Brussel eist harde garanties van Nederland

Het grond- en oppervlaktewater in Nederland moet vanaf 2027 aan alle Europese eisen voldoen, oftewel in 'goede toestand' verkeren. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er actieprogramma's.
Het vijfde programma Nitraatrichtlijn loopt tot eind dit jaar. Het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn loopt van 2018 tot en met 2021.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Maatwerk is de weg naar schoner water

Nederland moet in Brussel een plan op tafel leggen dat de komende vier jaar zorgt voor minder stikstof en fosfaat in grond- en oppervlaktewater. 'Wat gevraagd wordt, is maatwerk. Daar zijn steeds meer betrokkenen het over eens', aldus Leo Joosten, programmamanager zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn bij LTO Nederland.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

weideboer
Het einde is nog niet in zicht of misschien voor sommigen juist wel 😔 Wal keert keihard het schip en daar maakt het niet uit of je groot, klein, bio of gangbaar bent.

Je zou er moedeloos van worden,
+3
JanCees
Gezien de achtergrond en het CV van Leo Joosten en zijn opmerking over de aandelen van landbouw in N en P in oppervlaktewater ziet het er niet best uit voor de inhoud van het zesde NAP.
Mogelijk dat Leo eerst eens met Geesje Rotgers gaat praten voor hij stelling kiest.
Wilbert
@JanCees beetje rancuneuze uitspraak...
Deze man heeft een groot netwerk en benoemd de moeilijke punten, maar ook dat het al goed gaat in grote delen van het land. Ook dat nog lagere bemestingsnormen niet de oplossing zijn, wel het slimmer / efficiënter omgaan met je (mais)land. Inhoudelijk niet veel anders dan Geesje.
JanCees
@Wilbert allesbehalve rancuneus.
Ik heb gewoon Google gekeken naar CV en hier en daar wat publikaties bekeken waar hij aan mee heft gewerkt pbl.nl/publicaties/nutri%C3%ABnten-op-hun-plek/
En zo zijn er nog een paar.
Dus mijn voorlopige conclusie is dat als je bij een club werkt die het voornamelijk van de tegenstanders moet hebben qua werk je op zn minst genegen bent niet al te kritisch te zijn.
Wiens brood men eet?
jordi 1455
@JanCees Zelfs in de Oostervaartse plassen worden de fosfaat en stikstofnormen overschreden, maar daar hoor je niemand over.
cdn.thinglink.me/api/image/…'
JanCees
@jordi 1455 ik zou je hier heel graag heel erg uitgebreid op antwoorden maar kan dat op dit moment helaas nog niet doen maar over een maandje moet je hier nog maar eens aan denken en dan zeg je vast oeps dat wist hij toen al
Dre van Helmond
@jordi 1455 Vooral onder natuurgebieden word de nitraat norm overschreden.
Maar ook daar krijgt de landbouw de schuld van.
Depositie heet dat .
Vermesten van natuurgebieden word het ook genoemd.
En ik weet zeker dat er veel minder depositie vanuit de veehouderij is door de luchtwassers.
Over verkeer word niet gesproken!
+3
cs-agrar
Eerst eens even kijken waar het probleem werkelijk zit
robbies
Stel je voor dat Brussel derogatie voor 2018-2022 alsnog afkeurt. Dan is er een blijvende wig gedreven tussen intensief en extensief. Grondgebonden en bioboeren zouden dan weleens de staat kunnen aanklagen voor gederfde inkomsten vanwege de verplichte afvoer van dieren.
Wiebren
@robbies hoezo alsnog? Er is niet eerder een aanvraag mogelijk dan wanneer het nieuwe (6e) actieprogramma is goedgekeurd.
+1
robbies
@Wiebren kom op. Hoe vaak is het reductieplan niet gelegitimeerd met het argument dat we een goed perspectief hebben op goedkeuring van de volgende derogatie aanvraag? Of trek je die keutel nu ineens in?
+1
Wiebren
@robbies alsnog + intrekt impliceert dat er al iets is toegezegd door EU. Dat is niet zo.
Door huidige fosfaatreductie is de huidige derogatie veiliggesteld. Die loopt echter eind dit jaar af. Willen we kans maken op een nieuwe dan moeten we:
- en onder plafond komen dit jaar
- en daar onder blijven (via fosfaatrechten)
- en een nieuw actieprogramma goedgekeurd krijgen (met maatregelen die zorgen dat we nitraatdoelen eindelijk eens halen op zand en zicht op goede kwaliteit opp.water in 2027).

Geen van deze drie mag falen als we een nieuwe derogatie willen hebben voor 2018-2021
robbies
@Wiebren dus het P-plafond afschaffen is geen inzet?
+2
Wiebren
@robbies geen realiteit. Inzet is het vast (niet meer mijn pakkie an, je moet een ander slachtoffer zoeken voor je filosofieën )
robbies
@Wiebren filosoferen is LTO niet vreemd. Je zou maar vertrouwd hebben op de woorden van LTO en je stal niet vol hebben op 2 juli. Ben je mooi in de aap gelogeerd
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Je zou maar vertrouwd hebben op de woorden van LTO en je stal niet vol hebben op 2 juli. Ben je mooi in de aap gelogeerd

Je kan er niet van op aan wat ze zeggen, ook van Wiebren niet, das nu wel duidelijk. Wisten ruim van te voren van alle problemen af, en puntje bij paaltje zagen ze het opeens niet aankomen. Moesten zich heel diep schamen en er eens een keer publiekelijk excuus voor maken. Maar nee, met elke volgende maatregel gaat het weer net zo
Harry K
@Wiebren Je tweede punt, onder het fosfaatplafond blijven.
Je brengt dat hier steevast weer in verband met de fosfaatrechten.
Een mogelijk scenario is immers ook dat de huidige reductie uiteindelijk prima lijkt te werken, het benodigde uitzicht op verlenging van derogatie niet kan worden aangetoond, en om aan de geëiste nitraatdoelen te kunnen voldoen de huidige fosfaatreductie een onderdeel wordt van het nieuwe actieprogramma?
Wilbert
@robbies zou zo maar kunnen dat de Nederlandse GroenLinks overheid voorstelt om areaal mais te beperken op zandgrond... zo op het eerste gezicht de makkelijkste oplossing.
Lijkt het mij toch verstandiger om zelf met andere voorstellen te komen om maïsteelt in stand te houden.
m uut m
@Wilbert
Dus je weet de oplossing wel.
Bijkomend voordeel minder soja import
+4
Noorderling
@Wilbert laten ze maar alleen derogatie op grasland geven en grond dat jaar rond groen is zoals wintertarwe en wanneer je mais als striptill door groenbemester zaaid.

Kunnen allerlei schijnconstructies met grond bij derden op naam ook direct afgeschaft worden.
Coen
Quote Reactie van @Noorderling:
alleen derogatie op grasland

juist, alleen derogatie op grasland 300 kg N 😄
Wilbert
@Noorderling ik vraag me af of dat voldoende is? Met 170 kg N op zand op mais haal je nog niet altijd de normen voor grondwater.
Ps. Er is ook een lange termijn uitspoeleffect, kan wel 20 jaar duren.
robbies
@Wilbert daar heb je gelijk in. De norm wordt nu ook al niet gehaald, terwijl bouwland nu al op 170 kg N zit
Wiebren
@robbies dat ligt meer aan de teelt dan aan de norm
robbies
@Wiebren zelfs als je aanwendnorm halveert, zal de norm niet gehaald worden
+1
robbies
@Wilbert ik denk dat de kans groter is dat er een sterkere grondgebonden eis komt ipv teeltbeperking. Daar heb ik geen problemen mee
Wilbert
@robbies en leg nu maar s uit hoe dit de grondwaterkwaliteit op zand onder mais verbetert...
robbies
@Wilbert omdat er dan minder vee komt en dat blijkt de agenda te zijn. Wees niet blind voor ontwikkelingen. Als je denkt dat er geen strengere grondgebondenheid komt, dan sta je buiten de realiteit
Wilbert
@robbies je geeft geen antwoord op de vraag. Minder vee, minder mest voor verwerking / export, maar nog net zoveel mest op eigen land.
robbies
@Wilbert minder vee is minder mest. Dat is de redenatie in Den Haag. Dat het niet logisch is ben ik met je eens, maar de logica in ons mestbeleid is al langer zoek
Wilbert
@robbies de politiek houdt inderdaad van deze oneliners. De ambtenaren daaronder zijn gelukkig wel wat slimmer.
Mbt grondgebondenheid, ik denk dat pas bij een norm van 1,5 gve per ha het aantal koeien in nl wordt geremd.
JanCees
@robbies volgens mij 3 rechtszaken deze week maar denk dat de rechter voor de staat kiest daar wordt de komende weken de nodige invloed vanuit EZ op gezet.
robbies
@JanCees Laten we toch hopen dat er niet met de Trias Politica gespeeld wordt om dit allemaal te regelen. Zoveel vertrouwen heb ik nog wel in de rechtsstaat. En ik weet dat jij intelligent genoeg bent om daar ook op te vertrouwen.
JanCees
@robbies dan moet ik je teleurstellen ik heb de afgelopen jaren een aantal keren gezien en ervaren dat onafhankelijke rechter tot een verbzaingwekkende uitspraak kwam waarbij de staat wel degelijk de nodige invloed inbracht.
robbies
@JanCees dat zullen wel zaken zijn waar het landsbelang zwaar telde. Ik heb in deze zaak sterk het idee dat de overheid liever geen bemoeienis heeft. Anders hadden ze het vertrouwen nooit aan de sector gegeven. Dat was misschien wel beter geweest, maar zou wel ten koste zijn gegaan van de ambities van sommige collega's
+1
@JanCees Ik heb hier niet alle reacties gelezen jan cees , maar er word VAAK geen recht gesproken. Beschamend in een democratie.
Noordoost
Laten we hopen dat de derogatie niet meer wordt verlengd, geeft 2 voordelen:
Geen fosfaatrechten
En hier op dit forum niet langer het gezeik over welles/nietes
vrije boeren
@Noordoost derogatie of geen derogatie fosfaatrechten komen er , Wordt nu al vol op voor betaald
Noordoost
@vrije boeren volgens mij is het zo dat als er geen derogatie komt dan ook geen fosfaatrechten
vrije boeren
@Noordoost Reken er maar op dat de fosfaatrechten er gaan komen .Derogatie is alleen een excuus om de touwtjes weer in handen te krijgen
Greidboer
@vrije boeren Niemand dwingt je om nu al fosfaatrechten te kopen.
vrije boeren
@Greidboer echt wel als je een groeier bent of starter dan moet je kopen of toren hoge boetes betalen
Rondhus
@vrije boeren of een bord in de tuin
vrije boeren
@Rondhus klopt ze staan met de rug tegen de muur .
Pluto
Met deze normen neemt de bodemvoorraad zo sterk af dat de uitspoeling weer toeneemt , aldus wur. We strooien zwavel ; natrium; koper; kali; enz in meest extreme hoeveelheden .
De veehouderij aangevoerd door LTO doen er alles aan om substraat in welke vorm dan ook als groen idee te vermarkten ,,,,,, echter de akkerbouw wil het niet!!!. Groen fosfaat en struviet is een mooi verhaal echter de prijs is gerelateerd aan de kunstmest en niet aan het kostprijs idee plus een marge . Bovendien is er een ander probleem namelijk er zit te veel niet in en dit zal worden recht getrokken met vloeibaar dan wel korrel vorm met de bijkomende kosten .
Porky
Het gaat goed, nog ff en we zitten met een D66 en Groen Links regering, want deze geluiden uit Brussel zijn koren op hun molen , dus agrarisch Nederland ,maak je borst maar nat , hoop toch wel dat Rutte en Buma hun rug recht houden, want anders word boeren hier onmogelijk
jordi 1455
Kan Brussel niet 1 keer uitzondering maken? die zuid Europese landen komen ook met dit soort dingen weg.
+1
Porky
@jordi 1455 NEE , want ze weten dat wij altijd " het braafste jongetje " van de klas zijn, en braaf doen wat er gezegt word, dit moeten ze eens in frankrijk of Italië flikken, moeten ze daar eens wagen de boeren met hun rug tegen de muur te zetten, word HOOOG tijd dat LTO eens zegt " EN NU IS HET GENOEG , we pikken NU niks meer v brussel
Wiebren
@Porky woon je in de buurt van @Detukkeroettwente en @Gait oet klooster ofzo?
storm
@Wiebren Porky z'n naam doet vermoeden dat ie ooit varkens heb gehad of met een zeug in bed ligt😂!
Voor de rest is ie wars van elke vorm van organisatie. Is ook tevreden met een melkprijs zonder plus!
Ik zal vandaag wel weer de nodige commentaar krijgen van Porky maar ik heb wel trek in een karbonaadje of speklap🍖
Porky
@storm ja je kan de melk prijs wel gaan verhogen, maar daar kunnen sommige boeren niet tegen, dan gaan ze weer gekke dingen doen, en wat organisaties betreft, vind jij het " zo geweldig " wat ze voor jou uit het vuur slepen? Tot nog toe heb je alleen maar in moeten leveren, en kom niet met het gelul van " als ze niks hadden gedaan was het nog erger geweest " want dan kenbik er ook nog wel een paar.
Porky
@Wiebren hoezo? Mogen diebgeen mening hebben dan?
+3
@Wiebren Prima dat je ZO reageert wiebren, maar zeg nou eens eerlijk we worden bedonderd, met het fosfaat /amoniak/methaan /lachgas verhaal . En als ik de CO 2 uitstoot erbij pak en dan zie dat het vliegverkeer erbuiten word gelaten gemakshalve, dan ben ik er helemaal klaar mee met dit gezwam !!!
+3
Cornelis
@Porky Ben je lid van LTO dan?
Porky
@Cornelis NEE gelukkig niet, want behalve ouwehoeren doen ze niet veel, ik snap werkelijk niet dat als je met beleidsmakers aan tafel zit En niet anders doet dan ontlokken, trek je bek eens los, en laat weten dat je dr bent
+4
Cornelis
@Porky Maar je zit hier wel heel hard te gillen wat LTO moet doen, wordt dan eerst lid, dan heb je recht van spreken.
Porky
@Cornelis Hahaha ,jij bent lid , en ze doen ook niks voor je, heel veel ontevreden leden , en velen denken lid maatschap op tezeggen, dus zoooo goed is "jou" organisatie dan toch ook weer niet . Hahaha Langzaam Ten Onder
+2
Twentsch Land
@Porky

Er zal nooit een team of organisatie komen die precies gaan doen wat je wilt !
+1
storm
@Porky ze vragen nog bestuurders met visie! Iets voor jou want schijnbaar weet jij wel hoe het allemaal moet?
Ik zal op jou stemmen als er eventueel tegenkandidaten zijn.
Je hebt er tijd genoeg voor want je bent sinds heel kort heel actief hier!
Zal miss Piggy ook heel blij mee zijn dat jij buitenshuis de problemen in kaart brengt!
Porky
@storm ik trek mn bek wel open hoor, dat is beter dan pappen en nat houden , en op vergadering en ja knikken terwijl je de consequenties niet kent, en dan later op dit soort sites van je af tuffen
Erco
@Porky dat laatste is zelfkennis?
Ohzo
@storm men wil helemaal geen bestuurders met visie. Is alleen maar lastig..
Wilbert
@Porky ben je wel lid van een andere standsorganisatie?
Of ben er zo eentje van, ik draag niets bij, maar profiteer wel?
Porky
@Wilbert nee hoor ik profiteer nergens van, niet van toeslag rechten, enz enz, ik hou mn eigen broek wel op, ik wil niet dank u wel hoeven zeggen , want daar houden ze jullie mak mee, oooh u heeft dat niet op orde of dat klopt niet, ja datbkostbu 5% korting op uw toeslag, toch gezopen man, stel dat ze dat in elk bedrijfstak deden. Denk dat t gauw oorlog was
Twentsch Land
@Porky

Heb je wel de mogelijkheid(gehad) om voor toeslagrechten in aanmerking te komen ?
Porky
@Cornelis ben benieuwd of ALLE lidstaten de boel op orde hebben? En dr word ff gemakshalve vergeten dat wij met de rivieren het putje v an de EU zijn. Is dat al eens onderzocht?
harke
We weten allemaal allang dat dit het laatste jaar derogatie in nl is.
Alleen willen we er nog niet aan geloven. .....
Twentsch Land
@harke

Och waarom !!!

Kans is groot dat het niet blijft zoals het nu is .... maar helemaal niks zal het ook niet worden.....tussen wat nu is en geen derrogatie zitten ook nog genoeg varianten....
janv
Quote Reactie van @harke:
We weten allemaal allang dat dit het laatste jaar derogatie in nl is.Alleen willen we er nog niet aan geloven. .....

Belang van derogatie is zo groot(anders nog 400000 gve weg)dat de de hele sector inkl de banken er alles aan doen om deze voor komende en jaren daarna te behouden.
Geen derogatie kost meer dan 1000000000 euries per jaar volgens geleerden.En dat geld moeten alle boeren ophoesten.
+2
robbies
@janv geef mij eens aan waarom dat ik als niet-derogatieboer zonder mestafvoer geld kwijt zou zijn als de derogatie verdwijnt
pieta
@robbies Jij bent de uitzondering. Maar geen derogatie geeft ook weer andere problemen. Heleboel grasland op de kop voor mais. Een deel aardappelteelt oppakken samen met akkerbouwer. En voor het merendeel van de veehouders in NL kost het gewoon geld als de derogatie er niet meer komt tenzij je dunne fractie in mag zetten ipv kunstmest.
robbies
@pieta de blijvend grasland regeling is er ook nog he
pieta
@robbies ? Hoe werkt die dan volgens jou?
robbies
@pieta op dit moment is al het grasland ouder dan 5 jaar aangemerkt als blijvend grasland. Dat is een virtueel oormerk, want als land in geheel hebben we voldoende grasland. Als het scenario dat jij schetst uitkomt en er massaal grasland omgeploegd wordt en we minder grasland hebben, dan grijpt Brussel in. Al het geoormerkte grasland moet dan verplicht grasland worden. Wie weigert wordt beboet.
pieta
@robbies Ik heb het even nagelezen. Dan kan ik slechts de helft van mijn grasland ongestraft omploegen. Doen we dat toch. 😁
+1
robbies
@pieta dat mag dan wel. Ik denk alleen dat het virtuele oppervlakte blijvend Grasland groter is dan we denken. Dat zelfs jij het even moet nazoeken, geeft aan dat lang niet allemaal weten dat hun grond virtueel blijven grasland is.
familie pelle
@pieta
80 % grasland om te voldoen aan je vergroeningsverplichting en dus het verkrijgen van toeslagrechten.
pieta
@familie pelle Dat is 75% volgens mij maar er zijn ook wel andere manieren.
Coen
@janv , en jij verwacht dat van zoveel geld ons nieuwe landsbestuur op voorhand wakker gaat liggen?
janv
Quote Reactie van @Coen:
en jij verwacht dat van zoveel geld ons nieuwe landsbestuur op voorhand wakker gaat liggen?

Ja
Coen
@janv , je kunt daar in dit stadium geen enkel peil trekken op de huichelaars van VVD en CDA
+1
janv
Quote Reactie van @Coen:
je kunt daar in dit stadium geen enkel peil trekken op de huichelaars van VVD en CDA

Waarom vraag je het dan aan mij....

Btw,vraag me wel af of je zulke grote woorden moet gebruiken over mensen die naar mijn mening hun nek uitsteken om er nog iets van te maken in dit land.
+2
vofjagtenberg
@janv Je kunt het ook anders stellen: Derogatie heeft er voor gezorgd dat er 400.000 koeien extra gehouden konden worden. Is het dan niet logisch om de krimp hier weg te halen?
vaak
@vofjagtenberg Even iets anders.
Wij als Brabanders zijn vandaag fietsen en kwamen in de buurt van Woudenberg een bedrijfsbord tegen met jullie naam erop.
Zijn jullie dat ook?
Aan de andere kant vd weg zijn groepsaccomodaties.
vofjagtenberg
@vaak Wij zijn ook Brabanders, dus dat lijkt me sterk. Zitten net onder Gorinchem.
vaak
@vofjagtenberg Jammer, anders hadden we even een bakkie gedaan.
vofjagtenberg
@vaak Kan altijd nog.
janv
Quote Reactie van @vofjagtenberg:
Je kunt het ook anders stellen: Derogatie heeft er voor gezorgd dat er 400.000 koeien extra gehouden konden worden. Is het dan niet logisch om de krimp hier weg te halen?

Dat zijn krap 30 melkkoeien per boer,het kraakt het kreunt nu al met 10 koeien per boer die weg moeten.
vofjagtenberg
@janv Bedoel de boeren, die aan derogatie meedoen. Schijnt toch zo'n 90 % te zijn. Dan worden het ongeveer 11 koeien. Niet grondgebonden, zonder derogatie, buiten beschouwing gelaten.
robbies
@vofjagtenberg Mijn buurman van 60 melkt al 35 jaar 40 koeien. Moet ik m bellen om te vragen of hij 11 koeien wil opruimen of doe jij het?
vofjagtenberg
@robbies Als dit het besluit van de rechter wordt, wil ik hem best bellen.
robbies
@vofjagtenberg LOI- cursusje rechten volgen misschien? Een rechter maakt geen wetgeving, hij toetst het. Als de rechter het hele plan naar de prullenmand verwijst, dan mag LTO gaan broeden op een nieuw plan
vofjagtenberg
@robbies Ten eerste: Hoe komt het dat de beste man 25 % moet korten?
Ten tweede: Omdat hij aan derogatie meedoet, mag hij extra mest aanvoeren, begrijp ik?

Volgens mij is dit de insteek van de bio- en grondgebonden boeren, wat ze bij de rechter aankaarten.
robbies
Quote Reactie van @vofjagtenberg:
Bedoel de boeren, die aan derogatie meedoen. Schijnt toch zo'n 90 % te zijn. Dan worden het ongeveer 11 koeien. Niet grondgebonden, zonder derogatie, buiten beschouwing gelaten.

Ik reageerde hierop. Je stelt dat het 11 koeien per bedrijf zijn.

ik ken niet de inhoud van de aanklacht. dat zullen we woensdag en donderdag wel horen
vofjagtenberg
@robbies Dat was een reactie op janv. Die stelde dat alle boeren gemiddeld genomen 10 koeien op moeten ruimen, met het huidige beleid. Als je dit dan alleen bij de derogatiebedrijven neerlegt (wat ongeveer 90% van de bedrijven is), kom je ongeveer op 11 koeien uit. Gemiddeld genomen.
+1
duitser
Quote Reactie van @robbies:
Mijn buurman van 60 melkt al 35 jaar 40 koeien. Moet ik m bellen om te vragen of hij 11 koeien wil opruimen of doe jij het?

Ik kom het hem wel persoonlijk vertellen, breng ik gelijk de veewagen mee
+1
jvt
@janv alle nederlandse boeren, en die zijn in europa toch al niet zo geliefd bij collega's, jammer maar helaas, terecht of onterecht. Meeste landen vinden het wel prima als dat bedrag met die veel nullen over die 17.000 melkveehouders wordt afgewenteld, ieder voor zich en god voor ons allen. Let op; niet direct mijn mening maar europa is groter dan nederland alleen
janv
Quote Reactie van @jvt:
alle nederlandse boeren, en die zijn in europa toch al niet zo geliefd bij collega's, jammer maar helaas, terecht of onterecht. Meeste landen vinden het wel prima als dat bedrag met die veel nullen over die 17.000 melkveehouders wordt afgewenteld, ieder voor zich en god voor ons allen. Let op; niet direct mijn mening maar europa is groter dan nederland alleen

Beste Joost,dan kom jij op andere plekken als ik in de eu,als ik collega,s spreekt buiten ons kikker landje dan is er juist vaak bewondering...
+1
robbies
@janv het is toch echt zo dat NL en Ierland door de rest van Europa wordt aangezien als veroorzakers van de lage melkprijs. De buitenlandse melkveehouders kijken met argusogen naar NL en de investeringen die hier gedaan worden/zijn. Maar ik betwijfel of ze die ambities bewonderingswaardig vinden. Ik denk eerder overbodig
pieta
Quote Reactie van @robbies:
toch echt zo dat NL en Ierland door de rest van Europa wordt aangezien als veroorzakers van de lage melkprijs.

En hij is al weer hersteld zonder dat wij minder zijn gaan melken. Maar dat wij in NL beperkt moeten worden lijkt me duidelijk. Anders hebben ze hier elk jaar 10% meer melk. En die 10% meer zijn elk jaar meer liters. 😁
achterhoeker2
@janv dat bewonderen is aardig bedoeld, de waarheid is dat we veel te zwaar gefinancierd zijn en ons zelf fosfaatrechten opleggen.
Voor 10 jaar geleden zeiden we dat Denemarken het lichtend voorbeeld was met haar schaalvergroting.
De realiteit is dat bij een vrije markt (wisselende rentes en marktprijzen) de conservatief gefinancierde bedrjjven/landen het beter gaan doen.
janv
Quote Reactie van @achterhoeker2:
dat bewonderen is aardig bedoeld, de waarheid is dat we veel te zwaar gefinancierd zijn en ons zelf fosfaatrechten opleggen.Voor 10 jaar geleden zeiden we dat Denemarken het lichtend voorbeeld was met haar schaalvergroting.De realiteit is dat bij een vrije markt (wisselende rentes en marktprijzen) de conservatief gefinancierde bedrjjven/landen het beter gaan doen.

Tis overal wat,boeren elders hebben weer andere belemmeringen.Franse boer gaat ook liever ploegen dan stront spuiten in parijs.
Coen
@janv , dan spreken ze je allemaal naar de mond 😞
harke
Ga er maar vast aan wennen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , stikstof , fosfaat en brussel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
104
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN