Sterke groei van kalverimportOriginele beschrijving

De import van levende kalveren is in de eerste helft van dit jaar sterk gegroeid, met 10% in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Ook in de eerste helft van 2018 was al sprake van importgroei. Dat blijkt uit cijfers van RVO.nl.

in de huidige discussie om dieraantallen moeten we hier eerst maar eens mee stoppen. Het voer komt ook nog eens uit buitenland terwijl de mest hier achterblijft,
te gek voor woorden, maar door grote spelers in de markt vakkundig afgeschermd.
Onze melkveehouderij zal straks moeten krimpen waar deze import mede schuldig aan is

Deel dit topic Sterke groei van kalverimport (melkveebedrijf.nl)

De import van levende kalveren is in de eerste helft van dit jaar sterk gegroeid, met 10% in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Ook in de eerste helft van 2018 was al sprake van importgroei. Dat blijkt uit cijfers van RVO.nl.

wolfje

Laatste  |  

Reacties

puntertje
Daarbij komen dan ook nog alle veterinaire risico's.
+2
demelkboer
In de kringloop gedachte past alleen een kalversector die zo groot is dat ze alleen kalveren van Nederlandse melkvee bedrijven mest
Lambert1
@demelkboer dat zou mooi zijn dan beuren we weer een beste prijs voor onze nuka s
robbies
@Lambert1 en een cent van de melkprijs af. V3 neemt graag nog wat poeder af van onze verwerkers
+5
puntertje
@robbies Ja, en hij betaalt vast het dubbele van de wereldmarktprijs denk je niet?
robbies
Quote Reactie van @puntertje:
Ja, en hij betaalt vast het dubbele van de wereldmarktprijs denk je niet?

nee tuurlijk niet. Maar dat betalen Aware of Milcobel ook niet en toch lost RFC daar geregeld.
Lambert1
@robbies dat is exact wat hij wil dat we zoals jij denken
+2
van Ittersum
@Lambert1 het tegendeel is waar... zonder de buitenlandse kalveren hebben de Nederlandse klavermesterijen geen bestaansrecht meer. Praat maar eens met een kalvermester. Ze hebben die goedkope kalveren gewoon ook nodig. Gaat om het eindopbrengst minus voerkosten minus aankoop.

Nederland is maar een druppel, alleen met een enorm goede management en daarom kan hier alles zoals het nu gaat, dus met die goedkope kalveren. Geen import betekent kalveren tegen 0 en iets meer euro op de boer. Succes met die andere gedachte
wolfje
@van Ittersum dat is natuurlijk niet zo, voor de melkveehouder is de nuka-opbrengst maar toegift, wat ik bedoel is dat deze import ons enorm voor de voeten gaat lopen in de discussie over dieraantallen.
Daarnaast is het ook niet langer uit te leggen dat ons opfokkalfje fosfaatrechten benut en het importkalfje niet, terwijl deze niet eens iets bijdraagt aan de kringlooplandbouw, integendeel zelfs.
dit wordt de discussie denk ik en niet of daar inkomens van afhankelijk zijn of niet.
Al snap ik natuurlijk ook wel dat dit geen leuk nieuws is als je kalverhouder bent.
we worden binnen de grenzen van NL. afgerekend op allerlei plafonds, fosfaat stikstof enz. enz.
ik hoop toch echt dat we in nl. eerst voor de in nl geboren kalveren gaan en niet voor de importkalveren, heeft niks met trump of iets dergelijks te maken.
+2
duitser
@wolfje “import ons voor de voeten gaat lopen”. Maw die hele kalverhouderij maar opdoeken voor de melkveehouders?
En hoe zit dat met importvaarzen of boeren die jv buiten Nederland laten opfokken? Ook onterecht dat ze geen fosfaat opeisen?
En wat denken de akkerbouwers dan over de import van krachtvoer zoals bv graan van buiten Nederland? Dus vanaf nu alleen maar Nederlands graan en ook al is het wat duurder?
Erik!1879
@duitser dan moeten ze ook even de deuren sluiten voor de Nederlandse mest😂😂😂
duitser
@Erik!1879 graag. Maar tis kwestie van tijd dat mest van hier naar Nederland gaat
Erik!1879
@duitser echt niet. In Duitsland is er een tekort. Als er geen mest meer van Nederland naar Duitsland gaat dan krijg je geld voor mest. Is plaatselijk al zo. Mest is gewoon waardevol!
duitser
@Erik!1879 zeg maar hoeveel je hebben wilt. Hier betalen de eersten al 16€ excl btw en opslag.
+1
wolfje
@duitser als het fokvee terug komt over de grens gaan ze in tegenstelling tot mestkalveren gewoon weer fosfaat benutten, ook vervangen ze melkkoeien en komen er geen meer bij omdat het aantal melkkoeien geplafoneerd is.
Voor ieder ander product waarvoor geen landenplafond is zoals bv. graan gaat deze discussie niet op.
Gaat mij erom dat rundvee dat wel fosfaat produceren maar nu (nog) buiten het plafond gehouden worden. Dat is scheef tegenover rundvee wat wel onder het plafond valt.
+3
van Ittersum
@wolfje nukaopbrengst een toegift ? Niet bij mij, dat is duidelijk een bron van inkomsten die onmisbaar is in MIJN systeem.
Ik zie het maar zo, iedereen heeft wel een woordje klaar over de Van Driegroep, maar tis bijna wel de enige die overgebleven is, zegt genoeg over de marges. We hebben elkaar nodig, hunnngeen boterham, wij geen opbrengsten of afzet. En maatschappelijk zou dan niet meer mogen insemineren eerder komen dan afspuiten, dat kan ik u wel vertellen.
Uw mening over de importklaveren versus fosfaatplafond enz. Hoop niet dat dit dan ook geldt voor voer, vee en enz. Kortom , laten we de mogelijkheden die een ieder heeft in de keten niet veroordelen voor ons eigen hachje want dat kan ook gelden voor ons en/of werken tegen ons
+1
wolfje
@van Ittersum beste, ik veroordeel niemand om mijn eigen hachje, heb geen namen genoemd.
Ik gun iedereen het beste.
wil hier gewoon de discussie voeren op basis van argumenten.
of ik de van3 groep nodig ben weet ik niet. Ik weet wel dat ik het zacht gezegd vreemd vindt, dat de mestkalverhouderij groeit terwijl alle andere rundvee wordt verkleind (20% afroming) en dat op basis van import
Lambert1
Ok en jij gelooft de kalvermester @van Ittersum
Ik snap ze ook wel die mesters maar geloof me een beetje het is anders echt !
+1
van Ittersum
@Lambert1 ik zie stallen die in de loop der jaren die leeg zijn komen te staan. En ook jij weet dat een nuka al iets moet zijn anders nemen ze hem al niet meer mee. Als er echt iets aan te verdienen viel was daar ook een markt voor.

Er zijn Mesters die het redden en een goede boterham kunnen verdienen, vraag maar door en dan is het een hele simpele rekensom. Te duur hier , dan de hokken leeg laten of importeren. En geen Nederlandse mesters meer hier geeft een mega probleem voor ons.

De meesten denken te kort en vergeten dat lijfsbehoud van een ander, lijfsbehoud voor ons betekent
wolfje
@van Ittersum dat zou best eens zo zou kunnen zijn, maar wat mij betreft dan ook onder een plafond en dan zeker geen groei vanuit het buitenland.
Ik zeg niet dat de kalverhouderij gesaneerd moet worden.
van Ittersum
@wolfje is al gebeurd. Wees blij , hoe scheef het eerst ook lijkt dat zij nog buitenlandse avonturen kunnen aangaan ten gunste van hun en ons. Geen Mesters geen kalverafzet voor ons en hun, einde melkveehouderij ( inseminatiestop)
puntertje
@van Ittersum v3 is een monopolist die wel degelijk heel veel geld heeft verdiend. Verdienen mag maar de markt compleet naar je hand zetten is laakbaar. Hij heeft bovendien ene Swinkels in dienst die prachtige sprookjes kan vertellen die jij hier de hele tijd na papagaait.
+1
robbies
Quote Reactie van @puntertje:
Hij heeft bovendien ene Swinkels in dienst die prachtige sprookjes kan vertellen die jij hier de hele tijd na papagaait.

Hennie is met pensioen. V3 heeft nu geen gladde prater meer, maar een heel mooie blonde dame gestrikt die Swinkels' werk overneemt
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
ik zie stallen die in de loop der jaren die leeg zijn komen te staan.

Ik zie hier alleen maar stallen bijkomen en ik denk dat de kalverdichtheid hier wat groter is dan bij jou
diezel
Quote Reactie van @robbies:
Ik zie hier alleen maar stallen bijkomen

Heb het hier ook even globaal geturfd. Als eind volgend jaar alle goedgekeurde vergunningen gebouwd zijn kom ik in 5 jaar tijd op 10.000 extra kalverplaatsen in een straal van 7 kilometer. 😮
robbies
@diezel en wat is er de afgelopen 10 jaar al bijgekomen?
Lambert1
@van Ittersum klopt er komen stallen leeg te staan maar er worden ook veel nieuwe gebouwd en er word grof geld in verdiend het klopt deze moeten het wel goed doen maar dan ook kassa ik zeg ook zeker niet dat er geen mesters moeten zijn maar ni blijft er veel hangen bij de contracten mannen . Concurrentie is er miet in die sector dus als het even minder gaat laten ze ze leeg staan . Wij hebben ook wel eens dat we niet aan de melk verdienen maar kunnen niet een leverstop invoeren omdat we het geld nodig zijn hun hebben zoveel macht en geld dat het kan want stal leeg contrakt loopt door dus geld ook . Het is voor ons en voor hun ook beter als er weer een markt komt met meerdere inkopers dan kunnen ze met 500 kalveren ook de koste verdienen voor eigen kop onze ouders kregen meer voor een nuka dan wij nu toen had je vrije markt en zonder al te veel import willen ze de lichtere ook wel weer en dan er bij hoe is het mogelijk dat wij f rechten hebben en hun niet die kalveren schijten toch ook ?
buorman
Quote Reactie van @Lambert1:
Wij hebben ook wel eens dat we niet aan de melk verdienen maar kunnen niet een leverstop invoeren omdat we het geld nodig zijn

En wiens keuze is dat?
Lambert1
@buorman onze keuze ten eerste omdat de meesten het melkgeld niet kunnen missen al denk ik dat het meevalt en omdat je nooit iedereen tegelijk er bij krijgt
+1
Lambert1
@van Ittersum vergeet niet . Ik heb helemaal niets tegen de mesters in tegendeel maar wel tegen degene die 80 proc van de markt in handen heeft bakken geld er in verdient te koste van de melkveehouders ook deels over de mesters . Verdiep je je er maar eens echt in ook in cijfers dan hebben we het er nog eens over
+1
cornelissen
@Lambert1 Als @van Ittersum binnenkort de nieuwe quote 500 aanschaft komt hij de naam van Drie wel tegen
+1
Jan S
Quote Reactie van @van Ittersum:
Succes met die andere gedachte

Heb je enig idee wat de winst van V3 is?
+5
duitser
@demelkboer Geldt dat dan ook niet voor het zuivel? Produceren wat alleen in Nederland wordt geconsumeerd?
Nederland is o zo trots op hun export, maar wanneer buitenland exporteerd naar Nederland staan ze op hun achterste benen. Trump gedachte
demelkboer
@duitser als je in een kringloop denkt, wel
overstekend wild
@duitser ga jij dan de bananen en kiwi's telen die hier geconsumeerd worden
duitser
@overstekend wild mooi man, dames in bananenrokjes
+1
Lambert1
Jan van drie weer precies hoe dat moet ! Veel import drukt de nuka prijzen en heeft een hele goede lobby in den haag en iedereen kijkt er na en geven de kalfjes mee hij gaat zelfs zover dat hij het brengt bij wakker dier enz . dat wakker dier enz . de melkveehouders de schuld geven van de kalver mest praktijken !!
+5
Erik!1879
En dan moet mij nog even iemand proberen uit te leggen dat deze grote sector geen dierrechten heeft en de melkveehouderij maar moet blijven inleveren. De logica ontbreekt mij volledig.
Bietenbrug
@Erik!1879 dat beetje mest van die kalfjes haalt niet aan, daar kun je geen drukte voor maken.
kwarkje
@Erik!1879 op het niveau v3 praten we niet over logica maar euro’s
+1
Komelker
@Erik!1879 mogelijk is van Drie aan het voorsorteren op de komst van dierrechten in zijn sector.
+3
Jan S
Quote Reactie van @Erik!1879:
En dan moet mij nog even iemand proberen uit te leggen dat deze grote sector geen dierrechten heeft en de melkveehouderij maar moet blijven inleveren. De logica ontbreekt mij volledig.

Nou V3 mag in het spelletje meespelen om de Nederlandse veehouders wetjes op te leggen. Onder andere door steeds meer informatie te verzamelen en eisen te stellen.Als hij doet wat hem gevraagd wordt, mag hij zijn beloning zelf vast stellen en zijn imperium verder uitbreiden. Hij staat niet zonder reden in de quote 500.
+2
m uut m
@Jan S
Jij begint aardig zielig te worden met jouw complottheorieën.
Ga leven !
+1
Jan S
Quote Reactie van @m uut m:
Jij begint aardig zielig te worden met jouw complottheorieën.Ga leven !

Nou, nou heb ik jou gekwetst door je grote vriend V3, die bij jou het ook verrekte om je kalveren af te nemen eens tegen het licht te houden?
Vertel mij dan maar wat zijn winst was per kalf? Ik weet dat zijn totale winst voor belastingen op 125 miljoen lag in 2016. En een eigen vermogen van meer dan 700 miljoen. Daar kan hij jouw kalfjes natuurlijk niet voor gebruiken. En V3 maar maatschappelijk verantwoord ondernemen (vandriegroup.nl/voorlichting/nieuws/…). Ik hoop je met dit soort berichten over V3 blij en gelukkig te maken. En anders wordt je misschien wel blij door ons nog eens sterk verhaal verhaal te vertellen hoe geweldig jou resultaten zijn. Het liefst met boekhoudcijfers.
+2
m uut m
@Jan S
Rustaagh
Hoe kom je erbij dat van3 míjn kalfjes niet afneemt.
De helft van de kalfjes gaat na van3 de andere helft naar Klarebeek.
Als van3 kalfjes niet wil is dat zijn zaak.
Waarom zou hij slechte kalveren op zetten ?
Jan S
Quote Reactie van @m uut m:
Hoe kom je erbij dat van3 míjn kalfjes niet afneemt.

Dat heb je hier wel eens vertelt dat hij je jersey kalveren niet wou afnemen en jij die zelf liet slachten en ook vermarkte. Maar jij bent van ras veranderd, van jersey naar blaarkop als je ons juist geïnformeerd hebt als ik dus kan dat de situatie veranderd hebben.

Quote Reactie van @m uut m:
Waarom zou hij slechte kalveren op zetten ?

Nou omdat ze verschrikkelijk verantwoord ondernemen.................................................., maar alleen als het een hoop poen oplevert.
m uut m
@Jan S
Niemand wil zuivere jersey stierkalveren in de mesthokken.
Maar jersey keer bb is geen probleem.
Vandaar dat we zelf geen jv aanhielden.
Lambert1
@Jan S jij snapt het ! Nu hopen dat er eens wat meer over bekend word in de media
+2
buorman
@Lambert1
Als jullie niet willen dat van3 rijk word van jullie kalveren moet je hem niet leveren, hoe moeilijk kan het zijn?
Lambert1
@buorman heel moeilijk ! omdat via een ander de kalveren via een omweg 9 van de 10 keer bij hem komen .
buorman
@Lambert1
Even vasthouden tot van3 ze niet meer wil
Lambert1
@buorman ha ha en dan ? Trouwens onze gaan er niet heen
+1
buorman
@Lambert1
jou keuze jou verantwoording/probleem, van3 mocht er niet rijk van worden toch?
Lambert1
@buorman het maakt mij niet uit of hij rijk word hoor maar het maakt me wel uit dat de nuka s te weinig opbrengen . Jij dan ?
buorman
@Lambert1
Weinig? Alle waar is naar z'n geld
Lambert1
@buorman dat ligt er aan . Is er markt is er monopoly of erger is er iemand met monopoly die zijn eigen zakken vult (wat niet erg is ) maar heel erg vult over de rug van een ander en zonder dat de meeste het weten alles in de vleeswereld op koopt dus steeds machtiger word . Kortom ??? En uh jij dan ? Mester ? handelaar ? Swinkels ? Of ?
+2
Jan S
Quote Reactie van @buorman:
Als jullie niet willen dat van3 rijk word van jullie kalveren moet je hem niet leveren, hoe moeilijk kan het zijn?

Hij mag best rijk worden van onze kalveren, maar niet over mijn lijk. De kalverprijzen zitten sinds V3 de hegemonie heeft overgenomen (met sluiten van de markten) op een stabiel laag nivo. En V3 heeft stabiel hoge winsten. Wrijf de stront eens uit je ogen. Jij denkt dat Shell ook concurreren met brandstofprijzen?
+3
PIONIER
Iedereen zou het zelfde doen als v3 als ie de mogelijkheid had. Melk duur leveren. Alle toeleverende bedrijven voor half geld bedingen. Als je het niet verkroppen kunt gewoon geen kalveren meer leveren. Schiet maar. En hoeveel melkveehouders hebben er uitgebreid? Helaas hebben sommigen verkeerd gegokt!
+1
Jan S
Quote Reactie van @PIONIER:
Iedereen zou het zelfde doen als v3 als ie de mogelijkheid had. Melk duur leveren.

Ja zolang het voorbestaan van de afnemer gegarandeerd is. Leven en laten leven.
Maar begrijp ik hieruit dat jij uitbuiten en uitgebuit worden een prima strategie vind? Ik zou niet graag bij je werken als je deze instelling hebt en er naar handelt.
PIONIER
@Jan S zorg dan dat je ze duurder vermarkten kan of zelf vet mesten. Hoe moeilijk kan het zijn
+1
Lambert1
@PIONIER moeilijk met v3 aan de macht
+4
cs-agrar
En al die importkalver hangt natuurlijk ook een KalfVolgSysteem aan... En KalfOK, en weet ik waar wij via NZO de kalversector (lees v3) nog meer mee sponsoren terwijl er ondertussen steeds minder voor kalver betaald wordt. Die buitenlandse importkalver hebben natuurlijk ook allemaal de hoogste gezondheidstatussen..
Elvis
@cs-agrar die ierse kalveren zijn 6 weken oud en en fh kruislingen hebben ze haast geen werk aan. Sterkste verhaal wat ik laatst hoorde was dat van 3 zn rol als " ketenregisseur" kwijt was door concurentie van andere integraties en daarom geen goede prijs kan betalen
+3
cs-agrar
@Elvis 6wkn, dat moet jij eens proberen.. V3 is aan alle kanten prijzen aant drukken en we laten het nog toe ook. Heb het al eerder geschreven, de handelaren zijn zn loopjongens, meer niet. Vee & Logistiek wil uit KVS stappen, krijgen nu alle gezeik over zich. Hebben er leuk aan verdiend, gedwongen heel stel leden dr bij, zijn er nu mee klaar. Gevolg, v3 alle touwtjes in handen... het was voorspeld. Eerst die grenzen nu maar eens dicht voor lage gezondheidstatussen.
huske
@cs-agrar Oostblok, kalveren 4 weken oud. Op papier maar 2 weken. Meestal nog met een vleesras gekruist en in het hok voor minder dan dat ze hier in Nederland moeten betalen. Zou wel gek wezen om dan Nederlandse kalveren voorrang te geven. Als je verandering wil dan moet je bij politiek den Haag wezen om wetten te wijzigen of maken
Jan S
Quote Reactie van @huske:
Als je verandering wil dan moet je bij politiek den Haag wezen om wetten te wijzigen of maken

Ja daar hebben we hele goede ervaringen mee 😆 , maar niet heus 😞
Elvis
@cs-agrar probleem word dan wel NL klaveren met lage status
puntertje
Quote Reactie van @Elvis :
die ierse kalveren

Eens even denken, voorjaar 2001 was er toen ook niet iets met Ierse kalveren? In de discussies die momenteel spelen zou een dergelijke gebeurtenis leiden het verspelen van het laatste beetje goodwill van de sector en volgt het botte bijl scenario. Let wel, vele extremistische actiegroepen zitten er stilletjes op te hopen.
Case max
Nuka prijzen knallen naar beneden nu kan er nog wel bij
tok achterhoek
Heb spijt met de vrije kalvermesters nu, kost bakken met geld nu.
Pluto
Als er minder kalveren worden geboren door drachtigheid problemen door de hitte is geen verrassing . Er zijn kalverplaatsen en er is van te voren afzet geregeld dus de kalveren dienen wel te worden opgezet ongeacht waar ze vandaan komen . De kalversector is HET parade paardje van de voerleverancier , het is een constante afzet\omzet welke lang van te voren kan worden gepland !!. Je praat over veel dieren op 1 locatie ,dat betekent efficiëntie in optima forma .
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest , melkveehouderij , sterk , kalveren , voer , rvo , dieraantallen , was en buitenland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!