FrieslandCampina, Rabobank en Lely starten pilot voor stikstofreductie

Mooi dat zij het oppakken, als je op de politiek moet wachten dan gebeurt er niets maar je krijgt wel verwijten dat de sector niets doet:

FrieslandCampina, Rabobank en Lely slaan de handen ineen om stikstofuitstoot op melkveebedrijven te reduceren. Zij gaan een samenwerking aan voor het plaatsen van 96 Lely Spheres, verspreid over alle Nederlandse provincies. De Lely Sphere is een installatie die de stikstofuitstoot in de stal van een melkveebedrijf tot maximaal 70 procent verlaagt. De drie partijen hopen dat na deze pilot het concept breder wordt toegepast in de sector.

Drastische stikstofreductie in melkveehouderij mogelijk
De Lely Sphere is een circulair stalsysteem dat vaste mest en urine van elkaar scheidt en stikstofemissies omzet in waardevolle meststoffen. Deze kan de boer opnieuw gebruiken voor precisiebemesting op het land. Zo wordt de mineralenkringloop meer sluitend, neemt het gebruik van kunstmest af en verbetert het klimaat in de stal. Recente rapporten tonen aan dat met de Lely Sphere de uitstoot van ammoniak tot maximaal 70 procent wordt gereduceerd in de stal. De Lely Sphere is in 2021 officieel erkend en opgenomen op de RAV-lijst (Regeling Ammoniak Veehouderij).

Samenwerken om boeren te helpen
FrieslandCampina, Rabobank en Lely willen met deze samenwerking de investering in een Lely Sphere toegankelijk maken voor boeren. FrieslandCampina zal een vergoeding geven aan de bedrijven, Lely geeft korting op de aanschaf van het systeem en Rabobank heeft een gunstig leningsvoorwaardenpakket samengesteld. Daarnaast hopen de partijen dat dit initiatief ook de regionale en landelijke overheid zal aanzetten tot initiatieven om duurzame landbouw via innovatie te stimuleren, en dat zij daarvoor de benodigde financiële middelen beschikbaar stellen.

Hein Schumacher, CEO FrieslandCampina: “Wij kijken altijd hoe we met technologie kunnen bijdragen aan verduurzaming van de sector. Met de Lely Sphere bereiken we op de melkveebedrijven van onze leden een directe en bewezen stikstofreductie. Wij geloven dat dit een duurzamere en toekomstbestendigere oplossing is voor Nederland dan een dure uitkoopregeling. We willen hiermee de overheid aansporen het stokje van ons over te nemen en te investeren in boeren die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen.”

André van Troost, CEO Lely: “Samen met FrieslandCampina en Rabobank willen wij een bijdrage leveren aan alternatieven voor de huidige kabinetsplannen rondom het landelijke stikstofprobleem. In plaats van het reduceren van de veestapel en melkveehouders hiervoor te compenseren, geloven wij juist in investeren in onderzoek en technische innovaties om de circulaire veehouderij te stimuleren en de landbouw te verduurzamen. Met deze samenwerking maken we de investering in de Lely Sphere voor boeren toegankelijker, waardoor zij kunnen werken aan een duurzame toekomst voor hun bedrijf.”

Martine Boon, adjunct-directeur Food & Agri bij Rabobank: “Innovatie is belangrijk voor boeren, om te verduurzamen en om te kunnen blijven boeren. Dit initiatief vormt naast een mooie samenwerking ook een van de oplossingen voor de huidige stikstofproblematiek. Rabobank levert daar graag een bijdrage aan, in dit geval met behulp van een rentekorting en een aflossingsvrije periode voor de boer. Zo hebben zij meer financiële ruimte om verder te verduurzamen.”

Inschrijven voor de pilot
Boeren kunnen zich vanaf vandaag melden om deel te nemen aan het programma. De samenwerkende partners verwachten dat na de zomer de eerste Lely Spheres geplaatst kunnen worden. In het begin van het nieuwe jaar worden de resultaten van de pilot geëvalueerd om vervolgstappen te bespreken.

Vervolgstappen
De drie partijen hebben naast innovatie ten aanzien van stikstofreductie ook reductie van broeikasgassen (waaronder methaan) hoog op de agenda staan en zien dit als een belangrijke volgende stap in de verdere verduurzaming van de landbouw.

Deel dit topic

Reacties

Newholland12
Al 400 boeren willen hun vergunning inleveren voor een nieuwe welke vernietigd wordt door de MOB
Grote klasse dat Rfc haar leden op het hakblok legt.
Grasbaal
@Newholland12 afwachten is geen optie, elke kilo stikstof die hiermee uit de lucht geplukt is er aantoonbaar een (en is ook nog geld waard). Dat kun je bv met een emissiearme vloer niet hard maken.
kloot
@Grasbaal juridisch wordt het systeem afgeknald. Ben daar 100% zeker van
Newholland12
@Grasbaal zullen we de deskundigen vam SSC vragen hoe SSC de mogelijkheden, voordelen N nadelen zien om nu met de Sphere of een ander systeem aan de slag te gaan?
Is een innovatieve reductiemethode op dit moment juridisch houdbaar?
Newholland12
@Newholland12 het lijkt dat SSC het ook niet weet
Agractie misschien??
Newholland12
@Newholland12 misschien iets duidelijker
Wanneer veehouders nu kiezen voor een emissie-arm systeem en investeren, gaat SSC die veehouders helpen bij eventuele juridische gevolgen
Gaat daar SSC geld voor gebruikt worden
Is dat geen werkverschaffing?
+1
Twentsch Land
Al 400 boeren willen hun vergunning inleveren voor een nieuwe welke vernietigd wordt door de MOB

Dat is nog maar de vraag !

Maar als je daar bang voor bent en toch plannen heb ging ik met Johan in contact, laat hem de plannen zien en zou op de man afvragen of hij in beroep gaat tegen het plan of juist niet.

@Newholland12
+2
robbies
@Twentsch Land dat laatste zou ik vertikken. Vollenbroek is niet de persoon die bepaalt of iets mag of niet mag. Hij gaat maar naar de rechter als hij het ergens niet mee eens is.
Twentsch Land
Robbies je hebt gelijk, maar soms moet je de duivel eren omdat die zwart ziet.....veel investeren en uiteindelijk bot vangen ( misschien wel failliet ) schiet ook niet op.

Maar nogmaals uit principe moet je het niet doen omdat hij het niet bepaald maar nogmaals het vervelende is dat hij indirect wel bepaald.

@robbies
robbies
@Twentsch Land bij de maffia mag je ook pizzo betalen
Twentsch Land
Geen ervaring mee maar van horen zeggen hebben die een eigen rechtbank, kortom, je reactie in deze snijdt geen hout.

@robbies
bio boer
@Twentsch Land je vraagt eerst vergunning aan dan plaatsen toch
+1
Melkboer16
@Newholland12 jij bent ook wel erg negatief over of niet.
Alles goed verder??
Newholland12
@Melkboer16 uitstekend
Rechter heeft dit jaar meerdere emissie arme systemen afgeschoten
Doe maar lekker of dat niets uit maakt
Investeer in je eigen ondergang
Met korting van de bank en premie van Rfc
Succes
+1
bio boer
@Newholland12 totaal afgeschoten is niet waar alleen zijn ze getest onder bepaalde omstandigheden die is in de praktijk soms anders bij de individuele boer dan kan het zijn dat de reductie niet gehaald wordt bij voorbeeld getest bij koppel van een ureum van gemideld 20 als in de praktijk een boer een ureum van 25 heeft kan de reductie anders zijn
+1
pieta
@Newholland12 Ben je verplicht een nieuwe vergunning aan te vragen als je de Sphere zet? Je uitstoot zal naar ik aanneem dalen, roosters blijven volgens mij liggen en wordt wat op gemonteerd. Als je een nieuwe standpaal op de roosters zet vraag je ook geen nieuwe vergunning aan. Daarna zou je kunnen gaan meten en op basis vd metingen je vergunning veranderen wellicht.
+1
Tuinboer
Afwachten wat de uitspraak van de raad van State zal zijn dus …..
matt
@Tuinboer normaal 6 weken,maar nu langer tijd nodig.
Om tot een gefundeerde uitspraak te komen.
Geeft niet we wachten geduldig af,brabantse deadline nadert.
Newholland12
De Lely Sphere is een installatie die de stikstofuitstoot in de stal van een melkveebedrijf tot maximaal 70 procent verlaagt

Hoezo “maximaal “ 70%?

Is het 70%, of kan het ook 65 of nog minder zijn?
Twentsch Land
Niet meer dan 70 dus dat betekent dat je niet moet uitgaan van 71 of meer.

@Newholland12
BertK
@Newholland12 Theorie en praktijk zijn twee.

13 kg, maar dan wel goed gemixt. Mix je alleen kort voor uitrijden ia het misschien maar 9 kg oid. Als Sphere reduceert tot 70% van 13 kg is dat ca 4 kg of ff 55%
Newholland12
@BertK Het is maximaal 70%
Ik ga de eerste rechtszaak bijwonen welke de MOB start tegen de boeren die een Sphere gaan installeren
Ik ben benieuwd of de boer uit kan leggen hoeveel %N de Sphere op zijn/haar bedrijf reduceert
Het is wel slim van Lely en de Rabobank dat ze niet direct bijdragen bij de aanschaf van de installatie
De rechter zal hen niet verantwoordelijk houden en een eventuele schadevergoeding maakt geen enkele kans
Nelis 1971
@Newholland12 Een boer die nu al Sphere heeft verteld je nu in ieder geval niets. Lely doet het woord voor de boer als er iets te vragen valt. Boer gaat volledig af op verhaal wat Lely verteld.
bio boer
Allemaal pasmelders die hier aan mee doen ? Anders moeten er straks koeien weg

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , frieslandcampina , bedrijfsvoering , melkveebedrijven , melkveehouders , melkveebedrijf , stikstofproblematiek , stikstofuitstoot , stikstofprobleem , uitkoopregeling en lely sphere geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!