Degradatie Prikkebord

Van trots opiniërend, informerend , corrigerend en soms onthullend en recalcitrant podium voor boeren naar een Libelle-achtige site. We waren een tegenwicht voor alle misstanden in de melkveesector. Waarom is dit weggegooid door het vreemde blokkade beleid . Welke krachten spelen hierin een hoofdrol . Co wat ontneem je de minder machtigen in de sector hun podium .....

Deel dit topic

jg

Laatste  |  

Reacties

+5
Hendrik1983
Er word meer geschreven op prikkebord dan vroeger. Maar om het te lezen is het minder mooi geworden dan de eerste jaren tot 2008 ofzo toen het nog melkquotum prikbord was. Ik zie hetzelfde hier als in de maatschappij gebeuren. Zal wel bij de tijd horen.
+2
labella
Pas op he, items en prikkers verdwijnen hier soms op raadselachtige wijze.....
+25
ek
Ik vindt het de laatste dagen juist beter worden. In het verleden was Prikkebord een site met vaak het laatste nieuws en verschillende meningen. Ook werd het gebruikt om vaktechnische vragen of dilemma's te delen.
Eind vorig jaar werd het steeds negatiever. Oude koeien werden voor de zoveelste keer uit de sloot gehaald, collega's werden terechtgesteld (wie is de beul) en alles werd bijna alleen maar negatief belicht. Degene die wel eens de positieve kant belichtte werd neergesabeld.
Voor een mooi Prikkebord moeten we weer terug naar nieuws en feiten waar iedereen zijn (genuanceerde) mening over mag geven. Dan pas heeft Prikkebord meerwaarde.
Elkaar de put in praten heeft geen enkele zin en is jammer voor onze mooie sector.
+2
bio boer
@ek het zal wel frustratie zijn je moet een uitlaatklep hebben met corona is dat ook maar beperkter of mijn werld is knap kleiner geworden
+3
Mh12
@bio boer ik vind corona beperkingen eigenlijk nog heel niet zo beroerd behalve het thuisonderwijs dan.......
Der is nergens geen moeten meer. Niet meer van die semi verplichtingen. Ook ik mis zo nu en dan heus wel het samenzijn met meerdere mensen. Maar je kan nog steeds ergens een bakkie doen....
En door overgebleven tijd meer tijd voor gezin en voor nieuwe ideeën voor de toekomst
+17
familie pelle
@ek
Quote:
. In het verleden was Prikkebord een site met vaak het laatste nieuws en verschillende meningen. Ook werd het gebruikt om vaktechnische vragen of dilemma's te delen.
Eind vorig jaar werd het steeds negatiever.

Wat een onzin. Prikkebord is de laatste jaren juist in aantallen behoorlijk gegroeid. En meermalen is in de agrarische media van prikkebord geciteerd. Ik las altijd met veel interesse de bijdragen van nijhof en tokie. Vooral nijhof was inhoudelijk sterk en hij las als 1 van de weinige boeren ingewikkelde dossiers. Hij vatte dit vaak duidelijk en op een eigenzinnige manier samen hier op t prikkebord. Tuurlijk mocht het soms wel een tandje minder. Maar door in 1 maand, nijhof, tokie, de hoef en diesel te verbannen sla je toch behoorlijk door.
T valt me daarnaast altijd op dat mensen zeggen dat er negatief gedaan word hiero. Als ik dan op melkweb of de boerderijsite kijk zijn wij nog een stel positievo’s. Bovendien zijn de ontwikkelingen in de agrarische sector momenteel ook niet om te juichen.
+2
jg
@familie pelle Zou het kunnen dat er druk uitgeoefend wordt omdat prikkebord uiteindelijk de verantwoordelijkheid draagt over hetgeen hier geschreven wordt?
mlkvhoudr
@jg nee dat is flauwekul, er wordwel druk uit geoefend op de posters, dat is wel bekend, dat gebeurd bij alle melkfabrieken, maar als je je aan de feiten houd is er niks aan de hand
+3
mlkvhoudr
@familie pelle ik heb hem echt de grootste onzin zien plaatsen, reageren met meerdere nicknamen op zichzelf reagerend zodra die op zichzelf begon te pochen was hij bijna aan een nieuwe nickname toe, en dan ineens was hij inderdaad weer heel inhoudelijk sterk
+1
cjw73
@familie pelle in aantallen wel , mede omdat sommige van onze vrijwel wekelijks onder een andere naam posten en daarna hoor je er niks meer van.😂😂😂
+4
Herbert
Hoogste tijd om op de homepage een aparte kolom te maken voor stikstof en fosfaatgedram topics. Net als tractorfan ergens onderin een afdeling heeft: Te koop / gevraagd.
Grasbaal
@Herbert zoals deze bedoel je?: prikkebord.nl/fosfaatrechten/
Herbert
@Grasbaal Het hoeft voor mij niet weggestopt te worden achter een extra pagina, integendeel, het zijn zeer belangrijke onderwerpen voor de sector. Alleen domineert het voor mijn gevoel prikkebord teveel de laatste tijd. Als je tegenwoordig op de homepage kijkt staan er wel weer 1 of meerdere fosfaat of stikstofgerelateerde topics bovenaan. Die in een apart vak plaatsen zoals de te koop en gevraagd sectie op tractorfan lijkt mij dan wel een mooie oplossing. Die er over wil discussiëren hoeft dan alleen ff wat lager op de homepage te kijken, het is dan zelfs overzichtelijker. Prikkebord zal dan ook weer een stuk aantrekkelijker worden voor iedereen die alleen op prikkebord komt voor de "mooie" discussies zoals b.v. over de voerrobot wat je hier al noemt.
Bartlehiemboer
Blad Boerderij is dezelfde weg gaan bewandelen. Hier niet alleen de reacties maar ook de inhoud
groeier
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Blad Boerderij

Of bv ook Boerenbusiness, zijn der vaak meer voor makelaars spekken dan voor de boeren/lezers.
+1
Bartlehiemboer
@groeier Ja, hoe zou het boeren zijn als we van al die onzin, bemoeienis af zouden zijn.... Gewoon eigen inzicht en eigen werk. Zou het dan een puinhoop worden of zou het juist veel beter gaan??? Ik denk wel eens het laatste. Vaak werkt al die bemoeienis juist tot slechter land/vee en inkomen
arie.j
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
@groeier Ja, hoe zou het boeren zijn als we van al die onzin, bemoeienis af zouden zijn.... Gewoon eigen inzicht en eigen werk. Zou het dan een puinhoop worden of zou het juist veel beter gaan??? Ik denk wel eens het laatste. Vaak werkt al die bemoeienis juist tot slechter land/vee en inkomen

Echt actieve boeren hebben te weinig tijd om hier veel komen en zeker om hier veel te schrijven.
kanniewaarzijn
@arie.j Ach, met een melkrobot, voerrobot, mestrobot.....
+3
Frans1
@arie.j flauwekul. Onder de koffie, na het eten of 's avonds tijd genoeg toch
bio boer
@Frans1 of even bij bakje koffie en ontbijt na het ochtend werk 😉
arie.j
Quote Reactie van @Frans1:
@arie.j flauwekul. Onder de koffie, na het eten of 's avonds tijd genoeg toch

Nou, avond misschien wel, maar dat melkveehouders die er alleen voor staan en toch alle geschrijf (meest leuterpraat, laten we wel zijn) hier bijhouden en van commentaar voorzien.........ik heb daar wat eigen gedachten bij.
+6
cjw73
@arie.j ach volgens mij is er niets veranderd in de afgelopen 50 jaar in dat opzicht. Ik kijk onder het genot van een bak koffie even op internet en het prikbord en pa bladerde voorheen altijd even door de krant.
arie.j
Quote Reactie van @cjw73:
@arie.j ach volgens mij is er niets veranderd in de afgelopen 50 jaar in dat opzicht. Ik kijk onder het genot van een bak koffie even op internet en het prikbord en pa bladerde voorheen altijd even door de krant.

Je ga nogal een end terug , 50 jaar geleden? dat was 1970.(nou ja sinds een paar dagen het volgende jaar)
Toen werd ik per 1 mei van dat jaar zelfstandig boer.
Pers. computers waren er echt nog niet, en als ze er geweest waren zou ik er weinig tijd voor gehad hebben
De eerste paar jaar had ik zelfs nog een paard i.p.v. een trekker, er was nog geen B.T.W.(tenminste voor de boeren) En de rijksvoorlichting dienst liet je tegen 1 mei naar het cafe komen, En aan de hand van vragen vulde die voorlichter het meitellings formulier voor je in.
cjw73
@arie.j die 50 dat had ook wel 20 of 30 kunnen zijn. Was gewoon om aan te geven dat er weinig anders is. Is gewoon toch simpel dat men de tijd om nemen voor een lekker bakkie en wat je ervan tijdens doet maakt niet zoveel uit. Werk blijft er altijd wel.
de jonge
@arie.j hoe oud mag u dan wel zijn? en nog steeds praktiserend boer?
Twentsch Land
Achter de pc of laptop ... ja dan sta je stil.....maar met een hedendaagse moderne mobiele telefoon kun je heel veel tijdens heel wat werken.

@arie.j
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Achter de pc of laptop ... ja dan sta je stil.....maar met een hedendaagse moderne mobiele telefoon kun je heel veel tijdens heel wat werken

Het is best hoor, mijn oudste zoon gaat in de tijd en op kosten van z'n baas ook nog aan de universiteit studeren over computers en software.
Zijn afstudeer scriptie aan het HBO heb ik ingekeken, werkelijk ik kon er geen woord van begrijpen(mijn vrouw en andere kinderen ook niet) maar z'n baas is erg wijs met hem.
En verder lopen er hier genoeg (m'n vrouw en andere 2 kinderen) met zo'n smartphone rond.
Als ik veel zin heb koop ik er misschien ook nog één, maar ik vermaak me nog best met alleen een PC (laptop is alleen maar een draagbare versie), heb genoeg tijd om alles daarop te volgen.
en een flink groot scherm vind ik ook niet verkeerd.
==
Volg je Amerika ook.? Trump en zijn aanhanger worden steeds gekker, compleet gestoord is die vent. Democraat daar zou niet bij mij passen maar een deel van die Republikeinen zouden ze het kiesrecht moeten afnemen.
+1
weurding
@arie.j beetje reuring..😅
Twentsch Land
Heb een iPhone, kun je zien als een kleine laptop waar je ook nog mee kunt bellen ook...het maakt dat je het altijd bij je hebt en er genoeg momenten tijdens verschillende werken zijn dat je er even op kunt kijken....dat lukt met een pc niet....dus je kunt best veel online zijn zonder het veel tijd kost.
Jazeker volg ik trump en niet alleen trump hoor.....heb meerdere nieuwsapps en dagbladeren op mijn iPhone geïnstalleerd.@arie.j
Bartlehiemboer
@arie.j Wat ik dan volg is hoe ze de pers belaagden en stampten op de camera's met getoeter over nep nieuws. Dan komt het wel dicht bij. Ik denk ook vaak dat ze hier nepnieuws verkondigen. Of eerder de waarheid verzwijgen. Zou ik in een minder moment me net zo gaan gedragen als die Trump aanhangers???
arie.j
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
@arie.j Wat ik dan volg is hoe ze de pers belaagden en stampten op de camera's met getoeter over nep nieuws. Dan komt het wel dicht bij. Ik denk ook vaak dat ze hier nepnieuws verkondigen. Of eerder de waarheid verzwijgen. Zou ik in een minder moment me net zo gaan gedragen als die Trump aanhangers???

Hoe in een ander continent en ander land het nieuws tot de mensen komt, dat is niet altijd duidelijk.
Maar als ik er vanuit ga dat de vrije pers ook in de VS een onaantastbaar iets is, dan is een deel misschien misleid door alle leugens van Trump, maar het grootste deel van de republikeinen weet dan beter of kan beter weten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
ook

Ook?
arie.j
@kanniewaarzijn
Ja,óók, dat in Nederland de pers niet vrij zou zijn behoort bij één van de grofste leugens.
Dat een aantal kranten in bepaalde handen is, doet daar niets aan toe of af.
Ieder kan binnen de grenzen van wet de nodige feiten en meningen publiceren of via alle andere mogelijke items (omroep, internet enz.) vrijuit kenbaar maken. En zo nodig als groep of groepje een partij bij de verkiezingen laten inschrijven.
kanniewaarzijn
@arie.j In theorie is dat allemaal mogelijk inderdaad. In de praktijk wordt men nogal eens tegengewerkt.
weurding
@arie.j de pers is vrij om te schrijven in nl, ja, maar dat weerhoudt hun niet om het soms net iets anders te formuleren dan het echt is, kortom is de pers niet altijd vreemd van een onwaarheid
Peter.
@arie.j Pers ligt aan het infuus van Den Haag
Rutte bepaalt wat er geschreven wordt
Eigenwijs=geen promotie of loonsverhoging
Bartlehiemboer
@Peter. Dat dacht ik ook. Ik heb ook het idee dat de courant wordt betaald of zo om anders te schrijven (Zoals Den Haag het graag ziet) . Het valt me echt op dat het anders is met items het laatste jaar.
+1
ek
@Peter. Droom lekker verder. Als dat zo was waren ze niet zo kritisch op Rutte en zijn kabinet. We leven gelukkig in een (pers)vrij land. Er zijn meerdere persorganisaties die elkaar beconcurreren, dus mogelijkheid genoeg voor het vrije woord.
+1
diekman
@ek waarom krijgt de Gelderlander 100 euro per week om niet met informatie over fosfaatzwendel naar buiten te komen.
Peter.
@diekman De geldstroom is gestopt
Koeien boertje
@Peter. Of afgekocht
J Andringa
@ek die onderlinge concurrentie neemt wel snel af. Als je naar de kranten kijkt zijn volgens mij alleen financieel dagblad en het reformatorisch dagblad nog onafhankelijk. De rest valt allemaal onder het Belgische mediahuis.
+1
hookwood
@J Andringa onder Mediahuis vallen de telegraaf, NDC etc.

AD, Stentor etc vallen onder de Persgroep.

Zijn wel beide Belgische uitgeverijen.
J Andringa
@hookwood bedankt voor de reactie 👍🏻dat was me niet duidelijk, ik was in veronderstelling dat het de zelfde Belgische eigenaar was
hookwood
@J Andringa Dat is niet zo raar om te denken maar dan zouden zo'n beetje alle kranten onder één eigenaar zitten. Mededingingstechnisch zal dat wel niet mogen schat ik zo in.
+3
robbies
@arie.j Top op zekere hoogte heb je gelijk. Maar als je alleen NPO volgt, krijg je een compleet subjectief beeld van de werkelijkheid. Zie bijvoorbeeld zo'n documentaire van Kaag. Als publieke omroep moet je zoiets in campagnetijd niet uit willen zenden.
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
@arie.j Top op zekere hoogte heb je gelijk. Maar als je alleen NPO volgt, krijg je een compleet subjectief beeld van de werkelijkheid. Zie bijvoorbeeld zo'n documentaire van Kaag. Als publieke omroep moet je zoiets in campagnetijd niet uit willen zenden

Rutte heeft ook een voorsprong omdat die premier is en, zeker bij calamiteiten en crisis, als eerste voor de microfoon staat.
Maar dat is allemaal wat de marge die er altijd is. zenders in commerciële handen kun je ook een vraagteken bij zetten.
Maar zenders in overheids handen of met subsidie weer een een ander vraagteken, en zo blijf je altijd bezig
+3
robbies
Quote Reactie van @arie.j:
Rutte heeft ook een voorsprong omdat die premier is en, zeker bij calamiteiten en crisis, als eerste voor de microfoon staat.

Dat is heel wat anders. Wie moet er dan voor de camera springen?

Kaag is de lijsttrekker van een splinterpartijtje. Staat op halvering van de zetels. Op grond van welke objectieve overwegingen verdient zij zo'n documentaire in deze periode? en acht jij het realistisch dat Wilders zo'n documentaire krijgt op de NPO?
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Dat is heel wat anders. Wie moet er dan voor de camera springen?Kaag is de lijsttrekker van een splinterpartijtje. Staat op halvering van de zetels. Op grond van welke objectieve overwegingen verdient zij zo'n documentaire in deze periode? en acht jij het realistisch dat Wilders zo'n documentaire krijgt op de NPO?

We weten alle dat Pechtold destijds om de haverklap voor de microfoon stond, enerzijds waren journalisten nogal eens op zijn hand en anderzijds was hij blijkbaar altijd beschikbaar en kon goed zijn woord doen.
Dan valt het met Kaag nogal mee.
Splinterpartij? Peilingen zitten nu tussen de 11 en 15 kamerzetels, dat lijkt me geen splinter meer.
duurzaamnieuws.nl/alle-peilingen-op-een-rij-voor-d…
En Wilders is natuurlijk een apart figuur
+2
Hans van Bergen
@arie.j En jij geloofd die peilingen? Kaag is een eng wijf wat bij vage pan europese clubs zit en haar vriendjes en vriendinnetjtes zijn directeur en eof programma maker bij NOS VARABNN. Mega eng wijf waar Mao zich nog voor zou schamen
+1
robbies
Quote Reactie van @arie.j:
En Wilders is natuurlijk een apart figuur

Dat zou juist de verwondering van een documentairemaker moeten zijn. Hoe kan het dat iemand die stelselmatig genegeerd wordt door de media, zijn partij als een dictator runt, toch tot zo'n grote partij kan komen. Lijkt me journalistiek veel relevanter dan zo'n globalist Kaag, die langs alle kanten op het schild gehezen wordt.
pieta
@arie.j De pers is misschien wel onafhankelijk (ook nooit helemaal omdat er altijd wel ergens een geldstroom loopt die invloed kan hebben) maar niet onpartijdig. Enkel en alleen omdat het mensen zijn die het uitvoeren. Die hebben vaak ook een eigen mening. Zo staat er bij ons elke week een columniste in de krant die elke column besloot met "en er moet een einde komen aan de veehouderij".
Er werkt een eindredactrice die vind dat dat wat investico onderzocht heeft met betrekking tot de kalkoenboer op de Veluwe echte goede onderzoeksjournalistiek was. Daar had ze zoveel reacties op gekregen dat ze er nog op terug kwam. En dat waren geen instemmende reacties.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
die elke column besloot met "en er moet een einde komen aan de veehouderij".

Roos Vonk?
pieta
@kanniewaarzijn Nee. Irene nog wat
+1
Albert Altena
@arie.j Ik stuur elke week een ingezonden brief naar de Stentor.
Krijg ook altijd netjes bericht van ontvangst.
Maar er wordt nooit geplaatst.
arie.j
Quote Reactie van @Albert Altena:
@arie.j Ik stuur elke week een ingezonden brief naar de Stentor.Krijg ook altijd netjes bericht van ontvangst.Maar er wordt nooit geplaatst.

Wat moet ik met die kennisgeving?
Elke krant heeft zijn eigen beleid omtrent plaatsen van ingezonden stukken.
Zoals ook de wekelijkse gratis streekkrant dat hier heeft.
Sterk inkorten kan ook nog, of je moet aangeven dat je dan liever niets geplaatst heb.
Maar geen enkele krant plaatst op voet weg wat bij ze op de deurmat valt .
Correspondentie gaan ze meestal er niet over aan.
Maar je kan natuurlijk vragen of ze even willen aangeven wat ze wél en wat niet plaatsen, dat spaart moeite.
Weidezicht
@arie.j pfffffff
arie.j
Quote Reactie van @Weidezicht:
@arie.j pfffffff

Zeg dat wel , elke week een ingezonden brief sturen waarvan je weet dat die nooit geplaatst wordt...
En maar stug volhouden 😀
weurding
@arie.j doe je mee aan de staatsloterij?
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j doe je mee aan de staatsloterij?

Nee , nooit gedaan net als met alle andere grote loterijen
Destijds wel eens in de historie verdiept en stukje over geschreven voor onze H.V.
Een liberale oud-oom had vroeger (1902) n.l. wel eens een loterij mee opgezet (was voorzitter) waarbij de hoofprijs een hele boerderij met 14 bunder land was. En vele andere grote prijzen
Niet zo best mee afgelopen en een grote nasleep gehad.
Dat mocht toen allemaal nog. Talloze grote verlotingen ten eigen baten waren er toen.
En stonden zelfs advertenties toen in de kranten om je huis maar te laten verloten dat bracht vast meer op, de adverteerder wilde het wel organiseren
Totdat ergens 1904 het eerste Christelijke kabinet van Abraham Kuiper lgrote verloting enkel ten eige bate verbood, Staatsloterij wilde die ook verbieden maar daar was geen steun genoeg voor.
per
En nog heden ten dage moet bij een grote verloting verplicht een groot gedeelte naar een goed doel. Staatsloterij uitgezonderd.

(klik om te vergroten)

kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
waarbij de hoofprijs een hele boerderij met 14 bunder land was

Zei jij laatst niet dat je 14 bunder had? 😁 (voorkennis?)
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Zei jij laatst niet dat je 14 bunder had? (voorkennis?)

In 1902? Mijn naam is geen Methusalach 😄
+5
Albert Altena
@arie.j Och Arie. Ik ga echt niet vragen wat ik mag schrijven.
Ik heb er een soort hobby van gemaakt.
Ik schrijf steeds heel begrijpelijk voor iedereen hoe de landbouw in elkaar steekt.
Bijvoorbeeld dat bossen in het Amazone wel gekapt worden voor de landbouw, maar dan voor de humane voeding en het restproduct tot gelde wordt gemaakt in de veehouderij.
Vorig jaar heb ik veel van deze stukjes samengevoegd en opgestuurd naar ons plaatselijke weekblad.( 50.000 uitgaves) Ze moesten het zelf maar bekijken.
Het werd een pagina groot geheel ( Waarom boeren boos zijn)
Het werd tot op de laatste komma geplaats en ik kreeg later nog een bericht van die krant dat het zelfs ook nog zelfs 60.000 maal gedownload was. Een unicum.
En daarnaast ook nog veel vragen of het in documentatie gebruikt mocht worden op scholen.
Daar doe je het voor denk ik dan.
arie.j
Quote Reactie van @Albert Altena:
ie.j Och Arie. Ik ga echt niet vragen wat ik mag schrijven.Ik heb er een soort hobby van gemaakt.Ik schrijf steeds heel begrijpelijk voor iedereen hoe de landbouw in elkaar steekt.Bijvoorbeeld dat bossen in het Amazone wel gekapt worden voor de landbouw, maar dan voor de humane voeding en het restproduct tot gelde wordt gemaakt in de veehouderij.Vorig jaar heb ik veel van deze stukjes samengevoegd en opgestuurd naar ons plaatselijke weekblad.( 50.000 uitgaves) Ze moesten het zelf maar bekijken.Het werd een pagina groot geheel ( Waarom boeren boos zijn)Het werd tot op de laatste komma geplaats en ik kreeg later nog een bericht van die krant dat het zelfs ook nog zelfs 60.000 maal gedownload was. Een unicum.En daarnaast ook nog veel vragen of het in documentatie gebruikt mocht worden op scholen.Daar doe je het voor denk ik d

Nou dat verhaal van de soja klopt in ieder geval niet, dat is nogal gemakkelijk te weerleggen.
Van de soja teelt komt meer waarde van de Sojaschroot voor veevoer dan van de sojaolie
Op lange termijn vergeleken is de verhouding ongeveer gelijk.(bron Nevedi, Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie)
Daarnaast zijn er nog de hullen, die hoewel beperkte waarde hebben ook voor veevoer zijn.
En daarnaast is er in Europa veel weerstand tegen sojaolie van genetisch gemodificeerde soja en gaat dat veelal naar andere gebieden.
+3
Albert Altena
@arie.j In de media wordt er alleen maar gerept over dat bossen voor de veevoeder industrie gekapt worden.
Dat is dus wat ik weerleg.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Albert Altena:
@arie.j In de media wordt er alleen maar gerept over dat bossen voor de veevoeder industrie gekapt worden

Wat dus voor een behoorlijk deel juist.
Vijftig procent of nog iets meer van de waarde voor veevoer, dat is dan geen restproduct zoals jij schrijft
Verder speelt de opbrengst van tropisch hardhout en gewoon de waarde voor landbouwgrond een rol.
nos.nl/artikel/…
pieta
@arie.j verantwoorde soya 1.25% vh rantsoen van melkvee gemiddeld.

nzo.nl/wp-content/uploads/…
Peter.
@pieta Ziek stuk
8% krachtvoer💩💩💩💩
Zielig links rekenwerk🖕🖕🖕
pieta
@Peter. De genoemde 0.75 kg sojaproducten kan ik me wel voorstellen. Het aandeel in de kg in het rantsoen is slim benoemd. Je zou het framen kunnen noemen. 😁
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@Peter. De genoemde 0.75 kg sojaproducten kan ik me wel voorstellen. Het aandeel in de kg in het rantsoen is slim benoemd. Je zou het framen kunnen noemen.

Heeft ook met hoeveelheid mais in het rantsoen te maken
Melkveehouders die zoals hier in de omtrek, nogal eens niet of vrijwel geen mais voeren, die zullen helemaal geen soja in krachtvoer nodig hebben.
Maar dat zijn voor mij bekende feiten.
Sojaschroot echter een afval product noemen, daar maak je jezelf ongeloofwaardig mee.
+1
Noorderling
@arie.j
En toch zit er ongemerkt in zon brokje wel weer een aandeel soya omdat graseiwit niet (altijd) alleen voldoet.

Ook met weidegang mis je soms eiwit. Een beter stuurmiddel corrigeermiddel is er niet, bent zoals hier boven genoemd maar een klein beetje nodig om vlot resultaat te boeken.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
@arie.jEn toch zit er ongemerkt in zon brokje wel weer een aandeel soya omdat graseiwit niet (altijd) alleen voldoe
B
Ben lang genoeg boer (melkveehouder) geweest om te weten dat mengvoer samen stellen een kwestie van enerzijds gewenste gehalte plus vertering is en dat met relatief de goedkoopste grondstoffen. Geen of een paar procent soja in bv. A brok is dan in veel gevallen een prijstechnische keuze.
Daarbij is in Vlog-voer eventuele soja vrijwel altijd uit de EU afkomstig.
+4
Albert Altena
@arie.j Ik zeg toch duidelijk:
In de media ALLEEN gerept wordt over veevoeding..

En daarbij:

Alleen omdat sojaolie zoveel opbrengt is schroot concurrerend.
Het wordt dus verbouwd voor de menselijke voedingen is schroot een restproduct.

Maar ja.
Jij zult nu wel gaan beweren dat suikerbieten worden verbouwd voor de perspulp en bier gebrouwen wordt voor de bierbostel.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Albert Altena:
@arie.j Ik zeg toch duidelijk:In de media ALLEEN gerept wordt over veevoeding..En daarbij:Alleen omdat sojaolie zoveel opbrengt is schroot concurrerend.Het wordt dus verbouwd voor de menselijke voedingen is schroot een restproduct.Maar ja.Jij zult nu wel gaan beweren dat suikerbieten worden verbouwd voor de perspulp en bier gebrouwen wordt voor de bierboste

Nu kletst je maar wat.
Bij bier is bier het doel van de productie, en bij suikerbieten de suiker.
Om die dingen gaat het, ongeacht of de bostel of bietenpulp ook nog waarde heeft.
Zonder waarde van de bierbostel zou er weinig of misschien zelfs niets minder bier worden gemaakt.(en gedronken)
Even zo met suiker, de suikerproductie en suikerbietenteelt zou echt niet minder zijn zonder de waarde van bietenpulp.
Bij soja is dat ander, als er geen sojaschroot met hoog eiwit tot waarde werd gebracht in het veevoer, dan zou de sojaolie de helft duurder moeten worden en zich gewoon voor een flink gedeelte uit de markt prijzen door goedkopere vervangende producten.
Evenzo natuurlijk met sojaschroot, als er geen sojaolie was dan werd sojaschroot te duur en zou dat voor een flink gedeelte vervangen worden.
Noorderling
@arie.j bierbostel is per kg ds duurder dan de input, gerst. Perspulp is ook duurder dan suikerbieten. Dus dat gaat allemaal gelijk op.
Albert Altena
@arie.j Pieta zei het wel treffend.
Als er geen veevoeder meer nodig is gaat de productie van soja nog wel door, moet zelfs nog groter worden als eiwit niet meer uit dierlijke productie gehaald kan worden.
Als de mens geen sojaolie meer nodig heeft, wordt verbouw en vervoer te duur voor veevoeder.
Heb jij nou geen verstand of hebben wij zoveel over.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Bij soja is dat ander, als er geen sojaschroot met hoog eiwit tot waarde werd gebracht in het veevoer, dan zou de sojaolie de helft duurder moeten worden en zich gewoon voor een flink gedeelte uit de markt prijzen door goedkopere vervangende producten.

Weet jij dit zeker? Heb je hier bronnen van? Ik vind het namelijk interessant om te weten.
DutchDairyFarmer
@Albert Altena mag ik dan aan u vragen. Hoe de opbrengsten zijn van een sojaboer in Zuid Amerika?? En voornamelijk de specificatie van opbrengsten in olie en schroot, laat me graag verbazen namelijk. Mocht je dit laten zien dmv een artikel link neem ik uw redenatie over mocht niks vinden weet ik ook genoeg en is het hoor en wederhoor dat schroot voor die boeren een reststroom. Misschien valt het nog wel tegen namelijk voor de boeren daar.
Albert Altena
@DutchDairyFarmer Daar gaat het helemaal niet om wat opbrengt, want dat is elke dag weer handel
Het verhaal is dat sojabonen in Rotterdam aankomen.
85 % wordt direct al door vervoert. ( Waar dat gebler van tweede exporterende land vandaan komt)
De rest wordt geperst om de olie eruit te halen
20% is olie en 80 % schroot en hullen.
Gemiddeld is het ongeveer zo dat de olie 4.5 x duurder is dan schroot per kg
Dus opbrengst komt gemiddeld gelijkwaardig uit beide.
Maar nu de vaststelling dat sojateelt niet floreert in Europa, omdat het schroot uit de haven goedkoper is.
Maar onze sojaboon voldoet niet aan de gestelde voorwaarden voor oa. vegetarische voeding.
Er MOET dus soja ingevoerd worden.
Mag ik dan stellen dat schroot voor de veevoeding een restproduct is?
--Erik--
@Albert Altena dus 15 % blijft hier. Weet iemand ook hoe de verdeling is tussen de verschillende agrarische sectoren??
DutchDairyFarmer
@Albert Altena voor de vervoering is het een restproduct zeker weten, zo noemen we het althans maar voor het inkomen van de desbetreffende boer zal het dus 50/50 zijn en is het in zijn ogen dan ook restproduct dat bedoelde ik ermee te zeggen. Heb zelf ook in de veevoeding gewerkt en nu zelf voer maar vind het kort door de bocht om te zeggen dat het een restproduct alleen is evenals dat het kort door de bocht is om te zeggen dat soja geteeld wordt voor veevoeding.
Albert Altena
@DutchDairyFarmer Zie de reactie op @pieta
DutchDairyFarmer
@Albert Altena hangt allemaal samen Indd
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Wat dus voor een behoorlijk deel juist.Vijftig procent of nog iets meer van de waarde voor veevoer,

Volgens @Albert Altena wordt in de pers enkel gemeld dat het bos wordt gekapt voor veevoer. Dat is dus slechts ten dele waar of zelfs helemaal niet waar. Ten eerste meld je zelf dat ook de opbrengst van hout een reden is. Ten tweede de waardeontwikkeling van grond met opbrengend vermogen. En als laatste dient ook nog de vraag te worden beantwoord of het zo is als per vandaag de veehouderij stopt met bestaan of er dan minder soja geteeld gaat worden. Wellicht wordt gewoon de soja-olie duurder omdat de andere opbrengst wegvalt.
+2
Albert Altena
@pieta Moest wel een paar keer lezen voordat ik je begreep
pieta
@Albert Altena Zinnen zijn wat lang. 😬
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Volgens @Albert Altena wordt in de pers enkel gemeld dat het bos wordt gekapt voor veevoer. Dat is dus slechts ten dele waar of zelfs helemaal niet waar. Ten eerste meld je zelf dat ook de opbrengst van hout een reden is. Ten tweede de waardeontwikkeling van grond met opbrengend vermogen. En als laatste dient ook nog de vraag te worden beantwoord of het zo is als per vandaag de veehouderij stopt met bestaan of er dan minder soja geteeld gaat worden. Wellicht wordt gewoon de soja-olie duurder omdat de andere opbrengst wegvalt.

Als je wat beter gelezen had dan had je gezien dat mijn kritiek ging over de stelling dat soja voor de olie werd geteeld en dat de sojaschroot slechts een bijproduct was.
Maar de sojaboon wordt verwerkt tot 2 hoofdproducten en niet tot één. Waarbij het veehouders wel goed uitkomt om sojaschroot het bijproduct te noemen.
Eerlijk duurt ook in dit opzicht het langst. En wat ik schrijf, daar is overigens niets nieuws bij.
Hoe het verder zit met die ontbossing (ze steken er ook nogal eens de brand in) en het gebeurt ook nog al eens illegaal schrijven ze.
Of dat minder zou worden met ander voer, ik weet het niet.
Daarbij hebben ze in Brazilië ook nog Bolsonaro als president, een soort figuur als Trump of haast nog erger. Die laat alles kappen als het maar geld opbrengt
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
Die laat alles kappen als het maar geld opbrengt

Gelukkig gebeurt dat in Nederland helemaal niet 😬
pieta
@arie.j Je moet mijn bijdrage ook beter lezen. Ik betwist niet dat schroot wel of niet het bijproduct is. Bij bierbostel en perspulp geef je zelf aan dat er geen biet of gerst minder geteeld wordt als het "restproduct" niet te verkopen was. Hoe zeker weet jij dat er minder soja geteeld wordt als ze enkel de sojaolie konden verkopen. Wordt dan de olie duurder of wordt ie vervangen of wordt de teelt minder rendabel?
Peter.
@pieta Arie = God
achterhoeker2
@Peter. Dat is wellicht wat overdreven maar idd hij heeft vaak gelijk dat heb je goed gezien, Peter
Albert Altena
@achterhoeker2 Trump denkt ook dat hij een God is.
pieta
@achterhoeker2 Bij Arie kun je wel om informatie komen. Daarom vraag ik het hem ook. Ik ben niet zo zeer met hem in discussie.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Hoe zeker weet jij dat er minder soja geteeld wordt als ze enkel de sojaolie konden verkopen. Wordt dan de olie duurder of wordt ie vervangen of wordt de teelt minder rendabel?

He, he, dat is hetzelfde als een discussie aangaan of vet en room of wei een bijproduct van de melk is.
Nou ,kaas is er altijd al van melk gemaakt, ook toen de waarde van wei heel weinig of zelfs soms nul was.
En ook nu zou de kaasproductie niet zo veel minder worden als de wei geen opbrengst had. Kaasmaken is het doel en hoofdproduct. Kaas zou alleen wat duurder worden en de productie waarschijnlijk iets minder.
Vroeger, toen melkvet nog verhoudingsgewijs erg duur was, en margarine er nog niet was (of alleen in slechte kwaliteit). Toen was bij boeren thuis en op sommige fabrieken (vooral in het zuiden) boter en room maken de hoofdactiviteit en de ondermelk van ondergeschikte waarde, dus bij-product.
Nu natuurlijk veel anders, het magere gedeelte brengt nu meer op dan het vet.
Maar melkvet is toch nog wel zo aan de prijs dat het geen restproduct genoemd kan worden van de magere melkpoeder.
Er is geen enkele reden om sojaschroot een bijproduct te noemen, zelfs de veevoer industrie is dan nog eerlijker.(Nevedi noemt sojaschroot echt geen bijproduct, dat zou onwaarheid zijn)
En over wat als er gebeurt als de olie of de schroot geen waarde zou hebben, dat is enkel speculeren. Maar er zou zeker een bepaalde vraaguitval zijn als alleen één van die tweeproducten alleen kon worden tot waarde gemaakt.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
En over wat als er gebeurt als de olie of de schroot geen waarde zou hebben, dat is enkel speculeren. Maar er zou zeker een bepaalde vraaguitval zijn als alleen één van die tweeproducten alleen kon worden tot waarde gemaakt.

Daar ben ik het niet zomaar mee eens. Ik zou dat wel graag willen weten. Ik weet niet waarvoor ze sojaolie nodig hebben, waar het door vervangen kan worden en of het op de kostprijs van de producten die er van gemaakt worden een grote invloed zal hebben.
Albert Altena
@pieta De sojaolie is uitermate geschikt als smeermiddel in motoren.
Daarnaast zit sojaolie in 221 humane voedingsmiddelen.
Daarnaast het gegeven dat onze eigen geteelde sojaboon niet geschikt is voor de hierboven geschreven doeleinden. Er moet dus ingevoerd worden.
Hierdoor sterft die teelt hier dus af en omdat er genoeg anders zou verrotten in de haven.
Dat RESTPRODUCT dus
pieta
@Albert Altena Ik weet het fijne er niet van. Ik ben het ook zeker niet direct met je eens dat het een restproduct is. De belangrijke vraag lijkt mij of de sojaolie die in 221 humane voedingsproducten verwerkt wordt bij een prijsverdubbeling van soja vervangen gaat worden door iets anders? Kan dat zomaar?
DutchDairyFarmer
@pieta kleine indicatie

(klik om te vergroten)

pieta
@DutchDairyFarmer Kan ik niet lezen.
DutchDairyFarmer
@pieta

Ontleding van de soja diagram.
Sojaolie en vetten worden gebruikt voor oa: voedingsindustrie (margarine, mayonaise ed.), chemie (inkt, verf, vet etc), en cosmetica etc ( schoonmaakmiddelen, cosmetica ed)
Boerbakje
@Albert Altena je kunt het wel testen.
Je voordoen als een gekleurde transgender in een rolstoel en dan een stukje schrijven over hoe verschrikkelijk je de landbouw in Nederland vindt.
Kijken of dit wel geplaatst wordt.
+2
Albert Altena
@Boerbakje Ik schrijf ook weleens over de verzorging in bejaarde tehuizen enz.
Wordt altijd geplaatst.
Boerbakje
@Albert Altena dat geeft te denken
marcsterreborn
@Boerbakje gekleurde transgender in een rolstoel

Is Albert dat niet dan?😉
Boerbakje
@marcsterreborn dat moet Albert dan zelf maar kenbaar maken 😇
+1
pieta
@arie.j Volgens mij wordt in NL (in ieder geval melkveehouderij)enkel soya gevoerd van land waar geen bos voor gekapt is.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @pieta:
waar geen bos voor gekapt is.

Bomen kappen voor biomassa, dat is dan wel weer helemaal geweldig bij de linkse politiek correcte kliek! bijzondere wereld..
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Volgens mij wordt in NL (in ieder geval melkveehouderij)enkel soya gevoerd van land waar geen bos voor gekapt is

zou kunnen, maar daar ging mijn punt niet over.
Een product dat de helft tot royaal de helft van de waarde van de sojaboon uitmaakt, dat is geen rest of afvalproduct zoals Albert Altena de mensen wil doen geloven.
dorpsrandhoeve
@arie.j Niet alle soya voldoet aan de kwaliteit voor menselijke consumptie zelfs. Ze proberen het alweer een paar jaar in Nederland te telen, maar vorig jaar was de kwaliteit doorgaans niet meer dan veevoer kwaliteit. Zo is ook import soya niet altijd de kwaliteit die nodig is voor humaan gebruik. Dan is de prijs er ook naar. (veevoerprijs)
kanniewaarzijn
@arie.j Dan zou dat bij suikerbieten ook gelden. Doordat afvalproduct voor de veehouderij duurder is dan de suiker, is het hoofdproduct voor de consument goedkoop. Zo is sojaolie goedkoop doordat schroot zoveel oplevert.
Peter.
@kanniewaarzijn vegagekkies draaien het om
marcsterreborn
@pieta meestal ben je niet zo goedgelovig
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
Het werd een pagina groot geheel ( Waarom boeren boos zijn)

Kan je dat niet eens als topic plaatsen? Kunnen wij het ook lezen.
Albert Altena
@kanniewaarzijn Stond er al een keer op. Jan. vorig jaar
kanniewaarzijn
@Albert Altena Je hebt aardig wat informatie in je stuk verwerkt.
+5
Noorderling
@arie.j
En door altijd maar druk te zijn in je bubble ga je het juist niet redden.
Tijd nemen voor jezelf en de omgeving in de gaten houden. Digitaal hoort daar ook bij.
Wil je boer blijven, moet je je verdiepen in regelgeving, kamerbrieven en andere materie, anders doe je de verkeerde dingen op het verkeerde moment en ben je boer af. Zo hard is het tegenwoordig, eerste ronde was fosfaatrechten, dat is nu stikstof. Half uurtje per dag inlezen en actualiteiten bijhouden hoort ook inmiddels bij het boer zijn.

Dat de DLV maar alles voor kauwt en je de bank op kunt bellen dat je grond of quotum hebt gekocht en een paar ton nodig bent en gegarandeerd 35cent beurt en precies uit kunt rekenen wat je kunt betalen is geweest. Je bent zelf verantwoordelijk voor je doen en laten als zelfstandige.

Je kunt je er voor afsluiten en heel de dag druk zijn met martelen op je bedrijf met kruiwagens en strotouwtjes. Een ander steekt er tijd aan de voorkant in, wat te plannen is en zorgt dat zijn werk binnen fatsoenlijke tijden gedaan kan worden, de pieken in het werk daardoor op kan vangen en ook nog een (sociaal) leven heeft.

Steekt hier toch een hoop ongemerkt op. Een aantal prikkers die de materie induiken, duidelijk een mening vormen waardoor je verder komt ipv pappen en nat houden. Zonder wrijving geen glans.
+1
Frans1
@Noorderling maar als je de hele dag op je telefoon zit blijf je ook geen boer bij😜😬
+1
Noorderling
@Frans1
Vroeger was een sjekkie hip om tochtige koeien te kijken op het voerhek, nu een schermpje 😁
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Steekt hier toch een hoop ongemerkt op. Een aantal prikkers die de materie induiken, duidelijk een mening vormen waardoor je verder komt ipv pappen en nat houden. Zonder wrijving geen glans.

Tjonge, en ik was tientallen jaren boer zonder zelfs maar een telefoon op zak(had je niet eens), en ik heb zonder meer goed geboert.
En nu moet naast je werk en overal waar je naar toegaat, of als er iemand komt enz. elke minuut van de dag de hele wereld bijhouden? Beklaag je wel hoor 😁
+5
Noorderling
Quote Reactie van @arie.j:
ik was

Inderdaad 😉

Door alle overheidsbemoeienis was er 0 fluctuatie op de melkprijs en voerprijs. Financieren op waardestijging en daar ging het weer heen. Je kon er goed mee boeren, maar in dat systeem kon iedereen zich redden aan het handje van DLV, daarvan haken er nu een heel aantal af als stopper die zich bij de huidige omstandigheden niet comfortabel voelen. Kan het me prima voorstellen, het is een hele omschakeling, had van mij niet gehoeven maar wel de realiteit. Dus om die vergelijking met toen en nu te trekken kan niet.

Ton soyaschroot is nu 100euro duurder dan afgelopen zomer doordat china aan het shoppen is.
De anticipeerders op de voermaatregelen zullen schouten dankbaar zijn. Je moet er bovenop zitten en weten waar je staat, wat de markt doet en ook een keer wat durven doen wil je wat verdienen. Dat is bij halve signalen de schuur vol soya leggen, auto met vee aan laten rukken, jongveegetal en fosfaatdestructieplan tackelen, status blijvend grasland van je grond af houden etc. Meesten zijn er niet minder van geworden.

Als een ander het voor jou bedenkt ben je al veel te laat en is een ander al in dat gat gesprongen. Je kunt je heel de dag een ongeluk werken met een oude vork en kruiwagen en denken dat je wat verdient of bespaard. Maar er is nog veel meer te verdienen met minder inspannend werk. Kun je van dat bespaarde voergeld je het werk weer een stuk makkelijker maken.
+3
verbi
@Noorderling Inderdaad vaak kun je met slim nadenken en weinig werk meer verdienen dan achter de kruiwagen lopen. Al hoort dat er wel bij.
weurding
@verbi moet eerlijk zeggen dat social media in sommige gevallen de mensen ook wel tegen elkaar opzet maar o wat zijn er ook prachtige site's die je echt geen windeieren leggen😄
+1
pieta
Quote Reactie van @weurding:
o wat zijn er ook prachtige site's die je echt geen windeieren leggen

Noem eens wat voorbeelden?
weurding
@pieta heb ergens gelezen spreken is zilver zwijgen is goud😁... maar vooral in de beginjaren van internet geweldig veel voordeel gehad van bepaalde advertentie sites😆
+2
Weidezicht
@weurding vrouwelijk schoon aan over gehouden?
+2
weurding
@Weidezicht nee, zijn al vanaf 1985 samen, moesten zelf nog op pad toen 😉
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
en ik heb zonder meer goed geboert.

Toen was de wereld (en met name de Nederlandse overheid) ook nog een stuk normaler.
jan.1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Toen was de wereld (en met name de Nederlandse overheid) ook nog een stuk normaler.

Ben ik zeker met jou eens,maar toen ik begon 40 jaar geleden had ik 80000 collega,s en nu 17000,velen zijn er gestopt omdat ze regelgeving niet bij konden houden.
+1
verbi
@jan.1 Of het gezeik en de weinig inkomsten .
weurding
@jan.1 denk meesten zijn mede gestopt toen quota verhandelbaar werd, kan er hier wel opnoemen, toen was pak hem beet 150000 kg keer 3 gulden nog heel verleidelijk
Kid creole
@arie.j kid ook goed geboerd toen melkprijs 75 cent was,en wir op nieuwe
Trekker.

Toen nog met coconuts
marcsterreborn
@Noorderling ik geef je geheel gelijk. Maar merk zelf dat de praktijk weerbarstig is. Voor je het weet, ben je wel (te) veel uren per dag bezig met strotouwtjes etc. Het is best moeilijk om daaraan te ontsnappen als je tegelijkertijd ook een gezinsinkomen wil blijven verdienen.
+1
verbi
@arie.j Als je daar alleen in de avond tijd voor hebt moet je denk ik een ander beroep gaan doen. En ja ik doe ook alles alleen.
+2
hoest
@Frans1 of als er een taaie koe in de melkstal staat
jg
@arie.j Actieve boeren die de hele dag achter de laptop zitten ivm robots zijn er zat.
+6
jan.1
Vind het prima zo,Nijhof kopieerde alles wat er te kopieeren valt,soms goed andere x fout.Maar trekt constant aan dood paard,schoot ook nix op.Toki was een schuilnaam van een(bekende) boer die al zijn frustraties hier op prikbord kwakte,feiten verdraaide om anderen te beschadigen .....Na een maand naar dat soort lieden te staren is het een x genoeg geweest.
sorry
@jan.1 uitgebreidt zonder geldige nb...dan past de boodschap wat minder...........bang om ook ge-wobt te worden...
jan.1
Quote Reactie van @sorry:
uitgebreidt zonder geldige nb...dan past de boodschap wat minder...........bang om ook ge-wobt te worden...

Ik hoop dat je zelf je zaken goed op orde heb.
+13
Grasbaal
Quote:
naar een Libelle-achtige site

Ik weet niet of je het doorhad maar het Prikkebord dreigde al meer weg te zakken naar niveau Story of Prive met telkens dezelfde sensationele beschuldigen waarmee bepaalde mensen in het openbaar aan de schandpaal werden genageld.

Nee, dan liever niveau Libelle met een breed assortiment van onderwerpen, voor elk wat wils. Zeer informatief vind ik zelf deze recente topics:

Arbeidsongeschikt

@JanCees kiest voor grondgebonden

Voer Robot

Laat de "wilde verhalen en vage beschuldigingen" maar op de besloten Whatsapp groepen waar alles mag en kan en waar de grootste schreeuwers altijd gelijk hebben en mensen met een nuancerende mening direct worden uitgekafferd of verwijderd.
+1
Albert Altena
@Grasbaal
De kunst is selectief te zijn in het "opnemen" van de reacties.

Met andere woorden: Wijzer worden van de onderbouwde reacties en "galg" te negeren, waardoor het een langzame dood sterft.
+3
Bartlehiemboer
@Albert Altena Denk dat we ook steeds Libelle achtiger worden nu boeren tegenwoordig met een neventak moeten rond komen. We zitten in de toerisme. winkel, koeknuffelen noem maar op. We krijgen dus onbewust meer met het burger denken en doen te maken.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
We krijgen dus onbewust meer met het burger denken en doen te maken.

Die relatie met onze klanten is inderdaad jaren onderbelicht geweest en in het quotumtijdperk was een vaste melkprijs een gegeven en kon daarmee heel rustig onbezorgd boeren.
Wil je boer blijven, moet je opstelling in algemene zin wel zakelijker worden denk ik. De wereld wordt ook harder om ons heen, marges nemen af. Keuzes worden lastiger en moet je vaker iemand teleur stellen of je het nu wilt of niet. Als het jij of ik word, wordt het wel minder libelle achtig.

Heel het internet is een open platform geworden, binnen een paar minuten weet je wat aan de andere kant van het land of wereld gebeurt. Niemand komt ergens ongezien mee weg, zie de WOB verzoeken omtrent fosfaat. Achterklap kunnen we hiermee met zn allen wel een heel stuk verdringen, wat voorheen als "normaal" werd gezien, bedenkt zich men nu wel 3x of het allemaal wel kan omdat hun eigen hoofd op het hakblok ligt. We komen hierdoor wel steeds dichter bij de waarheid.
+4
Frans1
@Grasbaal terecht Co, maar in het vervolg wel iets zorgvuldiger met bannen van mensen, weurding, hoef en diezel zijn toch gerespecteerde prikkers waar je nooit een verkeerd woord van hoort of onredelijk zijn
+4
ricardo
@Frans1 ook mensen met zinvolle bijdragen
+2
dorpsrandhoeve
@Grasbaal Je doet het nog steeds goed Co. En al lange tijd.
+5
Farma_boerke
Je kunt ook gewoon blij zijn met het feit dat er een discussieplek is in de huidige corona tijd. Ja het is niet perfect, maar waar is dat wel? Moderatie blijft nodig, zowel deelnemers (niet blijven hangen in het oude) en van de beheerders (veilige plek creeeren voor allen).

Een site runnen is ook niet gratis en kost ook veel tijd qua beheer en beveiliging (DDOS ed).

Juist de verscheidenheid aan meningen kan je eigen mening sterken en leerpunten opleveren. Ook het omdenken en de positieve insteeks van een aantal deelnemers is een fijne afwisseling tegen de negatieviteit. Met allen tesamen maak je er wat van (of niet en dan mag je je heil besst wel ergens anders zoeken als je er zo over denkt).
+3
verbi
Het moet ook een beetje leuk blijven.Lijkt me een goed voornemen in 2021
+3
sjoerd de melker
We hebben als melkveehouderij regelmatig te maken met een ordinaire stoelendans. Ik bedoel te zeggen dat de overheid regelmatig iets verzint waardoor de koek die verdeeld moet worden steeds kleiner wordt. Denk alleen maar aan de 8.3% korting bij de FR.
Als de regelgeving dan de 1 harder raakt dan de ander, voelt dit niet goed jegens een ander en ontkom je er bijna niet aan dat er gepikkepok ontstaat op prikkebord.
Beetje nuchter blijven en hier maar een beetje doorheen prikken.
henk j
2 WOB op het zelfde adres . dieren aantal verschild enorm
Peter.
@henk j 500 dieren op bedrijf aanwezig in 2017
0 dieren in Ienr?
Detukkeroettwente
Dus we mogen het hier niet meer hebben over bestuurders die op kosten van de BETON boeren op wintersport zijn geweest,en waarom niet. ??? Word de web beheerder onder druk gezet?Ik blijf wel meelezen .
+1
marcsterreborn
@Detukkeroettwente wel graag man en paard noemen
Grasbaal
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
en waarom niet. ???

Anoniem mensen beschuldigen staan wij niet toe. Jij zou het denk ik ook niet leuk vinden als jouw dat overkomt.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!