Stoppende melkveehouder krijgt € 121 voor fosfaatrechten

Melkveehouders die meedoen met de stoppersregeling in het kader van stikstof, krijgen € 121 per fosfaatrecht. Dat is net iets minder dan de huidige marktwaarde.

De vergoeding voor de dier- en fosfaatrechten zijn inmiddels bekendgemaakt op RVO.nl: rvo.nl/subsidies-financiering/lbv-plus/ . Voor dit bedrag worden de fosfaatrechten ingenomen, en zijn ze dus niet beschikbaar voor andere melkveehouders. De bedragen voor de productierechten zijn hetzelfde voor deelnemers aan de piekbelasters-opkoopregeling (LBV-plus) en de bredere opkoopregelingin het kader van stikstof (LBV).

Meer: boerderij.nl/stoppende-melkveehouder-krijgt-e-121-…

Deel dit topic

Reacties

Nevergiveup
Dacht dat het marktwaarde x 1,2 was ...
Twentsch Land
121,- is dat voor alle kg fosfaat of van het deel na een eventuele afroming ( omdat overheid koper is zou afroming niet hoeven )
+2
cjw73
@Twentsch Land is ook geen afroming bij de regeling
+5
pieta
@cjw73 Je verkoopt ze dan aan Vadertje Staat. Dat is familie dus geen korting. 😁
arie.j
Per welke datum stoppen degene die nu inschrijven voor de piekbelasters regeling?
En wat geeft men als motivatie om minder dan de marktwaarde voor fosfaatrechten te betalen?
Twentsch Land
Als er geen afroming is valt de prijs nog mee.

@arie.j
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Als er geen afroming is valt de prijs nog mee

Dan zal dat het motief wel zijn
oubi
@arie.j en hoe zit het met benutbaarheid?
In december laten doorhalen en dan 95% zelf benutten
arie.j
Quote Reactie van @oubi:
@arie.j en hoe zit het met benutbaarheid?In december laten doorhalen en dan 95% zelf benutten

Je moet mij niet vragen, maar de instantie die opkoopt.
Overigens zal het wel net als met het melkquotum zijn, nl. de fiscus eet ook mee bij de stoppers
+3
bio boer
@oubi zal niet uitmaken de overheid gaat ze niet benutten
cornelissen
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Als er geen afroming is valt de prijs nog mee.

Gauw pakken voor die centen ,als het je past.
Vanmiddag kennelijk een overleg geweest van de gezamenlijke melkveebelangenorganisaties in Nijkerk en de gedachte ligt op tafel om de minister te vragen de korting( tijdelijk?)naar 30% te brengen.
Kennelijk is de eis van Brussel voor wat er nog van de derogatie over is om in 2025 het fosfaatproduktieplafond met 10% te korten en dat is voor degene ,die voldoende fosfaatrechten heeft een minder pijnlijke gedachte om de korting te verhogen. om nog wat restanten van de derogatie voor een of twee jaar te behouden
Hoe het met de fosfaatknelgevallen moet ,die de rechten leasen heb ik nog niets over gehoord. Hoewel dat met 10% korting ook al grote armoede is.
Duidelijk is ,dat de fosfaatrechten een politieke speelbal zijn geworden en ik moet nog zien ,dat ze worden afgeschaft als de derogatie is verdwenen. Was ons overigens wel indirect toegezegd bij het presenteren van het zeer onrechtvaardige fosfaatreductie plan ,bedacht door lto. Hoor ze er nou nog niet over.
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
ik moet nog zien ,dat ze worden afgeschaft als de derogatie is verdwenen

Zeker niet denk ik. Volgens mij was ook enkel sprake van geen fosfaatrechten als we indertijd geen (nieuwe) derogatie kregen. Die hebben we toen gewoon gehad.
Twentsch Land
Fosfaatrechten zijn ten eerste gekomen om niet over het fosfaatplafon te gaan en ten tweede voor behoud derogatie ( derogatie kon of zou in gevaar komen bij overschrijding fosfaatplafon )

@pieta
Marco de 1ste
Typisch overheid ,toch nog wat minder geven. Want anders kunnen boertjes niet meedoen aan regeling. Zo kennen we ze weer.
+2
Kars
Is dat staatsteun? Minder geven dan marktwaarde. Hoorde net op dat provincies 55 miljard vroegen voor stikstofplannen. Dus succes met de 24 miljard die ze maar willen uittrekken.
Farma_boerke
Dit ligt onder het langlopende gemiddelde (143,74 euro over 2019-2021, 2022 niet verwerkt, maar trekt gem wrs nog iets omhoog), zelfs met behoud vd 10% korting is dit een laag bod tov huidige prijs van 131. Eind van het jaar ziet vaak een sprint.
De vraag blijft hoe lang de fosfaatrechten blijven en zijn af te schrijven.
+2
NickR
Voor meer informatie zie hierbij het officiële besluit waartegen bezwaar open staat: zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2023-18364.h….

Bedragen zijn gebaseerd op dit WUR-rapport: edepot.wur.nl/632628/ (overzichtspagina: research.wur.nl/en/publications/…).

Op grond van artikel 31 van de Meststoffenwet lijken de productierechten direct te vervallen (wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0004054&hoofdstuk=…). Dit is echter niet logisch. In de praktijk registreert RVO hoeveel fosfaatrechten voor het lopende jaar nog als benutbaar geregistreerd moeten staan: rvo.nl/sites/default/…
Farma_boerke
@NickR WUR rapport is niet eens langjarig laat staan 1 volledig jaar.
Het zou logisch zijn om vanaf 2019 tot en met 2022 te kijken inclusief jaartrendverloop. (2018 is afwijkend, 1e handelsjaar en terugkoop kortingen).
Papier waar het op staat eigenlijk niet waard, u vraagt wij draaien naar gewenste uitkomst (met voldoende slagen om de arm zodat je niet bij ons hoeft aan te kloppen).

De data voor pluimvee en varkens zijn nog bedroevender om daarop een prijs te stellen.
+1
kaas
Ja en dan is de grond onverkoopbaar want die stikstof norm gaat fors na beneden als de de rechten en gebouwen aan de overheid verkoopt,wie heeft er nu belang bij grond van minimaal 60000 euro waar bijna niet meer op mag worden bemest.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , melkveehouders , melkveehouder , rvo , fosfaatrechten en stoppersregeling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0