Politiek waarschuwt boeren: geweld doet sympathie voor jullie geen goed

Actievoerende boeren moeten oppassen dat ze de sympathie van de bevolking en de politiek niet verspelen. Dat zeggen verschillende politici in reactie op de gewelddadige actie in Groningen. Boze boeren reden daar met een tractor de deur van het Provinciehuis kapot.
Minister Schouten van Landbouw heeft "alle begrip" voor de zorgen van de boeren over het stikstofbeleid. Ze hebben het recht te demonstreren, maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden, vindt de minister.
"Ik heb gezien dat het op veel plekken goed is gegaan, maar helaas is het in Groningen niet goed gegaan. Dat is niet acceptabel." Schouten ziet dat er bij veel boeren nog een hoop onduidelijkheid is wat de stikstofregels voor hen betekenen. "Dat trek ik mij aan, dat moet beter."
Samen met de provincies wil Schouten de boeren snel duidelijkheid geven. Een aantal provincies heeft de maatregelen onder druk van de acties ingetrokken. "Maar dat betekent niet dat het helemaal voorbij is. We zullen toch invulling moeten geven aan de uitspraak van de Raad van State, waarschuwt Schouten.
Geen vrijbrief
Fractievoorzitter Dijkhoff van de VVD vindt het goed dat boeren zich laten horen. "Maar dat is geen vrijbrief om agenten te belagen of deuren in te rammen. Dat is sowieso fout en zal de steun voor je zaak ook geen goed doen", zegt hij.
Ook het CDA is geschrokken van de bestorming van het Groningse provinciehuis. "Het protest van twee weken geleden in Den Haag wekte veel sympathie op, maar je kunt die sympathie ook zo weer kwijtraken", laat een woordvoerder weten.
GroenLinks-leider Klaver vindt de actie van de boeren onacceptabel:
Ook voor Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, gaat de actie van vanmiddag veel te ver. Hij roep de twaalf provincies op zo snel mogelijk op één lijn te komen over de stikstofregels. "Daarmee komt er duidelijkheid voor de boeren, en kan er ook weer gebouwd worden."

Deel dit topic Politiek waarschuwt boeren: geweld doet sympathie voor jullie geen goed (nos.nl)

Actievoerende boeren moeten oppassen dat ze de sympathie van de bevolking en de politiek niet verspelen. Dat zeggen verschillende politici in reactie op de gewelddadige actie in Groningen. Boze boeren reden daar met een tractor de deur van het Provinciehuis kapot. Minister Schouten van Landbouw heeft "alle begrip" voor de zorgen van de boeren over het stikstofbeleid. Ze hebben het recht te demonstreren, maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden, vindt de minister. "Ik heb gezien dat het op veel plekken goed is gegaan, maar helaas is het in Groningen niet goed gegaan. Dat is niet acceptabel." Schouten ziet dat er bij veel boeren nog een hoop onduidelijkheid is wat de stikstofregels voor hen betekenen. "Dat trek ik mij aan, dat moet beter." Samen met de provincies wil Schouten de boeren snel duidelijkheid geven. Een aantal provincies heeft de maatregelen onder druk van de acties ingetrokken. "Maar dat betekent niet dat het helemaal voorbij is. We zullen toch invulling moeten geven aan de uitspraak van de Raad van State, waarschuwt Schouten. Geen vrijbrief Fractievoorzitter Dijkhoff van de VVD vindt het goed dat boeren zich laten horen. "Maar dat is geen vrijbrief om agenten te belagen of deuren in te rammen. Dat is sowieso fout en zal de steun voor je zaak ook geen goed doen", zegt hij. Ook het CDA is geschrokken van de bestorming van het Groningse provinciehuis. "Het protest van twee weken geleden in Den Haag wekte veel sympathie op, maar je kunt die sympathie ook zo weer kwijtraken", laat een woordvoerder weten. GroenLinks-leider Klaver vindt de actie van de boeren onacceptabel: Ook voor Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, gaat de actie van vanmiddag veel te ver. Hij roep de twaalf provincies op zo snel mogelijk op één lijn te komen over de stikstofregels. "Daarmee komt er duidelijkheid voor de boeren, en kan er ook weer gebouwd worden."

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+31
duitser
Misschien moeten de boeren de politiek ook maar eens waarschuwen dat het zo niet kan. De burgers hebben zgn sympathie. Totdat ze in supermarkten staan of als projecten stil komen te liggen.

Mensen moeten zich eens andersom voorstellen als bv de overheid hun uit de huizen jagen omdat bv boeren meer vee willen houden. Dan was de wereld te klein.

Blijkbaar hebben boeren zich vandaag barbaars gedragen en niet democratisch. Lekker hoor. Overheid steelt kapitalen van boeren en hun inkomens zonder enig overleg en dat is niet barbaars en democratisch?

Provincies zijn in paniek, want owee als de bouw stil komt te liggen. Nee er moeten huizen gebouwd worden voor veelal (buitenlandse) nieuwe bewoners. Alles moet hiervoor wijken. Zelfs een oer-boeren provincie als Groningen gaat hier schaamteloos aan mee doen. Schandalig.

Nu poot stijf houden en door gaan. Overheid houdt poot ook stijf.
groeier
@duitser
Mee eens...
+5
cs-agrar
Quote Reactie van @duitser:
. Overheid steelt kapitalen van boeren en hun inkomens zonder enig overleg en dat is niet barbaars en ondemocratisch?

idd Jesse en Jette maken hier weer gretig gebruik van om te veroordelen. Vergunde(!) ruimte stelen vinden ze heel normaal. Quote van een nh-vvd'er we willen bedrijven weer aan de gang helpen, ja, door andere stil te leggen dus....
+3
Jaap40
@duitser ik vrees steeds grimmiger wordende acties.
Wordt tijd dat er meer bouwvakkers verzorging chauffeurs ed mee gaan doen
Farmer_
@Jaap40 Hoe meer zielen...........
+3
Kringloper
Acties gaan verharden als de politiek niet opschiet!
+6
slagroomvla
Geweldig al die sympathie die we de laatste jaren hebben ervaren...Van zowel de politiek als de bevolking, enkel gezeik en bemoeienis! Dus wat hebben we te verliezen?
+6
mlkvhoudr
@slagroomvla ik persoonlijk vind t erg frustrerend dat er 3 acties uitgelicht worden waar boeren zich misdroegen aan de andere kant we weten hoe t werkt en in groningen hebben ze de politiek en de pers weer de kans gegeven om de boeren onderuit te halen denk dr aan bij de volgende actie #liefzijn
rene-de-jong
@mlkvhoudr Groningen is volledig GroenLinks daar ga je niks bereiken, speelveld verleggen dus.
En dhr. Schuiling kan nog prima aanschuiven bij Schouten hoor naast Erwin Vermeulen van Animal dinges.
Al doet Schuiling het inbreken in deze stal wel iets opzichtiger dan Erwin...
mlkvhoudr
@rene-de-jong dhr schuiling was bijrijder en heeft zelf aangegeven de bestuurder nog gevraagd te hebben om te stoppen dus wat mij betreft is alleen de bestuurder een domme lul levensgevaarlijk wat die deed
+1
rene-de-jong
@mlkvhoudr Schuiling is al in de leer geweest bij Erwin dus, zo reageren zij nl ook. heel slim..
Ik vind het uiteraard ook een domme actie ! we moeten slimmer zijn dan de tegenstander niet sterker
sorry
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dhr schuiling was bijrijder en heeft zelf aangegeven de bestuurder nog gevraagd te hebben om te stoppen dus


milkman1
Acties in Frankrijk zijn veel harder.
Spuiten ze geen stro over de straat maar mest.
+5
Bietenbrug
Aan sympathie heb je niet veel als je bedrijf kapot gemaakt wordt.
+6
Jan S
😀
+2
Zwaagdijk
Sympathie wordt is alleen maar groter. Groningers hebben aardbevingen en van alles. Niet draaien standhouden en druk. Dat is de enige manier. Anders capituleer je. Dwars d’r op an!!!!!!!!!!!!!!!!
+5
Noorderling
Volgende demonstratie hebben boeren in Groningen eerder 20.000 man mee dan tegen. Dat wantrouwen zit zo diep, dan wordt het pas echt spannend.
kwarkje
@Noorderling kan prima zo zijn
Zou het normaal vinden zelfs
Maar wat doet Rutte er mee?
+3
de Haas
@kwarkje Rutte? Die lacht het weg en is al lang blij dat hij er met een demonstratie voor weg komt. In een normaal land hadden ze de regering + koningshuis achter de tralies gesmeten nadat een complete provincie zo werd besodemieterd
de hoef
JETTE doet hier toch de slimste praat ,alle provincies op 1 lijn
+3
Bartlehiemboer
Elke keer met de trekker te demonstreren lijkt mij ook niet zo'n goed plan. Ik denk eerder gewoon uit bedrijf/huis Ophouden met meewerken aan de politieke tegenstrijdige eisen. Wat kan zo'n stelletje politieke leiders gaan doen? Als we maar 1 blok vormen.
+1
Koeien boertje
Eerst trekken ze het gas daar weg met (k)wibus zonder gelden nu gaan ze punctueel met de regels om?
Laat me niet lachen.

Ik vind dat ze gewoon net zoals wij gisteren in Zwolle gezien hebben opnieuw aan tafel kunnen, al hebben wij dat alleen aan die jonge vent Christiaan te danken want de LTO liep zo achter de provincie aan.

Top georganiseerd door LTO.
Vind dat ze zich op organiseren toe moeten leggen en dat een andere de standpunten moet verdedigen 😉
+3
weurding
Politie begon te slaan op boer die rustig staat te vertellen. Beelden te over op social media
burg
@weurding ja alleen is dat niet het verhaal wat in de media rondgaat..... We moeten goede mensen aanstellen die na dit soort actie"s de druk eraf halen dus het verhaal van de aardbevingen, jarenlange geen gehoor voor schade door provincie en bedrijfstoekomst op spel. inspelen op de emotie, jonge boer met zoontje op zijn arm
Erik!!1979
@burg FDF is gewoon beter georganiseerd.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!!1979:
FDF is gewoon beter georganiseerd

Laten we uit alle macht hopen dat morgen escalatie door een klein clubje geprovoceerde heethoofden uit blijft, anders sta jij als fel FDF-verdediger toch net als LTONoord bestuurders met de mond vol tanden. Overigens wordt de platte app-organisatie van FDF nu al geconfronteerd met individualistisch social media gedrag. Daar gaat zoveel tijd en energie in zitten van mensen die de kar trekken, dat houdt geen stand.
Erik!!1979
@Jack Rijlaarsdam laten we niet hopen maar ons best ervoor doen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik!!1979:
ons best ervoor doen

Ik stuur m'n meisje dit keer alleen, ik blijf thuis met de jongens. Berg je dus maar...
burg
@Erik!!1979 ook die had gisteravond een persbericht met camera eruit kunnen gooien, dit is geen lto geen fdf geen nmv dit zijn wij de boeren.
Erik!!1979
@burg is niet de actie van FDF. Hoe ze nu ook reageren, ze doen het altijd verkeerd. Zij richten zich op woensdag en zetten nu hun beste beentje voor om te zorgen dat het goed en georganiseerd verloopt.
+1
Farmer_
@Erik!!1979 Gaan een paar dingen verkeerd en alle aandacht gaat daarheen.
Bartlehiemboer
@Farmer_ Politiek heeft de hele dag aan een kop koffie gezeten en gewacht tot de boeren iets zouden doen zodat ze daar op in konden haken tegen de boeren. Nu dus het (open) deurtje....
Farmer_
@Bartlehiemboer Zo escaleert het dan ook.
+1
weurding
@burg dan deel je zoveel mogelijk de beelden.!! Doe ik ook. En niet op boerensites maar bij NOS wakker dier RTV Drenthe etc etc.
+3
De overheid is de enig verantwoordelijke, in dit hele verhaal.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden goed , ver , landbouw , kapot , tractor , schouten , druk , groningen , boeren , cda , rammen , protest , vvd , d66 , politiek , uitspraak , klaver , stikstofbeleid , acties , den haag , weer en Demonstreren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!