Natuurgebied

Foto's van natuurgebied

Natuurgebied nieuws

Met één boom is stikstofprobleem Twentse Lonnekermeer weggepoetst: ‘Ze zijn gek geworden.’

18-10-2021 - Het is aan één boom in het natuurgebied Lonnekermeer, gelegen tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal, te danken dat de provincie een natuurvergunning heeft afgegeven voor evenementen op het nabijgelegen vliegveld. Dat blijkt uit onderzoek van Tubantia. „Ze zijn gek geworden.”

Nieuwsgrazer

Een van de natste gebieden van Nederland, de Veluwe, droogt op

14-10-2021 - De Veluwe wordt elk jaar droger. En dat is opvallend, omdat het natuurgebied juist een van de natste gebieden van Nederland is. "De waterbalans op de Veluwe is uit balans", stelt Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe. "Er gaat meer water per jaar het gebied uit, dan dat er aan regenval bijkomt."
Op de Veluwe valt gemiddeld 10 procent meer neerslag dan in de rest van Nederland, legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit. "Dat is zo'n 100 millimeter per jaar. En toch is het een enorm gevecht om het gebied niet te laten uitdrogen."
Droogte door boscomplex, industrie en polders
"De Veluwe is honderden jaren lang, tijdens de Middeleeuwen, heel kaal geweest", zegt Veldhuis. "Het was heide en zand en nog wat oude, mooie bossen. Dat verdampte veel minder dan het grote boscomplex dat we nu op de Veluwe hebben staan. Tegenwoordig verdampt er drie keer zoveel water als vroeger. Dat wordt niet meer aangevuld door het grondwater. Ook wordt er getrokken aan de zoetwatervoorraad op de Veluwe voor drinkwater en de industrie."
De polders die zijn aangelegd in de Zuiderzee en Flevoland onttrekken ook veel water aan het gebied. Het water wordt eruit gepompt om landbouw en bewoning mogelijk te maken. De klimaatverandering komt daar dan ook nog bij. "Het is een grote opgave om die balans weer te herstellen", zegt Veldhuis.
Sponsfunctie
Om het droogteprobleem op te lossen moet het gebied weer haar natuurlijk sponsfunctie terugkrijgen, bijvoorbeeld door het creëren van moerassen en natuurlijke bossen. Ook wordt geprobeerd meer water uit de Leuvenumse beek vast te houden op de Veluwe en het niet te laten wegstromen naar het IJsselmeer.
Peter Kuipers Munneke: "De verwachting is dat in de toekomst droge gebieden droger en natte gebieden natter zullen worden. In de winter zal de neerslag in het Veluwegebied blijven toenemen, ook in de komende eeuw. In zekere zin is er dus nog hoop voor Veluwe."

Nieuwsgrazer

Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

10-10-2021 - Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."

Nieuwsgrazer

Nog meer Natuurgebied nieuws

Datum Onderwerp Reacties
05-10-2021 Wijk Hemdijk roept op tot redden natuurgebied Het Spoordok in Sneek 0 reacties
26-09-2021 Natuurbeheer is topsport voor ecoloog Michiel: Veiligstellen zeldzaam plantje geeft ‘euforisch gevoel’ 0 reacties
20-09-2021 Vandalen vernielen wolvenhek in natuurgebied 'Klein Zwitserland' bij Zuidwolde. Landgeiten te druk met grazen om ontsnappingspoging te ondernemen 0 reacties
15-09-2021 Waddenzee dreigt te verdrinken: maakt boren naar gas dit erger? 0 reacties
14-09-2021 Wolf tien keer gespot in de omgeving van natuurgebied de Groote Heide 0 reacties
10-09-2021 Waarom moet de koning miljoenen betalen om te blijven jagen in Het Loo? 0 reacties
22-07-2021 Kudde koeien ontsnapt uit begrazingsperceel bij Weiteveen, verschanst zich waarschijnlijk in maisveld 5 reacties
21-07-2021 Barchem wil geen begrafenissen en rouw in natuurgebied Kalenberg 0 reacties
17-07-2021 Dorpen rond Veluwe op slot: bouw van nieuwe huizen is ‘onmogelijk’ 0 reacties
14-07-2021 Gelderland wil apart stikstofplan voor kwetsbare Veluwe: ‘Van Delfzijl tot Chemelot, alles heeft hier impact’ 15 reacties
01-07-2021 Tientallen lekkende vaten gevonden bij natuurgebied 0 reacties
10-06-2021 Drugsput in Brabantse natuur tekent nieuwe manier van lozen door criminelen. ‘Dit is een drama waar we al langer bang voor waren’ 0 reacties
28-05-2021 Stichting Natuurmonumenten sluit populair wandelpad bij Dwingelderveld wegens broedende kraanvogel 0 reacties
21-05-2021 Ook de duinen lijden flink onder stikstof 0 reacties
12-05-2021 Een stroomkabel dwars door natuurgebied Schiermonnikoog? De Tweede Kamer mengt zich in protest en wil uitleg van kabinet 0 reacties
11-05-2021 Kritiek op natuurgebied Tichelbeeksewaard: beloofde vogels voelen zich er niet thuis 0 reacties
26-04-2021 Motorcrossers scheuren dwars door ven tijdens broedseizoen: ‘Ze vernielen de nesten’ 0 reacties
21-04-2021 Statenfractie GroenLinks Groningen: 'Hoe komt een giftige stof als dioxine in een natuurgebied als het Lauwersmeer terecht?' 0 reacties
12-04-2021 Aan keukentafel onderhandelen over nieuwe wildernis: ‘Als ze even wachten komt die natuur vanzelf’ 0 reacties
02-04-2021 Minder stikstofneerslag op natuurgebied Wormer- en Jisperveld 0 reacties
24-03-2021 Groen licht voor Baalder Uiterwaard Hardenberg ondanks kritiek pluimveesector 0 reacties
15-03-2021 Eerste stukje nieuwe Gelderse natuur klaar, er komt nog veel meer bij 0 reacties
13-02-2021 Prachtige ideeën voor natuurgebied Engbertsdijksvenen, maar het gaat miljoenen kosten 0 reacties
10-02-2021 Natuurorganisaties roepen provincie op om megastal bij Kampina te voorkomen; ‘zorg dat natuur niet verder verslechert’ 0 reacties
01-02-2021 Bezoekers over veel groter nationaal park Sallandse Heuvelrug: ‘Je kunt niet natuur genoeg hebben’ 0 reacties
28-01-2021 Brabantse boeren naar België, op de vlucht voor strenge stikstofregels 0 reacties
17-01-2021 Rick verkleedt zich bij provincie als de Peel en komt in actie voor natuur: ‘Ik sta in brand’ 0 reacties
22-12-2020 Brand raasde in 2020 door de Deurnese Peel: 'Enorme schade maar natuur is veerkrachtig' 0 reacties
09-12-2020 Bijzondere paddenstoelen gedijen goed in mest konikpaarden 0 reacties
09-12-2020 Wolf gevestigd in natuurgebied de Groote Heide bij Leende 0 reacties
09-12-2020 Eerste otter meldt zich in nieuw natuurgebied bij Boerakker 0 reacties
28-11-2020 Kritiek op plan zonnepark nabij Mariapeel: ‘Kraanvogels verdwijnen als panelen verschijnen’ 0 reacties
18-11-2020 Brabant heeft meeste natuurbranden, bijna altijd veroorzaakt door mensen 0 reacties
03-11-2020 Twents natuurgebied staat droog: plant en dier in gevaar 0 reacties
02-11-2020 Geldersch Landschap doet grootste aankoop in jaren 0 reacties
23-10-2020 Eerste 32 konikpaarden Oostvaardersplassen geslacht 0 reacties
06-10-2020 Zwaar weer dreigt voor boeren bij Wierdense Veld: ‘Misschien moeten we ons laten uitkopen’ 8 reacties
03-09-2020 EU-hof: aankoopsubsidie natuurgebied mocht niet 47 reacties
01-09-2020 Al acht schapen van boer gedood op de Strabrechtse Heide, beschuldigende vinger naar de wolf 0 reacties
28-07-2020 Oeps, weer een natuurgebied weg: wat gaat er mis bij maaiblunders? 1 reactie
13-07-2020 Vaart met ‘natte natuurparel’ moet er in blijven; onteigening om alle grond in bezit te krijgen 0 reacties
13-07-2020 FREE Nature roept wildernisvlees terug om vervuiling 28 reacties
02-07-2020 'Te gek voor woorden', grootste zonnepark buiten China zorgt voor veel weerstand 0 reacties
01-07-2020 Nieuwe Noordergemaal opgeleverd door Wetterskip Fryslân 0 reacties
29-06-2020 Onderzoek naar brandstichting Peel levert nog niets op, 800 hectare natuurgebied vernietigd 0 reacties
18-06-2020 Twekkelo in actie tegen windmolens: ‘Zo’n ding verminkt ons mooie natuurgebied’ 0 reacties
17-06-2020 Wolf richtte bloedbaden aan, maar bijna helft van de mensen wil er wel één tegenkomen 0 reacties
17-06-2020 Onderzoek: draagvlak voor wolf in Nederland neemt toe 0 reacties
22-05-2020 Grasland beregenen met grondwater tijdelijk toegestaan in Brabantse Wal 0 reacties
15-05-2020 Maashorst vraagt bezoekers naar mening over grazers 0 reacties
11-05-2020 Sprookjesachtig gezicht in de Deurnese Peel, maar het is opgelaaid vuur 0 reacties
24-04-2020 Droogte voor alle natuurgebieden in Brabant gevaarlijk: 'Het moet met spoed veel natter' 0 reacties
23-04-2020 Grootste natuurbrand ooit verwoest merendeel Deurnese Peel 0 reacties
23-04-2020 Bijna de helft van Deurnsche Peel verbrand, maar toch vertrokken de blusheli's 0 reacties
22-04-2020 Natuurbranden nog niet allemaal onder controle, wind is grootste tegenstander 0 reacties
21-04-2020 Limburgse natuurbrand laait weer op, vuurhaard Brabant lastig te blussen 0 reacties
21-04-2020 Grote brand in rietpercelen natuurgebied De Weerribben 0 reacties
21-04-2020 Video: '70 paarden moeten evacueren door de brand' 0 reacties
21-04-2020 Flinke natuurbranden in Brabant, Limburg en Overijssel: camping en manege ontruimd 0 reacties
20-04-2020 Flinke natuurbranden in Brabant, Limburg en Overijssel 0 reacties
14-04-2020 Terreinwagens beschadigen natuurgebied in Bergen op Zoom 0 reacties
27-03-2020 Oproep Staatsbosbeheer: ga niet met de auto naar Sallandse Heuvelrug 0 reacties
22-03-2020 Staatsbosbeheer: Laat de lammetjes met rust. 0 reacties
22-03-2020 Noodoproep natuurmonumenten: ga niet naar natuurgebied, blijf thuis 0 reacties
20-03-2020 Schapen doodgebeten door wolf bij Maasduinen 0 reacties
18-03-2020 Acht stieren uit Maashorst via vangkraal verplaatst naar andere natuurgebieden 0 reacties
11-03-2020 Geen bomen maar lagere planten om weidevogel te behouden 0 reacties
02-03-2020 Geen blanke duintop meer over in natuurgebied De Manteling. Oorzaak? Stikstof 0 reacties
27-02-2020 Limburg krijgt afschotvrij gebied, maar doden wild zwijn mag wel 0 reacties
25-02-2020 College Zandvoort: Formule 1-teams mogen over strand rijden 0 reacties
24-02-2020 'Stormbroedkering' moet vogels beschermen in Friesland 0 reacties
23-02-2020 Achterhoekse natuur moet meer en meer een bloemenparadijs worden 5 reacties
20-02-2020 Herstel de natuur: met het kappen van bomen? 0 reacties
19-02-2020 Plan voor zonnepark in Wanneperveen stuit op grote weerstand omwonenden 0 reacties
07-02-2020 Nieuwbouw Hotel De Wigwam ligt stil: bouwverkeer stoot teveel stikstof uit 9 reacties
03-02-2020 Staatsbosbeheer mag edelherten in Oostvaardersplassen niet afschieten 0 reacties
02-02-2020 Waarom het lot van Oostvaardersplassen weer in handen van de rechter ligt 0 reacties
20-01-2020 Flevoland: afschieten herten enige keuze 0 reacties
19-01-2020 Uitbreiding Duitse kippenstal die Twents natuurgebied bedreigt niet van de baan 0 reacties
13-01-2020 Tauros die wandelaar op de hoorns nam, komt zeker niet terug in De Maashorst 0 reacties
09-01-2020 Wolf weren of schapen weghalen? Komst wolf zorgt voor dilemma's 0 reacties
06-01-2020 Mensen gewond door spijkermatten in natuurgebied Reuselse Moeren 0 reacties
06-01-2020 Man (63) zwaargewond nadat hij werd gespietst door stier: ‘Dit incident is voor ons de druppel’ 0 reacties
21-12-2019 Afschieten edelherten Oostvaardersplassen opnieuw uitgesteld 0 reacties
09-11-2019 Met elektrisch graven kan het wel stikstofvrij 10 reacties
29-10-2019 Grote grazers geven Anke Dielissen zo’n wauw-gevoel’ 0 reacties
23-10-2019 Veel onduidelijkheid over schadebedrag bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing 0 reacties
23-10-2019 Veel onduidelijkheid over schadebedrag bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing 0 reacties
11-10-2019 Boeren experimenteren samen met Groninger Landschap met natuurinclusieve landbouw 0 reacties
10-10-2019 Hof EU: alleen onder strikte voorwaarden preventief wolven afschieten 0 reacties
10-10-2019 Boerenactie in Achterhoek rustig verlopen 0 reacties
10-10-2019 Boerenactie in Achterhoek rustig verlopen 0 reacties
10-10-2019 Ruim 100 trekkers blokkeren toegangswegen van natuurgebied in Winterswijk 1 reactie
10-10-2019 Uitspoeling door Natuur hoeveel ?? 11 reacties
09-10-2019 Boeren bezetten natuurgebied bij Winterswijk en leggen herstelwerk stil 0 reacties
09-10-2019 Boeren bezetten natuurgebied Winterswijk: ‘We blokkeren alle wegen met trekkers’ 22 reacties
09-10-2019 'Boeren wordt steeds moeilijker', actiegroep bezet natuurgebied in Winterswijk 0 reacties