'Perspectief voor agrarische sector is niet in te vullen'

COLUMN BENNIE STEVELINK, MELKVEEHOUDER IN DEURNINGEN

Het stikstofbeleid gaat niet alleen over stikstof. Het zal niemand zijn ontgaan dat op de achtergrond verschillende pressiegroepen actief zijn die de stikstof gebruiken voor hun eigen agenda.

Op de eerste plaats de ecologen en natuurorganisaties. Die willen zoveel mogelijk grond om ecologisch te tuinieren. Op de tweede plaats een groep die je de elite zou kunnen noemen. Zij willen een recreatief platteland met een nostalgische belevingswaarde. Er mogen op het platteland nog wel boeren zijn, maar die moeten kleinschalig en natuurinclusief zijn. Op de derde plaats de veganisten die streven naar een veganistische staat. Ze hebben alle drie met elkaar gemeen dat ze geen innovatieve oplossingen willen, maar uitsluitend inkrimping van de veestapel.

Oud-landbouwminister Henk Staghouwer moest een nota schrijven waarin boeren perspectief wordt geboden. Maar welk perspectief had hij de blijvende boeren moeten bieden van wie wordt geëist dat ze grondgebonden zijn, terwijl alle vrijkomende grond wordt opgeslokt door natuurorganisaties?

Welk perspectief had Staghouwer moeten bieden aan de blijvende boeren die kleinschalig en natuurinclusief moeten zijn, terwijl de elite die dit eist tegelijk kosmopolitisch is ingesteld met een voorkeur voor een open samenleving en een open wereldmarkt waarin kleinschalige natuurinclusieve boeren nooit kunnen bestaan?

Welk perspectief had Staghouwer de veehouders moeten bieden in een land waar de media worden gecontroleerd door veganisten en een substantieel deel van de politiek ijvert voor een veganistische staat?

Dat Staghouwer is stukgelopen op de perspectiefnota, is mijns inziens niet alleen te wijten aan zijn capaciteiten, maar ook aan de onmogelijkheid van de opdracht. De hele politiek, inclusief de Tweede Kamer, is niet in staat perspectief te bieden. Het valt mij namelijk op dat vanuit de politiek wordt geprobeerd om de verantwoordelijkheid voor het bestaan van boeren bij anderen neer te leggen. Ze proberen de verantwoordelijkheid bij supermarkten neer te leggen die geen 'eerlijke prijs' zouden betalen. Of ze proberen het bij de verwerkende industrie neer te leggen die 'miljarden euro's zou verdienen'.

Nu is Carola Schouten tijdelijk terug als landbouwminister, maar dat biedt ook geen perspectief. Vier jaar heeft ze gesproken over kringlooplandbouw zonder dat dit ergens concreet werd gemaakt. Misschien is het een idee dat minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof de perspectiefnota schrijft? Zij moet toch in staat zijn om als een bulldozer de dubbele agenda's aan de kant te schuiven en de boeren perspectief te bieden?

Deel dit topic

Reacties

Newholland12
Jammer
Al lezende denk je dat Bennie een elektrische aansluiting gekregen heeft
En dan eindigt hij met de twee meest idiote zinnen die je maar kunt bedenken
“Schrijven “
Er
Zit
In
Den
Haag
Een
Voorleesmoeder
Voorleesmoeders lezen voor
Schrijven is next level en te hoog gegrepen
+10
mlkvhoudr
Mooie column bennie dat mag ook wel eens gezegd worden👍
matt
@mlkvhoudr elite=d66
mlkvhoudr
@matt voor mij is d66 hoger opgeleide mensen met geld die zelf veel en ver reizen en vervolgens erg goed denken te weten wat een ander anders zou moeten doen, dus links lullen met een goed gevulde portemonnee. Ik ben het ook best wel vaak met de standpunten van d66 eens maar ga niet "der untergang" van het platteland een handje helpen, de plannen zijn veel te extreem wat mij betreft
+1
Twentsch Land
D66 .... voor een flink deel bestaand uit wetenschappers met een hoge dunk van zichzelf en zich beter waanden dan Gods werk moeten maar eens gaan pionieren op een andere planeet.@mlkvhoudr
+4
de Tank
@mlkvhoudr Probleem bij mensen die veel geleerd hebben is dat ze denken daardoor ook wijzer te zijn.
+1
mlkvhoudr
@de Tank en alles maar dan ook alles word onnodig ingewikkeld gemaakt
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Dat komt omdat ze niet overzien wat ze aan het doen zijn.
Twentsch Land
Zeker een net collum met een eerlijke en breedte kijk op wat nu en afgelopen tijd gaande is.

@mlkvhoudr
+3
arnold
Dit is helaas waar het in kort op neerkomt.
Het kabinet is echter aan zet om de boeren perspectief te geven alvorens er verder gepraat gaat worden.
Dit weten ze en ze gaan hier niet op deze manier uitkomen.
Het is toch ook onvoorstelbaar waar deze prutsers in Den Haag mee bezig zijn.
De derde wereld oorlog laait op en heel veel mensen gaan financieel helemaal kapot.
Met het gevolg dat ze honger moeten lijden en in de kou komen te zitten.
Waar je ook bent en wie je ook spreekt je merkt aan alles dat de mensen het niet meer pikken.
Bij de verkiezingen in maart zullen er partijen zijn die weggevaagd zullen worden.
En dan praten ze in Den Haag over een niet bestaand stikstofprobleem.
Hieruit blijkt dus overduidelijk van wat voor beschamend niveau deze regering is.
+1
Weidezicht
Goede column. Mooi verwoord. Spijker op de kop.
nitevd
Petje af Bennie, geen letter fout. Deze column tikt het niveau aan van Ellenkamp en Plasterk.
George
Ze kunnen inderdaad geen perspectief bieden maar ook Bennie benoemt niet hoe ze dat wel kunnen.
Perspectief biedt je de boeren alleen wanneer je eisen ergens aan stelt dat je daar ook daadwerkelijk meer voor betaald , dat zal nooit uit een vrije markt komen die eigenlijk nooit vrij is geweest.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's platteland , stikstof , melkveehouder , grondgebonden , kringlooplandbouw , wereldmarkt , stikstofbeleid , tweede kamer , carola schouten , staghouwer en christianne van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
2.527