Einde Vlog

Friesland Campina beeindigd het vlog contract van 85 friese melkveehouders per 1 juni.

Deel dit topic

Reacties

Sjaakiee
Geen vraag meer??
van Ittersum
@Sjaakiee niet de groei die kaasmarkt die Workum specifiek maakt.
+4
cjw73
@van Ittersum meende dat dit de toekomst was. Of toch het zoveelste luchtkasteel.😂😂😂
+2
PIONIER
@cjw73 @hookwood Heb het hier tijd geleden al gemeld dat Vlog geen toekomst heeft
+1
bio boer
@PIONIER toch is het in eieren een groot iets wil duitsers alleen gmo vrij
PIONIER
@bio boer Klopt. Duisland heeft het veel beter op de rit.
+4
Dirk van Zetten
@Sjaakiee als de markt het niet betaalt, gelijk stoppen, net als alle andere extra dingen als kringloop, 65 % eiwit, energieneutraal etc... alleen wat uit de markt komt, kunnen we doen, rest is kostprijsverhoging....
puntertje
Staat niets op de site, het laatste bericht over VLOG is van aug. 2019 en er staat dat het sterk wordt uitgebreid. Nou kunnen we dit soort info, hoe groot de stromen zijn, of het groeit of niet en of het ook extra winst genereert, natuurlijk nooit controleren. Op ledenbijeenkomsten blinkt elk initiatief namelijk altijd van succes. Dus wat is je bron?
Erik Hulstijn
@puntertje Dit is per mail gecommuniceerd naar alle VLOG-boeren.
+1
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Staat niets op de site

Welke site?
Op het melkweb staat het heel uitvoerig, dus lezen maar.
En met commentaar even wachten tot je echt weet wat er aan de hand is.
puntertje
@arie.j Ja, ik kijk goed voor ik iets schrijf en het stond er niet op. Nu wel dus even wachten met je commentaar voor dat je weet hoe het zit.
+3
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Ja, ik kijk goed voor ik iets schrijf en het stond er niet op.

Lijkt me niet meer dan logisch dat ze de betrokken boeren even iets eerder informeren zodat die het niet van de buurman of van een zekere puntertje moeten vernemen.
Voortaan een beetje geduld, lijkt me geen ernstig nadeel als bij jou zulk nieuws een dag later binnenkomt dan bij de boeren die het direct aangaat.
puntertje
@arie.j Zeik niet, ik sta op de VLOG wachtlijst dus het gaat mij ook aan. Bejaarde gepensioneerden kunnen misschien wel even wachten, maar die moeten hun mening over wanneer anderen geïnformeerd moeten worden maar voor zich houden.
achterhoeker2
@puntertje 🤣🤣
+4
pieta
@puntertje Voor iemand die zelf ook nogal commentaar geeft vind ik je nu wel heel vervelend uit de hoek komen. En als je op de wachtlijst staat is er voor jou weinig belang om het snel te weten. Voor wie al VLOG producent is wel. Kun je meteen stoppen met het bestellen van wat duurdere brok.
+1
Koeien boertje
@pieta juist, die laatste paar maanden krijg je geen controle
puntertje
@pieta Ik vraag keurig naar de bron omdat het niet op site staat, krijg keurig antwoord en dan bemoeit Arie zich er mee omdat die van mening is dat ik wel kan wachten tot er misschien iets op melkweb verschijnt.
+3
pieta
@puntertje Nette reactie. Zo had je ook op Arie kunnen reageren. 😁
grupstalboer
@puntertje puntertje is wel een beetje grof in de mond (hier zeggen ze een beetje grof in de bek)......iets minder mag ook wel, we horen je echt wel hoor !
grupstalboer
@puntertje puntertje is wel een beetje grof in de mond (hier zeggen ze een beetje grof in de bek)......iets minder mag ook wel, we horen je echt wel hoor !
+34
weurding
Te hopen dat dit gaat gelden voor meerdere melkstromen. Gewone melk geproduceerd in Nederland is goed genoeg.laat ze daar maar eens een reële waarde aan toekennen
+1
Jaap40
@weurding helemaal eens, past bio ook prima in. Melk is wit.
+1
casev
@weurding het aantal duimpjes op jou reactie is volgens mij veel zeggend hoe er door de meeste van ons over gedacht word. Je vergeet alleen dat buitenlandse melk net zo wit is 😉
weurding
@casev dat ontken ik ook niet. Daar hebben ze vast minder melkstromen ook
JappieJo
Jep per 1-6 geen VLOG-leverancier meer, scheelt me in ieder geval weer wat administratie.
Sjaakiee
@JappieJo in een bepaald gebied?
JappieJo
@Sjaakiee Om de Workum fabriek heen die logistiek het ongunstigst zijn.
+8
Twentsch Land
Witte gangbare melk en witte bio melk.....verder geen flauwekul bedenken.
mlkvhoudr
Ok dus als ik het goed begrijp is dit een logitieke keuze maar gaat de vlogproductie gewoon door?
+1
jan w
@mlkvhoudr
In Workum maken ze folie-kaas. Daar gaan ze minder van produceren. En in Steenderen en Born maken ze kaaswielen, die productie gaat vooralsnog gewoon door.
+1
JappieJo
@mlkvhoudr in afgeslankte vorm ca 80 mln kg minder
+7
Daats
Maar de vlog van Frans blijft wel??
+3
Porky
Zou fijn zijn als FC meer dingen zou beëindigen,stop eens met die proefballonnetjes en luchtfietserij die enkel maar geld kosten en veel administratieve rompslomp geven.steek je energie in het tot waarde brengen van je producten en val boeren niet lastig met dingen die JULLIE niet aangaan
+2
koeiboer
@Porky dat kunnen ze nu niet beëindigen... het zou namelijk inhouden dat ca. 60 % van het personeel weg kan.. want luchtfietsen kunnen ze bij RFC geweldig
Ouwe Gerrit
@koeiboer Het kantoor moet zo vol mogelijk blijven met natuurlijk het bijbehorend salaris voor de bazen.
cowboys
@koeiboer dat hele vlog is in Nederland geen markt voor.
De vlog is er alleen maar omdat ze dansen naar de pijpen. van de milieu freaks en die willen geen ontbossing in zuid Amerika
hookwood
@cowboys Er is ook een hele goede reden voor waarom er in Nederland geen markt voor is. Het is namelijk in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, in Nederland wettelijk niet toegestaan om middels de Vlog erkenning de claim van GMO vrij op producten te plakken.
PIONIER
@hookwood Nu lul je weer zo?? Heb het lang gelden ook al eens aan jou verteld dat er geen toekomst in zat. Vlg mij gaf je toen een andere reactie.
+2
hookwood
@PIONIER Tja als de omstandigheden veranderen moet er weer geschakeld worden. Er is altijd gezegd dat het uit de markt moet komen en in 2017 lagen daar kansen die RFC snel heeft opgepakt. Nu zijn er veranderde marktomstandigheden waar dus even zo goed op wordt geschakeld.

Bij het nemen van dit besluit zijn uitvoerig verschillende scenario’s en oplossingen overwogen. Uiteindelijk is de conclusie dat er op deze manier het beste wordt gehandeld in het belang van de onderneming, de coöperatie en alle leden-melkveehouders.
Bartlehiemboer
@hookwood Ja, dat begrijp ik er moeten keuzes gemaakt worden. Maar ook hier weer de vraag hadden ze dit niet zien aankomen??? Wat hebben ze een poeh ha gedaan om de Vlog aandacht te geven en wat was het geweldig dat je er aan mee mocht doen. Het heeft niet lang mogen duren dus zal veel promotie/onderzoeks geld hebben gekost wat er niet is uit gehaald. plus dat ik hoop dat de getroffen boeren een vergoeding krijgen. Zij zijn hier met goede wil ingestapt een volgende keer zullen ze dit niet zo snel weer doen (En andere boeren ook niet) met deze wetenschap Zo raak je in mijn ogen het vertrouwen kwijt.
+3
hookwood
@Bartlehiemboer je doet net alsof FrieslandCampina stopt met VLOG. Dat is allerminst het geval.
+5
KOC1981
@Bartlehiemboer welk onderzoeksgeld? VLOG bestond al in Duitsland, RFC is er ingestapt. Hebben de combinatie gemaakt met weidegang (VLOGproweideland) om iets anders te hebben dan de duitsters die al VLOG leverden.
Dat je dan zegt dat het geweldig is lijkt me commercieel gezien wel zo handig.
Of moet je net als Milcobel eerst schreeuwen dat het allemaal onzin is, en dan uiteindelijk als laatste met hangende pootjes achteraan in de rij aansluiten (zal dan niet tegen de hoogste prijs zijn)?

Het is inderdaad oppassen met de leden die hier kosten voor gemaakt hebben, maar als ik het goed begrijp mogen ze nog een aantal maanden de toeslag ontvangen, en wat zijn de extra kosten behalve ander voer/rantsoen? dat is in die maanden toch aan te passen?

Ik vind het sterk van RFC dat ze zeggen tegen de Duitse retail, sorry maar voor die prijs gaan we het niet doen, dus dan moet je ook terugschakelen in het aantal leveranciers, anders wordt het herverdelen van melkgeld en dat willen we volgens mij geen van alle.

Ik ga er vanuit dat met PlanetProof hetzelfde gebeurt, staat in ieder geval ook zo in het contract.
Bartlehiemboer
@KOC1981 Dank, dat maakt alweer veel meer duidelijk. Zoals bekend moeten wij het doen met wat naar buiten komt en daar reageren wij op. Het is fijn wanneer iemand die er meer van weet even terug fluit zonder meteen in de aanval te gaan. Ik bedoel met onderzoeksgeld meer het vergaderen er over (we weten door de bezorgde boeren wat dat kost) en alle berichten naar buiten toe daar zitten ook weer mensen voor, het onderzoek naar de juiste boeren plus correspondentie. Het zullen niet hele grote bedragen zijn maar toch is het weer weg....
Farma_boerke
@KOC1981 VLOG is in Duitsland ontstaan door een jarenlange sterke campagne van Greenpeace tegen GMO. Doordat dit jarenlang heeft gelopen willen de Duitsers geen GMO in voedsel. Duitsland is dan ook het enige land waar VLOG verkoopt. Indien er teveel op de markt komt is het niet meer concurerend en kun je beter stoppen of in hoogwaardige (meerwaarde) producten te stoppen echter moet je die ook pushen in de markt (reclame) kan nu niet uti. Stoppen is goedkoper.
+2
cowboys
@hookwood wat vind jij dan dat het vlog alleen is uitgevonden door de duurzaamheid clubjes waar RFC lid van is om ontbossing in zuid Amerika tegen te gaan?
+3
hookwood
@cowboys VLOG is helemaal niet uitgevonden door FrieslandCampina. Het is een Duitse standaard wat momenteel eigenlijk gewoon vereist is als je in Duitsland aan de retail wil leveren.

ohnegentechnik.org/

Meer dan 60% van de Duitse melk wordt onder VLOG geproduceerd. Het is daar dus nu de standaard zo'n beetje. Heb je geen VLOG dan kun je überhaupt niet leveren.

De retail in Duitsland heeft het met name op het gebied van de foliekaas, zoals dus ook in Workum wordt geproduceerd, voor het uitkiezen en zijn er dus nu aanbieders die het goedkoper willen leveren dan dat FrieslandCampina dat wil doen.

Aangezien de plus uit de markt moet komen en het geen herverdeling van melkgeld moet zijn wordt er dus nu afgeschaald waarbij de keuze is gemaakt op basis van logistieke kosten.
cowboys
@hookwood je draai er mooi omheen ik zeg niet dat RFC vlog heeft uitgevonden. Ik zeg dat het is uitgevonden door milieu en duurzaamheid clubs waar rfc lid van geworden is en die zien vlog om ontbossing tegen te gaan in zuid Amerika. Hoe sta jij er in dat rfc regels implementeert door lid te worden van zo'n club?
hookwood
@cowboys welke clubs bedoel je?
cowboys
@hookwood laten we is beginnen met .DSF.
hookwood
familie pelle
@hookwood
Quote:
. DSF?

Dutch (never) Satisfied Farmers.
cowboys
@hookwood Dairy sustainebel framework.
cowboys
@hookwood al uitgevonden waar FDF voor staat??
cowboys
@cowboys ik bedoelde DSF
Arum
😀
puntertje
@hookwood Hoe zit dat dan met die 'unieke' combinatie van VLOG en weidegang die de Duitsers niet zouden kunnen leveren?
hookwood
@puntertje Er zijn verschillende klanten en dus ook verschillende contracten die elk hun afspraken hebben. Ik weet daar het fijne niet van.
cowboys
@hookwood heb je al uitgevonden wat RFC in de DFS moet ?
+1
hookwood
@cowboys FrieslandCampina wil leidend zijn in duurzaamheid en is lid van diverse organisaties. Informatie is te vinden op de website van FrieslandCampina:

frieslandcampina.com/nl/duurzaamheid/…

frieslandcampina.com/nl/duurzaamheid/…

frieslandcampina.com/en/sustainability/…

dairysustainabilityframework.org/
cowboys
@hookwood dus jij wil niet zeggen dat duurzame soja in 2012 al besproken werdt binnen RFC?
Toen wist nog niemand wat vlog betekende.
hookwood
@cowboys Wat is nou je punt?
George
Quote Reactie van @hookwood:
FrieslandCampina wil leidend zijn in duurzaamheid

Als ze nou ook nog eens duurzaam aan geld konden komen. 😄
Achso
@hookwoodhet is sowieso bizar dat een private company een of ander certificaat kan uitvinden en dat dan als gouden regel gaat gelden. VLOG, GMP, Secure Feed. Allemaal zelfde aan elkaar gelobbyde partijtjes. VLOG heeft geen capaciteit om producten buiten Europa te certificeren en daarom zijn die VLOG goedgekeurd... Kolder
+2
Weidezicht
@hookwood dus de consument weet eigenlijk niet wat Vlog is? Maar als de consument bewust zou zijn dat het inhoud dat het gmo vrij is, (voluit geschreven, zodat ze kunnen lezen wat gmo betekent) dan denk ik dat het ook in nederland aanslaat. Voor gezondheid hebben mensen meer geld over dan voor dierenwelzijn of milieu. Ik denk dat mensen veel bewuster zouden kiezen voor gmo vrij dan planetproof. Ondanks dat ik het gezever van campina de laatste jaren niet heb begrepen, moeten we wel inzien dat er altijd produktontwikkeling moet zijn. Anders waren de babymelk en mona toetjes ook nooit uitgevonden. Met melk is wit ga je nooit een centje meer vangen.
labella
@Weidezicht die mona toetjes heb je als nederlandse melkveehouder ook geen fuck aan, die komen uit duitsland.
+1
grupstalboer
@cowboys Dat is vreemd, in Zuid Amerika worden toch volop bomen gekapt om hier in de biomassa te stoken ?
van Ittersum
Leerdammer gaat sws wel door met zijn VLOG? Dat zou toch? In welke producten, weet iemand dat?
+1
Koeien boertje
@van Ittersum Dalfsen toch helemaal?
+1
mlkvhoudr
@van Ittersum ongeveer de helft van de toeleveranciers gaat vlog leveren, maar je moet ook weiden anders mag je niet vlog leveren. het hoogste segment bestaat nu uit een weidegangtoeslag, een vlogtoeslag, een kwaliteitstoeslag en een herverdeling melkgeld die opgebracht moet worden door de reguliere melkers en de wel weiders maar niet vloggers ten faveure van de wel weiders wel vloggers en dan is er nog de herverdeling melkgeld tov gehalten de lage gehalten worden minder uitbetaald tov de hogere gehalten leveranciers en na 2024 mag je alleen nog als weider leveren dus niet als opstaer en ln principe ook grupstal ook niet meer
torrarica
@van Ittersum Cono toch ook alles vlog ?
Erco
@torrarica ja gaan ze wel heen en anders 4 cent korting
KOC1981
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Kijk, de kwark loopt blijkbaar voorspoedig, kunnen niet bijhouden met maken.
Bartlehiemboer
Wij kunnen niet op melkweb en ik ben zoekende naar de goede reden.....Ik heb hem hier boven nog niet duidelijk. Daarnaast hoe zit het met die bedrijven die vlog leverden? neem aan dat die wel kosten hebben gemaakt en hun bedrijfsvoering er op hebben ingericht. gaan zij terug in inkomen? Worden zij gecompenseerd ?
komelker 2
@Bartlehiemboer Eventuele financiele compensatie is niet over gecommuniceerd.
+3
Bartlehiemboer
@komelker 2 Dat dacht ik al. Schandalig
+2
bio boer
@komelker 2 ik snap je gedachte melkvee houders zijn relatief goed beschermd met afname gerantie bij eieren kunnen ze je zo weigeren als contract is verlopen die hebben een duur van 1 jaar hier vorig jaar gehad
Erik!!1979
@bio boer bij ons is de vlog vergoeding verhoogd naar 1 cent. Volgende stap is het verhalen van transport kosten op die paar die niet vlog zijn. Kan het niveau zo oplopen naar 5 cent. Maar goed, ze halen de melk wel op.
bio boer
@Erik!!1979 dat is altijd beter dan ze niks komen halen fc is een coöperatie zou je zeggen als de meesten dat niet willen gaat dat ook niet gebeuren de fc leden zijn eigenaar van de fabriek
+1
jan w
Quote Reactie van @komelker 2:
Was het zoeken naar het juiste rantsoen wat mij zeker het eerste half jaar 10% melkproductie heeft gekost

Waarom heb je niet het krachtvoer 1 op 1 laten overzetten naar vlog. Dat had geen productie hoeven te kosten. Dan had je in die tussentijd nog wel kunnen bedenken of je bedrijfvoering ook erop aan kon passen.
vanloon
Het begin van het einde FCDF, Amargeddon!!!!!
grupstalboer
Hoe zit het nou,is RFC nog een cooperatie, of is het een NV.
+2
harke
Let maar op weidegang gaat er net zo hard achteraan.
De consument geeft geen centjes uit voor speciale melkproducten.
Melk wordt een bulkproduct
+2
Twentsch Land
Weidegang is een blijvertje.
Wordt zelfs nog uitgebreid.

@harke
+2
Sjaakiee
@Twentsch Land maar weidegang komt niet uit de markt.
Jannus
Quote Reactie van @Sjaakiee:
maar weidegang komt niet uit de markt.

VLOG ook niet,is slechts een insteek van de kritische Duitse consument die daar mee externe markten uit balans trekt ten gunste van eigen boerenstand en heir een herverdeling van melkgeld tgv VLOGgers

Zie einde VLOG meer een voorloper op het feit dat krachtvoer import ,mn soyaschroot,behoorlijk uitgefaseerd gaat worden en dan is alles non gmo

Weidegang zal uitgebreid gaan worden voor gunstig N dossier en lagere CO2 footprint per ton melk
+1
marcsterreborn
EINDE VLOG
Ik was even bang dat hier zou staan dat MERIJNTJE stopt met vloggen. Gelukkig doet hij dat nog steeds...
sorry
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Gelukkig doet hij dat nog steeds...

en je vriend @ejb is weer terug....kan weer leuk worden hier..
marcsterreborn
@sorry binnenkort maar ff bakkie doen in Broekland
dewittemotor
Kameraad van mij werkt in de wegenbouw en die hebben dat fabrieksterrein in Born aan moeten passen voor die VLOG melk. Bakken met geld gekost en dat zal bij die andere fabrieken niet anders zijn geweest. Kun je nu alweer afschrijven die rommel
arie.j
Quote Reactie van @dewittemotor:
Kameraad van mij werkt in de wegenbouw en die hebben dat fabrieksterrein in Born aan moeten passen voor die VLOG melk. Bakken met geld gekost en dat zal bij die andere fabrieken niet anders zijn geweest. Kun je nu alweer afschrijven die rommel

Je bedoelt aparte losplaatsen, opslagtanks en zo?
Het zal niet ineens nu afgelopen zijn met verschillende soorten van boerenmelk verwacht ik.
Maar er zijn niet niet voor niets hele zuivel fabrieken op VLOG overgegaan, dat scheelt van apart ophalen tot apart verwerken en opslaan.
dewittemotor
@arie.j Wat ze daar precies gedaan hebben weet ik niet, maar het was een groot project. En dat is dan alleen nog maar buiten. Dan zal er intern ook wel van alles nog veranderd en verbouwd zijn
+4
hookwood
@dewittemotor hoezo nu alweer afschrijven? In Born veranderd er niets en in Steenderen ook niet. Alleen in Workum wordt een gedeelte van de VLOG (folie) kaas productie verminderd.
jan w
@hookwood
Alleen in het noorden kan er met rantsoenen met veel gras, goedkoper geproduceerd worden dan in het oosten en zuiden.
+1
hookwood
@jan w Dat verschil is gemiddeld genomen niet zo groot.
jan w
@hookwood
Over het algemeen wordt er in het noorden meer gras gevoerd en in het oosten en zuiden zit er vaak toch meer mais in het rantsoen. De kosten zitten in het compenseren van het eiwit. Bij mij was vorig jaar omgerekend het krachtvoer 14% duurder. Bij een gem. krachtvoergift van 7 cent per kg melk, dan heb je er al geen profijt meer van de extra opbrengsten van de vlog melk.
momenteel is de gmo-vrije soya € 9.30 duurder dan de "gewone" Soya.
hookwood
@jan w Dat daar het verschil zit is wel duidelijk maar het viel mij mee dat het verschil niet groter was. Dit waren gemiddelde cijfers en individueel zullen er best wel grotere verschillen zijn zoals jij zelf al aangeeft.
wotan2
@dewittemotor als ik hier de melkrijders moet geloven was Born in het verleden ook wel een k.. plek om te lossen. Dan zal dat nu wel verbeterd zijn.
+1
moduulbouw
Einde VLOG, wat is de volgende? Planetproof, topmelk, beter leven, weidevogel melk, weidemelk?
+1
hookwood
@moduulbouw er is géén sprake van einde van VLOG.
+4
MTSTAMMINGA
@hookwood Hoe vaak zul je dit nog herhalen moeten ?? Jan Roelof Voor dat ze het snappen
+3
ricardo
@MTSTAMMINGA wat vind jij er van Karst, prikkebord word op dit moment toch wel erg negatief op geschreven was vroeger toch veel opbouwender en positiever?
+3
MTSTAMMINGA
@ricardo Die mensen die zo negatief zijn,hebben de invoering van de super heffing en de hoge rente van de jaren tachtige niet mee gemaakt Dat waren nog eens tijden
Bank ruimde boeren op waar van we het nooit verwacht hadden!!!

Maar het is allemaal niet best wat er gebreurd en als je het raakt
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Bank ruimde boeren op waar van we het nooit verwacht hadden!!!

In Friesland zijn er toen schijnbaar andere dingen gebeurd dan hier. Hier waren de jaren 70 en 80 een gouden periode voor alle boeren. Varkens- en koeienboeren verdiende geld als water.
Schulden inflateerden letterlijk weg.
MTSTAMMINGA
@George Het land zakt meer als de helft in mijn omgevng In notime
JappieJo
@MTSTAMMINGA in cm's of in €'s?
MTSTAMMINGA
@JappieJo We praten over de laast 80 jaren dus dat was guldens Was ook maar even zo Toen steeg het langzaam weer En de rente zakte
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Het land zakt meer als de helft in mijn omgevng In notime


Ach ja dat voelt best lullig maar van €80000 naar €40000 per ha maar dan nog zijn we anderhalve keer miljonair. 😄
weurding
@MTSTAMMINGA dat komt er op andere plekken bij dan Karst. Groningen stijgt het nog en bij collega in ochtrup dld ging de prijs in paar jaar met 3 euro m² omhoog
+1
de jonge
@MTSTAMMINGA mijn ervaring is dat bij de invoering van de superheffing de melkprijs nog hetzelfde of meer was dan nu met heel veel minder onkosten en eisen en kreeg je eens per 2 weken melkgeld. wat denk je dat er nu gebeurt als de rente naar 12% zou gaan.....
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @de jonge:
wat denk je dat er nu gebeurt als de rente naar 12% zou gaan.....

Moet je niet willen weten denk ik
+2
arie.j
Quote Reactie van @de jonge:
wat denk je dat er nu gebeurt als de rente naar 12% zou gaan..

Die kans is nu vrijwel nihil
En het gebeurde begin jaren 80 echt niet van het één op het andere jaar.
Eerst moet er gierende inflatie zijn voor regeringen dat weer toelaten.
puntertje
@hookwood extreem inkrimpen.
hookwood
@puntertje extreem?
PIONIER
@hookwood Binnenkort wel einde VLOG
hookwood
@PIONIER hoe bedoel je?
+2
sorry
Begin van het einde....
de haasen
@sorry ben er bang voor zeker nu ze op de beurs gaan lenen
wie koopt er aandelen van een fabriek dat niet goed presteert ???
MTSTAMMINGA
@de haasen Wie presteert beter dan ? Denk van dat je geen 3 kan opnoemen?
+1
de haasen
@MTSTAMMINGA oeps RFC staat er nier bij

De complete Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken (merkwaarde in Amerikaanse dollars, miljard):
1. Shell ($20.656)

2. Heineken ($11.883)

3. Booking.com ($11.866)

4. ING ($10.727)

5. Philips ($10.714)

6. KPN ($4.121)

7. Rabobank ($4.099)

8. ABN Amro ($3.394)

9. Ziggo ($2.714)

10. Spar ($1.911)

11. Amstel Bier ($1.888)

12. Thuisbezorgd.nl ($1.046)

13. Nationale Nederlanden ($995)

14. Albert Heijn ($916)

15. Aegon ($909)

16. Senseo ($702)

17. Action ($505)

18. Jumbo ($486)

19. Douwe Egberts ($482)

20. KLM ($462)

21. Grolsch ($372)

22. Hema ($371)

23. A.S.R. ($357)

24. Hertog Jan ($296)

25. SNS ($199)

26. Bavaria ($194)

27. Honig ($192)

28. Telfort ($175)

29. Brand ($120)

30. ASN Bank ($106)
de haasen
@MTSTAMMINGA sprout.nl/artikel/internationaal/…
voor goed advies bel warren Buffet
+3
hookwood
@de haasen je moet geen dingen door elkaar halen. Het gaat om een beursgenoteerde obligatielening, niet om aandelen FrieslandCampina.
de haasen
[quote="@hookwood" dan moet je wel bij de beste horen
de haasen
@de haasen De bekendste belegging naast het aandeel is waarschijnlijk zijn (doorgaans) minder risicovolle broertje: de obligatie. Wil je weten wat obligaties zijn en hoe ze werken? Lees dan verder.

De obligatie uitgelegd
Wat is nu een obligatie? In feite is het een schuldbewijs, een deel van een lening die is aangegaan door doorgaans een land, een overheidsinstelling of een onderneming. Een obligatie heeft een van tevoren bepaalde vaste looptijd die meestal ligt tussen de vijf en de dertig jaar. Jaarlijks wordt een vast of variabel rentebedrag uitgekeerd (de coupon) en aan het eind van de looptijd wordt de obligatie weer afgelost*.

Tenminste, als de uitgevende instelling intussen niet failliet is gegaan. Obligaties geven doorgaans een hoger rendement dan spaarrekeningen en deposito’s, omdat beleggers hun geld langer kwijt zijn en dus meer risico lopen.

Veel obligaties zijn beursgenoteerd. De koersen worden vaak uitgedrukt in een percentage van de nominale waarde, het bedrag dat bij aflossing weer wordt terugbetaald. Een drie procent in koers gedaalde obligatie zal dus bijvoorbeeld op 97% staan.

* Soms is een obligatie ook na enige tijd vervroegd aflosbaar, dit noemt men in vaktermen 'callable', de uitgevende instelling mag dan tegen een vooraf bepaalde koers de obligatie naar eigen wens eerder aflossen.

Soorten obligaties
Er zijn verschillende soorten obligaties, met afwijkende rendement-risico verhoudingen. Dat komt doordat:

de ene instelling/overheid kredietwaardiger is dan de ander.
bij faillissement van de instelling de ene obligatie hoger in de rangorde staat dan de ander bij liquidatie van de boedel.
Naast reguliere obligaties zijn er bijvoorbeeld converteerbare obligaties, eeuwigdurende obligaties (zogenaamde 'perpetuals') en 'gegarandeerde' obligaties.

Handelen via de beursWat zijn obligaties?
Wanneer obligaties beursgenoteerd zijn, is het mogelijk om op ieder gewenst moment en zonder opzegtermijn of boete geld ‘op te nemen’ door verkoop van obligaties. Evenzo kan op ieder gewenst moment geld worden vastgezet door aankoop van al eerder uitgebrachte obligaties. Ook kunnen beleggers regelmatig inschrijven op nieuw uit te geven obligatieleningen en dat bespaart hun de aankoopprovisie.

De beurskoers van een obligatie wordt uitgedrukt in procenten van de aflossingswaarde. Deze aflossingswaarde wordt ook wel de nominale waarde genoemd. Door veranderingen in de rentestand kunnen obligaties tijdens hun looptijd in koers stijgen of dalen.

Renterisico
Een langere looptijd betekent een hoger risico. Ten eerste is de kans op faillissement van de uitgevende instelling natuurlijk groter bij een langere periode, maar de lange looptijd vergroot ook het renterisico.

Anders dan bij aandelen weet de belegger op het moment dat hij een obligatie koopt doorgaans precies wat het rendement wordt als hij de obligatie tot het eind van de looptijd vasthoudt: de jaarlijkse rentecoupon en aflossing liggen vaak vast. Maar als hij tussentijds zijn obligatie wil of moet verkopen, heeft hij te maken met mogelijke koersverschillen als gevolg van voornamelijk de veranderde rentestand.

De koers van een obligatie beweegt zich omgekeerd evenredig aan de renteontwikkeling. Stijgt de rente, dan dalen de obligatiekoersen omdat er betere alternatieven ontstaan voor het beschikbare beleggingskapitaal en vice-versa.

Nog specifieker: als de actuele rente hoger is dan de rente op de obligatie, ligt de koers onder de nominale waarde; is de actuele rente lager, dan ligt de koers boven nominaal. Hoe langer de looptijd van de obligatie is, des te gevoeliger zijn de koersen voor veranderingen in de rentestand.

Het renterisico op een obligatiebelegging berekenen? Gebruik daarvoor de 'duration' maatstaf.

Het effectief rendement
Obligaties die een paar jaar eerder al zijn uitgegeven, kunnen doorgaans niet meer op 100 procent van de nominale waarde gekocht worden. Naast de hoogte van de rentecoupon moet de belegger vooral ook naar het effectief rendement (vaak aangeduid als de yield to maturity) kijken.

De maatstaaf is grofweg de optelsom van het couponrendement en de te behalen koerswinst (of het verlies) voor de rest van de looptijd van de obligatie. Bij de berekening van het effectieve rendement wordt wel de aanname gemaakt dat uitbetaalde coupons worden herbelegd.
de haasen
@hookwood

Eeuwigdurende of perpetuele obligaties (ook ‘perpetuals’ genoemd) worden in beginsel nooit afgelost. In beginsel, want vaak is er wel een clausule die de uitgevende instelling de mogelijkheid geeft deze instrumenten toch te beëindigen.

Beleggen in eeuwigdurende obligaties (perpetuals)Doorgaans wordt de rentevergoeding eens in de zoveel jaar (vaak na tien jaar) aangepast aan de actuele stand van de lange staatsobligatierente, meestal met een opslag.

Een perpetual kan dus een goed instrument zijn om langdurig een beter rendement te behalen dan op langlopende staatsobligaties, maar daarvoor moet de belegger wel bereid zijn een aantal extra risico’s te lopen.

De belangrijkste risico’s van perpetuals

Renterisico: vanwege de lange looptijd (voor de hoofdsom dus in beginsel oneindig) zijn deze instrumenten relatief gevoelig voor een stijgend renteniveau.

Marktrisico: perpetuals worden uitgegeven door bedrijven of banken met een bepaalde kredietwaardigheid die is af te lezen aan de creditrating. Een aanpassing van deze rating kan de koers sterk beïnvloeden. Een voorkeur of afkeur in de markt voor bepaalde ratings eveneens.

Faillissementsrisico: als de uitgevende instelling verlies maakt, mist de belegger één of meerdere rentebetalingen. Bij faillissement gaat bovendien de hoofdsom verloren, iets wat bij een Nederlandse staatslening vrijwel uitgesloten is.
Alle drie deze risico’s zijn bij een perpetuele obligatielening sterker dan bij een gewone obligatie van dezelfde uitgever, omdat dit kapitaal vaak een achtergesteld karakter heeft.

Beleggers moeten hiermee rekening houden en doen er verstandig aan om binnen het rentedragende deel van de beleggingsportefeuille de fractie perpetuals beperkt te houden en deze bovendien te spreiden over verschillende uitgevers.

En als de rentevergoeding slechts beperkt hoger is dan die op risicoloze staatsleningen, kunnen zij er beter helemaal van afzien.

hokwood je moet als bedrijf heel aantrekkelijk zijn wil dat daar iemand in gaat beleggen .
de creditrating van RFC is te laag en als je failliet gaat kan je fluiten naar je geld .
ik ben bang dat het WNF er wel op gaat beleggen. zo dat ze de duimschroeven kunnen aandraaien
+2
arie.j
Quote Reactie van @de haasen:
hokwood je moet als bedrijf heel aantrekkelijk zijn wil dat daar iemand in gaat beleggen .de creditrating van RFC is te laag en als je failliet gaat kan je fluiten naar je geld .ik ben bang dat het WNF er wel op gaat beleggen. zo dat ze de duimschroeven kunnen aandraaien

Het gros begrijpt kennelijk nog steeds niet waar het over gaat, is het nou écht zo moeilijk?
Een obligatie is gewoon een lening, de voorwaarden is aan de uitgevende partij vrij om bij uitgifte in de prospectus om vast te stellen. Het verschil met je geld bij de bank een aantal jaren vast te zetten is dat een obligatie verhandelbaar is op de beurs.
Staatsleningen zijn de bekendste obligaties en bedrijven geven die ook uit, looptijd en voorwaarden verschillen, nét wat de staat of het bedrijf bij uitgifte wil.
Een achtergestelde obligatie heeft als extra risico dat uitbetaling bij uitbetaling achtergesteld is bij andere concurrente crediteuren, ingeval van liquidatie of failliet van d het bedrijf.
Een perpetuele obligatie kent geen aflossing verplichting (wel meestal een mogelijk onder de voorwaarden die in het prospectus zijn opgenomen) en hoeft niet achtergesteld te zijn.
Maar is het in de praktijk meestal wel omdat dat de mogelijkheid geeft om de lening tot het garantie vermogen te rekenen.
Of de rente tijdens de looptijd wisselt en op welke manier, dat is afhankelijk van de voorwaarden die in het prospectus bij de uitgifte zijn opgenomen.
Voldoende duidelijk Haas? Echt niet zo moeilijk hoor.
George
Quote Reactie van @arie.j:
Voldoende duidelijk Haas? Echt niet zo moeilijk hoor.

Nou ik vind van wel , zo moeilijk dat ik ze niet hoef. Hier blijft het voor 0,01 bij de Rabo.
de haasen
@arie.j de mensen die ze kopen willen rendement op de obligaties dus rfc zal meer rente moeten betalen dan bij de banken .
arie.j
Quote Reactie van @de haasen:
@arie.j de mensen die ze kopen willen rendement op de obligaties dus rfc zal meer rente moeten betalen dan bij de banken

De bank is geen alternatief, die geven op dergelijke voorwaarden geen geld.
Andere bedrijven lening zulk geld ook op de beurs of via Crowdfunding.
Verder is het nogal opmerkelijk dat de leden hier zo negatief over het principe van zo'n lening doen.
Zelf hebben ze immers als sinds jaren op ongeveer precies dezelfde voorwaarden achtergestelde obligaties van RFC. En dat voor niet zo'n klein bedrag.
3% risico premie vind ik overigens niet veel. De Rabo achtergestelde obligaties geven effectief 5% als je ze koopt
Mijn centen heb ik toen ledenobligaties afliepen (A dacht ik) een paar jaar geleden dus gewoon maar laten uitbetalen.
Niet dat ik FC niet vertrouwde maar elders was meer te krijgen, die Rabo dingen noteerden toen op de beurs nog flink lager.
Je hebt om volledig te zijn op de beurs ook nog zgn. Steepeners.
Dat zijn obligaties die alleen rente uitkeren als de lange rente (5 tot 10 jaar) hoger is dan de korte rente. dat wordt zo ongeveer per dag berekend.
Heb er een stelletje van RBS, keren 5,5% rente uit, lopen nog tot 2035, zijn niet achtergesteld en doen nu een koers van 132%, in die koers zit ongeveer 4,5% lopende rente.
Dat de korte rente hoger is dan de lange kwam in het verleden ongeveer in één op de tien jaar voor.
de haasen
@arie.j dus arie het kost de leden melkgeld . en dan nog de vraag wie gaat ze kopen en wat is de vergoeding die RFC er op geef ??? . en ja het zijn obligaties van de leden zelf . niet van derde . en dan zal het rendement van het geleende geld hoger moeten zijn als de vergoeding van de obligaties . en daar geloof ik niet in arie.j
arie.j
Quote Reactie van @de haasen:
@arie.j dus arie het kost de leden melkgeld . en dan nog de vraag wie gaat ze kopen en wat is de vergoeding die RFC er op geef ??? . en ja het zijn obligaties van de leden zelf . niet van derde . en dan zal het rendement van het geleende geld hoger moeten zijn als de vergoeding van de obligaties . en daar geloof ik niet in arie.j

Wat de vergoeding en voorwaarden van de nieuwe lening worden is aan RFC om te beslissen.
Meestal wordt wel een bank in de arm genomen die de uitgifte min of meer garandeert
puntertje
@arie.j Voor RFC betekent het rente voor belasting betalen. Tenzij ze verwachten geen tot weinig belasting te betalen. Dat alleen al verlaagd de winst t.o.v. bancair financieren. En als je geen winst verwacht dan vind je weer geen investeerders die die dingen willen kopen. De gemiddelde boer zou meteen financieel in de problemen komen als hij z'n financiering zo zou gaan inrichten.
Ook vooruitzichten en grote plannen kunnen niet meer in de besloten kring van leden(raad) besproken worden maar moeten meteen publiek zijn bij een beursnotering (zeker met koersvorming). Dan kunnen plannen dus ook niet eerst bijgeschaafd worden voor ze naar buiten gebracht worden. Nou, schaf dan ook die hele ledenraad meteen maar af, dat wordt dan helemaal een dure spek-en-bonen-raad. Zeg maar zo'n ForFarmers ledenraad.
Kortom, bijna voor iedereen slecht behalve voor mensen als @arie.j die er toch al warmpjes bijzitten.
Als de nood echt zo hoog is bij RFC, leg het dan maar op tafel zodat naar een echte oplossing gezocht kan worden.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@arie.j Voor RFC betekent het rente voor belasting betalen. Tenzij ze verwachten geen tot weinig belasting te betalen. Dat alleen al verlaagd de winst t.o.v. bancair financieren. En als je geen winst verwacht dan vind je weer geen investeerders die die dingen willen kopen. De gemiddelde boer zou meteen financieel in de problemen komen als hij z'n financiering zo zou gaan inrichten.Ook vooruitzichten en grote plannen kunnen niet meer in de besloten kring van leden(raad) besproken worden maar moeten meteen publiek zijn bij een beursnotering (zeker met koersvorming). Dan kunnen plannen dus ook niet eerst bijgeschaafd worden voor ze naar buiten gebracht worden. Nou, schaf dan ook die hele ledenraad meteen maar af, dat wordt dan helemaal een dure spek-en-bonen-raad. Zeg maar zo'n ForFarmers ledenraad.Kortom, bijna voor iedereen slecht behalve voor mensen als @arie.j die er toch al warmpjes bijzitten.Als de nood echt zo hoog is bij RFC, leg het dan maar op tafel zodat naar een echte oplossing gezocht kan worden.

Jij weet dat ik belangstelling hebt? Zonder voorwaarden te weten en of ik geld beschikbaar heb? Dat is nog eens knap. Want ik weet het niet.
En als ze het voornamelijk bij de grotere institutionele beleggers plaatsten komt het al helemaal niet aan de orde.
Overigens, de rente van al die leden obligaties gaat ook pas van de winst af nadat er belasting is betaald, waarom dan nooit daartegen geprotesteerd?
Hier heb ik het prospectus uit 2017
/C:/Users/….pdf
Staan alle risico factoren in opgesomd
Gelden die soms ineens niet meer? En zijn ze alleen van toepassing op een lening aan derden via de beurs?

Niet of er een uitgifte van deze lening is, maar hoe RFC er bij de jaarresultaten voorstaat , en wat de vooruitzichten zijn, dat zal de animo voor de lening bepalen.
puntertje
@arie.j Je gaat heel erg selectief op mijn argumenten in. En of je belangstelling hebt? Je hebt op dit forum zelf geschreven dat je dat had als de voorwaarden gunstig zijn. En ja, bij de ledenobligaties is de rente ook na belasting, maar ik beschrijf een nieuwe perpetuele lening t.o.v. bancaire financiering. Moet je wel goed lezen voordat je het op voorhand met alles wat ik zeg oneens meent te moeten zijn.
+2
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
maar ik beschrijf een nieuwe perpetuele lening t.o.v. bancaire financiering.

Het is toch duidelijk dat die keuze niet aan de orde is? Het gaat om extra eigen garantie vermogen omdat leden en vertrekkers obligaties moet worden uitbetaald en er tegenslagen zijn geweest, zo staat in de toelichting.
Natuurlijk kan het ook wat anders, centje minder voor de melk is al gauw 120 miljoen en misschien nog wat dingen verkopen. Balansverkorting is daar dan het excuus woord voor.
+2
puntertje
@arie.j de reden kan idd wel zijn dat de voorwaarden voor leningen die eerder zijn opgenomen door de tegenslagen en blunders niet meer nagekomen kunnen worden zodat geen nieuwe leningen afgesloten kunnen worden. Maar zeg dat dan en doe niet net alsof ze een fantastische oplossing hebben gevonden voor een probleem waarvan ze heel lang hebben ontkent dat het een probleem was/zou worden. Vertrouwen van leden is de basis, als je dat aantast gaat iedereen z'n obligaties-vrij aanbieden want terugkopen kan altijd, maar verkopen kan wel eens problematisch worden.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
. Maar zeg dat dan en doe niet net alsof ze een fantastische oplossing hebben gevonden voor een probleem waarvan ze heel lang hebben ontkent dat het een probleem was/zou worden. Vertrouwen van leden is de basis, als je dat aantast gaat iedereen z'n obligaties-vrij aanbieden want terugkopen kan altijd, maar verkopen kan wel eens problematisch worden.

Ze presenteren het nogal mooi, dat is waar.
Ze beginnen met te schrijven dat het voorop staat dat ze als onderneming financieel zo gezond zijn. Maar vervolgens schrijven dat ze te weinig eigen vermogen hebben, en ook niet te kunnen vormen in de toekomst, omdat de winst daar naar verwachting te klein voor zal zijn.
Dat is eigenlijk toch wel wat in tegenspraak met elkaar.
Ze leunen voor eigen vermogen wel erg zwaar op achtergesteld geld van de leden en oud-leden
Wat ook nog voor een flink gedeelte op het onverwachts kan worden opgevraagd.
Hoe ik over dat laatste denk heb ik al een paar keer geschreven
En daarnaast hebben ze het moeilijk gehad de laatste paar jaar en zijn ingeteerd op stille reserves.
Dat laatste staat er niet brochure maar dat schrijf ik.
--
Dat hoeft helemaal niet te betekenen niet dat ze binnenkort failliet gaan zo als sommigen kennelijk zo graag zien.
Waarom, dat is me duister, alle melkveehouder zou het geld kosten als zo'n enorm grote zuivelonderneming met ruim driekwart% van de melk in Nederland zou omvallen.
Of dat geschrijf is alleen iets om anoniem pesterig te doen.
Dat is dan pubergedrag.
Wanneer ze die 300 miljoen krijgen, dan verwacht ik dat de zaak weer gewoon zal doordraaien.
Maar record winsten zullen wel even op zich laten wachten, denk ik.
George
Quote Reactie van @arie.j:
Ze presenteren het nogal mooi, dat is waar.Ze beginnen met te schrijven dat het voorop staat dat ze als onderneming financieel zo gezond zijn. Maar vervolgens schrijven dat ze te weinig eigen vermogen hebben, en ook niet te kunnen vormen in de toekomst, omdat de winst daar naar verwachting te klein voor zal zijn.Dat is eigenlijk toch wel wat in tegenspraak met elkaar.Ze leunen voor eigen vermogen wel erg zwaar op achtergesteld geld van de leden en oud-ledenWat ook nog voor een flink gedeelte op het onverwachts kan worden opgevraagd.Hoe ik over dat laatste denk heb ik al een paar keer geschreven

Tja daar schrijf je allemaal redenen om er geen geld in te investeren.
Mijn eigen vermogen is heel erg goed en dat wil ik zo houden. 😄
arie.j
Quote Reactie van @George:
Tja daar schrijf je allemaal redenen om er geen geld in te investeren.Mijn eigen vermogen is heel erg goed en dat wil ik zo houden

Wie zegt dat jij of ik daar geld in moet steken?
Ze gaan naar de beurs en komen niet eerst bij ons langs 😉
George
Quote Reactie van @arie.j:
Ze gaan naar de beurs en komen niet eerst bij ons langs

Gelukkig niet , ze kunnen niks komen doen. Ik ben benieuwd wie daar wel intrappen.
Dan moet je toch wel erg wanhopig op zoek zijn naar meer rendement voor je spaargeld.
cowboys
@hookwood waarom moet RFC geld lenen?
George
Quote Reactie van @cowboys:
waarom moet RFC geld lenen?

Omdat ze het geen hebben. 😄
+1
arie.j
Quote Reactie van @cowboys:
waarom moet RFC geld lenen?

hé,hé...
Waarom zou een bedrijf geld lenen, gewoon omdat ze geld nodig hebben.
In dit geval graag geld wat tot het garantie vermogen wordt gerekend, omdat er dat soort vermogen aan leden en vertrekkende leden moet worden uitgekeerd
Jawis
@cowboys waarom leen jij geld?
cowboys
@Jawis ik leen voor uitbreiding.
arie.j
Quote Reactie van @cowboys:
ik leen voor uitbreiding.

Is beter dan bij Boeing, die lenen 12 miljard dollar, dat hebben ze nodig vanwege alle problemen met de 737 MAX toestellen en zo, kunnen ze weer een goed halfjaar mee vooruit 😄
Jawis
@cowboys fc ligt volgens mij op koers..ze wouden 1 miljard kg melk kwijt. Dat is gelukt. Ze wisten dat daardoor ledenkapitaal verloren ging. Ingecalculeerd. En nu lenen ze die 300 miljoen tegen een lagere rente als wat ze aan rente aan de leden zouden moeten betalen. Ik ben blij dat ze die miljard kg melk waar elk jaar geld acheraan moest kwijt zijn....beter voor ons.. of niet?
George
Quote Reactie van @Jawis:
fc ligt volgens mij op koers..ze wouden 1 miljard kg melk kwijt. Dat is gelukt. Ze wisten dat daardoor ledenkapitaal verloren ging. Ingecalculeerd. En nu lenen ze die 300 miljoen tegen een lagere rente als wat ze aan rente aan de leden zouden moeten betalen. Ik ben blij dat ze die miljard kg melk waar elk jaar geld acheraan moest kwijt zijn....beter voor ons.. of niet?


Oké ik kan jouw redenatie best wel volgen maar toch klopt er eigenlijk geen zak van en is er sprake van enorm mismanagement ! LTO , NZO , RFC wilde van de Europees geregelde quotering af. Want er moest gemolken worden en als we hier niet molken dan deden ze het ergens anders wel. Groeiende welvaart en groeiende wereldbevolking bood nieuwe kansen waarvan we moesten profiteren. 😂 En RFC zei kom maar op met die melk! Wij verwerken alles van onze leden en maar paar jaar later na afschaffing quotering is ze haar leden liever kwijt als rijk! Dat is gewoon groot mismanagement wat de leden enorm veel geld kost en wat je ze aan mag rekenen. Ik schaar ze onder het hetzelfde rijtje als LTO , ook gewoon verkeerd ingezet en belangen verkwanseld door verkeerde visie .
+2
cornelissen
Quote Reactie van @George:
RFC zei kom maar op met die melk!

Ik herinner mij nog het afscheidsinterview van C. van t Hart in het financiële dagblad mei 2015 :
Heel Azië drinkt straks Friesland Campina melk. En Piet Boer nam dat als president -commissaris zonder meer aan. Ja ,ik ken het gezegde: Pas bij eb zie je wie er naakt zwemt. Daar zijn wij dus achter gekomen, maar het kost ons erg veel geld.
+1
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
Heel Azië drinkt straks Friesland Campina melk

Dat artikel heb ik even opgezocht. Dat was maart 2015, kort voor einde van het melkquotum
Het was een verslag door het FD van de toelichting die RFC op jaarcijfers 2014 gaf
Toen was men vol optimisme. Men verwachte toen na einde van quotering een procent 3% meer melk. Zat er ook iets naast
Eerlijkheidshalve moet wel gesteld worden dat die kop "Heel Azië drinkt straks melk van Friesland Campina" geen uitspraak van RFC of Cees ’t Hart bij die toelichting was.
Maar dat was een kop die het FD boven hun verslag zette.
zie fd.nl/ondernemen/1096365/…
Jawis
@George dat is 5 jaar geleden, een eeuwigheid in zuivelland. Het is een ongelofelijk dynamieke markt. Wat vorig jaar hip was is nu ouderwets. Natuurlijk hebben ze van alles geroepen in het verleden. En die cees it hart was een grote oplichter, en net op tijd vertrokken. Ik ben ook zeer kritisch naar fc toe maar ik denk echt dat ze net op tijd inzagen wat er gebeurde. En zijn ze nu aan het bijsturen, maar fc is een log monster wat dat betreft en duurt het langere tijd voor we het voordeel zien. Maar dat die verliesgevende melk weg is, is al een zegen.
George
Quote Reactie van @Jawis:
dat is 5 jaar geleden, een eeuwigheid in zuivelland. Het is een ongelofelijk dynamieke markt. Wat vorig jaar hip was is nu ouderwets

Natuurlijk niks hips aan , het blijft gewoon melk. Maar ze hadden gewoon een enorme misvisie! Niks dynamisch aan natuurlijk , in 2014 en eerder was er genoeg melk in de wereld en waarom zou er dan vanaf 2015 na afschaffing quotering plotseling meer melk in de wereld nodig zijn? Er was nergens een nieuwe zuivel consumerende planeet ontdekt! Maar Azië , China was het toverwoord en ze zijn er alleen maar opgelicht! En dat kost nu klauwen met geld en ook de boeren die deze visie opvolgden met dubbel zo grote stallen welke in 2015 nog niet vol zaten. Allemaal beleid mede bepaald door de misvisie van LTO en RFC.
cornelissen
Quote Reactie van @Jawis:
tegen een lagere rente als wat ze aan rente aan de leden zouden moeten betalen.

Reken daar maar niet op, ik denk hoger,maar hoop natuurlijk lager. We zullen het zien.
Jawis
@cornelissen fc betaalt een soort van premie op de gangbare rente.
pieta
@cornelissen De rente op deze lening ten opzichte van obligaties, iets hoger of iets lager is niet van zo'n groot belang voor mij als individueel lid. Maakt op de melkprijs niet zo veel uit.
+1
labella
@moduulbouw het volgende is einde rfc.
Deutz1455xl
Doc boeren blijven wel vlog leveren. Komt ook door fusie met dmk dus veel melkafzet naar duitsland
JappieJo
Zoveel verandert er helemaal niet. Afzet van vlog folie kaas valt over de laatste 80 mln kg tegen.
+1
de Haas
@JappieJo Idd. Ik snap de ophef in deze draad dan ook niet. RFC wordt altijd slappe knieën verweten, nu ze een streep trekken doordat een product te weinig opbrengt is het ook niet goed. Misschien hebben ze eindelijk een rekenmachine aangeschaft en is dit het begin van de grote schoonmaak.
labella
@de Haas Dan hadden ze op het hoofdkantoor moeten beginnen met de schoonmaak.
Sjaakiee
@de Haas in duitsland wordt toch al jaren niks verdiend.
de Haas
@Sjaakiee Duitsland maar opzeggen dan? Wat denk je hoeveel melk daar heen gaat. Dat is wel de keerzijde als je (bijna) onbeperkt aan je fabriek kunt leveren. Ze redden zich er maar mee. Anker zit in de positie dat hij eerst verkoopt en daarna die hoeveelheid melk aan zich contracteert. Dat is een wezenlijk verschil.
Sjaakiee
@de Haas nee natuurlijk heb je ze nodig het is alleen een feit dat er niks verdiend wordt.
cowboys
De vlog is uitgevonden door de klimaat freaks en overgebracht in de ondernemingen en met reclame campagne op de Duitse bevolking. Het heeft totaal niks te maken met gmo maar met ontbossing in zuid Amerika en dat is ook een klimaat leugen.
+1
puddingbroodje
Van einde VLOG is nog lang geen sprake om dat onze melk al dan niet in de vorm van kaas veelal naar Duitsland gaat en daar is VLOG de standaard, in de goedkoopste kazen kunnen wij daar echt niet in mee, wij willen producten waar we geld aan verdienen en niet de bulk.
+1
puntertje
@puddingbroodje In Duitsland geld verdienen, dat is wel heel lang geleden. Na tig reorganisaties om de zaak 'definitief' op de rails te krijgen blijft het bij verlies beperken omdat we de afzet niet kunnen missen.
Een optie is natuurlijk PP producten in Duitsland verkopen, hoef je ze alleen maar even te overtuigen dat je met de KreisLaufZeiger de wereld redt.
+1
moduulbouw
Dus als ik het goed snap, stopt het VLOG alleen voor die betreffende 84 leveranciers?

desondanks, Ik begrijp dat de markt vraagt om labeltjes-melk, maar het worden er toch wel erg veel.
JappieJo
@moduulbouw ja dat snap je goed.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
167
DEELNEMERS
56
WEERGAVES
0