Stilte voor de storm - Financiële situatie melkveehouders zorgelijk

Het lijkt mij zeer overdreven om halverwege dit boekjaar al te spreken over zeer uitzonderlijke omstandigheden:

Persbericht NMV


De NMV maakt zich grote zorgen over de financiële situatie van veel Nederlandse melkveehouders. De combinatie van de flink gedaalde melkprijs met de fors gestegen kosten van diesel, ruwvoer en vooral krachtvoer zorgt bij een snel toenemend aantal melkveehouders voor liquiditeitsproblemen.

Er bereiken de NMV steeds meer geluiden van melkveehouders die de limiet van hun rekening courant bereikt hebben en moeite hebben om de rekeningen te betalen. Ook vanuit de mengvoerindustrie wordt aangegeven dat rekeningen steeds later betaald worden. De steeds kleiner wordende marge valt samen met de piek in de uitgaven door de voorjaarswerkzaamheden en het inkuilen van het gras. Hierdoor raakt het geld snel op.

Toeslagrechten vervroegd uitbetalen
Op dit moment lijkt alles nog rustig onder melkveehouders, maar dat is stilte voor de storm. Veel melkveehouders zullen maïs en/of bijproducten bij moeten kopen en ook deze zijn fors in prijs gestegen. De NMV vreest dat deze melkveehouders problemen zullen krijgen om de maïs en de oogstwerkzaamheden te kunnen betalen. Ondanks dat de zuivelmarktprijzen op dit moment aan het stijgen zijn, zal de melkprijs de eerste maanden nog niet verbeteren.

De NMV pleit ervoor dat - in navolging van een groot aantal andere EU-landen - de toeslagrechten vervroegd betaald worden. Dit kan acute geldtekorten in het najaar voorkomen. Het ministerie moet hiervoor een verzoek indienen in Brussel.

De NMV heeft staatssecretaris Bleker in een brief verzocht om de procedure op te starten die in uitzonderlijke omstandigheden de vervroegde uitbetaling mogelijk maakt. Vanaf 16 oktober zou dan een voorschot op de bedrijfstoeslag uitbetaald kunnen worden.

Deel dit topic

Reacties

jg
Grasbaal, momenteel zal het saldoverschil ca 10 cent per kilo melk zijn, 6 cent minder melkgeld, 4 cent hogere (voer loon brandstof etc) kosten. Dit slaat op een gem bedrijf een extra gat op de Rc van ca 40000 euro de afgelopen periode en de komende maanden. Dus toch wel uitzonderlijke omstandigheden.
mlkvhoudr
Zorgelijk vind ik nog overdreven, wel sta ik voor de keuze hoeveel buffer er nou eigenlijk nodig is om de zomer zonder problemen door te komen.

En dan moet ik wel tot de conclusie komen dat er een haast onmogelijke buffer aangelegd moet worden, wil je niemand op zijn geld laten wachten
+1
Jack Rijlaarsdam
Hoezo onmogelijke buffer? Stal een jaar toeslagrechten en de nabetaling op deposito en je komt een heel eind. Is je begrotingsdiscipline niet al te strak (of het gat in je hand te groot) kun je afspraken maken met financier over van tevoren aflossen op bepaalde momenten, loonwerker maandelijks op incasso, kunstmest in voorkoop of bedenk het zelf maar.

Voor alle echte klagers (het gemopper van jou valt reuze mee, mlkvhdr) : Word wakker!!! Dit is de grote mensenwereld. Ieder zal z'n eigen broek op moeten houden en hier al over na moeten denken voordat de rc in het rood duikt. Hou nu eens op altijd een ander ergens de schuld van te geven. Je bent toch ondernemer? Dan ben JIJ verantwoordelijk!
mlkvhoudr
Aan de ontvangen toeslagrechten heb ik in geen enkel jaar genoeg buffer, alle grote kosten zitten voor mij in de zomer.

Loonwerker en pacht bijvoorbeeld. Daar komt dit jaar nog 1,5 cent per kg melk bij voor vervangende arbeid (best duur zo'n tweeling als je geen meewerkende vader meer hebt en er nou eenmaal maar 24 uur in een dag passen 😉 ) bierbostel besteld en betaald omdat de soja zo duur lijkt te blijven.

Nee dit jaar had ik aan 2 keer de toeslagrechten nog niet genoeg om alle kosten op te vangen.

1 ding heb ik heel duidelijk wel fout gedaan en dat is vorig jaar na de boekhouder te luisteren en meer investeringen vooruit halen, het zal best een goed advies geweest zijn, maar ik vond het toen al niet goed aanvoelen om maar met geld te smijten.

Ondanks al dat ge-investeer toch nog getrakteerd op een belastingclaim die mij niet meeviel en die moest ook in de zomer betaald worden.

En nu heb ik het idee wat ik toen teveel heb uitgegeven dat ik dat nu tekort kom

Loop nog niet achter met betalen, maar vind het wel hoog tijd worden dat de gestegen zuivelnoteringen in harde cash op mijn rc komen 😃
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: alle grote kosten zitten voor mij in de zomer.

Daar zul je je liquiditeitsplanning dus op moeten baseren.

Quote:
@mlkvhoudr: 1 ding heb ik heel duidelijk wel fout gedaan...

Mensen die leren van hun fouten komen doorgaans heel ver. 😉
jg
Hieruit blijkt hoe slecht de positie van de producent is. Hij kan bij slechte marges niet meer schakelen naar andere produkten. Daarnaast is vee verkoop en voerverkoop , en dus minder produceren met een te lage marge, geen optie omdat financiers daar niet blij van worden.
+1
casev
Hier loopt de rc zachtjes aan ook de verkeerde kant op, maar om nu zo zielig te gaan doen, is wel wat overdreven. Varkensboeren en tuinders, die hebben pas reden om te klagen.

Maarja, al je geen pakkende titel, of in overdrijving spreekt, is het geen nieuws, en kom je niet in de krant.... in politiek den haag weten ze daar alles van...
mlkvhoudr
Het ergste wat je kan gebeuren is dat men je zielig gaat vinden, toch is iets meer financiele armslag wel lekker.

Hier een mooi filmpje van een meisje zonder "armslag" die er volgens mij op een positieve manier het beste van maakt.

dumpert.nl/mediabase/2269421/…
jg
Ok, dan stoppen met produceren omdat een dalende RC betekent dat de kosten hoger zijn dan de opbrengsten, seizoensinvloeden buiten beschouwing latend. Kijken of de consument dan zielig gaat doe, denk het wel.
+3
George
Je kunt natuurlijk altijd alles weg relativeren , problemen in varkenshouderij en tuinders zijn groter maar als jezelf de rekeningen ook maar amper kunt betalen kom je langzaam maar zeker in het zelfde schuitje.
+1
jan 1
We geven met z,n allen te veel uit en als dan de melkprijs even minder is gaat het op rc ook niet vooruit,beetje boer neemt maatregelen om de boel draaiend te houden.
mlkvhoudr
Ik probeer juist maatregelen te nemen die de voerkosten drukken, maar het gevolg is wel dat ik nu meer kosten heb in plaats van minder
Grasbaal
'Melkveehouders straks dieper in schulden'

INGEN (AFN) - De helft van de melkveehouders in Nederland heeft waarschijnlijk moeite om de jaarlijkse maïsoogst in september te financieren, die nodig is voor veevoer.


Dat heeft Hans Geurts, voorzitter van melkveehoudersvakbond NMV, maandag gezegd. Door de flink gedaalde melkprijs en gestegen kosten van diesel en veevoer zullen er volgens hem veel melkveehouders structureel dieper in de schulden raken.

,,Melk levert nu zo'n 30 cent per liter op, minstens 5 cent minder dan vorig jaar", stelt Geurts. De NMV dringt er bij staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) op aan de gebruikelijke subsidiegelden van de Europese Unie dit jaar eerder uit te keren, zodat boeren niet meteen naar de bank moeten voor een lening.

Volgens Geurts vertoont de melkprijs de afgelopen jaren al een dalende trend. ,,In 2011 was er wel een opleving, maar daar moeten we ons niet te veel bij voorstellen. In de pluimveehouderij worden in goede jaren bijvoorbeeld veel grotere winsten gemaakt." De vakbondsvoorzitter zou daarom het liefst zien dat de melkprijs beter op vraag en aanbod afgestemd mag worden door middel van flexibele quota.

In plaats daarvan is in Brussel besloten dat de melkquota in 2015 helemaal worden afgeschaft.
''Waarschijnlijk worden de financiële problemen van de melkveehouders dus alleen maar groter. Boeren zijn van nature toch vaak geneigd om te veel melk te produceren, en dat zal waarschijnlijk een negatief effect hebben op de melkprijs", aldus Geurts.

Bron: nu.nl/economie/2888493/…
MTSTAMMINGA
Weet Geurts ook al niet meer dat een koe een ruwvoer vreeter is ??
Een koe hoort geen mais en soja te hebben om melk te geven?

We hebben nu momenteel met kosten te maken,waarvan we in 2009 het bastaan niet van geloofden dat ze zo hoog konden worden
jg
Jan 1 , welke maatregelen buiten later betalen en produktiemiddelen ten gelde maken doel je op?? We komen immers tot de conclusie dat kosten verlagen niet meer mogelijk is.
jan 1
JG,Kijk maar om je heen,Je zal met schaal vergroting mee moeten doen(maar dat doe je al denk ik)En dan kan je sneller je kostprijs verlagen door grootschaliger inkoop en verkoop,en je hebt immers meer mogelijk heden om je geldstromen binnen je bedrijf verschillende kanten op te sturen.Later betalen of produktiemiddelen te gelde maken lijken mij geen goede oplossingen.
George
Jan1 denkt dat de boeren met geld smijten. Jullie krijgen gewoon veel te weinig voor de melk. Dat is de enige oorzaak!
jan w
Het zijn niet alleen de ruwvoerkosten voor de aankomende winter die je moet betalen.
Ook zou je de afschrijvingen van je machine's e.d. uit je melkgeld moeten halen om weer nieuwe te kunnen kopen.
Verder moeten we ook de betalingstermijnen van de afnemers van zuivelproducten eens onder de loep moeten nemen er zijn veel grote bedrijven die een betalingtermijn hanteren van 3 a 4 maand.
Dan moeten wij ook nog eens van ons melkgeld een bijdrage leveren aan de financiering van de afnemers.
George
@MTSTAMMINGA
Volgens mij heb ik jullie toen al verteld dat de graan en maisprijzen omhoog zouden gaan.
MTSTAMMINGA
@George mais\graan duur melk duur
Ook in de akkerbouw zijn er bedrijven die het niet redden wegens het verschil tussen kosten en opbrengsten

Hoe duurder jij je mais verkoopt hoe duurder het Krachtvoer wordt en de melk
pieta
@george, vanmorgen een stuk in Tubantia over de druk die aan het antstaan is om te stoppen met de bio-ethanol uit graan/mais/palmolie enz. Per saldo was het zelfs slecht voor de broeikas-uistoot.
koetje 10
Snap niet dat veel melkveehouders zoveel peper-duur melkquotum gekocht hebben in het verleden, als je als bedrijf slechte investeringen doet moet je ook maar voor de gevolgen instaan. In belgie en duitsland zijn boeren wel een stuk beter bezig en denken gezonder aan de toekomst.
Grazy
Ik snap jullie zuivel verwerkers niet, als de zuivel waardes omhoog gaan hoort de melkprijs ook direct mee omhoog te gaan en niet de "prestatieprijs" vaststellen aan het begin van de maand.
En schaalvergroting werkt niet, optimaliseren is beter.
cs-agrar
Heb je gelijk in, alleen de meeste zuivelverwerkers werken met contracten en krijgen dus niet meer voordat contract weer open gaat voor onderhandeling.
Farmer_
Idd, dat is het probleem, vorig jaar toen de melkprijs hoger was sloten ze korte termijn contracten af in de hoop dat het wel zakte, toen ze contracten afsloten voor een lagere prijs gingen ze weer voor +-6mnd, wat nu rond October weer afloopt.
George
@pieta
Voor het saldo van de akkerbouwer is het goed.
Coen
Ook die akkerbouwer investeert zijn extra inkomen direct weer in extra vaste kosten, zo blijft ook hij klagen
cs-agrar
Maar da's toch een andere vergelijking als een boer die wel een hogere opbrengst krijgt, maar de gestegen variabele kosten niet in de hand heeft?
George
Juist CS het was duidelijk dat je voor €800 tot €1000,- per ha geen graan en of mais kon telen , dat lag heel ver beneden de kostprijs. Maar als ze dan nu dat geld meteen verbrassen is weer iets anders.
Grasbaal
Hier is de kop nog extremer, Henk van Dorp ontkracht de kop in hetzelfde bericht:

Veehouders in nood door lage melkprijs


DEN HAAG - Enkele honderden Zuid-Hollandse melkveehouders dreigen in geldproblemen te komen. De melkprijs is gedaald terwijl de kosten voor diesel en veevoer zijn gestegen.

Melkveehouder Van Dorp uit Hazerswoude-Dorp bevestigt dat: "Een half jaar geleden was het beter. De melkprijs is verder gedaald en door de mislukte graanoogsten in Amerika wordt het veevoer duurder".

Zelf denkt Van Dorp niet direct in de schulden te komen. De melkveehoudersvakbond NMV wil dat het kabinet met steun komt.

Video: omroepwest.nl/nieuws/…
jan w
En dan praten ze over wereldmarktprijzen. Het blijkt dus dat er maar weinig plekken op deze bol zijn waar ze er wel van kunnen leven van de prijzen die de producten op brengen.
+1
pieta
@ mlkvhdr Loop nog niet achter met betalen, maar vind het wel hoog tijd worden dat de gestegen zuivelnoteringen in harde cash op mijn rc komen

Hier ben ik het van harte mee eens.
Jack Rijlaarsdam
Dat past toch iedereen?
mlkvhoudr
Als je je muis rechtonderin het vak van de tekst houd verschijnt er bij reageer @ pieta dan hoef je het ook niet te typen (bij mozilla firefox)
Jan Tim
Ja dat is het leuke aan de boeren, iedereen verdient aan ons behalve wijzelf:-) en dat went nooit en als je niet beter weet dan zal het ook nooit veranderen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , inkuilen , melkprijs , nmv , krachtvoer , voer , melkveehouders , ruwvoer , bedrijfstoeslag , diesel , toeslagrechten , marge en bijproducten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1