LTO heeft nooit begrepen dat het bedenken van innovaties een schuldbekentenis betekende.

Toen er allerlei innovaties bedacht werden om vergunningen te krijgen had gezegd moeten worden. Bewijs maar eens het aandeel van de veehouderij op de natuur!.
De rechter zou net als nu met het afschieten van de innovaties geen bewijs kunnen vinden.

Deel dit topic

Reacties

+1
ted9
100% mee eens.
+3
Twentsch Land
Als er in de natuur al geen nauwkeurige betrouwbare metingen zijn wat moet dan het nut wezen om vooraf met innovaties wel betrouwbare gegevens te overleggen.

Kijk, achteraf meppen is altijd makkelijk en je ziet altijd dat individueel wordt gemekkerd over dingen die hun zelf niet treft.

En ja die vloeren heb ik ook altijd wel wat van gedacht maar om nu bij lto of een boer de fout te leggen is mij wel even tekort door de bocht.

We hebben een controlerende instantie die vergunningen afgeven, deze instantie heeft nogal de nodige eisen en noten op de zang ........ hier moet je nu zijn.
t zal wel
@Twentsch Land klopt. van de wetenschgap kun je dan hetzelfde vinden.....
t zal wel
@t zal wel bedoel dus schuld bekentenis...
+2
Jaap40
Bedenk wel dat LTO voor een groot deel afhankelijk is van overheid en haar bestaansrecht heeft in het helpen uitvoeren van overheidsbeleid.
Dus wat zul je dan begrijpen van bovenstaande titel?
+1
Albert Altena
@Jaap40 Ik zie het niet als ingefluisterd.
-Jan-
@Jaap40 Lto kwam voor de landbouw op maar werd in 2019 links ingehaald door de NOx-broncosaurus
+2
arie.j
Quote Reactie van @Jaap40:
Bedenk wel dat LTO voor een groot deel afhankelijk is van overheid en haar bestaansrecht heeft in het helpen uitvoeren van overheidsbeleid

Je zal maar zo over een groot deel van je collega's (dat is LTO) denken, sympathiek hoor
En innovatie, dat oplossingen proberen te te bedenken met behulp van techniek) is er op elk gebied.
Als je soms denk dat de overheid, en niet te vergeten de EU, soepeler wordt zonder enige toepassing van techniek dan heb je het aardig mis.
+1
Jaap40
@arie.j heb je de titel van dit topic goed gezien/begrepen?

Ben niet tegen innovatieve oplossingen. Het is de manier waarop lto steeds voor de troepen uitgaat en veel te meegaand regelingen de sector door de strot helpt te drukken.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Jaap40:
heb je de titel van dit topic goed gezien/begrepen?

Heb ik goed gezien , of jij hem begrepen hebt betwijfel ik
LTO bedenkt zelden innovaties, is er wel voorstanders van, maar ook jij bent er geen tegenstander van schrijf je.
Als jij nu even van te voren aangeeft welke er bij een rechter stand houden, dan kan de rest van de boeren, inclusief LTO, er wat mee.
Voor de rest vind ik het maar een domme topic titel.
+3
spotmelker
Het is niet alleen LTO. De landbouw laat zich veel te makkelijk probleemeigenaar maken mede doordat sommigen daar weer uitdagingen in zien. Prima om je rendement te verbeteren maar milieutechnisch lost het niks op. Daar komt nu hopelijk met die stikstofhoax definitief een eind aan.
de Tank
Het heeft natuurlijk niet te maken met de behoefte van boeren om uit te breiden. Als ik het goed begrijp hadden we gewoon tegen de vergunningverlener moeten zeggen: "Ik ga uitbreiden, bewijs jij maar eens dat de natuur daar schade van heeft". Vanuit mijn gevoel kan ik het daar overigens helemaal mee eens zijn.
achnaton
@de Tank Bij vergunningverlening mag je niks, tenzij je als aanvrage aantoont dat je binnen de lijntjes blijft. Daarmee ligt de bewijslast bij de aanvrager en niet bij de vergunningverlener.

Wel is er wat anders. Vergunningverlener had in dit geval veel zorgvuldiger moeten bekijken of de stallen goed werkten. Dan was de vergunning niet verleend. Verder was er altijd het principe vergund is vergund. Door de Wnb is dit principe niet meer vast. Wat dan weer vraagt om nog meer zorgvuldigheid, vóórdat een vergunning wordt verstrekt.
Twentsch Land
Wat dan weer vraagt om nog meer zorgvuldigheid, vóórdat een vergunning wordt verstrekt.

Dat is er dus niet en voorlopig ook nog niet, feitelijk is er dan maar 1 robuuste vergunning mogelijk en dat is op oude ammoniak gegevens voor aanwijs datum.

@achnaton
de Tank
@achnaton Zoveel zorgvuldigheid dat veehouderij nu half zo groot zou zijn?
achnaton
@de Tank hoe het dan was ontwikkeld weten we niet. Ik kan me ook voorstellen dat er na afwijzingen van de vergunningaanvragen verbeteringen met een goede borging zouden zijn bedacht. Ook waren er dan misschien wel alternatieven bedacht om de emissie te verlagen. Het blijft gissen hoe de sector dan was verder gegaan en waar die nu zou staan.
+2
de Tank
@achnaton Ik ben niet zo van het achterom kijken en schuldigen zoeken.
+1
achnaton
@de Tank Goeie instelling. Van achterom kijken kan je wel leren. Er in blijven hangen is wat anders. Verantwoordelijkheid begint bij je zelf, mee eens.
hans-hans
@achnaton ze hadden wel een keurmerk
(Soort borging) je kon er een vamil regeling voor krijgen (zelf weten welk jaar je afschrijft)
achnaton
@hans-hans Klopt, loopt via SMK. Deze kijken vooral of alle onderdelen aanwezig zijn waarvoor je de aanvraag doet, zodat je genoeg punten haalt. Ze borgen de emissie niet. Daar had wel een kans gelegen.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @achnaton:
Wat dan weer vraagt om nog meer zorgvuldigheid, vóórdat een vergunning wordt verstrekt.

dat word een never ending story natuurlijk
+7
mlkvhoudr
Ik heb het niet helemaal scherp welke enmisie arme systemen lto op de markt gebracht heeft eigenlijk
+3
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Ik heb het niet helemaal scherp welke enmisie arme systemen lto op de markt gebracht heeft eigenlijk

Voor een aantal collega's is LTO de kop van jut, en geven ze de schuld van alles wat maar mis gaat of kan gaan
+1
George
@arie.j Dat hebben ze ook met heel veel dingen. Veel te veel misvisie.
IJsseldelta
@arie.j Wat de boeren zijn voor de regering is LTO voor de boeren.
+1
Albert Altena
@mlkvhoudr Dan begrijp je ook niet dat ik wil zeggen dat LTO niet innovaties op de markt brengt, maar de noodzaak ervan aan moest vechten..
Jaap40
@Albert Altena precies dat
+4
jan w
Als het afschieten door de RvS zo gemakkelijk gaat, dat had het Aerius Stikstofmodel met foutmarge's tot 100% toch al lang afgeschoten moeten worden dor de RvS.
Weidezicht
@jan w dan zal iemand dat voor de rechter moeten brengen.
crisis
@Weidezicht
Dat wil Agractie doen, maar dat mag niet van @spithoven en @jan-cees .
jan-cees
@crisis Vertel wil Agractie Aerius voor de rechter brengen? Dat is dan ook nieuw voor iedereen en ook Agractie zelf denk ik .
Wel eens van ontvankelijkheid gehoord ? Wel eens bekeken dat als je in de aanleg naar gebruik van tool in wetgeving dat punt niet tijdig en specifiek compleet hebt geadresseerd en dit de overheid per brief doent toekomen dat je dan in het verdere traject bij de rechter 10 nul achter staat en er een probleem is met ontvankelijkheid.

Weer een toetsenbord tijger die even langs de zijkant wat denkt te roepen wat slaat als een tang op een varken.
Ga je huiswerk eerst doen voor je iets tikt
+1
familie pelle
@jan-cees wat maak jij je weer druk om agractie. Als die op de bek gaan boeit jou toch niet. Typerend voor de Nederlandse belangenbehartiging, drukker met elkaar dan met het doel.
+1
jan-cees
@familie pelle even goed lezen. Ik reageer niet op Agractie maar op de zinloze opmerking van @crisis . Als je iets juridisch wil aanvechten moet je jezelf wel eerder tijdig gesteld hebben. Dus het is niet bezig zijn met maar mensen die maar wat roepen informeren met welke mogelijkheden daar wel en niet toe zijn. Realisme bijbrengen en mensen niet in de waan laten verder niets. Ipv mij afzeiken zou je ook eens een keer iest positief kunnen bijdragen doe een paar WOO verzoeken of iets anders nuttigs zeurpelle
hans1980
@jan-cees ok
Maar jan cees hoe denk jij dat het gaat aflopen met RAF vloeren en technische innovaties?

Las net dat han Lindeboom zegt dat het Aerius model rammeld dus geen zekerheid!!!
Dat onderdeel gaat over de verwachte depositie

Een stap daarvoor ligt emissie.

Moet niet eerst stap 1 100% zijn voordat de MOB stap2 emissies aanvechten??
jan-cees
@hans1980 Volgens mij heeft de laatste RvS uitspraak alles op losse schroeven gezet ook Aerius en de KDW maar dat gaan we de komende maanden ondervinden
+1
hans1980
@jan-cees Moet de LTO niet in een media stilte zodat we deze kwestie eerst zorgvuldig kunnen napluizen
BertK
@jan-cees Per bedrijf kunnen meten wat de emissie is tegen acceptabele kosten zou leuk zijn. Dan nog een realistisch model om depositie te berekenen per emitter. Meten wat de daadwerkelijke depositie is, is ook geen luxe. Zo hebben we al drie innovaties die broodnodig zijn, maar nog niet gerealiseerd. De eerste vraag gaan we nog aan voorbij, hoe schadelijk is stikstof helemaal? Uiteindelijk versnelt het alleen het proces van successie dat toch wel in onze maak natuur aan de gang is.
+2
jan-cees
@BertK met betrouwbaarheid van plus 10% min 10% (geschat door wetenschappers) meten kost circa 150.000 euro per stal Dan kan de rechter nog steers zeggen : U kunt niet met zekerheid stellen of het nu 90 of 110 is. Dat wordt geen succes in vergunninverlening
de jonge
@jan-cees nu ben ik een leek met die innovaties en goedkeuringen etc, maar bv de tesla's met hun accu die cijfers kloppen dan toch net zo min? iedere verbruiker rijd anders waardoor ze daar ook niet met zekerheden stellen kunnen wat de zogenaamde besparing inhoud,dit geld ook voor de weersomstandigheden die wel invloed hebben maar overal ter wereld op ieder moment verschillen. kou warmte wind regen, luchtvochtigheid etcetc, tevens zijn die betreffende accus megaslecht voor de natuur waar je ook niemand over hoort. hetzelfde geldt voor vliegtuigen,hebben ze daar ook voor iedere vliegtuig andere berekeningen voor ieder gebied met alle omstandigheden berekend om uit te komen op een rekensom qua aanslag voor de natuur? en zoja zijn die onderzoeken dan wel met stelligheid? eigenlijk zouden dan toch alle innovaties van de afgelopen jaren afgeschoten kunnen worden?
+1
jan-cees
@de jonge Helemaal met je eens een kolengestookte Tesla is ook niet voor het milieu maar voor de statistiek
hans-hans
@jan-cees ik denk dat de gun factor ook heel erg telt in ons recht systeem
jan-cees
@hans-hans dat moet ik helaas met je eens zijn. Hoe groener hoe meer recht lijkt het wel
+1
jan 10
Quote Reactie van @jan-cees:
dat moet ik helaas met je eens zijn. Hoe groener hoe meer recht lijkt het wel

Dan staan we aan de goede kant,groener als de landbouw kan niemand zijn!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan-cees:
Hoe groener hoe meer recht

Dat noemen we ook wel "niet onafhankelijke rechtspraak"
hans-hans
@jan-cees ik heb ook een keer gehoord dat het soms verschild in bewijs last , de ene keer is : je bent schuldig tenzij je kan bewijzen dat het niet zo is
maar soms is dat ook omgekeerd
en dat is nogal een groot verschil en dat is bij sommige gevallen duidelijk maar ook niet altijd
het zit gewoon wel heel ingewikkeld in elkaar
+1
achnaton
@jan-cees Punt is dat veel wetten zo zijn opgezet dat niets mag, tenzij. Door deze bewijslast vraagt het veel, veel meer inspanning om aan te tonen dat er geen invloed op groen is dan om aan te tonen dat er wel invloed is. Groen heeft hier een voordeel bij en de agrosector een nadeel. Kijk maar naar de toelating van GBM, emissiearme stallen, mestuitrijdtechnieken, derogatie etc.Hier valt weinig aan te veranderen.

Verder is mij wel duidelijk dat veel onderzoek wordt gedaan op het gebied van bescherming en de stand van de natuur. In de agrosector wordt ook veel onderzocht, maar dat is vooral gericht op commerciele belangen (voer sperma, meststoffen, machines etc.), daar heb je weinig aan bij een vergunningaanvraag of rechtzaak. Totdat de sector niet met eigen tegenbewijs komt blijft het anticiperen en schieten op de rapporten van anderen en dat is achterstand. Agrosector moet de handen ineen slaan om met betrouwbaar tegenbewijs te komen op basis van onderzoek.

Groen krijgt ook een steeds hoger aaibaarheidsgehalte, terwijl dit in de agrosector afneemt door de schaalvergroting. Het is belangrijk voor de agrosector belangrijk om te blijven investeren in de draagkracht bij burgers.
+1
marcsterreborn
@familie pelle en vooral die belangenbehartigers op persoonlijke titel....
jan-cees
@marcsterreborn vertel spuitelf wie zouden dat moeten zijn??
marcsterreborn
@jan-cees geen idee. Jij wel?
+1
jan-cees
@marcsterreborn jawel toetsenbordentijgers zoals jij die alleen maar commentaar leveren en verder geen fuck doen bijdragen
+2
John Spithoven
@crisis ik wil je even verwijzen naar onderstaande link

Daar beschrijf ik wat ik vindt van de stap van Agractie. Daar komt het woord verbieden niet in voor.

prikkebord.nl/topic/293008/…

Dus niet zomaar roepen......

Daarnaast de ontvankelijkheid discussie. Voor SSC was dat deze week in de rechtszaal voor een meervoudige kamer over meer rechtszekerheid omtrent de positieve weigering weer een issue.

Als vereniging of stichting kun je niet zomaar namens een groep naar de rechter rennen. Je zult ontvankelijk moeten wezen. Dat betekent dat je statuten een doel aangeven die de inhoud van een rechtszaak raken. Ook moet je aantonen dat je een breder belang hebt, bijv dat SSC naast juridisch onderzoek en procederen ook werkt aan oplossingen zoals het PAS knelgevallen plan , wat juridisch houdbaar was maar niet door de overige belangenclubs gepruimd wordt. Ook moet je laten zien dat je bijv zienswijzen ingedient hebt tegen bijv voorgenomen wetten of uitvoering programma"s die raakvlakken hebben met je rechtzaak. Kortom , juridische procedures starten is wat anders dan wat geld bij elkaar harken en aanvallen maar......
+1
Bennie Stevelink
LTO heeft altijd geluisterd naar de achterban, vooral de volgas boeren in het zuiden. Deze wilden zo veel mogelijk vee houden.
Dus maakte LTO zich hard voor grondloze groei van het melkquotum.
Mestverwerking in plaats van begrenzing van de veestapel.
Luchtwassers in plaats van begrenzing van de veestapel.
Emissie-arme vloeren in plaats van begrenzing van de veestapel.
PAS-systeem in plaats van begrenzing van de veestapel.

De drijfveer om begrenzing van de veestapel te voorkomen was zo sterk dat regelmatig de grenzen werden opgezocht van wat technisch en juridisch mogelijk was. Hier en daar stuklopen was dan ook onvermijdelijk.
+1
John Spithoven
@Bennie Stevelink Bennie, ik dacht dat ZLTO een onderdeel was van LTO Nederland......
En dat er in een land waar zo'n beetje alles schaars is, de grenzen opgezocht worden, is begrijpelijk.
En dat er nu de keuze is gemaakt om de BV Nederland te ondersteunen door een gigantische immigratie ten koste van de voedselproductie is niet de schuld van de agrarische sector.

Maar we gaan het beleven. Eens kijken hoe lang de consument schaarste nog kan waarderen. En een waarschuwing voor de BV Nederland en het kabinet....een sterke loon-prijsspiraal wordt altijd gevolgd door sociale onrust. En de vraag is dan hoe ze die periode managen en welke gek er dan opstaat als redder der natie. (ik noem bewust niet de periode van de jaren 30-40 omdat ik dan van pb afgeknikkerd wordt.)
Todi
@Bennie Stevelink Tja Bennie als je niet neukt krijg je geen kinderen.
+1
spotmelker
@Todi Als je het wel doet geeft dat ook geen garantie op kinderen. Wel plezier 😄
robbies
@Bennie Stevelink
Quote:
volgasboeren

Of de rest van Nederland lag op hun luie krent te potverteren

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto en veehouderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN