Fosfaatplafond dichtbij: snelle actie sector noodzakelijk

De Nederlandse melkveehouderij dreigt binnenkort het fosfaatplafond van 85 miljoen kilo te overschrijden. Een te hoge fosfaatproductie brengt dierrechten nadrukkelijk in beeld. Ook derogatie, om meer stikstof uit dierlijke mest te gebruiken dan volgens de Europese nitraatrichtlijn mag, komt dan op de tocht te staan. Zonder snelle actie van de partners in de zuivelketen wacht de sector lastige discussies met de overheid.

- Jan Dijkstra, universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep diervoeding van Wageningen University

Deel dit topic

Reacties

Tommie1
"Maar, beter nu vrijwillig een lichte prijsverhoging accepteren, dan later met nog veel nadeliger gevolgen geconfronteerd te worden."

Maak je niet druk Jan we knallen er toch wel doorheen, nu niet dan volgend jaar.
3 speen
Denk dat er over 2jaar aan de derogatie gepeutert word
+5
jvt
Fosfortekort vrijwel onmogelijk????
Hier voeren we sinds een dik half jaar fosfor bij, eerder had ik koeien die wel eens midden in de lactatie kalf/melkziekte verschijnselen vertoonden, nu afgelopen, evenals gemieter na het kalven. Is het niet goed voor de koeien, dan wel voor het land. Fosfor blijven we hier dus mooi voeren, kunnen alle geleerden roepen wat ze willen maar hun komen niet helpen als een koe plat ligt in de stal..
Nick83
Voeren hier ook bij. Zat maar 3.0 P in de voorjaarskuil. Als je daar nog wat mais bij voert en niet teveel brok, is da gewoon veel te weinig.

We hebben nu 1 perceel van ruim 5 ha met een PAL getal van 13. Dat gaat komende jaren meer voorkomen. Maar mogen geen P kunstmest strooien hier ivm derogatie. Een mest moeten we afvoeren, want mag maar max 250 N per ha ...
Wiebren
Wat is het fosforgehalte in je rantsoen dan @jvt?
jvt
Weet ik zo niet van buiten, maar volgens onze voeradviseur ruim voldoende. Maar ook die kwam de koeien niet met de heupklem mee oplichten. Kameraad van mij voerde ondanks dat adviseur zei dat het niet nodig was al een half jaar alifos, problemen daar opgelost. Ik toen ook eigenwijs ( eigenwijs is ook wijs) ook bij gaan voeren en problemen bij ons ook opgelost. Een koe laat zich niet vangen met cijfers, wordt wel eens vergeten..
Wiebren
Zou het toch eens nakijken, immers als het ruim boven 3,5 ligt en je koeien doen het pas lekker met wat extra fosfor (alifos is goed verteerbaar) dan kunnen je koeien het fosfor in het rantsoen niet goed genoeg benutten. Rantsoen op papier is zelden of nooit het verteerde rantsoen. Zou dat wel zo zijn dan redde je het met rond de 3 ook nog prima.
Heb wel eens een bekende voeradviseur horen beweren dat in een slecht stalklimaat het gehalte aan fosfor niet onder 4 mag. Ik weet niet of dat klopt. Weet wel dat de Ieren in hun gras gehaltes tegenkomen die wij in mais hebben. Nu geven ze daar minder maar krijgen ook veel minder brok.
Gemiddeld voerden we in de Minasperiode in Nl minder P dan vandaag. Toen had je ook al veel dierenartsen die wat in de kofferbak hadden, alleen wat anders dan vandaag. In die zin is er met die spuitgasten niet veel veranderd
brabo
Quote:
@Wiebren: die spuitgasten

Nou nou, ik kan me voorstellen dat zo'n uitspraak van een LTO-man niet erg goed valt bij de bond van veeartsen.
+1
Wiebren
@brabo 😄 Dat zou kunnen, ik heb dan ook niet zoveel op met dierenartsen die preventief een vies woord vinden
meelezer10
@Wiebren
dat duimpje was niet helemaal de bedoeling.

Maar ik ben er wel voor om preveventief wat meer fosfaat te voeren zodat de kans op een gebrek klein is. 😃
brabo
Quote:
@Wiebren: k heb dan ook niet zoveel op met dierenartsen die preventief een vies woord vinden

een dierenarts die preventief niets vind wil dus alleen maar brandjes blussen bij ziektes. Omdat jijzelf hier niets mee op hebt ben jij dus meer van het preventief vol gooien met medicijnen. En dan de veeartsen spuitgasten noemen...
Toch een opvallend standpunt
hans m
@brabo effen goed lezen Brabo: citaat Wiebren; ik heb dan ook niet zoveel op met dierenartsen die preventief een vies woord vinden.
brabo
@hans m
ik heb het wel 10 x gelezen en volgens mij staat er toch echt dat Wiebren van de preventieve behandelingen is
hans m
@braboje heb gelijk; misschien moet Wiebren zich verduidelijken.
BoerBart
@hans m
Wiebren staat onder zware druk. Soms ben je dan wat geagiteert en laat je je teveel gaan.
Ik vergeef hem want ook Wiebren is maar een mens. Bovendien zijn er misschien echt wel minder goede dierenartsen.
jorisdriepinter
@BoerBart
Zou wiebren met preventief soms enten en goede begeleiding bedoelen.
Volgens mij heeft hij niet veel op met dierenartsen die voor elk probleem een injectie met antibiotica bv. als oplossing zien.
+2
Wiebren
@jorisdriepinterExact Joris! Verwar een uitgesproken mening niet met geagiteerd zijn Bart. Waar nu gesproken wordt over fosfortekort is ook geregeld sprake van een slecht transitiemanagement of worden incidentele gevallen tot koppelprobleem gebombardeerd. Een dierenarts die niet met je op zoek gaat naar de oorzaak maar alleen z'n fosforampullen uit de kofferbak kan halen vind ik een spuitgast. Net als dat de brandweer komt als er geblust moet worden. Dus die bewering kom ik niet op terug. Sterker nog, dierenartsen met verstand van veevoeding (praktische) zijn heel dun gezaaid.

En voor de helderheid, preventief gebruik van antibiotica bestaat niet. Ze zijn ziek en hebben gericht wat nodig, of je hebt niks nodig wat goed management niet kan voorkomen.

Terug naar fosfor, als je een veiligheidsmarge in wilt bouwen en dus qua efficiëntie terugvalt, vind ik het ook realistisch om wat minder koeien binnen de ruimte (bedrijfsreferentie, fosfaatnorm) te mogen melken. Net als wat reservejongvee, dat is ook niet erg, maar klaag dan ook niet over een beetje extra ontwikkelruimte voor iemand die beide niet nodig heeft en efficiënter boert
pieta
@Wiebren
Het probleem van een gemiddeld juiste hoeveelheid fosfor in het rantsoen is dat je maar weinig gemiddelde koeien hebt. Wij hadden dezelfde problemen en met het bijvoeren van wat fosfor in de droogstand is het helemaal opgelost. Gemiddeld voldeed ons droogstandsrantsoen aan de norm maar te vaak probleemgevallen.
brabo
Quote:
@Wiebren: preventief gebruik van antibiotica bestaat niet.

droogzetters??

En diegene die veel preventief werken, dus bijvoorbeeld veel enten hebben vaak de hoogste dierdagdosering, maar wel de minste problemen.
-1
vofjagtenberg
@brabo
Droogzetters gebruiken we ongeveer 1 op 8-10 koeien. Antibiotica tegen uierontsteking zijn we een paar jaar geleden mee gestopt. Enten doen we niet, indertijd problemen gehad met vervuild IBR vaccin. Paar jaar geleden tegen blauwtong ook niet geënt. Volgens het verplichte bloedonderzoek, zaten we er tot onze strot onder. Nooit iets aan de koeien gemerkt.
Dierdagdosering van 0,8. Veearts komt hier nauwelijks. Sinds paar weken hoogste gezondheidsstatus.
Mijn mening is dat goede voeding, verzorging en huisvesting 90% van de problemen voorkomt.
Nick83
Quote:
@brabo: En diegene die veel preventief werken, dus bijvoorbeeld veel enten hebben vaak de hoogste dierdagdosering, maar wel de minste problemen.

Van enten gaat je dierdagdosering niet van omhoog, want daar zit geen antibiotica in. Als die dierdagdosering toch hoog is, komt da omdat je naast al dat enten toch veel zieke koeien hebt. Met andere woorden: dan mislukt dat enten redelijk behoorlijk om het zomaar eens te zeggen.
brabo
@Nick83
ja je hebt gelijk. Ik had dit onlangs van een maat van mij gehoord dat hij dit zo deed en dat hij daarom een hogere dierdagdosering had. Ik had dit even klakeloos aangenomen.
Als je veel droogzetters gebruikt dan heb je al wel een dierdagdosering van +/- 2
+1
Wiebren
@pieta Dat is zeker bij droge koeien geen onlogische oplossing, immers als daar één moeilijkheid is dan is het wel: wat is het de voeropname.
Wat in praktijk veel gebeurt is juist melkkoeien meer fosfor voeren, terwijl daar vaak het probleem niet zit.

Fosfaat verlagen in krachtvoer heeft vooral effect op melkgevende koeien logischerwijs. Verse en Nieuwmelkte en oudmelkte hebben al verschillende behoeftes. Ook jongvee en droge koeien uiteraard. Daar meer rekening mee houden maakt dat niet bij alle dieren fosfor naar beneden hoeft om de efficiëntie te verbeteren
Nick83
@Wiebren
Volgens mij als fosfor tekort bij een koe tot uiting komt, dan is dat niet iets van de laatste paar weken, maar eerder iets van meerdere maanden. Daarom zie ik er niet zo heel erg het nut van in om alleen droge koeien fosfor bij te voeren of vlak voor kalven een fosforpil te geven ofzo.

Als het tekort tot uiting komt in de vorm van niet meer overeind komen na het kalven, dan valt dat volgens mij niet meer op te lossen en is het einde verhaal. Ja misschien krijg je die koe weer overeind met veel veeartkosten, maar een goede lactatie kan je wel op je buik schijven.

Hier was het bij het voorjaarskuil zo dat de voervertegenwoordiger gewoon zei: je moet fosfor bijvoeren, want je zit gewoon onder het minimum. Alleen koeien die de maximale krachtvoergift krijgen, hebben genoeg. Maar zodra ze over de piek heen gaan wat betreft melkproductie en je gaat de krachtvoergift afbouwen, gaan ze tekort krijgen.
jg
Volgens de planning van CBS publiceren ze 26 juni de cijfers over de veestapel. De uitbreiding van de melkveestapel gaat ondertussen vlot door.
Nieuw bedrijf in Groningen met 1150 melkkoeien en 850 Jv lijkt vergund te worden. Andere uitbreidingen worden ook volgezet met europese vaarzen. En veel instroom van eigen vaarzen en weinig afvoer.
Efficientie op bedrijfsnivo heeft geen zin.
BoerBart
Alle beetjes helpen. Bovendien wil zo'n vergunning niet alles zeggen. Die vergunning zegt vast niets over de AMVb. Misschien kan hij er caravans inzetten.
3 speen
Dus alles komt weer op slot

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , derogatie , stikstof , zuivelketen , dierrechten , tocht , fosfaatplafond en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1