Joop Köhne (WLTO) kwam ook tot de conclusie dat de Dutch Dairy Board de enige goede weg is.

<b>Boeren de dupe van prijzenslag

De boeren delven het onderspit in de huidige prijzenslag. De inkopers van supermarkten dicteren de prijzen. De boeren ontvangen zodoende dertig cent per liter, terwijl de kostprijs veertien cent hoger ligt. Een meerderheid in de Tweede Kamer pleit voor een verbod op het verkopen van landbouwproducten onder de kostprijs. Intussen werkt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond aan een Dutch Dairy Board, die een nationaal machtsblok wil vormen om de boeren prijsbepalers te laten worden. Een boer en een zuiveldirecteur over het ingrijpen in de vrije markt en een verbod op verkoop onder de kostprijs.
</b>
?Ingrijpen in markt is ook ongunstig?

Joop Kohne is melkveehouder in de Beemster. Hij is lid van de vakgroep rundveehouderij van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie.

Discussies over de kostprijs zijn heel ingewikkeld. Dat kan namelijk per boer verschillen. Er kan zelfs een inkomen tussen liggen. In het verleden hebben we een minimumprijs gehad voor consumptiemelk, maar dat is een jaar of zes geleden losgelaten. Het is heel goed om een maatschappelijk signaal af te geven om daarmee duidelijk te maken dat boeren onder de prijs moeten leveren.
Maar eerlijk gezegd denk ik dat een verbod op verkoop onder de kostprijs niet werkt. In eerste instantie moet de markt het namelijk zelf doen. Veel ingrepen in de markt zijn in het verleden ook ongunstig geweest. Dat jaagt de prijzen juist omhoog.

Denk maar aan het Europese zuivelbeleid en het melkquotum dat nu om onze nek hangt. Als je dat allemaal bedenkt, is het heel moeilijk om ja of nee te zeggen tegen een verbod op verkoop beneden de kostprijs.
De politiek heeft zich op landelijk en Europees niveau altijd al met de markt bemoeid. Soms is dat goed en soms ook niet. Mede door politieke maatregelen en marktordening voor bijvoorbeeld graan, zijn de prijzen voor grond in de akkerbouw gestegen. Daar heb je nu de problemen.

Ik denk dat de prijzenoorlog vooral verliezers oplevert. Ik hoorde net dat Albert Heijn een miljoenenverlies lijdt door de prijzenslag. Wie schiet hier dan wat mee op? De consument lijkt voorlopig de winnaar, maar dat is maar tijdelijk. Op de lange termijn is de consument vooral gebaat bij een stabiel landbouwbeleid en een evenwichtige voedselvoorziening. Leveren aan de wereldmarkt is volgens mij ook geen optie voor Europa. We moeten binnen Europa de voedselvoorziening goed op de rit hebben voor een goede prijs.

Bron: NoordHollands Dagblad 25 november

<i>
Hieronder verslag door een verslaggever van de Dutch Dairy Board
avond te Assendelft 30 november jl:

Voor de tweede keer is er een grote zaal vol melkveehouders aanwezig om het DDB plan tot zich te nemen. De boeren komen gelaten binnen maar gaande weg de avond begint het tot ze door te dringen, dat dit een van de laatste en misschien wel de mooiste kans is om de melkprijs omhoog te krijgen, ook omdat ze er zelf een bijdrage aan gaan leveren. Als zij zelf beslissen het met z?n allen te gaan doen gaat het lukken, moet het lukken vooral ook nu de Europian Dairy Board 23 november is opgericht de stemming slaat om naar gematigd positief. Ze hebben al zolang op hun kop gehad dat de slechte prijs door hun zelf komt, dat ze het milieu verpesten enz dat ze het haast niet kunnen geloven dat er nog hoop gloort. En de zaal zit vol jonge boeren die hopen op een betere toekomst dan die er nu is.

Ook Joop Köhne is voor de tweede keer van de partij net als andere LTO bestuurders die het verhaal van dichtbij willen horen. Joop loopt naar de microfoon en verteld dat hij na Nibbixwoud (4 november) de volgende ochtend in de put het plan nog eens de revue liet passeren en tot de conclusie kwam dat het een goede weg was en waarschijnlijk de enige. Dhr Köhne zegt; ?daarom heb ik besloten om het IM formulier symbolisch aan te bieden aan het bestuur van de NMV?. Een schitterend gebaar maar wel jammer en een beetje dom dat hij eerst met een negatief verhaal in het Noordhollands Dagblad heeft gestaan (zie hierboven). Misschien heeft hij wel van LTO leden op zijn kop gehad, ieder geval is Joop blij dat hij er nu ook bij hoort zegt hij.

De voorzitter van de CONO was ook aanwezig hield een betoog van ruim een kwartier over het verleden, heden en toekomst, het ziet er allemaal niet zo positief uit. Maar hij was wel positief over het DDB-plan,hij had bedenkingen, opmerkingen en suggesties voor het NMV bestuur die wij zeker ter harte zullen nemen. Peter ten Hoeve bedankte de CONO voor de steun getoond in het Noord Hollands dagblad maar ook voor de steun in de zaal door CONO.

Joke Visser gaat staan en zegt dat we allemaal prachtige bedrijven hebben, dat het het waard is om een opvolger te hebben, dat onze melk niet gemist kan worden door 50 miljoen wereldburgers en dat het een prima product is waar je trots op kunt zijn bovendien!:

Kiezen voor de IM is kiezen voor je eigen toekomst.
Kiezen voor de IM is niet kiezen tegen de één en vóór de NMV.
Kiezen voor de IM versterkt de zuivelsector.
Kiezen voor de IM is vertrouwen hebben dat bundeling van melkveehouders ondanks alle tegenwind mogelijk is.
Kiezen voor het IM wil zeggen dat je een toekomst ziet voor jezelf en de sector
De sfeer is om het denken is om de boeren blijven napraten er heerst een stemming van we gaan het doen en ook Joop Kohne heeft laten zien dat je door voortschrijdend inzicht een mening kunt wijzigen, bravo!

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Wim wat is jouw mening als lid van de LTO over de DDB? Trouwens gefeliciteerd met je fles kruidenbitter. Dat heb je wel verdient na al dat tikken op je computer. Eens of niet eens, je zorgt hier wel voor leven in de brouwerij. Doorgaan vooral doorgaan en ik hoop stiekum dat je gelijk krijgt met die 25 cent.
Onbekend
Wanneer stapt LTO over zijn eigen schaduw en gaat zij de DDB omarmen? U bent er toch voor de blijvers.
Onbekend
ja ook voor
Onbekend
meret
wat de DDB betreft is dat een hele goede zaak
zeker voor beginnende melkveehouders want bij deze opbrengst en de huidige quotum kosten is het voor veel bedrijven met startende ondernemers een moeilijke tijd.Verder moet deNVM en HUN LEDEN positiever staan t.o.v.LTO daar berijk je namelijkveel meer mee.
ook LTO moet niet zo stuurs zijn .
samen aan de tafel en de voors en tegens afwegen en allebei gaan voor een goede melkprijs
EN HUN EIGEN HAGJE EVEN VERGETEN
Onbekend
Mijn indruk van de LTO leden is dat daar hoofdzakelijk boeren lid van zijn dat volgers zijn. Ze lopen als makke schapen achter hun roergangers aan. Niet zelden hebben deze roergangers ook allerlei andere bestuursbaantjes en dus vaak meerdere petten op. Het roer recht houden, met het kompas in de juiste richting wordt te vaak laveren. Bestuurders konden zich dat tot nu toe veroorloven omdat vele makke schapen in hun hok bleven. Op een paar na die nu de NMV bevolken. Die geven nu richting en ik bespeur nu toch geleidelijk aan onrust in het schapenhok. Laten zij hun natuulijke gedrag volgen nu er al een paar LTO schaapjes over de dam zijn en massaal achter de DDB gaan staan, dan volgen de LTO bestuurdes uiteindelijk ook wel.
Onbekend
helemaal mee eens
Onbekend
Boeren zijn net kikkers. Als denkt ze allemaal in de kruiwagen te hebben springt er toch weer eentje uit. Daarom krijgen we de quotumprijs niet naar beneden en zal DBB ook al zou LTO bestuur helemaal vóór zijn, niet slagen. Helaas, maar waar.
Siem Jan Schenk haalde in Wanroy een mooi voorbeeld aan: de melkgeitenhouderij. Er zijn slechts 300 melkgeitenhouders in Nederland en zelfs die krijg je niet op één lijn.
Onbekend
SiemJan moet niet zwammen maar het proberen om samen met de NMV het DDB laten slagen , er wordt zelfs al aan een EDB gewerkt!Europees Dairy Board!
Onbekend
Dat zal ook wel moeten George. Anders zie ik het helemaal niet zitten. Zolang de EDB nog geen feit is doe ik niet mee.
Onbekend
Wat een gezeur toch allemaal geloven jullie zo slecht in jezelf of je mede melkveehouders. Dit moet toch gaan lukken wij met z'n allen moeten laten zien dat we juist niet die kikkers. Volgens mij kan het lukken. en die geiten, die geiten hadden misschien geen leiders, de NMV heeft die zeker wel mensen die nadenken en onderzoek doen naar de feiten. Alleen de zwakke schakel is de boer zelf en welke boer wil nou de zwakste schakel van de sector zijn? Ik niet in iedergeval ik heb allang ingeschreven ik geloof in de sector ik vertik het om de sector te laten verknallen door domdoemdenkerrij. we hebben allemaal schitterende bedrijven en zoals in het stuk staat leveren we een geweldig product voor miljoenen burgers en consumenten ook al willen we ze graag appart zien uit eindelijk zullen ook zij moeten zien dat zonder dat wij er zijn er geen verzorgd platteland is en geen melk die hier geproduceerd wordt. of denken de boeren die voor het quotum eraf pleiten dat ze werkelijk kunnen melken voor 24 cent nou mooi niet want je moet dan minimaal 1,5 milj aan de poort zetten en dat doe je niet alleen. en die Polen blijven ook niet gek hoor, als die hier een tijdje leven willen ze ook meer dan 5 euro per uur maar dan is het te laat dan zijn de meeste boeren al opgeruimd. Nee ik doe daar niet aan mee.
ik vind dat iedereeeeeeeennnnnn zich in moet schrijven voor de DDB een democraties idee waar iedere boer zijn stem kan en MOET laten horen we zijn veel te lang stil geweest het kan en het moet lukken iedere boer die meedoet moet 5 buren overhalen dit ook te doen.Bovendien de EMB (europian Milkboard) is 23 november al opgericht, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Denenmarken en Zwitserland zijn ze al met het plan bezig. En Engeland en Ierland zijn in overleg.
Doe je kop toch eens omhoog!! wees toch eens blij met je beroep geef toch niet steeds een ander de schuld zet zelf je schouders eronder en laat zien waarvoor je staat!!!!!
Onbekend
Piet ,je verhaal is duidelijk en gelukkig zijn er ook nog boeren zoals jij ,met een positieve uitstraling .
Onbekend
in de discussie valt mijn op er een bepaalde boeren zeer negatief zijn
en hier een positief verhaal af willen geven
door lto nu al te beschuldigen dat ze niet achter het DDB staan
laat wel wezen een boer wijst geen een plan af wat hun geld op levert en lto ook niet
daarom moet er meer gesproken worden over het plan op zich
als over lto niet of wel
of twijfelt de nmv aan het slagen van het plan en willen ze nu al lto als zondebok aanwijzen
of willen ze zo de leden bij lto naar NMV halen
ik denk allemaal niet laten we hier de discussie dan zo ook niet voeren
en laten we dan al vast beginnen met de quotum prijs snel samen omlaag te brengen dat is dan de eerste winst om de concurentie aan te kunnen met het buitenland
Onbekend
Ik ben juist helemaal niet negatief, maar met quotum korting alleen ben je er zeker niet. dat is korte termijn politiek dat maar even help als de prijs verder zal dalen zijn we als nog het bokkie. Het is de bedoeling dat alle boeren mee gaan doen als jij als lto lid je aangesproken voelt is dat jouw verantwoording niet de mijne. ik zeg juist dat de boeren zelf moeten beslissen om de organisaties heen en dat is positief we worden voldoende voorgelicht als je tenminste de vakbladen en het internet erop na leest. dus niets geen doemdenken positief en er voor gaan ongeacht wat de ene of de andere organisatie ook zegt. Je bent uit eindelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen daden. het gaat heus lukken als je maar wilt en niet steeds de vinger naar iemand wijst, ik ben positief en hoop dat jij dat ook wordt en niet gaat zitten afwachten op een quotumkorting, dat is makkelijk zeg en weer zonder dat je je eigen verantwoording neemt, als die korting er niet komt kun je weer Jan en alleman de schuld geven, bovendien dan had die korting wel eens een tijdje eerder mogen komen niet waar? De DDB dat is het verhaal voor iedereen daar ben ik van overtuigd.
Onbekend
Adecedabra,sorry hoor.
Onbekend
Ik verwijs naar Wim z,n verhaal.
Onbekend
Sander, jij verdient blijkbaar nog veel te veel. Laat andere boeren maar weer de kastanjes uit het vuur halen hoor. Zeker LTO lid.
Onbekend
Je kent het wel, verdien heel veel maar krijg weinig. Ik zou zeggen overtuig mij.
Onbekend
Noem jij dit zwammen?Ik noem dit gewoon realiteitszin.
De achterban van de NMV bestaat voor het merendeel uit gefrusteerde boeren die denken dat er ooit een moment komt dat de boer een inkomen kan verdienen waar hij recht op heeft. Ik zal U dit zeggen: dat is in het verleden nooit zo geweest, nu zeker niet en in de toekomst ook niet.
Als je alle kritiek dan afdoet als "gezwam" dan bewijst dat mijn stelling.
Onbekend
doemdenken noem ik dit.
Onbekend
Ik noem het realisme.
Onbekend
Mooi stukje Meret.
Onbekend
Helemaal met bovenstaande eens. Had vorige week WLTO-afdelingsvergadering te Purmerend met Gerard Doornbos en Kees Romijn. Ook Gerrit Roos was aanwezig en hield een goed betoog waarin hij LTO zo positief mogelijk benaderde om de DDB te steunen. Hierop werd het plan direct door (minister) Doornbos en Romijn de grond in geboord. De plannen van LTO;> een zo hoog mogelijke subsidie te verkrijgen!!!!! Wat zakte mijn broek af zeg die avond, ben helemaal klaar met LTO! DDB krijgt mijn steun zeker!
Onbekend
Bravo, van dit soort opvolgers met visie moeten we het hebben!
Onbekend
Je eigen lijn trekken zo hoort het, prima opvolger. De DDB betekent zelf denken en doen en daar ben je uiteindelijk ook ondernemer voor geworden nietwaar? En als bijkomend voordeel geeft het je een goed gevoel dat je niet hebt zitten afwachten.
Onbekend
Ik trek ook een eigen lijn en doe vooralsnog niet mee aan het ddb.
Onbekend
Die lijn staat mij ook wel aan.

Bij de NMV probeert men de boeren te laten geloven in hun eigen totaal niet aan de realiteit getoetste idealen. Idealen mag je hebben maar je moet de werkelijkheid niet naast je neer zetten. Bovendien wordt de melkprijs in Brussel gestuurt en zeker niet door boeren in Nederland. Dat zullen ze in Brussel nooit laten gebeuren. Met het DDB voorzie ik een totale veruinering van de relatie tussen de zuivel industrie en de melkveehouderij sector. Alles wat de laatste eeuw is opgebouwd wordt gesloopt.
Onbekend
Johan,

jouw verhaal is mijns inziens wel wat krom. Aan de ene kant zeg je dat de melkprijs in Brussel gestuurd wordt. Aan de andere kant frees je voor een ruinering van de relatie tussen zuivelindustrie en melkveehouderij!
Volgens mij hoort het nog steeds zo te zijn dat er een werking van vraag en aanbod moet zijn en dat er zo min mogelijk gestuurd moet worden vanuit Brussel d.m.v. interventie en subsidies. Die krijg ik liever niet.
Wat betreft die relatie tussen melkveehouderij en industrie: de eerste cooperaties betuigen hun steun al aan de DDB.
Wanneer niemand iets doet weten we zeker dat het achteruit holt, de boeren sukkelen in nemen jaar na jaar weer genoegen met een iets lagere melkprijs.
Toon in ieder geval initiatief door je steun te betuigen aan de DDB, je bent nog nergens aan verbonden!! Laat de supermarktketens maar een signaal horen dat er iets moet veranderen.


Johan schreef:
>
> Die lijn staat mij ook wel aan.
>
> Bij de NMV probeert men de boeren te laten geloven in hun
> eigen totaal niet aan de realiteit getoetste idealen. Idealen
> mag je hebben maar je moet de werkelijkheid niet naast je
> neer zetten. Bovendien wordt de melkprijs in Brussel gestuurt
> en zeker niet door boeren in Nederland. Dat zullen ze in
> Brussel nooit laten gebeuren. Met het DDB voorzie ik een
> totale veruinering van de relatie tussen de zuivel industrie
> en de melkveehouderij sector. Alles wat de laatste eeuw is
> opgebouwd wordt gesloopt.
Onbekend
Johan, je zegt dat je wel idealen mag hebben maar dat je realiteit niet mag verliezen. De realiteit is dat het zeer slecht gaat in de melkveehouderij, zelfs onze kroonprins hoorde ik dat onlangs beamen. De voorspellingen zijn dat het nog slechter wordt en jij zou je door Brussel willen laten lijden? Waar naar toe in hemels naam. Jou houding van het is niet anders en laat het allemaal maar over me heen komen is de dood in de pot. Realiteit is dat veel boeren het niet meer pikken al dan niet omdat het water hen aan de lippen staat, dat de DDB een groot succes lijkt te worden en dat de Europese variant al is opgericht. Bovendien is er bij deelname niets te verliezen, de zuivelindustrie zal blij zijn met zo'n belangrijke steun in de rug in hun onderhandelingen met de supermarkten.
Onbekend
Zo is het Meret wijze taal
anonymous_1262
Wat een verrassing, de vraag is natuurlijk, komt er nu een grote ommekeer van de standpunten van de andere lto vakgroep bestuurders. Siemjan was in elk geval afgelopen maandag in Wanroij nog niet erg ingenomen met het plan, ook de gewestelijke vakgroepvoorzitter leek het plan van NMV nog niet te waarderen. Maar mischien als nu het ene Schaapje over het slootje is gesprongen, dat de andere schaapjes nu gaan volgen. In elk geval zijn de neuzen er nu op gericht, en dat is wel een begin.
anonymous_1262
Beste Wim,

De manier waarop NMV zich tot nu toe richting LTO heeft gedragen met betrekking tot DDB is altijd nog positief geweest. Ik heb nog geen enkele keer negatieve klanken gehoord vanuit NMV. Het eerste wat LTO deed uit monde van Siemjan toen DDB werd geintroduceerd was het hele plan de grond in boren. En dat terwijl het toch een hele normale zaak zou zijn als we minimaal de gemiddelde kostprijs zouden beuren van een liter melk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkprijs , nmv , europa , landbouwbeleid , akkerbouw , melkquotum , ddb , cono , burgers , politiek , melkveehouders , melkveehouder , boer , europees , dairy , opvolger , jonge boeren en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
3