Fosfaatrechten voor melkveehouderij hebben ook gevolgen voor vleesveehouderij

#dubbeldoel probleem: Er zijn ook bedrijven die vleesvee melken en afmesten?:

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken stuurde op 2 juli een brief naar de Tweede Kamer, waarin zij aangeeft dat ze voor de melkveehouderij een systeem van fosfaatrechten gaat uitwerken. Dit om de overschrijding van het afgesproken landelijke fosfaatplafond terug te dringen. De introductie van fosfaatrechten voor melkveehouderij kan ook gevolgen hebben voor de vleesveehouderij stelt de LLTB. De rood- en kalfsvleessector moeten samen bedacht zijn op de ruimte die nu nog voor de sector aanwezig is en hoe deze ingevuld wordt.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, blijkt dat de melkveehouderij het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilogram in 2014 overschrijdt. LTO Nederland heeft zich gecommitteerd aan het totaalplafond en aan sectorplafonds. Bij overschrijding is afgesproken dat de sectoren zelf maatregelen te nemen.

Voor de vleesveehouderij wordt door de staatssecretaris niet gerept over fosfaatrechten. Maar dat betekent nog niet dat er geen belang is voor de vleesveehouderij in de komende discussies. Al was het maar dat bij de uitwerking van de rechten voor melkvee ook de diercategorieën 101 en 102 in beeld zullen komen. En daar zitten ook de dieren die in de vleesveehouderij ingezet worden.

Voor de rundveevleesproductie is een sectorplafond vastgesteld van 12,5 miljoen kilogram. Dit sectorplafond heeft betrekking op zowel de kalverhouderij als de roodvleeshouderij. In de kalverhouderij zijn de laatste jaren diverse bedrijven omgeschakeld naar het houden van rosé kalveren. Deze dieren produceren meer fosfaat waardoor er een toename was van de fosfaatproductie. Het sectorplafond is nog niet bereikt maar de rood- en kalfsvlees sector moeten samen wel bedacht zijn op de ruimte die nu nog aanwezig is en hoe deze ingevuld wordt.

bron: LLTB

Deel dit topic

Reacties

+2
henkm
Ze moeten ophouden te zeuren over die fosfaat!
wij als boeren moeten er eens tegenin gaan en zeggen we doen niet mee aan die onzin .
er moet meer dierlijke mest op het land want het is nu roofbouw wat we doen
dus allemaal weer bovengronds uitrijden en niet de dikkefractie afvoeren want je houd geen os meer in de grond
HELEMAAL mee eens , het hele milieu beleid is 1 grootte verneukerij, waar miljarden in om gaan, en wat totaal nergens over gaat, men creeerd
problemen die nooit bestaan hebben , en nooit zullen bestaan, DE MEST NORMEN MOETEN FORS OMHOOG, en LTO moet het lef hebben om de kont tegen de krib te gooien, en dan niet zeuren het moet van brussel.
WAT IS BRUSSEL IS DAT EEN COMPUTER ??? OF ZITTEN DAAR OOK NOG MENSEN MET NORMAAL DENKVERMOGEN ??? OF IS OONZE ANNIE DE ENIGSTE , wijze uut het Oosten ???
fokker
In onze regio zijn enkele zoogkoeienhouders overgestapt op melkvee. Deze boeren hadden in 2014 geen melkvee dus ook geen rechten opgebouwd met melkvee.Voor deze mensen zou het fijn zijn als vleesvee ook een referentie opbouwt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melken , kalveren , melkvee , fosfaat , dieren , vleesvee , dubbeldoel , kalverhouderij , dijksma , fosfaatplafond , tweede kamer , fosfaatproductie en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
7