Graven

Foto's van graven

Graven nieuws

Honderden meters gaas moet beverschade in Drenthe voorkomen

11-10-2021 - Een honderden meters lange barrière van gaas moet voorkomen dat bevers in de Hunze in de toekomst nog diepe gaten in de dijk graven, zodat de mensen die in de buurt wonen droge voeten houden. De dieren kunnen in één nacht een hol van acht meter diep graven, met een doorsnede van dertig centimeter. Dat veroorzaakt instabiele dijken en waterkeringen. De proef met gaas moet de oplossing bieden.
"We heien met een speciale machine lange stukken gaas drie meter de dijk in, zo'n vijf meter van de waterkering af. Zo kan de bever toch een beetje graven, maar niet door de hele dijk heen", zegt Hugo Assink van Waterschap Hunze en Aa's tegen RTV Drenthe. Het gaas wordt over een lengte van vierhonderd meter aangebracht.
De kosten voor dat relatief kleine stuk dijk zijn fors: 120.000 euro. Een aannemer uit het oosten van Duitsland is er speciaal voor naar Drenthe gekomen omdat er maar één machine bestaat die dit karwei kan uitvoeren. "Als we hiermee doorgaan, heeft de methode aanzienlijke potentie om qua kosten lager uit te komen", aldus Assink.
Hoge kosten
Collega's van andere waterschappen zijn uitgenodigd om te komen kijken bij de aanleg. "Ik schrik wel van die hoge bedragen", zegt Frouke Sikking van het Wetterskip Fryslân. Hoewel ze in Friesland nog niet wakker liggen van de bever - het zijn er nog maar twee - wil ze zich wel goed voorbereiden. "De bever komt eraan, dat is duidelijk. Met die kosten moeten wij ook rekening gaan houden. Het is echt enorm duur."
Maar als het gaas in de grond zit en het blijkt te werken, dan zijn de grootste problemen en kosten voorbij. "De Duitse aannemer heeft beloofd dat het gaas honderd jaar meegaat", zegt Assink.

Nieuwsgrazer

Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

10-10-2021 - Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."

Nieuwsgrazer

Een stroomkabel dwars door natuurgebied Schiermonnikoog? De Tweede Kamer mengt zich in protest en wil uitleg van kabinet

12-05-2021 - SCHIERMONNIKOOG - Op voorspraak van D66 gaat de Tweede Kamer in debat met ministers Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) en Carola Schouten (Natuur) over de te graven stroomkabels onder Schiermonnikoog.

Nieuwsgrazer

Nog meer Graven nieuws

Datum Onderwerp Reacties
26-10-2020 Verdronken dorpen teruggevonden in Noordoostpolder 0 reacties
29-05-2020 Boer zoekt Vrouw haalt oude koeien uit de sloot 0 reacties
12-11-2019 Stikstofaanpak: kabinet trekt 250 miljoen euro uit voor natuurherstel 0 reacties
09-11-2019 Met elektrisch graven kan het wel stikstofvrij 10 reacties
10-10-2019 Geulen graven in aardappelen na flinke plensbuien 0 reacties
18-06-2019 Bollenboeren graven onderbroeken op 0 reacties
11-01-2019 'Drenten in de Middeleeuwen massaal op wolvenklopjacht' 0 reacties
31-12-2018 Acht mensen graven 's nachts in weiland naar Willeke Dost 0 reacties
02-11-2018 1 november verkopen Zuid-Europa spoelen weg 0 reacties
10-10-2018 Waterschap wil spoelsleuven van akkers verbieden 0 reacties
23-05-2018 LTO Noord vreest in Gelderland druk op landbouwgrond door natuurbegraven 0 reacties
14-05-2018 Foto's: Percelen onder water na zware regenbuien 0 reacties
03-05-2018 Gratis tulpen voor gevallen helden 0 reacties
01-05-2018 Boeren graven hun akkers droog, 'Daar gaan we weer' 0 reacties
27-03-2018 Genoomarcheologen graven de oorsprong van een plantenhormoon op 0 reacties
28-02-2018 Nieuw Zeeland zet nieuw virus in tegen konijnenplaag 0 reacties
24-01-2018 Nederlands-Limburgs waterschap laat bevers afschieten 0 reacties
10-01-2018 Flevoland - Jacht op konijnen die dijk verzwakken 0 reacties
12-10-2017 Bijzondere schatvondst in Uden: rijke graven van eerste Brabantse boeren 0 reacties
23-09-2017 "Beleid wist al van dierenmishandeling in slachthuizen" 0 reacties
13-09-2017 De Avant minishovel op de GTH Groen Techniek Holland 2017 0 reacties
11-09-2017 Wietkwekerij met duizenden planten opgerold in Culemborg 4 reacties
09-09-2017 Greppels graven in aardappelpercelen 0 reacties
17-07-2017 Flevolandse loonwerkers willen meer zicht op bodemstructuur 0 reacties
23-06-2017 Drijfzand 'verslindt' graafmachine 10 reacties
19-03-2017 Massey Ferguson 155 - Wie kent de geschiedenis van deze trekker? 2 reacties
26-01-2017 Mbo'ers in Meppel leren graven met unieke simulator 1 reactie
04-01-2017 Vastgereden.nl / Maishakselaars.nl / Grondverzetters.nl opnieuw gelanceerd 88 reacties
12-11-2016 Boskalis wint innovatieprijs met multifunctionele schepen Ndeavor en Ndurance 0 reacties

Graven video's