Column: Nederlandse boer zit stil in slechtste jaar ooit, dip of trend?


Wellicht dat veel ondernemers in de agrarische sector het nog niet beseffen, maar we zijn bezig met één van de slechtste landbouwjaren ooit. De huidige graanprijzen doen weer denken aan de jaren ’90, de aardappelen zijn nog bijna gratis niet weg te geven en de bietenprijs over oogst 2014 valt waarschijnlijk 25 procent lager uit dan vorig jaar. En we kunnen doorgaan: peen zonder handel, uien onder kostprijs, melkprijs die zakt, varkensprijs die onderuit giert, eierprijzen op bodemprijzen.

Met een kostprijs die vele malen hoger is dan tien jaar terug. Denk aan het verdwijnen van de rode diesel, het openbaar veilen van pachtgrond waarbij nu meer dan 2.000 euro per ha wordt betaald, reguliere pacht van rond de 1.000 euro, stijgende arbeidskosten, enzovoort.

In het verleden hebben we dit soort situaties al eerder mee gemaakt. En dat waren tijden waarbij een grote stoet boze boeren naar Den Haag trok met hun trekkers om de boel te blokkeren, om zo een lans te breken voor een eerlijk inkomen. Oké, we hebben door de bank genomen enkele relatief goede jaren achter de rug. Vandaag de dag lijkt het echter wel of de Nederlandse boer in stilte lijdt.

Het vertrouwen in de toekomst is er nog steeds. Volgens de prognoses moeten wij met zijn allen in 2050 immers 9 miljard mensen gaan voeden. Deze lange termijnvisie kan echter wel opwaarts zijn, maar als de korte termijn liquiditeiten dat niet volhouden geraak je nooit bij de finish.

Wat mij opvalt, is dat er in andere landen in de Europese Unie wel weerstand ontstaat. Vorige week gingen de Franse boeren de straat op om te ageren tegen het gebrek aan steun door de overheid. Een belastingkantoor brandde af, snelwegen werden geblokkeerd en agrarische producten werden massaal gedumpt bij overheidsgebouwen en supermarkten. Die producten kunnen zij niet kwijt, zelfs niet voor NUL euro.

Daarmee wordt duidelijk gemaakt dat voedsel nog steeds de belangrijkste eerste levensbehoefte is voor de mensheid, maar dat de producent ervan - de boer – geen fatsoenlijke marge wordt gegund. Ter illustratie: de prijzen in de supermarkten zijn echter niet mee gezakt met de extreem lage prijzen van de boer en tuinder.

Ook Ierse boeren gingen in protest, tegen de marktdominantie (niet macht, want dat hebben ze namelijk niet. Een ieder levert vrijwillig zijn producten) van de supermarkten. Deze vinden dat de supermarktketens de prijzen naar beneden dwingen, omdat zij stunten met voedsel. Daarmee de marge zwaar onder druk zettend.

Waarom klinkt er geen weerstand vanuit de Nederlandse boerenstand. Hebben ze het nog te goed? Of zijn Nederlandse boeren niet meer zo demonstratie belust? Feit blijft dat de sector een harde landing mee maakt, na een aantal jaren van euforie. Daarmee de vraag oproepend: is er nu sprake van een dip of zijn we in een nieuwe trend beland met de Europese voedselprijzen.

Kees Maas

Bron: boerenbusiness.nl/columnisten/kees-maas/…

Deel dit topic

Reacties

+3
jan 1
En waar is de grond het duurst,juist bij de akkerbouwer!
Metal ap
We hebben het te goed kijk naar de dure machines,melken willen er een hoop niet meer dus een robot,ect,ect
+4
ricardo
Het kan nog veranderen, maar denk dat het voor de melkveehouders gewoon een goed jaar is, maar daar moet je dan wel weer 7 dagen 24 uur voor klaar staan en dat wil niet iedereen.
+4
paul1
Inderdaad, gewoon een goed jaar, maar niks overdreven, zo hoort het eigenlijk altijd te zijn.
jan is hobbyboer
Quote:
@ricardo: wel weer 7 dagen 24 uur voor klaar staan

Niet overdrijven.
spotmelker
Die notenboom staat toch wel 24/7 klaar voor je Jan?
+2
Campagne
De melkveehouderij heeft dan wel een goed jaar, maar we beuren nog steeds minder dan we verdienen, over de andere sectoren maar te zwijgen. Maar als je wil demonstreren moet je het met zijn allen doen, anders heeft het weinig zin. Aangezien de Nederlandse boer erg individueel is, zullen ze nooit op een lijn komen, waardoor er geen macht ontstaat. Als we de mogelijkheid van een leveringsstop overwegen, zullen de meesten dit niet mogen/kunnen van de bank. Dus ja, het is aardig tam in Nederland. We willen het voor de buurman vol houden dat we het nog goed hebben en stoppen is vaak geen optie vanwege de onder water staande bedrijven. Het lijkt in vele gevallen wel mooi, maar de werkelijkheid aan de keukentafel is vaak een heel ander verhaal.
+4
jan w
Komt ook door een LTO die veels te tam is. Lto was voor mij in het verleden een belangenbehartiger. Plaatselijk doen ze hier nog goede dingen, maar landelijk is het meer van pappen en nathouden.
Om er echt voor de landbouw te staan zijn ze lang niet zakelijk genoeg.
-1
Metal ap
Je kan beter lid zijn van de donald duck als van de LTO.
arie.j
Nog niet genezen van de dwaasheid van een leveringsstop?
Noem me één land waar het ooit een enigszins blijvend effect had voor melkveehouders.
Als je actie wil voeren doe dan iets wat resultaat kan hebben, of anders niets.
+3
jg
Daar hebben ze in Gr Brittanie over nagedacht en geconcludeerd dat er geen mogelijkheden zijn omdat marktmacht ontbreekt. Zie boerenbusiness.nl
Het kan zijn dat degene die de laagste kostprijs heeft overblijft, dat is echter geen garantie. Het beschikbaar houden van liquiditeit misschien......
+1
cs-agrar
Hoe weet jij zo zeker dat er geen blijvend effect van de leverantiestaking is geweest? Heb jij ergens een referentiekader dan? Wie weet hoe het zonder die staking eruit zou hebben gezien
deere6631
Helemaal mee eens zoete broodjes bakken in al die besturen worden die mensen monddood gemaakt hogerop betaalde baanjes en aardig zijn tegen de overheid en de adviseurs niet te vergeten vaak nsb ers want de subsidiepotjes moeten ook leeg
+1
Clooney
LTO onderschat zich hier teveel. LTO heeft enorm veel macht en doet daar de laatste jaren niks mee en moet die wel 10X meer laten gelden, vooral ook in ons land zelf.
+2
ricardo
Jan w metal ap deere 6631 en Clooney gaan jullie ook naar vergaderingen om jullie ongenoegen kenbaar te maken?
+1
wotan2
Ik heb met bovengenoemde argumenten mijn lidmaatschap opgezegd enkele jaren geleden. Komt er toch nog zo'n pipo van hun vertellen wat ze toch zo goed doen en of we niet toch weer lid willen worden; nee dus.
jan w
Als ze het onthouden hebben , dan weten ze mijn mening drommels goed. Ik ben nog lid om het plaatselijk cq. regionaal gebeuren. Voor de rest hebben we het hier moeten hebben van mislukte boeren.
MTSTAMMINGA
Je bedoelt zulke boeren als Jan Cees Vogelaar ? Die een boel gedaan hebben voor de sectoor En nu een andere weg ingeslagen zijn
jan w
@MTSTAMMINGA
Hier in de omgeving zijn een paar in verhouding jongere bestuurders die de kop niet boven water hebben kunnen houden en die ermee hebben moeten stoppen.
Trouwens de voorzitter van de plaatselijke afdeling heb ik ook niks mee. hij houdt al jaren een bedrijfsverplaatsing tegen, iemand die voor het water moet wijken en 4 a 5 km verderop een nieuw bedrijf wil stichten in een ontwikkelingsgebied.
+2
jan w
@MTSTAMMINGA
Neem nu het hele derogatie verhaal. Die Dame in den haag heeft de heren van lto toch mooi een oor aangenaaid en wat hebben ze gedaan. Ik weet het niet.
Maar ik vind het wel ellendig , mest afvoeren en kunstmest weer aankopen. Ik vraag mij af of het allemaal wel een positief effect heeft op het milieu. ( brandstof verstoken wat niet nodig is.)
En de mais onttrekt dit jaar het dubbele van wat er op mag.
Hoe lang houdt de grond dat vol?
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan w: Neem nu het hele derogatie verhaal. Die Dame in den haag heeft de heren van lto toch mooi een oor aangenaaid en wat hebben ze gedaan. Ik weet het niet

Die Dame heeft zich zelf ook wat voor schut gezet En de reakties hier op heeft @Wiebren wel vertelt
Hier zijn de bestuurders zelf ook ziek van geweest @Jan W
Hoe voel jij je als je iets afpraat en de andere pratij doet anders !!! En wat was de rol van Brussel in dit !!!

Als LTO NMV Net zoveel macht hadden als Poetin 😞
Zou het dan wel allemaal goed komen
MTSTAMMINGA
@jan w
Is er nog zoveel grond over bij jullie dat er plek is om een compleet nieuw bedrijf te stichten ? Hoe groot wordt dat bedrijf dan ?
+1
pieta
@MTSTAMMINGA
Is niet echt een nieuw bedrijf maar een verplaatsing van een bedrijf. Juridisch ligt dit misschien wel wat anders.
MTSTAMMINGA
@pieta
Een vergunning krijgen is gewoon een onkendt DRAMMA momenteel denk ik Hay Zeegers deed wat dat bedreft wel een goeie uitspraak een aantal jaren terug Mijn stal staat er en dat was nu niet meer gelukt En dat melkqoutem kan ik wel weerkopen
Metal ap
Krijg nooit een uitnodiging
+2
Kleine worm
Wordt lid, dan krijg je wel een uitnodiging.
Metal ap
Nee,dank voor het aan bod
+5
matt
Nou als dit een van de slechtste jaren ooit is,dan laat ze maar komen. 😃

Althans voor de melkveehouderij..
+1
George
Beste Matt , roep het niet af , want ze komen misschien sneller dan je denkt. Graanproductie zou vraag niet kunnen bijbenen werd er tot vorig jaar geschreven en zie wat er nu gebeurd. Ik heb er niet zo heel veel geloof meer in wat ze schrijven. Het lijkt erop dat ze graag heel positieve verhalen de wereld in helpen zodat dit de boeren aanzet tot overproductie en zo de prijzen laag kunnen houden.
+3
Melkpries goed, kuilvoerplaten allemaal goed vol gras. de maisplaten komen OOK vol, de tank komt vol, zelf goed gezond, punt.....
-3
jan is hobbyboer
Quote:
@de tukker oet twente: Melkpries goed, kuilvoerplaten allemaal goed vol gras. de maisplaten komen OOK vol, de tank komt vol, zelf goed gezond, punt.....

Enige minpuntje is wel dat de notenboom dit jaar wat vroeg de bladeren laat vallen. Maar verder is het hier fantaaaaaastisch in Nederland, alleen hebben veel koeienboeren door hun drukte te weinig tijd om hier van te genieten. Laat staan varkensboeren, die weten helemaal niet meer wat voor weer het buiten de stal is. Sukkels.
+1
Campagne
@jan is hobbyboer, ik heb een minnetje gezet bij jou. Het is goed te beseffen dat er meer is dan alleen werken op de boerderij en dat het prettig toefen is onder de notenboom, maar dat je ze dan sukkels noemt stoort me. Volgens mij ligt het niet zo zwart-wit altijd.
jan is hobbyboer
@Campagne
Nou ik vind iemand die bewust ervoor kiest om niet te stoppen, maar de rest van z'n leven in een stoffige schuur door te brengen met wat schreeuwende varkens op de achtergrond zonder dat ie weet wat voor weer het wordt niet bijster slim. Je leeft volgens mij maar 1 keer. Stoppen en wat anders gaan doen is ook een keuze.
+2
Campagne
@jan is hobbyboer
Als je de keuze hebt om te stoppen lijkt me dat slim in dit geval, maar niet iedereen heeft die keuze (meer). Misschien omdat je in het verleden misgegokt hebt of nog een jonge boer bent die nog teveel verplichtingen heeft. Daarom vindt ik het woord sukkels niet op zijn plaats.
+2
George
@jan is hobbyboer
Beste Jan , als je eenmaal hebt ingezet op enorme groei met de bouw van grote nieuwe stallen en grote topfinancieringen bent aan gegaan heb je niet veel meer te kiezen en zit je op dat bootje midden op zee en zover je kunt kijken is alles water en zie je nergens kant noch wal en zul je door moeten. Of dit nu de varkens- of melkveehouderij is. Je hebt dan geen keuze meer. Mensen kunnen de verkeerde keus gemaakt hebben en zullen nog lang in dat stoffige hok moeten doorbrengen , slechts weinige zullen hun foute keuze ook daadwerkelijk toegeven.
George
Quote:
@Campagne: Misschien omdat je in het verleden misgegokt hebt of nog

Eigenlijk moet je bedrijf je kostwinning zijn en heeft het niks met gokken te maken. Dus het aangaan van een te zware financiering is eigenlijk geen gokken maar een grote fout.
Campagne
@George
Ik geloof wel dat er momenteel veel boeren zijn die de laatste jaren gefinancierd zijn op basis van een kritieke melkprijs van 35 cent. Of dat slim is gezien de melkprijs in het recente verleden van 2009, denk het niet en is inderdaad geen gokken, daar heb je gelijk in.
Coen
@George , bijna 40 jaar geleden geleerd op EVTO dat je met je inkomen nooit mag gokken 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: slechts weinige zullen hun foute keuze ook daadwerkelijk toegeven.

Doldwaze beslissingen nemen is ook een keuze, risico heet niet voor niets risico. En zoals jullie weten vind ik risico's nemen waar je paar jaar plezier van hebt omdat je mooi groot hok hebt en bij collegaboeren de blits mee kunt maken, maar waar je als het beetje misgaat de rest van je leven last van hebt, niet getuigen van veel slimheid, maar meer van teveel testosteron. Het zijn nl. bijna altijd mannen die aan deze ver-plas-wedstrijd meedoen. Dus ik blijf nog maar even bij sukkels 😄.
George
@Coen
Waarschijnlijk is die cursus niet door velen gevolgd. Ik heb ze ook niet gedaan maar trek wel mijn eigen plan.
George
@jan is hobbyboer
Ik kan het ook niet echte slimmeriken noemen. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Waarschijnlijk is die cursus niet door velen gevolgd.

Sigarendoos is goedkoper dan een cursus. Vroeger heette dat gezond boerenverstand, tegenwoordig heb ik geen idee wat ik me daarbij voor moet stellen.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: gezond boerenverstand, tegenwoordig heb ik geen idee wat

Nee dat gezegde kunnen ze beter afschaffen , want dat bestaat nauwelijks meer. 😄
+1
Farmer_
Quote:
@George: Waarschijnlijk is die cursus niet door velen gevolgd. Ik heb ze ook niet gedaan maar trek wel mijn eigen plan.

Heb ook EVTO gedaan, op zich wel intressant, er werdt vooral op gehamerd dat stilstand achteruitgang is. 😄
pieta
@Farmer_
Dat klopte toen ook.
+1
Coen
@pieta , dat is van alle tijden 😄

de techniek en de automatisering staan niet stil, dus de arbeidsproductiviteit moet overal omhoog 😄
+1
pieta
@Coen
Ach, dat weet ik niet. Ik bedoel wel groei in bedrijfsomvang, niet de groei in eigen vermogen. Hoe wil je beweiding in stand gaan houden als er altijd groei blijft per bedrijf? Hoe moet ik dit zien bij een ZZP'er? Hoe moet die in omvang groeien? Veel eten ofzo?
+1
Frans1
Quote:
@pieta: Hoe moet ik dit zien bij een ZZP'er? Hoe moet die in omvang groeien? Veel eten ofzo?

Opschalen tot ZMP-er 😄
Coen
@pieta , ik heb het hier over onze primaire productie, en dus niet over de dienstverlening.

met arbeidsproductiviteitsverhoging proberen continuïteit te krijgen in de inkomensvoorziening, met afgeleide ook een versterking van de vermogenspositie.
upgrading van 'zelfstandige zonder pensioen' naar 'zelfstandige met pensioen 😄
cs-agrar
Quote:
@pieta: Hoe moet ik dit zien bij een ZZP'er? Hoe moet die in omvang groeien? Veel eten ofzo?

De zzp-er is dan ook gewoon minder in de weide te vinden..
cs-agrar
@Coen
eigenlijk krom he, met wordt ouder, dus in principe de arbeidsproduktiviteit omlaag, maar van alles extra moeten gaan doen om verdienste op peil te houden...
+1
Farmer_
Quote:
@cs-agrar: eigenlijk krom he, met wordt ouder, dus in principe de arbeidsproduktiviteit omlaag, maar van alles extra moeten gaan doen om verdienste op peil te houden

Moeten we George toch gelijk geven.
+1
gezienus
@Farmer_ nouw aan die stapels hout te zien heeft hij nu een hernia
Farmer_
@gezienus
😃 daar heeft die de hottub voor.
diezel
@Farmer_
Dacht van zijn maat! 😄
gezienus
@Farmer_
Kringloopwijzer 😃
George
@gezienus
Nee niks geen hernia. Ben net lekker uit de hottub. De laatste weken lekker druk bezig met van alles en dan 's avonds zo'n lekker heet houtgestookt badje nemen. Wat hebben we het toch goed.
George
Oké je mag best tevreden zijn , maar als je het verhaal beter leest zit de gehele landbouw in de mineur. Melk misschien nog niet zo hevig maar de tendens is gezet. Dat is de strekking van het verhaal. Maar sommige zijn nog vol ongeloof , terwijl de kippen- en varkensboeren het al aan den lijve ondervinden en ook de akkerbouwers die de aardappelen boven hun contract moeten weg geven.
Waarschijnlijk dat dit met de melk ook staat te gebeuren wanneer het quotum wegvalt en de productie wordt opgevoerd.

Bron: Boerenbusiness.nl

Onder cultivateren
Lage prijs laat slechte aardappelen ongeoogst
30-09-2014 • De lage aardappelprijs leidt ertoe dat sommige aardappeltelers hun aardappelen niet eens rooien. Rob Meeuwissen uit Brabant laat 9 hectare fritesaardappelen zitten. Drie dagen geleden cultivateerde hij ze onder.

Van de in totaal 60 hectare aardappelen die hij teelt, laat akkerbouwer Meeuwissen 9 hectare zitten. ‘Het zijn de slechte stukken die de hele zomer onder water hebben gestaan. We hebben in het Zuidoosten van Brabant extreem veel regen gehad. Daardoor zit er veel rot. Met de bar lage prijzen, is het niet de moeite waard. Ik had het liever anders gezien.’

De Brabander teelt de helft vrij, de andere helft op contract. Als de prijzen hoger waren geweest, had hij de slechte partijen willen wassen en alsnog aan de fabriek willen leveren. ‘Maar dat kan niet uit. Daarom oogst ik alleen de goede. Die werkzaamheden verlopen overigens prima’, meldt hij vanaf de trekker.

Rob Meeuwissen
‏@erepelke Wat doe je als de aardappelen niks kosten.. juist onder cultivateren!! @AkkerTweet @Agrifoto #aardappelmarkt


Cranendonck, Noord-Brabant
spotmelker
Het is voor die man te hopen dat er niet weer zo'n zachte winter komt want dan kan hij volgend jaar nog wat beleven met de aardappelopslag
ricardo
Cranendonk wie woont daar ook al weer?
Hansel
quotenet.nl/Miljonairs/Leo-van-Gansewinkel/
Afval bestaat niet............
George
Jazeker Ome Leo.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's demonstratie , melkprijs , pacht , overheid , grond , boer , bank , diesel , trekkers , voedsel , toekomst , marge , kostprijs en inkomen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
5