'Adema moet niet wachten op LTO-handtekening: leiderschap heeft geen pen en papier nodig'

'Adema moet niet wachten op LTO-handtekening: leiderschap heeft geen pen en papier nodig'

Dit is een expertquote van Wouter Scheepens, directeur-bestuurder a.i. MVO Nederland

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: LTO stapt uit overleg over landbouwakkoord, overige partijen praten straks verder

LTO stapt uit het overleg over het Landbouwakkoord. Tot zover de zoveelste poging van minister Adema om een breed gedragen akkoord te realiseren. Terwijl de handtekening van LTO helemaal niet per se nodig is voor de oplossing. Dat vereist namelijk vooral leiderschap.

Het is de taak van de overheid om voor de gezondheid van zowel burgers, boeren, natuur als de economie te zorgen. Dat is nu geprobeerd door maar door te blijven polderen om iedereen mee te krijgen. Op een gegeven moment moet je echter ook de knoop kunnen doorhakken: dan maar zonder die ene handtekening. Stikstof en natuurbescherming staat niet voor niets al een paar decennia op de agenda.

Dus, minister Adema: toon het lef dat je diep van binnen echt wel hebt – anders had je deze baan niet aangenomen. Stel duidelijke normen voor wat mogelijk is en ondersteun boeren die willen omschakelen naar natuurlijke landbouw. Want dat is de oplossing, in tegenstelling tot allerlei technologische snufjes die enkel zorgen voor nog meer schaalvergroting en efficiëntie, maar voor steeds minder boeren. Natuurlijke landbouw vereist daarentegen juist méér boeren die ook nog eens meewerken met de natuur.

We kennen genoeg verhalen van boeren die de stap naar natuurlijke landbouw zetten of willen zetten. Ze kunnen dat zelf niet altijd financieel en administratief rondmaken en zijn op zoek naar lange-termijnzekerheid. En dus hebben we de hele keten nodig: we hebben immers met zijn allen dit systeem gebouwd, dan moeten we het ook met zijn allen oplossen. Van boer tot afnemer en financier. Bij MVO Nederland doen we dat al: we werken samen met een nationaal collectief van partijen met zowel financiële als maatschappelijke belangen bij het vergroten van de biodiversiteit, het herstellen van ecosystemen en het tegengaan van klimaatverandering. Ons collectief biedt de boer concrete hulp bij de omschakeling.

Minister Adema, vergeet die handtekening van LTO en realiseer dat wat iedereen in ons land nodig heeft: landbouwbeleid dat goed is voor natuur, boer, burger én economie.

Deel dit topic

Reacties

+1
hans1980
Over rug van de boeren???

Tijd om de trekker te starten!
+1
Grasbaal
Quote:
landbouwbeleid dat goed is voor natuur, boer, burger én economie.

wie wil dit niet....
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Grasbaal:
wie wil dit niet....

Jammer dat het allemaal nogal tegenstrijdig is met elkaar...
+2
casev2
Wouter wie? Ik moest zelfs googlen wat MVO voor iets is, en na 5 minuten ben ik er nog steeds niet uit...
+4
kearl
@casev2 Een bedrijf gecreëerd om de schijn te hebben om maatschappelijk relevant te zijn. Dat met zo min mogelijk zweet en met andermans geld. Helemaal hip dus
mlkvhoudr
@casev2 maatschappelijk verantwoord ondernemen meen ik dat t voor staat
+3
Noorderling
@mlkvhoudr
Kan die knakker beter even bij Chemours en Rijkswaterstaat op de koffie gaan en daar er in wrijven dat het uitstoten van PFAS en volstorten van plassen met vervuild slib niet echt MVO is.
+1
BertK
A.i. is ad interim? Tijdelijk?
+2
Stormwind
"Natuurlijke landbouw vereist daarentegen juist méér boeren die ook nog eens meewerken met de natuur." Vandaar die opkoop regelingen met beroepsverbod om 13000 boeren uit te kopen.
Framos
@Stormwind hij bedoelt waarschijnlijk nieuwe boeren, hipsters die zich de volle vier dagen in de week het zweet in hun knotje willen werken. 28 uur.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , natuurbescherming , klimaatverandering , schaalvergroting , landbouwbeleid , stikstof , biodiversiteit , gezondheid , overheid en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0