Jeroen van Maanen vanuit ledenbelang opgestapt

Juli 2020 trad ik toe in het dagelijks bestuur van NMV. In mijn eerste bericht heb ik mijn boodschap samengevat als "let's make NMV great (again)". Helaas moet ik concluderen dat ik hierin niet heb kunnen slagen en ben ik gisteren teruggetreden en heb mijn taken en functies voor NMV per direkt neergelegd.

Vanaf het begin heb ik geprobeerd het boerengeluid in te brengen in de NMV, om belangen van melkveehouders nog beter te kunnen behartigen. De mate waarin melkveehouders zijn aangesloten bij een belangenbehartiger is veel te laag en zal omhoog moeten! In deze tijd van grote bedreigingen is een sterke daadkrachtige vakbond, die gaat en staat voor hét melkveegeluid, van levensbelang.

Vanwege het gebrek aan leiderschap, interne verdeeldheid door ego's, het plegen van wanbestuur, omgang met personeel en het drukker zijn met interne (juridische) strijd (en hiermee ledengeld verkwanselen!) dan met belangen behartigen, kon ik vanuit ledenbelang niet anders dan opstappen. Door onthouden van informatie door het dagelijks bestuur (excl B. Doppenberg!) had ik geen enkele invloed meer. De NMV maakte van mij iemand wie ik niet ben en wens te zijn, passief en op handen zittend. De interne chaos is groot, maar met goede en heldere keuzes kan de NMV er in no time staan als n blok! Het begint met opschonen!
Vanaf deze plek wil ik alle boeren en (NMV) bestuurders bedanken waarmee ik prettig heb samengewerkt, en waarvan ik de steun heb gekregen die ik nodig had.
Als laatste roep ik alle NMV leden op de algemene leden vergadering van 1 september te bezoeken en hun geluid te laten horen, goede belangenbehartiging begint van onderaf! De NMV is méér nodig dan ooit en ik wens en gun de NMV zichzelf te hervinden. Maak het mooi!

We moeten blijven strijden voor de toekomst van onze Nederlandse melkveehouderij, en het vormen van een sterk collectief landbouwblok!
Ik zal, in welke rol dan ook, blijven strijden voor boerenbelang!Bedankt voor uw steun,
Jeroen van Maanen

Deel dit topic Van Maanen stapt op bij NMV vanwege ‘interne chaos’ (boerderij.nl)

Jeroen van Maanen stapt per direct op als bestuurslid bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

 Jeroen van Maanen per direct uit bestuur NMV (boerenbusiness.nl)

Vicevoorzitter Jeroen van Maanen is per direct uit het bestuur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) gestapt. In een app die wordt gedeeld uit hij, ruim 2 weken voor de algemene ledenvergadering, scherpe kritiek op huidige bestuur. Scheidend voorzitter Harm Wiegersma respecteert zijn besluit, maar betreurt de wijze waarop Van Maanen dit kenbaar maakt.

 Jeroen van Maanen opgestapt bij NMV (melkvee.nl)

Jeroen van Maanen maakt kenbaar 'vanuit ledenbelang' direct te zijn opgestapt. 'gebrek aan leiderschap, interne verdeeldheid, wanbestuur, omgang met personeel en het drukker zijn met interne (juridische) strijd (en hiermee ledengeld verkwanselen!

 Jeroen van Maanen stapt op uit bestuur Nederlandse Melkveehouders Vakbond (nieuweoogst.nl)

Melkveehouder Jeroen van Maanen uit Zeewolde treedt terug uit het dagelijks bestuur van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Hij vindt dat het boerenbelang hier onvoldoende voorop staat.

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

+2
Jean-PierreK
Jammer. Ik had gehoopt dat NMV met de komst van Van Maanen meer zichtbaar zou worden in de algemene media.
Coen
@Jean-PierreK , hoe oud is dit bericht?

hoorde het een paar weken geleden al dat er een grote bestuurscrisis gaande was, ook Femke Marije moest wijken.
hookwood
@Coen Jeroen heeft het net op Facebook gezet.
Coen
@hookwood , dan is de bevalling zwaar geweest, is al weken gaande.
+2
Jean-PierreK
@Coen, Femke Marije was medewerker bij NMV geen bestuurder. Haar functie lieek me lastig te combineren met haar andere baan.
+1
ricardo
Ik vond dat Jeroen goed het woord kon doen.
+1
Twentsch Land
Wel even kort en bondig wat er speelt ..... goed dat achterban hier notie van krijgt ....... verwacht overigens dat bij andere belangenbehartigers het intern niet anders is.
+14
John Spithoven
Jeroen , bedankt voor de hechte samenwerking. Met mensen zoals jij kunnen we het boerenbelang goed vertegenwoordigen. Jammer dat je door smerige politieke spelletjes niet uit de verf kwam. Toch zie ik de toekomst zonnig tegemoet. We laten ons er niet onder krijgen.

OP NAAR 1 MELKVEEGELUID!!!!
Elvis
@John Spithoven dat wordt dan ouderwets lto-polderen, al het andere werkt kennelijk niet
+3
Noorderling
@John Spithoven
Een geluid, all 4 one.
Hoe vaker het gezegd wordt, hoe groter de kloof wel lijkt te worden. Terwijl men ook inziet dat de noodzaak per dag groter wordt.
Ik ben steeds meer benieuwd naar hoe het moet, of hoe het uberhaubt mogelijk is.

We laten ons veel te makkelijk in hokjes denken, intensief extensief etc. We doen daar zelf een schepje bovenop door je te profileren als "beter" dan een ander. Met de Caring Farmers voorop, nu zijn die inmiddels zover afgedwaald dat ze niet meer serieus te nemen zijn. Echter hun invloed reikt wel steeds verder in den Haag. Er zijn genoeg ze wel willen horen en gaan flapperen met voorbeelden dat Tjeerd zn voorstellen allemaal maar kunnen.

Hoe, dat is bij mij de grote vraag waar ik zo nog geen oplossing voor zie. Vroeg of laat komt eigenbelang blijkbaar toch weer voorop te staan. Wie kan zich daar overheen zetten?
Twentsch Land
Mooie samenvatting ..... maar eenheid is en blijft een illusie .... die eenheid hoeft ook niet ..... zolang belangenbehartigers elkaar blijven accepteren, verstaan en half staan in bepaalde gevallen is ook al veel gewonnen ..... maar ook dit zal wel illusie blijven.

@Noorderling
+2
Weidezicht
@Noorderling ik heb niets met LTO, maar die hebben wel de structuren en, wat ik lees plaatselijk goede mensen. Kom je er uiteindelijk toch op dat alle boeren daar lid van moeten worden en massaal naar vergaderingen en daar kritisch moeten zijn. Voor elke boer een belangenbehartiger, gaaat met het slinkend aantal boeren ook geen gewicht geven. Z n klein clubje caring farmers is de enige die in den haag gehoor vondt, omdat zij zeggen, wat links wil horen, de rest wordt telkens op de koffie genodigd en vervolgens voorbij gelopen. En alleen fdf weet rimpels op het water te creeeren, maar worden weggezet als actieboeren.
mlkvhoudr
Gewoon even schaamteloos op wie zou u stemmen als nieuwe voorzitter van nmv mocht voordragen

Jan Cees

John spithoven

Maurits von Martels

Jeroen van Maanen

Alex datema

Eline verder

Anders namelijk.......
+10
de hoef
@mlkvhoudr ik stem op jou
+2
robbies
@mlkvhoudr je bent te bescheiden om jezelf voor te dragen?
+1
mlkvhoudr
@robbies ik heb wel een dikke huid en als de taak is de boel bij elkaar houden is en de boel op rit krijgen zo dat ze er naar een poosje weer tegen aan kunnen dan zou ik dat best interim kunnen doen in de wintermaanden, kan ook prima met Jeroen, maar ik mis 1 groot heel belangrijk ding en dat is een netwerk in den haag, dus ik zou voor iemand gaan met een netwerk in den haag, die weet hoe de hazen lopen dat is veel belangrijker dan of iemand goed kan lullen
Cowboy3
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dus ik zou voor iemand gaan met een netwerk in den haag, die weet hoe de hazen lopen dat is veel belangrijker

mlkvhoudr
@Cowboy3 we hebben een geschikte kandidaat👍
+1
Cowboy3
@mlkvhoudr Ze moeten met zijn tweeën zijn anders val het niet mee(ook in het Haagse veld)
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
met een netwerk in den haag

Verwacht nog wel een bepaalde boost aan aanhang BBB en dus zou een nauwe band met CvdP een deel kunnen zijn maar ze is nog te klein maar schat haar hoog in als tegenbeweging hetgeen de LTO jarenlang heeft verkwanselt
mlkvhoudr
@Jannus zij gaf pas juist aan dat er nog geen enkele boeren vertegenwoordiger bij haar op visite was geweest in t Haagse, dus dat moet ook anders lijkt mij je moet als boeren vertegenwoordiger toch in gesprek zijn met de politici
+1
cornelissen
@mlkvhoudr Ik heb nog geen kandidaten gehoord ,die zich beschikbaar stellen.
+1
Elvis
@cornelissen mooie gelegenheid na al je commentaar
+1
cornelissen
@Elvis Ik ga waarschijnlijk wel naar de ALV toe, zie het wel.
+2
Melkboer16
@cornelissen juist jij moet je kandidaat stellen na al je commentaar.
+2
Gerrit v Schaick
@mlkvhoudr Dat hele rijtje wat je noemt moet je bij elkaar in een hok stoppen en er pas weer uit laten komen als ze met zijn allen in staat zijn één melkveegeluid naar buiten te brengen
+2
mlkvhoudr
@Gerrit v Schaick dan moet iedereen een of
2 on - onderhandelbaar punten inbrengen en zich voor de rest aanpassen, anders lukt dat nooit
Koeien boertje
@mlkvhoudr is altijd beter dan nu
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Anders namelijk.......

Marc vd Oever als het om leiderschap gaat in combinatie met Jeroen Vermaanen,

JC kent Jeroen en kent het hazenveld en is goed geïnformeerd hoe het in de kamers gaat als het om het spel gaat

Voorzitters hebben een sturen de rol aan de vergadertafel maar zijn beperkt in daadkracht
mlkvhoudr
@Jannus als iedereen hetzelfde denkt zou t kunnen werken, zijn Jeroen en Mark goed uit elkaar gegaan bij fdf?
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
zijn Jeroen en Mark goed uit elkaar gegaan bij fdf?

Nee,maar in elk huwelijk is lering nodig en Marc heeft ook geleerd en leert snel en goed maar is zeer direct en Jeroen kan daar een aanvulling in zijn
mlkvhoudr
@Jannus dan zou t kunnen,als de helft links af wil en de andere helft rechts af word t niet wat
Maar het lijkt me toch vooral aan de alv welke kant ze op willen, het bestuur heeft dat vervolgens maar uit te voeren
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dan zou t kunnen,

Je denkt in problemen daarom zal er een leider moeten zijn die met de juiste spiegel persoon (Jeroen ??) snel weet te beslissen en neem van mij aan dat Marc dat kan en erg sterk is,dat straalt vertrouwen uit en binding

Leg een combilijntje naar de politiek in de BBB die sterk journalistiek is en vakkennis bezit
mlkvhoudr
@Jannus ik ben het eigenlijk wel met je eens dat ik vaak in problemen denk, het probleem alleen is dat dat in problemen denken me vaak uit de problemen heeft gehouden,dus of ik het nou zo n probleem vind😋
Ik ben het overigens wel met je eens dat Mark zich ontwikkeld, t is ook gewoon een slimme gast
+2
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
,als de helft links af wil en de andere helft rechts af word

Dan is het compromis vaak dat ze rechtdoor gaan. En juist dat wil niemand. 😁
mlkvhoudr
@pieta precies je moet een bestuur maken naar aanleiding van de wensen van de alv en dan allemaal gelijkgestemden en dan kun je daar vol voor gaan als bestuur omdat te bereiken, dus die keuze moet eerst gemaakt worden links of rechtsaf
cornelissen
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Maar het lijkt me toch vooral aan de alv welke kant ze op willen,

Makkelijker gezegd als gedaan, ik sprak voor de ALV 2 jaar geleden een nu ex-melkveehouder , die hastikke blij was met de fosfaatrechten, hij vond dat hij "recht" had op dit extra pensioen.
Het leed ,dat de fosfaatrechten aanrichtte ,ook vertolkt bij de rondvraag bij de ALV had hij weinig boodschap aan.
En zoals bekend H.Wiegersma heeft geen duidelijke visie en loopt uiteindelijk maar een beetje achter lto aan.
Grondgebondenheid is ook een punt, daar is geen eenheid over op de ALV.
mlkvhoudr
@cornelissen ik dacht al er zal toch wel iemand komen vertellen dat het vooral in theorie een prachtig verhaal is, in de praktijk zou het bestuur zich dan alleen richten en inzetten op de punten waar de alv met pak hem beet 85 procent van de stemmen mee heeft ingestemd en op de rest is geen belangenbehartiging mogelijk
cornelissen
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
met pak hem beet 85 procent van de stemmen mee heeft ingestemd en op de rest is geen belangenbehartiging mogelijk

Of het 85% is ,weet ik niet, er is geen stemming gehouden, alleen bij het fosfaatreductieplan en daar was een kleine meerderheid tegen.
Het is duidelijk, dat jij zegt als kennelijk echte lto er, de rest offeren wij maar op. En je denkt ,dat die zich zonder woordelijk verzet zich laten opofferen. Ik gebruik niet voor niets het woord tuig, hoewel dat meer slaat op het lto melkveehouderij hoofdbestuur.
Helaas hobbelt de NMV er op een hoop punten lto achterna en de rest krijgt kennelijk een e-mail: zoek maar een advocaat, althans die heb ik gehad.
Het "leed ',dat door de fosfaatrechten is aangericht is voor verschillende veehouders hemel schreiend , hoewel ik nog het "geluk" had een kadestraal perceel landbouwgrond zonder hypotheekinschrijving te verkopen om het leed te verzachten, hoewel inkomen, daar praten wij maar niet over, maar was dat niet een slagzin van de NMV .
+2
mlkvhoudr
@cornelissen ik wou eerst 75 procent neerzetten, dan is het maar goed dat ik daar 85 van gemaakt heb😉
Ik ben nergens meer lid van zelfs niet van de bibliotheek.(correctie dit klopt niet helemaal ben lid van farmers 4 all en plaatselijk belang)
Wat ik bedoelde te zeggen is dat je pas aan belangenbehartiging kan doen als een groot gedeelte van je achterban er het nut van inziet om daar op in te zetten, unanimiteit eisen voordat er een besluit genomen kan worden is ook ondoenlijk, dat zou inhouden dat als er 1000 man aanwezig is en er 999 voor zijn en 1 tegen dat het dan niet door zou gaan, dat zou het paradijs voor machtswellustelingen zijn dat je in je eentje alles kan blokkeren
cornelissen
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
unanimiteit eisen voordat er een besluit genomen kan worden is ook ondoenlijk,

Klopt, maar daarom hoef je de rest nog niet op te offeren, maar moet je daar rekening mee houden. En wat het fosfaatdrama betreft, wat nu met wob verzoeken al naar buiten is gekomen ,moet het bestuur van lto en nmv toch als insiders enigszins van op de hoogte zijn geweest, maar geen actie ondernemen ten koste van degene, die niet weten wat ze verkeerd hebben gedaan.
Min of meer grondgebonden en de vergunningen keurig in orde.
+2
Melkboer16
@cornelissen jij toont je nu al ongeschikt als voorzitter!
Je denkt alleen vanuit je eigen grond in eigendom gebonden positie!
Maar veel melkveehouders hebben die luxe/armoede niet! Die kopen ruwvoer aan en zetten mest af.
Jij denkt alleen van uit je eigen en een LTO of NMV heeft voor elke melkveehouder op te komen.
Daarom zal de NMV nooit niks worden en het is ook nooit niks geweest.
Noem mij eens 1 wapenfeit op wat ze bereikt hebben in al die jaren.
De naam van de eerste voorzitter en oprichter is blijven hangen en de 30 jaar dr na zijn allemaal kleurloze bestuurders geweest zonder visie.
Ja LTO is ook kleurloos maar die doen hun best.
+2
Bennie Stevelink
@Melkboer16 buiten de interne verdeeldheid is de NMV vooral bezig met strijd voeren tegen andere organisaties binnen de sector. Ze gedragen zich als een koekoekskuiken die alle andere kuikens uit het nest probeert te gooien. Zo hebben ze jaren geleden de DDB opgericht, zogenaamd om de melkprijs, in werkelijkheid was het bedoelt als strijdvehikel tegen coöperaties. De DDB heeft nog nooit een kwaad woord gesproken over particuliere melkverwerkers, hoe laag dat ze ook uitbetaalden. Tegelijk hebben het schuim op de mond van kwaadheid tegen coöperaties, ook als die tot de hoogste uitbetalers behoren.
De NMV en de door hun opgerichte DDB verdragen geen andere organisaties van boeren binnen de sector, ook geen coöperaties.

Welk boerenbelang is hier mee gediend?
+1
robbies
@Bennie Stevelink grote woorden Bennie. Komen rechtstreeks uit je onderbuik of je dikke duim?
+6
John Spithoven
@Bennie Stevelink Ik verzoek Co deze reactie te verwijderen,. Deze winter heeft Co zich gemoeid in een interne discussie die mede bij gedragen heeft aan de onenigheid. Co, ik vraag je dan ook te handelen zoals je toen deed.
+1
Melkboer16
@John Spithoven jij moet toch beter weten John!
Bennie heeft gewoon gelijk, ddb en NMV hebben nooit niks bereikt. Die misstanden die jij geconstateerd hebt daar geloof ik wel in.
mlkvhoudr
@Melkboer16 dat klopt niet wat je zegt ook de nmv heeft dingen bereikt in haar bestaan

prikkebord.nl/topic/39757/

En voor mij niet zo belangrijk maar zij hebben toen het Vriesbranden langer mogelijk gemaakt, dus niks klopt niet maar ik zit verder er niet goed in
marcsterreborn
@mlkvhoudr jáaaa. Enorm veel hebben ze bereikt. Onder meer op het gebied van riooloverstorten....
+1
mlkvhoudr
@marcsterreborn ik heb echt geen idee waar je op doelt, het leek me sterk dat ze in al die jaren niks bereikt hadden dus tussen de hobby even snel wat gegoogeld, meer is mijn bijdrage niet dat zullen de leden van de nmv verder wel weten wat er wel en wat er niet bereikt is
+16
John Spithoven
@Melkboer16 Mbt het niets bereikt hebben, het volgende over de laatste jaren:
In het fosfaatreductieplan zaten kortingspercentages gerekend vanaf referentie 1 okt 2016. periode 1 was 5 %(april en mei 2017) volgende twee maanden 10 % daarna 20 % en daarna 40 %. Het was de periode dat ik onderdeel was van de overlegschil. Ik weet, iedereen haatte het FRP, maar door zwaar bevochten inbreng van de NMV werd het kortingspercentage aangepast vanaf de derde periode naar 12 %. Later bleek dat dat nog te hoog was. Daar hebben we keihard voor gestreden. Daarnaast wilde RFC het jongveegetal in het FRP vol blijven houden tot mei 2018. Ook dat bracht de NMV terug tot alleen 2017. Het FRP in zijn geheel moest op aandringen van LTO en RFC een sectorplan worden, NMV dwong v Dam in dec 2016 om er een ministeriele regeling van te maken waardoor alle rechtszaken voor rekening van LNV kwamen.

In de korting voor fosfaatrechten is ook strijd geleverd. V Dam wilde 9.8 % korting. (Daar haalde hij als reden voor het NVV arrest, iets waar ik als voorzitter van SSC voor jullie allemaal gebruik van maak. Stikstof dossier zal niet zorgen voor diefstal van staarten op de vergunning!!!!)
Hoe klote ook de fosfaatrechten zijn, de korting werd terug gebracht naar 8,3%. Dit was overigens nog veel te hoog doordat er gerommeld werd met vleesveestaarten. Daarom liep de NMV weg. Dat er later veel te veel fosfaatrechten uitgedeeld werden komt volledig voor rekening voor de partijen die wel voor een akkoord gingen.

En zo zijn er meer zaken, bijv steun aan de rechtszaken van STAF en SSC over de voermaatregel. Daar kan de sectorpartij van Bennie een voorbeeld aan nemen. En ja, de laatste jaren heeft NMV te weinig bereikt! En ook Jeroen ziet dat, en als je dan je tijd verdoet met intern gevecht dan snap ik Jeroen volledig.

En Bennie, stop met betaalde propaganda. Zoek eens wat ons verbindt. Je hebt een groot woord over een ander, maar veroorzaakt zelf door je manier van doen de meeste polarisatie!
cornelissen
Quote Reactie van @John Spithoven:
n de korting voor fosfaatrechten is ook strijd geleverd. V Dam wilde 9.8 % korting. (Daar haalde hij als reden voor het NVV arrest, iets waar ik als voorzitter van SSC voor jullie allemaal gebruik van maak. Stikstof dossier zal niet zorgen voor diefstal van staarten op de vergunning!!!!)Hoe klote ook de fosfaatrechten zijn, de korting werd terug gebracht naar 8,3%. Dit was overigens nog veel te hoog doordat er gerommeld werd met vleesveestaarten. Daarom liep de NMV weg. Dat er later veel te veel fosfaatrechten uitgedeeld werden komt volledig voor rekening voor de partijen die wel voor een akkoord gingen.

Maar de leden met onomkeerbare investeringen op de peildatum compleet vernacheld, je hebt het zelf allemaal kunnen horen op de ALV paar jaar terug .
+2
John Spithoven
@cornelissen wat kon ik daar aan doen, anders dan v Dam in een ministerieel overleg melden dat de in opdracht van LNV opgestelde knelgevallenregeling een schoffering voor de sector was. Een opmerking waar ik naderhand van uit LNV flink van op mijn sodemieter kreeg.

LTO of NMV hebben niets, maar dan ook helemaal niets inbreng over de knelgevallenregeling gehad. De commissie Kalden (ambtenaar) met 4 leden (/C:/Users/… ) (voor leden zie pagina 4, geen sectorpartijen).
De NMV, die jij altijd ziet als meeloper, heeft NIET voor het kortingspercentage van 8,3 % getekend in de opbouw zoals die toen op tafel lag.

Geef jij maar aan wat de NMV nog meer had moeten doen.
cornelissen
Quote Reactie van @John Spithoven:
Geef jij maar aan wat de NMV nog meer had moeten doen.

Heb ik al jaren geleden aangegeven in een e mail en waarschijnlijk ook nog in een brief (maar dat weet ik niet meer) een hoger kortingspercentage en een korting hierop voor de niet groeiers, ongeveer gelijk als bij de invoering van het melkquotum in 1984, daar kregen de niet of bijna niet groeiers toen een aftrek van ik meende 3% op de toenmalige korting van ik meen ruim 8%
Op deze suggestie is niet eens gereageerd, het enige wat H.Wiegersma iedere keer vertelde ,er is geen draagvlak voor extra korting. Duidelijk is ,dat er geen enkele moeite gedaan is de zg cowboy groeiers zonder voldoende grond en dat waren de meesten, wat extra te laten inleveren ,want dan kwam er ruimte. Ik heb alleen een een e mail gehad ,van zoek maar een advocaat en je weet hoe al die procedures zijn afgelopen .
Ik heb het wel gehad met dergelijke belangenbehartiging , want ik weet totaal niet ,wat ik verkeerd gedaan hebt , grondgebonden uitbreiden met alle vergunningen in orde, maar moest toch de armoede in getrapt worden en meer leden, je hebt het allemaal zelf gehoord.
Aanvulling JC. Vogelaar heeft ook nog een suggestie gedaan met varkensrechten.
John Spithoven
@cornelissen Lees mijn vorige bijdrage
De politiek heeft via de commissie Kalden gestuurd op knelgevallen. Ivm met het NVV arrest is het kortingspercentage maximaal benut. En rechtszaken voer je bij de rechtbank
Het college van beroep en bedrijfsleven spreekt geen recht in de zin van rechtsspraak.. Zij maken een afweging op basis van een politiek gestuurde uitkomst. De echte fosfaatrechtszaken ( bestuursrecht) komen nog, en daar kon nog wel eens een onverwachte uitkomst uit komen.. We ihadden geen invloed op de knelgevallen.
+4
Melkboer16
@John Spithoven ik blijf erbij dat goede mensen zoals jij en Jeroen meer kunnen bereiken bij LTO.
Het was voor mij een koud kunstje geweest om ver in de NMV te komen maar daar had ik geen trek in.
Degenen die ik actief zag in de NMV die waren op de landbouwschool al overal tegen en wisten het altijd beter.
Die vonden het melkquotum te duur en wilden een melkprijs die niet realistisch was.
Ze waren tegen de oormerken en hadden direct een bord van DDB in de tuin.
De meesten zijn of lopen op hun eind en betalen al jaren geen collectieve belangen behartiging meer.
Overal tegen zijn werkt niet.
Overigens heb ik wel bewondering voor jouw werk maar je bent te goed voor de NMV
sorry
Quote Reactie van @Melkboer16:
zoals jij en Jeroen meer kunnen bereiken bij LTO.

daar houd wil niezo van...mensen die open kaart spelen....zie zuivelnl laatst
sorry
Quote Reactie van @John Spithoven:
en daarna 40 %

(klik om te vergroten)

ja ...in amersfoort was er grote paniek op de apenrots
+2
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink we kunnen jouw als Nieuwe Oogst lezer niets kwalijk nemen want je weet niet beter. Dit ga je krijgen als je een blad leest wat alleen LTO CDA RABO Agrifirm en Campina covert en verder de alles doodzwijgt
+1
mlkvhoudr
@cornelissen poeh je laat mijn hoofd wel op volle toeren draaien, ja het belang van elk betalend lid zou gediend moeten worden op elk onderwerp waar het lid aangeeft dat voor hem of haar de belangen verdedigd moeten worden, daar is hij of zij betalend lid voor maar dan streef je dus een model na waar grondgebonden boeren vrijgesteld zijn van bepaalde verplichtingen zo lang ze maar grondgebonden zijn en niet grondgebonden bedrijven via technische maatregelen die ook nog eens robuust zijn zodat ze eenvoudig te borgen zijn, want anders niet te borgen zijn zo hun belangen behartigt krijgen.

Dus altijd een meer stromen belangenbehartiging en nooit op 1 tool inzetten
+1
HansBa
@mlkvhoudr nergens lid van is juist het probleem nu, doordat er te weinig boeren lid zijn heeft de belangenbehartiging te weinig (financiele/tijd) slagkracht meer.. En vooral op het stikstof/milieu dossier staan alle neuzen dezelfde kant op dus steunen die hap!
+2
mlkvhoudr
@HansBa ik zie mij zelf als tijduitzitter, dus zie voor mijzelf geen reden meer om te investeren in belangenbehartiging, daarnaar was ik daarvoor jaartje of 20 lid van LTO, maar ik ben van mening dat de belangen van de grond gebonden boeren daar niet gediend werd en erger nog een doodlopende weg ingeslagen werd waar ze nog steeds op zitten om op zoek te zijn naar extra produktieruimte waarmee ik van mening ben dat ze daarmee de belangen van verwerkende industrie dienen en niet die van de producenten die niet tot de groeiers behoren
+1
HansBa
@mlkvhoudr niet ieders belang kan natuurlijk behartigd worden maar wel het algemeen/ gemiddelde belang. Vind dat je hiermee de sector wat in de steek laat al begrijp ik het wel.
+1
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
k ben van mening dat de belangen van de grond gebonden boeren daar niet gediend werd

Op dit stukje na ben ik het volledig met je eens en zit ik er hetzelfde in. Alleen vind ik dat ze het belang van de niet grondgebonden niet groeier niet dienden.
mlkvhoudr
@pieta daar heb je gelijk in, dat ze het belang van de niet groeiers niet dienden
+5
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pieta:
Alleen vind ik dat ze het belang van de niet grondgebonden niet groeier niet dienden.

Klopt, en daar zit ook de spagaat van elke belangenbehartiger, dien ik alle leden, of de leden die over 25 jaar nog boer willen zijn.
Welke keus ze ook maken, er is altijd een groep die benadeeld wordt.(of minder voordeel heeft)
Ik ben ook een niet groeier, en helaas op peildatum net niet grondgebonden, een week later wel, toen pas passeerde de akte bij notaris, kan ik ook gaan huilen, en de belangenbehartigers de schuld geven, maar het is nu eenmaal zo gelopen.
mlkvhoudr
@Leo,s vriend dat is wel heel zuur dan, knap dat je dat dan zo van je af hebt laten glijden
+5
Leo,s vriend
@mlkvhoudr Ja, was zuur, maar wat moet je? zo als Cornelissen blijven drammen? in een hoekje gaan zitten huilen?
Helpt allemaal niet, kop der veur en door, korting ondertussen teruggekocht, en we melken elke dag vrolijk verder. mooiste beroep ter wereld wat mij betreft.
cornelissen
@Leo,s vriend Je organiseert je ,om te voorkomen en je te weer te stellen ,dat je door politieke maatregelen de armoede in wordt gedreven. Althans ,dat dacht ik, want ik zou niet weten wat ik verkeerd gedaan heb, alle vergunningen en mestplaatsing , in dit geval door grond van te voren te kopen in orde. Kennelijk dacht lto en mijn organisatie nmv daar anders over , dus blijf ik ze er aan herinneren. Een gedeelte van de leden , die met onomkeerbare investeringen op de peildatum zijn compleet vernacheld.
En dan praat ik nog maar niet over alle toestanden , die door de wob stukken boven water zijn gekomen met of zonder voorkennis van insiders.
Inmiddels weet ik dus, wat belangenorganisatie inhoudt, ze hebben dus kennelijk geen enkele moeite om een gedeelte van de leden de armoede in te drijven .
En de armoede indrijven is wat anders ,als niet altijd je zin krijgen. Ik heb zelfs grond verkocht om rechten te kopen, nadat ik de procedures had verloren. En over een rendabele bedrijfsvoering hoef ik voorlopig niet te denken en er zijn nog schreiende gevallen, die het mij in vertrouwen hebben verteld,
+8
crisis
Quote Reactie van @cornelissen:
ik zou niet weten wat ik verkeerd gedaan heb, alle vergunningen en mestplaatsing

Ik zou niet weten wat ik verkeerd gedaan heb, vergunningen op orde en mest netjes volgens de regels geplaatst. Toch kreeg ik een korting op fosfaatrechten aan de broek. Dit heeft flink geld gekost, terwijl ik altijd netjes volgens de regels heb gehandeld. Veroorzaakt door zuigende drammers zoals jij. En nu nog steeds lopen zeuren om fosfaatrechten voor koeien die je op de peildatum gewoon niet molk. Jouw vrijstelling van de korting op fosfaatrechten heb je uit mijn portemonnee gestolen. Terwijl ik niets verkeerd heb gedaan, word ik door een collega vernaggeld. Nu nog ondankbaar ook. Om te kotsen.
cornelissen
@crisis Ik denk, dat je meer bij de niet grondgebonden cowboy boeren moet zijn met of zonder voorkennis.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @cornelissen:
meer bij de niet grondgebonden cowboy boeren moet zijn met of zonder voorkennis.

Hebben ook niets verkeerds gedaan.
Men dacht het dicht te timmeren met de mestverwerkingsplicht en grondgebondenheid. Alleen stelde dat qua belemmeringen ook niks voor, alleen als je een hoekje grond verloor hakte dat er in.

Problemen zijn ontstaan bij mest waar geen plaatsingsruimte voor is, dus verwerkt moet worden wat niet van de grond kwam of met mestscheiden gesjoemeld werd. Mestproductie is flink gezakt en de praktijk hier is dat er voor vaste geitenmest betaald moet worden, vaste koeienmest voor niks op de kopakker en voor drijfmest gratis bemest op het land voor de akkerbouwer. Hoezo mestoverschot? Of de mest wordt niet op de juiste plek geproduceerd, of logistiek klopt niet.

Het is niet de schuld van de een of de ander, met die splijtzwam komen we ook niks verder. De overheid is het probleem dat men te laat ingreep, ze kunnen nog geen exceluitdraai maken om te zien dat bijvoorbeeld op 1mei al over het plafond gingen, daarnaast heeft de overheid veel te veel vergunningen afgegeven of gesteld dat het niet nodig was en het hele stikstof dossier vast loopt.
De meest onbetrouwbare partij waar we mee van doen hebben heeft de boel verzaakt.
Coen
@Noorderling , niet naar anderen wijzen, de visie van de rundveemest-producent deugde niet.
+1
Gerrit v Schaick
@Coen Dat is een groot deel van het probleem wie is DE rundveemest producent? Wij zijn allemaal individuen en moeten in eerste instantie ons eigen bedrijf en inkomstenbron veilig stellen. Wat er toe leidt dat we elkaar beconcurreren en gek laten maken.
Er was geen sector visie en er is geen sector visie. Allemaal splinterpartijen die voor een bepaalde groep opkomen. Wat is de toekomstvisie voor de sector van LTO. Van NMV? En wat is de visie van Jeroen van Maanen?
Volgens mij hebben we allemaal nog niets geleerd.
+2
Bennie Stevelink
@Noorderling helemaal mee eens! Al in 1984, bij invoering van de eerste mestwet, was bekend dat het Europese melkquotum een rol speelde in de Nederlandse mestwet. Ze wisten dat met het verdwijnen van het melkquotum een gat viel in de mestwet. Het niet tijdig dichten en onnodig een “milkrun” laten ontstaan is regelrecht wanbestuur.
+6
robbies
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ze wisten dat met het verdwijnen van het melkquotum een gat viel in de mestwet.

@Bennie Stevelink welke club voorzag dat wel en welke club voorzag dat niet?
Noorderling
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
milkrun

Nu wou ik melk er net even niet bijhalen. Dat we de wereld moesten voeden en bomen tot in de hemel groeiden is genoeg verkondigd vanuit Amersfoort. We staan weer met beide benen op de grond.

Hele probleem in de ambtenarij is dat er geen besluitvaardigheid is en geen verantwoordelijkheid. Afschuiven naar je leidinggevende, dat duur te lang en een minister die het niet op een ander zn bordje kan schuiven. Maar even het cbs extrapoleren is te ingewikkeld. 2012-2014 neemt het aantal kalveren al toe, als je zo ver van de praktijk af staat dat je niet weet dat een kalf een pink wordt en daarna 4jaar melk gaat geven met twee vaarskalveren weet je niet waar je mee bezig bent.
opendata.cbs.nl/…
+2
robbies
@Noorderling onze melkverwerker baseerde de groeiplannen van hun leden op basis van een vrijblijvend in te vullen enquete en ging op basis daarvan inschattingen maken.
Jean-PierreK
@Noorderling, in 2014 was het sectorplafond al overschreden... melkveebedrijf.nl/wet-en-regelgeving/… Als Dijksma zich vooraf bedacht had dat er ook nog ruimte nodig was voor knelgevallen. Dan had ze dus nooit het melkquotum mogen loslaten.

Zij had alle cijfers moeten hebben en visie moeten tonen. Met de ervaringen van de invoering van het melkquotum, hadden we dit van haar mogen verwachten. Als belangenbehartigers of anderen zulke cijfers krijgen leidt dat tot voorkennis.

Zij heeft in mijn ogen gefaald net als de Euro commissaris die een zachte landing beloofde.
cornelissen
@Jean-PierreK Hoe kan dan deze uitspraak van onze fosfaatmanager K.Romijn op 16 maart 2015 lltb.nl/nieuwsberichten/website/….
Lto had de politiek in 2013 weten te overtuigen ( S. Dijksma), dat ingrijpen niet nodig was ,daar lto dit kon managen met zijn early warning systeem.
Jean-PierreK
@cornelissen, dat is mij bekend en het doorzetten van afschaffing quotering is ook de opdracht die Romijn destijds van een meerderheid van de leden had meegekregen.
Dijksma had zelf enerzijds het overzicht moeten hebben. En anderzijds zelf bepalen bij welke waarde ingegrepen moest worden zonder dat er een overschrijding plaatsvindt.
+1
marcsterreborn
@Jean-PierreK Eens. Maar hier faalden ook onze belangenbehartigers
Melkboer16
@crisis dit is de beste uitleg die ik de laatste tijd gelezen heb.
+2
Leo,s vriend
@cornelissen Tuurlijk, ik ken je verhaal, is ook ongelooflijk zuur, maar verplaats je eens in een ander, er zijn er ook die met alle vergunningen, en grond gegroeid zijn en op 1 april de stal vol gezet hebben, die hadden geluk, die ,net als jij ,geleidelijk wilden groeien hadden pech, ik had ook pech, ook jaren niets verdiend, wilde woning ook aanpassen voor minder valide, dat ook 4 jaar uitgesteld, kan je over zeiken, of de nmv of lto de schuld geven, maar helpt niks.
Leo,s vriend
@cornelissen Los daar van, wat was jou oplossing geweest ? hoe had jij het willen zien?
+2
arie.j
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Klopt, en daar zit ook de spagaat van elke belangenbehartiger, dien ik alle leden, of de leden die over 25 jaar nog boer willen zijn.Welke keus ze ook maken, er is altijd een groep die benadeeld wordt.(of minder voordeel heeft)Ik ben ook een niet groeier, en helaas op peildatum net niet grondgebonden, een week later wel, toen pas passeerde de akte bij notaris, kan ik ook gaan huilen, en de belangenbehartigers de schuld geven, maar het is nu eenmaal zo gelopen.

Leden die betalen hebben recht op behartiging van hun belang.
Dat het soms schuurt tussen verschillende categorieën (groot/kleiner, wel of niet grondgebonden, groeier/afbouwer, met opvolger/zonder een opvolger enz.) klopt.
En is min of meer altijd al zo geweest.
Maar dat kan geen reden zijn om alleen voor een bepaalde groep leden op te komen.
En daar dan ook het geld van leden die daar niet toe behoren voor gebruiken.
Is natuurlijk moeilijk, en ieder zal dan slikken moeten dat standpunten niet 100% in zijn straatje passen.
+2
BertK
@Leo,s vriend Grondgebondenheid is een vals en misleidend begrip. Alle voer is op grond gegroeid. Wie de hypotheek betaalt is onbelangrijk, jij, de akkerbouwer twee kilometer verderop of die in de Flevopolders. Vraag is of de mest die met dat voer geproduceerd wordt op een verantwoorde manier wordt aangewend.
Sterker nog, voor een duurzaam gebruik van grond laat je een boer op veen geen mais telen ivm afbraak organische stof, maar het wel voeren ivm benutting eiwit uit zijn gras rantsoen.
Leo,s vriend
@BertK Ja, zal allemaal wel, je weet best wat ik bedoel.
+2
pieta
@Leo,s vriend Ik zit niet te huilen. Mijn besluit is van 2000-2005 toen LTO groot voorstander was van afschaffen MQ. Daar zat ik compleet anders in. Ik zag de groei voor mezelf niet zitten maar ook de sectorgroei niet. En daar zou ik dan ook financieel nog aan bij moeten dragen. Daar heb ik dus vriendelijk voor bedankt.
mlkvhoudr
@pieta Speelde dat in 2000 al?
+1
robbies
@mlkvhoudr toen was jij nog druk met de betweterige minasboer uit te hangen 😉
+1
pieta
@mlkvhoudr In die periode waren daar de ledenavonden over. Daar ben ik samen met mijn vader wat keren geweest. Ik weet het exacte jaar zo niet. Waren er zat op de vergadering met bedenkingen maar daar werd niet naar geluisterd. De MQ was een stoel met vier poten zeiden ze. De eerste poot was de productiebeperking. De andere 3 poten waren importheffing, exportrestitutie en interventie. Die 3 poten werden zeker onder de stoel vandaan gezaagd. Het gevolg zou zijn dat we enkel beperkt zouden zijn in de productie. Bij hoge prijzen konden we zonder MQ meer produceren en bij laag minder.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@mlkvhoudr In die periode waren daar de ledenavonden over. Daar ben ik samen met mijn vader wat keren geweest. Ik weet het exacte jaar zo niet. Waren er zat op de vergadering met bedenkingen maar daar werd niet naar geluisterd. De MQ was een stoel met vier poten zeiden ze. De eerste poot was de productiebeperking. De andere 3 poten waren importheffing, exportrestitutie en interventie. Die 3 poten werden zeker onder de stoel vandaan gezaagd. Het gevolg zou zijn dat we enkel beperkt zouden zijn in de productie. Bij hoge prijzen konden we zonder MQ meer produceren en bij laag minder

En het opmerkelijke vind ik (achteraf hoor) dat het verband met de mestproductie zowel door de voor als ook de (weinige) tegenstanders van blijvende quotering niet of nauwelijks werd genoemd
De hele discussie ging over de afzet en melkprijs.
digibron.nl/viewer/collectie/…
mlkvhoudr
@arie.j Ik denk dat de mestnormen, zeker op zandgrond nogal wat aangetrokken zijn sindsdien
+1
pieta
@arie.j Bij ons werden wel de voer en mestafzetkosten genoemd. Maar die kosten kon je makkelijk betalen van de weggevallen MQ-kosten was hun redenering. Het probleem daarvan was in mijn beleving dat MQ-kosten een keuze zijn en slechts voor een bepaalde duur terwijl die andere jaarlijks blijven terugkeren.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Bij ons werden wel de voer en mestafzetkosten genoemd. Maar die kosten kon je makkelijk betalen van de weggevallen MQ-kosten was hun redenering. Het probleem daarvan was in mijn beleving dat MQ-kosten een keuze zijn en slechts voor een bepaalde duur terwijl die andere jaarlijks blijven terugkere

Mestafzet speelde in deze streek niet.
Extra kosten daarvan is overigens weer heel iets anders dan inperking en quotering melkveestapel middels fosfaatrechten
+1
pieta
@arie.j Klopt. Maar kosten zijn kosten. Alleen is het bij MQ-kosten zo dat ze voor een bepaalde tijd zijn en als je stopt verkoop je het MQ weer. Voer en mest vallen onder variabele kosten en komen elk jaar terug en zijn aan fluctuatie onderhevig. En die zijn vooral gestegen sinds 2005. En als je stopt is er niets van te verkopen.
+3
Achso
@arie.j ik denk dat we met zijn allen op het verkeerde been gezet zijn. Wat er nu gaande is,heeft niets met landbouw te maken, maar met Ruimtelijke Ordening. Als men werkelijk met natuur begaan zou zijn, zouden riooloverstorten meegenomen worden, en er geen duizenden tonnen microplastic in de maas gekieperd.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Achso:
,heeft niets met landbouw te maken

En ook niet met milieu. Milieu is altijd al een dankbaar stuurmiddel gebleken.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
De MQ was een stoel met vier poten zeiden ze. De eerste poot was de productiebeperking. De andere 3 poten waren importheffing, exportrestitutie en interventie. Die 3 poten werden zeker onder de stoel vandaan gezaagd. Het gevolg zou zijn dat we enkel beperkt zouden zijn in de productie. Bij hoge prijzen konden we zonder MQ meer produceren en bij laag minder.

in 2009 werd dat ook duidelijk. Een beknelling zonder voordelen. In de praktijk is het bij een lage melkprijs meer melken, en bij een hoge melkprijs nog meer. We zijn met te veel en willen te graag, logistiek te goed op orde dat krimp in koeien eigenlijk nooit zal gebeuren.

Als het probleem mest is, moet je dat probleem ook oplossen en dat niet met melk op willen lossen. Verplicht mest op grond plaatsen zou het meest logische zijn. Nu kun je betalen voor geitenmest omdat je de grond die je zelf in gebruik hebt geen mest voor mag produceren met een koe, kip of varken.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Een beknelling zonder voordelen

Ik had er in 2009 toch mooi de voordelen van. Dikke oude koeien naar het slachthuis, minder voer kopen, minder mest afzetten en het MQ verleasen. Mooie winst in de boeken dat jaar ondanks de melkprijs van DOC. 😁
+3
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Ik zit niet te huilen. Mijn besluit is van 2000-2005 toen LTO groot voorstander was van afschaffen MQ. Daar zat ik compleet anders in. Ik zag de groei voor mezelf niet zitten maar ook de sectorgroei niet. En daar zou ik dan ook financieel nog aan bij moeten dragen. Daar heb ik dus vriendelijk voor bedankt.

In de hele EU was ook geen draagvlak meer voor Quota beheersing,ook oost europa wilde er vanaf. Verder maakt het allemaal niet veel uit,de blijvers investeren weer gewoon in rechten,net als mq tijdperk.Beetje kortzichtig om lto de schuld te geven,ben ik niet van jou gewend:😬
Schaalvergroting gaat te allen tijden door,je doet mee of haakt af.
+1
pieta
@jan.1 Ik geef LTO niet de schuld. Ik geef aan dat hun gedachtegoed niet het mijne is/was. En ja, de schaalvergroting gaat door maar ik doe niet mee. Als dat betekent dat het eindig is vind ik het prima.
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Ik geef LTO niet de schuld. Ik geef aan dat hun gedachtegoed niet het mijne is/was. En ja, de schaalvergroting gaat door maar ik doe niet mee. Als dat betekent dat het eindig is vind ik het prima.

Dat zal ook afhangen van je evt opvolgers,er zijn hier ook bedrijven die hebben zitten slapen,en toen kwam de opvolger......
Einde verhaal...
Noorderling
@jan.1 schulden zijn makkelijker over te nemen dan eigen vermogen. Verder is niets wat het lijkt, met een matig resultaat kan elke euro schuld of extra schuld er een teveel zijn.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
schulden zijn makkelijker over te nemen dan eigen vermogen

Als er vooral schuld is is er weinig "echt" bezit. Er zijn zelfs bedrijven (BV's) die je voor 1 euro symbolisch bedrag over kunt nemen. Je krijgt dan ook de verplichtingen.
+1
pieta
Quote Reactie van @jan.1:
er zijn hier ook bedrijven die hebben zitten slapen,en toen kwam de opvolger

Tja, ik ken ook wel bedrijven waar pa er zo hard aan trok dat de opvolger het niet zag zitten. Maar het gaat niet over de extremen. Ik draai gewoon een goed resultaat voor 100 koeien. Als je het zaakje netjes oppast kan het ook overgenomen worden.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Als je het zaakje netjes oppast kan het ook overgenomen worden.

De route die jij gekozen hebt is niet de meest gangbare.Jij bent in je werkzame carriere al vaker verhuisd dan menig boer ooit in zijn leven zal doen 😉
pieta
@robbies Wij hebben een noodzakelijk keuze moeten maken. Blijft eigenlijk wel jammer maar de keuze was een onmogelijke. Maar het is wat het is.
Als wij nooit waren verplaatst had ik gewoon in Brabant nog steeds op mijn geboorteplek gezeten.
robbies
@pieta ieder maakt zijn afwegingen. Een paar keer verplaatsen is niet heel gangbaar met een melkveebedrijf en dat je dan elke keer een stapje beter wordt, is uiteraard heel verstandig. Maar dat maakt wel dat je wat meer kunt kiezen hoe je ontwikkeling eruit ziet. Zit je op je plek en is er geen goed alternatief om te vertrekken, dan moet je ooit roeien met de riemen die je hebt. En dan kan het zomaar zijn dat je met 100 koeien geen rendabele bedrijfsvoering kan wegzetten of een opvolger boer kunt maken wegens het ontbreken van perspectief op die locatie
pieta
Quote Reactie van @robbies:
dat je dan elke keer een stapje beter wordt

Onze laatste stap was geen verbetering he. We hadden alles dik voor mekaar. Die bedrijven zijn weinig te koop op de plek waar jij zoekt. Met daarbij de twijfel of we bezig blijven heeft gemaakt dat we een wat oudere boerderij hebben gekocht.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan.1:
er zijn hier ook bedrijven die hebben zitten slapen,en toen kwam de opvolger......Einde verhaal...

En er zijn ook bedrijven die wel (onverantwoord) ontwikkeld hebben. En toen kwam de opvolger....einde verhaal.
+1
pieta
@jan.1 Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat ik het met terugwerkende kracht beter ingeschat heb als LTO. Niet dat mijn redenen om tegen afschaffing te zijn 100% de juiste zijn geweest, maar de ruimte om vrij te melken is er in NL blijkbaar niet. En dat de schaalvergroters doorgaan en de niet-groeiers op termijn stoppen heeft in mijn beleving vaker te maken met persoonlijke keuzes/omstandigheden dan met rendement.
+6
George
@jan.1
Grote landen als Duitsland en Frankrijk wilde zeer zeker de quotering behouden. Quotum is afgeschaft mede door grote druk vanuit NL.
En ja daar is LTO en de zuivel schuldig. Mensen op verkeerde been gezet. RFC riep kom maar op net die melk. Allemaal misvisie. Brassers waren het , grote brassers.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Grote landen als Duitsland en Frankrijk wilde zeer zeker de quotering behouden. Quotum is afgeschaft mede door grote druk vanuit NL.En ja daar is LTO en de zuivel schuldig. Mensen op verkeerde been gezet. RFC riep kom maar op net die melk. Allemaal misvisie. Brassers waren het , grote brassers.

LTO , dat is en was niet enkel een paar bestuurders, leden hadden en hebben ook een normaal verstand.
Alles op een enkele bestuurder afschuiven wanneer er een royale ledendiscussie met stemming van die leden geweest, dat is niet fair.
Overigens er wás besloten tot afschaffen al in 2003, alleen een zgn. gekwalificeerde meerderheid had dat ongedaan kunnen maken, en dat zat erbij lange na niet in. Naar mijn idee ook niet als Nederland tegen was geweest.
Overigens, het staat met niet bij dat jij in die tijd de mest noemde.
+1
George
Quote Reactie van @arie.j:
Overigens, het staat met niet bij dat jij in die tijd de mest noemde.

Ach schei uit met je mest noemde. Ik was voor behoud quotering en zag niet zitten dat er meer geproduceerd moest worden. Ik heb nooit begrepen waarom dat zou moeten en waar die koopkrachtige markten zouden moeten liggen. En dat begrijp ik nog steeds niet. LTO en RFC hadden gewoon een ongelooflijke misvisie. Maar dat is volgens jou toch niet waar en je wilt dat gewoon niet zien maar ik weet wel beter. Brassers waren het , prutsers , knoeiers eerste klas. Mensen op verkeerde been gezet.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pieta:
Ik zit niet te huilen

Wees niet bang, ik beschuldig jou daar ook niet van.
En ja, ik kan me wel in je argumenten vinden. Achteraf pakte het niet positief uit.
Anderzijds, stel dat we mq nog hadden gehad, zou het stikstofspook er anders uit hebben gezien?
+1
pieta
@Leo,s vriend Dat weet ik niet. De melkveehouderij was dan wel kleiner geweest denk ik zo en dus vlot onder het eigen stikstofplafond. Waarschijnlijk hadden er minder bedrijven een grote nieuwe stal gezet onder pasmelding of een kleinere nieuwe. Maar dat blijft koffiedik kijken.
+2
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Waarschijnlijk hadden er minder bedrijven een grote nieuwe stal gezet onder pasmelding

Dat kan ik niet geheel volgen, pas meldingen konden per juli 2015 en toen waren de meeste stallen al gebouwd.
En normalitair ga je niet bouwen, als de vergunningen niet in orde zijn
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Dat weet ik niet. De melkveehouderij was dan wel kleiner geweest denk ik zo en dus vlot onder het eigen stikstofplafond. Waarschijnlijk hadden er minder bedrijven een grote nieuwe stal gezet onder pasmelding of een kleinere nieuwe. Maar dat blijft koffiedik kijken.

Denk het idd,want grote stal bouwen en 1.5 euro betalen in mq gaan absoluut niet samen.Dat was hier haast ook niet mogelijk,maar door oude stallen goed vol te zetten en nood stal te bouwen voor droge koeien lukte het wel.
De goede jaren na de bouw deden de rest..
pieta
Quote Reactie van @jan.1:
De goede jaren na de bouw deden de rest

Op welke goede jaren doel je dan? Want de goede jaren die ik mij herinner lagen net voor de afschaffing van MQ
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Op welke goede jaren doel je dan? Want de goede jaren die ik mij herinner lagen net voor de afschaffing van MQ

2013/2014
pieta
@jan.1 Toen werd je toch gewoon beperkt door het MQ en moest je of duur leasen of relatief duur kopen. Je mag van mij gerust met smoesjes komen maar deze is wel erg doorzichtig. 😁
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@jan.1 Toen werd je toch gewoon beperkt door het MQ en moest je of duur leasen of relatief duur kopen. Je mag van mij gerust met smoesjes komen maar deze is wel erg doorzichtig.

Quotum was in 2013/2014 niet duur meer.
Geen vergelijk met de jaren ervoor
+2
pieta
@arie.j Kom op Arie, het gaf MQ kosten van 20 cent per kg per jaar. We gaan toch niet al te flauw doen he. 😁
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Kom op Arie, het gaf MQ kosten van 20 cent per kg per jaar. We gaan toch niet al te flauw doen he

Flauw doen?
melkquotum kostte in 2005 nog meer dan 50 cent per procent vet, dus meer dan 2,20 euro de kg
In 2013 was dat richting 7 cent per procent vet dus ruim 30 cent de kg.
En in 2014 was daar weer een stuk af
Noem jij dat maar flauw verschil, nou ik niet
Er waren gewoon een aantal boeren die het laatste jaar wat betalen voor lief namen, dat weet je ook wel.

(klik om te vergroten)

Coen
@arie.j , het gaat nooit om 'de investering' maar om 'de jaarkosten', afschrijving en rente, en die waren tot het laatste melkquotumjaar > 20 cent per kg melk.
arie.j
Quote Reactie van @Coen:
@arie.j , het gaat nooit om 'de investering' maar om 'de jaarkosten', afschrijving en rente, en die waren tot het laatste melkquotumjaar > 20 cent per kg me

Dat zegt jij, vele jaren schommelde de quotumprijs maar daalde per saldo niet.
Weet jij niet meer van de structureel verleasers?
Gaf rendement van zo'n 10% en de waarde quotum bleef ongeveer gelijk (steeg zelfs richting 2005)
+1
pieta
@arie.j In 2013 zie ik de lijn toch al weer stijgen naar plus minus 10 cent per %. Is dus gewoon 5 cent per % per quotumjaar. Dat geeft toch echt 20 cent plus jaarkosten in de laatste 2 jaar. Ik snap wel dat sommige dit toch deden. Ze deden dit niet om de jaarwinst in die jaren te verhogen. Dat lijkt me duidelijk.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j In 2013 zie ik de lijn toch al weer stijgen naar plus minus 10 cent per %. Is dus gewoon 5 cent per % per quotumjaar. Dat geeft toch echt 20 cent plus jaarkosten in de laatste 2 jaar. Ik snap wel dat sommige dit toch deden. Ze deden dit niet om de jaarwinst in die jaren te verhogen. Dat lijkt me duidelijk

Jaarkosten van koop de laatste paar jaar waren ongeveer gelijk aan leasen en superheffing betalen kostte nog meer dat is duidelijk.
waar het echter over gaat is dat dit voor een jaar wel was vol te houden en werd ingecalculeerd.
Maar 10 jaar eerder was het het een heel ander verhaal geweest want 10 keer 20cent is nog altijd een veel malen groter bedrag dan 1 keer 20cent
pieta
@arie.j Je moet ff de discussie met Jan 1 teruglezen. Het gaat er om dat de jaarkosten van MQ tot de laatste snik hoog waren.
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Toen werd je toch gewoon beperkt door het MQ en moest je of duur leasen of relatief duur kopen. Je mag van mij gerust met smoesjes komen maar deze is wel erg doorzichtig.3 ton gekocht direct,laatste mq jaar ton lease.Na vrijheidsdag de rest...
nix voor nix dus:😬
melkprijs gem boven 40...en goedkoop voer tov nu...
pieta
@jan.1 Als we het erover eens zijn dat je zelfs met de melkprijs van 2013 en 2014 aan je uitbreidingsliters niets kon verdienen in die jaren dan zijn we het eens. Voor ontwikkeling op de lange termijn is het een prima zet overigens.
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Als we het erover eens zijn dat je zelfs met de melkprijs van 2013 en 2014 aan je uitbreidingsliters niets kon verdienen in die jaren dan zijn we het eens. Voor ontwikkeling op de lange termijn is het een prima zet overigens.

Alles gaat voor lange termijn,anders kan je beter maar stoppen.
+1
pieta
@jan.1 Dat de melkveehouderij dan kleiner was geweest doel ik op de quotering. De individuele bedrijven waren misschien wel niet zoveel anders van omvang geweest als nu het geval is.
+6
JanCees
@mlkvhoudr Statutair niet mogelijk je moet actieve melkveehouder zijn als NMV voorzitter. En ik heb mn tijd gehad.
John Spithoven en Jeroen van Maanen kwalificeren beide prima
+1
Melkboer16
@JanCees helemaal gelijk wij zijn de tijd voorbij!
55+ dan ben je de vechtersbaas niet meer die je ooit was.
robbies
Quote Reactie van @JanCees:
Statutair niet mogelijk je moet actieve melkveehouder zijn als NMV voorzitter

Vorig jaar zijn de statuten op de ALV gewijzigd en is er ruimte in het bestuur voor niet-melkveehouders/jongveeopfokkers, dus je mag solliciteren JC 😉
paul1
@robbies kijk eens aan, dan maak ik ook nog kans
mlkvhoudr
@paul1 ook gestopt met melken?
+1
paul1
@mlkvhoudr ja alweer een poosje
mlkvhoudr
@paul1 wat zijn nu de bezigheden of gewoon pensioen?
paul1
@mlkvhoudr heb het bijna nog drukker dan eerst, maar geen gezeur van regeltjes e.d.
Gaan er nu ook vaak op uit.
puddingbroodje
@JanCees ik las dat de statuten daarop aangepast waren dat het niet meer perse nodig was om melkveehouder te zijn
matt
Het vecht toch overal 😞
Jannus
Quote Reactie van @matt:
Het vecht toch overal

Klopt,kleine delegaties met sterke daadkracht en korte lijnen
+9
Taeke Brottner
Jammer, jammer... Bij FDF ging 'ie er uit omdat 'ie (gelukkig) nog genoeg fatsoen in de broek had om zich in te zetten voor een belangenbehartiger die wél constructief te werk wil gaan voor onze sector. Sindsdien van heel deze meneer al een jaar niks meer gehoord en nu met veel bombarie er vandoor. Daar had ik toch meer van verwacht. We vinden nog wel eens dat LTO een puinhoop is, maar dit verdient ook geen schoonheidsprijs. De verdeeldheid in de melkveehouderij is groter dan ooit, we jutten mekaar op en de tegenstanders - wie dat dan mag zijn, wie het weet mag het zeggen - staan erbij en kijken ernaar. Lekker bezig keerls.
+5
Wolswinkel
Wordt je lid van NMV met de illusie dat het een no-nonsense club is lopen ze daar onderling ook al te ouwewijven.. Machtspelletjes binnen besturen van belangenbehartigers, ledenraden die niet functioneren, dubbele agenda’s, baantjescarrousels, kapstokken vol petten. Met gemak begin je te geloven dat onze sector beter maar snel naar de bliksem kan gaan..
puddingbroodje
Wat is er nu eigenlijk precies aan de hand|?
+6
Bennie Stevelink
@puddingbroodje er zitten te veel mensen die niets van een ander kunnen aannemen. Er zitten te veel mensen die of volledig hun zin willen hebben of volledig baas willen zijn. Dat is een probleem wat zich in alle rebellengroepen en actiegroepen voordoet. Dus wat dat betreft is het niets bijzonders.

Kijk maar eens naar nieuwe politieke partijen die bijna allemaal na een aantal jaren door interne ruzies versplinteren.
jvt
@Bennie Stevelink niet alleen in actiegroepen of nieuwe partijen, kijk naar het aloude cda met een eeuw (?) geschiedenis met zijn voorgangers. Gaat laatste jaar niet anders, bij een SP hebben ze roemer net zo goed gewipt ten voordeel van dochter van..
Melkboer16
@jvt Het Cda had weer een machtige partij kunnen worden maar het gestuntel met de lijsttrekkersverkiezing was dodelijk
Ze hadden direct Wopke aan moeten stellen.
Gewoon de ideale schoonzoon en die had leiderschap moeten tonen zoals Rutte destijds deed met Rita Verdonk.
Achso
@Bennie Stevelink en niet in LTO? Niet in CRV? Niet in RFC?
Ik zie een boel achteruitkijken en geen hoe nu verder
+2
Hans van Bergen
John Spithoven die moet doen waar hij goed in is en niet zijn neus in een wespen nest steken. Hoeveel melkveehouders zijn lid van de NMV? 1000? 1500? Is het zinvol om er mee door te gaan? De meesten zijn toch al lid van FDF en de bangeriken kunnen bij Agractie
+2
jvt
@Hans van Bergen wat kort door de bocht maar heel eind mee eens, John moet graven en geen tijd verspillen aan mensen die hun positie willen behouden en menen dat ze na een nmv -emb carriere in een gat gaan vallen, terwijl ze een prima bezigheid kunnen vinden met thuis eens eea op te ruimen en te herstellen, ook tijdverdrijf zullen we maar zeggen...
+1
mlkvhoudr
@Hans van Bergen de bangerikken, zijn dat de genen die bang zijn voor veranderingen?🤪😉
Hans van Bergen
@mlkvhoudr Nee dat zijn bange pisbakken die niet met de trekker de weg op durven op hun standpunt kracht bij te zetten en die zo simpel zijn dat ze denken de 'de consument' dan geen voedsel meer koopt
+1
mlkvhoudr
@Hans van Bergen dan hebben we dat duidelijk dan kan ik me ook voortaan voorstellen als bange pisbak 😄
cs-agrar
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Nee dat zijn bange pisbakken die niet met de trekker de weg op durven

en dan heb je nog die groep die door heeft dat filerijden toch ook geen zak uithaalt
+1
Hans van Bergen
Maar ik heb nog steeds geen antwoord op mijn vragen

1 Wat is het nut van de NMV de komende jaren

2 Wat is er zo anders aan de NMV dan LTO Agractie Heerenboeren Grondig Najk Boerenraad LLTB DDB en FDF en dan ben ik nog zat vergeten

3 DDB staat heel dichtbij NMV en wil melkquotum behouden. Dat is er echter al ruim 6 jaar niet meer. Waarom zijn zij er dan nog?
+1
mlkvhoudr
@Hans van Bergen dat is aan de achterban van de desbetreffende clubs of zij de belangenbehartiging voortaan aan de fdf over willen laten
newholland6640
@Hans van Bergen

Tja, wat is het nut van de LTO.

Fijne avond.
+2
Hans van Bergen
@newholland6640
1Bennie Stevelink bezighouden

2CDA ers van baantjes voorzien

3 Oudere ingesufte boeren kunnen nog eens hun bandplooi broek aandoen, hun streepjes bloes met korte mouwen en hoge kraag hun bruine puntschoenen en dan met de uitnodiging met agenda erop naar de 'vergadering' gaan daar dan een vraag stellen die automatisch beantwoord wordt door de lto medewerker

4 Groenlinks beleid uitleggen aan boeren

5 Boeren uitleggen dat ze -30% melkquotum moeten inleveren
-8.3% fosfaat
-40% stikstof
-75%CO2
-80% borium
-95% helium
-98% lachgas
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!