Regelgeving fosfaat raakt samenwerking akkerbouwer-veehouder

Veel akkerbouwers zien nu al knarsetandend de vrije huurpijzen jaarlijks stijgen doordat deze gronden weggekaapt worden door melkveehouders met landhonger:

De nieuwe regelgeving rond fosfaat, grondgebondenheid en fosfaatrechten, is gericht op de veehouderij, maar het zal zeker effect hebben op de akkerbouw. Volgens agrarisch adviseur Geke Enting van Countus Accountants + Adviseurs zal het grondgebonden karakter van de regelgeving samenwerkingen tussen melkveehouders en akkerbouwers beïnvloeden.

„Zolang de regionale kringloop, of circulaire economie, niet meegenomen wordt in de regeling zal door de grondgebondenheid het effect voelbaar zijn in de akkerbouw”, zegt Enting. Zij verwacht het sterkste effect daar waar intensief samengewerkt wordt, zoals in de Flevopolders en het noordoostelijk zand- en dalgebied

Meer: akkerwijzer.nl/nieuws/9192/…-

Deel dit topic

Reacties

cjw73
Was dat nu weer voor bullshit. Het zijn zij zelf die de huurprijzen explosief laten stijgen.
arjan_kok
Het bekende vingertje hee !
George
Ja dat is hier in de regio ook al te merken. Door derogatie eis van 80% grasland en dergelijke. En dan zijn er melkveehouders die enorm geld bieden om grond te mogen intekenen. Ik hoorde gisteren van een boer uit Weert welke €2100 per ha werd geboden en dan mocht hij nog de opbrengsten van een jaarlijks evenement op zijn grond incasseren!Akkerbouwers komen gewoon moeilijker aan grond. Daardoor stijgen de prijzen.
oldhuus
30km is niks meer voor een akkerbouwer.
George
Quote:
@oldhuus: 30km is niks meer voor een akkerbouwer.

Nog verder gaan ze zelfs.
+2
spotmelker
Hier zijn het de akkerbouwers en bloembollentelers die het hardst aan schone grond trekken en elkaar steeds overbieden. Ze hebben het gewoon hartstikke goed de laatste jaren en ik ben er blij om. 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's akkerbouw , fosfaat , regelgeving , melkveehouders , economie , grondgebondenheid , countus , grondgebonden , kringloop en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
4