Zonder buurtgras geen koe meer erbij

Door Jelle Feenstra

Nederland maakt zich op voor een melkgolf. Op de gemeenteburelen liggen een paar honderd aanvragen klaar voor stallen met meer dan duizend koeien.


Hoe zeer ze de beeldvorming bepalen, bleek deze week. De PvdA stelde kritische Kamervragen over het plan voor een melkveebedrijf met 1.900 koeien in het Drentse Dalen. Voor je het weet zitten ook de gezinsbedrijven op slot. Daarom krijgt het sectorplan van LTO om met Kringloopwijzer en verwerking het mestprobleem op te lossen er een module bij: grondgebondenheid. Vriend en vijand breken zich het hoofd over een goede definitie, maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

Wie niet regelt dat het gros van het ruwvoer uit de directe omgeving komt, krijgt er geen koe bij, geeft opiniemaker Lubbert van Dellen een voorzet. Dat ordent meteen op welke plaatsen wel of geen grote stallen verrijzen.

De rest van het imago moeten boeren zelf verdienen, vindt Van Dellen. Durf te benoemen waarop je collega’s keihard afrekent en doe dat ook. Knoei niet met de Kringloopwijzer, stuur je koeien echt de wei in als je daarvoor een uitbreidingsvergunning hebt gekregen. Alleen zo bouw je aan vertrouwen.

Bij vertrouwen kom je automatisch in een situatie dat groot of klein en koeien binnen of buiten minder belangrijk wordt. Dan leid je die nieuwsgierige burger misschien wel liever rond op een bedrijf met vijfhonderd binnenkoeien en alles op streek dan bij een slordige boer met veel grond en zestig weidende koeien, waar je eenmaal uit de auto meteen tot de enkels in de stront staat.

De historie leert dat Van Dellen op het punt van zelfreinigend vermogen waarschijnlijk te idealistisch is. Maar het LTO-sectorplan verscherpen met ruwvoerorganisatie rond de koe moet ondernemers meer aanspreken dan een melkplafond per hectare.

Bron: Nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Reacties

+3
harmidaard
En nu maar hopen dat ze dit in china niet lezen.Straks gaan ze daar bedenken dat de zuivelproducten uit de regio moeten komen.
Wat een bekrompenheid van van Dellen.
Laten we eerst accon/avm maar keihard afrekenen op (veel)te hoge rekeningen.
josl
Het is een hete aardappel, en simpelweg vooruitschuiven is geen optie. Leer vanuit wat er gebeurt is in Brabant met de intensieve veehouderij en durf keuzes te maken. Geit en kool sparen lukt niet.Dat is simpelweg de boodschap van zowel v dellen ( ja, en die vertelde bij ons 5 jaar geleden ook dat we moesten stoppen met 'spantprutsen')als Feenstra.
En als wij die keuze niet durven te maken dan doen anderen het wel. Vraag is waar zijn we dan het beste mee af. En wie daar het antwoord op weet krijgt achteraf altijd gelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , lto , koeien , koe , voer , pvda , grond , stallen , boer , ruwvoer , grondgebondenheid , melkveebedrijf , kamervragen , mestprobleem , kringloopwijzer , verdienen en kringloop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0