Kaart, acties, maar wat gaan we nu doen?

Column Rudie Freriks (57) - Melkveehouder in Luttenberg (OV)

Het zijn heftige weken. Met de publicatie van de kaart van stikstofminister Christianne van der Wal lijkt het alsof de doos van Pandora is opengetrokken. Woede, frustratie en onmacht zoeken hun weg. Diverse acties met of zonder trekker. Ik zie veel terechte zorgen, veel onzekerheid, maar ook veel onnodige negativiteit. Uitroepen als ‘ze willen alle boeren weghebben’ klinken dramatisch, maar zijn gewoon niet waar.

Dat de politiek een chaos heeft veroorzaakt met het stikstofbeleid is wel duidelijk. Ik zie dat er getracht wordt ruimte te creëren voor oplossingen. Die ruimte is er en er zijn kansen om met elkaar verder te komen. Dat gaat niet vanzelf en niet zonder pijn.

De ruimte ligt bij de provincies. Di-verse provincies geven aan dat ze hun eigen koers willen volgen. Daar geeft politiek Den Haag ruimte voor. Wel met een stevige stikstofdoelstelling, maar niet met de dwingende opgaven van de kaart met reductiepercentages.

Provincies moeten nu wel aan de bak. Samen met de boeren plannen maken. In Overijssel zijn in een aantal gebieden al flinke stappen gezet om de opgave in te vullen. Door in kaart te brengen hoe het gebied eruit ziet. Hoeveel boeren zitten er die door willen. Waar zitten bedrijven die binnen nu en vijf tot tien jaar stoppen. Welke van de locaties waar een stopper zit is geschikt voor de toekomst en dus voor verplaatsing van een boer die nu op de verkeerde plek zit. Dat soort zaken kunnen al in beeld gebracht worden.

Daarnaast hebben we de eerste resultaten van Netwerk Praktijkbedrijven en kennis van Proeftuin Natura 2000. Er blijkt via management veel ammoniak te reduceren. 30 tot 50 procent reductie door rantsoenen aan te passen en beter om te gaan met mest. De toppers in de gangbare melkveehouderij melken goed, met een ruweiwitgehalte van 145 gram per kilo droge stof. Volgens mij zit het gemiddelde in Nederland boven de 160. Daar is een wereld te winnen en zijn voor de veevoerindustrie flinke stappen te zetten.

De ministeries moeten deze resultaten erkennen en meenemen in hun beleid. Hierna komen pas technische oplossingen. Er kan veel, mits iedereen het wil en er ook de schouders onder wil zetten.

Maar nu de provincies. Zeggen dat je de kaart verscheurt en je eigen koers gaat varen is één. Nu is het tijd voor stappen. Financiële steun voor de initiatieven die er links en rechts al zijn. Er zitten boeren te wachten op opkoop. Daar is nog geen beleid voor. Processen zijn te traag.

De provincies moeten zich anders organiseren om dit te kunnen managen. We moeten aan de bak met z’n allen om perspectief te ontwikkelen. Anders blijven we actie voeren.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

Newholland12
Rudie wil opgekocht worden?
weurding
@Newholland12 er kan over vergaderd worden daar😏
cjw73
@Newholland12 weet ik niet, maar hij kaart wel dingen aan waar ik het met hem eens ben.
+1
Jaap40
@cjw73 kijk uit dat je je eigen kop niet op het hakblok gooit. @sorry @weurding @ newholland12

Kalm aan, neem de tijd
cjw73
@Jaap40 je kan ook de oogkleppen op houden en domweg wat staan te demonstreren.
+1
Jaap40
@cjw73 zomerreces kamer maar eens afwachten,, debatten bbb omtzigt etc
Zolang er niet gemeten wordt aan N .....
+1
cjw73
@Jaap40 verwacht er niks van. Alles is al beklonken. Zij zijn al 10 stappen verder dan wij door hebben.
sorry
@Newholland12 goed plan ,dan snijdt het mes aan 2 kante
+1
BertK
Zolang de rijksoverheid niet voor een correct kader zorgt en je zelf als boer en provincie niet weet wat dat ongeveer zou moeten zijn, kan je nooit het juiste besluit nemen. Wat nodig is, is nodig maar wat is nodig?
Koeien boertje
@BertK nodig is heel veel n2000 gebieden schrappen.
Kabinet ploffen.
Opnieuw aan tafel met andere waardes en getallen die onhaalbaar zijn en op meer dan 80 procent foutmarge zijn gebaseerd.
+1
Koeien boertje
@Koeien boertje en niet te vergeten dat er onderhoudsplicht moet komen op stikstof gevoelig gebied.
Zoals plaggen op de heide.
+7
cs-agrar
Behoorlijk naief stuk. Den Haag geeft helemaal nergens ruimte voor. Provincies mogen eerst zelf wat koekhakken en als het madame vd Wal niet snel genoeg gaat komt ze zelf wel even met de botte bijl langs. Want zo zit het werkelijk in elkaar. Ook willen ze maar wat graag die boeren weg hebben, liefst allemaal maar ja das wel heel groot ding om te vermelden. Er mogen wel een paar blijven als zijnde zorg- en museumboerderijen. Want stikstof is nog niet het laatste waar ze over gaan zeuren, dr komt meer.
Er gaan nu pas een beetje resultaten komen van werkelijke metingen, waarom die niet eerst eens afwachten ipv uitgaan van een model dat helemaal niet geschikt voor waar deze nu voor gebruikt wordt, en die uit de lucht gegrepen KDW's eens van tafel. Weer helemaal van voren af aan beginnen, is enige optie
+1
mlkvhoudr
@cs-agrar toen ik jong was merkte ik op een gegeven moment op dat er nogal wat vertegenwoordigers als het moeilijk werd voor de optie "ruis" kozen, halve antwoorden en vaag gelul, of de boel weglachen.
Het was dan zaak gefocust te blijven op de hoofdpunten en niet mee te gaan in de gecreëerde ruis.

Teksten als we zijn iedereen nodig bij deze transitie klinken heel mooi, teksten als we gaan het samen doen ook, wat rudie nu doet bijvoorbeeld zeggen de toppers redden het met een ruw eiwit van 145 goed te melken, voor mij is dat het zelfde gelul als het is deze hoogbegaafde knul gelukt om op zijn 12e de universiteit succesvol af te ronden, ik zat toen nog op de basisschool. Dat het iemand ergens lukt die op de goede ondergrond zit, de arbeid beschikbaar heeft en het talent heeft zegt mij persoonlijk helemaal niks of dat dan ook ergens anders lukt.
Meer eiwit van eigen land moet je uiteraard nastreven waardoor minder externe aanvoer (kosten) maar op dit moment is het op mijn hoge percelen toch echt meer ei geel van eigen land dan eiwit van eigen land.
Dit voorjaar schijnt het eiwit in ingekuild gras ook niet mee te vallen.
Voor mij is het op moment gewoon zaak dat individuele boeren hun individuele positie wegen zitten er geen kopers in de buurt en wil je eigenlijk wel stoppen wacht dan gewoon tot er een regeling open gaat en maak de afweging wat je wilt, ik zie eigenlijk geen rol weggelegd in dit proces voor belangenbehartiging die hebben geen drukmiddel als het niet goed gaat denk aan de loze beloftes hier over in het verleden.

Ondertussen blijft iedereen natuurlijk wel zoeken naar manieren om te melken met minder kosten, al hoewel zelfs dat dat de vraag is of dat wijsheid is met de huidige melkprijs
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ik zie dat er ook nog acties gevoerd worden

nos.nl/l/2438464/
marcsterreborn
@mlkvhoudr en ook nog eens in het epicentrum van agrarisch Nederland
+1
mlkvhoudr
@marcsterreborn dacht je al te herkennen op 1 van de foto's 😉
marcsterreborn
@mlkvhoudr Ja er was nog een plekje vrij op de kipper met mest. Wat een belevenis. Heel wat anders dan zo'n landbouwdagje op de Ommer Bissingh...
BertK
@mlkvhoudr Eén discussie zonder ruis zal niet meevallen. Wat individuele keuzes betreft, verandering in de omgeving biedt kansen.
Om een zo zuiver mogelijke discussie te krijgen hebben we allereerst een eerlijk verhaal nodig, dus KDW's van tafel, etc.
mlkvhoudr
@BertK ik zeg altijd maar zo een goed gesprek duurt kort daarna heb je een lang gesprek.....

Ik vind het een ongelooflijk ingewikkelde zooi waarbij veel mensen op zijn minst een beetje gelijk hebben
nouja
Luister of lees het verhaal van Prof. Han LIndeboom over stikstof zeer interesant
kanniewaarzijn
[@nouja Ik vraag me af wat iemand met een helder verstand en goede bedoelingen bij de D66 doet.
+1
weurding
Acties zijn er nu wel gaande, 😅 kameraad van me zit op de vrachtwaggel en stuurt me foto's van blokkades🤭
BertK
@weurding LNV laat al weten dat boeren te ver gaan en vinden dat de grieven van de boeren in een goed gesprek op tafel moeten komen.
Die weten ze nog niet zeker!
BertK
@weurding LNV laat al weten dat boeren te ver gaan en vinden dat de grieven van de boeren in een goed gesprek op tafel moeten komen.
Die weten ze nog niet zeker!
Newholland12
@BertK Te ver?
Nee hoor!
Niet in berm fikkie stoken!!
Gewoon op het wegdek blijven!!
labella
@Newholland12 Dat vindt het asfalt niet zo leuk...
Newholland12
@labella asfalt voelt er niets van
Ik leef mee met de regenwormen in de berm

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , natura 2000 , management , ammoniak , politiek , melkveehouder , stikstofbeleid , overijssel , stikstofminister en christianne van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.458