De boer die alles veranderde

Het melkveebedrijf van Jan Dirk van de Voort en zoon Peter in Lunteren is stap voor stap getransformeerd van intensief gangbaar naar biologisch en zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. De koeien hebben hoorns en eten, in de jaarlijkse 4.400 uren aan weidegang, vrijwel alleen maar gras. De kalfjes lopen bij de moeder en […]

Bron

De boer die alles veranderde
melkvanhetnoorden.nl

Deel dit topic

Reacties

+1
casev2
Mooi bedrijf, ook al is dit verhaal wel een beetje opgeschreven door de marketingafdeling 🙈
+2
duitser
Hebben meer van die gevallen voorbij zien komen......
+1
mlkvhoudr
@duitser dit soort artikelen is niks voor mij: zijn toenmalige vrouw kwam in het bedrijf➡️ groot succes en vervolgens komt niet terug in het verhaal waarom het zijn toenmalige vrouw was
robbies
@mlkvhoudr hij hoeft toch niet uit te leggen waarom dat het zijn vrouw niet meer is? Net zo min dat jouw vrouw hoeft uit te leggen waarom dat zij nog steeds wel jouw vrouw is?
mlkvhoudr
@robbies nee absoluut niet ik hoef er niks van te weten, ik had het juist helemaal uit t artikel gelaten
+2
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
niet ik hoef er niks van te weten,

Natuurlijk zouden we dat wel graag willen weten. 😂
+4
mlkvhoudr
@George ik hoef het niet te weten maar ik heb wel een hekel aan halve verhalen het is of alles of niks wat mij betreft
+2
m uut m
@mlkvhoudr
Collega bioboer formuleerde het als volgt.
Hij heeft zijn succes te danken aan zijn eerste vrouw en zijn tweede vrouw aan het succes.
Hier laat ik het bij.😉
pieta
+1
labella
@duitser Heb het hier in de buurt ook wel gezien die zelf zuivelproducten gingen verkopen maar de meesten zijn al lang weer gestopt omdat het niet uit kon of teveel tijd kostte.
+5
weurding
@labella voornamelijk de controles en eisen hoor ik waar ze zat van waren
robbies
@labella het is vaak de vrouw die het voor haar rekening neemt. Dan moet je vervolgens naar de schaal gaan dat je met personeel kunt gaan werken of hopen dat je huwelijk goed blijft
+3
weurding
@robbies de kans dat je huwelijk goed blijft hangt vaak af van de attractieve kant van het betreffende personeel😆
+1
richard-de-wolff
Tis een topper maar ben bang dat het niet voor iedereen is weg gelegd
+3
Twentsch Land
Dat is nu net bijna altijd het punt

Uitzonderingen ....en gelijk wordt gedacht dat het overal kan en iedereen die mogelijkheid heeft.

@richard-de-wolff
+1
Albert Altena
De situatie moet ernaar zijn: punt
robbies
Melk van t Noorden gaat wel steeds zuidelijker valt me op.
Grasbaal
Een kijkje in de Remeker stal:

Klussera
Bood paar jaar terug zijn land in stukjes aan als belegging
+5
T60401
@Klussera Iets zegt me dat het verhaal ergens niet helemaal klopt. winst van 3 ton volgens het artikel en dan dit. noordanuspartners.nl/properties/…
richard-de-wolff
@T60401 of gewoon slimmerik
+1
T60401
@richard-de-wolff Nu miscchien wel met die hoge rente. Maar volgens mij speelt dit al langer. Waarom zou je het dan doen als de rente bij de bank hetzelfde is?
Van-Epscheuten
@T60401 wat een bedrijfsnaam noord anus, binnenkort ook zuid, oost en west anus?
weurding
@Van-Epscheuten midden-anus😄
Vdejong
@Van-Epscheuten
Quote:
noord anus
of noor danus?
jan 10
Mooi,maar niet voor elke boer weggelegd.
koe-boer
@jan 10
Daarom is het ook mooi dat een ander het doet🤣
+5
Bennie Stevelink
Het verhaal klinkt mij veel te mooi.

Als je met simpel een kruiden mengsel worminfecties kunt oplossen waarom hebben ze dat in de diergeneeskunde dan nog niet ontdekt?
Heel veel beweringen die nergens onafhankelijk bewezen zijn.
+4
richard-de-wolff
@Bennie Stevelink een mooi verhaal hoeft niet waar te zijn zegt 1 van mijn buren vaak 😂😂😂
robbies
@richard-de-wolff de meeste mooie verhalen beginnen ook nooit met: ik dronk eens een glas cola.....
MBH te N
@richard-de-wolff 🤣 b de b ? 👌🏽
richard-de-wolff
@MBH te N nee nee zeker b niet
sorry
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
diergeneeskunde dan nog niet ontdekt?

puregraze.com/wp-content/uploads/…
Vdejong
Hoezo alles verandert?
Melkt nog steeds koeien, woont nog steeds op dezelfde plaats in Nederland.
arie.j
Weer zo'n verhaal dat alle andere boeren het verkeerd doen en hij zo ontzettend goed.....
De controle op zoiets is meestal vrij eenvoudig.
Als er zoveel dingen die hij veranderde zoveel beter uitpakken in de praktijk.
Dan wordt dat vanzelf door het grootste gedeelte van de melkveehouders overgenomen.
Gezondere koeien en meer winst spreekt ieder boer aan
\
Maar als het in de praktijk niet aanslaat, dan is het voor een groot gedeelte gebakken lucht
Waarschijnl;ijk als promotie voor zijn kaasafzet.
+2
sorry
@arie.j ze schoppen nietzo tegen gangbaar...
als het misgaat laten ze het ook zien
+1
Koeien boertje
@sorry wat ik me dan altijd wil afvraag, er van uitgaande dat het hele lekkere kaas is.
Als ze 1000 liter melk van hun in de ton gooien of 1000 liter van mij wie er verschil proeft met dezelfde rauwmelkte bereidingswijze.
labella
@Koeien boertje Als jij veel mais(zetmeel) voert dan proef je dat wel ten opzichte van kaas waarbij vrijwel geen zetmeel is gevoerd. Hetzelfde geldt bij vlees trouwens als mijn slager mag geloven waar ik het vleesvee aan lever.
arie.j
Quote Reactie van @Koeien boertje:
@sorry wat ik me dan altijd wil afvraag, er van uitgaande dat het hele lekkere kaas is.Als ze 1000 liter melk van hun in de ton gooien of 1000 liter van mij wie er verschil proeft met dezelfde rauwmelkte bereidingswijze.

Jerseymelk is wel van andere samenstelling
Maar de prijzen van hun kaas per gewicht is ongeveer het dubbele van bv. de Graafstroomkaas
Waar dus de winst vandaan komt, dat is duidelijk: marketing en nog eens marketing
Daar past ook hun hele verhaal bij
Als ze die kaas verkochten met alleen de aanduiding dat die lekker was, en verder geen verhaal.
Dan zou, denk ik, de tent niet kunnen draaien.
+1
NH-7740
@Koeien boertje dat verschil ga je absoluut proeven!!
Koeien boertje
@NH-7740 jah als je qua smaak hebt van rauwe kaas zal die op een schaal van 1 tot 10 kunnen zitten en een gepasteuriseerde van 3 tot 7 en zul je hiermee nooit bij de 10 komen.
Dat geloof ik wel
En verschil tussen jersey en holstein kaas zal ook misschien te proeven zijn, alleen met jersey heb je ook minder liters die je er in stopt.
Maar een gangbare jersey en een biodynamische ++++++ jersey zoals deze hierboven met een groot verschil in kostprijs verwacht ik in de kaas niet eigenlijk
+1
NH-7740
@Koeien boertje
Dat was mijn gedachte eerder ook;) maar ik ben kaasmaker (geweest) en als er iets mij verrast heeft is dat het wel.. ogenschijnlijk dezelfde melk, Holstein, gangbaar en de bedrijven naast elkaar gaven duidelijk een andere kaas met 100% dezelfde bereiding. Visie van een ondernemer is belangrijker in smaak en consistentie dan ras en grondsoort.
Bennie Stevelink
@Koeien boertje Vet is de smaakdrager. Hoe meer vet hoe meer smaak. Daarom Jersey koeien met hoog vet. Die krijgen vervolgens ook nog een rantsoen wat leidt tot hoog vet. Dat vet verhogend rantsoen wordt in het verhaal opgehangen aan “gezond” en “natuurlijk”. In werkelijkheid gaat het om een zo hoog mogelijk vetgehalte om smaak-onderscheidend te zijn.
Nergens in het verhaal gaat het over een magere 30+ kaas.
Grasbaal
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Vet is de smaakdrager. Hoe meer vet hoe meer smaak.

Ik ben in oktober ook op dit bedrijf geweest, had daar ook een stuk kaas gekocht. Was zeker niet goedkoop maar echt heel lekker. Beetje de smaak van oude kaas in een zachtere uitvoering. Mijn familie vond hem ook heel lekker zonder het verhaal te kennen.
+2
Twentsch Land
Het heeft ook een benaming

Romige kaas.

@Grasbaal
+2
Bennie Stevelink
@Grasbaal
Quote:
Was zeker niet goedkoop maar echt heel lekker.

Dat geloof ik direct. Maar dat ligt niet aan de biologische werkwijze maar aan het vetgehalte.
NH-7740
@Bennie Stevelink
Er zijn 100 meer manieren om invloed op de smaak van je kaas te hebben dan alleen met vet. Hoogte van je vet is zeker niet de bepalende factor voor een romige smaak.
sorry
@arie.j enja bestendig zetmeel geeft kans op darmverzuring waardoor er zweertjes ontstaan
dat is in gangbaar ook gesneden koek
+2
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
@arie.j enja bestendig zetmeel geeft kans op darmverzuring waardoor er zweertjes ontstaandat is in gangbaar ook gesneden koek

Alle krachtvoer inclusief mais perspulp etc dan maar de laan uit bij jou, net als bij hun?
Omdat er anders zweertjes op de darmen komen?
Zo'n verhaal geloof je zelf niet hoop ik.
Ben tientallen jaren gangbaar boer geweest, maar zweertjes op de darmen? nooit mee te maken gehad.
sorry
Quote Reactie van @arie.j:
mais perspulp

dat zijn al 2 verschillende produkten de ene met energie uit zetmeel en de andere uit pectines

veel coligevallen ? rundveeloket.be/vraag_antwoord/zetmeelbehoeften/

melkvee100plus.nl/management/…
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
dat zijn al 2 verschillende produkten de ene met energie uit zetmeel en de andere uit pectinesveel coligevallen

Jij bent student of iets dergelijks en geen boer? Anders kan ik dergelijke opmerkingen over meer coli gevallen bij wat perpulp voeren niet volgen.
sorry
@arie.j wel lezen arie .zetmeel geeft meer coli,

voerde u vroeger snijmais?
+1
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
@arie.j wel lezen arie .zetmeel geeft meer coli,voerde u vroeger snijmais?

Je hebt e.e.a. weggesneden uit je oorspronkelijke reactie zie ik
Zal voortaan alles moeten kopieren
Het ging dus over totaal geen krachtvoer verstrekken,en ook geen krachtvoerachtige producten zoals snijmais en perspulp
Jij verbond aan die laatste artikelen zweertjes op de darmen.
Nouheb ik vele jaren perspulp en soms ook wel snijmais gevoerd, wel aangekocht, dus geen enorme hoeveelheden zoals sommige boeren die het in massa zelf verbouwen
Maar darmproblemen en coligevallen daardoor zijn me onbekend.
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
bij wat perpulp

Er zijn die wel meer als "wat" mais of perspulp voeren. 😁
Noorderling
@arie.j melkvee.nl/artikel/…

Quote:
Bij stresssituaties, bijvoorbeeld hittestress of tijdens de transitieperiode of wanneer een koe langere tijd onvoldoende voer krijgt, kan er onbalans ontstaan in de darm, waarbij een overaanbod van koolhydraten (vaak zetmeel) zorgt voor darmverzuring. Hierdoor ontstaat onbalans in het bacteriemilieu in de darm en kunnen gifstoffen worden geproduceerd die de darmwand beschadigen.”
+2
Meeleesboer
"Het bedrijf realiseert een melkprijs van € 2,30 per liter melk. Onderaan de streep, wanneer de kosten van de boerderij en kaasbereidingsactiviteiten worden afgetrokken, verdient de ondernemer zo’n 35 cent per liter melk. In goede jaren is dat ruim 60 cent."

Dus een kostprijs van €1.95 per liter. Dat is volgens mij de reden dat niet iedereen aan zon systeem mee kan doen.
arie.j
Quote Reactie van @Meeleesboer:
Dus een kostprijs van €1.95 per liter. Dat is volgens mij de reden dat niet iedereen aan zon systeem mee kan doen.

En wat is die kostprijs dan? is dat inclusief eigen berekende arbeid?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , koeien , kalfjes , biologisch , natuur , jersey , weidegang , eten , melkveebedrijf , lunteren , remeker en jan dirk van de voort geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0