Rabobank: 'Spijt van rol in stikstofcrisis'Quote:
De Rabobank kijkt met gemengde gevoelens terug op de jarenlange schaalvergroting in de veehouderij, zegt de bank in Trouw.

De bank is je vriend niet, maar deze onzin?

Deel dit topic

Reacties

+13
Realisme
Gut gut, nog zo een organisatie die weer ergens spijt van heeft🤮
producent
@Realisme
trouw.nl/duurzaamheid-natuur/…

Enkele citaten uit het artikel in Trouw

De Rabobank erkent verantwoordelijkheid voor de stikstofcrisis. “Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen”, laat de bank weten. “Wij kijken met gemengde gevoelens terug op de jarenlange schaalvergroting. Die is ingezet door de overheid en onderaan de streep gaat het er nu om dat we de boeren helpen aan perspectief en de natuur beschermen”, zegt de Rabobank in Trouw.

Innovatie als schijnoplossing
Volgens WNF maakt de Rabobank zich schuldig aan ‘schijnzekerheid op de korte termijn’. De bank kondigde vorige week een proef aan waar WNF nu openlijk kritiek op heeft. De Rabobank wil met mechanisatiebedrijf Lely en zuivelconcern FrieslandCampina boeren stimuleren te investeren in robots en nieuwe vloeren in de veestallen waarmee koeienpoep en urine van elkaar kunnen worden gescheiden. Het idee is dat er dan minder stikstof vrij komt. Lely is fel tegen de inkrimping van de veestapel en hoopt die met hulp van de Rabobank af te wenden. Vanuit de wetenschap, en ook bij het WNF, is er veel kritiek op deze innovatie.

Decennialange financiering
Het WNF en de Rabobank hebben een officieel ‘partnerschap’. Voor de Rabobank ontwikkelde de organisatie onder meer een ‘biodiversiteitsmonitor’. Melkveehouders die hoog scoren krijgen van de bank een korting op de rente op leningen. De banden verbreken met de Rabobank, gaat Oerlemans te ver.
klant
@Realisme dat volk in utrecht waait ook met alle winden mee, onvoorstelbaar
+4
Coen
@klant , daar in Utrecht is het een echte D66-kliek 😞

.... en al die NGO's bepalen nu en in de toekomst het beleid
producent
@Coen

En de Rabo wil graag een graantje mee pikken van die 25.000.000.000 euro
+2
de Tank
@producent Door schuld te bekennen mogen ze een deel van die 25000000000 voor hun rekening nemen, stelletje onnozelen.
hans1980
Hebben de boeren ook spijt dat ze de rabobank Hebben opgericht?
+2
Johannushoeve cv
@hans1980 niet van het oprichten wel va hoe het geworden is .
hans1980
M.a.w. voor elke nieuwe uitbreiding aanvraag geen financiering???
Cowboy3
@hans1980 Ze hebben er mede voor gezorgd dat in 20 jaar tijd een 70% van onze collega's stopte, als ze zich daar als voorheen Boerenleenbank eens heel diep schaamde.
geefboerentoekomst.nl/
Theo61
@Cowboy3 klopt helemaal, door de lage opbrengstprijzen moest je groeien om voldoende winst te genereren, hier een bedrijf kort bij melken 400 koeien maar hebben wel 14 bedrijven overgenomen, land en vee is hetzelfde als 15 jaar geleden alleen kijkt iedereen nu tegen die ene grote stal aan.
+3
rene-de-jong
@hans1980 Dit is inmiddels een feit ja; uitbreidingen worden er voorlopig ( ? ) NIET gefinancierd, nieuwe klanten idem.

Een zeer bijzondere actie die grote gevolgen zal hebben, ook voor de bank zelf.
Via de achterdeur wordt de sector nu versneld de nek om gedraaid en waar er nog enkelen waren die dachten hun slag te slaan die moeten dit uit eigen middelen betalen.

Als 'boerenleenbank' sta je er dan wel mooi op en ben je totaal vergeten hoe, wie en wat je achtergrond is.
Ze doen het om een statement te maken en willen innovatie juist stimuleren (o.a. lely stofzuiger) echter dit is in dit dossier funest, immers de juridische knoop wordt NIET opgezogen door deze stofzuiger.
+1
BertK
@rene-de-jong Je zult je latente ruimte maar willen benutten....

Duidelijkheid is er voor niemand, geel de economie plat voor onhaalbare doelen bij wet vastgelegd.
rene-de-jong
@BertK klopt, voorbeeld zat en daarom ook een ondoordachte actie van de RABO bobo's
hans1980
@rene-de-jong hoorde van een boer met 20% overbezetting en in 12% gebied wachte al een half jaar op groen licht bank
+4
Bekkink
Dus de rabo gaat nu ook in het buitenland geen grote stallen mede financieren? Daar is geen stikstofcrisis....
+1
rene-de-jong
@Bekkink Ik denk dat ze zich richten op het COA die veestapel mag ongebreideld groeien.
+3
Twentsch Land
Wat een geblatel weer !

Zijn nogal wat ondernemers geweest die zijn overgestapt naar een andere bank omdat Rabobank niet zover wou gaan met krediet verstrekking.....als Rabo het been nog strakker had vast gehouden kun je ook wel nagaan wat dan de gevolgen zijn.
+18
robbies
Ik dacht dat ik nog niet goed wakker was, maar na een bak koffie staat er nog steeds hetzelfde. Ik vind dit heel bizar. Veestapel is in aantallen niet gegroeid, en de investeringen die gedaan zijn met geld van de Rabo hebben veelal geleid tot emissiearme stallen en verbeterd dierwelzijn. Maar ja, in Nederland gaan we tegenwoordig over alles excuses aanbieden.
Noorderling
@robbies
Veel boeren zullen ook wel spijt hebben, met een verlengstuk van politieke partij als bank in zee zijn gegaan. Ze zetten er alleen geen naam onder, Baarsma of Draaijer?
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Veel boeren zullen ook wel spijt hebben, met een verlengstuk van politieke partij als bank in zee

Zoveel keuze is er nou ook weer niet.
+2
de Tank
Ik ken meer collega's die vonden dat de Rabo niet ver genoeg wilde financieren dan collega's die vonden dat ze te ver gingen. Dat achteraf spijt betuigen zonder consequenties ben ik ook wel klaar mee. Erg zwak van de Rabo in dit jankverhaal mee te gaan.
+1
Noorderling
@de Tank
Zouden ze hier ook spijt van hebben?
nos.nl/l/2215884/
+3
de Tank
"Als de Rabobank tien jaar geleden een andere keuze had gemaakt, was de stikstofcrisis nu minder groot en waren er minder boze boeren."

Fout, dan waren er meer boeren overgestapt naar een andere bank.
+20
mlkvhoudr
@de Tank als ze zich schuldig voelen over mijn hypotheek ben ik niet te beroerd om wegschelden schuld te accepteren, ik wil niet dat ze daar met een rotgevoel rondlopen
+7
Cowboy3
De D66 bank heeft spijt(Wiebe Draaijer en Barbara Baarsma) en duw Tjeerdje nog maar een vinger in zijn reet, gatverdame wat een stelletje huichelaars.
+4
John Spithoven
Ik denk, of beter gezegd ik weet het zeker, de Rabobank maakt met dit statement en hun handelen in het veld op dit moment een grotere fout dan dat ze ooit gemaakt hebben. Ik geloof dat de Rabobank 8 miljard hebben uit staan in de landbouw met als onderpand onroerend goed. Niet hun handelswijze in het verleden, maar in de toekomst bepaald hun overlevingskansen. En een probleem erkennen zonder duidelijke probleemstelling is dom, heel dom en met grote gevolgen.
+2
Twentsch Land
Niet hun handelswijze in het verleden, maar in de toekomst bepaald hun overlevingskansen

Daar gaan ze zich prima mee redden !
Mede door deze uitspraak zal een flink deel gesaneerd worden, er komt veel te koop door dreigende ( gedwongen ) stoppers. Door de hypotheek op veel bedrijven is al een mooi deel in hun handen en de rest kopen ze er wel bij, veel grond voor weinig.

Komt er veel te koop ?

Ja dat denk ik wel, melkprijs is nu wel mooi hoog maar de kostenpost is ook flink gestegen, maar klapt de melkprijs in ( en die kans is toch echt wel aanwezig ) en de kostenpost zal wel niet minder worden dan komt er heel veel snel te koop.

@John Spithoven
John Spithoven
@Twentsch Land Ik doel meer op het Denemarken scenario. Onderpand valt onder de financiering uit door hun handelen.
+1
Newholland12
@John Spithoven Met de kennis van nu....
zegt Rabo
Een essentieel punt
+3
diezel
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ik denk, of beter gezegd ik weet het zeker, de Rabobank maakt met dit statement en hun handelen in het veld op dit moment een grotere fout dan dat ze ooit gemaakt hebben.
Het lijkt me zeer frustrerend als je nu nog steeds denkt dat 'The Great Reset' géén Agenda is (terwijl je er midden inzit ), maar enkel een boekje. 😞
ibb.co/6HJpC6v/
2speen
@John Spithoven

Die 8 miljard liggen ze niet wakker van. Integendeel.

Op een balans van ca 632 miljard

(banken.nl/nieuws/23315/…)

is volgens onderstaand plaatje vandaag bij NOS ca 205 miljard priveleningen (consument met hypotheek etc) en ca 109 miljard niet-agrarische bedrijfsleningen.Dan is het met 8 miljard goedkoop om met de minister onder 1 hoedje te spelen en onze grond aan de huizenbouw en industrie / dienstensector weg te geven die ten goede komt voor meer dan de helft van je balanswaarde.
hans1980
@2speen Veel geld voor megastallen, weinig voor duurzaamheid: Rabo's rol in de stikstofcrisis - nos.nl/l/2437899/
+2
BertK
Net ook op de radio met het nieuws. Je schaamt je rot dat je er klant bent, net als bijna heel de rest van de familie.
BertK
@BertK Enige nuancering zou fijn zijn. 10 melkkoeien of 2-3 maakt wel verschil. Je weet ook dat extensief niet goed scoort in de kringloopwijzer.
bio boer
@BertK extensief scoort op andere punten goed
Exstensief scoort in het land/bodem goed
Intensief scoort in de stal/dier goed

Het is maar net wat je belangrijk vind exstensief benut mineralen better in de bodem mijn stikstof overschot op het land is zelf negatief ik oogst meer stikstof dan ik uitrij volgens klw nu heb ik ook wilde klaver in het land dat neem ik niet mee is natuurlijl stuk duuzamer dan 150 kg n meer bemesten dan er geoogst wordt per ha
+4
hans1980
@BertK de NOS is er als de kippen bij om anti boeren nieuws te melden, zelfde als voorbarige conclusie dat derogatie ten einde is
Media is d66 rabobank is d66 vvd is d66
+1
weurding
@hans1980 sbs6 nieuws kijken, is wat boervriendelijker
bio boer
@weurding dat zagen we met wakerdier bericht met iglos bij hart van Nederland
2speen
@hans1980

Met D66 is het begonnen. Wat nu gebeurt is dat iedere sector voor zijn eigen belang kiest, zie wat ik hier eerder over het belang van Rabobank uiteen heb gezet en hoe klein het aandeel van de boeren is in hun model.

Onze sector is totaal niet belangrijk voor de rest van de economie. We lopen ze in de weg.
Bekkink
@hans1980 en na de verkiezingen is het D33
harke
Rabo samen met ene T. W. ruimt alle boeren op
+1
weurding
Is toch overal zo, kan men aan je verdienen, prima, loopt het uit de hand, excuses moi, zo hadden we het niet bedoeld, hypocriet gelul
Newholland12
Alle uitbreiding gefinancierd door de Rabobank na 29 mei 2019 is nu rijp om (deels) kwijtgescholden te worden wegens het schenden van de zorgplicht door de Rabobank
de Tank
Artikel is aangepast om 9.23 ?
+1
producent
@de Tank

Ja, zelfs de NOS journalisten lezen hier mee.
+1
Frans Z.
Er is toch volgens mij niet 1 stal zonder vergunning gezet. Dan is het zeer vreemd dat de kredietverstrekker excuses gaat maken. Dan zullen de aannemers wel volgen,die hebben ze gezet. Enz.
Twentsch Land
Er zijn stallen gezet met bouwvergunning, deze hebben niet altijd een Nb vergunning.

@Frans Z.
+1
demelkboer
@Twentsch Land als je in 1912 een vliegveld bent begonnen ook niet
Twentsch Land
Dat heb je helemaal goed 👍🏻

@demelkboer
Frans Z.
@Twentsch Land Wie was er dan fout,de boer of de vergunningverlener/handhaver/controleur.
?
+2
p.w.
Quote:

Maar inmiddels waait een andere klimaatwind en de bazen van de Rabobank begrijpen hoe ze aan de beschutte kant van dat klimaat kunnen blijven.
.......en de boeren krijgen nog een keer de rekening gepresenteerd. Welkom in de religieuze moraal van de moderne middeleeuwen.

geenstijl.nl/5166053/…
Coen
@p.w. , schaalvergroting is van-alle-tijden, want ontwikkeling techniek en technologie staan nooit stil 😄

wat kwalijk was is de intensivering die hier in NL in de Veehouderij heeft plaatsgevonden, in zo'n dichtbevolkt land hoort geen intensieve (melk)veehouderij maar dat wilden de veehouderijsectoren c.a. niet zien 😞
Johannushoeve cv
@Coen waarom geen concentratie van de veehouderij maar wel bij alle andere bedrijven buiten de agrarische sector? Wat er op het ogenblik aan gang is dat bedrijven groter worden maar het aantal dieren neemt af tenminste kippen varkens en melkkoeien
Druk
@Johannushoeve cv
Door de ingevoerde dier- en productierechten zijn de aantallen dieren misschien niet toegenomen maar de jaarproductie (bijv. kilo’s vlees/eieren etc) en kuubs mest wel, soms wel > 30% 😞
Melkkoetje
Rabobank heeft veel leningen verstrekt waar geen vergunning aanwezig was voor het houden van de dieren
cornelissen
@Melkkoetje Dat is dan dom, want dan kan het onderpand veel minder waard zijn. Hier vroegen ze er wel naar en wilden de vergunning ook zien.
Melkkoetje
@cornelissen honderde bedrijven hebben ze financierde waar geen toereikende vergunning aanwezig was .dus rabo financierde economisch delicten. En nu gaan ze janken
+6
altijdbeter
Over 5 jaar, als RFC over de rug van de leden-melkveehouders is omgebouwd tot een vega-melk en vega kaasfabriek, gaan ze ook aan de Nederlanders excuses maken dat ze ooit melk van die kutboeren verwerkt hebben
altijdbeter
Wat is dat toch dat iedereen (CDA, RABO en er zullen er nog veel volgen) die door de boeren zijn opgebouwd en grootgemaakt ons nu laten vallen als een baksteen.

Er wordt voor ons een minderwaardig volk gemaakt.
Het is gewoon een vorm van racisme/discriminatie en achterstelling. Alleen nu van een beroepsgroep
+3
weurding
@altijdbeter straks maakt RDW nog excuses voor het uitgeven van kentekens en het innen van MRB voor "vervuilende" voertuigen in het verleden😉
+3
laatste strijder
Quote Reactie van @altijdbeter:
Er wordt voor ons een minderwaardig volk gemaakt.Het is gewoon een vorm van racisme/discriminatie en achterstelling. Alleen nu van een beroepsgroep

Is dit niet wat Mark v/d Oever bedoelde met zn ,uitverband gerukte , Holocaust-uitspraak ?
We worden , als boeren , van binnenuit verraden , das veel problematischer dan groeperingen die recht tegenover de agrarische sector staan .
+1
Hans van Bergen
@laatste strijder Zo zie ik het wel. Wij worden als 2e/3e keus neergezet en dat soort minderwaardige individuen kun je makkelijker het land uitzodemieteren. Datzelfde deden de voorvaderen van onze Amsterdamse d66 vrienden al met de 500.000 slaven die ze vanuit Afrika verkochten naar de west. Die waren ook minderwaardig. Brabantse boeren bijvoorbeeld veroorzaken kinderkanker. luchtwegproblemen vergiftigen het drinkwater en daarom konden ze de stalmaatregelen invoeren.
+1
aapheuvel
Allemaal een berevel om en in de vroege ochtend op jacht om een konijntje te knuppelen voor het ontbijt. terug in de tijd.
Newholland12
@aapheuvel is Tjeerd eetbaar?
+1
slagakker
@Newholland12 Nee daar wordt je kotsmisselijk van.
sorry
@slagakker de amuse
arie.j
Rabo is een coöperatie waar de leden al meerder jaren geen enkele invloed op hebben.
Bestuur heeft dus de mening van een zichzelf verkiezende groepje/clubje mensen.
En die zijn inmiddels zo ongeveer aan GroenLinks verwant met hun opvattingen.
Twee derde van de boeren is al jaren lid, maar aan die leden om hun mening vragen?
Daar denkt deze zogenaamde coöperatie niet eens aan.
Theo61
@arie.j ja Arie lijkt een beetje veel op RFC 😁
+2
arie.j
Quote Reactie van @Theo61:
@arie.j ja Arie lijkt een beetje veel op RFC

Nee waarde heer, als je bij RFC lid wil worden moet je melk leveren en al je melk aan RFC leveren plus een flinke zak geld inleggen.
Dan krijg o.m. ook stemrecht voor kiezen ledenraadsleden
Bij de Rabo kan echter iedere huismoeder met enkel een lopende rekening en verder niets lid worden.
"Lid worden van de Rabobank kost niks en brengt geen enkele verplichting met zich mee"dat schrijven ze zelf .
Zelfs al gaat ze daarna met alle bankzaken enkel nog naar de ING, dan blijft ze gewoon lid.
Ben ook jaren lid geweest toen ik elders bankierde omdat ik ze te duur vond.
Je inbreng of stemrecht als lid van deRABO is echter nul, komma nul.
Je mag enkel ieder jaar je voorkeur voor de jaarlijks RABO Sinterklaas actie voor goede doelen aankruisen. Hoera.
Wat een coöperatie 😒
laatste strijder
@arie.j jochie ?
+1
Theo61
@laatste strijder Och Arie ziet zich als enige volwassene hier op dit forum, zodat hij denkt iedereen te kunnen kleineren. Laat hem in die waan.
laatste strijder
@Theo61 Ja ,die indruk heb ik al langer .
+1
arie.j
Quote Reactie van @Theo61:
@laatste strijder Och Arie ziet zich als enige volwassene hier op dit forum, zodat hij denkt iedereen te kunnen kleineren. Laat hem in die waan.

Was wat amicaal bedoelt, maar je kunt het blijkbaar niet waarderen , sorry hoor.
Heb het veranderd. Bij mijn weten de eerste keer, dat ik dat woord gebruikte.
Om dan gelijk er al mijn reacties aan op te hangen, dat is nogal overdreven, ben je zo snel geraakt?
+3
mlkvhoudr
@arie.j mijns ooms vroeger bij verjaardagen dikke discussies vonden ze mooi dan vloog het woord jochie ook geregeld door de kamer mannen van dik in de 40 😄

Mensen hebben veel te lange tenen tegenwoordig
+2
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
@arie.j mijns ooms vroeger bij verjaardagen dikke discussies vonden ze mooi dan vloog het woord jochie ook geregeld door de kamer mannen van dik in de 40

Nee hier gebeurde zoiets soms wel tussen nog ouderen, en dat was altijd wat gekscherend en vriendschappelijk bedoelt
Maar het is niet overal hetzelfde begrijp ik
BertK
@arie.j Digitale discussies mis je geluid en lichaamstaal. Co, doe daar eens wat aan 😉
+2
slagakker
@BertK Prikkebord dag organiseren midden in den lande. Denk oprecht dat het zeer gezellig zou zijn. En dan gaat de scherpte er ook wel af. Moet het ook een beetje leuk houden.
weurding
@slagakker zou er dan niemand b.v. op een LTO embleem pissen?🤭
Johannushoeve cv
@arie.j dat geld of iedere grote coöperatie of moet ik zeggen voormalige coöperaties.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
arie.j dat geld of iedere grote coöperatie of moet ik zeggen voormalige coöperaties.

Rabo is toch echt een extreme uitzondering onder de coöperaties waar boeren lid van zijn.
Die zgn. ledenraad kan je dacht ik voor solliciteren, en dan zoeken ze iemand die in hun (die bestuurders) straatje past. Absurd
En alleen al het gegeven dat er zelfs geen klankbordgroep voor boerenleden meer nodig wordt geacht,
Cowboy3
@arie.j Pater van den Elzen heeft zich al vele malen omgedraaid in zijn graf, hoe heeft toch zo ver kunnen komen met die zogenaamde onze coöperatie.
hans1980

+1
Noorderling
@hans1980
Wat een populistisch praatje. Ze weten annemiek wel te vinden, misschien hebben ze wel heel lang moeten bellen voor een dergelijk verhaal. Ik herken het totaal niet, en kan me er ook niks bij voorstellen.
Je bent zelf verantwoordelijk als zelfstandig ondernemer en zoekt partijen bij je bedrijf waarmee je verder wilt en kunt, op jouw manier.
Ik moet niks van rabo, en ga ook niks moeten voor rabo. Het is een geldwinkel en niet meer dan dat, en als we elkaar niet meer kunnen vinden zoek je een ander. En als dat niet lukt heb je pech of een slecht verhaal, dan zou het een spiegel kunnen zijn, alleen willen we dat vaak ook niet zien.

Als je businesscase alleen doorrekent bij verdubbeling, dan is dat een uitkomst waar je twee dingen mee kunt en mag doen. Wel of niet uitvoeren, en anders plan B plan C of plan D er van maken. Kan een bank ook niet helpen dat je niet beter draait dat allerlei maatschappelijk gewenste luchtkastelen niet uitgevoerd kunnen worden.
Ik wil ook wel eens wat... Wil er ook wel 30ha bij voor extensivering, wat gebouwen vernieuwen etc. Daarin is en blijft geld ook de belemmerende factor.

Overheid schept de kaders waarin je als ondernemer zou moeten kunnen opereren. De overheid heeft daarin gefaald en meer ruimte verschaft dan er blijkbaar was. De communisten denken daar anders over.

hans-hans
@Noorderling met alle respect, ik denk dat het wel kan ,in Denemarken heb ik gedwongen groei ook gehoord (van onbetrouwbare bron 🤪)was een Scanner die daar koeien op drachtigheid controleerde
+1
Noorderling
@hans-hans
je eigen falen een ander op zn bordje schuiven is de makkelijkste weg.
Waarom moest diegene groeien?

- Te hoge kostprijs en schaalvergroting zou een redding kunnen zijn?
Moet dat dan van de bank of is het een optie, de aanleiding tot dat gesprek ligt toch echt bij je eigen ondernemerschap.

- mee doen met de buren
- Wilde diegene dat, is het mislukt en toen moest het opeens van de bank?

Het was in DK heel verleidelijk, je ging om spantvakken heen en kwam als je je liet ompraten met een nieuwe boerderij thuis. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn..
hans-hans
@Noorderling de bank kan zich misschien op gaan stellen als mede eigenaar als je afhankelijk wordt?
Maar dat was mijn gedachte (ik hoop dat ik het verkeerd denk)
Daarom kunnen mensen met hoge hypotheek of boeren met hoge leningen beter voor safe gaan anders kun je slaaf van de bank worden
mlkvhoudr
@hans-hans het is een paradox, de beste boeren kunnen het best een slaaf van de bank worden zoals jij het zegt, ik had voor mezelf al snel door dat ik niet een goed genoege boer ben voor een tophypotheek.

Hoe beter je draait hoe beter je de lasten kan dragen
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Hoe beter je draait hoe beter je de lasten kan dragen

En vervolgens hoe meer je kunt lenen.
Je legt je eigen lat hoger, dan moet je ook presteren.

Wat een adviseur vind dat ik moet nemen we ter kennisgeving aan, dat lijkt me ook de rol van een adviseur, als dat niet in je straatje past bel je iemand waarmee je jouw plannen uit kunt stippelen op een manier wat ook kan.
Dat ik alleen nog de koeien melk, alle risico's draag en een ander bepaalt wat er gebeurt, gaat niet gebeuren.

Bank wil geld verkopen, voerboer voer, accountant werk etc. Een autoverkoper wil ook auto's verkopen, als ik iedere mechanisatieverkoper tevreden moest houden wat diegene allemaal wil ging ik ook failliet.
Iedereen wil wat van ons, maar dat is in elke sector gelijk. Zelf mogen we de keuzes maken wat je wel en niet doet, je moet je eigen inkomen bewaken op korte en lange termijn.
mlkvhoudr
@Noorderling naar mijn idee is het voor sommige collega's lastig geweest dat niet iedereen boven op de apenrots staat, je moet wel dicht bij jezelf blijven, maar zo werkt het wel vaak, in sommige buurten worden de trekkers steeds groter en groter, als je dat mooi vind en je kan het betalen mooi doen maar je moet wel voor jezelf blijven denken, mijn mechanisatie bedrijf heeft pas de toko verbouwd omdat de grootste machines niet meer binnen paste, geniet gewoon van die verschillen en wil niet alles wat een ander heeft,. Sprak pas een collega die een cvt had (meen dat het zo heet zo n vol automaat ) na een paar jaar weer ingeruild voor powershift, onderhoud/reparatie van de cvt was hem flink tegengevallen.
Terug naar de bank ik denk dat we doorgeschoten zijn van spantjesprutsers naar spiegelaars en dat iedereen dacht dat kan ik ook wel, geen bank komt met een ongevraagd financieringsvoorstel
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Quote:
Terug naar de bank ik denk dat we doorgeschoten zijn van spantjesprutsers naar spiegelaars en dat iedereen dacht dat kan ik ook wel, geen bank komt met een ongevraagd financieringsvoorstel

Heb makkelijk praten, vergunning was hier nooit een issue. N2000 ver weg, nu wel veel knelgevallen maar dat is weer wat anders. Doordat je altijd wel je plannen kon verwezenlijken ga je ook stappen doen die op dat moment passen wanneer je er aan toe bent.

Als je 5 jaar over een vergunningaanvraag doet, gaat je ook tussen de oren zitten dat het de laatste keer is en moet alles direct af en klaar en op de groei. Die referentiekoorts hebben alle overheden zelf aangewakkerd.
Rekent het toevallig rond met goedkope input van voer, neem je toch een gok, meestal gaat het goed maar zeker niet altijd. Maar of dat dan van de bank moest, je bent wel de dupe van het systeem.
Leg me er bij neer dat het bij een ander altijd gekker en harder kan, soms komt er wat te koop en als je dan leest hoe zon luchtkasteel opgetuigd is, pruts ik wel lekker door.

Van mij hoeft het ook niet 1x per generatie helemaal in het diepe te springen.
Bouwen elke 5 jaar wel wat groters of kleins. Sleufsilo, mestopslag, stal, keer nieuwe melkerij, dan weer wat renoveren. Dat was voorheen een telefoontje, 6 week afwachten bij gemeente en bouwen. Dat is er nu ook niet meer bij na alle gemeentelijke herindelingen en het ambtenarenapparaat aan het werk gehouden moet worden.
Is altijd genoeg werk waarbij je kunt helpen, ben er dan wel weer zo zat van bekisting zetten, ijzer vlechten en ander werk dat je het bouwen eerst ook wel weer laat 😬
Noorderling
Quote Reactie van @hans-hans:
de bank kan zich misschien op gaan stellen als mede eigenaar als je afhankelijk wordt?

dat kan maar zo, maar daarin zit wel een hele historie wat je dan ook vaak zelf hebt laten gebeuren.
Zijn er genoeg die hebben lopen kloten met swaps, valutahandel en noem het maar op. Omdat een ander jou voor projecteerde dat het veel geld op zou leveren. Je doet alleen altijd handel met iemand anders, diegene denkt het tegenovergestelde en wil geld aan jou verdienen. Je moet je altijd afvragen waarom iemand anders met jou handel wil doen, vaak niet om er zelf minder van te worden.
sorry
Quote Reactie van @hans-hans:
Denemarken heb ik gedwongen groei

dan bankiert de buurman bij dezelfde bank,dan willen ze dat je de lening van de buurman overneemt
mlkvhoudr
@Noorderling adviseurs van boekhoudkantoren adviseerden ook nooit wat anders dan groei, het liefst met een ingewikkelde constructie waarbij je de adviseurs van het boekhoud administratiekantoor weer nodig had.

Puur economisch op korte termijn klopt het ook en je moet als eigendomsboer ook eerst intensiveren voor je kunt extensiveren
mlkvhoudr
@mlkvhoudr de mais was op een gegeven moment zo goedkoop dat ik om een voorbeeld te noemen ook wel gedacht heb moet ik dit nog wel zelf willen telen
bio boer
@Noorderling ik verwacht eerder dat de rabo dat soort dingen zecht als het bedrijf teweinig winst maakt toch willen inversteren in gebouwen erf zonder extra omzet
pieta
@hans1980 Ik vond dat Annemiek het netjes verwoordde. Het is wel alleen haar waarheid. Ik heb weer andere(goede) ervaringen met de Rabobank en matige ervaringen met de ABN-Amrobank. Het kan per situatie verschillen.
+1
bio boer
@hans1980 ik weet niet maar rabo heeft hier nooit aangedrongen op groei 🤷‍♂️ zei de rabo echt tegen boeren dat ze moesten groot groeien ?
pieta
@bio boer Bij mij ook niet. Het enige waar ze wat op adviseren is wel/niet vastzetten vd rente en hoeveel af te lossen. Ze willen wel wat met je mee denken. Bij mij hebben ze nooit hun mening/advies opgedrongen. Ook een keer wat voorlichting gehad over swap-contract. Werd vanuit Utrecht onder de aandacht gebracht. Mijn eigen bankman raadde het af.
+1
ntd79
@pieta Zo`n verhaal heeft altijd twee kanten, kan er niet veel mee. Een miljoen vloeit volledig weg uit het bedrijf. Zal ook nog wel een bestaande financiering opzitten, anders had de bank normaal niet moeilijk gedaan. Bank wil 200 koeien. Even de hele toko geschikt gaan maken om 200 koeien te gaan melken komt er dan boven op, evenals vee aankoop. Moet je kijken waar je dan naar toe was geknald met de financiering.
bio boer
@ntd79 hadden ze ook geen akkerbouw tak die vader deed meschien om die grond ook voor melkvee tegebruiken zo dat ze de akkerbouw inkomsten kunnen missen ?
ntd79
@bio boer op1 zoekt een mooi verhaal dat lekker op gaat in de commotie van die week dat de Rabobank schuldig is aan de stikstofcrisis door ons debiele heikneuters te dicteren dat we meer koeien moesten gaan melken voor hun verdienmodel. Door daar aan mee te werken om aan die tafel een eenzijdig verhaal te vertellen en jij daar niet in bent getrapt, daar vind ik wel iets van.
+4
robbies
Quote Reactie van @ntd79:
debiele heikneuters te dicteren dat we meer koeien moesten gaan melken voor hun verdienmode

Dat is mijn grootste irritatie in deze discussie. Wij zouden niet bekwaam zijn om zelf onze beslissingen te nemen, maar ons opgelegd worden door de agribusiness. Wat een onzin
ntd79
@robbies dat bedoel ik er precies mee
bio boer
@bio boer waarom zou Annemiek zich daar voor lenen straks zecht rabo en abn we stoppen met agrariche financieringen zijn we in Nederland ook mooi klaar mee als agrariche sector
robbies
@ntd79 In het verleden bij de ING gebankierd. Wilden wat groeien in 2007-2008, ca 200.000 kg melk. ING ging alleen mee als we 400.000 kilogram quotum zouden kopen en in 7 jaar terugbrengen met 4,5% rente. Durfde het niet aan en plannen maar wat gewijzigd. En toen een jaar later de melkprijs daalde was ik daar best wel blij om.
Realisme
@bio boer dat doen ze ook niet direct. Vaak komt bij deze boeren lopende de financieringsaanvraag naar boven dat de meerjarenprofetie een stuk aantrekkelijker word als er harder gegroeid word. Dan is het zaak dat je zelf na blijft denken en snapt hoe die begroting is opgebouwd en waar de ruimte zit voor jezelf om het anders te doen. Altijd dat wijzen naar andere is wel erg makkelijk.
+1
arie.j
Al die boeren die ze financieren,die zijn allemaal lid. Twee van de drie boeren dacht ik
Zou het niet tijd worden dar Rabo spijt betuigd dat ze zo'n nep coöperatie geworden zijn?
En al die de boerenleden nimmer om hun mening vraagt?
En dat zelfs nu, als groepje oligarchen, met die houding doorgaat?
Nog niet zo lang geleden kwam van de regionale Rabo hier hun blaadje "Rabo en Co'
Veel zwamverhalen, maar ondanks dat het hier allemaal polders met gras is en melkveehouders, helemaal niets over de Stikstofmoeilijkheden Zelfs een Klankbordgroep (een echte dan van doorsnee boeren) kan er niet vanaf.
+1
sorry
Nou @arie.j ....nog ff en u wordt ook lid van fdf 😎
Melkkoetje
Rabobank financierde legio bedrijven zonder toereikende vergunning
oubi
@Melkkoetje Ik heb het al eerder gezegd; in WestBrabant moest een vleesvarkensbedrijf met ca. 5000 vleesvarkens in 2006 al leegdraaien vanwege het ontbreken van de Nb-vergunning (het naastgelegen dorp De Heen had gevraagd om handhaving). Er was wel een bouwvergunning en milieuvergunning. Dus op dat moment had de Rabobank al kunnen weten dat een Nb-vergunning noodzakelijk was. Toch hebben ze na 2006 nog enorm veel nieuwbouw gefinancierd zonder geldige Nb-vergunning. Hadden vanaf 2006 gevraagd om een geldige Nb-vergunning bij nieuwbouw dan was er veel minder gebouwd en was het fenomeen 'PAS-melder' niet bekend.
Allemaal boter op het hoofd. Ook de boerenorganisaties.
+1
jg
Rabobank stopt dus met het financieren van het pensioen van stoppende boeren .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , schaalvergroting , rabobank en bank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
112
DEELNEMERS
42
WEERGAVES
5.469