Klimaatverandering

Klimaatverandering nieuws

Huis van zeewier en onmogelijke droomauto, ook dat is de Dutch Design Week

18-10-2021 - Wie de Dutch Design Week bezoekt, komt ogen te kort. Omroep Brabant maakte een rondgang door Eindhoven en legde acht opvallende werken vast. Als opwarmertje voor mensen die de Dutch Design Week nog gaan bezoeken. Maar onthoud dat er nog zoveel meer te zien is.
Labyrint en 400 kilo kaarsvet Een tentoonstelling in de vorm van een doolhof, gepresenteerd door architect Floris Alkemade, geboren in Sint-Oedenrode en ook rijksbouwmeester. Het Labyrinth gaat over de tijd waarin we leven en de vraagstukken waar we mee worstelen, zoals klimaatverandering. Er moet iets veranderen, maar welke kant moeten we op? Dwalend door dit doolhof ontdek je in verschillende kamers dat creativiteit de sleutel is tot succes. Je ziet verschillende tentoonstellingen zoals Ex Voto, van kunstenaar Folkert de Jong. Met schepen gemaakt van kaarsvet (voor deze tentoonstelling moest hij 400 kilo smelten) noemt Alkemade dit de meest hoopvolle kamer van het Labyrinth. Want voorbij de horizon kun je dromen over een andere werkelijkheid.
‘Niets’ redt onze wereld Een sterk statement tegen de consumptiemaatschappij van een productontwerper in opleiding van Maastricht Academie of Fine Arts and Design. Hij stelt zichzelf de vraag: welke producten wil ik nog toevoegen aan deze wereld? Zijn antwoord: niets. Want hij wil niets toevoegen aan een wereld die juist kapotgaat aan de overdaad aan spullen in onze wereld. Het meest duurzame wat hij kan doen, is niets meer maken. En dat is wat je ziet:
Libido verhogen met een synthetische tijgerpenisKuang-Yi Ku studeerde af aan Design Academy Eindhoven. Hij wil met dit project grenzen tussen voeding en medicijnen vervagen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de tijgerpenis gebruikt om het libido te verhogen en vruchtbaarheid te verbeteren. Met als gevolg dat de tijger met uitsterven wordt bedreigd. Kuang-Yi gaat op zoek naar een lustopwekkend middel waar geen tijger voor hoeft te sterven, maar wat wel hetzelfde effect heeft. Hij ontwikkelt van kunstmatige dierlijke onderdelen een penis waar geen tijger voor gestorven is.
Bouw een huis met zeewier en paddenstoelenMaak kennis met jouw circulaire leefomgeving in dit iconische huis van de toekomst, opgebouwd met maar liefst honderd duurzame bouwmaterialen. Hier kun je zien wat je kunt bouwen met ondenkbare materialen zoals zeewier, paddenstoelen en aardappelzetmeel. Je ziet een toilet met een coating van leem en gesteente op de vloer en wanden en een woonkamer met een biolaminaat vloer gemaakt van lisdodde en aardappelzetmeel. Een fascinerende plek om eens rond te lopen. En dat kan zelfs vanuit je luie stoel (al is in het echt bekijken veel leuker).
Duurzame droomautoWat als je ontwerpers vraagt hoe de auto van de toekomst eruit moet zien, zonder ook maar enige financiële beperking? Dan ontstaat er een ideaalplaatje van een zelfrijdende auto met gigantisch veel ruimte vanbinnen.
Aangekleed met een driezitsbank, planten en verlichting en met drie verschillende ‘standen’ om de auto te kunnen gebruiken. Zo is het standje ‘Chill’ bedoelt om je compleet af te zonderen, als je overschakelt naar ‘Vibe’ worden de portieren en zelfs de vooruit opengeklapt zodat je tijdens een pitstop alle ruimte hebt om je te ontspannen. Toch zien we deze auto voorlopig niet op de openbare weg. Simpelweg te duur om werkelijk te ontwikkelen.
Dansen op oesterzwammen Kunstenaar Arne Hendriks doet onderzoek naar technieken om met myceliumblokken (wortels van paddestoelen) te bouwen. Met deze blokken bouwt hij torens waarin verwilderde stadsduiven kunnen wonen. Het is een experiment om te kijken lang het duurt voordat zo’n toren van mycelium aan elkaar is gegroeid en of je zo een comfortabele leefruimte kunt bouwen voor dieren.
Een van de manieren om mycelium bruikbaar te maken, is door het aan te drukken. En daar kun jij bij helpen door op deze blokken te dansen. Je krijgt ter plekke witte sokken waarmee je een dansje kunt wagen, op de beats van DJ Huppeldepup. Wil jij erbij zijn? Donderdag wordt de dansvloer nog eens geopend.
Emotie-fluisteraarAls je niet kunt zien, zie je ook geen lichaamstaal of emotie. Daarom maakte ontwerper Simon Dogger een ‘Emotie-fluisteraar’ voor mensen met een visuele beperking die emoties niet kunnen waarnemen. Door een klein cameraatje in een bril te verwerken, worden beelden van jouw gesprekspartner naar een app gestuurd. Die app vertaalt de beelden naar waargenomen emoties. Een klein apparaatje in je hand geeft een trillend signaal af met de emotie die te zien is. In ‘The Embassy of Inclusity’ vind je nog meer praktische ontwerpen, oplossingen en wijsheden door en voor minderheden.
Wat is jouw ideale toekomstscenario voor 2050?Wat zou jij doen als je alles mocht kiezen voor de toekomst, wat vind je dan echt belangrijk om te hebben? Zet je de natuur centraal of vind je economische groei het meest belangrijk? Bij The Future Energy doorloop je aan de hand van prikkelende vragen een beslisboom en kom je uiteindelijk uit bij jouw ideale toekomstscenario voor 2050.
Als je deze scenario’s nader bekijkt, is de grote vraag hoe goed wij mensen ons kunnen aanpassen in een veranderende wereld. Het scenario voor economische groei mondt uit in een zonsopkomst met af en toe de geur van rotte eieren. En in het scenario waarbij we de natuur net zo belangrijk vinden als de mens, is 95 procent van de bevolking al om het leven gekomen door natuurrampen. LEES OOK: Door de Dutch Design Week hoort Eindhoven bij de grote drie van de wereld

Nieuwsgrazer

Een van de natste gebieden van Nederland, de Veluwe, droogt op

14-10-2021 - De Veluwe wordt elk jaar droger. En dat is opvallend, omdat het natuurgebied juist een van de natste gebieden van Nederland is. "De waterbalans op de Veluwe is uit balans", stelt Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe. "Er gaat meer water per jaar het gebied uit, dan dat er aan regenval bijkomt."
Op de Veluwe valt gemiddeld 10 procent meer neerslag dan in de rest van Nederland, legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit. "Dat is zo'n 100 millimeter per jaar. En toch is het een enorm gevecht om het gebied niet te laten uitdrogen."
Droogte door boscomplex, industrie en polders
"De Veluwe is honderden jaren lang, tijdens de Middeleeuwen, heel kaal geweest", zegt Veldhuis. "Het was heide en zand en nog wat oude, mooie bossen. Dat verdampte veel minder dan het grote boscomplex dat we nu op de Veluwe hebben staan. Tegenwoordig verdampt er drie keer zoveel water als vroeger. Dat wordt niet meer aangevuld door het grondwater. Ook wordt er getrokken aan de zoetwatervoorraad op de Veluwe voor drinkwater en de industrie."
De polders die zijn aangelegd in de Zuiderzee en Flevoland onttrekken ook veel water aan het gebied. Het water wordt eruit gepompt om landbouw en bewoning mogelijk te maken. De klimaatverandering komt daar dan ook nog bij. "Het is een grote opgave om die balans weer te herstellen", zegt Veldhuis.
Sponsfunctie
Om het droogteprobleem op te lossen moet het gebied weer haar natuurlijk sponsfunctie terugkrijgen, bijvoorbeeld door het creëren van moerassen en natuurlijke bossen. Ook wordt geprobeerd meer water uit de Leuvenumse beek vast te houden op de Veluwe en het niet te laten wegstromen naar het IJsselmeer.
Peter Kuipers Munneke: "De verwachting is dat in de toekomst droge gebieden droger en natte gebieden natter zullen worden. In de winter zal de neerslag in het Veluwegebied blijven toenemen, ook in de komende eeuw. In zekere zin is er dus nog hoop voor Veluwe."

Nieuwsgrazer

IMF roept Nederland op om meer te doen tegen klimaatverandering. Met het huidige beleid voldoen we niet aan nationale doelen en Europese ambities van

28-09-2021 - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) roept Nederland op om zijn klimaatbeleid te versterken. Met het huidige Nederlandse beleid lukt het waarschijnlijk nog niet om aan de nationale klimaatdoelen te voldoen. Ook strookt de Nederlandse koers nu niet helemaal met de Europese klimaatambities die eurocommissaris Frans Timmermans in juli presenteerde.

Nieuwsgrazer

Nog meer Klimaatverandering nieuws

Datum Onderwerp Reacties
28-09-2021 NASA lanceert nieuwe satelliet om klimaatverandering in kaart te brengen 0 reacties
27-09-2021 Helaas, het klopt: vooral kinderen zijn de dupe van klimaatverandering 0 reacties
18-09-2021 Klimaatverandering laat zien dat niet alles maakbaar is 0 reacties
16-09-2021 Klimaatorganisaties kondigen 'grootste protest ooit' aan, Urgenda wil speciaal klimaatinstituut 0 reacties
16-09-2021 Klimaatorganisaties kondigen 'grootste protest ooit' aan 0 reacties
13-09-2021 Gaten schieten in Brabants grondwaterbeleid: 'Bezwaren maken zeker kans' 0 reacties
08-09-2021 China ziet klimaatsamenwerking VS niet los van andere kwesties 0 reacties
06-09-2021 WWF: plasticprobleem vormt ook groeiend gevaar voor het klimaat 0 reacties
03-09-2021 Milieuclubs dreigen met rechtszaken tegen Duitse autofabrikanten 0 reacties
24-08-2021 Onderzoekers: Klimaatverandering zal leiden tot meer overstromingen in West-Europa 0 reacties
18-08-2021 Klimaatverandering verdrijft weidevogels: ‘Grutto, kemphaan en watersnip krijgen het zwaar’ 9 reacties
10-08-2021 Chinees klimaatbeleid blijft hetzelfde na IPCC-rapport 5 reacties
09-08-2021 Economen: eerst last, dan profijt van klimaatmaatregelen 43 reacties
09-08-2021 Eurocommissaris Timmermans: De wereld moet nu zeggen dat het genoeg is 115 reacties
09-08-2021 Alarmerend IPCC-rapport over klimaatcrisis 0 reacties
07-08-2021 Van hitterecords tot bedreigde dieren: klimaatverandering is al bezig 0 reacties
03-08-2021 Extreme weerfenomenen door klimaatverandering: ‘We zijn laat, maar niet té laat’ 0 reacties
03-08-2021 Grootste Groningse theaterproductie ooit wil toeschouwers doordringen van ernst klimaatverandering. Al was 'Noord' er door corona bijna niet gekomen 0 reacties
20-07-2021 Watersnood in Limburg verergerd door klimaatverandering 0 reacties
08-07-2021 Internationaal onderzoek: extreme hitte Canada vrijwel onmogelijk zonder klimaatverandering 0 reacties
05-07-2021 Brabantse natuur heeft het zwaar: dagvlinders en reptielen verdwijnen van de heide 0 reacties
11-06-2021 VN waarschuwt: vergeet diersoorten niet bij aanpak klimaatverandering 0 reacties
04-06-2021 CBS: driekwart Nederlanders bezorgd over klimaatverandering 0 reacties
27-05-2021 Shell moet CO2-uitstoot terugbrengen met 45 procent, uitspraak is startpunt van herbezinning gaswinning Waddenzee 0 reacties
17-03-2021 'Grote voedselbedrijven komen beloftes onvoldoende na’ 0 reacties
12-03-2021 Kwart Nederlanders denkt dat mens niets tegen klimaatopwarming kan doen 0 reacties
12-03-2021 Minder CO2-uitstoot in coronatijd, maar toch haalt kabinet Urgenda-doelstelling niet 0 reacties
05-02-2021 Wetenschappers verwachten drastische zeespiegeldáling van ’s werelds grote binnenzeeën 0 reacties
14-01-2021 Planeet wacht ‘verschrikkelijke toekomst’ als de mens niet sneller in actie komt 1 reactie
14-01-2021 Opwarming dreigt onbetaalbare kostenpost te worden voor arme landen 0 reacties
05-01-2021 Fietsevenement langs elf steden bij gebrek aan schaatstocht 0 reacties
30-12-2020 Nieuw klimaatnormaal leidt tot discussie: is het weer nog wel ‘normaal’? 0 reacties
03-12-2020 Nestle geeft miljarden uit tegen klimaatverandering 4 reacties
02-12-2020 Nieuw-Zeelandse premier roept klimaatnoodtoestand uit 0 reacties
01-12-2020 Shell: klimaatverandering moet worden aangepakt, maar niet zo 0 reacties
18-11-2020 Brabant heeft meeste natuurbranden, bijna altijd veroorzaakt door mensen 0 reacties
12-11-2020 Maak de boeren bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering 4 reacties
20-10-2020 Hete zomers slecht nieuws voor de kievit; vrijwilligers vonden veel dode kuikens 0 reacties
25-08-2020 Verzekeraars: EU doet te weinig om klimaatrampen te voorkomen 0 reacties
15-08-2020 Dijkgraaf Wetterskip: 'Sleutel hoofd bieden aan klimaatverandering ligt bij inwoners' 0 reacties
05-08-2020 Mening over klimaatverandering gevraagd: moet de grondwet worden aangepast? 0 reacties
31-07-2020 „Juli is door klimaatverandering warmer, zonniger en natter” 0 reacties
14-07-2020 Miljoenen uit Brussel voor toekomstbestendig drinkwater 0 reacties
25-06-2020 IJzeren plaat als dam in de sloot, water vasthouden in droge tijden is uitdaging voor waterschappen 0 reacties
15-06-2020 Brabantse boeren gebruiken in droge jaren onverwacht veel water voor de beregening van hun akkers 0 reacties
10-06-2020 Droogte wordt nieuw normaal: 'Rekening houden met klimaat zoals in Zuid-Frankrijk' 0 reacties
03-06-2020 Meer droogte in Nederland door opwarming, maar geen link met Noordpool 0 reacties
26-05-2020 Droogte nekt het binnenland 0 reacties
24-04-2020 Waar komen die ongemeen felle natuurbranden toch vandaan? 0 reacties
19-02-2020 Video | Dit masker voor koeien moet klimaatverandering tegengaan 8 reacties
19-02-2020 Amazonbaas doneert miljarden voor klimaat, maar z'n bedrijf vervuilt door 0 reacties
17-02-2020 Pakistaanse rode pepers staan op punt te verdwijnen als gevolg van klimaatverandering 0 reacties
14-02-2020 637 kilometer lange dijk als noodoplossing tegen klimaatverandering 0 reacties
10-02-2020 Lokale productie niet per se beter voor het klimaat 0 reacties
03-02-2020 Miljarden sprinkhanen eten Oost-Afrika leeg 0 reacties
29-01-2020 Een brief aan alle Nederlanders: Klimaatverandering bedreigt het voortbestaan van Nederland 0 reacties
21-01-2020 Trump steunt plan om biljoen bomen te planten tegen klimaatverandering 0 reacties
21-01-2020 Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos: Vrijwel niets gedaan tegen CO2-uitstoot 0 reacties
20-01-2020 Twee derde Nederlanders: Klimaatverandering komt door mens 0 reacties
17-01-2020 Twee derde van bevolking denkt dat klimaatverandering door de mens komt 0 reacties
10-01-2020 Klimaatprotesten in Australië onder de rook van voortrazende bosbranden 0 reacties
23-12-2019 Australische premier: Meer doen tegen klimaatverandering zou roekeloos zijn 0 reacties
21-12-2019 Duurzame energie: ‘Laten we de mouwen opstropen in plaats van somberen’ 0 reacties
21-12-2019 Er is ook goed nieuws. ‘Klimaatverandering hoeft onze portemonnee geen pijn te doen’ 0 reacties
17-12-2019 Timmermans: boeren houden vast aan verouderd systeem 3 reacties
14-12-2019 Honderden Greenpeace-activisten bezetten Schiphol Plaza 1 reactie
09-12-2019 'Water is olie van de toekomst', dus deze stuwdam leidt tot burenruzie 0 reacties
27-11-2019 Walvissen blijken enorme CO₂-stofzuigers 0 reacties
25-11-2019 Relatief veel bladeren aan de bomen door stabiel herfstweer 0 reacties
19-11-2019 EU steekt in 2020 meer geld in veiligheid en strijd tegen klimaatverandering 0 reacties
08-11-2019 Pauselijke klimaatactivist: ‘De aarde schreeuwt om hulp’ 0 reacties
08-11-2019 "Sla op water en een eigen biogasinstallatie: veel meer ‘kringloop’ wordt het niet" 0 reacties
07-11-2019 Beschikbaarheid goed gietwater voor glastuinbouw vereist regionale aanpak en goede regie 0 reacties
02-11-2019 Nederlandse wijnen rukken op 0 reacties
22-10-2019 Syngenta wil komende 5 jaar 2 miljard euro in verduurzaming investeren 0 reacties
22-10-2019 Syngenta investeert € 1,8 miljard in gevolgen klimaatverandering landbouw 0 reacties
16-10-2019 Vette en magere jaren kenmerken landbouw 0 reacties
11-10-2019 Boeren en Extinction Rebellion vragen om hetzelfde 0 reacties
10-10-2019 Wageningen University & Research versterkt samenwerking met Massey University 0 reacties
10-10-2019 De 20 bedrijven die volgens The Guardian verantwoordelijk zijn voor de ondergang van de wereld 0 reacties
08-10-2019 Timmermans verhoord over klimaat en boeren 5 reacties
30-09-2019 Alle natuurbranden in Rusland gedoofd, miljoenen hectare verwoest 0 reacties
29-09-2019 Weiger ‘klimaatbenzine’ in je tank: E5, E10 en E85 0 reacties
27-09-2019 The Polar Project: nieuwe kijk op klimaatverandering 0 reacties
23-09-2019 VN-rapport: afgelopen 5 jaar warmste ooit gemeten, wereld doet te weinig 0 reacties
20-09-2019 Duizenden bij klimaatprotest Australië 0 reacties
13-09-2019 Kansenseminar Zakendoen in Spaanse watersector 0 reacties
12-09-2019 Gaat kameel en geit de melkkoe vervangen? 0 reacties
11-09-2019 Boomkwekerij M van den Oever en Bureau KM bundelen krachten binnen VerGroen. 0 reacties
10-09-2019 Investeringen nodig om forse klimaatschade te voorkomen 0 reacties
10-09-2019 ‘Wereldwijd investering van 1,8 biljoen dollar nodig ter bescherming tegen extreem weer’ 0 reacties
10-09-2019 ‘Investeringen moeten klimaatschade voorkomen’ 0 reacties
09-09-2019 ‘EU moet van aanpak klimaatverandering topprioriteit maken’ 0 reacties
08-09-2019 Nu.nl wilde niet-nepnieuws over de relatie tussen vlees en klimaat censureren 0 reacties
04-09-2019 Klimaatverandering bedreigt Europese landbouw 0 reacties
04-09-2019 Klimaatverandering vraagt meer irrigatie, goede monitoring spaart irrigatiewater 0 reacties
04-09-2019 OESO meeting Wageningen in teken van voedselsysteembenadering en transitiebeleid 0 reacties