‘30.000 euro minder, dat is schrikken’

Twaalf grote melkveehouders in Zuid-Nederland balen. De invulling van het nieuwe Europese landbouwbeleid is slecht voor hun portemonnee. Bij negen van de twaalf daalt het jaarinkomen met 15.000 tot 40.000 euro.

De meeste van de twaalf melkveehouders – negen uit Brabant en drie uit Limburg – produceren minimaal 18.000 kilo melk per hectare. De inschatting van de boeren was dat ze er gemiddeld 16.500 euro op achteruit zouden gaan. Volgens de modellen die de onderzoekers erop los lieten, is de achteruitgang veel groter: soms tot wel 40.000 euro per bedrijf. Dat komt neer op 200 tot 1000 euro per hectare.

Een van de Brabantse melkveehouders die meededen aan het onderzoek is Pieter Sommers uit Elsendorp. Hij melkt 155 koeien op een quotum van 1,5 miljoen kilogram melk en 56 hectare grond. Daarvan is 70 procent grasland en 30 procent snijmäis.

Sommers wil geleidelijk doorgroeien met zijn melkveebedrijf. „Eigenlijk zal ik ook wel moeten. Het is de enige manier om de achteruitgang in inkomenstoeslag op te vangen. De meeste collega’s denken er net zo over.”

Dat blijkt ook uit het WUR-onderzoek. De melkveehouders geven aan best interesse te hebben voor groene en blauwe diensten. Maar de vergoedingen die ze daarvoor ontvangen, verkleinen het negatieve inkomenseffect nauwelijks.

Dat geldt ook voor Sommers. In het bedrijfsscenario dat hij koos, legt hij een houtwal aan om het erf aan te kleden, komt er een wandelpad voor burgers over zijn land en doet hij een paar hectare in een plas- en drasregeling. Dat levert hem netto zo’n 3000 euro per jaar op, als alle kosten zoals opbrengstderving eraf zijn getrokken. Zelfs met dat bedrag en een basispremie van 250 euro per hectare gaat de melkveehouder er nog 30.000 euro per jaar op achteruit.

„Dat bedrag was voor mij best schrikken”, zegt de melkveehouder.

Wat de melkveehouder uit Elsendorp betreft, mogen ze alle toeslagen afschaffen in ruil voor een goede, stabiele melkprijs. Hij beseft dat dat er in het vrijemarktdenken niet in zit. Daarom hoopt hij dat er toch zoveel mogelijk inkomentoeslag op het boerenerf blijft. En vooral dat Henk Bleker zijn idee om af te zien van een geleidelijke overgang snel laat varen.

Weidegang

Sommers, die zelf ook ideeën mocht aandragen, adviseert de Nederlandse regering om in elk geval te gaan voor een stevige premie op weidegang. „Er is een grote maatschappelijke wens om de koe in de wei te houden. Ook past weidegang in het plaatje van dierwelzijn. Dan moet je dat stimuleren via de overheid, niet via de zuivelfabriek. Zet er maar 500 euro per hectare op. Dan doe ik de koeien, die nu altijd binnen staan, meteen weer naar buiten.’’

Bron:[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

Coen
dat deze collega's daar nu pas achterkomen
als ze de afgelopen jaren wat meer de de blik op de maatschappij hadden gehad dan op de ongebreidelde intensivering van hun grondexploitatie was de verrassing vast wat minder groot geweest
anonymous_15
Meneer sommers is trouwens van Zandeburger Holsteins en die is erg druk met z'n fokkerijtak, dus dat ie dit even gemist heeft is geen wonder. ik zit niet zo in deze materie, maar zelfs ik hoor al jaren termen als flat-rate en groene en blauwe diensten. Dat het systeem in 2013 ging veranderen was volgens mij ook allang bekend. En dat die toeslagen niet blijven staan op historische rechten vind ik ook niet meer dan terecht, anders gaat er steeds meer geld naar allerlei bejaarden die nog een paar bundertjes grond gebruiken om de toeslagrechten op te vangen. Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Nu wordt het volgens mij net als met veel verkopers, laag basissalaris en als je goed je best doet krijg je een flinke premie.
Jannus
En dat die toeslagen niet blijven staan op historische rechten vind ik ook niet meer dan terecht, anders gaat er steeds meer geld naar allerlei bejaarden die nog een paar bundertjes grond gebruiken om de toeslagrechten op te vangen

Ben ik niet helemaal met je eens want er zijn heel wat hobby matige grondbezitters die door hun activiteiten net dat leuke aan een gebied brengen,een paar baggerbonte dieren,wat paarden,schapen van diverse rassen etc en nu door die lage rechten het ook nog kwijt raken of geraken en zo ook een kleine vergoeding in hun aandeel landschapsdecoratie nu ontnomen wordt en zo ook hun hobbymatige plezier daarin.

Dat kleine bedrag telt in het totale geheel bijna niets maar is voor het gebied een bepaalde verrijking vind ik persoonlijk want aan lege weilanden en megastallen met tig koeien op stal denk ik ook niet dat het je van het zal zijn,mensen willen graag door een aangekleed landschap vertoeven en niet 30 km fietsen zonder ook maar enig dier in de wei te zien.
frank b
Tja Jan, ik wil ook wel graag door de stad kunnen fietsen, zonder ''blauw'' te worden dan uitlaatgassen, zonder steeds van de fiets te worden gereden, de fiets uberhaupt weer (heel) mee terug kunnen nemen. Of uit de stad komen zonder daarbij gerold te zijn. Dát zit er ook niet in...
anonymous_15
Hoi jan, da's ook waar over die hobby bejaarden, maar die zullen dan toch nog wel wat krijgen voor hun 'groene en blauwe diensten' (wat een ambtelijk gelul trouwens). Ik ben het helemaal met jouw eens dat dat erg veel kleur aan het landschap geeft. Wij hebben hier in de achterhoek het mooie colissenlandschap en het is natuurlijk zonde dat dat allemaal platgewalst wordt omdat er grote machines door moeten. Aan de andere kant snap ik ook niet dat mensen dat zelf niet willen en altijd overal subsidie voor moeten hebben. Wij hebben ook appel/peren/pruimenbomen langs het weggetje naar huis gepoot, een zandwal om de mestput gemaakt en her en der een boom gepoot en de paardebloemen bloeien hier ook vrolijk. Je leeft toch maar een keer, dan moet je er toch ook een beetje leuke omgeving van maken.
Wimsumar
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hoi jan, da's ook waar over die hobby bejaarden,

Beste Jan de Hobbyboer e.a.: En vergeet vooral niet waarom de huidige staatssecretaris van E.L.& i momentel zoveel populairiteit geniet. ( Ontvangt naast z'n schamele loon toch ook riant voor "groene/blauwe diensten(?) )
anonymous_15
hoi wimsumar, is ie populair? dat wist ik niet, 't is niet mijn partij en mijn regering waarvoor ie z'n best doet. Ik vind de denkbeelden van Wilders walgelijk, dus daar ga je sowieso niet mee regeren.
anonymous_8
Karsjen Tamminga
Coen het is maar 2 cent de liter voor die man
Het verschil in saldo/melkprijs tussen een goed en slechte jaar is groter denk ik voor die man
Die 500 euro weidepremie past me wel
Ontvang ik meer weidepremie dan TSR NU
anonymous_537
Vooral goed voor boeren met een huiskavel
Niet best als je niet zonder de inkomstensteun kunt..........
anonymous_74
unaaitmesteedsofamerica Schreef:
-------------------------------------------------------
> Niet best als je niet zonder de inkomstensteun
> kunt..........

En dat is nog aardig voorzichtig uitgedrukt!
paul1
diesel Schreef:
-------------------------------------------------------
> unaaitmesteedsofamerica Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Niet best als je niet zonder de inkomstensteun
> > kunt..........
>
> En dat is nog aardig voorzichtig uitgedrukt!

voor de meesten is de inkomenssteun juist de grootte van het gezinsinkomen.
anonymous_8
Dat is hier ook zo... als die steun wegvalt.... en er zou geen andere opbrengst voor terugkomen, wordt het lastig
Wimsumar
Beste Marcster e.a.: Laat die inkomenssteun gerust wegvallen, het wordt er juist beter van.

frank b
producent
Beste Wim: Je bent waarschijnlijk de S vergeten.
anonymous_15
ja paul dat is toch niet te verkopen, een vermogen van een miljoen of meer hebben en dan nog een gezinsinkomen aan subsidie opstrijken en dan zichzelf ook nog ondernemer noemen. De gemiddelde werkloos die toevallig niet een paar koeien melkt of ouders had met een boerderijtje moet hier toch wel heel vreemd naar kijken.
Farmer_
Krijgen de Dairy Farmers dan ook geen steun bij jullie via de achterdeur zoals de akkerbouwers.
Coen
Mijn inschatting is dat deze Sommers een BedrijfsToeslagrecht heeft van > 1.000 euro per ha, opgebouwd uit maispremie, melkpremie en slachtpremies. Daarmede zijn hun rechten dan vergelijkbaar met Veenkoloniale akkerbouwers, die klagen ook steen en been over de voorgestelde hervormingen van de GLB-uitkeringen.
anonymous_15
mensen die subsidie krijgen klagen altijd als ze minder subsidie krijgen, ikkeh ikkeh,ikkeh, nooit eens kijken naar de redelijkheid van argumenten. Gewoon proberen een bedrijf te runnen wat niet afhankelijk is van subsidies en alles wat je dan krijgt is mooi meegenomen, kun je ook nog eens iets leuks voor de vrouw van kopen.
paul1
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> mensen die subsidie krijgen klagen altijd als ze
> minder subsidie krijgen, ikkeh ikkeh,ikkeh, nooit
> eens kijken naar de redelijkheid van argumenten.
> Gewoon proberen een bedrijf te runnen wat niet
> afhankelijk is van subsidies en alles wat je dan
> krijgt is mooi meegenomen, kun je ook nog eens
> iets leuks voor de vrouw van kopen.

kan jou bedrijf zonder neveninkomsten of subsidies ?
anonymous_15
hoi paul, mijn boerenbedrijf is (noodgedwongen) neveninkomsten, mij zzp-bedrijf runt zonder subsidies, kan ik makkelijk van leven. Na 2015 heb ik wel begrotinkjes liggen waarmee het zonder subsidie zou moeten kunnen. Of het lukt is natuurlijk altijd de vraag, maar dat zien we dan wel weer.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/04/2011 16:32 door jan is hobbyboer.
anonymous_78
>>mij zzp-bedrijf runt zonder subsidies........

jan wat voor werk doe jij als zzp-er ??
anonymous_15
hoi theo, ik doe iets met computers, een erg vrij beroep, iedereen kan het gaan doen, even naar de kvk en belastingdienst en voor de rest red je je maar. En ook geen subsidies, rauwe vrije markt zal ik maar zeggen, als het goed gaat gaat het heel goed, als het slecht gaat komen de goeien weer boven drijven, en dan maar hopen dat je er bij hoort.
anonymous_78
>>hoi theo, ik doe iets met computers, een erg vrij beroep,

jan ik vroeg me al af waar jij de tijd vandaan haalt om de hele dag op het prikbord te reageren , maar dit verklaard het wel
Coen
heb het hier al eens eerder weergegeven dat agrarische ondernemers en banken deze subsidies al verdisconteerd hebben in een bepaald financieringsvolume; 4 cent subsidie per kg melk is bij een rentevoet van 4% verdisconteerd in een extra schuld van 1 euro per kg melk
anonymous_74
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> heb het hier al eens eerder weergegeven dat
> agrarische ondernemers en banken deze subsidies al
> verdisconteerd hebben in een bepaald
> financieringsvolume; 4 cent subsidie per kg melk
> is bij een rentevoet van 4% verdisconteerd in een
> extra schuld van 1 euro per kg melk

Ik vrees dat je gelijk hebt. Maar dat kan toch niet. Zelfs een blind paard zag dat toch aankomen!!)
pieta
diesel Schreef:
-------------------------------------------------------
> Coen Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > heb het hier al eens eerder weergegeven dat
> > agrarische ondernemers en banken deze subsidies
> al
> > verdisconteerd hebben in een bepaald
> > financieringsvolume; 4 cent subsidie per kg
> melk
> > is bij een rentevoet van 4% verdisconteerd in
> een
> > extra schuld van 1 euro per kg melk
>
> Ik vrees dat je gelijk hebt. Maar dat kan toch
> niet. Zelfs een blind paard zag dat toch
> aankomen!!)

Ik vrees dat het een mooi iets is op een verjaardagspartijtje te vertellen. Volgens mij zijn de schulden ontstaan door de bouw van nieuwe stallen en de investeringen in grond en machines.
anonymous_74
pieta Schreef:
-------------------------------------------------------
> diesel Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Coen Schreef:
> >
> --------------------------------------------------
>
> > -----
> > > heb het hier al eens eerder weergegeven dat
> > > agrarische ondernemers en banken deze
> subsidies
> > al
> > > verdisconteerd hebben in een bepaald
> > > financieringsvolume; 4 cent subsidie per kg
> > melk
> > > is bij een rentevoet van 4% verdisconteerd in
> > een
> > > extra schuld van 1 euro per kg melk
> >
> > Ik vrees dat je gelijk hebt. Maar dat kan toch
> > niet. Zelfs een blind paard zag dat toch
> > aankomen!!)
>
> Ik vrees dat het een mooi iets is op een
> verjaardagspartijtje te vertellen. Volgens mij
> zijn de schulden ontstaan door de bouw van nieuwe
> stallen en de investeringen in grond en machines.

Het moet allemaal wel een beetje gezellig blijven op verjaardags-en buurtfeestjes!)
Begin meestal met bv.iets vanIceSave, lachen man om die sukkels, daarna schakelen we over op DSB, lachen man, is toch niet meer dan normaal dat ze die burgers kaalgeplukt hebben en daarnanog even wat leedvermaak over de nog steeds te koop staande en in prijs gezakte huizen in de buurt om daarna heel voorzichtig de spiegel voor te houden en dan zijn er altijd wel een paar heldere types die de verbanden zien!!)
Coen
pieta, maar de lasten van die extra schulden moeten grotendeels worden opgebracht uit deze subsidiepot

niets geen borrelpraat, hoorde gisteren nog dat banken in hun langjarige prognoses rekening houden met maar liefst 80% van de laatst verkregen subsidie ofwel hoe kun je een sterke sector kapot financieren
pieta
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> pieta, maar de lasten van die extra schulden
> moeten grotendeels worden opgebracht uit deze
> subsidiepot
>
> niets geen borrelpraat, hoorde gisteren nog dat
> banken in hun langjarige prognoses rekening houden
> met maar liefst 80% van de laatst verkregen
> subsidie ofwel hoe kun je een sterke sector
> kapot financieren

Waar is die euro financiering dan toch ingegaan? Brengt dat helemaal niets op?
Coen
te dure grond, te duur melkquotum, te grote stallen en bij sommigen ook verliesfinanciering van het jaar 2009
pieta
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> te dure grond, te duur melkquotum, te grote
> stallen en bij sommigen ook verliesfinanciering
> van het jaar 2009

Te dure grond kan maar op grond is qua rendement altijd wel een 20 a 25.000 euro/ha te financieren;
Te duur melkquotum is onmogelijk, Prijs is volgens mij hooguit één euro per kg geweest sinds 2007;
Te grote stal, die kan per 2015 waarschijnlijk de productie opvoeren:
Als de verliesfinanciering van 2009 zo groot is zou ik vlug stoppen.
anonymous_15
Hoi Coen, de gemiddelde boer zal toch niet zo raar doen, d'r gaat hier de afgelopen weken wel een wereld op qua financieringen trouwens. De gemiddelde boer met zo rond een eurootje financiering per liter boert toch nog steeds gewoon vrij relaxed verder of zie ik dit nu helemaal verkeerd. Ik begrijp dat de net overgenomen bedrijven en de harde groeiers (de 'echte ondernemers' ) hoger zitten maar dit zal toch niet meer dan 25% van alle boeren zijn. De meeste zijn 50+ en een groot gedeelte zonder opvolger, dan is het toch gewoon rustig uitbollen tot het einde?
Karsjen Tamminga
Bij die harde groeiers zitten ook boeren met minder dan 1 euro financieringen jan de hobbyboer
Want daar zitten ook bedrijven bij die zeer snel aflossen [10 cent de liter ]. door hun zeer goede saldo's de liter
anonymous_42
zich rijk rekenen,dat doen veel mensen
anonymous_42
,t scheelt natuurlijk ook weer in de belasting
gerrie-hul
Oldhuis klagen en dan ook nog denken om uit te breiden om gaten op te vullen Ben je lekker mee
frank b
maar vergeten daarbij dat ze zich waarschijnlijk arm betalen
anonymous_78
die maakt zich druk om een beetje subsidie , 10 cent minder voor een liter melk kost meer inkomen
producent
De herverdeling van de EU subsidie heeft een voordeel voor de stoppende melkveehouder,nu het pensioen uit het melkquotum straks opgedroogd is kunnen ze van de neventak met subsidie gaan leven.Alleen verdwijnt er zo weer landbouwgeld uit de sector.
Wimsumar
Beste Producent: Hoezo verdwijnt er met iemands '''pensioenvoorziening''geld uit de sector?
Jan S
😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , erf , koe , grasland , melkprijs , landbouwbeleid , weidegang , overheid , burgers , melkveehouders , melkveehouder , henk bleker , koe in de wei en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
2