SGP wil fosfaatreductieplan over verkiezingen heen tillen

Als het aan de SGP ligt, wordt de goedkeuring van het fosfaatreductieplan door de Tweede Kamer over de verkiezingen heen getild. Dat zei landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf, maandagmiddag tijdens een verkiezingsbijeenkomst op proefbedrijf Zegveld.

Deel dit topic

Reacties

+3
storm
Is ie nou de weg kwijt!
+1
vaak
@storm ik dacht dat de sgp voor de boeren Is maar nu willen ze nog langer onduidelijkheid!!
jolanda-jacobi
@vaak De knelgevallen hebben helemaal geen duidelijkheid, dus laat ze het plan maar eerst uitwerken ook voor de knelgevallen voordat het in gaat. Hoe kun je een plan in laten gaan terwijl er nog helemaal geen knelgevallenregeling is voor 2017.
Boerderie
@storm Één van de grote problemen is dat veel kamerleden totaal geen feeling of affiniteit met de praktijk op een boerenbedrijf hebben. Hoe kunnen zij dan oordelen over ingrijpende interventies voor de toekomst op deze bedrijven?
+1
sil
Door dergelijke mannen krijgen wij geen duidelijkheid, en worden de problemen alleen maar groter..........Mooi lullen Elbert en geen daadkracht tonen. Zo hebben we er meer van, helaas.
+12
nederlandse boer
Uitspraak van Dijkgraaf getuigt van doordachtheid. Het heeft geen zin om met iemand in Den Haag afspraken te maken die a. niet voor de sector gaat en b. over 6 wkn definitief weg is.

Bij het huidige GVE-plan wordt de gevraagde hoeveelheid in Brussel met een 50% plus doorvertaald naar de sector. Waanzinnig natuurlijk! Tel je hierbij op de het POR-verhaal dan zit je bijna op een verdubbeling aan totale fosfaatreductie t.o.v. wat Brussel vraagt. Opnieuw komt hier de dubbele agenda (dieraantallen reduceren als doel op zich) naar voren. Hierdoor alleen maar verliezers in de sector voor 2017.

Dus lof aan de uitspraak van Dijkgraaf.
+2
sil
@nederlandse boer dus jij denkt echt dat we hier zonder beperkingen van of dieraantallen of fosfaat door kunnen boeren, gedragen door onze eigen bevolking en de de europese unie.
Of we nu gebeten worden door de kat of de hond, ik heb het liever duidelijk. Ik denk dat we nu nog een kattebeet hebben ( 80 % vd bedrijven) maar uitstel betekent wel dat de hond in de buurt is.
+1
cjw73
@nederlandse boer is weer een reactie voor eigen belang en niet voor de sector.
We zitten op duidelijkheid te wachten.
jolanda-jacobi
@cjw73 Wel duidelijkheid voor alle boeren en niet voor 80%. Voor de knelgevallen is nog niets geregeld voor 2017, dus laat ze dat maar eerst uitwerken.
cjw73
@jolanda-jacobi blijft de vraag wat is een knel geval. Iedereen ziet zichzelf als knelgeval.
1975
@nederlandse boer en Roverheid snappen het. Eerst van Dam weg, en dan kan je pas schoon schip maken.
+1
cjw73
@1975 als we het van Nederlandse boer moeten hebben schijten we erg dun. Die is alleen uit op eigen gewin en verder niks. En van Dam heeft bij mijn weten weinig fout gedaan. De groeiers hebben het teveel aan koeien aangeschaft en niet in opdracht van van Dam hoor.
KOC1981
Nu dacht ik echt dat dit een man met visie en daadkracht was. mooi niet. dat valt me zwaar tegen.
tok achterhoek
@KOC1981 u zegt het verkeerd, wel visie maar geen daadkra cht
+5
Twentsch Land
Om het over de verkiezingen heen te tillen en voor een nieuwe regering hier mee aan de slag gaat zitten we waarschijnlijk al in 2018 ... realiteit is doei derogatie.
+4
m uut m
@Twentsch Land
De hele handel opblazen is nog steeds de beste oplossing.
Het fosfaatrechten stelsel gaan ons een veelvoud kosten van wat de derogatie ons eventueel kan brengen.
Het is heel gemakkelijk iedere veehouder is verantwoordelijk voor de afzet van de mest op zijn bedrijf geproduceerd.
Twentsch Land
@m uut m

Idd en dan nog veel meer melk produceren.....dat is pas een geweldige oplossing!!! DUS NIET
vrije boeren
Twentsch Land
@vrije boeren

Prima, dat jij dat vindt 😉 ....kun je omschrijven waarom je dat vindt ?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
De hele handel opblazen is nog steeds de beste oplossing

Als dat de insteek is van Dijkgraaf, moet hij dat gewoon zeggen. Hij heeft het over verbetering van het fosfaatreductieplan door een nieuw kabinet.
robbies
@Jack Rijlaarsdam In dit hele dossier heeft nog niemand het achterste van zijn tong laten zien. De belangenbehartiging geeft onomwonden toe dat derogatie of verbetering van het grondwater niet het doel is, maar beperking van dieraantallen. Bij de vorige onderhandelingen moesten de zandboeren terug naar 230 kilogram. Dat blijkt dus totaal niet relevant te zijn.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
belangenbehartiging geeft onomwonden toe dat derogatie of verbetering van het grondwater niet het doel is, maar beperking van dieraantallen

Nu haal je zaken door elkaar. Derogatie is het doel. Verbetering van het grondwater is het doel van de gehele mestwetgeving en wanneer wij aantonen dat de waterkwaliteit niet in het geding is, kan dat geen reden zijn om derogatie te weigeren. Eén of andere dombo heeft in 2006 voorgesteld een fosfaatplafond als aanvullende voorwaarden aan de eisen voor derogatie toe te voegen om de veestapel te begrenzen. De reductie van de veestapel heeft dus slechts als doel het voldoen aan deze aanvullende voorwaarde. Dat heeft in principe verder inderdaad weinig van doen met waterkwaliteit en de milieutechnische eisen voor derogatie.
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam klopt wat je zegt hoor. Maar de grote vraag is uiteindelijk: komt de waterkwaliteit in het geding? Dat valt nergens uit te herleiden.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
de grote vraag

Die grote vraag is met betrekking tot het fosfaatplafond absoluut niet aan de orde. Er is een strategische misser gemaakt door de afspraak te maken de veestapel middels deze aanvullende voorwaarde te begrenzen. Daar worden we nu gewoon aan gehouden. Heeft verder geen enkele andere (milieukundige) reden dan "afspraak is afspraak".
robbies
@Jack Rijlaarsdam die strategische misser lijkt LTO geenszins te willen herstellen. In een ander topic geeft Wiebren aan dat de veestapel begrensd dient te worden. wat voor onderhandelingspositie over mestbeleid en derogatie heb je dan nog? Dat zet vervolgens ook weer vraagtekens bij de totstandkoming van het plan. Welk doel dient het nu echt? Derogatiebehoud of dieraantalbeperking?
jg
@robbies Dieraantal-beperking zorgt voor derogatiebehoud, zoiets ??
robbies
@jg of derogatiebehoud is gelukkige bijzaak
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Eén of andere dombo heeft in 2006 voorgesteld een fosfaatplafond als aanvullende voorwaarden aan de eisen voor derogatie toe te voegen

Interessant wie die Dombo was?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @George:
Interessant wie die Dombo was

Hoezo? Wil je een claim indienen voor onbehoorlijk bestuur?
+1
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Hoezo? Wil je een claim indienen voor onbehoorlijk bestuur?

Ik niet , derogatie wel of niet kan me nauwelijks iets schelen. Maar ik vind het wel domme afspraken die in het verleden gemaakt zijn. Afspraken waar toch iemand verantwoordelijk voor moet zijn! Fosfaat erbij halen terwijl derogatie over de hoeveelheid aan te wenden stikstof uit dierlijke mest gaat is eigenlijk niet te begrijpen. Het is eigenlijk wel degelijk onbehoorlijk bestuur .
jolanda-jacobi
@George Klopt en om voor zo'n randvoorwaarde een heel fosfaatrechtenstelsel in te voeren.......
BoerBart
@George Cees Veerman was toen minister van LNV.....
Laurens Jan Brinkhorst heeft volgens mij de nitraatmetingen mede op de kaart gezet.
Misschien kon Cees niet meer resultaat halen vanwege de slechte onderhandelingspositie mede mogelijk gemaakt door Laurens Jan.
jg
Lekker makkelijk campagne voeren .....
Rondhus
Denk maar weer een autotje koeien laten komen en het gas door de bodemplaat duwen
RFCer
Wat een zak hooi. Werk dit plan nu is een keer af. De Nederlandse melkveehouder wil zijn derogatie niet kwijt. Een van de weinige dingen waar we het met zijn allen redelijk over eens zijn. (Uitzondering daar gelaten).
+10
Roverheid
Dijkgraaf snapt het wel. Sommige denken alleen dit plan is oplossing. Schei toch uit dit plan zegt alleen om zoveel mogelijk koeien op te ruimen en boeren in korte tijd. Wie dit niet ziet moet terug naar school. Dijkgraaf snapt het beter dan velen die hier reageren. Dit is geen plan. Minder koeien houden int belang van linkse partijen.
Plus gestopte boer lege stallen laten afbreken op boer kosten, meteen asbest probleem weg. Het is en en voor de overheid en dat met lege portomonnee. 23 miljoen is voor het plan beschikbaar van overheid. Geef dan nix, voor een schilderij trekken ze zo 150 miljoen om in bezit te hebben. Zal blij zijn als het 15 maart is en velen medelanders boer of niet!
cs-agrar
Quote Reactie van @Roverheid:
23 miljoen

die lagen er nog he, van brussel
@Roverheid Sommige stoppers hebben al vertegenwoordigers aan de deur gehad om het land vol te zetten met windmolens om electriciteit op te wekken. Dat is wat er werkelijk gaande is, heeft inderdaad niets met derogatie te maken, de landbouw moet Nederland uit, dat is het doel en de LTO laat zich daarvoor gebruiken!
George
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
Sommige stoppers hebben al vertegenwoordigers aan de deur gehad om het land vol te zetten met windmolens om electriciteit op te wekken. Dat is wat er werkelijk

Goh waarom komen die hier niet? Ik zou wel plaats hebben voor wat van die windmolens. Ik hoorde laatst dat die behoorlijk goed betalen. 😄
Roverheid
Nu gaat dadelijk de rabobank voor rechter spelen wie boer mag blijven of niet. Puur eigen gewin, jah zo kan ik ook bank worden. Failliet ga je niet, belastingbetaler voor je verliezen laten opdraaien en je rendement zelf bepalen halverwege de looptijd. Knettergek dit plan! Derogatie verkregen we anders niet, volgens v dam? Die liegt van eerste tot laatste woord en sommige hier geloven die kwal. Het is en blijft pvda en die dijksma erbij. Bemoeit zich nog steeds met de sector terwijl ze er nix mee te schaften meer heeft. Klopt helemaal niks van.
3 speen
@Roverheid opgelucht gooi het er maar uit maar het helpt ni echt wat maar kan je deels wel volgen
+2
kuilhapper
Quote Reactie van @Roverheid:
Nu gaat dadelijk de rabobank voor rechter spelen wie boer mag blijven of niet.

Misschien even afvragen waarom rabo daar in specifieke gevallen nu over kan beslissen? Toch echt zelf de krabbel gezet, die ze nu die mogelijkheid geeft!
Roverheid
Cs agrar volgens mij lag er nog van de noodweer nog honderden miljoenen die andere omringende landen wel uitkeerden aan de boeren en hier niet! Waar gaat dat geld aan opgemaakt worden? Natuur aankoop voor die boeren die ze gaan opruimen?
George
Quote Reactie van @Roverheid:
Natuur aankoop voor die boeren die ze gaan opruimen?

Als ze dan maar genoeg geven is dat niet zo erg. 100000 per ha is zo gek nog niet. 😀
+1
Roverheid
@nederlandse boer jij bent enigste die het snapt hier! Over 6 weken weg bent, kun je best alles vlug door duwen en sector mar kapot laten gaan. Over 6 weken is je blaam gezuiverd. Het plan geeft totaal niet een oplossing van het onderliggende probleem. Als nitraatgehalte gehaald wordt bij 92% waar het doel mee bereikt wordt waarom dan bestraffen?? Derogatie bedrijven halen de nitraatgehaltes bijna allemaal. Waarom dan wel bouwland 1 februari bemesten en geen grasland. Tegenovergesteld beleid voeren.
brabo
Quote Reactie van @Roverheid:
Waarom dan wel bouwland 1 februari bemesten en geen grasland.

Je was natuurlijk vergeten dat sommige teelten ook heel vroeg gezaaid moeten worden ?
Henk Schoonvelde
Laat het duidelijk zijn dat wij als Nedelandse melkveehouderij ons gelijk moeten halen in Brussel, doordat wij boven het plafond zitten. Het is simpel, wil je niet, helemaal niet erg dag mag je net als Duitsland en andere landen gewoon 170 kg, toepassen.
De derogatie redden is een collectief belang. Wij melkveehouders hebben nu behoefte aan duidelijkheid. Derogatie binnenhalen en dan ECHT aan de slag naar een duidelijk mestbeleid voor de toekomst.
Feit is wel dat het zoeken blijft naar een balans, of je het nu mooi vind of niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Derogatie binnenhalen en dan ECHT aan de slag naar een duidelijk mestbeleid voor de toekomst.

Je waagt je wel in het hol van de leeuw en dan ook nog met een controversiële boodschap.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam Het hol van de leeuw hier op PB? kom op joh 😉
Het is zoals Henk zegt, voor wie roept "Ik wil niet, ik wil niet" is het antwoord van Brussel simpel "je moet, je moet".

Ook typeringen als dat dombo's in 2006 een begrenzing hebben vastgelegd die niet had gehoeven getuigt van veel te veel wensdenken. We hebben in Europa verreweg de hoogste mestproductie per hectare landbouwgrond, ook de grootste derogatie en sommigen doen alsof het een verworven recht is zonder dat er eisen aan gesteld mogen worden.

We zijn in overtreding en alleen met terugdringen van die overtreding volgt er weer gesprek over later. Niks doen is derogatie weg, niet alleen dit jaar, maar voor een veel langere periode.

Wie nu al moord en brand schreeuwt over banken die de duimschroeven aandraaien of land wat meer bemesting nodig heeft doet er beter aan om eens te rekenen of 'ie daar tegen kan zonder te piepen
+3
familie pelle
@Wiebren
Je bent een beste kerel maar je moet uitkijken dat jij niet de verdediger van Brussels beleid wordt. Want dat er vreemde kanten aan het mestbeleid zitten kun je toch niet ontkennen.
1. Fosfaatplafond heeft niets met nitraatgehalte in het grondwater te maken. Mocht het ter bescherming van de mestdruk per ha zijn dan moet geëxporteerde mest er af getrokken worden.
2. Derogatie zorgt niet voor meer N per ha tov andere landen.
3. Er wordt in het mestbeleid geen rekening gehouden met de opbrengstverschillen tussen landen.
4. Verschillende meetmethodes van nitraatmeringen in grondwater.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik kan leven met de nu ingeslagen weg maar dat er op de lange termijn wat moet veranderen moet jij toch ook beamen???
vrije boeren
@Wiebren ze hebben je al aardig hersen gespoeld wat een slap braaf lul verhaal . Ging je bijna geloven
Wiebren
Blijkbaar wordt mij een andere rol toegedicht dan ik heb bij LTO. Ik ben geen bestuurder maar beleidsadviseur. Dat betekent dat ik ook veel overleg met anderen en niet alleen op pad ga met de boodschap van leden/bestuurders en net zolang op de tafel hamer tot die bezwijken. Beschouw me liever als 'verkenner', die komt ook wel eens terug met informatie die je liever niet hoort maar daarmee niet meteen waardeloos is.
dwers
Quote Reactie van @Wiebren:
Beschouw me liever als 'verkenner', die komt ook wel eens terug met informatie die je liever niet hoort maar daarmee niet meteen waardeloos is.

Nee, maar jij klikt om 17.00 uur je koffertje dicht maar wij zitten straks 2 jaar in onzekerheid.
+3
ejb
Quote Reactie van @dwers:
Nee, maar jij klikt om 17.00 uur je koffertje dicht

Dit is natuurlijk de allergrootste onzin die ik hier de laatste tijd gelezen heb.
Wiebren
@dwers Jij ziet blijkbaar het plaatje voor je wat je nu schetst. Je hebt werkelijk geen idee.
vofjagtenberg
@Wiebren Thuis het koffertje weer open, laptop eruit en gezellig meelullen op prikkebord. 😄
Wiebren
@vofjagtenberg 😉 met uitzondering van het koffertje klopt dat wel vanavond. Tegelijk ook nog tientallen mailtjes beantwoord.
+1
robbies
Quote Reactie van @Wiebren:
Blijkbaar wordt mij een andere rol toegedicht dan ik heb bij LTO. Ik ben geen bestuurder maar beleidsadviseur. Dat betekent dat ik ook veel overleg met anderen en niet alleen op pad ga met de boodschap van leden/bestuurders en net zolang op de tafel hamer tot die bezwijken. Beschouw me liever als 'verkenner', die komt ook wel eens terug met informatie die je liever niet hoort maar daarmee niet meteen waardeloos is.

Dat vergeten we weleens inderdaad, of althans ikzelf. Misschien heb jij in het verleden achter de schermen ook weleens boodschappen overgebracht aan de bestuursleden die ze op dat moment ook liever niet wilden horen, er niet naar gehandeld hebben en waardoor we nu met de gebakken peren zitten?
+1
Wiebren
@robbies Regelmatig, dat hoort bij mijn taak. Onze bestuurders zijn ook boer en maken uiteindelijk de keuzes. En ik ben niet de enige die adviseert en er spelen meer factoren/partijen een stevige rol in al die onderwerpen.
Met voorsprong het grootste dilemma, wat je vast herkent op het eigen bedrijf:
- heb je liever iemand die zich inleeft in jouw situatie en zegt: ik ben het helemaal met je eens en er moet rap wat aan gebeuren zodat dit verholpen wordt.
- heb je liever iemand die zegt dat hij snapt wat je zegt en tegelijk dat het totaal onrealistisch en egoïstisch is wat je je in je hoofd haalt.
Oftewel: meehuilen met de wolven in het bos of pijnlijke keuzes verdedigen.
robbies
Quote Reactie van @Wiebren:
heb je liever iemand die zegt dat hij snapt wat je zegt en tegelijk dat het totaal onrealistisch en egoïstisch is wat je je in je hoofd haalt.

Iemand die voor het eerst op ons bedrijf komt, krijgt van mij de opdracht om geen blad voor de mond te nemen. Natuurlijk wel objectief en onderbouwd, maar wel een eerlijke mening. De kans is groot dat ze meer verdienen aan mij dan ik aan hen, dus ik wil wel waar voor mijn geld. Als ik weet waar ik sta, dan weet ik ook wat ik er aan kan doen. Een halve oplossing is geen oplossing. Je merkt dat ze moeite hebben om eerlijk te zijn en hun kritiek voorzichtig brengen. Zijn ze niet gewend. Zou ik zelf ook niet kunnen.
Wiebren
@robbies tien jaar ervaring als bedrijfsadviseur leert me dat je dan tot een minderheid behoort. En als beleidsadviseur idem
vrije boeren
@Wiebren jij had zeker je stal al bomvol op 2 juli 2015......?
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @vrije boeren:
stal al bomvol

met duiven
en die zijn nog vrij van rechten
maar is wachten op de dag van peildatum verwacht hem zelf binnenkort
gevulde duivenborst gevuld met truffels is wat stoppers willen dus wordt wss nieuwe hype
anticiperen kun je leren
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Het is zoals Henk zegt

Henk zegt dat er nu ECHT aan de slag gegaan moet worden. Blijkbaar heeft hij een andere indruk van de inzet afgelopen periode. Vandaar controversieel.

Verder wordt hier (anoniem) erg makkelijk kritiek gegeven, daar moet je de spekdikte op de rug wel wat voor aanpassen.
+2
vrije boeren
@Jack Rijlaarsdam Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan .Door dat brave laffe gedrag van veel boeren krijg je dat de burgers over je heen lopen .Kijk naar de Franse boeren als ze daar met zulke fosfaat onzin aan komen worden alle wegen geblokkeerd en het mooie er van is dat de meeste Franse burgers er volledig begrip voor hebben En hier ? Ze komen met een laarzen actie en ook niet tegen fosfaatrechten maar voor ......... om je dood te schamen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Ook typeringen als dat dombo's in 2006 een begrenzing hebben vastgelegd die niet had gehoeven getuigt van veel te veel wensdenken.

Ik begrijp uit deze zinsnede dat jij een grens aan het aantal koeien in Nederland terecht, misschien zelfs wenselijk acht. Ook ik kan me daarin vinden. Tegelijk vind ik het opvallend tegenstrijdig dat LTO alles in het werk stelt om deze begrenzing teniet te doen.

Er loopt een lobby om het fosfaatplafond te verhogen met het aantal kilogrammen fosfaat in verwerkte en geëxporteerde mest, puur om meer vee te kunnen houden. Ook op de KLW wordt alleen maar ingezet om meer vee te kunnen houden binnen het fosfaatplafond. Getuigt dit dan niet van veel te veel wensdenken? Hierbij is de KLW ook nog eens opvallend tegenstrijdig aan de politiek en maatschappelijk gewenste invulling van de melkveehouderij, omdat deze extra ruimte grotendeels wordt benut door bedrijven die niet of nauwelijks weiden.

Misschien is het goed om als LTO eens een tipje van de sluier op te lichten en alvast iets bloot te geven van de werkelijke visie op de toekomst: Leggen we ons neer bij een begrenzing van de veestapel of blijven we zoeken naar manieren om de grenzen op te rekken? In het verlengde daarvan: willen we aan de ontwikkeling van de sector richting geven op gebied van weidegang, grondgebondenheid, broeikasgassen, levensduur, kalversterfte etcetera, verzetten we ons tegen sturing op dit soort issue's of wachten we gewoon lijdzaam af tot het ons opgelegd wordt?
+1
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam ik ben het met je eens, zonder voorbehoud.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
eens

Dan heb je nog een hele klus voor de boeg. Succes.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam ik denk niet dat het mijn klus wordt
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren Jij bent toch de man die met pijnlijke boodschappen bij de bestuurders aan klopt?
+1
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam ik heb niet voor levenslang getekend hoor.
robbies
Quote Reactie van @Wiebren:
ik heb niet voor levenslang getekend hoor.

Vertrek je na deze soap? Een boek met je memoires dat een inkijkje verschaft achter de schermen van LTO in 2015-2016-2017 zou erg gewaardeerd worden. Aan mij heb je een koper!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
levenslang

Zo'n straf verdient niemand. Nou, da's wat negatief.

Laten we het hierop houden: Je kunt het ja-woord maar één keer vergeven.
+2
Erco
@Wiebren @George kijk het duurt even maar hij heeft je bericht toch onthouden!
vrije boeren
Van uitstel komt afstel . zit op geen enkel flauwe kul plan te wachten en dat geld ook voor dat waanzinnige fosfaat gebeuren . kan dat schijnheilige gedrag van die boeren die voor zijn wel schieten
robbies
@vrije boeren iedereen preekt hier toch voor zijn eigen parochie. Ik incluis. Heb niet de illusie dat er iets gaat veranderen. Kijk binnen je bedrijfsvoering wat mogelijk is en trek lering naar de toekomst. We weten dat nooit meer meer koeien mogen gaan houden dan we op 2 juli 2015 gedaan hebben.
dwers
Wat is wel op tijd gekomen in deze fosfaatsoap, nu eerst verkiezingen, formatiebesprekingen dan zomerreces kan fosfaatreductieplan in september beginnen, o nee dan zal er wel weer iets tussen komen.
+1
robotmelker
@dwers ja.... een verlengde standstill van die andere bende.... ( FC)
+1
arjankok
Publicatiedatum: 7 feb. 2017 | SGP
 
SGP: Van Dam speelt gevaarlijk spel
 
De SGP maakt zich grote zorgen over de uitvoering van het fosfaatpakket voor 2017. Dat zei SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf gisteren tijdens een politiek vragenuur op het Veenweide Innovatiecentrum in Zegveld. De SGP-er wil in ieder geval dat snel werk wordt gemaakt van een brede knelgevallenregeling en dat bedrijven in 2017 niet in een gat vallen.
De proefboerderij komt zelf ook in de problemen door de fosfaatrechten. Ze hebben een minimaal aantal koeien nodig om goed onderzoek te kunnen doen. Omdat ze in 2015 nog in de opbouwfase zaten, zijn ze nu de klos. De kosten in 2017 en voor de aankoop van fosfaatrechten zullen uiteindelijke opgebracht moeten worden door de aangesloten (melkvee)bedrijven. Dat is een hard gelag, omdat deze bedrijven juist hun nek uitgestoken hebben. De proefboerderij pleit ervoor om bedrijven met een maatschappelijke functie mee te nemen in de knelgevallenregeling.
Als het aan staatssecretaris Van Dam ligt, gaat de adviescommissie voor de knelgevallenregeling pas in april aan de slag. Later in het jaar zal pas de invulling bekend worden. De SGP maakt zich grote zorgen over deze vertraging. Elbert Dijkgraaf: ‘Melkveehouders moeten komende weken al knopen doorhakken over de stappen die ze willen zetten. Dat kunnen ze niet doen zonder te weten waar ze vanaf 2018 aan toe zijn. Het is van groot belang dat Van Dam ook zélf in gesprek gaat met knelgevallen en dat hij zélf werk maakt van een brede knelgevallenregeling. En dat op korte termijn. Ik wil niet dat ondernemers de dupe worden van het afschuifbeleid van deze staatssecretaris.’ De SGP-er vreest ook dat bedrijven in een gat vallen: ‘De knelgevallenregeling waar de staatssecretaris mee bezig is, gaat pas per 2018 in. In het fosfaatpakket voor 2017 zit nog geen knelgevallenregeling. Het mag niet zo zijn dat bedrijven in 2017 ten onder gaan, omdat de reddingsboei net iets te ver weg is.’
Staatssecretaris Van Dam wil de regeling voor fosfaatreductie baseren op de Landbouwwet. Juristen geven aan dat de Landbouwwet hiervoor niet bedoeld is en dat het daarom de vraag is of de regeling juridisch houdbaar is. De SGP vraagt zich af waar de staatssecretaris mee bezig is. Ook over dit punt gaat Elbert Dijkgraaf binnenkort in debat met Van Dam (22 februari a.s.).
Alles overziend pleit het SGP-Kamerlid in ieder geval voor een regeling waarmee bijvoorbeeld tijdelijk varkens- en/of pluimveerechten verleased kunnen worden aan melkveehouders. Het haalt de druk van de ketel en geeft ruimte om knelgevallen tegemoet te komen.    
Melkveehouderij Fosfaatrechten
+1
jg
@arjankok Elk bedrijf heeft een maatschappelijke functie, zie bijvoorbeeld de exportcijfers. Dus iedere verruiming van de knelgevallen regeling zorgt voor nieuwe knelgevallen.
vrije boeren
En wie betaald de verleasing ? SGP ?
klompen
@vrije boeren wie ontvangt het melkgeld?
josl
Het sectorplan ís een knelgevallenregeling voor '17.Alleen ervaren knelgevallen dat niet zo.
Door te korten op basis van het aantal dieren aanwezig per 1-10-17. Daarbij vergeten gegroeide bedrijven dat het opstellen in rijen van drie zou zijn indien de rechten per 1-1-17 waren ingevoerd. Wetende dat er ongeveer 150.000 koeien teveel rondlopen had 10% van de boeren per direct moeten stoppen om de vraag te dekken.

De SGP speelt met vuur maar is in ieder geval zo realistisch te beseffen dat een ruime knelgevallenregeling alleen werkt als je bij andere sectoren fosfaat kunt ophalen. Al dan niet tijdelijk.
jg
@josl Slecht plan.
janv
Weet niet wat voor onderzoek ze nog moeten doen op zegveld,maar het zijn een aantal boeren en een voerfabriek die proefboerderij zegveld overeind willen houden,met veel te duur personeel.voor de rest vd de boeren in nl heeft geen enkel nut meer.En als ze onderzoek willen doen pak dan een goed draaiend bestaand bedrijf in omgeving zegveld.
+1
arjankok
@janv als bestuurslid van Zegveld zeg ik dan , kom eens wat vaker kijken ,dan hoef je geen domme opmerkingen te maken hier over een proefboerderij ! de omzet van ons onderzoek was afgelopen jaar ruim 5 ton , voldoende om te bewijzen dat er behoefte aan is !
jg
@arjankok Bij een goed rendement kun je dan in 2018 fosfaatrechten kopen.En in 2017 ff optimaliseren.
+1
pieko
Laat al de deelnemers aan de gratis vakdagen maar eens 25 euro betalen en, precies, daar kunnen ze fosfaatrechten van kopen.
+2
familie pelle
@arjankok
Dan zeg ik als "gewone simpele" boer; waarom moet ik meer gekort worden om proefboederijen te sparen?
arjankok
@familie pelle Dan zeg ik als "gewone simpele" boer; waarom moet ik meer gekort worden om proefboederijen te sparen?
ja zie dat mijn opmerking gemakkelijk tot verkeerde veronderstelling leid,
als je beseft dat het hele bedrijf met vreemd vermogen is gefinancierd en al het werk met betaalde arbeid moet verricht , dan begrijp je misschien dat hoge omzet van onderzoek nodig is om broek op te houden , overigens willen wij ook niet profiteren over de rug van jullie zeg maar ,
maar zoals [ elbert dijkgraaf en of zijn medewerkers] hieronder aangeven is er wel wat ruimte voor een grotere taart , dus wie op elbert stemt helpt en zichzelf en ons mogelijk aan meer ruimte
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @arjankok:
dus wie op elbert stemt helpt en zichzelf en ons mogelijk aan meer ruimte

Hoop je dat of geloof je dat echt.
arjankok
@Jack Rijlaarsdam mogelijk schreef ik
pieko
@Jack Rijlaarsdam Door de motie van de Christen Unie ontloop ik de korting op de fosfaatrechten en dat is niet door de SGP gesteund.
newholland6640
@pieko

welke motie?
newholland6640
@pieko

Oke, die inderdaad. voor beide kanten is er wat voor te zeggen.
+1
arjankok
@familie pelle als je elbert persoonlijk aan de tand wil voelen kan dat gewoon hij gaat komende weken veel lezingen geven ! …tijdvoordeboer.sgp.nl/agenda/…
+1
janv
Quote Reactie van @arjankok:
als bestuurslid van Zegveld zeg ik dan , kom eens wat vaker kijken ,dan hoef je geen domme opmerkingen te maken hier over een proefboerderij ! de omzet van ons onderzoek was afgelopen jaar ruim 5 ton , voldoende om te bewijzen dat er behoefte aan is !

Het zal nu wel beter zijn,maar ben tijdens een bezoek ook in de stal geweest maar dat moet beter kunnen dacht ik:😀 Verder zeg ik daar nix over...Maar melken is daar niet de beste insteek voor onderzoek door te kleine schaal.
Veel natuur onderzoek en torretjes opsporen in de sloot,verhuur aan ppp advies zal wel de beste investering zijn,Commercieel genoeg om dadelijk p rechten te kopen.
arjankok
Quote Reactie van @janv:
...Maar melken is daar niet de beste insteek voor onderzoek door te kleine schaal,
net als bij jouw allicht hebben wij ook de ambitie om te verdubbelen !
als je alle plannen wil weten moet je maar een aandeel nemen en risico dragen !
janv
Quote Reactie van @arjankok:
net als bij jouw allicht hebben wij ook de ambitie om te verdubbelen !als je alle plannen wil weten moet je maar een aandeel nemen en risico dragen !

Wel wat laat,jullie hadden die stal met vee moeten kopen,had je gelijk melkgeld gebeurd..
Maar ik hoop voor jullie dat je een goed plan heb,ik koop geen grond op afstand...
+1
arjankok
@janv ja achteraf hadden we allemaal zoveel anders kunnen doen hee, ik was er toen ook nog niet bij betrokken , maar kijk daar de voorlopers bij KTC echt niet op aan , Wageningen universiteit heeft met de verkoop van de koeien en een deel van het land de boel wel in beweging gebracht en op den duur kunnen we dat mogelijk weer terug winnen , gewoon je doelstellingen vast houden !
+3
Dag allen,

om misverstanden te voorkomen: SGP wil zo snel mogelijkheid duidelijkheid over pakket 2017, inclusief goede knelgevallenregeling. Dat moet niet verder vertraagd worden. Als het gaat om maatregelen vanaf 2018 zetten we nog steeds in op aanpassing (ruimte voor brede knelgevallenregeling, generieke korting zo klein mogelijk,...). Daarbij verwachten we weinig meer van de huidige Tweede Kamer en Van Dam. Daar hebben we nieuwe regering voor nodig (minister vóór landbouw). Dat is insteek Elbert.
jg
@SGP Tijd voor de boer Wat houdt een brede knelgevallenregeling in ?, dus leg even uit wat de SGP hier exact onder verstaat. Tevens graag uitleg hoe dan de generieke korting zo klein mogelijk gehouden wordt. Graag nu uitleggen , dus voor de verkiezingen zodat iedereen de juiste politieke keuze kan maken.
diezel
@jg
Dat er voor oplossingen toch steeds andere (kleinere) sectoren de dupe dreigen te worden. 😞
+1
Even kort:
- grote groep boeren heeft nieuwe, lege stalruimte met onomkeerbare financiële verplichtingen gebaseerd op volle stal. Die bedrijven vallen om als er niet tegemoetkoming komt. Deze groep zou (tot op zekere hoogte) voor knelgevallenregeling in aanmerking moeten komen.
- extra fosfaatruimte voor brede knelgevallenregeling en kleine generieke korting: tijdelijke regeling voor omzetting varkensrechten (stoppende bedrijven) in fosfaatrechten melkvee; niet helemaal terug naar melkveefosfaatplafond (85 mln kg), maar meetellen krimp in andere sectoren (scheelt paar mln kg fosfaat); geen probleem maken van seizoensafhankelijke pieken in fosfaatproductie; inzetten op niet meetellen fosfaatexport naar fosfaatarme landen voor fosfaatplafond (Van Dam zet in op niet meetellen van alle fosfaatexport, maar dat is kansloos en dus hoogst onverstandig).
+4
meelezer10
Quote Reactie van @SGP Tijd voor de boer:
grote groep boeren heeft nieuwe, lege stalruimte met onomkeerbare financiële verplichtingen gebaseerd op volle stal. Die bedrijven vallen om als er niet tegemoetkoming komt. Deze groep zou (tot op zekere hoogte) voor knelgevallenregeling in aanmerking moeten komen.

Dat wordt geen SGP stemmen. Niet zo zeer omdat deze boeren gekompenseerd worden maar het moet ergens vandaan komen. En daar heb ik wel problemen mee.
vrije boeren
[@meelezer10 heb jij het zo slecht dan?
+3
cjw73
@vrije boeren jij dan wel? Als ze daar aan beginnen is het einde weer zoek. Heb ook nog wel 40 boxen ruimte dus kan ook wel wat extra rechten hebben.
cornelissen
Quote Reactie van @cjw73:
Heb ook nog wel 40 boxen ruimte dus kan ook wel wat extra rechten hebben.

Ik neem aan deze boxen volledig grondgebonden en opdracht gegeven deze te realiseren voor 2 juli 2015(onomkeerbaar), bouwsom substantieel,dus zeg maar min. 150000 euro ? Ik acht niet uitgesloten dat er(terecht) aan deze groep gedacht wordt. Immers gebouwd op latente ruimte en bij de poot genomen. (zie LTO/NZO visie eind 2013)
robbies
@cornelissen zo kunnen we nog wel ff doorgaan. Heb mestplaatsingsruimte voor 150 koeien (melk er nu 100) alleen niet nieuw gebouwd. Kan ik dan ook rechten claimen? Knelgevallenregeling is simpel; alleen bij ziekte of omstandigheden die geen betrekking hebben op een reguliere bedrijfsvoering/ondernemersbeslissingen.
meelezer10
@vrije boeren nee hoor mij hoor je niet klagen alle kortingen gaan tot dusver aan mij voorbij.
tok achterhoek
@SGP Tijd voor de boer Laten ze dan maar grond verkopen als ze meenden zo groot te moeten zijn. Alleen familie omstandigheden en overname noem ik knelgeval.
+1
Meelezer 10. We willen meer fosfaatruimte voor die brede knelgevallenregeling. Generieke korting moet omlaag en niet omhoog. Vergeet ook niet: het zou zomaar kunnen dat de rechter de (vele) claims van genoemde knelgevallen erkent. Dan zou boel zomaar in de soep kunnen lopen. Beter goede knelgevallenregeling vooraf, dan problemen achteraf. Die hebben we genoeg gehad.
+1
christo
@SGP Tijd voor de boer De meesten op dit prikbord denken over moeilijkheden, niet over oplossingen. En we gunnen een ander niks, ook geen rare gedachte.
jg
@SGP Tijd voor de boer Dus de SGP gaat in Brussel de beperkende voorwaarden oprekken .
meelezer10
Quote Reactie van @SGP Tijd voor de boer:
die brede knelgevallenregeling. Generieke korting moet omlaag en niet omhoog

Dat valt niet mee als je maar 1 taart te verdelen hebt.
vrije boeren
@meelezer10 als je de taart platter drukt wordt ie een stuk groter
We willen grotere taart voor melkveehouderij. Kan ook, als de wil er is. Taart 'overige sectoren' is kleiner geworden (los van fosfaatrechtendiscussie). Waarom dat niet benutten voor meer lucht melkveehouderij?
jg
@SGP Tijd voor de boer Wat is het volgende plafond als de melkveehouderij meer "lucht" krijgt ??
Coen
@SGP Tijd voor de boer , de andere sectoren moeten onderling eerst al 1,6 mln kg POR-fosfaat zien te herverdelen 😞
en dan gelijk die 1,6 mln kg fosfaat maar in de knelgevallenregeling melkveehouderij plaatsen, zo kan ik ook regeren 😄
diezel
Quote Reactie van @Coen:
zo kan ik ook regeren

En hoe noemen ze zo iemand? 😄
Twentsch Land
Beter is het die 1,6 miljoen kg te bewaren/gebruiken als het reductieplan iets minder brengt dan in de berekening.
Bij 'overige sectoren' doel ik op alle sectoren buiten melkvee, varkens en pluimveesector. De fosfaatproductie in deze 'overige sectoren' is de afgelopen jaren onder aan de streep gedaald. Daar houdt Van Dam onvoldoende rekening mee.
+1
vrije boeren
Waarom gunnen de boeren elkaar niet het beste ? als het met je buren goed gaat, gaat het meestal met je zelf ook goed .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , verkiezingen , tweede kamer , sgp en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
125
DEELNEMERS
48
WEERGAVES
0