Naïeve mensen laten zich door de huidige melkprijs op het verkeerde been zetten

Meten is weten

Door Sieta van Keimpema,

We krijgen in het begin van dit nieuwe jaar veel tegengestelde berichten over de situatie in de zuivel- en landbouwsector te horen.


Terwijl de FAO er vanuit gaat dat we een rustige marktsituatie tegemoet gaan in de zuivelsector, zien we op de site van globaldairytrade dat de wereldwijde zuivelcontracten voor de komende maanden over de grote linie lager worden afgesloten. Bovendien laten veel landen en regio’s weten dat ze de melkproductie op willen voeren. (Ierland wil zelfs tot 2020 de productie verdubbelen) wat zeker tot oplopende druk op de markt zal leiden.

Het bericht dat we in Nederland een structurele overschotscapaciteit hebben voor dagverse melk waardoor een zeer scherpe concurrentie is ontstaan, dient onze belangen als Nederlandse melkveehouders daarbij ook al niet.

Nu de periode naar 2015 steeds korter wordt en er nog steeds geen zicht is op hoe het toekomstige zuivelbeleid er uit zal zien mag je je afvragen hoe de markt zich werkelijk zal ontwikkelen. Of hoe men bij de Europese Commissie denkt dat men in de toekomst adequaat op marktveranderingen kan reageren . Zonder markt monitoring gaat het volgens ons niet. Toch lijkt de Europese Commissie die kant echt op te willen gaan, want ze willen alleen de aangeleverde volumes gaan bijhouden. Verder gaat hun idee van ‘monitoring’ niet, terwijl de markt door meer factoren wordt bepaald.

Het gebrek aan goede monitoring van bijvoorbeeld de kostenopbouw zorgt er voor dat naïeve mensen zich door de huidige melkprijs op het verkeerde been laten zetten. Uit de LTO melkprijsvergelijking blijkt dat we op een recordhoge melkprijs afsteven voor het melkjaar 2011/2012. Maar hoe de kosten voor de melkproductie zich in dezelfde periode hebben ontwikkeld, daar kan men slechts naar gissen. Op die cijfers moeten we nog lang wachten. En zo lang niet duidelijk is hoe hoog de kosten zijn geweest in dezelfde periode, kan je aan de hoogte van de melkprijs geen conclusies verbinden.

Het afgelopen jaar publiceerde het LEI naast een actualisatie van de ketenrendementen, o.a. een onderzoek waaruit bleek dat we al meer dan tien jaar een melkprijs beneden de kritieke melkprijs ontvangen. Het verbaasde menigeen, want zo slecht was het toch niet gegaan? En we hadden toch ook ‘goede’ melkprijsjaren gehad, de afgelopen tien jaar? Terwijl we onze schuldenlast bij de banken in diezelfde periode gemiddeld minimaal verdubbelden. Ook al een signaal dat het de melkveebedrijven aan cashflow ontbrak.

Het wordt hoog tijd dat we eens gaan meten wat we willen weten. Dat lijkt me ook een heel goede zaak voor al die politici en ambtenaren die zonder deze achtergrondinformatie menen dat ze uitspraken kunnen doen over de hoogte van de melkprijs in relatie tot de financiële situatie in de melkveehouderij.Dat meten moet dan wel op een adequate manier gebeuren - dus onafhankelijk en bedrijfseconomisch verantwoord, binnen een redelijke termijn - dus niet met een vertraging van 2 á 3 jaar zoals nu het geval is, en voor de gehele EU. Dan kunnen we niet alleen de markt beter inschatten, we kunnen ook tijdig maatregelen nemen om een crisis als in 2009 te voorkomen.

Het zijn deze thema’s die we op de EMB persconferentie tijdens de Güne Woche in Berlijn gaan toelichten. Bovendien hebben we daar een gesprek met Dacian Ciolos, de EU Landbouwcommissaris, over de hervorming van het landbouwbeleid. Dit gesprek met Ciolos voert het EMB bestuur samen met maatschappelijke organisaties die steeds meer oog krijgen voor onze visie: eerlijke, kostendekkende prijzen en transparantie in de keten.

In Zwitserland zijn onze collega’s en betrokken journalisten ook druk bezig met ‘meten is weten’: uit de aangeleverde cijfers uit verschillende bronnen blijkt dat er grote verschillen zitten in wat de zuivelindustrie publiceert voor wat betreft het verhandelde aandeel melk in A-, B- en de C-melkprijscategorie, en wat uit de uitbetaling blijkt. Zo stelt de zuivelindustrie dat ze niet meer dan 77% van de melk als A-melk hebben verkocht terwijl dat volgens de producentenorganisaties 82% moet zijn en volgens de overkoepelende brancheorganisatie (BOM) 90%. En aangezien A-melk de hoogste opbrengstprijs heeft, maakt dat zeker verschil voor het inkomen van de melkveehouders. Omdat de zuivelindustrie en de BOM weigeren om openheid van zaken te geven, is de transparantie ver te zoeken.
En zo zijn er meer zaken aangaande de zuivelsector in Zwitserland die aardig scheef lopen en argwaan bij pers en boeren opwekt. Het gebrek aan transparantie is het resultaat van een slecht ingevoerd en te controleren zuivelbeleid waarbij het grenzeloos vertrouwen van politici in ‘de vrije markt’, de melkveehouders in een zeer ondergeschikte rol heeft gebracht. Ondanks producentenorganisaties en contracten.

Alleen wanneer je de markt en dus ook de kostprijs gaat monitoren, kan je de transparantie krijgen die je wilt in de markt.
Het is één van de doelstellingen van de DDB en de EMB die we voor 2015 willen hebben gerealiseerd: transparantie in de markt door het invoeren van een goed en compleet monitoringsysteem. Daar heeft iedere schakel in de keten uiteindelijk belang bij.

Sieta van Keimpema, voorzitter

Bron:[ddb.nu]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/01/2012 15:19 door Onze Verslaggever.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_153
Er zijn gewoon te weinig fabrieken over.
Coen
Sieta is toch zelf praktiserend melkveehoudster, ze weet toch wel hoe thuis de kosten zich het afgelopen jaar hebben ontwikkeld ?

wij monitoren elke maand de kosten en de opbrengsten en weten daardoor exact waar de extra melkgeldopbrengst de afgelopen 12 maanden is verdwenen.
anonymous_78
>>wij monitoren elke maand de kosten en de opbrengsten en weten daardoor exact waar de extra melkgeldopbrengst de afgelopen 12 maanden is verdwenen.

dat weten wij ook , veearts meer , voerboer meer , olieboer meer enz , er is maar 1 post minder geworden de afgelopen 12 maanden , vreemd vermogen
pa
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> Sieta is toch zelf praktiserend melkveehoudster,
> ze weet toch wel hoe thuis de kosten zich het
> afgelopen jaar hebben ontwikkeld ?
>
> wij monitoren elke maand de kosten en de
> opbrengsten en weten daardoor exact waar de extra
> melkgeldopbrengst de afgelopen 12 maanden is
> verdwenen.

Ja!!! Naar de spaarrekening
paul1
pa Schreef:
-------------------------------------------------------
> Coen Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Sieta is toch zelf praktiserend
> melkveehoudster,
> > ze weet toch wel hoe thuis de kosten zich het
> > afgelopen jaar hebben ontwikkeld ?
> >
> > wij monitoren elke maand de kosten en de
> > opbrengsten en weten daardoor exact waar de
> extra
> > melkgeldopbrengst de afgelopen 12 maanden is
> > verdwenen.
>
> Ja!!! Naar de spaarrekening

ja 2 % rente wordt je ook rijk van.....
Karsjen Tamminga
Als je ergenoeg op heb staan wel ja
anonymous_42
En de Europese inflatie in 2011 was 3,04 %...
arjan koumans
het grote probleem is dat het a b c "quotum" gehanteerd gaat worden en er dan een paar " eikels" zijn die het c quotum vol gaan melken want die denken hoe meer liters hoe beter en dat neemt dan de prijs van het a quotum mee omlaag, lang leve het quotumstelsel wat er sinds 84 is en drie jaar geleden omzeep is geholpen door de europese "verruiming", je kunt beter 98 procent van de vraag melken dan, 102 procent
gerrie-hul
arjan vraag en aanbod op elkaar afstemmen is nog beter
claas816
als je 98 procent volmelkt,dan melkt het buitenland die 4 procent tot 102% wel dus maakt niet uit wat die eikels doen
George
Beste Claas je drang naar meer melk is te groot , je maakt het jezelf er niet makkelijk door.
claas816
klopt
anonymous_8
Hebben jullie het in de gaten? Siesta is aan het draaien. In plaats van een gegarandeerde opbrengstprijs wil ze nu toe naar een DDB die zich hard maakt voor gegarandeerde kosten. Goed plan toch?
Cornelis
Als ze nu eens een uur voor de spiegel gaat staan en dan vraagt waar ben ik nu nog mee bezig, dan moet het antwoord toch zijn: niets, helemaal niets.
arie.j
'k Heb haar verhaal 2 maal doorgelezen Cornelis, en mijn conclusie wat hetzelfde.
Eindeloos doorzeuren over het onmogelijke, n.l. dat er wettelijke maatregelen moeten komen die een melkprijs garantie geven naar Canadees systeem.
Want dat is het waar ze naar toe zou willen


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/01/2012 21:25 door arie.j.
Cornelis
Ze kan beter gaan vertellen dat boeren een rekenmachien moeten kopen en verantwoordelijk zijn voor hun eigen beslissingen (lees kostprijs), maar ja dat komt niet zielig genoeg over.
anonymous_8
er zijn hier op dit prikbord zelfs prikkers die menen dat melkveehouders al 25 jaar een te hoge kostprijs hebben.... dat kan ik me nauwelijks voorstellen...
Cornelis
En toch nog steeds boer en ondernemer, hoe kan zoiets.
Farmer_
Quota.
Karsjen Tamminga
En een zielige [ondernemer]mens is niet gelukkige
frank b
Nee, joh. Dan kun je je beter nog meer regels op laten leggen Dat is dan toch ook je reinste verkapte quotum (je noemt 't anders maar blijft op 'tzelfde neerkomen)
Cornelis
Hoezo regels??? Dit is al jaren bekend hoor dat Fosfaat plafond.
anonymous_8
Bovendien is de mestproductie in Nederland al sinds 2008 groter dan volgens de Europese nitraatrichtlijn is toegestaan. Die richtlijn begrenst de mestproductie in Nederland op 173 miljoen kg fosfaat. In 2010 was de nationale mestproductie 179 miljoen kg fosfaat.
Quattro-shooter
Tot die conclusie kom ik ook, dus laat ze zelf haar koffers cq bedrijf pakken, en naar het voor haar blijkbaar ''beloofde land'' gaan!
matt
Goeie vakantie gehad Double ?
Quattro-shooter
Prima hoor...volledig ingesneeuwd
jan w
Het is misschien wel goed dat er nog een aantal blijven schoppen. Als alle neuzen de zelfde richting op stonden dan bracht de melk niks meer op. Voor RFC is melk alleen maar een kostprijs. De winst komt al jaren uit Azie, op de binnenlandse markt presteert men onder de maat. Als je ziet dat een DOC met zijn "bulk" Kaas over 2011 al weer een melkprijs kan uitbetalen die richting van RFC gaat met al de producten met "toegevoegde waarde" dan zit er toch iets scheef.Dit houdt echter niet in of een zelfstandig DOC het wel zal redden.
anonymous_42
Geen quotumkosten meer ,daar zijn we wel van af ,tenminste als iedereen die afgelost heeft!Dat scheelt dan weer .
jan w
Hoeveel melk zou er in 2015 nog zijn die niet is afgelost?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkprijs , ierland , landbouwbeleid , emb , ddb , ciolos , melkproductie , melkveehouders , zwitserland , lei , sieta , europese commissie , melkprijsvergelijking , 2012 , toekomst , zuivelindustrie , fao , kostprijs en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
2