D66 wil andere vorm van landbouw in 2025

Den Haag – D66 pleit voor een transitie naar een nieuwe vorm van landbouw.

D66-Kamerlid Gerard Schouw spreekt van een nieuwe ecologische landbouw, waarbij sprake moet zijn van een gesloten kringloop, waarbij gestreefd wordt naar grondgebonden productie en waarbij dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Ook moet er op de markt een goede balans komen tussen bedrijfsleven en overheid. "Over de onbalans op de markt wordt al jaren gesproken, maar er wordt niet ingegrepen. Boeren moeten een boterham kunnen verdienen met hun producten. De productie moet hiervoor meer gericht worden op kwaliteit en niet op kwantiteit. Van bulk naar merkproduct, zoals ook bij tomaten is gebeurd. Na de waterbommendiscussie zijn er nu verschillende soorten tomaten op de markt. Dat zou ook met andere producten moeten gaan gebeuren", vindt Schouw.

Om de kringloop sluitend te krijgen wil D66 dat er meer onderzoek wordt gedaan naar bijvoorbeeld de teelt van soja, om de grote soja-importen terug te dringen. 'We willen een gesloten kringloop op zo klein mogelijke schaal.

D66 heeft de hoofdlijnen van het nieuwe voorstel inmiddels in beeld. "Maar we willen het plan nog verder handen en voeten geven", legt Schouw uit. Hij verwacht de landbouwvisie van D66 dit najaar te presenteren, met bijbehorende actieplannen voor de sector.

Deel dit topic

Reacties

+4
producent
Kunnen we niet beginnen met het reorganiseren van de politiek, wat minder randstad georiënteerd, wat minder naar de waan van de dag kijken enz..
+2
Cornelis
Alleen gaan we die strijd niet winnen. Geef de man gewoon gelijk en ga in gesprek met hem. Hij zal versteld staan hoe ver we in de melkveehouderij al zijn.
Frans1
Quantumtoeslag maar weer afschaffen Cornelis, dat past niet bij "op zo klein mogelijke schaal"
+1
jan w
Dan moet het wel een keer een zakelijk gesprek worden en geen cooperatief gesprek zoals LTO dat altijd wil. Er mag ook wel eens een keer op tafel worden geslagen van: "Tot hier en niet verder".
Neem nu de derogatie, alke keer kwam er nog een schepje bij bovenop en nu is het mest afvoeren en kunstmest aanvoeren, gewoon van de zotte.
Een enkeling die een balletje opgooit en die krijgt wel weer een meute achter zich aan.
Waar blijven we met de Nederlandse cultuur.:
Zwarte piet weg.
Stille tocht tegen afschot van ganzen.
Circusdieren moeten verdwijnen.

Ben blij dat de mensen hier in het dorp ook al beginnen te morren.
kraaienkolonie's die s'morgens vroeg wakker zijn.
vossen die voedsel zoeken in het dorp.
Engerlingen die de tuinen kaal vreten.
Cornelis
Laten wij met elkaar die weg nu toch al opgaan.
Oepke
Als we de inhoud nu even loslaten…

Uitstekend dat er een visie is en nog beter dat die op zo'n termijn al wordt gepresenteerd.
friese koemelker
Weer zo een die niet aande wergelegenheid iets af weet en nog minder van het onyoorstelbbare handels overschot van de totale landbouw en veehouderij .maar hij wil ook eens in het nieuws en meent zo het burgertje rijp te maken voor de volgende verkiezingen.
+1
jg
Friese koemelker, hij focust zich meer op de marge voor de producent. Wat jij noemt zijn de macro-economische zaken. Onderneem jij om meer werkgelegenheid te scheppen en handelsoverschotten te realiseren of voor je eigen inkomen.
De onbalans op de markt slaat maar zelden door naar de kant van de producent. Zie afgelopen periode tot en met April. Toen was er veel vraag naar zuivel en weinig produktie tov de vraag.Met een zeer mooie garantieprijs tot gevolg. De huidige situatie ken je.
jg
Friese koemelker, hij focust zich meer op de marge voor de producent. Wat jij noemt zijn de macro-economische zaken. Onderneem jij om meer werkgelegenheid te scheppen en handelsoverschotten te realiseren of voor je eigen inkomen? De onbalans op de markt slaat maar zelden door naar de kant van de producent. Zie afgelopen periode tot en met April. Toen was er veel vraag naar zuivel en weinig produktie tov de vraag.Met een zeer mooie garantieprijs tot gevolg. De huidige situatie ken je.
+1
paul1
Dat moet ie dan europees regelen, zodat we geen oneerlijke concurrentie krijgen in europa.
+4
verbi
Die onbalans wordt al 20 jaar over gepraat en er gebeurt niks en met D66 gaan praten een populair praatje hoor je en dat is het,zijn wel de laatste waar we met moeten overleggen, die willen terug naar ot en sien, laat je niet voor de gek houden.
+2
oldhuus
"Om de soja-importen terug te dringen "
Waarom alleen veevoer-soja? Waarom niet alle producten uit die vm. tropische regenwouden. Moet je zien hoe snel de schappen leeg zijn.
+2
mlkvhoudr
Volgens mij moet D66 daar helemaal niet over gaan nadenken en moeten ze zich in zijn geheel niet proberen de markt te gaan sturen.

Het enigste wat ze moeten doen is vast houden aan er naar streven zo veel mogelijk hoog opgeleide mensen te krijgen in nederland, die mensen krijgen dan gemiddeld genomen een goede baan en zijn meestal ook meer geintereseerd in lokale produkten en hebben daar ook het inkomen voor om deze produkten te kopen.

Dus D66 als je lokale produkten wil promoten moet je niet bij de producenten zijn maar bij de consumenten.

Dan gaan de producenten vanzelf wel inspelen op de vraag van de hoger opgeleide consumenten en zal de nichemarkt ietsje groter worden dan dat die nu is
friese koemelker
Aan jg. kort geleden in klein melkfabriekje geweest in de beierse alpen en breed uitleg gehad.producerden speciale alpen kaas ,niet biologis maar wel op voorwarden .De nu nog 8 eden ,goed voor 1,7 miljoen hg melk.
ze moghten geen ingekuild voer voerenen ook geen krachtvoer gebruiken uit bv, de anderevoedingsmiddellen industrie en van ver geimporteerdt.dus granen uit de regio iers verder op.plaatselijk was een scheur verbod . voornaamste klanten :de toeristen en speciaal zaken in de regio.En dan komt het.2013 basis prijs 38 eurocent!Wat voegt het toe op ons
jan is hobbyboer
Mooi moment om te stoppen dus 2025, ben ik 57.
George
Beste Jan ik ook! 😄 Nog 11 jaartjes volhouden. 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , soja , overheid , dieren , d66 , 2025 , grondgebonden , verdienen en kringloop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0