbouwing of bewijs voor? Mijns inzien is dit onwaar.
John Spithoven
@H.Langkamp Ja, een bevestiging van een bestuurder aan de hoofdtafel vastgelegd op app (niet van Agractie) Onder genot van een bakkie koffie is dat waar te nemen.....
Weidezicht

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
overstekend wild
@GJ Bosch dan moet je toch beter lezen. Ze staan er echt. Je rechtspositie!!
Maar mooi dat je het zelf toch ziet. Je kunt er alleen maar aan verliezen. En als het de overheid later niet uit komt verzinnen ze wel weer een regel waar het akkoord waardeloos word of ze er zich niet aan hoeven te houden.

En als je nou nog steeds niet wakker bent denk dan nog maar eens aan de fosfaatbank! Of aan de gifprik, dansen met jansen en met prikpapiertje mag je weer naar de horeca. Ze zijn er allemaal ingetuind
GJ Bosch
@overstekend wild Jij hebt zo te zien heel weinig vertrouwen in de Nederlandse overheid. Dan snap ik dat je tegen onderhandelen over een Landbouwakkoord bent
+6
de jonge
@GJ Bosch je wilt toch niet beweren dat jij vertrouwen hebt in de nederlandse overheid? we worden al jaren besodemieterd op allerlei fronten en jij hebt vertrouwen?
+6
pieta
Quote Reactie van @GJ Bosch:
heel weinig vertrouwen in de Nederlandse overheid

Moet je eens gaan vragen aan mensen bij de gaswinning of aan de toeslagen-slachtoffers. Betrouwbaarheid dwingen ze zelf (niet) af. Wat vond jij dan van de delegatie die naar Brussel ging voor de derogatie? Of ben je dat gelieg al vergeten?
GJ Bosch
@pieta De meeste mensen liegen wel eens als hen dat beter uitkomt. Dat geldt misschien niet voor jou, maar wel voor mij.

Ondanks dat er bij de overheid en in de politiek grote leugenaars werken, moet je toch vertrouwen blijven houden in de overheid, anders wordt het een grote chaos in Nederland.

Voor wat betreft de slachtoffers in Groningen en de toeslagaffaire: het is een grote schande hoe de overheid met hen is omgegaan en omgaat. Je mag hopen dat overheid en politiek van hun grote fouten leren
+6
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @GJ Bosch:
anders wordt het een grote chaos in Nederland.

Dat is het toch al?
GJ Bosch
@kanniewaarzijn Volgens mij is Nederland een van de beste landen om in te leven. Maar ik geef toe: het is hier niet perfect
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @GJ Bosch:
is

Was. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar ooit was dit land een land met een normale, eerlijke overheid. Beleid klopte gewoon (beleidsmakers waren dan ook wel van een behoorlijk hoger intellectueel kaliber) en mochten er zich ergens problemen voordoen dan werden die op een fatsoenlijke manier opgelost. Als burger had je vertrouwen in de overheid, want je werd niet op een achterbakse manier gepiepeld. Kom daar nu maar eens om! Ik krijg mijn kinderen niet meer uitgelegd hoe het is om in een land te leven met een fatsoenlijke, integere overheid.
+1
Realisme
@kanniewaarzijn als de overheid in het verleden zijn boekje te buiten ging dan was de media er om dat dan aan de kaak te stellen. Tegenwoordig verteld de media op commando wat de overheid goed uitkomt. Zie je gisteren met Caroline van der plas in het AD maar ook hoe nu net voor de verkiezingen word gedaan alsof CDA en vvd het roer om willen gooien.
Persoonlijk vind ik het wel mooi om te zien hoe Caroline met die aanvallen omgaat, ze krijgen absoluut geen vat op haar. Ik denk dat de frustratie bij menig journalist en politieke partij flink oploopt😂
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Realisme:
Tegenwoordig verteld de media op commando wat de overheid goed uitkomt

Klopt. En dat geldt ook voor de "recht"erlijke macht en een deel van de "wetenschap". De overheid heeft ze allemaal in haar broekzak. Dan hebben we nog de Tweede Kamer, maar ook die kan niet onafhankelijk functioneren als de coalitiefracties verplicht vast moeten houden aan fractiediscipline. Kortom: we hebben een dictatuur.
+1
overstekend wild
@kanniewaarzijn en liegende ministers en ambtenaren werden er uit geknikkerd
+1
pieta
@overstekend wild Vroeger toen liegen in de 2e kamer nog een doodzonde was. 😁
Albert Altena
@GJ Bosch Daarin kan ik met je meedenken.
Ik heb ook totaal geen indruk dat het elders beter is.
Maar we moeten wel oppassen dat het niet uit de klauw loopt.
Realisme
@Albert Altena het is overal wat maar is het hier zo goed dankzij de overheid of ondanks de overheid?

Een puike verzorgingsstaat maar het lijkt er toch op dat Groningen daar de consequenties van ervaart.

De overheid die elke kabinetsperiode het onderwijssysteem op zijn kop gooit uit naam van verbetering. En als zo een verandering dan al een verbetering is dan wordt het systeem zo gauw het begint te renderen weer veranderd.

De verzorging van ouderen is in de afgelopen kabinetsperiodes achteruit gehold.

Immigratie hoeven we het toch niet eens over te hebben. Of je er nu voor of tegen ben, iedereen is het er over eens dat het een puinhoop is.

Gemeentes die achter elkaar samengevoegd worden uit naam van efficiëntie maar ondertussen verdwijnt de binding tussen de bevolking en zijn bestuur. Nog even en je kan de hele provinciale laag er wel tussenuit snijden.

Van iedere euro die je verdient gaat er elk jaar een procentje meer naar de staat.
+2
Albert Altena
@Realisme Het is hier zo goed vanwege ondernemingsgeest in het verleden. Vruchtbare delta's en gas e.d.
Maar we moet oppassen zoals ik hierboven al zij met die klunzige overheid van nu.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
Ik heb ook totaal geen indruk dat het elders beter is.

We hebben met "elders" niks te maken. Ze hebben hier de boel goed te besturen en anders: wegwezen!
pieta
@GJ Bosch Heb je ervaring met leven in andere landen? Ik vind overigens niet dat ik het slecht heb.
+3
Nevergiveup
@GJ Bosch liegende overheid , ik dacht dat die de Eed afgelegd hebben, met zo'n voorbeeld functie , wat een raar onbetrouwbaar persoon bent U dat u dat normaal vind 😤
klant
@GJ Bosch grote chaos is het toch ook in het stikstofdossier, hebben ze toch niets van hun fouten geleerd.
overstekend wild
@klant het zijn ook geen fouten. En ook geen vergissingen. Het is een beleid met een doel
pieta
Quote Reactie van @GJ Bosch:
De meeste mensen liegen wel eens als hen dat beter uitkomt. Dat geldt misschien niet voor jou, maar wel voor mij.

Oh, ik lieg ook wel eens een beetje. Maar dat is van een heel ander niveau als wat ze in Den Haag doen. Dat ze van veel mensen het vertrouwen krijt zijn hebben ze toch echt aan zichzelf te danken.
pieta
Quote Reactie van @GJ Bosch:
Ondanks dat er bij de overheid en in de politiek grote leugenaars werken, moet je toch vertrouwen blijven houden in de overheid

Je moet juist wantrouwig zijn.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @GJ Bosch:
Jij hebt zo te zien heel weinig vertrouwen in de Nederlandse overheid.

Lees ik dit echt??
Jawis
@overstekend wild die hard lto lid
GJ Bosch
@Jawis Ik ben nergens lid van
+1
familie pelle
@GJ Bosch toch heeft bosch wel een punt. De gehele landbouw zit aan tafel en John en jancees zetten ze allemaal neer als een stel stumperds. Je denkt toch niet dat sieta of een jan aantjes zich laten naaien door de overheid? Ik heb veel respect voor het werk van John en JC maar tot nu toe denderd de trein voort. Ik heb van hun, en die hebben ze ook niet, een oplossing gehoord van alle regeldiaree die over de sector uitgekotst wordt. Ik vind het goed dat er aan tafel gezeten wordt om in ieder geval alle knelpunten als landbouw te kunnen benoemen. Of er een akkoord komt, nee dat denk ik ook niet.
Stobbenboer
@familie pelle Op zich heb je misschien wel gelijk maar ik denk dat t doel van een akkoord in de ogen van t kabinet en de landbouwsector totaal verschillend is, de sector wil een oplossing en t kabinet wil graag als de boel in de soep loopt de handen wassen in onschuld.
Albert Altena
@familie pelle Weet je nog van Omzigt "Functie Elders"" .
Lastige mensen worden monddood gemaakt.
+1
weurding
@Albert Altena probeert men op prikkebord ook wel eens.... toch blij dat de coronasoap incl. Pasjes etc achter ons ligt😅
Albert Altena
@weurding Tja. Wat is het verschil tussen gemotiveerde reacties en geschreeuw in de ruimte.
+1
Jawis
@GJ Bosch zo doe je wel....
+3
pieta
@GJ Bosch Wij leveren aan RFC en daar hebben we een ledenraad die daar mee instemt of niet. Ik ben geen lid van LTO en NMW, geen donateur van Agractie maar ik heb wel een bijdrage betaald aan SSC. Moet ik dan accepteren dat LTO/NMV en/of Agractie mede voor mij een akkoord aan het sluiten zijn?
pieta
@GJ Bosch Wij leveren aan RFC en daar hebben we een ledenraad die daar mee instemt of niet. Ik ben geen lid van LTO en NMW, geen donateur van Agractie maar ik heb wel een bijdrage betaald aan SSC. Moet ik dan accepteren dat LTO/NMV en/of Agractie mede voor mij een akkoord aan het sluiten zijn?
+2
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
akkoord

Akkoord is gebakken lucht, geeft geen doelstellingsgarantie waardoor we zelfs na voorspelde (zinloze) krimp aan de lat blijven staan. Daar heeft geen boer wat aan.
Albert Altena
@spotmelker Akkoord is zeker geen gebakken lucht.

Dan komt om de hoek kijken.
Gelijk hebben is geen gelijk krijgen, want dan verschuilen ze zich achter wat er afgesproken is met een handtekening eronder.
spotmelker
Quote Reactie van @Albert Altena:
Akkoord is zeker geen gebakken lucht.

Geloof jij nu werkelijk dat wij enig invloed hebben op de gesteldheid van de natuur via deposities tot 3 decimalen achter de komma?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @spotmelker:
waardoor we zelfs na voorspelde (zinloze) krimp aan de lat blijven staan

dat is niet zo gek, als je iemand iets laat oplossen welke het niet oplossen kan, kan je de restricties nog zo zwaar maken, resultaat krijg je niet. Zie nu derogatie weg en die bufferstroken, het beoogde resultaat gaat het zeer waarschijnlijk niet halen, dus komt er nog een ronde, en nog een, enz. Net zo lang tot er helemaal niets meer groeit of graast, en dan pas komt men er achter, als ze het al toe gaan geven, dat de maatregelen niet werkten...
+2
spotmelker
Quote Reactie van @cs-agrar:
en dan pas komt men er achter, als ze het al toe gaan geven, dat de maatregelen niet werkten...

Dat het probleem niet bestond....
+7
John Spithoven
@GJ Bosch Uitgangspunten voor het landbouw akkoord zijn het NPLG. Zuivelnl heeft becijferd dat dat betekent een krimp voor de melkveehouderij tussen de 30 en 40 % .

Nu kun je denken, ooh dat gaat mij niet treffen, ik zit goed enz

Geloof me, als we 40 % van de kritische massa verliezen dan zijn er sectoraal stevige problemen. En op je eigen erf ook!

Daarnaast is NPLG niets ander dan herverdeling van het eigendom. Sommigen zijn daarvoor. In het oosten van Europa waren ze daar vroeger ook voorstander van....en ja , ik probeer mijn eigendom en vermogen te beschermen en ook dat van jou en vele anderen.
+2
Avw2023
@GJ Bosch Lees het volgende stuk even op frieslandcampina punt com
/nl/nieuws/tijdelijke-standstill-maatregel/
Daar staat het volgende te lezen:
Instemming met sectorplan
De ledenraad stemde in met het voorstel van het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. om de sectormaatregelen te ondersteunen. De daadwerkelijke invoering van de maatregelen is afhankelijk van de definitieve besluitvorming in de sector en de instemming van de Europese Commissie met de Algemeen Verbindend Verklaring, waardoor het sectorplan van toepassing wordt voor de gehele sector.

Dus iemand die zegt jou te vertegenwoordigen tekent bij het kruisje en vervolgens dien JIJ je te houden aan de maatregelen.
+2
John Spithoven
En dat gedoe met vertegenwoordiging.... Dat is heel makkelijk te tackelen.

Elke organisatie die aanschuift, laat een lijstje zien met kvk nummers van hun leden. Een spreadsheet haalt de dubbelingen eruit over alle organisaties, het resultaat zet je sectoraal uit tegen de jaarlijkse cbs rapportage, en het gezeik is voor eens en altijd over

En waarom dwingen wij als boeren bovenstaande niet af als er zulke gewichtige dossiers op tafel liggen?
Wie weet het
@John Spithoven heeft jou stichting ook leden?
+3
Gladiool2010
@Wie weet het beetje onnozele vraag

(klik om te vergroten)

Wie weet het
@Gladiool2010 daar houd ik wel van. Nu het antwoord van John nog.
BertK
@Wie weet het Kan je niet lezen? Een stichting heeft geen leden. Ze kan zich wel inzetten voor de belangen van een groep mensen. Vraag dan voor hoeveel mensen SCC zich inzet en welk mandaat ze daarbij heeft.
John Spithoven
@Wie weet het SSC is een stichting met aangeslotenen/donateurs. Geen vereniging met leden die op een democratische wijze invloed uit kunnen oefenen op beleid SSC. Daar draai ik ook niet omheen. En aan de onderhandelingstafel heeft een stichting niets te zoeken.
marcsterreborn
@John Spithoven en toch proberen jullie te beinvloeden wat er aan die onderhandelingstafel gebeurt.....
marcsterreborn
@marcsterreborn hoe democratisch is dat?
BertK
@marcsterreborn Waarom zou het brengen van kennis in een overleg democratisch moeten zijn?
+4
Realisme
@BertK inderdaad en is het zetten van een handtekening namens een sector zonder mandaat wel democratisch? In mijn ogen is het gewoon een georkestreerde shitshow door de overheid die perse een sector akkoord wil omdat ze anders door ondernemers die schade ondervinden aansprakelijk gesteld gaan worden
marcsterreborn
@BertK ik ervaar niet alleen kennis, maar ook uiterst sterke meningen van deze heren...
+1
BertK
@marcsterreborn Hard nodig met dat eigenwijze volk in en bij den Haag. Tata Steel levert de platen en mag daarom niet vertrekken.
+1
John Spithoven
@marcsterreborn ik zal maar niet uitwijden wat ik allemaal ervaar.....

En over beïnvloeden van een agenda op een onderhandelingstafel.....dicht mij niet die macht toe...want die heb ik niet.

Maar wat ik wel probeer is duidelijk te maken dat we niet eerder moeten bewegen op een dossier totdat duidelijk is hoe de werkelijke feiten liggen. En dat op gebied van stikstof, oppervlakte en grondwater enz.

En daar hebben we allemaal baat bij.
+2
demelkboer
@John Spithoven en niet bang zijn om de Overheid juridisch aan te pakken. Dat durft lto niet, bang voor hun handeltje
GJ Bosch
@demelkboer Ga jij de overheid juridisch aanpakken als het nodig is? En durf je dat onder je eigen naam te doen?
+1
demelkboer
@GJ Bosch als mijn belangen geschaadt worden wel. Ik zit op 500m van stikstof natuur met 300 koeien. Niet emmisie arm. De kans dat ik bij de 3000 zit. Is aannemelijk dat ik onder de definitie piekbelaster vak. Zeker gezien het feit dat ik onder de MGA 1 ook onder de definitie van piekbelaster viel.

Er zijn een aantal scenario's 1 . Ik ben het niet, maar dan zit ik nog wel op een lastige plek. Maar dat zien we dan wel weer 2. De overheid wil dat ik op donder of in krimp of verplaast en heeft daar naar veel geld voor over zodat we zaken kunnen doen. Kan ik verder. 3. De overheid wil dat ik op donderdag maar heeft daar te weinig geld voor over dan zal ik dat juridisch verder moeten oplossen. 1 op 1 tegen de overheid. Dat heb ik al eerder gedaan. Daar zijn we toen uit gekomen, maar dat ging toen over peanuts in vergelijk met nu.

Overheid en onteigening is een lastig ding. De overheid wil eigelijk niet onteigenen. Dat duurt lang. Eigenlijk wil je als niet-stopper ook niet onteigend worden, want dan krijg een maximale zak geld en kun je zelf de markt op. Voor beide partijen is minnelijke verwerving vaak het beste scenario. Das veel aan elkaar snuffelen en onderhandelen. Dat zie ik alleen op deze schaal niet gebeuren. Dat kost ook heel veel tijd. Scenario wat ik zie is: verplicht keuze maken in 2023. Bij te weinig animo of te weinig reductie in 2025 vergunningen in trekken.
+1
ross
@John Spithoven ik hoorde vandaag dat LTO er voor gepleit heeft om meer piekbelaster aan te wijzen om zodoende de pasmelder te legaliseren . is dat bi jouw ook bekend?
jan-cees
@ross dat hebben wij ook begrepen het idee daarachter is als je meer op te kopen/ te onteigenen bedrijven in de regeling duwt dan komt er meer ruimte voor natuur/bouw en legalisering Pasmelders.
demelkboer
@jan-cees er zijn 3600 pas melders een depo van onder de 0.5 mol. Daar heb je echt maar een paar piekbelasters voor op te kopen
BertK
@demelkboer Gezien de beperkte invloed van piekbelasters kun je beter iedereen een opkoopaanbod doen.
BertK
@BertK Zit je ook niet meer met de vraag wie een piekbelaster is. Heeft Chrissie misschien ook geen hoofdpijn meer over die heel ingewikkelde materie.
demelkboer
@BertK modellen of niet een pielbealster heeft altijd meer invloed dan een niet piekbelaster
jan-cees
@demelkboer Er is geen beeld van hoeveel stikstof de Pasmelders nodig hebben verder zitten niet alle stoppers in de nabijheid van de Pasmelder die de stikstofruimte nodig heeft.
Pasmelder in buurt van Leiden heeft niet aan stikstof uit Aalten of Eindhoven
demelkboer
@jan-cees Met simpel redeneren you can come an end. PAs melder hebben per def een lage depositie >0,05mol (of soms 1mol bij sommige gebieden). Piekbelasters hebben per def. een hoge depo > 0,5 -1mol gemiddeld in straal 25 km. Rond elk natuurgebied zitten piekbelasters(net waar je de grens voor piek belasting legt). Je kun dus in geheel NED PAS melder legaliseren

flynth.nl/nieuws-achtergrond/nieuws/…

Met een paar strategisch gekozen Piekbelasters kun je zo maar 10 PAS melders in een gebied legaliseren en waarschijnlijk veel meer. Dus max zijn er maar 360 piekers nodig voor pas melders. Dat komt ook overeen met de 11 mol die PAS melders legalisatie zou moeten "kosten". De piekbelasters maatregelen moeten rond de 100 mol opleveren dus 10 x zo veel. Er zijn dus(mits een beetje logisch verspreid maar een 10% van de piekers nodig om de PASers te legaliseren
BertK
@demelkboer Ken een pasmelder die zelf stikstof koopt, maar dat blijkt niet mee te vallen.
Grootste grap is natuurlijk dat de depositie van een pasmelder verre van significant is. Als TNO zegt dat depositie pas vanaf 7 mol significant is (=met zekerheid te zeggen dat hij depositie op een N2000 gebied veroorzaakt), is een pasmelder per definitie niet aan te wijzen als bedrijf dat depositie op een N2000 gebied heeft, want zijn depositie is kleiner dan één mol.
Hij draagt wel bij aan de algemene wolk. Dat pleit voor verhandelbaarheid analoog aan co2-of p-rechten met een stukje afroming. Er zijn dan altijd wel een paar stukjes natuur waar minder depositie op plaats vindt door een kleinere totaal-wolk. Handel is er bovendien overal wel.
Weidezicht
@demelkboer aha, misschien zetten ze daarom in op 3000 piekbelasters. Als er dan 300 toehappen, zijn ze gered.
demelkboer
@Weidezicht dat zou zo kunnen zijn als het om stikstof zou gaan. Maar het gaat om grond. Zie tafel melkveehouderij LA
demelkboer
@demelkboer "de boeren bezetten de grond" dat is de heersende gedachte
+1
jan-cees
@demelkboer Jij kent de definitie van een piekbelaster. Knap van je want zelfs de minister van LNV heeft nog geen definitie van piekbelasters kunnen gevenn.

Daarnaast ga jij uit van de toenmalige regeling waaronder de Pas melders een melding konden doen.
Maar ondertussen zijn er 2 nieuwe versies van Aerius en zijn er Pasmelders die meer en die minder depositie veroorzaken dan gestelden molen
demelkboer
@jan-cees lnv kent al wel een defintie van piekbelasters ander kun je niet komen tot een aantal van 3000 boeren. Rivm heeft al een aantal piekbeslaster scenario's doorgerekend, mga 2 heeft ook al een piekbelaster defintie op stikstof vracht. Clm /greenpeace heeft de piekbelasters definitie van binnen 1 km van n2000 gebruikt 3614 bedrijven. Allemaal definities , als je ze over elkaar legt komt je ongeveer op het zelfde uit: kaart NPLG, grote potentie voor stikstofemmisie reductie.

De aerius aanpassing zullen voor pas melders misschien leiden tot een emmissie can 0.05 mol naar 0.06 mol. Das in de marge.

Punt blijft er zijn maar relatief weinig "piekbelasters" nodig om passer te legaliseren.

Er spelen andere belangen maar daar zijn jij en ik het denk ik wel over eens.
demelkboer
@demelkboer en tegen due andere belangen is het moeilijk ageren. Die worden niet uit gesproken. "De boeren bezetten de grond"
jan-cees
@demelkboer er zijn diverse vragen in de Tweede Kamer gesteld en ook schriftelijke en de ministter kan geen definitie geven van een piekbelaster. Dat is heel erg complex volgens haar
+1
demelkboer
Niet kunnen of niet willen. Ze weet hoe gevoelig een lijstje of een kaartje ligt. Dat brengt alleen maar boeren met trekkers op de been. Das nu net niet handig voor 15 maart.

Daarom maken ze nu ook gebruik van die internet applicatie zodat je kunt zien of je zelf piekbelaster bent. Dan houden veel boeren zich rustig en gaan hun knopen tellen. Als iedereen kan zien dat je op een lijstje staat ga je je verenigen met je lotgenoten. Zie wat er met het kaartje gebeurde.

Sinds het NLPG weet men al precies waar de piekbelasters zitten, die zitten namelijk op de plek waar de overheid wil dat ze zitten. Want dan kun je ze met draag vlak van de kamer of samenleven elimineren.

Of de natuur hier nu beter van wordt of niet. Dat dondert niet als op papier maar klopt.

Ik blijf hem hem herhalen tot dat iedereen zijn oog weer op de bal heeft ; " de boeren bezetten de grond", E. Nijpels 2022
Huppel
@jan-cees lijkt me op dit moment onmogelijk zonder gebruik te kunnen maken van Aerius. Bovendien zou een definitie van piekbelasting onderscheid maken tussen bedrijven in de mate van depositie die wettelijk gezien wel eens onmogelijk te verdedigen kan zijn.
+1
harke
Jan-cees,
Prima dat je dit aankaart.
Maar het is wel heel toevallig zo voor de verkiezingen.
marcsterreborn
@harke heel heel heel toevallig...
+1
BertK
@harke Ontbreken mandaat LTO etc. wordt hier niet voor het eerst aangekaart. Het loopt voor geen meter en Sjaak van der Tak loopt nu al te hameren dat hij een akkoord wil, bijna nog harder dan LNV.

boerenbusiness.nl/artikel/10902971/…
jan-cees
@harke de datum van de verkiezingen plan ik niet
+7
arie.j
Beslissingen neemt de overheid voor haar rekening.
Niet die organisaties, die kunnen hooguit vragen om de pijn wat te zachten
---Dit kabinet heeft de doestellingen van D66 overgenomen en de VVD heef veel geslikt en voert het mede uit
Rutte zat bij de formatie nogal klemmet de Omzigt affaire, en ten koste van zowat alles wilde hij weer premier worden
Daarnaast heeft Rutte natuurlijk nooit ook maar enig gevoel voor de landbouw gehad
In dat D66 program voor deze regering staat niet alleen een halvering van de intensieve veehouderij Maar ook dat het aantal melkkoeien in Nederland substantieel (dus zeer aanzienlijk) omlaag moet.
Verder moet Nederland wereldwijd voorop lopen met het terugdringen van de Stikstof uitstoot Zie d66.nl/verkiezingsprogramma/…
Lees het en huiver, en let wel, het is in belangrijke mate een ideologisch verhaal.
Rechtstreeks uit de koker van Tjeerd de Groot, die vegetariër is geworden uit ideologie overweging
Daarbij niet eerst de problemen noemen met cijfers, en vervolgens zoeken naar oplossingen.
Nee, eerst hun voorop gezette mening ,de zgn.visie, en pas daarna de onderbouwing gezocht. Verder een vaag gedoe over kringlooplandbouw, zonder enige praktische onderbouwing
Hoe dat moet bij b.v. de 50% van de intensive veehouderij die toch nog overblijft?.
Maar D66 met Tjeerd aan het hoofd, daar gaat het hoofdzakelijk over de beuk erin, en dat vooral nú. De veestapel halveren ( koeien daarbij inbegrepen) Zie stadszaken.nl/artikel/4083/…
Maar het moet nu voor 2035 en nu zelfs voor 2030 met 50% omlaag. Let wel van deze regering, niet van de EU.
Het is een doel op zich, terwijl verbetering van de natuur volgens elke deskundige iets van de zeer lange adem is.
En een verbetering zal vooral niet uitsluitend van Stikstof afhankelijk zijn..
Zo was droogte en hitte was het afgelopen jaar op de zandgronden daar een vele malen groter probleem voor de natuur.
Maar stel je voor dat er gedeeltelijk een technische oplossing voor de ammoniak kwam.
Dan kan de veestapel niet gehalveerd, en daar draait het in hoofdzaak om.
Dus geef boeren vooral niet de tijd.
-
Wat D66 betreft ,daar was in het verleden met een andere man op landbouw, totáál anders Zie foodlog.nl/artikel/flash/…
Die was zelf ook boer en ook jaren de voorman van Noord Amerikaanse Zwarbonten, waar ik ook jaren lid van was boerderij.nl/ter-veer-schort-lidmaatschap-d66-op-z…
Dat is wel een totaal ander verhaal.
Hans van Bergen
@arie.j Goed verhaal. Pluspunt is da D66 aant halveren is
demelkboer
@arie.j D66 snapt niet dat je alleen kringloop landbouw krijgt zonder import en zonder export en een aanwending van humane mest. Dat gaat in Ned. niet gebeuren
hans-hans

(Ik ben het eens met John en Jan cees)
+5
cornelissen
@hans-hans Was dat deze man ook niet (S van der Tak ) ,die niet meer verder zal meedoen ,als er binnen 2 weken geen oplossing was voor de PAS melders. ( Gezegd in Berlijn aantal weken terug )
Merk er niets van ,dus de overheid pist over deze man heen. Wel wat zeggen ,maar toch niet doen.
Gladiool2010
Is het nu 🤬🤬🤬🤬zo moeilijk om fatsoenlijk juridisch advies te vragen voor je gaat overleggen met de (R)overheid??
Ik constateer niveau kleuterschool of lager
Niets geleerd van pas convenant
Niets geleerd van reductieplan
Zet maar een handtekening en kies voor de snelle dood van de sector 👌👌
Realisme
.
BertK
@demelkboer Ze dachten dat ze wisten wat een piekbelaster is. Zoals het nu gaat proberen ze boeren nabij N2000 te laten denken dat ze piekbelaster zijn.

Wat is piek? 2, 10, 100, 1000 keer zoveel depositie als je collega op 5 km?

Hangt ook af wie er nog hoger piekt.
+1
demelkboer
@BertK dat piekbelasters is maar een term. Tis net wat je als parameters in het model stopt , wat er uit rolt. Van alles is een lijstje te maken. Ze willen gewoon boeren ruimen dan moet ergens beginnen. Of het nu significant bijdraagt aan natuur verbetering dat weet niemand en dat is ook niet te bepalen.

Stok en hond.
spotmelker
Quote Reactie van @BertK:
Hangt ook af wie er nog hoger piekt.

Da's alleen maar potentieel. Je weet nooit exact de opnamecapaciteit van de lucht door de al aanwezige reactieve stoffen.
+6
arie.j
Wanneer een het landbouwakkoord geen instemming van de landbouw met het regerings beleid betekend.
Maar alleen zover mogelijk uit onderhandelde aanpassing, van dat regeringsdictaat voor de induviduele boer.
Dan vind ik dat als eerste zo spoedig mogelijk de naam 'Landbouwakkoord' overboord moet.
En dus zeker geen fiat aan een dergelijke naam geven.
Dat geef een totaal verkeerde indruk.
+1
JohnDeere7serie
@arie.j scherpe opmerking. Landbouw-niet-akkoord dekt de lading beter.
Stormwind
@JohnDeere7serie laten we #Landbouw-niet-Akkoord trending maken op Twitter

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , akkerbouw , overheid , varkenshouders , melkveehouders , najk , twitter , jan cees vogelaar , agractie en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
135
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
7.944